Pistia stratiotes
Není třeba ji přimět, pokud se jí bude dařit, bude se množit sama a ráda....někdy až moc.
Starší reakce
JJ, budu muset KNO3 začít kupovat ne na gramy, ale na deka
Asi vám něco ty dusičnany užírá.
A nejen dusičnany.
Svítíte, dopujete akva CO2... To už rostlinky řádně vybičuje.
0 16.11.2011 22:18 Tudy [330] - Krevetky Měl jsem 14 dní 2 rostlinky, od začátku se jí nedařilo, včera jsem vyhodil rozpadlé zbytky. Ostatním rostlinám se přitom daří, jen Růžkatec výrazně zpomalil růst. Předpokládám, že je to v důsledku nízké hladiny NO3 ve vodě, před zavedením CO2 jsem měl na litr vody v průměru 30 mg, teď sotva 5 a to přidávám KNO3 ve 2x vyšší koncentraci, než je doporučeno (6 g KNO3 ve 200 ml vody, denně hnojím 2 ml, tj. zvýšení hladiny NO3 o 0,4 mg/litr vody -pořád je to málo).
Starší reakce
No, tak dobře u mě na tom ještě nejsou, ale taky rostou
Já jich každou sobotu vyhazuju 3/4 hladiny akvárka.Nějak se ji u mě daří.
Jednu rychlou otázku si dovolím. Jak přezimovat Pistia stratiotes (Bábelka řezanovitá)? Přes léto je v jezírku. Na netu jsem četl, že ji někdo doporučuje dát do kýble s vodou, někdo říká zasadit do nádoby 10cm hlubokou 10cm širokou a dát do rašeliny nebo směsky hlíny s rašelinou a pak jsou názory že ji dát do akvárka. K čemu byste se přikláněly? Já si jí dal asi tři ke krevetám a už jich mám 12
Starší reakce
Ano přesně o ten mi jde. Mezi aktuální várkou pistie mám taky jedno Limnobium, které vypadá, že se mu daří jakš takš...
Tak já krycí skla nemám a teplota mi nijak extrémně nekolísá. Pak už mě napadá jen voda...ale s tou nic neudělám...
Já je mám přímo pod zářivkama a proud v akva mám dost silnej a rostou mi jako z praku.Teplota mi neklesá pod 26.
Někdy jí vadí kapající voda z krycích skel.
Závidím pistii jako na předchozích fotkách.
Pokouším se ji už podruhé udržet v akváriu živou, ale vždy mi začnou odpadávat kořínky a listy se postupně zmenšují až prostě vymizí.
Je možné, že by tolik vadilo proudění vody? Jinak ji přímo pod zářivkou nemám a hnojím i s železem.
Čím to může být?
Starší reakce
Jak často vyměňuješ vodu? Sluneční svit je pro řasy v akva ideální. Nejlepší je vybrat nějaké temné místo kde sluneční paprsky skoro nedopadají, nejlépe vůbec.
Ahoj lidicky. Mam pidi akva mezi okny, sterk a par rostlinek, filtrik a u pistie mi zacly zloutnout koreny. Jak kdyby na nich byla rasa. Co myslite? Teplota v akva podle slunicka 18 az 30 stupnu celsia. Diky za odpoved.
Starší reakce
Je to jak píše callito. Ony se pak oddělí samy. Neni třeba je oddělovat. Za 5 dni u mne zarůste hladina nádrže z poloviny..
Nevim pořádně, jak to mysliš. Ale jestli myslíš jenom to, jestli můžeš ddělit odnože, tak můžeš. Ale je to celkem zbytečný.
Mam otazku. Babelka řezanovitá (Pistia stratiotes) ma 2 odnože (viz obrazek). A mam otazku. Dá se stim neco udelat? Treba odelit? Kvet, korinky ok. Nemam s tím zkusenosti. Děkuju za kazde info
U mně se pistii nedarí. A při tom po zakoupení pekně rostla. Cca po měsíci začala blbnout.
Jak jsem už psal. žloutnou jí okrajove listy a opadavaj. Kořeny jí taky opadávali.
Pak jsem ji na hladine umistnil tam kde je v klidu a nějak se nechce vzpamatovat. Sice jí ty kořeny nějak přestali padat ale listy žloutnou dál
Taky jsem o víkendu přinesl pistii, za 4 dni rozepnula křídla, přirostla 3 listy a vyhnala jeden boční šlahoun, je to nezmar.
Moje Pistia, roste jako divá, každý týden musím dávat několik kousků pryč. Nemám žádné hnojivo, PH 6,5, rybky parmičky, tetry, čichavce a ancíky. Kořeny sice taky odpadávají, ale většina kytek roste jako divá. Světlo na ně jde přímočást vody měním skoro každý týden (od 1/4 - 1/3)
spodem to asi nebude jelikož by musely mýt přístup všechny listy k vodě ne?
To určitě jo, ale že jestli spodem nebo vrchem. Kdyby spodem, tak ty listy co se dotýkají hladiny by okysličovali vodu.
Podle me vydechují listama.
Ahoj, dávají plovoucí rostliny do vody kyslík? Někde jsem četl že CO2 berou rostliny spodem listů a O2 vydechují vrchem.. Platí to i u plovoucích?
Starší reakce
Je to přesně jak píše Bob66..Ta kytka hodně pomáhá vyrovnavat rovnováhu u akvarii,ktere nejsou stabilni a spravné zajeté.. Je to nejlepší plovoucí kytka kterou znám.
Jedná se o oblíbenou, nenáročnou a běžně sehnatelnou plovoucí rostlinu. Dá se pěstovat v akváriích i zahradních rybníčcích, ale v akváriích bývá drobná, s růžicemi do 12 cm. V zahradních jezírkách se její velikost pohybuje až kolem 25 cm. Velikost rostlin i její množení je závislá od množství živin ve vodě a tak ve velmi znečištěných vodách mohou její růžice dosahovat průměru až 80 cm.
Citát z atlasu
Možná je to jinak, u mě nikdy nevyrostla víc jak cca 10cm,bez hnojení a s minimálním obsahem dusičnanů ve vodě
Je to výborná kytka na odstraňování dusičnanů a hodné lidem může pomoci v akva s rovnováhou a zvlášť u citlivých ryb na obsah NO3 a ne je odrazovat že je to nejhorší plovoucí kytka co existuje
Mám u krevet na hladině Limnobium, Pistii a dokonce cca měsíc Salvinii natans z burzy a mají se spolu dobře. Množí se, ale teď nechávám růst jen Salvinii, takže ostatní zůstávají maličké, větší rostlinky odstraňuji, ale žádné známky chřadnutí nepozoruji ani na jedné z nich.
Tak teď k tématu: mám hladinu pokrytou lymnobiem a slušně se mu daří a chci se zeptat, zda bych tam mohl dát i pistii, jestli by to bylo v pohodě a nebo by to nedělalo dobrotu, myslím tím soužití těchto dvou plovoucích rostlin na jedné hladině, abych to napsal přesněji
Takže ty co rostou rychle jsou nejhorší
Když jsou v akva dobré podmínky tak zase až tolik neroste, čím horší voda tím více se jí daří
Tak je otázka proč ti rostla tak moc
Já ji měl a nikdy nevyrostla více jak 10cm
A její kořeny se mě líbí, příští týden ji budu mít zase. Jeden palec dolů jsi měl ode mne. Jaké jsi měl lepší plovoucí rostliny, to by mě tedy zajímalo.
málo světla?
... to snad ne! šak se jí daří aspoň tak... Jinak osvětlení mám 0,51W/l
A zase tak malá není. Jsem spokojenej aspoń tak
Anebo nemá dostatek místa mezi hladinou a světlem, nejlíp roste stejně při slunečním svitu
6 10.07.2009 18:53 zeck Jedna z nejhorších plovoucích rostlin co jsem kdy měl. Při dobrých podmínkách je schopná dorůst i přez 30cm, kořeny kolem 40cm (i víc) nejsou taky nějak pěkné. A její příšerně rychlý růst je hrozný.
Málo světla, proto je tak malá
Já mám pistii taky rozrostlou ale ne tak krásnou! Matrix ji má krásnou.
Je to úplně normální Pistia.sem jsem měl v akvárku ,,normálních rozměrů´´ (5cm) a dal jsem je ted přčed 14dni ven do sudu a už některí mají 20cm!
DonJuanKarlos napsal: Je z jezírka, tak je poničená asi od deště
Od deště to není,je spíše ,,připálená´´ sluníčkem.Většinou se to objevuje,když se to dá z akva ven,pak si na slunce zvykne a už ty spálený okraje nejsou.
Fakt je to obyčejná Pistia
a jako salát fakt vypadá
Tady vzrostla:
Pěkný kousek. To už je Pistia stratiotes Gigas
Musím uznat, že bych nepředpokládal, že může dorůst do takových rozměrů. Není to nějaká šlechtěná forma? V tom skleníku ji pěstuješ místo hlávkového zelí?
Takhle nějak má vypadat pistia
Je z jezírka, tak je poničená asi od deště, tohle postupně vyrostlo z těch prcků, kterým leží listy na hladině
Takhle krásně ale narosla ve skleníku.
Mně přestala růst uplně....z původních docela pěkných rostlinek mi zbyly jen malinké pahýlky... shodily většinu kořenů a listy uhnívají... Mám vodu s nízkým obsahem dusičnanů...
Tak podobný pohled je i u mě, ale voda je měkká s minimem dusičnanů (dešťová). Listové růžice do 18 cm a kořeny do 50 cm.
Podle mě naopak její kořeny v ostatních rostlinách jsou fajn. Ale pouze tehdy, když s ní člověk nemanipuluje. Kořeny musejí bejt v klidu.
Kľud a veľa pomôže prihnojiť tekutým hnojivom s obsahom železa(Fe). A to opadávanie korienkou má určite súvislosť s kvalitou vody. Myslím že majú radšej tvrdú vodu,s vyžším obsahom Fe. Inak,tá Riccia zapletená v ich korienkoch im tiež neprospieva,akoby ich dusila(skúsenosť).
Také nemá ráda, když např. sypete krmivo rbám a něco na ní zůstane... To se pak může trochu připálit na jejich listech a udělá to postupně žluté dírky! Dále nemá ráda zkaženou vodu.
Pistiím nedělá dobře proud vody od vývodu filtru takže zklidnit hladinu, hlavně nemá ráda vodu na listech, vzdušná vlhkost je naopak podmínkou. Tohle když zajistíš tak je to neuvěřitelnej plevel.
Ahááá, tak v tom to je. Zklidním na zkoušku hladinu. Díky
Mě neodpadávají kořínky, ale uhnívají listy a to se zacházením nic společného nemá Má a hodně. Jestli že se na hladině pohybuje, nebo se s ní častěji manipuluje, odnášejí to kořeny a listy se nestačí vyživovat a odumírají. Pistia je opravdu nenáročná. Jediná podmínka, kterou má, je klid!
Mě neodpadávají kořínky, ale uhnívají listy a to se zacházením nic společného nemá. Ráda bych měla na hladině velké rostlinky s velkými kořeny, ale nechytám se
Taky se mi to párkrát stalo, je to možná neopartým zacházením, nebo něčeho nedostatek! Ale to by nepadaly kořeny! Bude to spíše staré kořínky, špatné zacházené, nebo nějaké rybky živé?
Přidat reakci
1 ...... ...... [4] 5 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7905x