Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kančík - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Kančík - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2021 02:38 2310574388 Re: RAP
Těžko říct kolik mu je, já ho mám 7 let, ale už jsem ho kupoval jako dospělýho. Měl by to být odchyt. Vysokou teplotu mám kvůli Hoplarchusům a bohužel u nás je příliš měkká voda s nízkým pH a i když do ní budu dávat jedlou sodu, PH nad 6.5 neudržím ani u tlamovců, kde mám spoustu vápenců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2021 19:20 Muž RAP [1557] Re: 2310574388
Podle fotek je ta ryba hodně hubená. Jak je přibližně stará?
Jinak ta teplota vody je zbytečně vysoká a pH by bylo lepší spíš kolem 7. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.09.2021 14:06 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: 2310574388
On je právě problém, že má spousta onemocnění velice podobné symptomy, ačkoli příčiny mohou být rozdílné. Přes internet je to samozřejmě vždycky střílení od boku (posledně jsem to psal v rychlosti, každopádně ale nemám patent na neomylnost :-D ), rozhodně se tedy nenech mým odhadem ukolébat a rybku dál důsledně kontroluj.
Docela častou reakcí cichlid na nějaký klidně i jen podvědomý tlak ale bývá právě samonatrávení lebeční chrupavky (roz. tělo z ní začne odčerpávat živiny), příměrově taková rybí verze žaludečních vředů u lidí. Problém je, že se to může spustit kdykoliv a z příčin které chovatel ani při nejlepší vůli leckdy nedokáže zaznamenat, postiženému jedinci nemusí fyzicky nikdo ubližovat ani vykazovat známky dominantního chování, někdy stačí pouhá přítomnost někoho silnějšího přestože si hledí svého. Častým spouštěčem bývá kombinace dvou či více (samostatně neškodných) faktorů které nějakým stylem rybičku oslabí a vyvolají dominový efekt.
Nedá se to dopředu odhadnout, co některým jedincům nevadí vůbec u jiných problémy vyvolá, každopádně perleťáci jsou psychicky slabší, tedy v přirozeně podřízeném postavení - a to může (s důrazem na slůvko "může") být tou příčinou :-)
Rozhodně ale považuji za vhodné nejprve prověřit tuto možnost před aplikací chemie proti (potenciálně) nepřítomnému parazitovi, přeci jen jsou ve hře možné vedlejší negativní účinky léčiv. Určitě bych ale nasadil vitamíny, krmiva bohatá na vápník plus nějaké přírodní prostředky posilující imunitu a dával pozor na případné sekundární infekce postižených míst. Rozhodně to neber jako dogma, určitě by bylo vhodné porovnat více názorů, je to jen ten jeden můj (sice mi většinou funguje, samozřejmě ale ne ve 100%) ;-)
Každopádně držím palec, ať se Ti rybička brzy uzdraví :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2021 10:27 2310574388 Re: fajfmen
Děkuju, za odpověď. Jsem rád, že to není nemoc. Dneska už se i rozežral. Ovšem divím se, že má problémy až teď. Parachromky jsem pořídil před pěti lety a nikdy problém neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   16.09.2021 22:56 Muž Felix [242] - Středoamerické cichlidy, rod Parachromis je srdečníRe: 2310574388
To je psychika. Vedle parachromidů se perleťáci necítí dobře a tohle (samonatrávení lebeční chrupavky) je nevyhnutelným důsledkem. Není to choroba, je to stres. Nic víc nic míň ;-)

Hodnoty vody neřeš, SA cichlidám jsou většinou u fuk, v jejich přirozeném prostředí se mohou extrémně změnit i během jediného dne... Jen je problém dávat do stejného akvárka taxony které se nesnáší. Levhart se lvem taky nebudou kamarádit. Nemusí se napadat - jeden prostě umře.

Perleťáky přehoď do jiného akvárka, aby nekoukali na parachromy - a docela rychle se Ti uzdraví. Osobní zkušenost X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2021 21:30 2310574388 – Děrovka?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mám problém s kančíkem perleťovým. Bohužel je v akvárku mezi cichlidama nejmenší(parachromis, hoplarchus, vieja atd...) a pravděpodobně se u něj objevila děrovka. Přendal jsem ho do karantény, začal podávat fishtamis, ale moc nežere, většinou potravu granule(hikari) jen vyplivne. Pokud se mi ho podaří vyléčit, už ho do akvárka vracet nebudu, moc mu to mezi velkýma rybama nesvědčí.
Hodnoty vody v akvárku: 28 C
pH 6,3
TDS 526 PPM
NO2 neměřitelné
NO3 14 mg/k
Chtěl bych se zeptat, je to opravdu děrovka? A pokud ano, bude stačit léčba eSHa Hexhamita + EXIT?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2017 12:01 Muž Vstrom [82] - MalawiRe: Maq
Dám ho do vody z mrazáku s ledem:( Popravdě vždy měřím NO2, NO3 jsem nikdy neměřil.
Ryby jsou normální, žádné rozdíly nepociťuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.04.2017 12:00 Maq Re: Vstorm
Nóó, podle té fotky jsi ho šetřil už příliš dlouho. Evidentně mu není na světě dobře. Ušetři ho dalšího trápení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2017 10:54 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Vstorm
Určitě utratit. Napadá mě jedna věc, pokud jsou ryby agresivnější, může to znamenat problém s kvalitou vody. Díval jsi se do filtru jak je na tom? Objemově vypadají naprosto dostatečné. Měříš NO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2017 10:32 Muž Vstrom [82] - Malawi
Fotka k příspěvku Aby toho nebylo málo, tak v týdnu mi chcípla jeden Kančík nikaragujský. Furt byla živá a večer mrtvá. Co se týče toho akaráka, pohubnul, ale žere. Jen je strašně apatický. Většinu času je čumákem dolů a ani není poznat zda žije či je mrtev. Pak se vzpamatuje, trošku plave a zase se převrátí hlavou dolů a téměř se nehýbá:( Asi to bude opravdu stářím. Kromě toho že trochu zhubnul, vypadá jinak zdravě.

Edit: Díky za poznámku. Napsal jsem to trošku nešikovně. Byla čilá k světu a za půl dne ležela mrtvá na dně.
Co se týče Akary, asi ho chudáka dám k ledu. Trápí se už dost dlouho a nevypadá to, že by to zvládl. Furt leží na boku. Když po něm sáhnu, hodně lehce kousek plave bokem a zase si lehne. Nic viditelného na něm nepozoruji
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2017 14:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sobii
Krupice jako prase a není to kančík... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2017 14:28 Muž Sobii [0] – Kančik
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj.můžete mi prosím poradit co je to za nemoc? Díky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2015 13:22 vencap – Kančík příčnopruhý-změna chování
Fotka k příspěvku Mí chovanci jsou to tři samci velikosti 8-10 cm a tři samice cca 6 cm dlouhé,stáří všech ryb 6 let,jsou to sourozenci.
Ryby jsem dostal když jim bylo asi tři měsíce i s 55 litrovým akváriem.letos v květnu jsem jim pořídil 120 litrové akvárium (ne nové,koupeno z druhé ruky).Dno akvária mám pokryté asi 2 cm vrstvou štěrku zrnitosti asi 5 mm,úkryty vytvořené z květináčů a kamenů,rostliny cryptocoryny a microsorum (vždy,než je stačí zlikvidovat).Teplota vody v akváriu 22°C,vodu jsem měnil pravidelně,co čtrnáct dní 1/3 akvaria.Posledních čtrnáct dnů měním vodu ¼ co tři dny.
Asi před třemi měsíci se začal nejmenší samec schovávat za filtr,stál tam hlavou dolů a nebo netečně ležel na filtru.Proplavat se vydával jen ojediněle,většinou když se krmilo a ostatní ryby byly u hladiny.Tím pádem byl jeho příjem potravy skoro minimální.Myslel jsem si,že je to stresem,a tak jsem mu vytvořil v akváriu izolovanou část,kde je sám a ostatní ryby za ním nemůžou.Změnil jsem krmivo u něho z Hikari Cichlid Staple a Cichlid Gold na Tetra Min vločky.Postupně začal potravu přijímat,i když ani dnes to ještě není množství,které bylo u něj obvyklé.Odpočívá pořád velice netypicky hlavou dolů a břichem přitištěný na sklo.Odpočinek a plavání během dne bych vyjádřil poměrem 60% odpočinek a 40% plavání.Posílám jeho fotku.
Před čtrnácti dny jsem začal pozorovat u největšího samce změnu chování.Proplave se po akváriu a potom zalehne úplně až do stěrku na dně,svěsí ploutve a jediný pohyb je pohyb očí,jak pozoruje okolí.Odpočinek a plavání během dne bych u něj vyjádřil poměrem 50% je aktivní a 50% odpočívá. Když je aktivní tak vypadá úplně normálně. Příjem potravy a dravost přijímání potravy podle pozorování se u něho nezměnil.Krmím ho stejně jako ostatní ryby (kromě samce v izolaci) výše uvedenými druhy Hikari a Terta Min vločkami.

Byl bych moc rád kdybyste napsali svůj názor co by to mohlo být a případně napsali jestli existuje nějaká šetrná léčba.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2014 03:34 Muž LiborSprysl [9015] Re: sertini
Zkuste kouknout na Ichtiobodo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2014 02:28 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: sertini
To onemocnění mluví hužel jinak, a to tak že ta hygiena bude naopak pokulhávat. Ve zravém prostředí se tyto ryby dokážou bez problémů vylízat z mnohem většíh zranění .. napuchlé vytlačené oko je následek špatné péče-parazité, bakterie atd...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 19:49 sertini Re: romant
Hygiena je si myslim ok. Každý tyden menim 1/3 vody. Odkaluju jednu za měsíc komplet dno ze vytahnu předměty a odkaluju.neprekrmuju. davam artemia cerny komar koretry a krmivo suche tetra take jako by kapsle do pistole. Podle me to ma ze šarvátky a dostal se tam bacil. S kancikem modroskvrnnym se umi hasterit. A filtr mam molitanový 30cm dlouhy a 15 siroky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 17:28 R Muž romant [27987] Re: Hansel
Nikdy jsem to nedělal, ale určitě to půjde, stejně tak jako jdou stříhat třeba ploutve u skalárů. Je otázka proč je oko špatný. Je-li to důsledkem mechanickýho poranění, tu metodu odstranění si dovedu představit, ale je-li to způsobeno třeba bakteriálním napadením ryby, nemělo by odstranění oka valného smyslu, je to o příčeně a následku, stále by to zůstávalo tzv. v rybě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 17:07 Muž Hansel [945] - Cichlidy, Lka a sumci obecně... co má vousy to je dobrýRe: romant
Romane teď mě napadá, dá se nějak šetrněji rybě oko odstranit? Viděl jsem už pár ryb které vedly pěkný život s jedním okem, to druhé pryč a ránu celkem hezky vyhojenou. Tady je jasné celkové oslabení,takže to nepřipadá v úvahu, ale v jiných případech, i když to zní hnusně, existuje možnost (za běžných kvalitních podmínek) rybě to oko nějak odebrat mechanicky a zkusit zaléčit? Hádám že by to byla pro rybu bezpečnější možnost neš čekat co to udělá a jestli oko "vyhnije"

OPAKUJI, JE TO TEORETICKÁ OTÁZKA NEAPLIKOVANÁ NA POSLEDNÍ PŘÍPAD
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 16:58 R Muž romant [27987] Re: sertini
Hygiena nádrže především, tedy intenzivní výměny vody a vlastnit kvalitní filtr s dostatečným filtračním objemem s biologickou účinností, to je základ. Jako poslední možnost před tím vyhozením bych v separé nádrži aplikoval Bactopur direct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 16:45 sertini Re: rikki
Fotka k příspěvku Nevim co to můžeš byt jak nejaky parazit. Chování ma zdrave ryby. Zere se vsi dravosti a zahani ostatni ryby ze sveho teritoria. Vyhodit ho nechci je to krasna ryba tezko k sehani. Samice je ok.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2014 02:04 Muž rriki [818] - CichlidyRe: sertini
Tak mu zamávej a vyhoď ho,to není dobré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2014 23:19 sertini – nemocny kancik :(
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím akvaristy. Mám problem s kancikem. Ma neco z okem. Zpocatku se mu vyboulilo jedno oko. Mel ho cire pekne ale postupne se mu zezadu oka zacalo neco tvorit. Dal sem do vody essha 2000 a zatim to tam furt ma.esha je ve vode 3 dny. Mate nejake rady? Je to ma nejoblibenejsi ryba. Jack dempsey electric blue. Vodu menim 1/3 tydne. Přikládám foto oka.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 00:37 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: arajs
Není vůbec zač,nechal jsi to dojít příliš daleko.Do stadia smrti je u cichlid dlouhá cesta.Příště si snad všimneš prvotních náznaků,projevů i rad je tady mnoho.
Bohužel i tak se sbírají zkušenosti... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 23:46 Muž arajs [0] Re: Romy
Tak to ma za sebou každopádně dik za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2012 00:43 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: arajs
Podle nafouknutého břicha bych tipoval na napadení vnitřními parazity.Zkus Flagellol,Entizol,ale pokud už nežere, moc šancí mu nedávám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2012 00:32 Muž arajs [0] – kančik červenohrdlí nemoc
Fotka k příspěvku samec kančíka červenohrdleho asi onemocněl a nevim co snim plave většinou u hladiny nežere je apatickej a na boku má bílé skvrny viz foto může někdo poradit dík
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 22:20 R Muž romant [27987] Re: HAMIAXI
O.K. Moje zkušenost je taková, že byť se léčí sebešetrnějším léčivem, tak to tzv. zanechá nějaký stopy a to právě vpodobě toho menšího, či většího narušení toho čemu se tak hezky říká a to je ona biologická rovnováha, kterou nikdy nikdo sice neviděl, ale všichni o ní mluvíme. Vím, že se budu opakovat, ale pravidelnou výměnou vody, což v případě Tvého bazénku, bude jistě dostačovat 14 denní interval s 30% objemu, se to dorý prostědí bude dobře udržovat, tak aby se léčit nemuselo. Více kdyžtak přes SZ. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 22:10 Muž HAMIAXI [0] Re: romant
Bohužel jsem tehdy léčil ve společné nádrži abych měl jistotu, že se to nevrátí. Se znamým jsme to tipovali na BRP. Naštěstí to nebylo tak strašný ...až na ty 2 kančíky jsem nezpozoroval žádný problém a akva je zase v normalu. Po léčbě jsem přidával vitamíny a samozřejmě bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 21:37 R Muž romant [27987] Re: HAMIAXI
Jenom ještě poznámka k tomu léčení(pokud je potřeba), tou eSHou ve společenským akvu to je v pohodě, ale ten Bactopur, to by chtělo léčit v separé nádrži, protože to dostanou nitrifikační bakterie pěkně nafrak a tím pádem se to prostředí kde ty ryby jsou ještě zhorší, ale pokud jsi léčil mimo, tak se omlouvám za mojí poznámku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 21:23 Muž HAMIAXI [0] Re: Bob66
Dobrá, hned o víkendu začnu s pravidelnější výměnou vody. Asi to zlepšení nebylo způsobeno Eshou, ale častější výměnou vody v té době. Mockrát díky za radu. ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 20:58 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: HAMIAXI
Jednou měsíčně je málo zvlášť u cichlid X-) Zcela určitě to bude způsobeno kvalitou vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 20:53 Muž HAMIAXI [0] Re: Bob66
Fotka k příspěvku ...kéž by to byla pravda. Je fakt, že když jsem měl problém s řasami, tak jsem měnil vodu co 14dní. Teď odkaluji jednou za měsíc, protože NO3 bývá zvýšené (50-70). Takže ty vřídky nejsou způsobeny parazitem? Přikládám ještě jedno foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2011 20:39 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: HAMIAXI
Na tohle většinou stačí jen častá výměna vody bez léčiv ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 20:27 Muž HAMIAXI [0] – Defekt ploutví
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, u dvou kančíků šikmopruhých mám problém s defektem ploutví. Ploutve jsou potrhané resp. děrované s náznakem plísně (bílý okraj) a v okolí se vyskytují narůžovělé vřídky, které jsou podle mě zdrojem nemoci. Příznaky se objevily již před více než rokem u samce. Asi před půl rokem se samice pravděpodobně poranila na hřbetní ploutvi a ta jí doteď zcela nedorostla. Jinak jsou ryby OK, včetně všech ostatních. před 5 měsíci jsem zkoušel BAKTOPUR DIREKT ...kromě 2 kančíku červenookých, kteří to nepřežili, žádná změna sad Před 2 měsíci jsem léčil krupičku Eshou 2000 a EXITEM ...krupička vyléčena a bílý okraj na hřbetní ploutvi se trochu ztratil ale jinak problém zůstává vč. vřídků. Asi před rokem jsem použil FMC na bičíkovce, ale vřídky i tehdy zůstaly. Neléčil někdo podobný problém? Tentokrát bych chtěl pár odlovit do menší nádrže a vyléčit je, ale otázka čím? Předem díky za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 13:40 RAP Re: Eva
Čím krmíte?
Jinak co nejčastěji měnit část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 11:05 Eva – nafouknutá bříška
Poradí někdo, máme roky kančíky a nyní umírají jeden po druhém- nafoukne se jim břicho a do dvou dní pojdou.
Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 20:20 RAP Re: Tonakona
Malé množství soli ničemu neublíží, účinnost je sporná.
Zkusit můžeš půlhodinovou koupel v slabém roztoku hypermanganu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 19:04 Tonakona Re: RAP
Díky za reakci, dočetl jsem se, že ta malachitová zeleň nedělá dobře ancistrusům, které tam mám, takže to asi zkoušet nebudu. A co sůl? Co jsem tak četl, tak ji mnoho akvaristů běžně přidává i jako prevenci. Já jsem sůl zatím nikdy nepřidával. Nebo to mám nechat osudu a doufat, že to zmizí samo? Ostatní ryby jsou zatím v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 18:30 RAP Re: Tonakona
Zaleží co jsou ostatní ryby zač.
Jinak takové boláky(dle fotky) se dělaly kamarádovy na Herichthys carpintes. Vždy se objevily a za čas zase zmizely. Při zjišťování o co by mohlo jít, našel fotky ryb z přírody, které to měly taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 16:46 Tonakona – Červená bulka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, už jsem myslel, že se rybkám daří, a zase se mi objevil problém. U dvou samců kančíka příčnopruhého jsem zpozoroval jasně červenou bulku na ocasní ploutvi (u kořene ocasu). Nevíte někdo, co to může být? Nádor? Parazit? Nic podobného jsem nenašel. Díky za každou radu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 11:53 Tonakona Re: vlastik
Akva je velke 125x50x50v, obcas je sice prozenou, ale ze by je terorizovali, to ne. Mista maji dost. Fotil jsem to pred 14 dny, lepsi fotku bohuzel nemam, ten kancik uz to ma za sebou. Jeste tam mam 5 anciku, taky bez problemu. Jen tem perletovym se nejak nedari.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 11:43 vlastik Re: Tonakona
Když jsem choval perletový ,tak ty doslova rostou před očima Co se týče té fotky tak se moc nepozná,ale nejsou ty perletový terorizovány těmi příčnopruhými?zkus ještě nějakou fotku pořídit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 11:33 Tonakona – Nemoc - k. perleťový
Fotka k příspěvku Ahoj, nemá někdo zkušenosti s touto nemocí? Ryby se drží pár dní u dna, ztmavnou, postupně ztrácejí stabilitu, nežerou. Odešlo mi takto 5 ze 7 kančíků perleťových. Chovám společně s kančíky příčnopruhými, těm se naopak daří výborně, pořád se vytírají a ve společné nádrži dokonce odchovávají mladé. Oba druhy jsem kupoval najednou po 7 kusech, navíc mi připadá, že perleťoví rostou daleko pomaleji než příčnopruzí, což jsem čekal, že bude naopak.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2011 10:22 Hannah – kančíci nemoci
Ahoj,
Ta nemoc se zduřelou a jakoby křečovitě rozevřenou tlamkou by mohla být bakteriální infekce - Flexibacter, Cytophaga.
Mám teď podobný problém u kančíků perleťových. Už jsem o jeden kus přišla a teď jeví stejné znaky i druhý z páru.
Mám tam víc druhů kančíků, ale s tímhle si rady nevím.
(tu nemoc jsem vyčetla z netu), píšou že léčba je většinou neůspěšná a vyjímečně můžou zabírat léčiva FURANACE P nebo FURAZOLIDON.
Jestli máte někdo zkušenosti poraťe co s tím, nerada bych přišla o všechny.
Díky. Hannah

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 20:14 KORY Re: Libor123
skus meně solit .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 19:59 Libor123 – Náhlý úhyn Kančíka čevenohrdlého
Prosím o radu co by mohlo způsobit náhlý úhyn 6 kousků Kančíka červenohrdlého. Rybky lapají po dechu jako kdyby měli málo kyslíku, ale v akva vzduchuju pravidelně vyměňuju část vody 1 krát týdně, solím vodu jako prevenci. Nikdy se mě nic podoného nestalo u žádné rybky natož u kančíků. Poradí někdo čím by to mohlo být. Popřípadě co dělat. Jsu z toho trochu vedle. sad sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 22:04 Libor123 Re: Merkur
Nepodaří se mě to vyfotit. Je to dost špatně rozeznatelné a taky jsem si toho málem nevšiml. Na spodní části tlamky má jako by otok nebo zduřelou část asi tak ve velikosti polovičky hrachu. Připadne mě to jako by to byl otok. Tak jako když lidi bolí zuby, takovýho něco. Žere normálně a zatím všechno v normálu. U druhé rybky je spodní část tlamky propadlá. Já vím , že takto na dálku bez fotky se dost špatně radí, ale prosím zkuste to někdo. Předem moc díky. Libor. :-( :-(
Edit: Jo ještě jedna věc. Stížené dýchání asi trochu má. Ale ostatní příznaky ne. Díky za radu. Libor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 18:56 Žena Merkur [99] - LabyrintkyRe: Libor123
Dobrý večer!
Kančíky příčnopruhý jsme chovali a se žádnými nemocemi jsme se u nich nesetkali. Máte možnost je vyfotit? Nemáte-li foťák, tak aspoň mobil a vyfotit je z něj? Nerada bych spekulovala. Díky.
Řekl by jste, že mají některý z těchto příznaků? Bělavé okraje tlamky, kůže, zrychlené, ztížené dýchání, přivřená či rozevřená tlamka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2010 20:25 Libor123 – Zduřelá tlamka u Kančíka příčnopruhého.
Nenašel jsem ve foru odpověď a tak se ptám veřejně. Mám Kančíky příčnopruhé a najednou se u dvou objevila jako by zduřelá tlamka a jeden ji má propadlou a druhý jako bych řekl nějaký jako by nádor mě to připadne. Foto nemám ale mohl by někdo poradit popřípadě poslat nějaký odkaz kde se podívat? Zajímalo by mě jestli se to dá léčit a čím a nebo je lepší rybky utratit. Předem díky za odpovědi a vaše postřehy a názory. :-( :-( sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2010 11:43 RAP Re: takos
karelpavel a provokatér mají pravdu. Vzhledem k tak rychlému průběhu ji dát buď do karantény nebo utratit.
Nemyslím, že bys nesehnal odpovídající náhradu. ;-)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 2099x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3130-kancik-nemoc-