Tloušťka skla akvária
Toto akvárium sleduji již nějaký ten pátek a musím konstatovat,že je to naprostá pecka.
Bohužel takové akvárium si nemohu dovolit.
0 18.07.2011 19:08 RAP co tam plánuješ za rybky kromě altů?
5 18.07.2011 12:40 Bob66 [2103] - Cichlidy gogle napsal:Nejpodstatnější je ta výška,aby byly alty správně vyvinuté.
Aby alty a nejen oni ale všechny druhy ryb pěkně vyrostly tak záleží daleko více na podmínkách, kvalitě vody a kvalitě krmení než na velikosti akvária
Viděl jsem nádherné skaláry a terčovce které byly celý život v akva které mělo na výšku jen 45cm a naopak mizerné nekvalitní ryby v akváriu o obsahu 1000l s výškou 75cm
Pro alty je bohatě dostačující 60cm na výšku, při správné péči vyrostou stejně jako ve 100cm
To jo, ja jen chtel rict, ze kdyz se altum povedou, tak jsou to strasne velky ryby. Vetsi nez si lidi vetsinou predstavuji.
My mame na ustavu akva 1m hluboke a 80cm vysoke (70cm vody) a pristup jen zezadu. A udrzba je humus. Navic s kobercovymi kryptokorinami :(
- souhlas, poskakuju kolem 70cm AQ nastesti bez rostlin (je to Malawi), ale i rucni cisteni skla je zaber
Tak ve finále ať si udělá akvárko každý jak chce. Já jsem jenom vyjádřil svůj názor na praktičnost té výšky vzhledem k utrpěným osobním zkušenostem.
80cm neni tak moc. V Mnichove v ZOO maji jednu starou altum skoro 50cm vysokou.
Tady je fotka jinych altum v akva skoro 1m vysokeho. A ty ryby jsou jen 1.5 roku stare.
Je pravda, ze udrzna v hluboke nadrzi je blba, ale jak je na te fotce videt, da se udelat krasna a skoro bezudrzbova nadrz. Urcite se vyvarovat jakychkoliv kobercovek!
Pravda je, že hodně záleží také na šířce nádrže. Pokud je nádrž např. 70x70 tak už to chce šnorchl
.
Ale dá se to, vlastní zkušenost, sice občas trošku mokřejší kde co, ale co by člověk nechtěl, když se pracuje s vodou.
Mám pocit, že i těch 70cm je na údržbu dost. To chce potom dlouhou ruku nebo bezúdržbovou nádrž
.
Ovšem těch 80cm je už zbytečně moc i na Alty, z oněch praktických důvodů zde uvedených. Uber těch 10cm a budete spokojeni všichni, jak Ty, tak Alty.
Tak tak. Já mám 65cm + kryt a už to opravdu není nic moc. Svrchu je přes rozvlněnou hladinu prd vidět a z boku je pohled zkreslený. Já osobně bych na tvém místě ubral z výšky a přidal na šířce ....
80cm ti bude stoprocentně dělat velké problémy při údržbě i jakémkoliv zásahu v nádrži. Vím co říkám, má na výšku 70tku a příště bych šel max do 65cm. Pokud však jsi baskeťácký typ s ručkama jak šimpanz, poradíš si. Jinak se připrav na úpravy v oblečení do půl těla a odřené podpaždí.
Další věc je údržba ........ ale o tom už je napsáno spousta ........
Co se divam do nabidky hotovych akvarii firem, tak nejvys co nabizi z 12ky skla tak je 70 cm vyska. Pak uz je to 15ka sklo na 80 cm vysku. Vem si taky, ze cim vyssi vodni sloupec, tim silnejsi treba osvetleni. On ti ktomu si neco rekne clovek u ktereho si to nechas delat, zda to pujde nebo nepujde. Predpokladam ze tak velke akvarium ti nebude lepit nejaky prespolni sklenar, ale nekdo kdo stim ma zkusenosti a je dobry.
www.sklorex-akvarium.cz
www.zekia.cz
www.akvariafarda.czStarší reakce
Takže to dopadlo jak jsem předpokládal
V úterý jsem naběhl do dílny a zkusil sklo nakrájet. No........ na zasklení okna by to šlo, ale vzhledem k tomu, že se to má lepit k sobě to byla bída. Kontejner na sklo to jistil. Takže už je objednáno u sklenáře
Starší reakce
Díky za info. Filtr dělám schválně takhle úzký, aby se mi vešel za akvárium a nebyl vidět. Biomolitan budu kupovat u akvaristik.eu a tam mají kusy 25x25xX cm. Ten říznu na 3 kusy 8x25 cm. V akvárku (70x30x35v. cm) budou asi jen krevetky a max. nějaká malá tetřička. Asi to sklo zkusím nakrájet (ono to stejně asi půjde špatně), slepím a zkusím napustit. Jestli to rupne nechám si nařezat u sklenáře ze 4mm. To už bude OK.
Stačit by to mělo, ale já mám podobný (ale o dost širší) z 5mm. Těch pár korun za skla mě nezabije. Ale doporučuju ho udělat širší jak 8cm, jinak se bude dost rychle zanášet... Navíc molitany se standardně dělají v šířce 10cm, udělal bych tu komoru širokou minimálně 20cm.
Ahoj.
Jaké máte zkušenosti s lepením skleněných filtrů? Tedy nádrží s vnitřními příčkami? Chystám se lepit vnější skleněný filtr délky 46 cm, šířky 8 cm a výšky 35 cm. Sklo mám staré (snad z nějakých oken) tlušťky 3 mm. Podle níže uvedného prográmku je Safety Factor 2. Ve filtru budou ale 3 skleněné příčky, které de facto spojí čelní a zadní stěnu. Otázka je, jestli to i přesto bude stačit.
Díky Sollik.
Starší reakce
Chcel by som si otestovať lepenie akvária a ako pokusného králika som zvolil moje slimáčište. Rozmery sú/budú 100*50*30(výška po dorovnaní strán) 152l , problém je v tom ,že hrúbka skla je len 5 mm. Postačí ak pridám pozdĺžnu a priečnu výstuhu ,alebo je to prílišný risk?
Starší reakce
Souhlas. Předimenzovat ano, ale nepřehánět. Třeba 10 mm by už bylo jako s kanónem na vrabce. Ale 8 mm? O jeden stupeň? Proč ne. Když bude lépe spát.
Ja zase mam nazor, ze je zbytecne akvarka brutalne predimenzovavat. Ono uz i tak sice vychazi SF treba 3.5, ale ve skutecnosti bude SF 5..,6... I kdyz se to nezna, skrz kazdy mm skla se kouka hur a hur, akva je tezsi... Takze nema to jen vyhody, jak by se mohlo zdat. Tak jak jsou dooprucovane tloustky skel postavene, uz s nejakou tou katastrofou a nepredvidatelnym uderem pocitaji. Pred detmi je dulezitejsi zabezpecit mnoho jinych veci (skrinky proti prevrzeni, supliky proti zabouchnuti, varice, horky kohoutek..).
Kdo uz ale vsechno ostatni dulezite zabezpecene ma, at klidne sklo posili, kdyz mu to ke klidnemu spanku pomuze.
Přesně tak jsem uvažoval. Díky.
Tak s tím souhlasím. Ono nejde jen o děti, takový pes i kočka umí svoje. Mě kocour v akváriu vykoupal světlo i sebe.
Pokud Ti nevadi vyssi cena nadrze, sel bych do silnejsiho skla, ac se to nekomu bude zdat zbytecne a vyhazovani penez. Pri zarizovani jednotlivych kusu akvarii podobnych rozmeru nejake petikilo rozdilu navic... za 10 let provozu je to ve sve podstate 50Kc rocniho pojisteni, a to za klidnejsi spani stoji. Takze mame doma 100x40x40cm z 8mm skla.
Dulezitou veci k posouzeni jsou deti a podobne pohromy okolo, nejen hned, ale i mozne do budoucna. Pokud se mohou kolem akvaria volne pohybovat, predimenzovat akvarium je vlastne nutnost. Ac diteti bylo tisicekrate receno co nesmi, opre se svou plnou hmotnosti o sklo (nebo hodi mic atp.), a fakt nepomuze zadne skoleni, poucovani, huceni, prosby, protoze katastrofy tohoto razeni (deti) vzdy nejprve konaji.
Verte mi, ze deti maji v pomeru hmotnost/rozum velice vysoky koeficient (hmotnost vyrazne prevysujici moznosti rozumu), a tento koeficient by primarne mel slouzit k posouzeni, co uz je kolem nich bezpecne.
Vysledne tedy rikam, tloustka skla vyrazne zavisi i na tom, kde akvarium je, a co/kdo je kolem nej.
Odtamtud jsou SF v závorkách.
0 10.05.2011 17:30 fido16 [631] Podélné výztuhy samozřejmě budou. Když pro nic jiného, tak kvůli krycímu sklu
.
Určitě 6mm a pokud chceš jistotu, tak dej nahoru výztuhu, ale podle mě není nutná.
0 10.05.2011 15:27 Adam – 110×30×40 cm
Jaké sklo doporučíte při rozměrech 110×30×40 cm? Podle "hotovek" by mělo stačit 6 mm (SF 3.5), ale jsem malinko paranoidní, tak bych raději (s ohledem na délku) 8 mm (SF 6.0). Má to smysl, nebo je ta už paranoia přehnaná?
Starší reakce
a nie je na skodu prehodit Safety factor z 2.5 na 3
to nevadí,ale kdyby jsi měl obavy ,tak sniž sloupec vody o jeden centimetr.
Starší reakce
este k tej cene
ono to ani moc vyhodne nebolo - len prave v tom case som nikde u nas nevedel zohnat "malu" tubu akva silikonu
a "normalna" 310ml staci na cca 3-4 -200L akva
tak som bral co bolo...-pouzitelne a lacnejsie
dnes maju v predajni XY druhov silikonu a par druhov aj v malej tube
dnes by som asi so sanitarnim nespekuloval a zobral malu tubu akva silikonu
Jinak díky za odpověď k tomu sanitáru. Zajímavé.
Ano, tomu rozumím. Chystám se předělávat akva, a to jen vnitřek, a odkládám to co se dá.
nezaznamenal som ziadny problem
a prelepoval som len pre to ze sa mi nepacila biela
inac ten sanitarni co som pouzil nebol "najlacnejsi" a znackovy
len bol lacnejsi ako akva.silikon a na obale "vyrazena" pevnost v tahu bola taka ista -tak som ho pouzil
PS:teras sa mi viac paci cierna -len prelepovat to je des
a asi posledna vec co sa mi chce
no to je pravda
len uz sa menia vlastnosti silikonu
ci k lepsiemu alebo horsiemu - to tazko povedat
jedine coho sa da drzat je techn.list
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 19
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 25686x