Hemianthus micranthemoides - pěstování
nech ji hlouběji, ona vyleze
Ahoj, koupil jsem si tuto rostlinku před deseti dny na burze v košíčku. Po zasazení mám problém s tím, že piskořky rostlinku pořád vyhrabávají. Nemáte náhodou nějaký trik, co s tím?
Obsah košíčku jsem rozřezal na asi pět částí (trsů) a zcela z nich odstranil minerální vatu. Trsy jsem zasadil tak, aby hnědá část byla v písku, zelená část nad ním. Teď však každý den musím zasahovat pinzetou a zasunout to hlouběji, protože všichni šneci bez rozdílu si na tom pochutnávají a piskořky to vysouvají z písku výš. Dno mám z flexiobkladů (1-2 mm).
Dva trsy jsem po několika vyhrabáních šneky zasadil tak hluboko, že i většina listů je pod pískem a jen několik stonků zůstalo nad ním. Myslíte, že je to v pořádku a že se to rozroste a nebo to mám radši vyndat, aby to ve dně neuhnívalo?
Každý den taky najdu několik malých vláken s listy na hladině vody. Mám pocit, že to taky mají na svědomí šneci. Jinak mám pocit, že ta rostlinka začíná pomalu růst.
Starší reakce
Jojo, spletl jsem si téma, měl jsem tu toho otevřenýho nějak moc a napsal to jinam. Měl jsem na mysli HC
hubas asi myslel HC cuba ze?
Je to stonková rostlina a jen při silném světle se drží u dna. Řekl bych že budou stačit 4 košíčky. Pokud moc nepospícháš tak klidně i jeden a zbytek namnožit.
0 02.02.2013 11:18 Hubas Zdravím,
kolik doporučujete košíku na plochu přibližně 30x15?
Starší reakce
Něco jiného - nůžky.
0 19.01.2013 12:12 meleri ahoj, co delat, aby se tato kytka rozrostla do stran? mam dva stonky, jsou hezky zelene, rostou rychle do vysky, ale netvori zadne oddenky, nic co by vytvorilo trochu hustsi porost, svetla mam dost, tak nevim, pomuze treba zelezo, nebo draslik? nebo neco jineho?
Starší reakce
Alternantera,pokud Ti dobře roste,potřebuje hodně světla a hnojení,až ti doroste kam potřebuješ,tak vrcholek zaštípnout.
ok ta asi tam bola chyba, mne narastla aj do 20 cm az potom som zastrihol. Ale co potom Alternanthera? mam s nou ten isty problem
Udržovat jí nízko a často zastříhávat.
Myslite zastrihavat tie korene? alebo udrziavat rastlinu v určitej vyške?
... moj HM vyhana adventivne korene, nevyzera to moc dobre. Viete poradit co s tym?
Průběžně (a včas) ji zastřihujte.
Starší reakce
Vidím že budu muset víc číst, ale metr pod hladinou už hodně z toho dopadajícího světla ubude
Tak nějak...
Uvádí se, že v létě v našich podmínkách dopadá na m
2 a nějakých 1000W...
Osobně bych na H.c. "Cuba" nejspíš svítil tak, jak jsem zvyklý, t.j. "hodně"; otázkou je, jestli je to nutné.
Některé zdroje uvádějí, že tahle rostlinka tráví část roku ponořená pod hladinou vody, a to v hloubce i více než 1m...
no přece jen jeden Si, ten v joulech za sekundu na metr čtvereční. Když naši velcí producenti skleníkového Hemianthu pěstují na letním sluníčku, myslím si že musí notně stínit ne ?
Ještě byste měl upřesnit, které Watty máte na mysli.
1500 w na metr je sluneční svit při plné palbě pokud se nemýlím ne ?
dakujem vsetkym za prispevky...velmi ste mi pomohli...
v knihe je sice o rastlinach popisane mnoho...ale osobna skusenost je predsa len o niecom inom
Tento způsob sázení HC je nejlepší - začne se to díky tomu dobře rozlízat.
A co se týče toho osvětlení - může být jedno jestli bys ten HC měl rozřezaný nebo v kuse, při slabém osvětlení ti stejně neporoste
a 1500W? jak si na to přišel? Jestli do akvárek svítíš 10W a doufáš, že ti tam něco začne růst, tak to se nedivím
ten pán co tam čaruje s tou žiletkou to má těžký, myslím že se mu to povede jen tehdy když bude dost osvitu. Málo naplat, 1500 w na metr doma nedosáhneme...
aha, tak to jsem se špatně podívala
Tak to je docela nenáročná rostlinka, když jí nic neokusuje. I tak se mi líp sazí pinzetou do jemnějšího písku (i když to asi nebude nutnost). CO2 nutně nepotřebuje přidávat, a ani tolik světla nepotřebuje
Hemianhus se normálně sází i s vatou, rozstříhá se na čtverečky a díky té vatě líp drží ve dně. Na takový drobný kytky se hodí pinzeta. Co já mám zkušenosti tak hodně světla a jemný písek, CO2 jsem taky přidávala, ale nevím jestli je to nutnost.
Hodně dobře mi roste za oknem, mám ho asi v 1cm vodě, bez přidaného světla, ani přímé slunce na nej nesvítí. Mám ho tak asi rok, nemusím se o něj vůbec starat jen dolívám vodu, aspoň ho mám do zásoby i když roste pomalu.
vdaka.tak snad. lebo do toho substratu v kelinku boli tak vrastene, ze by som ich z toho dostal len vyraznym poskodenim korienkov co by asi nebolo najlepsie.
este by som mal otazku ohladom co2. ake mate vy osobne s tym skusenosti pri tejto rastlinke. je to nevyhmnutne?
urcite jej to vadit nebude ( mne dokonca jej korene vrastli aj do molitanu na bublifuku). otazka skor je ci ti ta ( asi mineralna vata ) nebude robit bordel v akvariu.
0 25.05.2011 15:19 PAVEL311 mozem tuto rastlinz zasadit do substratu spolu s kosikom.(vyska posika a substratu je rovnaka), pretoze mam uz dost velke botie a radi skumaju vsetko nove v AQ a ci jej to pripadne nebude vadit pri raste
dakujem
Starší reakce
tak to ti těžko někdo poradí, když řekneš že už si všechny rady vyzskoušel a že akvárko vypadá úplně jinak než v prezentaci
Změna je určitě..
Nemám čím vyfotit,bohužel,ale oproti fotce v prezentaci je to jiné akvárko..
co tak dodat nějakou novou fotku do prezentace, jestli je nějaká změna
Ahoj,nevěděl jsem pořádně kam to téma zařadit,to jen tak pro začátek..
Mám v akváriu tuto rostlinku a co mě trápí?Začala se na ní dělat ruducha,asi to bude tím,že jsem nijak pečlivě okolo této rostliny neodkaloval a tak tam bylo hodně výkalu a všeho..Musel jsem jí nyní protrhat a prostříhat a z krásného trávníčku mi zbyl jen oškubaný kus trávy..
Mám jednu parmičku,která by měla ruduchu redukovat,ale zatím se jí to moc nedaří..Celkově mám malý počet ryb a odkaluju pravidělně..Nevíte jak zamezit dalšímu šíření,nebo spíš úplnému odstranění?Četl jsem toho o ruduše spoustu a všechno co se má v boji s ní dělat dodržuji,je to jedinná řasa,kterou v akváriu mám,ale nevím co s ní,vždycky se někde objeví..
Starší reakce
Tak riasu (nejaká zalená, vláknitá na kameňoch) , tú mám, ale len v menšom rozsahu, pretože ratliniek nemám veľa. Riasa má dobré podmienky na rast (dostatočné osvetlenie, málo rastlín, hnojivo zatiaľ nepoužívam). Preto plánujem prestavbu (výmenu dna a kúpu ďalších rastliniek), aby sa už v budúcnosti vyskytla v čo najmenšom rozsahu a akva ako tak vyzeralo. Na to hnojivo si dám pozor, skôr nejaké to železo by som chcel pre ten Hemiamanthus, napríklad by som skúsil Brutus alebo ColorFe (neviem, ako sa to presne píše), to však má ešte čas. Ďakujem za rady.
Takže by to mělo být v pořádku když máte Ph 6,8,dostatečné osvětlení a nějaké to hnojení (doporučuju opatrně),at si nezaděláte na řasách....
Tak Ph v akva by malo byť okolo 6,8 . Je to pre ňu dobré ? Avšak akvárium čaká radikálna prestavba, potom sa uvidí, ako to dopadne, či sa rastlinke bude dariť, alebo nie.
Podle mě poroste,ale ted mě napadlo,jaké máte Ph vody,kdyby bylo 7 a mín,tak je to ,,sranda´´,když více,tak už to bude horší,ale i já mám Ph 8 a celkem to ujde.
Chcel som len vedieť, či sa to dá, a či to pri dostatočnom osvetlení, pridávaní nejakého hnojiva, teda železa , rastlinka "prežije"
ďakujem za odpoveď
Určitě to i bez Co2 půjde,ale samozřejmě ne tak dobře.
Zdravím všetkých, chcel by som sa opýtať, či sa dá pestovať Hemianthus micranthemoides aj bez aplikácie CO2, alebo je to nevyhnutnou podmienkou pestovania tejto rastlinky, vopred ďakujem za odpoveď.
Starší reakce
Tak jim nabídni něco lepšího. Kvalitní zelené krmivo. Jestli je na to nenachytáš tak máš holt pech. To víš, čerstvý je čerstvý.
Starší reakce
0 20.05.2008 18:48 budulinecek –
Re: Eff Přesně tak ....... ty "uhnívající" lístky mají kulatý tvar, což tvar lístků rostoucích nad hladinou.
Na vrcholcích jsou už vidět lístky s podlouhlým tvarem, které rostou právě pod hladinou.
Pokud byla rostlinka nedávno zakoupená tak musí udělat výměnu olistění. V pěstírnách jsou totiž rostli pěstovány na "suchu" neponořeně a když takovou rostlinku ponoříme, tak se musí přizpůsobit novému způsobu života.
Jak píše mrak, je to nejspíš emerzní kvítko. Zatím počkej a pokud se nevzpamatuje a nezačne tvořit nové listy a rozrůstat se, nechal bych ji třeba 14 dní plavat na hladině.
Takze co mam s ni udelat?
Nereknu ti to teda jiste. Jen moje domnenky.
To dno je dost hrube. Myslim ze by byla radsi v jemnejsim.
Zda se mi ze je to emerzni kvitko (ale to se muzu plest).
Kdyz sem ji poprve ostrihal tak to vypadalo ze uz neporoste, odstrihane vrcholky sem nahazel do 1,5 l koule co mam na parapetu a tam se chytla hezky.
rybicky.net/k/osobni/3026.jpg
Ted uz to vypada zase jinak, koule je plna.
Fotku dam nekdy casem.
0 20.05.2008 17:00 Kadlosek – Hemianthus micranthemoides
Chtel jsem se zeptat, jestli nahodou nekdo nevite proc mi zacala tato rostlinka od korinku uhnivat?
dekuji za rady
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2690x