děkuji, já téměř úplný začátečník se nechám snadno vlákat do pasti, ale vzhledem k tomu, že mám dost podobné řasy u nás v aqua, tak hledám a hledám, bohužel netuším, kdo je pan Pelikán a jak je to s tou pifkou? díky za info
...se mi na kořenu taková potvora taky po roce usadila...nevím či to je kořenem jako takovým...
Myslím, že nebudete daleko od pravdy - Kaselmann něco takového vzpomínala v Brně...
jistá věc je že v loni jsem to s tou řasou projel varem a ta potom zezelenala.Za víkend bez krmení to ancíci a blackmoly výborně ožraly do čista...
Někdy stačí k podobnému jevu přidat do vody více volného CO2. Řasy tohoto druhu mají schopnost (podobně jako některé vyšší rostliny) biologicky odvápňovat vodu, kterýmžto pádem díky vysráženému vápníku se tyto řasy stávají tvrdými a řasožrouti je nedokážou zkonzumovat. Po přidání CO2 se uhličitany rozpustí, řasy změní barvu, změknou, a - dá-li Bůh - zachutnají nějakému řasožroutovi... (Bůh ale obvykle nedá...)
...Je to přebytkem živin a nadměrným množstvím NO2 a 3...
Souhlas s přebytkem živin, ale s tím NO2...?

"...Rataj ml.: "Co tedy mohlo způsobit invazi štětinkové řasy ruduchy?...Výskyt řas je podle mých pozorování většinou spojen s nárůstem organických látek ve vodě...Ukázalo se, že většina problematických akvárií, ve kterých byly řasy, měly výrazně větší množství organických látek...Koncentrace organických látek v něm byla také o hodně vyšší než v "dobrých" akváriích..."
Hezké... Tenhle článek je jasným marketingovým tahem. Jeho cílem je připravit si odbyt nového produktu v režii fy. Rataj a syn... Nic proti tomu, obchod je obchod neboli - kšeft je kšeft.
Článek zcela evidentně navozuje dojem, že bude-li se chtít řasami postižená (široká) akvaristická veřejnost s tímto problémem úspěšně vypořádat, neobejde se bez znalosti úrovně organického znečištění vody ve svých nádržích. Neboť – jak vyplývá z reklamy – "VĚTŠINA problematických akvárií, ve kterých byly řasy, měly výrazně větší množství organických látek"...
No a kde asi bude ona řasami postižená akvaristická veřejnost hledat prostředek ke zjištění ChSK?
Právě slovo "VĚTŠINA" vyvazuje autora článku z odpovědnosti vůči nespokojencům, kteří se k podobnému zjištění nedopracují.
O co kráčí?
Ověřil jsem si, že tvrzení typu "Koncentrace organických látek v něm (tedy v řasami napadeném akva) byla také o hodně vyšší, než v "dobrých“akváriích", tak docela neplatí. (Ale je tu právě ta možnost poukázat na slůvko-pojistku "VĚTŠINOU"...)
Zkusil jsem pomocí oxidačního činidla, které fa. Rataj a syn prodává pod obchodním názvem ANTIALGAE, (manganistan draselný?) proměřit organické zatížení v několika nádržích, a to jak v nádržích bez zjevného problému s řasami, tak v nádržích dlouhodobě sužovaných ruduchami, resp sinicemi, resp. ruduchami a sinicemi a pravděpodobně i dalšími řasami dohromady.
Vzorek takto mou testovaných nádrží byl natolik malý, že výsledky nelze považovat ani zdaleka za průkazné, ovšem pro zajímavost je rád zveřejním.
Paradoxně - akvária s největšími dlouhodobými problémy s invazí červených řas a sinic v testu obstála na výbornou – výsledek měření ukázal nižší koncentraci (v podstatě nulovou!) v porovnání se vstupní vodou do těchto nádrží, tj. vodovodní v Olomouci na Holečkově ulici. Výsledkem testu této vodovodní vody byla koncentrace organického znečištění cca 3 mg/l!!!
Což o to, nejde vyloučit, že z vodovodu tekla v době testu voda s podílem obsahu nějaké žumpy, ale prokazatelně voda v akváriích, která byla běžně udržována, organické znečištění, zjistitelné tímto testem, neobsahovala... Na rozdíl od kvanta řas...
Naproti tomu v jiných akváriích, kde řasy (téměř) nebyly, prokázal test mírné organické znečištění. Nedivím se p. Pelikánovi, že má na některé lidi pifku…
BTW: Zajímaly by mne vaše případné zkušenosti, kolegové a kolegyně.
Pro Romana: Ten test stojí řádově 70,- Kč.
Je to ze staršího čísla již zkrachovalého časopisu akva tera fórum.Tam tyhle články od rataje vycházely.Co se těch testů týče, dají se sehnat,ale je to docela ranec v řádu tisícikorun.
jo a mimijiné se mi na kořenu taková potvora taky po roce usadila.nevím či to je kořenem jako takovým,ale jistá věc je že v loni jsem to s tou řasou projel varem a ta potom zezelenala.Za víkend bez krmení to ancíci a blackmoly výborně ožraly do čista.Ale jak píšu, vrací se to.Je to přebytkem živin a nadměrným množstvím NO2 a 3