Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výroba krytu

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výroba krytu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2020 17:36 Muž QQQ001 [23] – Kryt
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jak se člověk nudí, tak jsem vyrobil od led pásku až kompletní kryt. Jen nevím čím vyřešit horní poklop. Nemáte nějaký typ na lehký materiál snadno sehnatelny?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 11:31 Muž Miras [111] Re: Strakááč
Jo zkroutila se jak vrtule na vrtulník, ale to bylo mojí blbostí, že jsem byl línej ji rozřezat a slepit :-) Udělal jsem druhou a ta už je OK. Natřeno lakem pro trvalý styk s vodou a pochopitelně atestace na dětské hračky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 11:19 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Miras
Pokud to dejchá, fakt nemůže bejt zadnej větší problém...
Jinak máš pěknej kryt.. co ta sparovka, nenatahla se? :) já ten vršek chtěl taky ze sparovky, ale bál jsem se krouceni atd..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 09:59 Muž Vip [34] Re: Miras
Kryt z lamina mám na akvariu 1000 litrů 8 let. Nevidím problémy. Pravda, mám tam krycí skla. Bez skel lze lamino přelakovat bezbarvým lodním lakem. Vyřešeno, tečka :) ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 09:49 Muž Miras [111] Re: Strakááč
Taky jsem truhlář a lamino je lamino, prostě nabobtná. Dřív či později, podle vlhkosti. Ale jo ať si klidně z lamina kryt udělá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 09:37 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Miras
A měl jsi dostatečně velký větrací otvory? Protože to bys to musel polejvat vodou aby se to rozpadlo... jsem truhlář a vím co lamino vydrží a co ne.. chyba byla v dýchání akva, pokud ho "zabetonujes" a nedejcha, je tam kondenzát a ten to rozebere.. zvlášť, pokud svítíš zarivkou...
Když si za tím laminem spatnym někdo stoji, ať si nechá udělat kryt z laminovany MDF desky ta se nenafoukne, pokud je olepena hranou vydrží i ponorena ve vodě když se olepi kolem dokola a je všechno uzavřeny.
stejně tak když se ten kryt udělá z okladovych dt desek na kuchyni olepi kolem dokola, tak to vydrží...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 08:58 Muž Miras [111] Re: HanysOV
ze dřeva :-) V kuchyni a koupelně ale není tolik vystaven přímo vodě. Pokud máš na akva krycí sklo, tak ještě jo, ale pokud bez, tak se podívej někdy kolik je vody "v krytu". Ano i já jsem měl kdysi kryt z lamina, škoda, že jsem ho nevyfotil po dvou letech. Jak jsem psal byly z toho přímo třísky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 07:16 Muž HanysOV [54] Re: Miras
A v kuchyni a koupelně máš korpusy z čeho? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 07:03 Muž Miras [111] Re: Strakááč
Z lamina??? víš jak ten kryt dopadne za rok? budou z něj třísky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.09.2018 22:52 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: mirlun
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku měl bys sehnal na netu kus alu plechu, a měli by ti ho i říznout na míru, teda dle mě to je běžný.. ale nemám představu, jak ho chceš udělat, jestli jako desku kterou hodíš na akva a dáš zarážky podle skel na tu desku ? nebo rámeček kterej desku jakoby oddálí... ?
já mám kryt ze dřeva, řekl bych praktickej a líbí se mi, taky jsem přemýšlel to dát těsně nad sklo, ale to je moc blízko hladině..
bejt tebou to nechám udělat truhlářovi z lamina, nebo ze dřeva, případně dýhy např podle skříňky nebo nábytku... udělat rámeček s pruhem vzádu napevno a víko mít na pantech, ve víku by měla být mřížka, nebo nějakej jinej otvor kterým by akva dejchalo.. :)
kvůli čemu vlastně chceš kryt ? :)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2018 21:46 Muž mirlun [48] - Rostliny – kde sehnat hliník na kryt?
Dobrý den, nevíte někdo kde sehnat v Brně levně hliníkový plech 100cmx47cm na kryt akvária? Pište jen ověřené info. Uvítám i rady na řešení krytu lépe než z dřevotřísky. Díky. Mirek

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2018 07:54 Muž justinik [9] Re: vaaclav
snažím sa nechávať prednu časť krytu otvorenú...vetranie som najprv najprv chcel vyrezat, ale nemal som náradie na to...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2018 07:46 Muž justinik [9] Re: RE5PEKT
dal som 3 vrstvy lodného laku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2018 18:15 R Muž vaclav [15040] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: justinik
Chtělo by to nějaké větrání. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 18:09 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: justinik
Borec!;-) Čím jsi to namořil, aby to nenabobtnalo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 18:05 Muž justinik [9] – kryt výroba
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku zopár fotiek z výroby...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2018 18:03 Muž justinik [9] – kryt na 54 litrové akvárium
Fotka k příspěvku Vyrobený kryt na akvárko

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2017 12:50 Carron – WPC
Nezkoušel někdo z vás udělat rám krytu z tohodle materialu: www.levne-pletivo.cz/… ? Hodně o tom přemýšlím a cena se mi zdá dobra. Odolnost proti vlhkosti, nenasákavost atd...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 17:02 Breaker Re: paulo
Dík, hornbach mám trochu z ruky. Zkusím prubnout obi.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 16:11 Muž paulo [58] Re: Breaker
Breaker napsal: Ahoj chci se zeptat, jestli nevíte kde bych si mohl prohlédnout lehčené pvc? Jestli to mají třeba v obi nebo tak? Možná s tím chci obložit kryt akvaria ale napřed si to chci osahat než to odněkud objednám. Díky
Nejlevnější je stejně v hornbachu, teď z toho dělám kryt a děla se s tím nádherně a nestojí to skoro nic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 21:30 Breaker – Lehčené pvc
Ahoj chci se zeptat, jestli nevíte kde bych si mohl prohlédnout lehčené pvc? Jestli to mají třeba v obi nebo tak? Možná s tím chci obložit kryt akvaria ale napřed si to chci osahat než to odněkud objednám. Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 19:01 Muž kofejn [965] Re: hirafazel
Rampa je správně, ale čočky co se dávají k čipům jsou spojky - světelný paprsek zužují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 18:56 hirafazel Re: Host5
Můžu se zeptat jak má správně vypadat LED osvětlení akvária? Dle Vašeho příspěvku vypadáte na znalce. Osobně jsem zatím kromě závěsného osvětlení, které nemůžu instalovat (navíc se mě ani nelíbí) jiný způsob neviděl. Bodový efekt LED čipů se snad částečně rozptýlí čočkami s vhodně voleným úhlem vyzařování. Neberte to jako rýpání, vážně mě to zajímá :-) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 18:31 Muž kofejn [965] Re: Host5
Nikomu neradím, jak má kryt dělat, napsal jsem, z čeho jsem ho dělal. Že výška nad hladinou není podle pouček vím, jenže to neplní asi žádný komerční kryt se světlem. Které problémy máte konkrétně na mysli?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 18:13 Host5 Re: kofejn
Asi byste neměl nikomu radit, jak si má zhotovit své osvětlení akvária, protože tak jak to máte zhotovené Vy, tak to je ukázka toho, jak nemá osvětlení akvária vypadat. Umístění LED blízko hladiny způsobuje extrémně nerovnoměrné prosvětlení vodního sloupce se známými vlivy, se kterými se ve svém akvu setkáváte !!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 14:46 Muž kofejn [965] Re: laki3
Ono to nemusí být drahé, chce to obejít reklamky v okolí a odkoupit zbytky. Dělati se desky i s hliníkovým povrchem.
A není to měkčené PVC, ale lehčené. Omlouvám se za mystifikaci stydim .
www.plastymorava.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 14:15 laki3 Re: kofejn
Povedená prácička palec , ty profily, právě, říkal sem si plast to bude levný.. prdlajs tone no nějak to vymyslím, díky za info
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 12:06 Muž kofejn [965] Re: laki3
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Rám jsem dělal měkčeného pvc, co se používá v reklamkách, víko je z 5mm hliníkového plechu a slouží jako chladič. K rámu je přišroubované pomocí klavírového pantu.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 11:19 hirafazel Re: laki3
Lepil jsem kryt z polykarbonátu, na víko se mě osvědčilo zrcadlo - drží tvar, plastová deska se teplem prohne. V prezentaci mám nákres jak to vypadá. Na 300l akva budu dělat asi něco podobného, zatím to mám vyrobené jen na malého prcka 32l. Sháněl jsem i plastové profily, ale ty ceny to je úlet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 09:55 laki3 – Plastové profily??
uvažuji nad výrobou krytu, ale chci se vyhnout dřevěným matrošům. láká mě plast, rád bych s plastových profilů a víko z plexi, už jste to někdo zkoušel??? díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2016 07:30 majla
Děkuji moc všem za reakce, jsem rád za pozitivní zkušenosti. Celkem jste mi potvrdili v co jsem doufal, že to pro mě může být správná cesta. Děkuji za fotografie, které na netu přímo nejsou, je vidět, že rám je bytelný a mohl by něco vydržet. Vyšší hmotnost mi nevadí, za předpokladu, že lze provádět údržbu jen s otevřením krytu, což možná nebude tak jednoduché bude-li tam více zářivek či led řad světel.
Ještě prosím dotazy:
1. Máte všichni kryt s plastovými černými krytkami na rohách? Koukal jsem, že dělají i bez těch plastových růžků, což já bych chtěl, ale viděl jsem to málo kde.
2. Z hliníku je rám a středová vzpěra, na které je rampa zářivky vrchní plošné kryty jsou z plastových desek? Nekroutí se teplem?
3. Neodlepuje se po těch cca 5 letech používání nikde fólie imitace dýhy?
Ještě prosím vrchní desky jsou volně položené na krytu nebo jsou na nějakých pantech?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2016 17:37 Muž Densi [40] - AmerikaRe: majla
Ahoj,
mám akva včetně al - krytu od Diversy už 6. rokem, vše naprosto bez problémů....
Kryt je kvalitní, bytelný, s posuvnou světelnou rampou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2016 17:05 Žena sivon [1716] - PlžiRe: majla
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zakoupila jsem:
www.vyprodeje.net/… Akvarijní kryt hliníkový Diversa za 2358 Kč
hlavně z důvodu, že jako jeden z mála má dvě zářivky.

Jsem s ním velmi spokojená, provedení je velmi pěkné, funkčnost také. Jedinou malou nevýhodou je poměrně velká hmotnost, ale potřebuji ho sundavat tak 1x měsíčně, což se snese. Působí i jako chladič, dříve jsem měla jednu zářivku+ ledky a plastový kryt a teplota v akváriu stoupala více.
Jen jsem přidala alobal na "dvířka" zevnitř( jsou černá, aby se lépe odráželo světlo.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2016 16:22 Burak125 Re: majla
Mám hliníkovou Diversu 100*40, 5 roku a spokojenost s kvalitou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2016 09:51 majla
Kryt na akvárium hliníkový/plastový
zakládat nové vlákna nejdou a přesto, že jsem nic o hliníkových krytech nenalezl rád bych se zeptal na zkušenosti někoho kdo již něco podobného má a má to prověřeno časem.
Osobně mám zkušenost s krytem 120x40 z dýhované dřevotřísky cca 8let od sklorexu, v podstatě vše funguje jak má a i po 8letech provozu je bez nějakého zásadního opotřebení, ale nutností je používání krycích skel. Plánuju ale nové akvárium o půdorysu 160x60 a dále už znovu dřevěný nebo dřevotřískový kryt nechci.

Zajímám se o hliníkové kryty Diversa líbí se mi, že je mají i v různých dekorech, samotné vnitřní osvětlení (zářivky/led) mě nezajímá to budu řešit po své ose, ale jde mi o celý korpus osvětlení. Diversa jsou přeci jen poláci a akvárium bych si od nich nejspíše nekoupil, ale žádného jiného výrobce co by dělal takové na fotkách pro mě hezky vypadající kryty z fóliovaného hliníku jsem nenašel.
Máte někdo přímou zkušenost s hliníkovým krytem DIVERSA PALTINO, jak je na tom s kvalitou, pevností a zpracování spojů v rozích? Nebo případně nějaká alternativa, jiného výrobce. Děkuji za odpověď

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2015 14:23 R Muž afc1886 [15439] Re: laki3
1-podívej se tady na prezentace,a uvidíš,že hodně lidí kombinuje zářivky s ledkami.
2-zkus se podívat,nebo zeptat tady rybicky.net/forum/18505-led-pasek-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2015 11:29 laki3 – prosba o radu s krytem
Fotka k příspěvku zdravim, rozhodl sem se vyrobit si na sve akvariuj 150x50 kryt, kde bych rád použil kombinaci led a zářivky, mám teď osvětlení atman se zářivkou 40w, což bych rád použil i do nově dělaného krytu, kde bych po obvodě pomocí hliníkových profilů umístil led pásek, to vše by bylo zapojeno do jednich spínacích hodin a tak by se vše spouštělo naráz,
1. jste pro kombinovat led a zářivku?
2. doporučíte mi nějaký kvalitní led pásek, který se dá "ohýbat" zahýbat, prostě libovolně sním pracovat pomocí spojek a odboček třeba po 10cmtrech??

přikládám tu laický obrázek a za rozumný připomínky budu rád, děkuju moc a přeju hezký zimní den... X-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2015 01:40 Muž dudak [1895] Re: ludvik
Ano na odklápěcí části bude taky osvětlení, ale jedna zářivka (možná 2) budou i na druhé neodklápějící části, takže bude stačit zvedlou zářivku vypnout. Na kolejničky jsem myslel, ale šlo by to provést dost špatně vzhledem k umístění zářivek 150cm v 200cm krytu - nejsou vedle sebe, takže bych musel udělat pro každou koleje zvlášť a nebyly by u krajů nádrže. Odklápět celé 2 metry nevidím jako problém, naopak v tom vidím nutnost. Buď mi bude stačit malý otvor na krmení, nebo to chci mít otevřené celé.
O těch vyztužujících profilech jsem přemýšlel, ale z čeho a jaký tvar aby to stačilo. Jinak díky palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2015 01:19 Muž ludvik [1082] Re: dudak
Průhyby se řeší prolisy. To se ti sice asi bude řešit blbě, ale nalepením malých profilů (ať už plastových, nebo třeba hliníkových) si dost pomůžeš.

A rozděl to na poloviny. Nebo na třetiny (střední část může jen držet přední a zadní stranu u sebe). Odklápět dva metry čehokoliv je dle mě pitomé.

Možná myslíš, že bude na té odklápěcí části osvětlení. Já osobně to nepovažuji za dobrý nápad. Při údržbě to odklopíš - a nic nevidíš. Dolů to nesvítí, zato do očí ano. Lepší mi přijde samostatná rampa se zářivkami, co jde posouvat dopředu a dozadu (sám bych rád i nahoru dolů). Něco jako konstrukce Eheim, nebo třeba FIN (Farao). Ale čistě plastové provedení FIN se dost prohýbá. Už tak dva roky se chystám na vyztužení ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2015 00:36 Muž dudak [1895] – kryt 200x50x15
chystám se vyrobit si kryt rozměrů 200x50x15+překryv cm, konstrukci si předtavuji rozdělenou klavírovým pantem nahoře v cca 1/3 - odklopná by měla být nejen horní část, ale s ní i část přední, abych do akvárka dobře dosáhl. Vevnitř budou 3 zářivky 150cm, 3 předřadníky (ty budou nejspíš z vnější strany, aby nebyly ve styku s vodou. O konstrukci mám přibližnou představu, jen pořád nevím materiál, váhám mezi hliníkem a nějakými plasty (PVC,HPS), ale u těch mám strach z různých průhybů, přeci jen horní odklopná deska bude cca 35x200cm. Zase jejich výhoda je váha. Možná by šly nějak vyztužit. Můžete mi někdo některý konkrétní materiál případně nápad na konstrukci doporučit?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 22:04 Muž kofejn [965] Re: Dejmon
Mám z desek měkčeného PVC (obchodní název jsem zapomněl) kryt i spodní rám udělaný, a práce s tím je docela jednoduchá. Lepí se to lepidlem na novodur nebo vteřiňákem, tmelil jsem nějakým dvousložkový autotmelem, co umí i plasty a stříknul jsem to auto sprejem.
Nevýhodou je, že je to hodně měkké a jde do toho udělat vryp nehtem, takže je potřeba být při výrobě opatrný. Za provozu už moc poškození nehrozí.
Nějaké fotky zde: rybicky.net/fotogalerie.php… rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2014 21:27 Muž Dejmon [64] – Pěněné PVC desky
přemýšlím nad výrobou krytu a pořád nevím z čeho to udělat, dřevo ani lamino se mi dávat nechce, našel jsem tady toto: eshop.zenit.cz/… , www.cad-obchod.cz/… , www.holoubekprotect.cz/… . Má s tím někdo zkušenosti, díky za rady a připomínky, možná to pomůže i ostatním.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2014 13:30 radekpaos – Kryt pro nano cube dennerle 20L
Ahoj, pátrám po krytu pro toto nano aqua, ale zaboha ho nemohu najít. Takže si myslím, že se ani nedělá. Pro běžná hranatá aqua jsem si kryty vždy vyráběl, mám s tím zkušenosti, jen tady bych chtěl kryt kopírující zaoblené hrany. Takže otázky mám vlastně dvě:
1. nevíte někdo o krytu pro toto aqua, který by šel koupit a byl se zaoblenými rohy
2. nevíte někdo o návodu pro výrobu krytu ze dřeva se zaoblenými rohy? Nenašel jsem také:( zatím mne napadlo z něčeho to vyříznout (myšleno z tlusté desky) nebo třeba vymodelovat z nějaké hmoty a pak to potáhnout dekorem.

Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 22:41 Muž kofejn [965] Re: Spycee
Použil jsem plast z reklamky (3mm komatex), hliníkový plech na na víko (2mm) a klavírový pant. Lepeno vteřiňákem a lepidlem na novodur. Miníčko nemá krycí skla, tak LEDky jsou furt pod vodou (jen kondenzát).
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 20:06 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: Spycee
Trosku dlouhe cteni, ale zkusim to, alepon nejakou tu inspiraci.

Drevo (spis preklizku) pouzit muzes, ale chce to poradne vsude natahnout epoxydem. Pokud to dokonale natres, vybrousis, zase natres, zase vybrousis... nalakujes, muzes mit nadherny kryt (podle zrucnosti) a voda se nikdy ke drevu nedostane. V krytu bude nejaka vlhkost vzdycky, pocitej s tim. A pracne je to jiste az hruza jima pri pomysleni to delat nekolikrat.

Ohledne tvaru krytu nezapomen na to, ze vlhkost na krytu kondenzuje, a kdyz ho udelas od nevhodneho tvaru, terba obraceneho U, nebo bez zlabku okolo, bude Ti voda stekat a vytekat na vnejsi stranu skla, proste to bude delat louzicky kolem akvaria.

Jako nejjednodussi se mi jevi sesroubovat z lamina neco jako pismeno E lezici na boku, klidne i s vice nez dvemi prihradkami. Na horni desku na nej namontovat osvetleni nad kazde akvarium zvlast, nebo i pro nekolik spolecne, kdyz nejakou prepazku vynechas. Vepredu si pak na panty pridelas odklopnou cast. Chce to ale udelat trosku vyssi, at se tam pohodlne dostanes rukama a nebouras si rukou do osvetleni. A kybl si pak muzes pokladat nahoru. Cele je to ale s tim, ze bys pocital, ze ta minicka budes mit jedno vedle druheho, kapotovat tyhle mrnousy kazde akvarium zvlast, to by se mi asi laminem moc nechtelo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 20:03 Žena petulinakk [2017] Re: Spycee
Já bohužel neporadím :-(
Jen mám zvědavou otázku - proč chceš na ty prcky nutně kryt? Jaký bude účel těch akvárek?

Mám dvě dvanáctky, ale obě založené poměrně nedávno, takže moc zkušeností dávat k dobru nemůžu. Obě mám ale bez krytu, jen s lampičkou, a funguje to (a vypadá, že i bude) bez problémů. Zatím ale obě fungují jen jako rostliná akvária. Odpar vody není tak velký.

Pokud už bych nutně kryt potřebovala, asi bych jako nejjednodušší variantu zvolila prostě jen sklo položené přes akva. V akvárku, které používám jako skleník pro zakořenění řízků rostlin, mám jako krycí sklo skleněnou tabulku z klipového fotorámečku ;-)
Pokud by byla akvárka umístěná hned vedle sebe, dalo by se uvažovat i o společném krytu, nebo osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 19:40 Muž Spycee [9] - Rostliny
Poradíte někdo ? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2014 17:42 Muž Spycee [9] - Rostliny – Akvarijní kryt pro 12 litrové akvárium
Zdravím,

potřeboval bych radu, jedná se o to, že budu v brzké době zakládat hned několik mini akvárií. Jedná se o akvária o rozměru 30x20x20 (objem 12 litrů). Ačkoliv vím, že akvarijní kryt na tento rozměr akvária neseženu, tak bych si chtěl svépomocí vyrobit vlastní akvarijní kryt. Na internetu jsem četl mnoho návodů jak si takový kryt vyrobit, ale nikdy mi nikdo neodpověděl na několik otázek, právě proto se dotazuji na fórum. Pokud je již podobné téma založeno, tak se administrátorům omlouvám.

1) Jak jsem již psal v úvodu - akvárium má rozměry 30 cm (délka), 20 cm výška, 20 cm hloubka. Ta nejzákladnější otázka je, zda-li se vyplatí na takovéto akvárium pořídit akvarijní kryt ze dřeva. Pokud ano, dřevo by mělo mít tloušťku 0,4 cm (vyplatí se to vůbec ?). Proč zrovna 0,4 cm ? Protože tuto samou hodnotu má tloušťka mého akvária.

2) Protože použitý materiál bude mít tloušťku 0,4 cm, tak by byla hloupost dávat do akvária šrouby. Další otázkou bych se rád směřoval na nějaké lepidlo, které by vydrželo vlhkost akvária, aniž by se kryt rozpadl.

3) Jak by měl být kryt vysoký ? Tuto otázku bych rád rozdělil do několika hledisek :
a) Bude potřeba v krytu ventilátor z počítače ? Beru ohled na to, že v akváriu bude vlhkost, tak ventilátorem bych uchránil akvarijní kryt před jeho rozpadem. Na druhou stranu - bez něj bych si nemusel kupovat akvarijní topení a tím bych celou věc vyřešil ekonomičtěji. Nebo ne ?
b) Bude potřeba do krytu vytvořit nějaký otvor, aby unikala vlhkost ?
c) Jak by mělo být osvětlení vzdáleno od vodní hladiny, aby bylo akvárium bezpečné ?

4) Jelikož je akvárium dlouhé 30 cm (v tomto rozměru je započítána tloušťka skla (2x 0,4 cm)), tudíž prostor v krytu pro osvětlení bude maximálně 29,2 cm. Tímto bych se chtěl zeptat jaké osvětlení by jste mi doporučily. Berte prosím ohled na to, že chci pouze kryt, o jakési "držáky s osvětlením", zájem nemám.

5) Jelikož nejsem elektrikář, tak nevím co bude potřeba na zapojení osvětlení, aby vše fungovalo tak jak má. Takže kdo bude tak laskav a napíše mi, co si budu muset pořídit společně s osvětlením, aby akvarijní kryt plnil svou funkci ?

Myslím, že pro tuto chvíli je otázek až moc, budu se těšit na Vaše odpovědi :)
Spycee

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 8

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 12969x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4078-vyroba-krytu:-jak-kde-co-a-za-kolik?od=20