Intenzita filtrace
Dík, ale tím to určo nebude. Jednak vede větší část polo/tmou a jednak jsem je nečistil i 1,5 roku a problém to při světlé tloušťce hadic 12mm nebyl
Zkus tmavé hadice nebo stávající omotat páskou aby do nich nemohlo světlo
Zřejmě ti klasicky zarostly.
Ahoj,
mám několik let filtr SUNSUN HW-602B, doposud bezproblémový chod.
Poslední týden ale prudce klesl tah filtru, téměř na nulu. Zkoušel jsem různé fígle, ale nic nepomohlo. Pak jsem si pořádně prohlédl hadice v polici a zjistil, že ta vstupní je daleko čistější (byť s malýma Levatkama i přes jemný ochranný koš na začátku) než výstupní, kde je takový jemný bordýlek hned nad tryskou a celá ta hadice je zanesená. Nic se nedá dělat, budu muset filtr demontovat a vyčistit tento týden.
Ale zajímá mě, čím by to mohlo být, abych se příště chyby vyvaroval. Posledně vydržela filtrace plně funkční 1,5 roku bez zásahu a teď jsem nucen vyčistit ji po 4 měsících... Díky za zkušenosti.
Starší reakce
Nic vyrábět nemusíš.. prostě s ním zakvedláš.
Třásl jsem s ním vypínal i zapínal...Myslím že vyšší vodní sloupec v AQ pomáhá filtru.Takže se to ve finále odvzdušnilo a stoupl průtok.
Z jiného soudku,jak odvzdušnit externí kanystrový filtr?Ten co nemá vestavěné odvzdušnění?Přemýšlím co vyrobit...
Zkusil bych ho několikrát zapnout a vypnout,případně lehce zatřást,aby z něho vyšel vzduch.
Ano i rotor jsem čistil.Hadice byly tak i při první instalaci.Nic méně jsem problem vyřešil...Po dopuštění akvária a se průtok zvýšil.
Ty hadice by měly mít co nejkratší a nejpřímější cestu.Na můj vkus tam máš moc ohybů s malými rádiusy.Zkusil jsi vyčistit i rotor?
0 27.01.2018 11:02 Mejla82 – Filtrace Eheim
Pri udrzbe jsem narazil na slaby prutok externi filtrace eheim (viz foto).Vycistil jsem tedy filtraci vcetne natokove i odtokove hadice.Prutok je stale stejny.Pri 1.instalaci filtru byl prutok 1* takovy.Zda se mi ze se filtr zavzdusnuje.Pritahl jsem vsechny spoje....
Nevite jak bych problem vyresil?
Odtok v akva
youtu.be/…
Starší reakce
Starší reakce
Podle mě jediný, kdo Ti na to může odpovědět, je čas, který ukáže až se více zašpiní.
Mě jde o to, že to mám 2m od postele a tak večer když je klid je to docela hlasité. Na to, že jsem měl předtím nějakej no-name filtr, tak ten nebyl slyšet vůbec...
No, já Ti teda nevím, ale nic co by mělo svědčit o nadměrný hlučnosti neslyším, ale řvou mě tady děti, tak uvidíš, co Ti na to odpoví někdo další.
Prostě to tak nepříjemně drnčí. Zde je nějaké video, hlavně ke konci je to slyšet..
leteckaposta.cz/… A jak se to tváří když to zase sestavíš a uvedeš do provozu?
Tak jsem to rozdělal a překvapilo mě, že je tam ta vrtulka jenom tak a dá se v pohodě vytáhnout. Nemá tam být napevno? A navíc není přesně uprostřed ale je ze šikma..
Celou potopit a zatřepat s ní.
no tak ji rozeber a prohlidni vrtulku jestli nema otrepky, pak tu hlavu poradne odvzdusni, nekdy tam dela hluk vzduchova bublinka
Je možný, že je ta hlava tak hlučná? Já jsem myslel, že to bude tichej chod. Je to zvuk jak zapnutý holící strojek..
Až bude ten molitan špinavej, tak počítej, že se výkon té hlavy sníží cca na polovinu.
OK tak dám plnej.. díky Ti
Fakt na plnej? Dyť to je celkem hukot a přečerpá to skoro 3x vodu za hodinu..
Po zaběhbutí určitě naplno, teď můžeš lehce přiškrtit, ale ani ten plnej výkon teď nebude ničemu vadit, ať se voda hejbe.
Starší reakce
jí, trubka do dna je ideální, nechat svarit u instalatera na míru, ja mam udělánou i s vyústěním k filtru, tzn. od sacího kose na dno, zasypano pískem, na druhé straně Akva AZ nahoru k hrane navarene koleno a trubka jde AZ do skříňky.. pohoda, prakticke.
sry pisu z telefonu
Jste úžesný! Díky za info,i ohledně filtru. Večer ještě v klidu přečtu a kdyžtak zase něco ženskýho přihodím
Ale zatím jsem tomu porozumněla. Letím do práce.Moc dík
U kratsich akvarii jo, ale 2m dlouhe akvarko uz je prece jen nejaky rozmer a sam si dobre pamatuji, jak se mi jen spatne vypoustenou vodou v jen 1m dlouhem akvarku s vnitnim filtrem na jedne strane voda skoro nehla. Rozumne vyusteni jiste stacit bude, ale ta trubka na druhou stranu je rana na jistotu. Navic trubka ve dne stoji houby, pri pripadne zmene muze zustat zahrabana do dna, usetri jeste trouchu pisku, a chleba nezere.
Navic ja napsal jen "uvazit"
.
Myslím si, že to zbytečně komplikuješ, protože sání filtru je umístěno u dna a výpusť vody je u hladiny, čímž se zajistí tzv. systém pračka, kdy se voda v akva činností samotnýho filtru míchá a potom je podle mě jedno jestli je nasávání a vypouštění umístěno na stejný stěně akvária. Prostě dole nasávám a nahoře vypouštím a vodu míchám, tak jak je třeba. Ale třeba se pletu a to Tvoje navrhovaný řešení bude akceptovaný.
Myslel jsem dokoupit, kus obycejne plastove trubky. Vysvetlim.
Jde o to, ze do filtru vedou 2 hadice, jednou tece voda dovnitr filtru, druhou z nej ven. Kdyz je jejich vyusteni ve vode v akvariu vedle sebe, stane se to, ze co vyjde z filtru, zase filtr nasava, takze voda se toci dokola a ta dalsi, dal od vyusteni hadic, se ani nehne. Kdyz ale dam ta vyusteni na jednu a druhou stranu akvaria, budu je mit v tomto pripade 2m od sebe, pres cele akvarium, a voda tece z jedne strany akvaria na druhou. No a protoze by hyzdila hadice na druhou stranu akvaria vzhled, da se ta voda tahnout na druhou stranu trubkou pod dnem, a pak jsou obe hadice od filtru privedeny na jednom boku akvaria.
Snad se mi podarilo objasnit, co jsem myslel.
www.youtube.com/… Prosím do detailu, jsem žena
Jaká trubka, z toho filtru neebo jí musím dokoupit?
Jeste nez se to komplet zalozi, a nez se vysadi rostliny, doporucuji uvazit zasazeni trubky do dna. Jiste je fajn nasavat vodu do filtru na druhe strane nadrze, nez vychazi z filtru ven, pri delce akvaria 2m tim vic (alespon ja si to myslim, muj nazor), at se filtrem nemele jen stale voda z jednoho kraje akvaria, nebo hur se rovnou nenasava co vytece ven - to by pak taky filtr mohl jet, ale ve vode na druhe strane akvaria by stale plavala hromada drobneho smeti.
A proc ta trubka? No jestli vsechno nad akvarkem hyzdi vzhled, ze to muze byt jen na jednom boku, pak je druha sance neco schovat pod pisek na dne
.
Tak dva "menší" Tě vyjdou určitě dráž než jeden "větší". Té délky bych se nebál, Eheim je velmi výkonná mašinka, to bude v pohodě, ta cirkulace vody bude zajištěna. Osobně si myslím, že to řešení když se voda pouší přes celou délku akvária, je to nejlepší řešení.
A ještě mi radí, to jsem zapomněla napsat,ještě dva 600litrů
Akva bude mít délku 200cm, ale fitrační vyústění musí být, jen z boku, protože to bude mezi obývákem a kuchyní otevřeý a jedne strana u zdi- a tam bude ten filtr. No, je to hoňka, než se to založí
Radši se poradím s Vámi, než v prodejně. Díky
Take bych sel do vykonejsi filtrace, hlavne ohledne mnozstvi filtracnich medii. Kdybych to pocital jen na biomolitany a bezna 2% objemu nadrze, je to pro 600l akvarko 12l (a ty filtry, jestli dobre koukam, maji 6 nebo 12l naplni, tedy pokud se divam na ty spravne). Sice je jasne, ze tady se pouziji lepsi naplne, takze by stacilo i mene, vyhovi celkem jasne oba, nekdo ma jen 1% objemu akvaria vnitrniho filtrovani v biomolitanu, a taky to funguje, ale pokud rozdil cen nebude nejak drasticky, sel bych do vetsiho uz jen kvuli mechanicke filtraci u Kanciku nebo Tlamovcu, kteri prehrabuji dno.
Mít silnější, výkonnější filtraci se může hodit třeba do budoucna dojde k myšlenkovému posunu a v akvárku to bude vypadat jinak, tak už z toho důvodu. Co se týká volby kančíků nebo tlamovců, tak to jsou zrovna ryby a akvária u nichž je výkonná a účinná filtrace nutností. Já osobně bych šel do kančíků.
Chtěla jsem se zeptat, budu mít akvárium 560-600litrů a nevím, jak pořídit silnou filtraci?
Jestli mi bude stačit Eheim na 600litrů nebo na 1200litrů? Akva nebude přerybněné, spíše méně ryb. Polovina lidí říká jedno,druhá druhé.
Šli byste do Malawi nebo do Kančíků? Prosím o radu, fakt už nevím
Starší reakce
Na to stačí kýbl a stopky
...
no myslel som aj na moznost, ze su to nitrifikacne bakterie, ale tie som cakal iba v molitane
Zřejmě jde o kolonie bakterií - buďte rád, že je tam máte. A filtr čistěte až vám výrazně poklesne průtok - jednou za týden je zbytečně často...
Roman
Mam set, v ktorom je vstavany hladinovy filter vo vanicke. Vystup je cca 2 cm nad hladinou (prepad prevzdusnuje a rybkam evidentne nevadi).
Prietok som znizil (mechanicky) na minimum - cca 60-70L/h. Merane odmerkou a stopkami
Mozete mi niekto vysvetlit, z coho sa mi v celom priestore filtra tvori taky hnedy povlak - cca za 7-10 dni su nim pokryte vsetky plochy vo filtri. Ked cistim molitany, raz za tyzden, ide z nich hnedy kal zemiteho (mozno raselinoveho) zapachu. Pripomeniem, ze nehnojim a nedavam ziadnu chemiu. Povlak ide pri cisteni lahko dole - odlupuje sa po kuskoch.
Ta vanicka filtra je vedla jednej ziarivkovej trubice a dostava sa don trochu svetla.
Rada tady již je.Přesně to,co napsal fantasta.
čo by si mi doporučil?..znížiť ten prietok?..vložiť molitan do vývodu?.neviem či je to dobre ale moje Black molly radi plavu proti prúdu pred vývodom filtra
Já tím nevyvracím názory fantasty a NOBODYho ohledně kvality vnitřních filtrů. Sám mám vnitřní filtr s parametry, které jsem uvedl, a v dohledné době uvažuji o změně na externí, protože objem filtrační hmoty mi nevyhovuje. Jenom jsem odpovídal na tvůj dotaz k vestavěnému setu. On se totiž ten průtok značně sníží jakmile se filtr trochu "zanese".
to si ma potešil..neviem prečo ale niekde som čítal že doporučený výkon je objem akvária za hodinu
Tak s tím musím souhlasit. Téměř všechny vestavěné filtry stojí za pendrek (velký průtok, malá filtrační kapacita). Nejlepší bude filtr vyměnit za akvacit a čerpadlo s regulovatelným průtokem.
Filtr možná akorát,ale k ničemu.
Stačí průtok který se rovná objemu nádrže za hodinu.Nejlépe použít jiný.
Takto je to jen honič vody a rybkám a rostlinám to prospívat moc nebude.
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2615x