Blyxa - pěstování
Přerostlou Blyxu japonicu zkrátit nůžkami můžete. Zástřih snáší tato rostlina dobře.
Listy jako takové se nestříhají. vytrhni ji a rozděl na několik menších částí. Klidně sázej kusy které nemají žádné kořeny a nemusíš se bát ji zatlačit do písku.
je to stonkovka, takže ustřihnout a zasadit
Starší reakce
já za něj dal kolem 2tis myslím
Hm, ten Ph controller je pěkná věcička, ale stojí ranec. Dneska jsem si všiml, že Blyxe oprostřed asi začínají rašit nové mladé lístečky. Tak snad to bude ok.
dávám vše jednou týdně,jak draslík,tak profito a na co2 mám nastavenou hodnotu 6.5 to hlidá controller
nyní mám asi od října RO.Ale Blyxu po porovnání růstu už bohužel ne.
Hezká Blyxa! Beru na vědomí, že vám rostla i při 12°dKH a 18°dGH.
(A že máte aktuálně 5°dKH a 8°dGH...
)
u mé prezentace.Blyxy jsem měl plné akva
A ten draslík dáváš najednou nebo postupně, každý den něco? Profito dávám taky podle návodu u mě to dělá asi 1,4 ml denně a co2 na noc vypínám jelikož se podle testu přes den dostanu na hodnotu Ph 6 - 6,5 a mám obavy jestli bych se nedostal na nižší hodnoty kdybych jel i přes noc
Tak si na ni posviťte.
tak asi nezáleží jen na hodnotách gh/kh,to by bylo moc jednoduché
Blyxa mi rostla skvěle i při KH 12 a GH 18
Mě rostla ve velkém taky dobře (teď se ji tedy kroutí listy) a v miničku (je to čerstváček) s vodou vodovodní je špatná (na fotce).
Ve velkém mám ph 6.5 (starší rozbor
rybicky.net/fotogalerie.php… ), v malém 7.5 (
www.vhskh.cz/… ).
Díky! Taky se mi to pohybuje někde kolem těchto hodnot. Tak at se daří!
já draslíku přidávám na 8mg/l,profito dle návodu jo a ještě co2 nonstop
Side,to byla legrace jako,že to neměl kupovat v AD,ale kvalita u vás je stoprocentní
jinak mimochodem GH/KH,tak mé hodnoty GH 8 / KH 5
a tady je má dnešní fotka blyxy:
rybicky.net/nadrz/18028/48.jpg… Jak píšeš výše o hodnotách te vody, tak takovou podobnou vodu mám taky. Mám velice nízké tyhle hodnoty. Takže spíše to vidím tak, že ještě není pořádně zakořeněná. Je to teprve týden a asi si teprve zvyká na novou vodu a prostředí. Světlo 2x24W 865
Ano dávám denně Profito, Draslík taky, ale ještě jsem nepřišel nato kolik ho tam rvát, jelikož někdo píše že některé akva spotřebuje i 25 mg týdně a u EasyLife píšou že 10ml na 100litrů přidá 4mg/l to bych tam musel nalít toho draslíku mraky, ale asi obden tam naliju 2ml. Přidávám i FE a Fosfor.
Jak "dělám si srandu"?!
Zase se budu opakovat, ale moje zkušenost s Blyxou jap.: dokud jsem měl parametry vody kolem 12°dKH a 18°dGH, bez šance. Po úpravě na zhruba poloviční hodnoty - "plevel". Momentálně i pod 50W (Narva Oceanic Flora + Narva Oceanic Light) v nádrži 80*40*35 jde tahle kytka do červena.
Zajímalo by mě, jaké hodnoty KH a GH mají jiní, kterým se ji daří pěstovat...
a draslík přidáváš? mě se tedy po přidávání draslíku rostliny zlepšily a teď můžu říct,že se daří naprosto všem rostlinkám...
přidávám draslík a profito + mám prohnojené dno.
Pridám moju skúsenosť. Darí sa jej viac v jemnom substráte a pri sadení ju treba málinko povytiahnúť. Trošička nech korienky trčia. V tomto prípade by som to videl na nadbytok niečoho vo vode. svedčí o tom aj tá riasa. Ináč by som povedal, že až taká náročná nieje.
byla zasazena teprve minulý týden v úterý tak jsem si myslel že to je přechod z emerzně na submerzně, ale pokud jak tady píšou že emerzní forma neexistuje tak musím počkat a uvidíme co z toho vyleze
Málo nebo moc? NO3 mám pořád kolem 20mg/l a draslík přidávám pomocí K2SO4. Že je ho nadbytek bych čekal spíš u pokroucených a zakrnělých listů plevuňek a tam se to zatím nekonná. U blyxy jsem se to tu v atlase nedočetl.
Dost jsem taky stříhal staré listy napadené ruduchou, ale teď se ruducha snad zastavila a kytkám dám pokoj.
Nepleteš se. Máš pravdu. Roste pouze pod vodou(submerzně)
Blyxa je pouze submerzní rostlina,nebo se pletu?Emerzně nelze pěstovat
pěstují, stejně jako ostatní
není to normální, tipuji to na draslík nebo dusík
Tak v Aqua-Daho to pěstují emerzně pokud se nepletu, teda aspoň doufám.
měl jsi koupit od sida hodně dobrá kvalita
ale ne dělám si srandu,možná jiné hodnoty vody,světlo atd... než ve které byla pěstována,neplašil bych tak brzo...
Přidal jsem Blyxu do akva od Aqu-Daho a začíná se od špiček rozpadat. je to přechod na submerzní formu? CO2 přidávám i železo a fosfor mám 0,4 NO3 mám 10
Starší reakce
Já Bioflor používám a jsem s ním velmi spokojený.Blyxa roste velmi dobře a ostatním rostlinkám taky prospívá.
Blyxa (japonica) žádné "extra" požadavky na výživu nemá. Vyžaduje "pouze" dostatek makro a mikroprvků, volného CO2 a světla. A měkčí vodu.
Podle mých zkušeností ve vodě s dKH nad cca 10° a dGH nad cca 15° živoří, při 3-5°dKH a 7-10°dGH je z ní "plevel".
0 12.12.2013 00:58 elenka [-3] Ahoj vsem!
Poradte prosim kdo ma zkusenosti s touto kytkou, jake hnojeni pro ni je nejlip?
Cetla jsem ze vyzaduje zelezo (hrebiky cpat nebudu
), ale chtela bych davat nejenom Fe, ale i dalsi prvky.
Neco jsem slysela o Biofloru od Rataje, ale zda se mi ze Fe moc neobsahuje.Tak nevim...
Zatim mam jen co2
Starší reakce
0 15.11.2013 16:00 Samo – Blyxa semena
Dobrý den,
včera mi přišla Blyxa aubertii od Rataje a má i několik nezralých semeníků. Pokud semena dozrajou rád bych je zkusil vysít, nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti. Např jaký substrát použít, jestli písek nebo radši něco výživnějšího, jestli vysévat hned nebo nechat nějaký čas v suchu odpočinout a jestli zahrabat nebo prostě hodit do vody a čekat jestli samy klesnou ke dnu? Děkuju za rady. Samo
Starší reakce
U mě vlaje v proudu, jako hadr na holi
A to jí svědčí náramně, předtím jsem proud šolichal pouze nepatrně na hranici
mastný hladiny.
To sice neživořila, ale půl roku neměla žádný přírůstek, byla jako umělá.
Závěrem doporučuji velký proud, tim určitě nic v AK nezkazíš.
U mně když přeroste, tak ji celou vytrhnu, roztrhnu na menší části, zastřihnu kořeny a opět zasadím!(zbytek vyhodím). Měl jsem ji taky jako nádor!
Starší reakce
zaujíma ma, či sa môže blyxa zastrihávať, tvarovať..zbavovať nevzhľadných lístkov - dík za prípadné odpovede ;)
Starší reakce
0 13.03.2011 20:37 Sid [6685] - Rostliny Tak jsem se byl na tu kvetoucí blyxu podívat a radost z toho nemám... (Fotku jsem přidal do prezentace.)
Tahle kytka evidentně strádá...
Vypadá to, že "v pudu sebezáchovy" vyhnala květy, než se "odebéře na věčnost".
Je vidět, že podmínky v "Mramorové nádrži" ji nevyhovují. Pravděpodobně toho bude víc, co se jí nelíbí...
tahle mi reagovaly nedostatecne zakorenene rostliny, nedostatek zivin, pokud stacili zakorenit a dostat se k jilovymu hnojivo ve dne, pak presli na zelene listy, jinak postupne chradly az odesli (byly sezrany sneky a napadeni rasou)
musel jsem je prichytit pomoci sponky, pac mi je furt vyoravaly piskorky, ze tri rostlin to zvladla jen jedna
Starší reakce
Ano, je to opravdu květ blyxy.
Mě takhle kvetla b. aubertii nějakou dobu také.
3 01.03.2011 20:16 grizly [146] Dneska jsem oběvil v akfárku podivnou věc. Vypadá to jako květ. Vykvetla mi Blyxa????
Jedna rostlinka se mi při údržbě dostala na hladinu zalíbila se bojovnicím a tak jsem jí nechal "plavat".
Jak moc je tento jev obvyklý či neobvyklý???
Starší reakce
Tak až půjdete kolem starého dřevěného plotu, zkuste se podívat - možná nějaký "zrzavý" hřebík najdete.
o tom sem slysel ale velkou duveru v to nemam
buhvi z ceho je ted delaji
to se mi presne stalo se sagittarii
doufam ze me to nepotka znova
)
...zkusil bych samotne zelezo ale to bych tam musel nasypat hrebiky...
Sypat byste je nemusel - třeba by k otestování stačilo jeden vmáčknout do substrátu ke kořenům.
A nejlépe nějaký "řádně zrzavý".
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 8729x