Přihlásit se RYBICKY.NET »

Tloušťka skla akvária

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Tloušťka skla akvária
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bmilan86Re: acik
To mě také. Je to akva z pěstírny, tak nevim. Musim tomu asi verit. Bo jak ne, tak sousedi maj o zábavu postaráno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: bmilan86
Mě to vyšlo na 8 mm. :)
Odkaz na výpočet:
www.sklobendl.cz/…
www.miga.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bmilan86 – 100x50x50
Man dotaz na více znalé. Je u akva 100x50x50 cm, 250 l síla skla 6 mm v pořádku? Voda v tom byla. Je to z druhé ruky, ale nějak se mi to nezda. Ma výztuhy jak zespod tak z vrchu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 3  - RadekH1 Re: RadekH1
Tak u nas je rozdil mezi 4 a 6 mm 100 korun na metr2. Coz u tak maleho akva bych asi opravdu neresil.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Aforte Re: RadekH1
Díky za info. :) Udělám to tedy ze šestky. :) palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: Designer
Designer napsal: Ja to nechal lepit z 8mm, kvuli pritomnosti deti kolem akvaria a jejich obcasnym hram s balonem. Chtel jsem 10mm, coz mi sklenar vymluvil, jako uplne zbytecne plytvani. Já si to vymluvit nenechal (mám i podélné výztuhy) a když dcerka bušila dřevěnou kostkou do skla, byl jsem rád :). Jestli mají k akvárku přístup batolata, je předimenzování na místě. Jinak bych se řídil radou zkušeného lepiče akvárek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kuca Re: Aforte
40x40x40 , 6mm sklo
Osmička už je strašně moc a ze čtyřky bych už ho nedělal.
Cenový rozdíl mezi 4mm a 6mm sklem je minimální.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Aforte
Kdyz si nereknes konkretne co chces, i 100x40x40cm ze 6mm se povazuje u sklenaru za dostatecne a tak Ti jej udelaji. Ja to nechal lepit z 8mm, kvuli pritomnosti deti kolem akvaria a jejich obcasnym hram s balonem. Chtel jsem 10mm, coz mi sklenar vymluvil, jako uplne zbytecne plytvani.

40x40x40cm by ze 6mm skla melo byt dobre bezpecne (kdyz je bezpecne i tech 100x40x40cm), pri 8mm je to dimenzovano i pro silne paranoiky.

Nakonec zkus to zadat sem: www.theaquatools.com/…

EDIT: ludvik uz link dal, omluva za opakovani. Sklo 4mm bych nevolil, prijde mi to jako desne tenke sklicko, uz jen pro ten pocit bych volil 6mm, ac je to vice nez je potreba.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekH1 Re: ludvik
4 mm bych asi moc neveril a pri cenovem rozdilu mezi 4 a 6 bych urcite volil 6 mm. Kouknu v praci do ceniku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: Aforte
www.theaquatools.com/… (vyjdou 4mm). Eheim to dělá z 5mm. Mimochodem z 8mm jde udělat běžně třístovka :-) Zvlášť s výztuhami.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radimRe: Aforte
8 mm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Aforte
Kdo mi poradí z jak tlustého skla mám nechat udělat akvárium netradičních rozměrů 40x40x40?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: mustanggt
Viděl bych to na 8 mm s výztuhami nebo 10 mm bez.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác Re: mustanggt
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mustanggt – planujem akva d120xš40xv50
Aku hrubku skla by malo mat? Treba aj vyztuhy? Aspon jednu v strede?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - Bob66 Re: Ganjamir
Proč by mělo prasknout hmm Znáš samonosné akvarijní stojany? Akvária naskládaná na sobě jen na prodloužených bočních sklech a drží to X-) Tady na fotce je to vidět ;-) www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ganjamir Re: DrChila
Mám tam karimatku 1cm tlustou a právě na těch stranách kde to akvárium sedí je ta karimatka zmáčknutá, tak na 1 mm co to jde. A uprostřed má karimatka celej 1 cm takže to sedí jen na bocích...
O tom tlustějším polystyrénu sem přemýšlel ale musel bych nádrž celou vypustit a to jsem ji před 2 měsícema znovu zakládal. hmm Tak nevím jestli to mám nechat osudu nebo co nejdřív zakročit .. 5 mm sklo moc tlustý není ... hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: Ganjamir
Tož puknout může chceš tomu zabránit? :) Kup si polistyrén tam kde bude větší tlak tam se to slačí tam kde bude malej se to nestlačí tolik jenoduše a prostě se vyrovná ta propadlina a hned bude větší jistotaa zas tak v 80cm se to sklo neprohne takže bych tam hodil ten polistyrén centimetrovej hezky to uříznul pak podle akvaria aby to vypadalo a neřešil to dál:) když pukne tak pukne stím nic nenaděláme:-D ale postupně napouštět ať si to hezky sedá pomalu.
Pokud nechceš aby to nějak inbecilně vypadalo kup si elektrikářkou pásku která je taky tak široká a přelep vyditelný hrany toho polistyrénu.
Nebo další možnost udělat tam příčku do tý skříňky a narovnat jí zpět
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ganjamir – pevnost
Lidi, když to tak čtu tak se začínám děsit jestli moje akvárko brzo nevyteče na zem ... 128l 80x40x40 viz. prezentace Tloušťka skla je 5mm , ale problém je v tom že nádrž mám už nějakej rok na dřevěné skříňce, která se za ty léta uprostřed dost prohla ... akvárium stojí teda celou váhou jen na koncích a prostředek nic nepodpírá (snad chápeme) ... nemůže ta nádrž v půlce prasknout ???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: Draggg
Výstuha po stranách na držení horního skla či uprostřed aby se to tak nevynilo, když do toho praštíš se hodí. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DragggAkvárko 126l diversa (6mm)
Díky za odpovědi no já co tak pročítám diskuze i jinde pujdu radši do tloušťky 8 mm a to i s výztuhou... pro klidné spaní :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: Yirka
70 š x 45 v x 40 h. Má to 126L :-D
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Horác Re: DrChila
To mi připomnělo toho chlapa, co padá z mrakodrapu... A říká... zatím dobrý... zatím dobrý smich
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Yirka Re: DrChila
Ono nezáleží jen na objemu, rozhodující je výška.....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: Yirka
Tak já mám to 122L akvarium z 5tky:-D Takže bych se toho nebál a zatim to neprasklo a je to naplněný po okraj ani pojištěnej nejsem:-D Tak mě tu nestrašte ale řikal to i sklenář takoví velký akvarium a tak tenký sklo? To ti doma neprasklo?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Draggg
Osobně bych do toho nešel. 6 mm bez výztuh je na tu nádrž málo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Draggg
Mel jsem 100x40x40 bez jakychkoli vyztuh z 8mm skla. Bylo delano na zakazku a 8mm bylo az na me vyzadani, ze se tohle dela i ze 6mm skla - bal jsem se mozneho stouchnuti detmi... Mas vyssi vysku hladiny, to je fakt, ale neni to o tolik, a akvarko je kratsi, takze prohybat by se uprostred ani tak nijak znatelne nemuselo.

www.slojo.co.za/…

Ale ber to jen jako pomocnou uvahu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Draggg – Akvárko 126l diversa (6mm)
Zdravím přemýšlím o nákupu akvária rozměr: 80 × 35 × 45 cm (d x š x v)
síla skla: 6 mm (plavené - float)
objem: 126 l
Akvarium je bez výstuhy značka DIVERSA..900kč Nebude prohnuté, nehrozí prasknutí?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pagi Re: andrejm
Já mám na 100x40x50 poctivých 6mm od Juwelu s příčnou výstuhou a drží, sem tam s obavou zkontroluju z profilu :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: andrejm
Přesně tohle akva mám a je z 8mičky skla. Lepeno v zekii palec

Jinak průhyb je cca 3 mm napuštěno 0.5 cm po výztuhu
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: jamajcan
Souhlas.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: grunda
To asi ano,ale metrovka,která je lepená z 6mm skla,by se bez vztuhy už pěkně vyboulila :-) /průhyb stěn ven/
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: jamajcan
Není třeba. Mám akva dlouhé 170 cm a bez výztuh. Je fakt, že tlouška skla je 19 mm - lepeno ve Sklorexu.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - jamajcanRe: andrejm
Příčnou výztuhu,by jsi měl na metrové akvárium dát tak,či tak.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - andrejmRe: MichoCZ
A keby som dal vystuhy, spodne lištovanie a hore priečnu vystuhu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: andrejm
8mm to zvládne, ale já bych volil spíš 10mm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - andrejm
Aku hrubku skla by ste volili pre akva s rozmermi 100x50x50cm (dxšxv)? Vdaka

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 3  - R Silent Re: Kuca
Já bych šel do desítky. Mimochodem, není ten rozměr na trnuchy malý? To by chtělo alespoň 600 litrů :) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kuca Re: Luvik
Kalkulátory ukazují 7-8mm ,ale ptám se na vaše názory smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: Kuca
Prosím o "sticky": www.theaquatools.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kuca
Tak se přidám k diskusi.
Budu si nechávat vyrábět akvárium pro trnuchy.
Rozměr bude 115x60x50 cm dxšxv.
Myslíte ,že bude stačit 8mm ,nebo musím jít do desítky ?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: RadekH1
Kamarád mi dělal o 1kg lehčí akvárium z 10mm, podélné výztuhy krycí skla (viz prezentace) a k tomu dvě tabule ze 6mm 121x55 a 100x60 za 4100. Můžu Ti případně dát kontakt.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekH1 Re: Yirka
No, já taky koukal jak..... Myslel jsem tak kolem 12 korun za objemový litr. Ale tohle. Je to teda i s krycím sklem. Nejdřív mi pani řekla 5900 a když viděla můj udiv, tak řekla že snad do 5000 by se to dalo udělat.
No počkám jestli mi tu někdo nedá nějaký tip :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: rriki
Tak u daného rozměru bych se osmičky bál. Pod 10mm bych nešel.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: RadekH1
"Trošku" vyšší (70cm) mám z 12mm skla a sklenář mi ho slepil za polovinu tebou udávané ceny. Tak se po nějakém ve svém okolí taky podívej.
Edit - i jeden z nejrenomovanějších obchodů ho nabízí z desítky a levněji: www.sklorex-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rriki Re: RadekH1
Tyhle nádrže se dělají z 8 mm, vzpěry každopádně na krycí skla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: RadekH1
Na tento rozměr bude 10mm sklo dostatečné. I když bych pro jistotu nechal vlepit podélné kanty.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekH1
Dobrý den.
Chtěl bych si nechat slepit akvárium o rozměrech 102x40x60.
Podle jednoho kalkulátoru mi to ukázalo 9mm tlusté sklo. Na jiném odkazu mi to ukázalo 10,2mm. Dnes jsem byl v jedné akvaristice a tam mi paní řekla že standart na tuto výšku je 12mm. a cena prý by byla kolem 5000 kč. Což mi docela vyrazila dech. (20 kč za objemový litr) Bude stačit 10mm sklo? A poradíte mi prosím kde v Praze ho nechat slepit? Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kač Re: BUF
Safety Factor:
The variability of the strength of glass due to limitations of the manufacturing process means a suitable safety factor must be used when calculating glass thickness. The factor commonly used is 3.8. While not a perfect guarantee, it will remove all risk bar that of damaged or very poor quality glass.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BUF Re: Kuca
Vyšlo mi to na 39 mm. Při bezpečnostním faktoru 2 mi vyšlo 35 cm. V čem přesně spočívá ten bezpečnostní faktor? Jinak super.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 13

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 27165x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3552-tloustka-skla-akvaria?od=142