Skalára amazonská - chov
Vodu z akvária nebo aspoň její část je škoda vylévat do odpadu. Zalévám s ní pokojovky nebo třeba i trávník pokud nějaký je.

Moc díky za reakce kluci. Přičítám si vše....asi bych to viděl na prvotních 14 ks a snížit o slabé případně nějak degradované či chcíplé kusy na těch 10-12 ks a bude to ideál...musím potvrdit známou a u mě už i prokázanou věc. Choval jsem nány i máňi. A nanayky se temer nervaly....opravdu velmi mírumilovné...manacapuru ty se rvaly mnohem vic
Ty máš ale Nanay, to jsou zpravidla klidnější ryby.

Mám jich 9 ve cca 300l, ale je to myslím na hraně. Hodně záleží jak se ta parta sehraje a jestli se vyskytnou nějaké slabší kusy. Přidat další (nebo možná i ubrat) bývá problém.
já jsem v podobně velkém akva začínal na 20 a musel jsem to postupně snížit. Momentálně tam mám 11 kousků, při tomto počtu už si sem tam nějaký pár ohlídá i jikry, když jich bylo víc jednak se skoro netřely a když už, tak to okamžitě padlo. Nejradši bych to ještě tak o 2 kousky snížil na 9, ale místa je málo i v jiných nádržích, takže nejspíš zase přidám. Jinak v těch 20 je to v pohodě z hlediska údržby, ryby téměř neprojevují žádnou agresivitu vůči sobě navzájem, ale taky se netřou.
Jen nezapomeň na to, že ne všechny ryby musí vyrůst a né všechny se musí dožít dospělosti. Proto se bere pár kousků navíc. Jak dorostou můžeš přebytek prodat. O mladé zdravé ryby je vždy zájem.
Ono sahat do zavedené komunity je ošidné. Odstraníš 2,3,4jedince a rázem může být(většinou je) z akvária válečné pole.
Myslím, že Ludi návrh je ideál. Maximálně bych dal další 2 jedince jako rezervu, kdyby náhodou.

Děkuju za rady. Já jsem si tak těch 12 max 14 myslel...vím jak vypadají správně a plně narostlé manacapury. Děkuju za radu,tě se budu držet.
Zůstaň u těch dvanácti kusů a nedělej si z akva sádky,skaláry jsou sice hejnovky,ale také potřebují dostatek prostoru k plavání a intimnímu soukromí.

Ano vyrastu dost veľke.Ale lepšie viac mladých a potom keď tak niečo ubrať, ak sa bude zdáť že ich je veľa.
Jakože fakt až dvacet kousků? Já čekal tak těch 12 už bych byl rád,aby to byla konečná osádka. Nějaký velký podlouhlý kořen,pár kamenů v pozadí echinodory amazoniky,nějakou valisnerku na hladinu a do popředí anubiasy a kryptokoryny.
V kľude 2O kusov. A ešte by som dal nejaké menšie cichlidy, ktoré sa zdržiavajú pri dne.
Zkušení kolegové akvaristi....kolik skalár manacapur by jste osadili do akvária o rozměrech 180-190 délka x 60 výška x50 hloubka ? Uvažovaný jen skaláry plus nějaké sturisomy.
Starší reakce
Ja viem veľmi rada by som kŕmila sama ale za chvíľu odídem na intrak (podľa situácie s koronou, neviem kedy) a na rodičov sa spoliehať nemôžem pri kŕmení, preto to automatické krmítko

skúsim ten kryt vymyslieť lepšie a možno sem tam dokrmovať na inom mieste, ďakujem
Já bych především vzal do vlastních prstů to krmení. Dám tam tu špetku dvě, zatáhnu sklo a je pokoj. Ony si rybky poradí.
Skaláry mi vyskakují běžně, musel jsem kvůli nim utěsnit i malé škvíry kudy jsem krmil. Nejčastěji když se leknou, nebo když se honí.
Tak veľmi som sa snažila nespraviť žiadnu chybu až som ich spravila požehnane.. skaláre mi poradil chovateľ u ktorého som bola pozrieť rybky, najprv som nechcela ale presvedčil ma, teraz už sa ich moc nechcem vzdať, obľúbila som si ich

a som si vedomá že časom budem pre ne musieť kúpiť niečo väčšie a stane sa to, len zatiaľ kým sú krpci tak to nechám ešte tak. Skúsim eliminovať guramy, tie mi tam naháňajú všetky rybky, nepustia nikoho ku kŕmeniu a robia tam dosť cirkus.. viem že mrenky tiež niesú moc šťastná voľba ale tie sú zatiaľ viacmenej kľudné, mám ich 8 takže sa starajú väčšinou o seba. Skúsim to nejak vymyslieť s tým krytom teda

Mě skaláry buší do krycího skla normálně. Když je to chytne a začnou se prohánět, tak u toho někdy vyskočí a nemít sklo, tak jsou venku. Osobně doporučuji komplet zakrytovat. Navíc, jak koukám do prezentace, tak ta sestava a velikost nádrže není pro skaláry zrovna optimální, takže těch důvodů pro vyskakování může být víc.
Snažil sa o to viackrát pretože som počula asi 2 žblnkoty predtým ako padol na zem. Mám ich kŕmiť na viacerých miestach alebo ako to spraviť? Dávam im aj také lepiace tablety na sklo takže nemôžu umierať od hladu.. majú aj takúto možnosť

sem tam z toho jedia ale veľakrát sa stane že tam žiadna rybka nie je a kašľú na to..
Ako teda predísť tomu aby skákal znova a podarilo sa mu vyskočiť? Nedá sa spraviť to že v noci to zatvorím pretože niesom každú noc doma, mal šťastie že dnes som akurát bola.
Může ji honit druhá skalára, ale pravděpodobnější bude to krmítko.
Edit: podle fotky určitě krmítko. Je tam vidět krmení, tak skáče.

Ahojte, prosím stalo sa niekomu že mu vyskočil z akvária skalár? Majú tendenciu to robiť? Nikde som o tom nečítala a pred chvíľou som bola náhodou hore, obracala som sa na druhú stranu v posteli a zrazu so sebou pleskol o zem... Najprv ma napadlo či korytnačka ale preistotu som sa pozrela a naozaj rybka... Mal jedinú možnosť a to otvorom 7,5x7,5cm kde časť zaberá aj automatické krmítko (otvor je tam aby to kŕmenie nepadalo na sklo, iné riešenie mi nenapadlo len odsunúť sklo). Snažil sa vyskočiť 3krát pokiaľ som správne počula, len ma tie zvuky neprekvapili keďže korytnačka robí podobné bežne. Chvalabohu že som sa pozrela...
Čo si o tom myslíte prosím, nepáči sa mu tam a preto chcel vyskočiť, alebo len tak z rozmaru? Alebo mi ešte napadá či nie kvôli jedlu keď tam je to krmítko? Skaláre dosť váhajú pri kŕmení a bohužiaľ mrenky ani neónky nemajú problém sa tam votrieť hneď, tak isto guramy, a skalárom sa obávam že neostane toľko čo by mohlo... Tak či si náhodou nemyslel že skáče za jedlom alebo čo. Ak by aj toto nebol dôvod na vyskočenie, prosím o radu aj pri tomto: ako kŕmiť aby sa im niečo dostalo keď sú takí spomalení a nepriebojní?
A hlavná otázka: ako spraviť kryt aby sa to už nestalo?? Mám tam iba krycie sklá a v rohu kúsok odsunuté kvôli priestoru na to krmítko, ale spravím čo sa bude dať aby sa toto neopakovalo pretože za chvíľu prichádza čas kedy budem doma o dosť menej často a bojím sa, že už ho znova nebudem vedieť zachrániť...
Prikladám ešte fotku kadiaľ vyskočil

Starší reakce
O odchov mi určitě nejde, specializuju se na okružáky

. Měkčí a kyselejší vodu jsem chtěl spíš kvůli rostlinám - teče mi zde 10,6dGH (Ca 62mg/l, Mg 9mg/l), pH 7,8; NO3 jen 8mg/l - ale je fakt, že koberečky a náročné rostliny nepotřebuju (CO2 nechci). Zkusím to teda s vodovodní a uvidím, co na to živočišstvo a rostlinstvo.
Pokud je nechceš množit, není třeba s vodou pro skalárky dělat nějaké extrabuřty. Při jinak dobré péči prospívají a vyrůstají i v normální či trochu tvrdší vodě bez problémů. Více záleží na celkové péči o nádrž a především dobrém a vhodném krmivu.
Ok,asi mate pravdu - podívám se po RO, musím to doma davkovat po kouskach

Nádrž je plastova,ale bince tam samozřejmě časem bude přibývat. Používá se třetím rokem.
Nehledě k tomu, že dešťové mraky můžou projit přes prumyslem znečištěné oblasti.
Do té dešťovky se může pláchnout kde co a pokud dlouho neprší je to taky risk, poněvadž se voda může kazit.
Z čeho ta nádrž je?
Kdysi znamí používal dešťovku z podobné nádrže, jenže po roce se začala kvalita vody zhoršovat. Nakonec do ní musel vlézt a vyčistit.
Ona je to nádrž nová, 10m3, tak jsem si říkal, že i případné nečistoty (na to asi narážíš?) se naředí a vzhledem k tomu, že vodou i zaléváme se ta voda mění.. Nějaká špatná zkušenost? Nejhůř mě napadá saze v zimě třeba od sousedů, pyl,..? Bydlíme na vesnici - žádný zásadní průmysl blízko.
Používám dešťovku z nádrže taky a bez problémů. Ale je fakt, že málo kdy měním najednou víc než 40 litrů (~10 %). Kde jinde taky takhle snadno sehnat vodu s nulovými dusičnany.
Teplota vody určitě problémem nebude.
Ovšem ta dešťovka z retenční nádrže, tou bych si jistý nebyl a osobně bych ji nepoužíval.
Ještě mě napadl jeden dotaz - při výměně vody 100l ze 400l hrubého liju vody přímo z vodovodu/retenční nádrže(dešťovka), při teplotě v akva 25st klesne teplota na cca 19-20st. Bude to pro skaláry problém? Případně bych samozřejmě mohl pořídit barel (měnit míň vody častěji se mi nechce) a nechat vodu doma ohřát, ale nejsem si jistý nadšením něžného pohlaví

Starší reakce
Díky za radu i ostatním, vše nabralo spád a brzy už bude 12ks Nanay

já jich měl v 500 litrech i 20, momentálně 16, výška 50cm. Nanayky jsou o něco menší, takže bych spíš volil ty.
Díky za info - zrovna tvou nádrž sleduju v oblíbených a inspirační článek jsem četl
Ale máš vyšší akva 60cm.
Teď když už vím, že by to šlo, mi jde spíš o ten počet - ono se to asi špatně navyšuje.
Pokud dáš pryč ty parmičky, tak bych řekl, že by to mohlo fungovat. Mám jich v podobném objemu dokonce 12 a dlouhodobá spokojenost.
Díky za odkaz, to je paráda, dávám do oblíbených - na fotce jsem napočítal dokonce 13ks
Za endlerky budu skoro rád..
Parmičky půjdou, to je mi jasný. Dusičnany by měly být v pohodě - měněná voda má kolem 5mg/l, takže musím dost přihnojovat KNO3, aby vůbec něco rostlo. Právě ten počet mi není jasnej a zdá se mi nešťastný dávat na 2x, navíc ryby, který asi nebudou vždycky k dispozici. Vodu měním 1/3 za 14 dní - víc nevím, jestli bych to dlouhodobě nezačal flákat

Dal bych pryč ty parmičky, aby skalárám neokusovaly ploutve. 25 °C asi gut. Co se množství týče, záleží, jak moc často chceš měnit vodu. Kup si jich do začátku třeba šest a sleduj s testem NO3, co to dělá. A pak se rozhodneš, jestli přikoupit nebo jestli to stačí.
Ahoj, prosím zkušené o rady:
Ve 400l nádrži (viz prezentace Fiaskow) mám v současnosti endlerky, 30x fantom červený, 20x parmička čtyřpruhá, 10x panc. skvrnitý.
Velice se mi zalíbily skaláry - konkrétně Nanay a Manacapuru.
Mám akva vysoké jen 50cm, tzn. cca 41-42cm vody.
Parmičky by šly pryč - odbyt mám.
Ohledně skalár jsem úplný začátečník (možná jsem nějakou ubezdušil v 50l jako děcko), pročítám fóra.
Ostatní by myslím mohli zůstat (endlerky příp. oželím), teplotu bych držel tak na 25st.
Akvárium je otevřené.
A konečně dotaz - je to vhodné pro skaláry (výška), příp. jakou variantu a počet? (tuším jsem četl, že Manacapuru jsou vyšší, tak Nanay?)
Příp. budu rád za kontakt na osvědčeného chovatele ideálně někde Brno-Olomouc-Svitavy-Prostějov.
Nebudu je případně pořizovat hned, ale abych jim už začal přizpůsobovat akva (založené teprve před 4 měsíci).
Starší reakce

Ahojte viete mi poradit prečo ma skalar taketo vykali? Raz za týždeň davam mrazene patentky a potom ich krmim este s tetra min granules ďakujem.
Starší reakce
Je to ledka. ..zkusím ho vyměnit a ztlumit.
Nejspíš je to světlo na ně silné. Buď ho ztlum nebo přidej plovoučky.
Edit: Yirka a afc1886 byli rychlejší.
Nevím čím svítíš, ale asi se ti osvětlení nerozjíždí postupně, nebo ano? Dej jim tam aspoň nějakou možnost úkrytu v podobě rostlin, ať už plovoucích nebo ve dně zasazených.
Vždyť tam jsou jak nazí v trní.
Je třeba nějaké rostliny, přirozenější prostředí, místo, kde se mohou cítit lépe.
Přidat reakci
1 ...... 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 66219x