Přihlásit se RYBICKY.NET »

Skalára amazonská - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Skalára amazonská - chov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Sucu
Jo, to asi za provozu půjde. Já jen, že jsem kolem toho filtru tady celkem dost zkoumal a buď to lidi mají jako externí, nebo vlepený, jako mám já. Ale externí, dodatečně vložený do akvárka jsem tu ještě nepotkal.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sucu Re: ctibum
Šak ano, tak to myslím. Celé to nejdříve vyrobím na suchu a pak vložím do akvária. To jde i za provozu.
Fotka k příspěvku Mluvíme oba o stejném filtru?
Abys nemyslela, já to nechci zpochybňovat nebo zesměšňovat, ale jestli je to toto, tak si nedovedu představit, jak to uděláš, pokud to celý neslepíš včetně všech stěn a dna a nevložíš do akvárka...

Prostě klasický přepážkový filtr, jen že nebude vlepený do akvária, ale vložený, aby se to dalo udělat i za provozu. Ve složení molitan / zeolit / molitan / kroužky / čerpadlo.
Takže prakticky slepíš externí komorový filtr a dáš ho do akvárka? Jinak si to moc nedovedu představit. Jak bys např. utěsnila jednotlivé komory.
Tohle řešení jsi někde viděla? Nebo jak jsi na to přišla?
Spíš tam přísavkama přidělám slepenou kostru toho filtru :)
Vyzkoušejte
Jakože do založenýho běžícího akvárka vlepíš vnitřní filtr? coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sucu Re: Yirka
Trochu jsem to tam přestavěla. Rozházela jsem tu vyvýšeninu a echináče po nádrži. Plánuji tam udělat vnitřní přepážkový filtr, tak pak ještě trochu pošachuji s kořeny. Ale schovat už by se mělo být kde. Snad to pomůže.
 Reagovat na tento příspěvek 8  - Yirka Re: Sucu
Já bych řekl, že podle fotek je problém dosti v tom, že se rybky nemají kam schovat. Jinak, dle mých zkušeností, i dominantní pár se chová dominantně pouze v období tření.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sucu
Vytvořil se mi dominantní pár, co šikanuje osádku. Dá se s tím něco dělat ? Oddělit je nemohu, nemám kam ani jak. Už mi takhle utýraly jeden kousek a další jsou nacpaní pod filtrem a chodí je tam fackovat. :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš Re: LiborSprysl
Takže z praxe:
1. potěr mám v malé nádrži, frknu tam žábronožky, do 30-ti minut jsou sežrány
2. Potěr mám s rodiči: rodiče útočí na hadičku s krmením, jsou celí nervní. jakmile se nějaký odvážnější prcek rozhodne pronásledovat vzdálenější žábronožku, rodič ho dostihne, čapne do tlamy a vyplivně zpět do hejna. Za 2 hodiny je na dně spousta mrtvých žábronožek. Samozřejmě -můžu v určitém místě svítit, pak se mi sem budou stahovat žábronožky i potěr ale to přece v malé nádrži nemusím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Ivoš
Ale no tááák ... hadičku má normální akvarista běžně k dispozici a hubu taky ... nasaje, dá do akvárka a vypustí do chumle mladých... tak jaké komplikace. Zvláště pak s ohledem na to, co jsem zdůraznil ... potěr roste rychleji .... a je v lepší kondici, což souvisí asi nejspíš s opatrováním rodičů. Rodiče mladé berou do huby z různých důvodů, já myslím, že i tak je chrání před vnějšími vlivy akvária, které by dorost mohly ohrozit;-) ahoj
LiborSprysl napsal: Ivoš napsal: LiborSprysl napsal: Určitě není v akvaristice mnoho hezčích obrázků, než cichlidy vodící mláďata. Je jedno jaký druh... ;-) Což o to, hezké to je ale zase ne až tak praktické protože tahle varianta znamená, že plůdek se pinoží ve velké nádrži, což například způsobuje jisté komplikace při jeho krmení.
Nezpůsobuje to komplikace žádné, cílené krmení potěru lze provádět různými pomůckami, takže tento argument neberu. I já bývalý "velkochovatel", když jsem k tomu měl podmínky ( na horách na to voda byla), jsem to dělal. A to dělal i ve velkých nádržích. Mám dokonce "dojem", že mláďata odchovávaná s rodiči rostou výrazně rychleji než bez nich...To v porovnání s pozdějšími odchovy bez rodičů... ahoj

Pokud existují minimálně 2 varianty jakékoli činnosti, tak pokud u jedné z nich potřebuji k dosažení stejných výsledků jakékoli pomůcky či úkony navíc, tak tato varianta je dle mého skromného názoru komplikovanější. neboli "způsobuje jisté komplikace" :-P

Reagovat na tento příspěvek 0  - Driv3r
Dneska jsem pozoroval že velky samec red devila čistí list a trubku od nasávání filtrace spolu se zlatou samicí.
Je to pěkná coura před týdnem byla se zlatým samcem. Jestli se do toho daji tak to budou divný kříženci.Někde jsem čet že si vybírají partnera stejného druhu (barvi) ale už sem viděl páry každý jiný.tak jak to teda je?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wanderer
Zkusím. Díky za rady.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Wanderer
Wanderer napsal: Mám ty bílé jikry teda vyzobávat pinzetou nebo ne?
No záleží na tom jakou pinzetou ... lepší je podle mne "vypichování" párátkem, jehlou nebo špejlí se špičkou, aby se nepoškodily vedlejší jikry... ahoj
Plodností samce.... ;-) a nebo se třou dvě samice...
Ivoš napsal: LiborSprysl napsal: Určitě není v akvaristice mnoho hezčích obrázků, než cichlidy vodící mláďata. Je jedno jaký druh... ;-) Což o to, hezké to je ale zase ne až tak praktické protože tahle varianta znamená, že plůdek se pinoží ve velké nádrži, což například způsobuje jisté komplikace při jeho krmení.
Nezpůsobuje to komplikace žádné, cílené krmení potěru lze provádět různými pomůckami, takže tento argument neberu. I já bývalý "velkochovatel", když jsem k tomu měl podmínky ( na horách na to voda byla), jsem to dělal. A to dělal i ve velkých nádržích. Mám dokonce "dojem", že mláďata odchovávaná s rodiči rostou výrazně rychleji než bez nich...To v porovnání s pozdějšími odchovy bez rodičů... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Wanderer
Bílé = neoplozené a ty většinou začnou plesnivět. :-)
Mám ty bílé jikry teda vyzobávat pinzetou nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš Re: Wanderer
Wanderer napsal: Mrknul bych se rád na skaláry pečující o mláďata, ale už se vytřely 4x a nikdy jsem nezjistil, jaký byl výsledek. Jestli byly sežrány jikry nebo potěr.
Rád si nechám poradit. I proto jsem sem tu fotku dával. :-)

Hodně ti napoví to, jak dopadnou tyto jikry: pokud se z nich nic nevykulí (jikry např. zbělají), tak je problém buďto ve vodě anebo v plodnosti samce.

Pokud se plůdek z většiny jiker vykulí, je problém v rodičích.

Normálně fungující rodičovský pár totiž zdravé jikry/plůdek nesežere.
Mrknul bych se rád na skaláry pečující o mláďata, ale už se vytřely 4x a nikdy jsem nezjistil, jaký byl výsledek. Jestli byly sežrány jikry nebo potěr.
Rád si nechám poradit. I proto jsem sem tu fotku dával. :-)
LiborSprysl napsal: Určitě není v akvaristice mnoho hezčích obrázků, než cichlidy vodící mláďata. Je jedno jaký druh... ;-)

Což o to, hezké to je ale zase ne až tak praktické protože tahle varianta znamená, že plůdek se pinoží ve velké nádrži, což například způsobuje jisté komplikace při jeho krmení.
Mně se nejvíce osvědčila varianta ponechat rodiče u jiker a následně plůdku tak do 2 dnů po vykulení. Pak jsem plůdek odsál hadičkou do menší rozplavávačky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: DavFM
Určitě není v akvaristice mnoho hezčích obrázků, než cichlidy vodící mláďata. Je jedno jaký druh... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - LiborSprysl Re: JoKa
Je nutné pokud nemají rodiče, aby se vykulenci drželi podkladu s ohledem na jejich zdravotní stav a vývoj ... ano
 Reagovat na tento příspěvek 4  - DavFM Re: JoKa
I/Y :-)
Věčný problém, zdá se ;-)

Abych byl k věci, zkoušel jsem skaláry i takto bez rodičů a řekl bych, že rekreační chovatel se tímto připravuje o to nejlepší co je u toho možno zažít, a sice možnost sledovat rodičovskou péči. Takhle bez rodičů se potěr ze začátku tak divně mrcasí, zatímco s rodičema jsou pořád v hejnu a ti staří útočí i na pixlu se žrádlem položenou na krycí sklo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Tojsouvěci
A když je to otočené, jak Luďku píšete, zajistí to dostatečně proudění?
A je nezbytně nutné, aby se vykulenci drželi podkladu? Občas, když netrefím ideálně vodu a plesnivý to víc, tak naopak všechno z podkladu úmyslně shazuji, aby mi nezplesnivělo úplně všechno...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tojsouvěci Re: Wanderer
Tak to se omlouvám za špatné rozlišení v telefonu. ;-) ji ;-)
To v horní části je šnek. Toho jsem si všiml později a dal jsem ho pryč.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Tojsouvěci Re: JoKa
V horní části listu je bublina,kterou vytvořily malé bublinky,není zřejmé v kterém místě s ním přišly do styku ;-) .Osobně by jsem list otočil obráceně šikmo vzhůru,tak aby jikry byly na vrchní ploše a potěr měl větší šanci na uchycení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Tojsouvěci
Já bych právě řekl, že to má lehce před, když koukám na bublinky na hladině...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tojsouvěci Re: Wanderer
Snímek z předního pohledu není zřetelný,bublinky musí být směrovány mimo jikry,aby
po vylíhnutí nestrhávaly potěr z podkladu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - JoKaRe: Wanderer
Je to správně. Bílé jikry průběžně odstraňuj pinzetou, jinak ti zplesnivý ostatní...
Dotaz na místní odborníky. Mám to vzduchování na jikry nastaveno dobře? Snažil jsem se ty bublinky nastavit co nejjemnější.
Samozřejmě původní voda z akvária a přidán acriflavin.

rybicky.net/nadrz/26262/d164006.jpg

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 6  - R vaclav
Dotlačit někoho kdo o to až tak nestojí k něčemu rozumnému je dost velké umění. S vaším přístupem to ale asi nevyjde. Dotlačili jste jí aby jsi koupila potřebné testy a zjistilo se že se asi o žádnou otravu a já nevím co ještě nejedná a že možná měla jen smůlu v tom co si koupila za ryby. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: JoKa
Zaujalo mě to jako experiment, a budu moc rád, pokud dostanu příležitost se dovědět, jak to probíhá.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - JoKaRe: Maq
Podle mých rovnic by to mělo dopadnout špatně. Rostliny nula nula nic, na filtry já zas až tak nevěřím, a hromada rozkládající se organické hmoty od které bych nečekal nic dobrého.

Problém je ten, že takových jako Sucu, a to jen za tu dobu, co tu jsem já, už tady bylo tolik, že už to ani nespočítám...
Toto jsou uživatelé, kteří nechtějí radu, chtějí utvrzení, alespoň od jednoho, jakéhokoliv, kohokoliv, akvaristy, že to dělá dobře, jenom má prostě pech... Proto jsem se také neangažoval, znám je. Nemá to cenu. A poznal jsem to asi tak šestý její příspěvek...
A když to potvrzení nepřichází, tak se zatvrdí v tom co dělá, že je vlastně revolucionář... Začne dávat nepravdivé a nepřesné informace, on se někdo chytne... A nakonec, když už to fakt nejde, tak začne nadávat, mnohdy sprostě a vyvrcholí to zrušením účtu s utvrzením, že všichni tady jsou vlastně letadla a nerozumí tomu...
Za mě také vše... ahoj
Hele v klidu. Já tě nesoudím za to, co děláš se svým akvárkem. To je čistě tvoje věc, ať už to děláš dobře nebo blbě. Házej tam klidně vidlema hnůj. Popravdě se mi to akvo dost líbí. Jen mi přijde zvláštní tvůj přístup k diskuzi a k lidem tady. Měsíc a půl tu řešíš "problém", názory více či méně "vorezlejch" ( (C)romant ) akvaristů zahodíš s tím, že kdyby ses jimi řídila, tak ti to pochcípá všechno a ve finále vlastně problém nemáš a dál si jedeš to svoje jako na začátku. Takže celkem chápu, že si o tobě někdo myslí, že jsi Renault...
To, že nemáš rostlinné jsem zaregistroval i já, věř nebo ne a skoro bych řekl, že i všichni zúčastnění a že jejich rady to braly v potaz. Oni to nejsou idioti, víš?
Takže děvče, za mě hodně štěstí, howgh...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Sucu
Dobrá. Žádný problém tedy řešit nemusíme, ale to akvárium už připoutalo moji pozornost.
Podle mých rovnic by to mělo dopadnout špatně. Rostliny nula nula nic, na filtry já zas až tak nevěřím, a hromada rozkládající se organické hmoty od které bych nečekal nic dobrého.
Ale je to pokus o něco jiného, to se cení, a osobně se mi to i esteticky zamlouvá rozhodně víc než třeba vytvářet miniaturu suchozemské krajinky, zaplavit to vodou a ještě mít tu drzost nazývat to přírodním akváriem. Tenhle bordel má s přírodní vodou určitě společného mnohem víc, včetně ambice stát se eutrofní (nota bene s hnojením).
Jsem tedy skeptik, ale rýpat už nebudu, a moc Tě prosím, zůstaň s námi a pravidelně aktualizuj prezentaci a všechny zajímavé údaje. Jsem zvědavý na věci příští jak stará baba.
ahoj
Promiň, ale posledně se tu řešilo, jaká jsem p..a, že chci udělat biotopní nádrž, když jsem sháněla jen jednu kytku.
Nemám rostlinné akvárium, mám blackwater. V tom je ten rozdíl od běžných nádrží. Hodlám v něm i pokračovat. Kdybych měla tanganiku, tak bych tam neměla kytky vůbec a to bych si asi vyslechla o otravě ryb NO3 (to všechno řeší předimenzovaná filtrace, jenž v sobě má i složku na odbourávání škodlivých látek).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: Sucu
Nedávno se v jiném vlákně řešila kniha o akvaristice, možná bys tam našla náměty k zamyšlení, třeba co se toxicity týká. ekologierostlinnehoakvaria.webnode.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sucu
Pochcípalo několik nově donešených malých rybek. Bála jsem se, co jim je. Byly tu návrhy, že šlo o toxicitu z listí a amoniak v závislosti na nefungující nitrifikaci. Vyndala jsem plesnivé větve a koupila testy. Nic mi od té doby už nepošlo, testy v pořádku. Nitrifikace je dle všech dostupných údajů naprosto funkční. Toxicita listí - nemohu posoudit. Krunýřovci a piskořky co v nich žijí mi ještě stížnost neposlali a vesele se v nich hraboší plní života a elánu i nadále. V tento moment si myslím, že šlo o normální selekci a uvykání na změnu prostředí. Do hejna se začlenila jedna a ta je naprosto v pohodě (umí i pěkně kousat do ruky, když ji tam strčím, celkově je dost výbojná). Ostatně byla to i jedna z rad, co jsem dostala do začátků s chovem skalár. Že si mám koupit víc kusů a počítat s tím, že dospělosti se jich dočká jen tak polovina. Jasně, kdyby komplikace přetrvávaly, tak bych vyndala i polovinu listí, ale to nebylo potřeba (a tím pádem jsem ani nevířila dno, což by určitě někdo z osádky odnesl).
Moc dobře jsem tu četla všechny názory, rady, pohnutky a přemýšlela jsem nad nimi. Zas si nemyslete, že ne. Jen prostě jako každý dospělý člověk mám svou vlastní hlavu a ráda ji používám. Informace jsem sháněla všude možně, ne jen zde, a z toho pak hledala řešení. Kdybych měla udělat všechno, co mi kdy kdo poradil, tak mi chcíplo už všechno. To jistě chápete, že i co se týče rad a doporučení jsem opatrná. Tím ale nechci říct, že bych si těch rad nevážila. Jen prostě ráda udělám ty změny v nádrži co nejmenší, aby se ta rovnováha co se tam nějakým způsobem vytvořila, narušila co nejméně. Chci mít spokojené ryby, ne lidi.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R ctibum Re: Sucu
A co se tu teda řeší, když je všechno v normě a všechno funguje? Už se v tom trochu ztrácím...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - AcinonyxRe: Sucu
Nefunguju umierajuce ryby. smich stydim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sucu Re: karmen1976
karmen1976 napsala: Miriam promiň, ale řešiš tu stále dokola problémy které se odvíjejí od jedné jedině věci. . A to je ta, že ta nádrž prostě nefunguje. . A ty to nechceš pochopit.
Jako začátečník jdeš rovnou do nádrže která je celkem složitá na udržení rovnovahy.
Každou radu kterou tu dostaneš tak odpalkuješ nějakou odpovědi , která nemá hlavu ani patu
Ty vlastně ve skutečnosti ani o rady nestojíš. A nikdo ti ani poradit vlastně pořádně nemůže.
Bo ty nejsi schopna podat úplné informace.protože tomu sama houby rozumíš.
A spousta lidi už ti ani radit nechce.

Vykašli se na skalary a chovej křečky .
Sorry jako .ale už mi to fakt nedalo rozzureny rozzureny

Jako sorry, ale jak nefunguje ?! NH4 v normě, No2 i NO3 v normě ... to mi vysvětli, co mi tady nefunguje. Všechno mám změřené. Kytky rostou, ryby plavou. Skapaly slabé a silné zůstaly. Ani piskořky nelezou nad písek dál, jak 2 cm. A ty testy na NH4 jsem dělala jak u hladiny, tak jsem vzala vzorek vody i od listu.
 Reagovat na tento příspěvek 7  - karmen1976 Re: Sucu
Miriam promiň, ale řešiš tu stále dokola problémy které se odvíjejí od jedné jedině věci. . A to je ta, že ta nádrž prostě nefunguje. . A ty to nechceš pochopit.
Jako začátečník jdeš rovnou do nádrže která je celkem složitá na udržení rovnovahy.
Každou radu kterou tu dostaneš tak odpalkuješ nějakou odpovědi , která nemá hlavu ani patu
Ty vlastně ve skutečnosti ani o rady nestojíš. A nikdo ti ani poradit vlastně pořádně nemůže.
Bo ty nejsi schopna podat úplné informace.protože tomu sama houby rozumíš.
A spousta lidi už ti ani radit nechce.

Vykašli se na skalary a chovej křečky .
Sorry jako .ale už mi to fakt nedalo rozzureny rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek 5  - RAPRe: Sucu
Sucu napsala: I kdybych to věděla, co bych na té své asi tak dokázala změnit. Kdo to asi tak dělá.
romant ty jsi jako jediný pochopil, proč jsem řešila pH ;-)

Třeba by ti došlo, že to pH řešit nemusíš. A protože neumím číst myšlenky jako Roman, další debatu s tebou vzdávám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sucu Re: RAP
RAP napsal: Spíš než ty tvé pokusy, si se měla při koupi zeptat, v jaké vodě byly ryby odchovány. ;-)

I kdybych to věděla, co bych na té své asi tak dokázala změnit. Kdo to asi tak dělá.
romant ty jsi jako jediný pochopil, proč jsem řešila pH ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: Sucu
Spíš než ty tvé pokusy, si se měla při koupi zeptat, v jaké vodě byly ryby odchovány. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Sucu
Netrap se tím neutrálním Ph, nemáš žádný přírodní formy u kterých by to vhodnější bylo, tedy to lehce pod sedmičkové. X-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 66219x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3448-skalara-amazonska--chov?od=577