Lepidlo do akvária
Co tahle? Našel jsem pár lidí, co jí používají v akváriích.
www.alteco.cz/…Starší reakce
Tohle se používá běžně, ale nevím, jak se to s dostupností a cenou u nás
www.jbweld.eu/…
Atesty jsem teda nezkoumal, ale mohlo by fungovat toto
www.osman.cz/…
Možná i toto:
www.alza.cz/…
Ale nemám nic z toho vyzkoušené.
Jestli narazíš na e-plastelínu s potravinářskou certifikací, předem děkuji za odkaz. Uživil bych ji i mimo akvaristiku.
Epoxidové modelíny se používají k lepení kamenů v reefu, ale je pravda, že ne každá je vhodná, jsou přímo určené pro aplikaci pod vodou a to i pro pitnou vodu. Zkušenosti nemám, ale zrovna jsem to studoval tenhle týden. Vteřinové lepidlo je ok, ale nevyrovná nerovnosti. U tavné pistole bych také měl strach o to, jak to bude držet dlouhodobě. Možná nějaká ta studnařská pěna bude ok.
Ad epoxydová plastelína: podle bezpečnostního listu toxická pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky (tzn. i po vytvrzení). Takže do Sulawesi to nerisknu...
Ale dělá se s ní skvěle, nedocenitelná pomůcka stavařova pro zaretušování všemožných kolaudačních závad
Podobných lepidel/tmelů je spousta, ale nechce se mi jít cestou pokus/omyl, tak hledám někoho, kdo už to má pozitivně ověřené/vyzkoušené. No, při nejhorším najdu nějaký akrylát s potravinářskou certifikací. Nebo risknu tavnou pistoli, po zatuhnutí je inertní (vyzkoušeno), jen mám trochu strach o pevnost v čase.
Kdysi jsem lepil útes z lávy lepidlem na dlaždičky drželo to dobře ale životnost byla tak 3 roky pak se to začalo rozpadat ale možná existuje i trvanlivější varianta já měl obyč ze stavebnin.
Edit: co tohle?
www.x-zbozi.cz/… Zkus nízkoexpansní...
Jo, tohle by fungovalo. Ale expanzní pěně jsem se chtěl pokud možno vyhnout, je to strašná "s....a, dělám s ní pravidelně, vždy se u toho hrozně navztekám a spotřebuji hafo pěnočističe. To už s snad radši budu vrtat s dírami + plastové spojovací tyčky, pojištěné silikonem.
Budu předělávat nádrž Rohové Sulawesi a rád bych udělal větší, složitější "útes", slepený z lávových kamenů. Podobné skály/jeskyně pro cichlidy (z hladkých kamenů) jsem v minulosti lepil silikonem, ale na porézní lávě moc nedrží (vyzkoušeno). Nemáte prakticky vyzkoušeno konkrétně na lávu něco lepšího? Drahé mořské cementy nechci a s epoxydem se toto dělá blbě (potřebuji lepidlo ve větší vrstvě, pro vyrovnání nerovností kamenů).
Starší reakce
Záleží, co je to za kámen, takhle hladký asi ano, ale s hrubší strukturou, nebo porézní kameny, by podle mě moc nedržely silikonem.
Ja kameny,sice menší lepila silikonem do akvária,a drží...
Silikonem bych kameny nelepil, buď se používá dvousložkové epoxy, nebo něco na bázi cementu.
Trvalé=na pořád.
Chceš to tam mít měsíc a pak vyndat?
Trvalému, tím se myslí lepení skla né? Chtěl jsem se zeptat, jestli mohu dát mammut glue high tack do akvária? Na výrobu kamenného oblouku.
Mammut Glue hlavně výrobce výslovně nedoporučuje k trvalému požití pod vodou.
Radšej by som ho nepoužíval do AQ, predsa je to stavebná chémia. Na lepenie kameňov do AQ sa používa Silikonové lepidlo na lepenie akvárií
Ahoj. Může se použít i lepidlo Mammut Glue na lepení kamenů v akváriu? Nebude to pro ryby a rostliny toxické? Děkuji
Starší reakce
Tak už jsem to pořešil plastovýma stahovacíma páskama. Pracovalo se s něma fakt pohodlně, drží to fest a můžu to kdykoliv zase rozebrat. Samotné pásky nechám obrůst mechama a bude.
Mechy pak připevním tradičně provázkem. To jen tak pro inspiraci
Každopádně děkuji za názory
Na to se používá vteřinové lepidlo (cyanoakrylát).
V akvárku ne, ale jednou jsem s ním slepil dětem ze špejlí loď. A jakmile se dala do vody a špejle nasákly vodu, tak se loď zase rozložila na jednotlivé špejle a kousky lepidla. Takže ať už to je škodlivé, nebo není, tak to asi na dřevě pod vodou držet nebude...
Dík za názor
Na internetu právě nacházím dost protichůdné názory. Jedni říkají, že je toxické. Jiní že ne. Další že není, ale nedrží. Další že není a drží...
Je tu někdo s osobní zkušeností?
Edit: Výrobce už jsem se dotazoval, ale neodpovídá mi.
To je spíš otázka na výrobce náplní do tavných pistolí, zda ten materiál po roztavení je zdravotně nezávadný (použitelný např. v potravinářství).
Rovnou se přiznám, že jsem tavné lepidlo do akvárka nezkoušel dát, ale vím, že je to zdraví škodlivý sajrajt (pokud neexistují nějaké spešl verze). Místo toho je lepší a ve finále snad i vzhledem k množství levnější použít akvaristický silikon.
To tavné lepidlo by podle mě pouštělo do nádrže nebezpečné látky, podobně jako by se tam dala lepicí páska, ale berte to jen jako můj osobní názor.
Zdravím, připojil bych se ke starému dotazu:
Máte někdo nějaké zkušenosti s použitím tavného lepidla (tavné pistole) v akváriu? Konkrétně na kořeny a mechy.
Starší reakce
0 06.04.2016 15:18 laki3 – Jake zvolit lepidlo
stala se mi nepekna vec, cistil sem akva, kdys kolem opreneho akva krytu probehl synovec a shodil jej na zem, ten se rozbil... jakym jej mohu slepit lepidlem?? nejake lepidlo na plast ktere nebude vadit vode ani rybam ;)
dekuji za radu
Starší reakce
Taky třeba , ale jeto průchodka na kabely které jsou uvnitř plné, netuším jak by to utěsnilo dutou hadici
důležité je dokonalé odmaštění ,hadice bych trošku zdrsnil jemným smirkem , nebo se dají na víčko připevnit šroubovací průchodky , na ně napojit hadice ...
Edit: Průcodka
shop.aquaplastik.cz/…;
na ní našroubovat kus s převlečnou maticí
www.sos-shop.cz/… Ano to je první co mě napadlo ale mám pochyby o tom jestli se udrží na hliníku a těch hadicích...
Akvaristický silikon ?
Starší reakce
Radšej to nechávam do zajtra, 24 hodín snáď bude stačiť.
No jo, googlím jak splašený a fakt přesný údaj nikde nevidím... Našel jsem jen "rychleschnoucí"...
www.amazon.de/… Prosím vás, koľko má schnúť lepidlo Juwel Conexo? Podľa mňa je to dosť podstatná informácia, ale nie je nikde na lepidle uvedená (ani na tube, ani na krabičke), ba ani na webe:
www.juwel-aquarium.de/…
Som len pár kvapkami prichytil ním dekoráciu Juwell Terrace ku dnu akvária, nech sa mi to neposúva a neviem, kedy môžem dávať štrk a vodu.
Mimochodom som si uvedomil, že z tých 80 ml som minul nepatrné množstvo a chcem ho odložiť, lenže ono asi časom stvrdne, však?
Takže asi bude lepšie skúsiť ho na inzerát predať lacno... Nuž, keď menšie balenie nie je.
Starší reakce
chci se zeptat jake lepidlo oporučujete na akvarijni pozadi když tam chci nalepit pisek aby ale nepadal a mohl bych to pozadi dat dovnitř akvaria
Starší reakce
0 19.12.2011 19:18 michal94 potreboval bych slepit akvarium.jaky na to mam pouzit lepidlo???
Starší reakce
Neměl bych strach z látek uvolněných z chemoprénu, ty už budou odpařené. Spíš, dle mých zkušeností, chemoprén po čase ve styku s vodou povolí. Ale pokud to bude jen občas v kýblu, tak to může vydržet. Lepší by ale bylo použít lepidlo na odpadové trubky - nevím název, ale předpokládá se trvalý styk spoje s vodou.
Správně.
To R50 apod. , je R věta, značící, že výrobek je v daném stavu vysoce toxický ....
To samé je např. na laku automobilů, v tekutém stavu. Po zaschnutí jistě lak na karosérii toxický není, to by jsme v dešti otrávili snad vše.
Podla tohoto článku
en.wikipedia.org/…
by to nemala byť látka, ale len označenie škodlivosti výrobku ako takého. Tipujem, že uschnutí by to malo byť neškodné.
Na tom Chemoprenu je vysloveně napsáno, že je bez toluenu. Tím špatným vidím látku z obsahu R50/53 - vysoce toxický pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí.
Kdepak ten ne, ale ten jejich toulen asi ano.
Jako kluk jsem lepil letadla a žádné se nerozpadlo , ačkoli jistě vyprchcalo, co vyprchat mělo.
To jsou mi ale teorie. Spoj povoli, protoze vyprcha toluen??
No veď práve preto spoj v styku s vodou časom povolí
Toulén je ešte v niektorých druhoch chemoprénu.
Dobré je použiť piliny z plexi a toulén, vznikne celkom kvalitné lepidlo na plast
plexisklo.eu/… .. a krom toho, uz dlouho v chemoprenu neni, leda by se doma valela nejaka hoodne stara tuba
-Je
Ved davnejsie sa napr. aj na "plexi" akva bezne pouzival Toluen,Trichlor,....a kadeco ine...co rozpustalo plexi....
A nikto problem nezaznamenal...proste "to" vyprcha...
Neni toluén prchavá látka?
Sekundové, (vteřinové) lepidlo po zaschnutí sa stáva neutrálným, stačí študovať, používam ho niekoľko rokov a bez problémov.
Chemoprén obsahuje toulén, takže radšej nie.
Přidat reakci
[1] 2 3
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 6639x