Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ryby biotop Asie

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Výběr ryb / Hodí se tyto rybky k sobě? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Ryby biotop Asie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 20:18 Muž Nik [191] Re: Turok
A takhle se přerybňují nádrže... aneb supermix po Česku:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 19:50 Muž Turok [18] Re: Killer
já bych to viděl na 15 parmiček čtyřpruhých - pět normálních, 5albínů, 5 mechových

na hladinu 30 dánii 10 duhových, 10 tečkovaných 10 pruhovaných

z čichavců 2zlaté 2 šedě 2 mramorové 2 perletově

2 rajovce modré nebo hnědé :)

a nějaké čističe 1 přísavku thajsou 2SAE a jedno labeo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 18:52 Muž wayn [79] Re: Killer
K parmičkám čtyřpruhým bych dal jedině čichavce šedý nebo modrý (s přivřením oka a dobře zarostlým akva ještě perleťový) - ti jsou nejoprsklejší. Zakrslíka ne.

To David12188: ano, gavůnek celebský je z Asie, ale vývojově patří k Austrálii. Koukni třeba sem: www.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 17:34 Žena ufinka [28] - AsieRe: Killer
já mám rájovce v nezakrytých akva, tedy krýté tak z 1/3, jinak plovoucí rostliny. Vyskakujou jen když je mela, tj. musel bys mít víc samců v malém akváriu.
Jinak kombinace čichavci-parmičky. Parmičky neokusují jiné ryby, když mají dobré podmínky, což znamená i dost prostoru, což ty máš. Kdybys je měl v menším, byl by problém, že čichavci budou zalezlí-parmičky hlavně 4pruhé totiž vytáří po akvárku takové rušné rychlé dálnice a čichavci jsou paf.))
Ale ve velkém budou mít svou houštinu a bude to ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 16:36 Muž Killer [134] - SumciRe: wayn
přečetl jsem kousek toho článku a rájovci jsou zamítnutý, protože vyskakujou z akvárka..moje akvárko neni kryté..
Přemýšlim o čichavci - zakrslý,perleťový,modrý+parmička 4pruhá (mechová) + parmička duhová + přísavka thajská
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2007 14:26 Muž David12188 [26] - Raci, krabi, krevetkyRe: wayn
Gavunci z Australie jsou,ale Telmatherina ladigesi je z Asie,s temi sekernatkami se omlouvam,chtel jsem neco na hladinu a nak sem to netrefil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 22:27 Muž wayn [79] Re: Killer
Myslím že čichavci parmičky ozobávat nebudou. Místo čichavců mě ještě napadli rájovci. Pěkný článek o nich je tady: www.akvarko.cz/…
Jinak bych si k jiným návrhů dovolil poznamenat, že gavůnci patří vývojově k Austrálii. A sekernatky jsou z jižní Ameriky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:23 Muž David12188 [26] - Raci, krabi, krevetkyRe: Killer
Ty ryby co sme dneska videli byly gavunci wernerovi,schvalne sem ti napsal tuhle skladbu ryb,protoze vsechny se daji bez vetsich problemu sehnat,napis jaky nevis kde sehnat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:14 Muž Killer [134] - SumciRe: David12188
3 z těchto ryb sem neviděl normálně prodávat..ty ladigesi jsou ty co sme viděli dneska?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:10 Muž isamik [180] Re: Killer
Osobne mam vyhlidnute do asie parmicky ctyrpruhe, nebo mechova forma :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:04 Muž Nik [191] Re: Killer
u mne v nádrži jsou čichavci zakrslí více agresivnější než šedí či perleťoví...

Mé návrhy:
1) 8x čichavec jednoho druhu (dle vkusu), samec bojovnice + 2-3 samice, 4-6 SAE, a třeba nějaké velké krevetky. Nižší akvárium (cca 40 cm), hodně rostlin co rostou i nad hladinu, kořeny porostlé jávským mechem a microsoriem, velmi jemný štěrk a listí na dno. Mlask, to by byla paráda.

2) 16 ks parmiček čtyřpruhých s nějakými čističi (ne labea). Akvárium se čtyřmi druhy hygrophyly, která bude růst nad hladinu a kořeny a jávským mechem. Opět listí a tak. Plovoucí rostliny.

3) Akvárium čistě s kryptokorynama a rasborama, nízké, s kořeny, plovoucími rostlinami a krevetkama.

4) ...pořád mě něco napadá hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 21:03 Muž Killer [134] - Sumciwayn
mam podobný dvě představy..jen nevím jestli by čichavce neozobávali parmičky čtyřpruhý který se mi celkem líbí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 20:57 Muž David12188 [26] - Raci, krabi, krevetkyRe: Killer
2x Colisa lalia,15x Rasbora heteromorpha/hengeli,2x Mastacembelus,10xTelmatherina ladigesi/10x Danio choprae,2x Trichopsis schalleri,8x Gasteropelecus levis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 20:57 Muž wayn [79] Re: Killer
Na prohánění hejno nebo dvě parmiček - z Oděsy, nádherných, purpurových, čtyřpruhých... Pod hladinu dánia - pruhované, zlaté, duhové... Jako větší ryby čichavce modré, šedé perleťové... a ke dnu sekavce či nějaké přísavky.
Druhá možnost je spíš klidnější menší rybky, veliké hejno razborek a k nim čichavce zakrslý či medový...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2007 20:44 Muž Killer [134] - Sumci – Asie 300 l
Napište prosím co by jste dali do asijské nádrže 300 l. Mam asi 2 představy,ale třeba mi někdo vymyslí něco lepšího

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2007 13:25 Muž wayn [79] Re: Tony
Další běžné živorodky jsou platy nebo živorodka velkoploutvá. Ale ufinka má pravdu, bylo by škoda je míchat, nehledě na to, že živorodkám vyhovuje spíše tvrdá voda, kdežto čichavcům a parmičkám měkká.
Dánia k čichavců nevím. Zabírají stejný prostor v akváriu (od středu k hladině) a přeci jen někdy divočí. Na razbory jsem málem zapomněl, ty by byly fajn.
Ta první hypotéza neplatí, hodně klidných rybek je teritoriální. Ta druhá taky ne. Jde o to, že ty živější rychle plavou a dovádí, z čehoš ty klidné mají stres. Je to podobné jako bys zavřel k sobě cholerickýho sangvinika s melancholickým flegmatikem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2007 13:00 Žena ufinka [28] - AsieRe: Tony
Muzes mit zive rybky, jako parmicky a dania, ale k nim nic klidneho, nebo ty klidne ryby moc neuvidis :)
Co se tyce parmicek petipruhych, jeste se s nekym poradit..., ty moje petipruhe co jsem kratce mela, tak nevypadaly vystrasene, ale proste se rady schovavaly pod velkymi listy a clovek si jich moc neuzil. Doporucuji tedy mozna i hejnko danii, nebo nejlip razbor. S razborami mam dobrou zkusenost, jsou rady ve volnem prostoru a nic moc je nerozhodi. A zas nejsou takove divoke jako dania. Ale je lepsi jich mit tak min. 10 ks, at vynikne hejnko a citi se dobre. No, ale samozr. pocitej s tim, a abys pak nemel prerybneno jinymi rybami. Co se tyce gupek, ty jsem zacala mit rada, ale tak do maleho akvarka. Moc neplavou a uz vubec ne sporadane, takze to ve vetsim muze vypadat tak divne. :) Ale kazdy ma jiny vkus.
Ja bych tam proste zivorodky nedavala, kdyz uz se tu v tematu pise o asijskem biotopu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2007 11:57 Tony Re: wayn
OK, tak ak sa rozhodnem pre Čichavce a Parmičký pětipruhé, aké živorodky, (max. 5 kusov) by som mohol pridať? Radšej väčšie ako nejaké malinkaté, napadá mi akurát Poecilia sphenops - Black Molly alebo klasická "gupka" - Poecilia reticulata.
Predpokladám ešte jednu vec, dajte mi prosím vedieť, či správne:
- Znamená pokojnejšie osadenstvo akvária väčšiu pravdepodobnosť, že ryby sa nebudú správať teritoriálne a budú k sebe milé a pekne spolu vychádzať?
- Naopak znamená živšie osadenstvo akvária (Mečovky, Parmičky štvorpruhé a Giant Danio - Danio malabaricus) väčšie riziko konfliktov a následne bojazlivé rybky skryté kade tade popod listy a skalky?
Vopred ďakujem za príspevky, chcem aby som mal doma harmonický kúsok prírody love , nie "bojisko vo fľaši" rozzureny
Tony
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2007 10:46 Muž wayn [79] Re: Tony
Proč stále nemáš jasno v rybičkách? Vždyť ti to ufinka píše (a já dříve taky). Pokud trváš na mečovkách, tak i ostatní rybky by měly být živější. To jsou dánia a většina parmiček. Pokud bys raději ty čichavce tak k nim parmičku duhovou, pětipruhou, možná i purpurovou. Parmička černopruhá není na dno a je spíš taky živější. Krunýřovcům je jedno jestli jsou klidnýma nebo živějšíma, ale nejsou z Asie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2007 08:43 Tony Re: Ufinka
Ďakujem Ufinke za cenné rady. palec
Čakajúc na podstavec pod moje veľké akvárium som si pred pár dňami napustil moje staré, 20l akvárko. Včera mi volali z obchodu, že dorazili niektoré z rastlín, ktoré som si objednal. Doma som vybalil, rozdelil sadeničky na viacero častí (aby sa mi pekne rozrastali) a povysádzal.
Vallisneria asiatica, 2x
Cryptocoryne tropica
Hygrophila difformis
Hygrophila polysperma, 2x
Echinodorus tenellus (aby aj Mečúne mali v nádrži niečo z domoviny)
Ďalej sa už budem riadiť radami od Ufinky, doplním už len nejakú Hygrophilu a dva druhy Cryptocoryne + jávsky mach, hotovka.
V rybičkách zatiaľ jasno nemám, poradíte?
Tony
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2007 11:57 Žena ufinka [28] - AsieRe: Tony
Tak, zatím tak narychlo:
parmičky čtypruhé a čichavci raděj ne dohromady, parmičky ubližovat nebudou, ale čichavci mohou bt nervozní z jejich velké aktivity, -aktivní jsou však např. i oděsy...jde taky o to, na jaké čichavce narazíš, nejen na jaký druh...jak si zvyknou, samice jsou plaché vice...Moji perleťoví se cítí dobře mezi kořeny Pistií, takže se nebojí, i když to kolem nich rejdí:) K čichavcům spíš jiné parmičky než čtyřpruhé. Tzn. pětipružky-ale možná jako mladé budou furt zalezlé v listech, dále titteya, s purpurkama zkušenost nemám. Nebo je teď novinka pod názvem parmička panda ale jsou dražší a já se např. na odchov chystám až tak za měsíc...Pak jsou obecně supr razbory, jakýkoliv druh. Nejl. samozř. ve velkém hejnu a k čichavcům mi přijdou ideál. Ale všechny kromě klínoskvrnných jsou dražší i náročnější.
Zásada je vždy poskytnou každé rybě co potřebuje, a nezapomenout na pocit bezpečného domova...
Mřenkám a přísavce ploché kameny, pod kterými či za kterými se ukryjí, čichavcům a vůbec všem labyrintkám plovoucí rostliny, nejlépe s kořeny, či houštinu jemnolistých. A labyrintky je také lépe mít v nižším akváriu.(viz.mé).
Z rostlin do Asie patří kryptokoryny. A klidně se nebát většinu akva osadit vděčnou affinis a aponogetifolia. Raděj ty kytky moc nekombinovat a tvořit skupinky. Na dřevo je nejlepší šupnout jávský mech, ten se dá šoupnout všude a při dostatku osvětlení se rychle rozrůstá a je efektní. Taky můžeš přivázat na kamen na dno, pokud máš nižší akva či na kamen nastoajto u zadní stěny. Také se dá sehnat do nějakých mezer hnědovka, ale roste větš.pomalu.
Vytrvalou a odolnou rostlinou je Valisnerie. Dále doporučuji všechny druhy Hygrophila, větš. vděčné kytky a je jich vícero druhů.
osobně bych zkusila zkombinovat jen max. 3 druhy kryptokoryn a 3 hygrophil-každá je jiná, takže ani nepoznáš, že je to stejný rod. A jávsky mech a stačí.

Z funkčních ryb - parmička SAE, siamensis, ...pozor, rychle vyroste! V mém akva mám např. 2 a víc bych nedala. Přísavka - nutné úkryty a narazit na hodnou rybu :)
Jako čistící jednotka jsou samozřejmě supr klasičtí šneci co jsou všude- ale pokud pořídíš mřenky, tak ti je sežerou..
Jinak mřenky jsou supr, že papkaj zbytky na dně a také se v něm prorývají, což je větš.prospěšné. Kromě nádherné, která roste v obříka je lépe koupit více nějakých menších -striata, morleti.

co se týče mečovek, je z nich dost binec, takže ty bych stejně měla raděj v úplně jiném akvárku, navíc mám pocit, že jsou docela žravé a mohly by i sežrat krevetky...s těmi bude potíž i co se týče dalších ryb...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2007 10:31 Tony Re: Igor
Tiez by som chcel Gruamy modre a potrebujem o nich zistit viac. Mas biotop alebo spolocenske akvarium?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2007 09:26 Igor Re: Tony
Nazdar, ja mam Mrenky stvorpruhove (6ks) spolu s Guramami modrymi (6ks) a nepozorujem ziadne problemy v 180l akva. Tiez som sa trosku obaval, ale mozem vrelo odporucit, je to krasna kombinacia. Na dne mam Prisavikov a Botie, pre farebny kontrast si este planujem kupit Labeo dvojfarebne.
Vela zdaru!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2007 09:11 Tony Re: wayn
Ja len dúfam, že keď budú čichavec väčšie ako parmičky, tie nebudú dobiedzať. Ešte mám trošku obavy o krevetky, ktorá rybka by im mohla ublížiť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2007 08:18 Muž wayn [79] Re: Tony
Postup jak píšeš je správný, čichavce určitě až nakonec až bude akvárium opravdu zaběhnuté. Ale stejně parmičky a mečovky budou rušit svým rychlým plaváním čichavce, někdy i parmičky můžou ďobnout do čichavců.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2007 12:18 Muž Kurhell [7] Re: jg
Asie jak vyšitá. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2007 08:23 Muž jg [3] Re: Tony
dno: corydoras
na sklo: Ancistrus
na jemné čistenie /hlavne listov rastliniek/: Otocinclus affinis, Caridina japonica
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 21:27 Tony aká postupnosť pridávania rýb?
Ďakujem za príspevky a teším sa na ďalšie. Určite budem začínať mečovkami, vraj živorodky pomáhajú k rýchlemu vytvoreniu "kvalitného" detritu v nádrži. Potom by som rád (asi po týždni) pokračoval nejakým druhom prísavníkov, alebo krevetkami. Aké "čističe" dna by ste doporučovali? Asi by som začal tými krevetkami a neskôr pridal dve pramičky čiernopruhé, ktoré vraj úspešne bojujú s riasami. Následne čichavce a Parmičky čtyřpruhé nakoniec. Môže byť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 19:36 tonik666 Re: Tony
Ahoj,
především bych ty ryby neopatřoval najednou. Pokud trváš na mečovkách, začal bych s nimi, a pak dokupoval ostatní ryby v rozmezí několika týdnů - 2týdny/pár čichavců. Taky si užiješ více radosti z nakupování ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 19:28 dubák Re: krevetar
pokud bude v nádrži alespoň pár rostlin a úkrytů,tak bych se toho nebál.(osobní zkušenost s čich. modrými) palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 17:54 krevetar Re: wayn
no ja bych jeste mel strach aby nezbastili ty krevetky jak parmicky, tak i cichavce by je mohli zbastit, mozna ti zakrsli ne, ale mel bych strach ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 15:25 Muž jg [3] Re: Tony
Budete určite potrebovať mať viac rastliniek, keďže všetky rybky, ktoré uvádzate veľa papkajú, na začiatok by som mal menej rybiek aby sa rozrastli rastlinky a potom by som pridaval rybky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 15:17 Muž wayn [79] Re: Tony
Čichavci jsou spíše klidnější ryby a tak parmičky čtyřpruhé a mečovky se k nim až tak nehodí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2007 09:26 Tony – Ázijský biotop s jemnou príchuťou živorodiek
Dobrý deň!
Po nejakom čase si chcem doma znovu založiť akvárium. 20litrovú nádrž s gupkami vymením za nádrž 80x35x40 (DxHxV) teda cca. 110 litrov. Bude sa jednať o ázijský biotop s jemnou príchuťou živorodiek. Zloženie by som si predstavoval nejako takto:

2ks. (samec a samička) Čichavec šedý (Gurama Modrá) - Trichogaster trichopterus
- - - - alebo 2ks. Čichavec pruhovaný (Gurama Pruhovaná) - Polyacanthus fasciatus
- - - - alebo 2ks. Čichavec zakrslý - Colisa lalia
8ks. Parmička čtyřpruhá / Parmička mechová, (Mrenka Štvorpruhá) - Puntius tetrazona
5ks. (2x samec 3x samička) Mečovka červená (Mečún Mexický) - Xiphophorus helleri
3-5ks. Krevetka Japonica - Caridina japonica
teda do 20 obyvateľov nádrže.

Poraďte prosím, či je potrebné ešte dokúpiť (ak áno akých) čističov dna
2x (samec a samička) Parmička černopruh á (Mrenka Siamská) - Crossocheilus siamensis
?? prísavníčky

Budem vďačný aj za postrehy, aké dno použiť, dekorácie, či korene alebo aj skaly, aké rastliny.... rád sa potom odvďačím tomuto fóru peknými fotografiami nakoľko vo fotení som podstatne viacej zbehlý ako v osádzaní akvária.

Ďakujem

Tony

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 7457x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2748?od=228