Výběr plžů
Zdravím, zakládám akva (d100xš38xv50) a dneska mi pán v prodejně říkal, že se může dát nějaký plž už na začátek,že urychlí zaběhnutí akva. Je to pravda? Dneska jsem zapla filtraci. Plži se mi líbí, přemýšlela jsem o Ampularia australis, Clinton nebo Neritina natalensis (nemám ale ještě zakrytí, fakt mohou vylézt?) Po jaké době je můžu dát do akva? Nákup rostlin mám plánu v nejbližší době.
Starší reakce
Jen pokud budou vyhladovělí, budou ji ožužlávat. Většinou je však na ně moc tvrdá.
Mizení ruduchy při "dietě" v akváriu bych spíše přičítala tomu, že při omezení krmení ryby produkují méně odpadu a i ruducha časem "vyhladoví".
me se vzadu na valiserijich udelala ruducha ostatni kytky jsou v klidu.budu tam muset vzadu dat jinou zarivku mam modrou t8-36 watu
Já tvrdím, že možná, když jich bude doopravdy hodně a nebudou přikrmováni ničím jiným.
Doopravdy hodně bych považoval - na 1 litr 1 šnek (v případě drobných šneků dva).
Starší reakce
skus Neritina zebra myslím že by mala v pohode prežiť
0 28.01.2014 15:39 Wiki – Šnek řasožrout odolný proti mřenkám
Ahoj. Prosím mohl by mi někdo poradit vhodného šneka do 200l akvária a likvidaci zelené řasy? Mám tam mřenky nádherné a pakistánské, tak musí být šneci dostatečně odolní
Díky. Viki
Starší reakce
Souhlasím,kámoš ji má a nadáva na ni že po ni musí neustále sázet rostliny a všude kde proleze tak nechá spoušť.
Musim povedat, ze ampularka je take nemehlo a robi dost bordel, brotie su super.
Ampulárka dost zatěžuje svímy výkaly vodu ale na zbytky je skvělá.Při nouzi potravy se někdy může pustit do rostln.Okružáci a piskořky se zase můžou přemnožit.Já mám moc rát Neritiny,které se živí pouze řasamy a v akvárijích se vůbec nemnoží.Další pěkný šnek,který je vhodný je Brotia pagodula a nebo rod Tylomelania.
Okružáky a piskořky a máš pořešenou údržbu rostlin i dna.
Edit: Jak Ti píše kolega o tom přemnožení, tak to je pravda jenom v momentě, kdy budou mít nadbytek potravy, tedy když se bude překrmovat a nebude se udržovat dno občasným odkalením.
0 04.12.2013 08:08 rezba11 – šneci
Zdravím, potřebuji poradit s výběrem šneků do akva(54l)nejlépe amerika. Ampulárka nebo jiný druh
?
Starší reakce
Ja mam neritku i clithona v jednom akvarku a chovaji se podobne. Clithon je trochu mensi, tak obcas pucuje i rostliny, neritka je na ne tezka. Zase neritka bych rekl je trosku poctivejsi. Me clithon i neritka cernou rasu zerou, vzdy poznam, kdyz se mi projdou po filtru, ktery je cernou stetickovou obrostly. Nicmene ji urcite nezlikviduji a asi davaji prednost jine potrave. Urcite ji cilene nehledaji.
Zdravím, nemá někdo zkušenosti se šneky Clithon zebra nebo black? Vyhovují jim podobné podmínky jako Neritinám nevíte? A je pravda, že žerou i černou štětičkovou řasu?
Starší reakce
Hm... No dobre, toho aj tak asi nezoženiem...
Jenže tylomelánie žerou rostliny, pokud je denně nepřikrmuješ zeleninou. Ale často kašlou na zeleninu a raději likvidují kytky - mají své chutě. V 30 l akváriu, navíc nově založeném, to může být katastrofa. Něco jiného je velké zarostlé akvárium, tam zmizení nějaké kytičky není tak vidět.
Navíc je to velký živočich s velkou potřebou žrádla a odpovídající produkcí odpadu a těch 30 l není zrovna moc.
Takhle vypadá (albinotický) červený okružák - i ten dokáže nadělat v akváriu parádu. Do toho miníčka je opravdu nejvhodnější.
No, veď to preto ich omnoho radšej ám do 30-tky, budú tam rozhodne šťastnejšie.
Hej, toto som už videla, aj čítala, zaujímavé...
další rozumy
maniakva.cz/…
U tylomelánií je potřeba brát zřetel na jejich potřeby...vyšší teplota atd.
Ja som pôvodne chcela tylomelánie, ale tie sú až od 20l, takže dám radšej potom nejakú do tých 30l, asi najskôr tú patriarchalis
tie sa mi veľmi páčia...
Neni zač
A mrkni na tohle,těmhle frajerům se vyplatí zřídit vlastní nádrž....
www.gigaexotic.eu/…
Ale to už jsme OT
No hej, ja vlastne plánujem krevetkárium (teoreticky), ale chcela by som aby tam boli nejaké pekné slimáky
V podstate som už našla... Ďakujem ešte raz veľmi pekne!!!
Okružák je vpodě,ten sežere cokoliv a čistí akvárium,clithon je řasožravec,ale má tu výhodu oproti neritce,že leze i na silnější rostliny,takže si může řasu seškrábat i z nich.
rybicky.net/atlasostatnich/zubovec_pacificky
Tohle je taky krásnej řasožrout,ale těch udávaných 12 litrů mi přijde jako dost limitní...Ale do tý třicítky proč ne. Celý je to o tom mít dostatek řasy,kterou žere (ne ruduchu nebo vláknitou)
Hm... ja to ešte nejako poriešim, potom by aj tak šli do 30-tky.
Minimálne väčšina z nich... A naviše ja som nemyslela tie ampulárie, len tie menšie ako ten okružák a clithon.
Jenže na tyhle šneky máš malý akv...Do deseti litrů fakt asi jen okružáka,maximálně clithona a to bych nejdřív počkal jak to bude s řasou..Uživit tyhle řasožrouty bývá někdy problém. Já jim třeba musel pěstovat řasu bokem na okně na kouscích plexiskla..
Hm... to som si aj myslela...
Tohle jsou takový komerční zrůdičky,v podstatě natuněnej okružák.Klasický okružák kanadský nebo ploský je do hněda.Jako v místním atlasu.
Ano, tak toho som tiež pozerala, a on má teda iba tie výrastky na ulite, či aj niečo špicaté?Pozrem nejaké kamienky, alebo teda piesok... sivon: Myslíš že by tam nemali čo jesť? Ja by som to asi mala blízko okna, teda na stole pri okne, takže tam by asi mali čo papať... ale nie som si istá predsalen vieš to určite lepšie...
a teda hovoríš okružák kanadský, hej? A teda sú aj červení? To by ma asi dosť zaujímalo...
Do 10 l neritinu nedávej, nebude tam mít dostatek řas.
Stačí okružák kanadský - existují i albíni (krásně červení se světlou ulitou) a jiné barvy. Ty si ale většinou s kytkama nepřineseš - chce to navštívit nějaku burzu, či zkusit zde, zda by ti je někdo nepřenechal.
Pozor ale na to překrmení.
Já je mám normálně ve štěrku a žijí
Neritina možná že i jo, jenže pokud jsi si o ní četla, tak víš že se krmí řasami a po dojití řas hrozí úhyn, takže musíš tam mít dostatek řas!
Možná i tento by tam mohl být :
rybicky.net/atlasostatnich/plz_clithon_sp… .
Dobrý článok, tak teda slimáky si donesiem či chcem či nechcem, neprekrmovať, väčšina z nich je prospešná. Občas dať nejakú uhorku alebo sparený list šalátu. A môže tam ísť aj jedna neritina? Potom by zrejme šla do 30l aqua. A aký je k tým slimákom vhodný piesok, alebo teda nazvem to dno?
Ahoj, akých slimákov by ste mi doporučili do cca 10l aqua? Čítam tu hlavne o piskořkách, levatkách a okružákoch, mohlo by byť toto?:
rybicky.net/atlasostatnich/levotocka_bazinna ??? Viem, že nejaké si prinesiem na rastlinách, dá sa tomu zabrániť prebratím tých rastlín? Myslím prezretím a prípadne vyzbieraním, alebo ich tam mám radšej nechať lebo sú prospešní?
Ďakujem!!!
Starší reakce
krásný je i clithon, na burze za 30,-
Díky mrknu na ně
!!V zábřeze je akva-tera ale tam už nechodím špatný zkušenosti
z dekorativnějších ještě nebyla zmíněna brotia pagodula nebo tylomelania, zvlašť tylo je naprosto nadherna - a ampularky se dají sehnat v každé akvaristice (v zábřehu je akva-tera) brotie a tylomelanie byly na burze v ostravě a věřím že budou i v olomouci
Dobře tak deset od každeho druhu!Snad je u nás někde seženu
Dobře, tak 10.
Co, jinýho, tady se bavíme o šnekách, v jiných vláknech o jiných.
A to je kolik??
10 od každeho?A dal by si i něco jineho??než šneky?
Přiměřeně.
Po pár kouscích od každých, oni se namnoží a když se nepřekrmuje a dno udržuje dle potřeby v čistotě, tak jich tam bude tak akorát.
A kolik tak všeho??
Okružáky, levatky a do dna piskořky, to je takovej nezbytnej základ.
0 19.03.2013 20:07 hanzys – Rada?
Ahoj poradí mi někdo jestli by bylo vhodne dát do meho akva šneky?A jaké?
Starší reakce
Dobrý den,
Piskořka věžovitá by měla s Mřenkou přežít. A pokud se nebude překrmovat, Piskořka se nepřemnoží. Před rokem jsem si pořídil 4 ks a dnes jich mám stále méně než 10 ks.
Dobrý den. Chci se zaptat, jestli existuje šnek, který přežije v akva s mřenkou trpasličí a přitom se nekontrolovatelně nepřemnoží. Možná se to navzájem vylučuje, ale za zeptání níc nedám.
Díky.
Starší reakce
Tak snad budou tyhle v pohodě. DOst lezou po kmenu a zatím je nevidím hlodat kytky. Při nejhorším je budu muset odstranit
Záleží, na jaký druh ampulárie natrefíš. Pomacea canaliculata je opravdu perfektní křovinořez a ani tabletky pro krunýřovce, ani okurčička je neodradí od likvidace porostu v akváriu.
Žerou i anubias, o jemnolistých kytkách se ani nezmiňuji.
Já tam dvě hodil a hned se vrhly na kytky. Tak jsem jim tam hodil dvě tablety pro ancíky
ve větším akvárku si vždycky něco najdou. Někomu ožírají jemnolisté rostliny (limnophila sessiliflora, cabomba) nebo plovoucí (limnobium), ale já jsem s nimi nikdy problém neměla. Teď mám v rostlinným asi 20 centimetrovejch prcků jako budoucí krmivo pro hlenky
Přidat reakci
1 ...... ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 4535x