Přihlásit se RYBICKY.NET »

Tloušťka skla akvária

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Tloušťka skla akvária
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pjaja – od sklenaře
Mam akva kupovane a to male a ma 5 mm sklo. A pak 500 litrove, to si nechal puvodni majitel delat u sklenare a je 1 cm a tvrzene. Vubec nse neprohyba, takze pokud vetsi nad 100 l, tak jedine od sklenaře palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: jirikovar
Moc jsem nepochopil reakci a návaznost na můj příspěvek, můžeš upřesnit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirikovarRe: Yirka
Na rovinu, na akvaria se nedava specialní sklo jak nějaké tvrzené a pod. To je hloupost. Myslíte že sklárny kvuli akvariim vyrabi sklo vyloženě pro akvaria? Ne lepí se to z obyčejného Float skla a sklenáři se toho bojí při velkých objemech bo kdyby prasklo (muže se stát i při špatné manipulaci) že se objevý micro trhlinka, která neni vidět. A bojí se velkých škod napýchaných vodou v třeba novém obyváku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Psycho
To ten sklenář žije někde mimo. Těch 84 l se musí dát pořídit tak o 1/3 levněji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Psycho
Tak já taky nevím. Podle té tabulky ze Sklorexu by mělo být moje akva ze 6mm skla. Vadilo by kdyby bylo z 5mm (s podélnýmy výztuhamy)? Je to 60x35x40 (dxšxv). Protože tam kde jsem se ptal mi řekl sklenář ze 6mm 1300,-!!!! rozzureny

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Diego Re: The Edge
Ta zekia vyrábí už celkem dlouho,tak by to mohla mát vyzkoušeny,ale není problém se s nima domluvit na tlustějším skle.A taky záleží na výšce,to zas sklorex vyrábí akva 180x50x50 cm 450l taky z 10mm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - The EdgeRe: Diego
Takže když zkušený výrobce jako Zekia dělá akvária do cca 500L standartně z 10 mm, tak se dá na to spolehnout? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ondra08Re: The Edge
Asi že máš vetší jistotu, že to nepraskne. Ale zas akvarium je těžší ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Diego Re: The Edge
Já sem si u rozměrů mohl taky vybrat tlouštku skla 120x50x50cm bud z 8mm skla nebo z 10mm skla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - The Edge
Je zajímavé, že Sklorex nabízí akva 160x60x50 z 12mm, zatímco Zekia a další výrobci to dělají z 10mm skla. Je snad rozdíl v tom, že při použití 12mm už není třeba dávat výztuhy?
Edit: Možná že u těch 12mm se sklo tlakem vody tolik neprohne, ale zákazník se prohne (finančně) :-D
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - The EdgeRe: holenda
Ale jen 8 mm sklo na 487 L..... Já se tady ptám zkušených akvaristů, jestli 10 mm stačí na +-420 L a pak vidím, že někdo má větší akva z 8 mm skla :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - holendaRe: The Edge
Pozri si moje akva. je lepene z 8mm skla. vystuhy iba hore: 2x pozdlzna a jedna v strede priecna. drzi uz dobrych par rokov... takze 10mm musi stacit... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirikovarRe: The Edge
Těch 10 mm bych se nebál
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirikovarRe: The Edge
Mno chlape abych pravdou řekl rozměr akva ktere píšeš mám skoro taky ale kratší 140x50x50 lepil jsem to z 10mm skla a dával jsem na podélnou stěnu příčky 50mm x 12mm skla a v pulce akvaria to propojil z 70mm x 12 mm páskem napříč v akva ale při tvém rozměru bych ještě určitě volil zesílení dna podélným páskem cca 70mm po obou stranách akvaria ze skla 10-15mm skla přilepit silikonem na dno a stěnu akva na ležato aby pruhyb stěny byl v co nejmenším tlaku na spoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: The Edge
Podíváš-li se do této tabulky tak zjistíš, že u tvých rozměrů je 10 mm OK. Dal bych však každopádně podélné a jednu příčnou výztuhu. www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - The Edge – Sem se hodí mé dotazy
1) Jak silné sklo byste mi doporučili na akva 150(160)x55x50 cm, tj. 412(440) L?
Prošel jsem několik webových prezentací výrobců akvárií a zjistil jsem, že všichni dělají akvária do 500 L z 10 mm skla. Určitě to stačí? Nebo firmy uvádějí tloušťku skla na samé hranici únosnosti, aby nízká cena vypadala lákavě a kdo chce mít jistotu že mu to nepraskne ať si připlatí za použití silnějšího skla? Jaké jsou vaše názory?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jammes Re: jihovar
To vím. Já mám výšku 45 cm a tam bych 6mm už nepoužil.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirikovarRe: Jammes
Otazkou je jediné výška akva bo ti jsem schopen slepit 200l i z 3mm skla... Ale podstatné na tloťku skla je ne objem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jammes Re: jihovar
120 l z 6mm skla je dobrý. Ale těch 200 l to bych se bál že to rupne, na to už jsem dal radši 8mm sklo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirikovarRe: lulk
200 l jsem lepil z 6 mm a v pohodě. 120 l musí vydržet s přehledem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lulk Re: mch.sokolov
Nie, nie je to terárko. Bolo to kupované ako akva komplet, s vybavením a krytom.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - The EdgeRe: lulk
No, já mám v současnosti akvárko 120L taky z 5mm skla a zdá se mi to málo. Ale drží už asi 12 let. A to bude ještě starší, nejsem jeho první majitel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mch.sokolov Re: lulk
Neni to spiš terárko? Mi přijde 5mm sklo tenký celkem..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lulk
Nepraskne mi akvarko 110 litrov,5 mm sklo,čelné sklo vypuklé. Koľko kg môžem dať na dno, myslím - mohlo by byť 15 kg štrku + 25 kg kamene? Nepraskne? Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Cajra
Výrobně méně náročné, dle výpočtů dostačující, tudíž nákladově levnější. (Ovšem s výztuhami s větší jistotou a pokud používáš krycí sklo tak i praktické).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cajra Re: Yirka
Proc to teda vyrobci prodavaj bez vyztuh?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Cajra
Mám AQ na výšku 70cm,podélné a 1 příčnou výztuhu ze skla 10mm a je to v pořádku. (Mám ale kratší než ty, přesto si myslím, že těch 10cm výšky částečně tu délku vyrovnává.)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cajra Re: Roman
Uz jsem kontaktoval asi deset vyrobcu akva.Jen jeden dal nabidku z 12mm skla. www.cichlids-zidek.com .Tak teda nevim.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roman Re: Carja
Při 60 cm výšky se dává celkově sklo 12 mm, výztuhy podélně a příčné nčjsou třeba. Já mám výztuhy 2 na sobě, protože jedna zkrátka časem praskla,ale udržela to. A na dno bych klidně taky jednu dal. Nic se tím nezkazí. A pěkně po celé délce i k bočním sklům, ono i ten kousek kolem 6 cm celkem pomůže. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - l3nka Re: Carja
Jo, bych dala 12mm sklo.. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cajra Re: samis
O tom jsem taky premyslel. Mam tristovku bez vyztuh, tak to neresim. Mozna by na tu dylku stacila jedna na stred.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - samis Re: Cajra
Cajra napsal: myslim, ze podelna je zbytecna, asi necham nalepit dve pricne
My máme dvě příčná a "oceňuji" je hlavně při odkalování. Šestkrát nasávám odkalovač. Tak to ještě zvaž. tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cajra Re: voťa87
Myslim, ze 10mm by bohate stacilo, ale pujdu asi do ty 12ctky. Mam malou neterinku ktera na rybicky rada busi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney Re: Cajra
Cože, a to ti to jako neprdlo ? Já mám moje 100l akva z 6mm skla. smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vóťa87 Re: Carja
Taky mám chovné nádrže lepené z tenčího skla, než doporučují normy, ale u akvaria, které bude předpokládám v bytě či domě bych tedy nešetřil a volba 12mm skla mi přijde jako rozumná...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cajra Re: voťa87
Mel jsem doma deset let 150ti litrove akva lepene ze 4mm skla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vóťa87 Re: holenda
Lepení firmy Zekie bych zas nepovažoval za příklad super kvality...hraje se na cenu a 10 sklo mi přijde opravdu málo(navíc právě Zekia používá dost často i ty výztuhy na dně, z důvodu použití tenčího skla) a nevlepit podélné výztuhy je naprostý nesmysl...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - holendaRe: Barney
Istota je istota... Tak potom kludne aj z 20mm skla... Ach jaj... Moje 170x47x61 (dxhxv) mam s dvoma pozdlznymi a jednou priecnou vystuhou z 8 mm skla a bez problemu uz par rokov. A to som uz treti majitel, takze myslim ze 10 mm je az az...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cajra Re: prisavnik
To asi maj odzkousene, ale na 70 hloubky me to prijde malo. Nikde jsem takove akva nenasel.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - prisavnik Re: Barney
Ked to robia z 10 mm skla tak to maju odskusane. A hlavne je to lacnejsie. 12 mm sklo zbytocne hrube a tazke.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney Re: Cajra
Taky si od Zekie chci dělat set 480l akva. Též mě zarazila síla skla jenom 10 mm. Nechám si to taky udělat z 12 mm. Jistota je jistota. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cajra Re:
Bude to lepit firma Zekia a to asi cernym silikonem.Standartne to lepej z desitky coz se me zda malo.Z dvanactky chtej asi o 800 vic, coz neni moc.
Myslim, ze podelna je zbytecna, asi necham nalepit dve pricne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney Re: vóťa87
Na dno ne. Dno je výztuha sama o sobě. A 2 kanty a podélná výztuha budou bohatě stačit. S tloušťkou 12 mm souhlasím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vóťa87 Re: Carja
Viděl bych to na 12mm sklo, podélné výztuhy nahoře, dvě napříč... Jakým lepidlem bude lepeno? Možná bych zvážil i výztuhy na dno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cajra – Sila skla
Dobry den. Poradte prosim jak silne sklo a kolik vyztuh na akva o rozmerech 130x70x60 cm (DxHxV)Dekuju

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: TomášB
Podle tabulky by mělo stačit 10mm. www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TomášB Re: xOB
výška 50cm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: xOB
Není to tak úplně pravda, záleží také na délce a systému výztuh. Sám mám výšku 70cm a tl. skla je 10mm. Naprosto bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PrincPrincessen Re: xOB
No já mám 150x60x60 + výstuhu uprosřed a zdá se mi to maximálně v pořádku a bezpečné, to jsem měl větší strach z nosnosti stojanu než výdrží akva ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xOB Re: TomašB
Tlouska skla se neodviji ani tak od objemu akvarka, jako od jeho vysky. 10mm je tak do vysky 50cm na vyssi uz bych kvuli klidu v dusi dal 12mm.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 13

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 27165x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3552-tloustka-skla-akvaria?od=442