Živé krmivo
Ahoj, v lednici mi vyrží v ploché nádobě se zhruba 4 cm vody většinou tři týdny. Měním denně vodu a je to v pohodě. Ale tobě asi půjde o větší možství potravy než potrebuju já

Zdravím.
Máte někdo zkušenost jak nejlépe sklaovat v domácích podmínkách živou Koretru?
Já už ne ale synci. A zase tak rychle tekoucí voda to není. Čistá ano. Jsou tam i raci tak snad je čistá je
Dobrý den,
takže s oblibou chodí do potoků s rychle tekoucí vodou a hlavně čistou vodou a lovíte je?

Blešivec je opravdu kvalitní krmivo. Rád ho krmíme.
Blešivec je indikátorem kvalitních tekoucích vod.Sudy s dešťovou vodou osidluje převážně náletový hmyz.Oba zdroje by měly být,s téměř minimální možnosti nákazy patogenů

. Stoprocentně lepší,než nákup krmiva na burzách z neověřených zdrojů.

chcem sa spýtať na samozber živeho krmiva..V potoku su male blešivce čo tak nazbierať a krmiť tie ?Mám mečune ostriežiky mrenky machove danio, ryby dna ,tetričky... Osobne sa bojim krmiť larvami komarov a pakomarv , zo suda žije tám všelijaka háved a bojim sa chorob ,ale cichlidári krmia v pohode a neriešia
Vdaka
Fandím všem,nápady a osobní zkušenosti jsou vítány.Ty výtlačné pistole se šroubovicí vypadají dobře,teoreticky by to mohlo dobře fungovat ,případně by neměl být problém přizpůsobit tvořítkovou destičku konkrétním požadavkům na průměr výlisku. Momentálně se snažím vyřešit kvalitu vody v souvislosti s objemem odchovné nádržky a množstvím červíčků,čím je větší biomasa,tím víc produkuje odpadních látek,které ji znehodnocují.Denní údržba je na hraně.

Pardon za úplně stupidní dotaz, ale to černé co jsem vylovila spolu s komáry, co se stáčí do klubíčka a klesá ke dnu, jsou nějaké vodní blechy?
Mám to ještě před propráním a obrázky z mikroskopů mi nejsou k ničemu, protože já ho doma nemám a takhle věc se nechce nechat prozkoumat.
Akorát jdu napsat, že se o ně jedná..

bude ovšem opravdu bezpečnější držet akvárko od jezírka dál...
1 31.05.2022 18:45 Lexa.AlexxAlg.x –
Re: Laďka Tohle vypadá na larvy muchniček, také jsem nad jejich použitím přemýšlel bývají na stěnách stavidel rybníků.
- "pijavky" rozhodně do akvária nepatří, jde o kroužkovce se specializací k dravému a
parazitickému způsobu života
- v případě přítomnosti lze pozorovat na rybách zarudlé skvrny, nebo přímo přisátou "pijavku"
- pokud se stane, že tyto nezvané hosty v akváriu objevíme, postižené ryby ošetříme přípravkem Acriflavin,“pijavky“ je nutno odstranit odsátím, nebo pinzetou

Osobně bych si tohle do akvárka nedával. Nevím co to je přesně, ale vzhledem k tomu, že např. některé chobotnatky na rybách parazitují, bych z toho měl respekt.

Zvlášť když je dnes výběr bezpečných krmiv.
Aby ti to pak nelítalo po pokoji.

Děkuju, dívala jsem se.

Jsou ještě malé a nejdou jim moc vidět ty tři páry nohou, tak jsem si nebyla jistá. Ale mršky jsou teda extrémně hbité.

Díky za tip. Napadlo mě, ale myslela jsem, že ty budou spíš někde v potoku. Tyhle jsou ze starého kotle na vyváření prádla, co mám na zahradě, voda je v něm necelý rok. No krmit jimi nemůžu, mám malé rybky, ale na pozorování budou zajímavé.
měly by to být larvy jepic

Ahoj, poznali byste, co jsem to nachytala za breberky? Plavou docela rychle, takovým jako vlněním nahoru dolů a lezou po všem. Díky za radu.

Hezký večer, pro ty, kteří se shání v této době po živé potravě, mohu jen a jen doporučit INVITAL rostlinna-akvaria.cz a jejich nabídku. Bez problémů 2 dny na cestě a vše žilo...
Budou to nějaké vodule. Těch je asi 5000 kosmopolitně rozšířených druhů, patří mezi roztoče a rybkám nebezpečné nejsou. Larvy řady z nich se sice živí paraziticky, napadají ale výhradně jiné bezobratlé jako jsou larvy vážek, potápníci apod. takže v akváriu poslouží max. jako vítané zpestření jídelníčku bez prokazatelného rizika

Zdravím, co je to za ty "kulaté breberky", které se pod vodou kutálejí, a vypadá to, že jsou na tomto obrázku... lovím obvykle jen komáří/pakomáří larvy a tyhle kuličky se mi dost motají. Je bezpečné je hodit rybkám? Díky
Diky
Jak vypadaj tak je tam hodím..
Já bych to prubnul. Červíky z hub taky ryby berou bez problémů.

0 24.03.2021 08:49 Silviebaris 
Ahoj..Jdu si k vám pro radu..O vikendu jsem si donesla větvičky kočicek,a dnes mi z nich začaly vypadávat červíci..Můžu to dát rybám.Jsou takové bio-zelené.

.Děkuji
Firma z odkazu se nakonec sama ozvala, že žižalice už jsou a dodala je. Chovám je už cca 2 týdny a vypadá to,že se množí opravdu rychle.
Štěrbáci je berou nádherně, totéž apistogrammy.
Jedna otázka, nevíte někdo, jak je z toho chovu vylovit? Nějaká finta?
DavFM napsal:.. ty žížalice chcu hlavně pro pancéřníčky.
- mě je neberou, ale nám pouze duplicareus,
- jde spíše o sezónní krmeni, vyživová vyváženost je problém

Co 2 týdny nám vozí po kilu nitěnek, zkusím to propátrat. Na ty blešivce kouknu taky,díky za tip, ty žížalice chcu hlavně pro pancéřníčky.
Žížalice se nacházejí i mezi nítěnkami.
Nakupoval jsem v zimním období nítěnky po kilu od polského prodejce na ostravské burze a žížalic v nich bylo dost na založení chovu.
Jen je třeba je oddělit od nítěnek a dost často přítomných ploštěnek.
Po svých zkušenostech jsem toho názoru, že je mnohem výnosnější a snadnější chovat doma na krmení namísto žížalic raději korýše a to například mexické blešivce H.azteca, jejichž mláďata loví i potěr ryb a dobře na něm roste.
Zkus se zeptat ještě tady
www.dk-pets.cz/…
Kdysi mi to někdo doporučil, ale já to nakonec nevyužil, tak nemám s nimi žádnou zkušenost.
Tak sháňka po žížalicích je stále aktuální.
Firma z odkazu níže neumí dodat, ačkoliv mají napsáno skladem, po cca 2 týdnech to skončilo vrácením peněz.
Neví někdo kde sehnat živé žížalice?
Myslím tedy násadu, že jsou i u nás v přírodě vím.

Také se dnes zadařilo, zmizely během okamžiku...
9 30.07.2020 13:27 Silviebaris 
Dnes hojná úroda larviček...
12 27.07.2020 13:54 RoFr – Jen tak

Vím, že to sem až tak asi nepatří (existuje samostatné fórum „Roupice“), ale dávám to sem jako inspiraci a propagaci pro nové akvaristy, kteří se zde na webu objevili.
Jinak, má můj respekt každý, kdo se pokouší krmit aspoň občas jakýmkoliv živým, takže samo i vy houbaři…
běžně se vyskytují larvy komára písklavého, to jsou ty na fotce, pak jsou červené larvy pakomárů - patentky a bílé průhledné larvy jiného rodu pakomárů - koretry
Mimochodem, vyznáte se v těchhle komářích nymfách někdo? Někdy je to jako na té fotce, jindy to je červené, to jsou rozdílná stadia nebo rozdílné druhy?

Zdarec, když je sezóna črvíků, tak než dojedu domů, je dno košíku plné. Jinak červivé praváky nakrájím na silnější plátky a papír je za chvilku plný. Včera jsem si dovezl z rodné hroudy trošku proteinů, ale je zima a jejich málo...
Třešně třeba dávam do octové vody,to je taky rychlost...Ale já ty houby sušim na siťce,tak je nebudu přece máčet...V sušičce bych je upekla ty červíky

Když to dáš do vody, tak jsou červi do minuty venku.

Nene,jak ten hřib rozkrojiš,začnou vylézat...cca tak za 3 hodiny už je sbiram z papíru...
To musí ale celkem trvat než se rozhodnou vylézt, když je k tomu nijak nepřinutíš ne?

Já to dávam na sítku a oni vypadaj...

Ahoj. Když jsme u toho. Jak ty červíky z hub dostáváš? Já červivého hříbka nakrájím na kostky a ty kostky dám do sklenky s vodou. Červíci sami vylezou a spadnou na dno sklenice. Pak červíky scedím a propláchnu. Je to celkem dobrý a relativně bezpracný, akorát z toho hříbka se ve vodě uvolní i jiný bordel, který se mi do akva dávat nechce. Tak mě právě zajímá, jestli to nejde nějak lépe.

Jak na to jdeš ty?
Čauky, no jasně, je to pro ně výživná bomba a můžou se po nich ,,utlouct,,. Dávám i červíky z houbiček...
Ahoj, mohou rybky červy z třešní? Vrtule nebo jak se to jmenují?
11 10.05.2020 19:28 R
vaclav [15023] - Echinodory + stonkové rostliny Tak červenou dafnii mraženou jsem asi ještě neviděl většinu jsem nalil do jezírek tohle je jen zbytek co už je v mrazáku.

V Praze to není, tam jsem chodil na Prosek k metru do parku jestli je to už napuštěné.

Kam chodíš lovit, je to v Praze?
Tohle bahno je to co kupuji jako mražený?
Díky, uklidnil jsi mě, nerad bych udělal chybu

Tak v pytlíku se mrskaj jen co je pravda

Tak vidíš... Takhle balených se nebojím... Když někde kupuju jen v kelímku a není známej původ, tak mám strach, ale stejně nikdy nic...
Z fotky nepoznám jak je živá/mrtvá. Já ji skladuju v plastové pixle asi ve 2 cm vody. Pokud se mrská, tak s ní krmím. Většinou vydrží živá tak dva týdny.
A beru to na odměrky v odchovně. Když s tím krmí on, profík, tak to považuji za celkem bezpečné. Půlku vždy hned zamrazím. V těch pytlíčkách mi toho přijde málo za tu cenu.
To právě nechci, chtěl bych aby si užili lov, navíc všude čtu že živé je pro ně nejlepší
Ok, taky jsem si právě říkal, ale pro jistotu se zeptal
To je cajk. Otevřu, čuchnu jestli to nesmrdí, naliju do průhledný misky, přidám vodu, scedím. Krmím... Nikdy nic.
Jestli se bojíš, hoď to do mrazáku a budeš mít mražený úplně stejný jako jsi používal do teď.

Koretra je dravec nemá v sobě žádné bahno, stačí dobře propláchnout a je to.

Díky, ty jsi mě uměl vždy povzbudit

tohle je ona
Klidně jim tu koretru dej.

Já tvůj zdroj neznám ale krmím s ní pravidelně a zatím je to ok. V lednici vydrží živá celkem dlouho. Akorát jim vyměním jednou denně vodu a vyberu těch pár co pojde.
Jediná 100% jistota, že ti neonemocní ryby, je nechovat je.

S rostlinami? Jsem netušil že si mohu něco dotáhnout, ale většinou je kupuji od Rataje, invital nebo auqadaho, nebo od asi 3 lidí jinak ne, jednou jsem to porušil a dotáhl si nezmara.
Jinak, ok, tak já jim ty živé koretry nedám a vyhodím je raději, když si tak čtu co píšete tak dám raději mražené

Tak chce to najít dobrou lokalitu a nemusíš se bát. Z rostlinami jsem si dotáhl horší věci. Chce to dobře prohlédnout a přečíst si rady starších a vyrazit.

To vypadá fakt chutně ????při mém štěstí je otrávím, protože nebudu vědět co chytat a co s tím

raději bych se spolehl na koupi

Pokusím se zjistit co se dá

Grindal je jednoduchý, kdyby jsi bydlel blíže, tak bych ti dal násadu. Zkus se poptat v okolí.
O tom bych musel něco načíst, doteď jsem se o živé moc nezajímal

Tak u mě jsou zvyklé hlavně na mražené, sušené mají tak 1x max 2x do týdne. Klidně bych živým krmil častěji ale pořád se obávám průšvihu
Edit: V čem to udělá škodu? A když jsou zvyklý na mražený tak je krmení živým ok nebo to může udělat škodu taktéž?
Nesmíš se tak moc bát, nějaké riziko je u všeho.
S koretrou jsem nikdy neměl problém, ale musíš mít dobrý zdroj. Na Ostravskou burzu jezdí Polský pár a ti prozatím vždy měli koretru v super kvalitě. Ale nemají jí vždy.
Každopádně pokud chceš krmit živým, tak jím ho dávej pravidelně a když nebudeš mít, tak mražené. "Přilepšit" 5x do roka živým krmivem rybám zvyklým na sušené udělá víc škody jak užitku.
Takže živé raději nekupovat?
Minimální riziko je u živého, které si vypěstuješ na zahradě v nádobě bez ryb. Já v nádobě na dešťovou vodu lovím larvy komárů. Ale můžeš tomu vyhradit samostatnou nádobu a něco tam vypustit (perloočky, buchanky, nebo něco podobného, nemám zkušenosti).
Případně u suchozemských živočichů. Krmím větší ryby moučným červem a viděl jsem prodávat i relativně malého moučného červa (cca 1cm délky, průměr do 1mm).
Aha, tak teď nevím nic

chtěl bych jim dopřát něco víc, všude čtu jak je živé prospěšné ale mám obavu
Takže se nemusím ničeho bát? Jestli si dobře pamatuji je to od firmy live is live nebo tak nějak, můžu vyfotit sáček. Případně máš ještě nějaké typy na živé krmivo které je bezpečné? Pokud vůbec takové je

nevyznám se v tom, u mraženého to neřeším, až na nítěnky dávám v podstatě vše úměrné velikosti ryb, mraženého netuším nic, zkoušel jsem tu hledat a mnohdy se názory dost různí tak se zkouším dopátrat jak to je

Záleží, kde to nachytáš. I u koupených je riziko zavlečení nákazy.

To já taky v přírodě jsem jich nikdy moc nechytil.

Já je koupil

Ano stačí jen jí nachytat.

Ahoj, chtěl bych zkusit dávat mým rybám živou potravu, doteď krmím převážně mraženým a občas sušeným, vím že nítěnky a petentky jsou rizikem. Které rizikem nejsou nebo jsou minimální? Například koretra? Stačí ji jen vzít přes sítko propláchnout a dát do akvária ? Případně na co si dát pozor. Díky za rady.
A stalo se ti někdy, že by tohle krmivo nebylo v pořádku? To stejné kupuju na burze v Brně a posledně bylo mezi dafniemi spousta mrtvolek, smrdělo to fest a všechny čtyři pytlíky jsem musela vyhodit

Příště si to holt před zakoupením pořádně prohlídnu.

Pokaždé si z Kroměříže dovezu živé krmení, jen Nitěnky jsme vynechal, protože nejmenší množství měl plný kelimek za pět pětek a to je na moc dlouho.

Čauky, uchovávám je vždy v nádobě s čistou vodou z kohoutku. Dřívkem „promíchám“ abych je oddělil a sliju „bordel“ a co nejčastěji vyměňuji vodu. Vydrží mi i 2-3 týdny.
Nitěnky nezkrmuj hned. Tak týden je nechej v lednici v mělké nádobě s vodou, stačí pár cm. Několikrát denně proplachuj pod tekoucí vodou. Pak s nimi teprv začni krmit. Ale v jejich proplachování pokračuj dál. Vydrží celkem dlouho, 2 týdny v pohodě.
S dospělou živou artemií neporadím, nemám zkušenost.
Dafnii, kterou nezkrmím většinou rovnou zamrazím. Nechám si jen krmnou dávku v 5 l sklenici na další den a té vzduchuju.
Dát tam všechno hned není dobrý nápad. Ryby jsou schopny sežrat víc než snesou. Některé ryby jsou doslova schopny prasknout. A překrmení není dobré ani pro akva jako takové.
Někdo by to udělal třeba jinak.

No to jo

Nevím jak dafnie a artemie, ale nitěnky v poho žijí v AQ. Akorát rybičky budou žrát, žrát a žrát.
Pokud má jen pár rybiček a vylije tam troje sáčky živého krmení, tak to zákonitě musí mít vliv na vnitřní rovnováhu akva...
Co tam shnije? Já jen, že mi to nějak nehnije, tak bych prosil o vysvětlení. Díky. V.
Rozhodně to nedávej všechno do akva. Shnije ti to tam, zaneřádí celé akva. Artémie pro život vyžadují slanou vodu, takže přežijí jen chvilku.
Dafnie by v mém akva nepřežily ani ty artémie, ryby mi po nich šílejí a doslova by se jich přežraly k prasknutí

Ahoj akvaristi,
dnes jsem si koupil na burze 3 malé sáčky živého krmiva - dafnie, artemie a nitěnky, viz foto. Vzhledem k tomu, že na těch několik malých rybek v mém akva je toho najednou moc, tak můj dotaz zní: Jak všechny 3 živočichy uchovat co nejdéle živé mimo akva, případně je dobrý nápad to dát vše do akva a tam ať si to žije svým životem a ryby mají na nějaký čas vystaráno? Díky za tipy.
Dej je zpátky a budeš dobrá duše. Jsou to krásní brouci. Ale dokud se nevylíhnou, nemůžeš vědět. Můžou z nich být třeba zlatohlávci, těch je mnohem víc.
To jsou larvy much. Pro akvaristu je docela užitečné rozlišovat larvy a červy.

0 25.04.2019 12:31 Silviebaris –
Re: Maq když jsme u těch červů....to co nacházím v sušičce z hub,to se dá taky použít do akvária,je to pěkně vysušený...
Jj to bude ten páchník hnědy.
Mel jsem na terase v prumeru 70cm špalky které sloužily jako zidle. Špalky dneska vyhazuji a našel jsem tam ve strouchnivele části (úplně u země) tyto larvy. Nebyl by tu někdo kdo o živé larvy má zájem a dochoval si je? Jinak je dávám zpět. Jsou celkem vzacni a nejen statem ale ale evropský chráněni.
NHKG napsal: Podobné housenky jsem měl ve starém pařezu, vylihli se z nich černí brouci podobní střevlíkům.
Střevlíkům podobní jsou smrtníci, ale vsadil bych spíš na listorohé brouky, tedy páchníka hnědého.
silviebaris: Larvy nosorožíků jsou podobné, ale 10-12 centimetrů velké! A to žije i u nás. K mé lítosti (a ke Tvé úlevě) jsou čím dál vzácnější, vlastně už velmi vzácní.
Channy sežerou vše. Zatím jsem ze živého zkoušel jen žížaly. Ty jim jedou, ale na zahradě momentálně mám polopoušť a žížaly zmizely.
Poláci krmí i neloupanými mraženými krevetami, prý jejich krunýř nevadí. Chci to taky zkusit.
Edit: Podobné housenky jsem měl ve starém pařezu, vylihli se z nich černí brouci podobní střevlíkům.
To je ale nechutný...proteiny,železo,vapník..

Tak si pořiď grindal.
0 23.04.2019 20:23 jann.masekk – živé krmivo
ASi zůstanu u mraženého krmiva.. Mám z toho drobet strach..V živé potravě se vůbec nevyznám...Ale jinak děkuji
Pokud v rybníce žijí ryby je kapřivec celkem běžný a v akváriu velmi nepříjemný.
0 23.04.2019 20:06 jann.masekk – kapřivec
Tak to ani nevím jak vypadá.. Jdu to vygooglit. Je to časté?
Jen pozor aby u nich nebyl nějaký kapřivec.
Ano

0 23.04.2019 19:56 jann.masekk – hrotnatky
vhodné pro krmení??
0 23.04.2019 19:50 jann.masekk – co to je ???

Zdravím,
potřebuji poradit ohledně živého krmiva. U nás v rybníce jsem nachytal spousta těchto drobečků. Neví někdo co to je? Díky..
Jako živé krmivo líhnu Artemie a to pro Neonky a Razborky, což jsou opravdu drobné rybky. Koupil jsem JBL set na jejich líhnutí. Chce to trochu trpělivosti a opatrnosti s líhnutím, ale jinak naprostá spokojenost. Rybky se vždy perou.

Živorodky jsou nekontrolovatelně žravé a umí se doslova užrat k prasknutí.Živé krmivo opravdu v malém přiměřeném množství a větších časových rozestupech.
K dostání je občas koretra. A samozřejmě, to co si nachytáš (komáří larvy, buchanky, perloočky atd.). Ale chce to dodržovat určitá pravidla, kvůli chorobám. Např. nechytat v místech kde je chov ryb. Taky si můžeš doma chovat grindal.
Nebo je tu možnost mraženého krmiva (artemie, koretra atd.). Ale to už je na jiné téma.
Živé nitěnky bych ze začátku nedoporučil, chce to trochu zkušenosti. Mražené nitěnky bych nedával vůbec.
Každopádně to chce střídmost a nepřehánět to.
Edit: více zde:
www.akvarijni.cz/…
0 04.03.2019 18:51 Anna – Živé krmivo
Dobrý den, mám platy skvrnité a chtěla bych je krmit ňiťenkami. O živém krmení vůbec nic nevím a tak bych chtěla získat pár informací. Popřípadě jaké živé krmivo je pro ryby nejlepší.
3 20.02.2019 13:58 R
vaclav [15023] - Echinodory + stonkové rostliny Mám to v lednici, v šuplíku na zeleninu...většinou ještě zabalené v bublinkové folii...
Moc díky. Asi bych to v příspěvcích někde našel. Poprvé jsme byl dnes na burze - AkvaTera v Kromclu - a koupil jsem dravé zvěři trochu toho živýho, ať se mají dobře.
Na pár dní stačí nechat ty sáčky v chladu. Já to dávám na chodbu nebo do sklepa (podle teploty). Kupuju větší balení v novinách, sáčky vyjdou hrozně draho, je tam žrádla jen minimum.

Přeji hezké poledne. Prosím jak mám uchovat na pár dní koupenou živou potravu?
Wanderer napsal: Měl bych laický dotaz, jak se desinfikuje živé krmení, resp. jak to dělají v akvaristikách? Je vůbec možné vyhnout se nemocem a řeší nějaká desinfekce vůbec něco?
Taky by mě to zajímalo, někde jsem četl ,že živé patentky a koretry dají do vody a přidají na chvilku pár zrnek manganistanu draselneho a pak nevím,zda je to pravda taky se prý da použít peroxid vodíku a to taky jen na chvilku.
Už tři týdny zkrmuju postupně dafnie, které mi věnoval Clarkii na konci poslední Exotiky Bratislava. Jsou na balkóně, v misce asi 2l, jen v mrazech jsem je dal dovnitř na parapet. Párkrát dolita voda. Už jich moc není, ale rozmnožily se, takže mám drobné žrádlo pro drobné ryby. A ani vzduchování nepotřebují.
v zimě nechám nalovenou potravu do druhého dne na chodbě nebo na balkoně se vzduchováním ... není to na sto procent, ale riziko se zmenší ... v létě je to o hubu

... prostě se tomu nevyhneš

...
Chovem vlastního čistého krmiva.
Ahoj, poradil by prosím někdo dobrý zdroj živého krmení (Patentky) v Královéhradeckém kraji, ideálně okres Náchod? Předem díky moc za odpovědi.

Vršovická - ing. Vařečka, Zoo Braník...
nakrmryby.cz
U pana Grygery, určitě lepší cena, ale je potřeba mu předem zavolat
0 13.08.2017 14:06 edrak – koretra
Ahoj, kde se da koupit v Praze zive krmivo pro rybicky? Vim ze se da sehnat na burze a v Braniku poradi nekdo jeste neco dalsiho?
Brno neznám ale odhadují cenu ze bys je mohl sehnat od 30kč v te tve davce
myslím, že mívají živé v akvaristice na Novobranské, cenu netuším
laKatos napsal: Běžná dávka?
Pro někoho je 100ccm málo a pro někoho zas je 0,1 L mnoho.
Dejme tomu 50ml jako běžná dávka.
Běžná dávka?
Pro někoho je 100ccm málo a pro někoho zas je 0,1 L mnoho.

0 08.11.2016 14:33 krucyp Poradí někdo, kde koupit v Brně živou potravu - nitěnky nebo patentky? Za kolik se pohybuje běžná dávka?
0 27.08.2016 15:53 JakubRůžička – Jakub Růžička
Mám krmit molly živým zradlem? Jakým? Díky
Je to sice uz docela davny dotaz, ale zkusil jsem se podivat na ebay a nasel:
www.ebay.co.uk/…
Akorat si nejsem uplne jisty, jak dlouho to pujde postou a jak dlouho ty potvurky vydrzi nazivu...
0 07.06.2016 13:58 Sined – nutričné hodnoty
Zdravím, vedeli by ste sem poslať odkaz na tabuľku s nutričnými hodnotami jednotlivých živých "krmív" (patentka, dafnia, drozofila...)? Dávnejšie som ju tu zahliadol, ale teraz ju nikde na nete nemôžem nájsť. Vďaka
Ahojte po dlhej dobe, vefdeli by ste mi, prosím, poradiť, kde by sa dala zohnať násada takýchto tvorov? Mohlo by sa, prípadne, dobre dariť aj krivákom nalovením v prírode?
www.youtube.com/…
0 27.09.2015 12:57 maxadraj – jak uskladnit živou koretru
Prosím jak nejlépe uskladnit živou koretru a kdy ji zamrazit? Děkuji.

Ahoj, nechce někdo z Prahy (ideálně někde Podolí, Braník, Modřany - na tramvaji) komáří larvičky?
Máme jich na zahradě 2 sudy, které vylévat nechci (nebylo by čím zalívat), a trávit ničím taky ne.
Dneska jsem chvilku lovila - jedna ze 4 várek vypadala takto (je to v litrové odměrce)
Dá se v Ostravě sehnat mimo burzu kvalitní živé krmení pro ryby? Ideálně Poruba nebo Jih. Napadá mě jenom Osmančík, ale je už daleko za Ostravou.
Prakticky veškeré prodávané mražené krmivo (až na malé vyjímky), nehledě na přelepku firmy na něm, pochází ze stejného zdroje - dovoz z Polska stejně jako krmivo Aquamaster.
0 31.08.2014 09:09 Těhňajs – It ichthyo tropic
Dobrý den, měl bych prosbičku. Do nedávna jsem kupoval krmivo It ichthyo tropic na stránkách
aquamaster.cz . Ale nyní mají nějak ve výstavbě do 24.8. 2014 eshop kvůli stěhování, a nikdo na email neodpovídá. Chtěl bych se zeptat, zda nezná někdo někoho kdo také prodává It ichthyo tropic krmivo.
Děkuji za odpověďi.
Pěknou neděli, Petr
Aloha.. v akvariu se mi objevila asi vodní blecha.. no nic řešil sem to výměnama vody blecha stejně neustoupila protože údržbou jsem to nepřeháněl bylo zkouškové období.. takže byli jiný zájmy... no nic narodili se mi malé galaxy razborky z velkýho akvaria(140l kde mizeli) jsem je pochytal hodil do 91L kde jsou jen a jen krevetky. Galaxkám se tam líbí rostou a blechy tam už jsou v menším množství

Takže jsem vyřešil 2in1
Vajíčka nezabiješ a jak si můžeš být jistý, že parazit je mrtvý, když živá potrava zůstala živá? Jisté je jen jedno.

Já jen proplachuji vodou, vyjde to nastejno.
minimalizuješ rizika, nebezpečí je vždy
0 15.02.2014 12:25 Alahor takže s timto přípravkem se pak nemám čeho bát a můžu jim dávat živé, jak je jim libo ?
0 15.02.2014 01:23 Alahor – krmení
Nazdar čau ahoj, potřebuji radu, živého krmení si nachytám spousty a rybičky rychleji rostou, ale dřív nebo později si vyvraždim akvárko, proto už živé krmení nechytám, dá se nějak předejít chorobám s nějakým přípravkem aby nedostaly třeba krupičku ?
Kýble toho nemám, je toho akorát tak ten cedník a už jim pražim prdelky halogenem tak uvidíme

Ve velkém určitě správný postup,ale tazatel toho má trošku./teda tak jsem to pochopil/ a v tom případě to čištěni na misce stačí.
Píšeš to správně, já to kdysi takhle praktikoval. Akorát jsem na ně měl síto na mouku. Do něj vrstvu 1-2 cm bahna aby se dotýkalo pod sítem vody a pražit ji žárovkou do prdelek.
Předpokládám, že toho nemáš kýble. Ne že bych to někdy použil, ale někde jsem viděl návod, nad nádobu s vodou dát síto nebo cedník, aby se to dotýkalo hladiny, rozprostřít bordel s nítěnkama a pražit do toho světlo z nějaké lampičky, prolezou do vody a bordel zůstane.
No zkusím to na té misce snad se zase stáhnou do chuchvalce (teď jsou prostě rozprášené)a pak bych je mohl vybrat

Dík
Rozprostřít na misku s čistou vodou,nechat nítenky pořádně vytrávit.Živí se v podstatě"bahnem",což je pro ryby nežádoucí.Vodu měnit minimálně jednou denně.Umístit v chladu/ne mrazu/.Teprve po vyprázdnění nítěnek zkrmovat!!!
Já mám regulerně v misce týden doma a taky žije

Ale nekrmím tím. Jen nejsou lidi, co by to zlikvidovali

Takže ten týden to v kybli v chladné garáži vydrželo živé a dneska jsem nasadil další várku.

Trošičku. Jsem docela vysazená na smrádky, zdravá patentka zapáchá trochu více, ale koretra, přijde mi, skoro vůbec.
Máš asi zvrácené chutě

Mě ta havěť všechna smrdí. Řízek nepřipomíná ani jedno.
Čerstvá koretra mi snad dokonce voní. Připomíná mi to něco citrónového.
Trochu jo, ale ne jak patentky. Ty smrdí víc.
Byl jsem nad Coubalákem i v Janově za Pardálem a nic.Nad Coubalákem hafo pinek,ale dost mělkých.Všude tuny bláta.Jeepa jsem na pak Vapkou myl asi hodinu.
V nižší a širší nádobě v chladu to ty dva - tři dny vydržet může. Voda se má dostatečně sytit kyslíkem z okolí - proto je lepší nižší sloupec vody a rozhoduje i hustota "polévky" s těmi živočichy.
Foto: Noční lov planktonu pod ledem. Nejdřív se síťkou odsunou kusy rozbitého ledu a následně se započne s lovem. Vědro s nabranou vodou, do něhož se vyprazdňuje nalovený obsah z lovné síťky je postaveno na ledu u okraje vysekaného otvoru, v němž se loví.
Zkoušel jsi třeba venkovní koupaliště?Myslím takové ty na vesnicích,betonové nádrže,bez chemie a ryb.V těchto nádržích se koretry dost často vyskytují.
Tak já u sebe na rybníku nachytám Ciklop.Jenže já potřebuji hlavně Koretru.A tu za boha nemohu najít.Dnes jsem najezdil 100 km na tutové lokalita a nikde nic.
0 12.01.2014 19:30 radim je tu někdo od Pardubic? zajímalo by mě jestli se dá něco nachytat na Horeckých písnících (mezi Rybitvím a Bohdančí) a jestli se tam vůbec může chytat..hledám a o žádný zákaz jsem zatím nezavadil
Špatné nářadi nebo špatná lokalita. Já jsem byl fakt překvapený, jak snadno to šlo. Když jsem jel na lov, tak jsem přemýšlel jestli investovat do profi vybavení nebo ne a myslím, že jenom zkrátím rukáv na současné síťce a nechám to být.
Já byl dneska také a přišel jsem domu z prázdným kýblem.

Dneska jsem byl zkusit první lov v životě s home made síťkou z "monofilu" ze švadlenky. Našel jsem si snadno přístupnou lokalitu kousek od baráku. Určitě bez ryb a házecí sítí 25cm v průměru jsem za čtvrt hodiny měl dost na zkoušku. Teď to musím jen zcedit a roztřídit. V té flašce to mám venku zatím. Jak dlouho to asi tak vydrží? Dva, tři dny to zvládne?
1 12.01.2014 00:24
0 [1923] - Obecné. 
V zimě je lov planktonu na rybnících, nejlépe pod slabším ledem, méně rizikový, protože výskyt chorob a cizopasníků je utlumen.
Lovím na silně zarybněné vodě velmi jemnou - prachovou síťkou (uhelon) a to v noční době v čase 23h - 03h a vracím se s úlovkem droboučkých druhů buchanek a vířníků, které jsou vynikajícím výživným krmivem nejen větším rybkám, ale i pro potěry.
Právě predační selekcí rybami v rybníce se nevyskytují velké druhy hrotnatek - dafnií - perlooček, jenž jsou na krmení akvarijních ryb méně vhodné a málo výživné - hlavně ty velké pro své tvrdé schránky a proto je lovím jen ve velké nouzi a cedím přes síta, abych odělil malé na zkrmení a velké pustím, čímž zajistím nové rychlé množení.
A proč lovím v noci? Aby mě nikdo neviděl?
Kdo kouká na dokumenty o oceánech, kde je ukazováno, jak v noci plankton vystupuje k hladině a ve dne sestupuje do hlubin s vysvětlením proč tak činí, si i sám odpoví.
Že by pověra?
Foto: ledová voda s naloveným planktonem se před zkrmením nechá nejprve pomalu ohřát !, teprve potom po zcezení a propláchnutí čistou vodou vloží živé krmivo do nádrží s chovanými rybami.
Ukázkový odkaz na sítě:
www.pokorny-site.cz/…
Tak to je těžké,protože plevelné ryby jsou takřka všude.
Jak moc si dáváš pozor aby tam nebyly ryby? Lokalit, kde by mohly být i ryby je tu spousta, ale bez ryb toho je docela málo a nebo je tam plot.
finnnp napsal: Chce to co nejstudenější vodu a vzduch,ale je to problém.Třeba koretra vydrží docela dost.Dobré je umístit venku třeba sud alespoň 200l.
Koretra zabalená v mokrém papíře a v chladu...klidně týden. Ve vodě podstatně méně.
Já to blbě napsal.Nejsou to tůně jako tůně,ale propadliny na kypách.
V tůni jo?V lomech ,koupalištích tam jsou pořád v tůni jsem v životě nic nechyt ,jednou v slepým rameni dafnii
uvidíme,já mám 2m tyč,tak snad to stačí...

díky
finnnp napsal: Ono je to dnes složitější než před lety.Plankton prostě mizí.Alespoň u nás.Když v rybníku něco je tak ulovíš alespoň něco i ze špatným vybavení.Lovíš asi na špatné lokalitě.Já dříve měl tůně kde jsem nachytal třeba 10 l koreter.Dnes tam není ani jedna. Ono je to dnes složitější než před lety.Plankton prostě mizí.Alespoň u nás.Když v rybníku něco je tak ulovíš alespoň něco i ze špatným vybavení.Lovíš asi na špatné lokalitě.Já dříve měl tůně kde jsem nachytal třeba 10 l koreter.Dnes tam není ani jedna.
To víte,že v zimě to bude slabota no..chce to vydržet..
Ja lovim kousek od brehu.Ted jsem se vratil a také nic nenalovil
3km. Dneska už byl na hladině škraloup a z práce se vracím za tmy. V létě jsem lovit zvládal ob den/dva dny.
Jak daleko jsi od zdroje živého krmení.
Zase tolik ne, jednu sklenici od okurek. Ale týdenní krmení to bude stačit.
Pro MichoCZ: Žel bydlím v bytovce, ale aspoň je součástí garáž.
Když se zadaří, tak dneska budu mít konečně síťku a půjdu to zkusit taky. Jinak není marné vyhodit na zahradu sud s dešťovkou a skladovat to tam.
Nevím kolik toho máš, ale použil bych těch kýblů více.
Dneska po výměně vody je dám do cca 20l kýble od primalexu.
Mít venku, rozhodně a zkus se zamyslet nad nádobou, která bude mít větší plochu hladiny.
Zatím to mám na severním okně ve dvou sklenicích. Dám to teda do garáže, není vytápěná a má plechová vrata. Snad to přes týden vydrží.
Chce to co nejstudenější vodu a vzduch,ale je to problém.Třeba koretra vydrží docela dost.Dobré je umístit venku třeba sud alespoň 200l.
Byl jsem dneska na blechách a přinesl jsem to ho docela dost. Rád bych živé udržel živé co nejdýl, co pro to mám udělat? Je mi to líto mrazit, vyjma "mrňousku" je ve flašce docela dost koret a larev jepic.
Stačí přidat vodu do kýble, zavést vzduchování a dát do chladu?
Urtman napsal: Já se ptal spíš proto, že fakt nemám čas lítat po rybníkách. Dělám denně do půl páté a mám doma mimino...Proto jsem si chtěl živé doma vyrobit, jako třeba líhnu artémku...
V podstatě platí asi jako u většiny zboží úměra, čím větší cena tím větší výživová kvalita. A chce to zkoušet. Ale proti suchým krmivům nelze nic namítat. Ba dokonce jak mluvím s kolegy, mám dojem, že skončilo obodobí experimentování se složením gelů Petra Nováka a pár jich je používá docela ve velkém... Zkuste se pohrát třeba s artémií lyo. Má ji Pepa Koblasa...
ale neurazil by jsi nikoho,nejsme slečinky ne

nic proti slečinkám

Som si to na poslednú rozmyslel aby som náhodou niekoho neurazil.Len fakt kamarát ti povie kam chodieva chytať.Teraz je dobrých miest pomenej.Už ani v Tatrách nie je nitenky do vedier ako onoho času.Ľudia to tam načisto spotvorili.
Ja si v lete chovám moinu a teraz postačí pre dorast i rupica.
to je takový problém sehnat? to víš,já nemám s živým zkušenosti,ale teď to prostě potřebuji,ale co nadělám,třeba najdu své lokality,kde krmení nachytám.
EDIT: nemusíš to mazat

až najdu své lokality kde si budu chytat sám,dám pokoj

ale teď to potřebuji celkem nutně

blešivce

to mají moje ryby mooooc rády

Já se ptal spíš proto, že fakt nemám čas lítat po rybníkách. Dělám denně do půl páté a mám doma mimino...
Proto jsem si chtěl živé doma vyrobit, jako třeba líhnu artémku...
Grindal je mi k tomuto účelu k ničemu...
finnnp napsal: To s tebou souhlasím.Celoročně krmit živým je dosti vysilující a takřka nemožné.Vlastním tři rybníčky z živím krmením 100m od báráku a ani tak nekrmím živým celoročně.Někdy už mě to leze krkem.Tak rybám dám co je zrovna po ruce.Samozřejmě,že na živém krmení ryba roste rychleji,ale ani to není 100%.Já když potřebuji urychlit růst některých ryb tak přitlačim na výměnu vody.Vodu začnu více přitvrzovat a do žrádla začnu přimíchávat jikry.Na druhou stranu mám známého a ten tolik živým nekrmí a ryby mu rostou rychleji a navíc je má hezčí.Nikdo nechápe jak to dělá.
Proto jsem psal, že živé není všespásné, a proto opravdu neplatí...Samozřejmě,že na živém krmení ryba roste rychleji
To s tebou souhlasím.Celoročně krmit živým je dosti vysilující a takřka nemožné.Vlastním tři rybníčky z živím krmením 100m od báráku a ani tak nekrmím živým celoročně.Někdy už mě to leze krkem.Tak rybám dám co je zrovna po ruce.Samozřejmě,že na živém krmení ryba roste rychleji,ale ani to není 100%.Já když potřebuji urychlit růst některých ryb tak přitlačim na výměnu vody.Vodu začnu více přitvrzovat a do žrádla začnu přimíchávat jikry.Na druhou stranu mám známého a ten tolik živým nekrmí a ryby mu rostou rychleji a navíc je má hezčí.Nikdo nechápe jak to dělá.
nítěnky a cvrčci u mě vedou..teď budu testovat sarančata

akorát ten hmyz kazí vodu, tak to musím víc hlídat...
Díky, na burzu se už nějaký čas chystám, ale zatím mi to nikdy nevyšlo

O.K. Já jsem spíš než slovo "trvalý" měl použít "každodenní".

Jako spestření určitě, ale na trvalý krmení asi moc ne, přecijenom je to kalorická bomba, ale sem tam bůček nezaškodí.

0 08.01.2014 08:17 atzservis –
Re: iop Na každé burze v Pardubicích (18.ledna) prodávám živé krmivo - sáčky (artemii, blechy, vířníka, krevetky atd. i volně nítěnky, patentky, koretru.
www.akvateraflora.cz sezen si grindal.spickove zive krmeni.a prakticky bez prace

burza jedině 18.1.

s klidem ti můžu říct, že nikde

Nevíte o nějaké akvaristice v Pardubicích, kde by se prodávalo živé krmení?
Nebýt za každou cenu přesvědčen o všespásnosti krmení živým...

Jen pár statečných a na dobrém zdroji vydrží krmit celoročně živou potravou, a pokud to vezmu technologicky, tak výhradní krmení živým není zárukou stále raketového růstu ryb. Ono záleží na období, na nakrmenosti žrádla, a hlavně na tom, čím se doplňuje to co v živém chybí. A chybí toho v tom dost, pokud trváte je na zrychlení růstu ryb...
0 07.01.2014 21:48 JoKa – Živé doma
Ahoj, jaké živé krmivo používáte? Mám na mysli krmivo doma "vyrobené" (jako třeba ta artemie)... Po rozkrmení artémkou přecházím na mražené a je patrné zpomalení růstu u potěru. Po rozkrmení artemií používám mraženého cyclopa v kombinaci s mraženou dospělou artémkou a patentkou, ale fakt se všechno mraženým viditelně zpomalí (živé je živé)...
Sháním háďátko vinné, ale fakt se mi nedaří a grindal (po přečtení patřičného vlákna) mi připadá na každodenní použití nepoužitelný...
Co radíte??
Pravda, pravda. Nic moc toho tam není a chce to trochu přebrat a rozhodně né brát vždy a pohlídat si kdy navezou nové. Pak vizuálně překontrolovat obsah a jestli se to vůbec mrská, třeba koretry byly převážně v pohodě, patentky mi někdy přišly že jsou do pytliku hozené půl na půl živě s mraženýma, takže žádná sláva. Nitěnek jsem se v téhle formě ani nedotkl. Nicméně, "přilepšoval" jsem takhle dost, a žádný problém to nezpůsobovalo. ALE DOPORUČIT TO ASI NEMŮŽU.
Něco takovýho už prodávají i v akvaristikách (v Hradci třeba v Intersparu), v tom sáčku je toho fakt dost málo za ty peníze.
Zdravím, máte někdo zkušenosti s baleným živým krmive od Ichthyo Tropic? Odkaz, kde se dá koupit je tady
www.aquamaster.cz/… To záleží na tom, jak velký je poměr hladiny vůči objemu vody. Každopádně blechy mají rády vodu prokysličenou, ale snesou i vysoké teploty a málo kyslíku. Pokud bys jim chtěl dopřát vzduchování, tak ale jen velmi jemné bublinky. Ony mají rády klidnou vodu, žádný proud.
měl bych zavést třeba i vzduchování?
Nejlépe jednobuněčné. Chlorella a tak. Mají rády hodně světla, tak je dobře, že to máš na okně.
takže řasy
Jsou to drobní korýši a živí se ještě menším planktonem, než jsou sami. Fyto i zooplanktonem, ale především jednobuněčnými řasami.
a nějaké krmení pro ně? já jim tam hážu jen SAK

Šla... kdybys měl 1000 litrovou nádrž, takovou tu plastovou, co používají zemědělci na hnojivo.... já je choval na zahradě v rybníčku, ale byl malej a v zimě jich tam bylo málo - nicméně na přilepšení stačilo. V pětilitrovce jich nikdy moc nebude, ale každé živé sousto dobré.
jako zatím jich není moc, mám je v 5l nádobě na zavařování, na parapetě s 2 stonky ružkatce a egerie.
Ted mě napadlo, šla by tahle "nádržka" nějak vylepšit? Třeba někdo máte zkušenosti s chovem blech?
Pokud máš dostatek blech, tak krm blechama a na žížaly se vykašli. Kluci už ti tu psali, jaký je se žížalama problém. Naopak živé blechy jsou pro tvou osádku to pravé ořechové.
No tak sekané...ale jinak v poho...já je taky melu malým rybám, když ryjeme zahradu...

Naprosto v pohodě, nasekal jsem je na drobné kousky a sežrali všechno co mohli, nejdřív to roztrhali a pak sežrali.

Kryštof napsal: tetry krvavé, pancéřníčci, cichlidky aggasiho
No nevím, těm spíš mleté, aby se ty rybky neudávily...

Já, když je mám, tak krmím téměř pořád a sem tam přidám suchý, třeba i s pár kapkama fishtaminu, což se dá aplikovat i do rozmraženejch patentek.
jojo, a ještě se zeptám, blechami mužu krmit jak často? taky jednou za týden?
Přistoupil bych k tomu, jak napsal Hansel.

tak žížaly mužu kdykoliv najít na zahradě, což patentky nikoliv :(
Šel bych spíš do klasickejch patentek, než žížal, tedy s přihlédnutím k Tvojí osádce.
tetry krvavé, pancéřníčci, cichlidky aggasiho
Bral bych je spíše jako zpestření. Jednou týdně jako jednohubku, proč ne. Kor u menších cichlidek. Hodně důležitým faktorem je filtrace. Jak žížaly, cvrčci, červi a ostatní krmný hmyz, opravdu hodně zatěžuje vodu, takže zase úměrně výměnám vody a filtraci. Radši nepřehánět.
zalezi jak mas velke ryby

0 01.11.2013 14:15 JoKa – Háďátko vinné
Ahoj, máte někdo zkušenost s tímto živým krmivem (háďátko vinné), které je zmiňováno v odkaze pod tímto?
Zdravim..Určitě tu někdo máte zkušenosti s chovem vířníků doma ve sklenici..já s tím ale zkušenosti zatim nemam a nic jsem o tom tady ani nenašel..Mohli byste mi o tom někdo něco napsat?(nebo poslat odkaz?)..díky

lubor napsal: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, čím by jste mi doporučili krmit.. mám tetry krvavé, sekavce příčnopásé, pestřence červené, a ancistruse a endlerky. krmím je zatím vločkovím a mraženým krmivem různých druhů, to 6kombo. Chtěl bych ale dávat i živé a ptám se, jestli je to vůbec vhodné, kde se dá sehnat a co, a také jaké rizika s tím jsou spojena a čemu bych se měl vyvarovat, abych si tam nezanesl nějakou nemoc.
Děkuji
Lubor
Mnohem podstatnější informace je ta, že pokud se živým krmí jen "občas", tak hrozí riziko zvlečení chorob mnohem větší, než když se vysadí zcela. Dnešní kvalitní suchá krmiva pro koníčkářskou akvaristiku splňují všechny parametry potravy, kterou by ryby měly dostávat. Pokud totiž jakoby "na přilepšenou" chcete krmit živým, riskujete to, že ryby nejsou imunitně připravené na přísun možných drojů nákazy. Při pravidelném krmení si imunitu vytvoří.
Už teď dáváš rybkám dobrou stravu, především to mražené je velice dobré krmivo, pokud je s ním po celou dobu od výrobce do akvárka dobře zacházeno. Živé krmení je ale živé - je to velmi vhodné zpestření jídelníčku. Různých druhů živého krmiva je ale opravdu mnoho, i způsobů jak ho získat, přečti si třeba jen tohle vlákno a dozvíš se odpovědi na své dotazy.
A čeho se vyvarovat? Lovení živého krmiva ve vodě, kterou neznáš, a ve vodě znečištěné či ve vodě s rybama, kde hrozí zavlečení různých nemocí. Ale i o tom se tu už hodně napsalo.
0 17.09.2013 15:01 lubor Dobrý den, chtěl bych se zeptat, čím by jste mi doporučili krmit.. mám tetry krvavé, sekavce příčnopásé, pestřence červené, a ancistruse a endlerky. krmím je zatím vločkovím a mraženým krmivem různých druhů, to 6kombo. Chtěl bych ale dávat i živé a ptám se, jestli je to vůbec vhodné, kde se dá sehnat a co, a také jaké rizika s tím jsou spojena a čemu bych se měl vyvarovat, abych si tam nezanesl nějakou nemoc.
Děkuji
Lubor

radim napsal: krmíte někdo ryby cvrčky?
I kobylkami...když se náááááhodou nudím a je jich po zahradě hodně...cichlidy se jimi baví rády...

Všechno. Bývají tam Rybkovi, ti mívají nejrůznější mražené krmivo, vždy od nich kupuji, a pak tam bývá nějaká paní z Polska, ta mívá v pytlíčkách to živé, od ní taky vždy kupuju právě koretry. Ty vydrží nejdéle živé - v ledničce i několik měsíců, i když ideální je zkrmit to do měsíce.
A nevis náhodou co z toho bude na burze

Skvělé jsou také koretry. Dnes se dají nejen lovit, ale i koupit živé. Na stálé krmení je to sice dražší (cca.9,-Kč/pytlík), ale je to pro rybky skvělé zpestření velmi hodnotným krmivem.
Aforte napsal: ... Pojedu na aquatera burzu. Určitě tam bude nějaké krmení. Co mám koupit pro kardinálky vietnamské, tetry ohnivé, razborky skvrnoocasé a krevetky? Z čeho by měli asi největší radost?
Pro rybky bude velmi dobrým krmením mražená buchanka a moina. Pro krevetky pak různé speciální peletky a granulky. Krevetky taky mají rády dubové listy a např. kopřivy, o tom jsou tu speciální vlákna.
Jak psal radim, pokud to máš v čisté dešťové vodě, kterou máš pod kontrolou, tak se nemocí nijak zvlášť bát nemusíš. U komářích larev je jen potřeba krmit po malých dávkách, aby je všechny rybky sežraly. Druhá důležitá věc je pečlivě kontrolovat, aby se mezi larvami nevyskytl nějaký dravec, jako třeba potápník - ten může na těchhle malých rybkách docela napáchat škody. Pokud si dáš na tyto dvě věci pozor, je to velice dobré krmivo.
Annabell napsala: Ahoj chci se zeptat jake by bylo nejvhodnější živé krmivo pro razbory klinoskvrnne,kardinalky čínské a bettaka?Sly by artemie nebo mikry?dekuji
Namiesto mikier by bol lepsi grindal, mikry su moc male
To se přiznám, že mě ani nenapadlo a nebral jsem to jejich cintání v potaz

Ale například u žížal se mi z ryb přímo kouří

u červů a cvrčků ani tak ne. Každopádně s problémem jsem se ještě nesetkal a ryby krásně rostou (samozřejmě tím jen zpestřuji).
3 08.09.2013 12:06 radim ono to asi bylo myšleno, že z nich jde bordel, když je ryba přímo žere.... z těch cvrčků je dobře bílý mrak, když ho ryba šrotuje v tlamě.. to jediné mi na nich vadí
Nikdy nenechávám povalovat v akva nebo na hladině, dávám dokud berou prakticky "z první" takže by problem být neměl. Pokud je krmný hmyz chován v čistém prostředí tzn. né na vlastních výkalech a mrtvých spolubydlících na kterých se i krmí tak bych se nemocí nebál. I když u hodně citlivých ryb tomu může být taky jinak.
Na červy a cvrčky pozor, kazí vodu . Hodně.
ja jen, aby z toho něco nechytli, ikdyž to je asi riziko všeho živého krmení

Cvrčky jsem zkoušel (co mám pro plazy), ale už to byla větší velikost tak to zase tolik úspěchu nesklidilo, jako třeba červi (mouční, větším rybám i zafobáci),i když třeba u ocelátů, by se cvrček nestihnul ani namočit. Na druhou stranu cvrčci malých velikostí (prodávaní pro malé plazy či mláďata) určitě půjdou dobře. Budou jak měkčí, tak i pro ryby atraktivnější. Výživově by to měl být nadprůměr.
když to máš z takové uměle udělané nádoby, kde víš co máš za vodu, tak to bývá v pohodě

nemate nikdo žadne zkušenosti, na netu jsem nic moc nenasel :/
Před měsícem jsem si do akvárka do nesla raka, i s nějakýma rostlinkami, vše od kamaráda, a po čase se tam objevilo dost takových teček, asi 1 mm, a byly přichycené k pistiím, jinak plavali různe v akvu, dnes jsem je zkusil i s pistiaa hodit do společenského akva, hned se všechny dania sletěli a začali je hledat a zobat, a proto se ptám je možné, si tyto tvory, asi blechy, nějak uchovat a množit ve vetším množství?

Záleželo by na ceně a zda by se od té paní dalo třeba i odebírat pravidelně...to by mi vyhovovalo

nebo ti můžu přivézt od Dáši, ale to je tak jednou na nakrmení. A važ si toho, starýmu ošklivýmu chlapovi bych to nenabídl

myslíte do Vivaria?Odtamtud mám rybky tak se mrknu zda tam mají v nabídce i živé krm.
0 25.08.2013 18:34 Dejv – artemie
ahoj, čím se krmí prosím artemie ???

Holt asi budete muset do Mělníka...tam živé bývá...
Hm, zalezi na zvyku kazdeho z nas... Nevim, jak nekdo z jeho zamestnancu reaguje na sms a dotazy zda se da objednavat, kdyz ma jeho firma pomerne prehledny web, tusim i s eshopem... Osobne vim, ze zavazi zveraky i tady na JM, zije a funguje

Podle vseho to vozi do ruznych eshopu, takze nebude jiste problem objednat i jinde kdyby nemel Tvou duveru. Tusim, ze drive mel minimalni objednavky od 500Kc.
já jsem mu tam psala na mobil i na email a žádná odpověď že ten jeho podnik frčí dál.Ale stránky má pěkný a ty ceny taky. Hl.odebíra z Polska z velkopěstírny živé krmení tak nevím zda teda si od něj můžu objednat nebo ne

..stránky má ale nereaguje na meil zda se dá objednat a odebírat od nich.Já se raději první zeptám a pak objednávám.
Je to s nekterym zivym horsi nez driv, ale zas tak hrozne to s tim prodejem ziveho neni. Pekny vyber je na kterekoli akvaburze. Kazdy tyden se inzeruje dost veci typu mikry, grindal apod. na aukru a takove to klasicke co prodavaj eshopy (niteny, dospele zabronozky, perloocky apod. balene v pytliccich) ma treba Jirka Kudrna - Aquamaster.
To nevadí

hl.že pobavila....ale nemůžu vůbec nikde najít někoho kdo prodává živé krmivo hledám na netu a nic moc....

Nejlepší jsou ty nítěny v kombinaci s fluorescenčními dánii. Dánio svítí na nítěnku, tak roste a dánio ji žere - skoro perpetum mobile.
No, je nás tu evidentně více, koho pobavila myšlenka násady nítěnek

Hehe zas tak experimentovat zas já třeba nemusím

to co se dá odchovat se odchová a to co ne se bude dokupovat..žádná věda

živé krmení v plzni co vím tak jedině akva mirja na těch slovanech, ale letos už v polovině zimy neměli (patentky,jen pres zimni mesice) prej jim dodavatel zvedl cenu takže ani nevim jestli letos budou.
Pak měli u tesca na rokycanskej ty pytličky s koretrou artemii a snad ještě něčím dalším. Ale nevěřim že to tam ještě maj, navic je to drahy.
?

mě by stačily živý a pak bych si je třeba dokupovala ale zkusit se má všechno

tak proč ne nítěnky.Na živým rybky přece daleko více prospívají to ví každý.
LiborSprysl napsal:
Copak ty druhé dvě...to není problém. Ale jak chcete chovat nítěnku?
Pane kolego, to nevíte o té novince - nítěnky s chlorofylem. Pak je to prostě klasickej indoor v kyblíku za oknem či v akvárku se světlem.

Nikola90 napsala: Koupím živé krmivo násady nítěnky a grindal a roupice. Děkuji za nabídky
Copak ty druhé dvě...to není problém. Ale jak chcete chovat nítěnku?
Koupím živé krmivo násady nítěnky a grindal a roupice. Děkuji za nabídky

Zitra se sjedu podivat do superzoo..pred rokem ale jestli to tam maji furt tezko rict...ale nevim taky v jakem stavu..kdyz se budou patentky hybat budou v pohode ne ?

A Hornbach/obi kde maji akvarijni veci v Plzni nemas? Tam maji bezne na vyber z asi 30ti druhy mrazeneho.
diky,ale jsem z Plzně a tdy burza pres prazdniny neni.Do Prahy kvuli pytlicku krmeni se mi nechce.Nejaky obchod v Plzni?
Ahoj lidicky,poradi mi nekdo kde ,nebo v ktarym obchode koupit zive krmeni napr.patentky?? dekuji.Zkusil jsem petcenter a ten nevedou...
A na Rokycanský mají taky žívý i mražený u tesca, ne?
Někdy má živé patentky Akva Mirja na Slovanech

já u nich objednával jednou loni k podzimu, bohužel to nedopadlo, dle mých představ, komunikace vázla a cirka po čtyřech měsících jsem musel objednávku zrušit. Docela mě to mrzí, protože nabídka se jeví opravdu velmi dobře

JJ, ten obchod znám, nabídka super. Ale nemají je stále skladem, jsem ale domluvený s majitelem že jakmile budou dá vědět. Byl omezen počasím..... Měl jse na mysli jestli někdo neví o akav krámu kde se dají též koupit. Každopádně ti děkuji za reakci

0 07.04.2013 16:22 Rosta – Kde koupit v Plzni
Zdravím, chci se zeptat, jestli někdo neví kde se v Plzni dá koupit živé krmmení. Hlavně patentky, koretry.
Děkuji předem.....
Díky článek už jsem si našel a přečetl ...

Tou lednicí to je dobré. No někde jsem četl v lednici až čtyři týdny. Ale podle mě čím dřív to zkrmíš, tím líp. To není sýr, aby to ležením získávalo na kvalitě. Já je po týdnu shledal pořád kvalitní. Bohužel jsem je pak blb zapoměl schovat do chladu a přes víkend leželi doma a pak už jsem se to ani neodvážil otevřít.
Já dal do plastový krabičky vlhký noviny na ně patentky a přikryl jsem je zase vlhkýma novinama a vydržely takhle dva týdny úplně vpohodě.Pravidelně vlhčit
Ahoj chci se zeptat jak dlouho mi vydrží živé patentky?Koupil jsem si krabičku od p.Koblasy na Akvaburze v Třeboni.Jak je skladovat aby vydželi co nejdéle?Mám je v krabičce v lednici.Díky za každé info ...
Příští týden pravděpodobně pojedu do flexiobkladů tak bych se stavil i u tebe;)
Inu, milý synu, vzhledem k tomu, že jsi nejblíž, tak si pro ně v sobotu přijedu, pokud ti to nebude vadit. Jablečný mošt i ocet mám nakoupené, takže potřebuji jen tu násadu.
Tak se ho tam zeptej, jestli sehnal

Javor

Najdeš ho na tlamoknize, chodí do Krevetky a krevetkária

Před pár měsíci je sháněl rakvista, ale vůbec netuším, jestli nakonec uspěl, už sem nechodí a kontakt na něj, bohužel, nemám.
Vinné netuším, ale testnul bych to taky. Vypadá to, že s tím není moc práce a bordelu. Kdybys splašil zdroj tak bych se hlášil taky. Mám jen to háďátko živorodé - mikry.
Tak pomalu už to vzdávám.... od pondělka hledám někoho, kdo by byl schopen mi prodat násadu háďátka vinného, ale ne a ne nikoho najít. Ještě zkusím dát inzerát tady do inzerátů, ale fakt už z toho začínám mít špatné spaní. To na Moravě a v okolí není nikdo, kdy by tahle potvory choval a byl ochoten je prodat?
Tak jsem to vyřešil tak,že jsem to přelil do dozy,mrtvolky klesly ke dnu a živý sbírám injekční stříkačkou...
To tedy netuším, páč jsem to nikdy nepoužil...

Jsou v nějakém fyziologickém roztoku, ale netuším jakém. Každopádně já koretry liju nejdřív do skleničky, kde je nechám zahřát na teplotu vody, aby byly pohyblivější a lov byl pro ryby obtížnější. A liju je tam i s těmi několika uhynulými, zdá se, že to rybkám nevadí. Ale je fakt, že v pytlíku nebývá mrtvých víc než pět, obvykle tak 2-3.
Jak poznám,že hnijí? Podle popisky na sáčku to vypadá, že jsou jen ve vodě..
LiborSprysl napsal: Pokud nehnijí... Do jaký míry tomu hnití dokáže zabránit ten roztok v němž pobývají?
Pokud nehnijí...

v mrazeném stavu také živé nejsou...propláchnout, to je jasné...
Ahoj,koupil jsem živou dafnii v tom živném roztoku a část jich už uhynula..Můžu skrmit i ty uhynulé nebo mám vybrat jen ty živý? Díky
Já to nechávám rozmrznout v sítku, před podáváním krmivo pokapu vitamíny a hned zkrmuji. Přídavek s vitamíny používám jednou týdně. Pokud dávám ryby do tření tak třeba obden menší dávku po dobu jednoho týdne, totéž pro jedince v rekonvalescenci.
Hm. Já vžycky hodím 3 kostky mraženého do 60ml akvarijní vody a až to rozmrzne, tak to zase 20ml stříkačkou stříkám do akvárka... Tak nakapat ty vitamíny do toho? A nebo prostě nechat jednu vaničku třeba buchanek nechat rozmrznout, promíchat s vitaminy a pak to tam vysypat? To je asi lepší, a neměl by to být problém, když je to jednou týdně... a vitamínů mám hodně.
Několik kapek vitamínů na rozmražený krmení před podáváním rybám.
A jak ho aplikuješ a jak dávkuješ?
Já myslím, že je to celkem pestrá strava. Já osobně přidávám k mraženému krmivu ještě vitamínový přípravek (konkrétně Sera Fishtamin) a to cca jednou týdně.
Tak když jsme u toho. Já dělám mix z dospělé artemie, koretry, buchanky a moiny a nic jiného prakticky nedávám. Dávám každý den 3 z těchto čtyř krmiv a obměňuji to. Je to dostatečně pestrá strava, nebo je vhodné ještě přidat vločky? Dřív jsem krmíval jen vločkama a živým, ale na živé už u nás není kam chodit a to mražené se mi velmi líbí pro svou praktičnost a rozumnou cenu.
Pak to není živé, ale mražené. Jestliže budeš krmit jen jedním druhem tak jim to dávej tak dvakrát týdně jako přilepšení. Pokud bys chtěla krmit jen mraženým tak je třeba zajistit podstatně větší výběr krmiv.
To jsou patentky. Výborné krmivo. Krmí tím kde kdo, ale denně krmit jen tím není taky ideální.
0 25.02.2013 15:13 LadyBeetle Nu, je mražené. Mám ho od jednoho chovatele, který se mi zdá velmi zkušený. Myslím, že by neprodával ani sám nekrmil něčím, co není dobré. Jen mi vypadl název těch "červíků". Jsou červení, cca 1 cm dlouzí. Někde jsem právě četla, že pokud je živé krmení moc tučné, že to není pro rybky dobré.
Pokud je kvalitní, pestré a čisté tak klidně denně.

Já to tedy dělám přesně podle návodu - liju to tam i s tou tekutinou. Vzhledem k tomu, že největší pytlík nemá ani 2dl a mé akva má 300 litrů a že tím krmím asi tak 2x týdně, tak se opravdu nějakého zatížení odpadními látkami nebojím.
Jinak zkoušel jsem, jak dlouho vydrží ty koretry, a po 2 měsících byly všechny živé. Naučil jsem se nedávat je hned z ledničky, ale nechat je nahřát na teplotu vody v akvárku. Pak jsou koretry mnohem víc čilé a lov je pro rybky náročnější... což si myslím, že je správné.
Tak jsem to propláchnul a polovinu tam šoupnul - fakt se to hýbe

Koukali na to, ale jen chvíli, pak začala rvačka.
Tak ono se to všichni co se na to video mrknou i dočtou, ale je dobrý na to stále upozorňovat, přecijenom ne všichni se podívají.

Každopádně doporučím přecedit a propláchnout pod tekoucí vodou. Tím, že by jste to nalil přímo do akvárka, zbytečně zvětšíte zatížení vody odpadními látkami.
Martin Honzejk
Koupil jsem na burze živé koretry a jsou v takovém čirém roztoku (takový řidší zulc). Prodavač říkal, že v něm vydrží až 14dní v lednici a taky že se to lije rovnou do AQ i s tím roztokem. Víte někdo co je zač ta tekutina a zda se to takto dávkuje?
jsem se musela podívat,na co mám odpovědět

ke kostelu nechodím,tam bývá dost rybářů.mrkni se na Jarkovského jezero.najdeš to na netu
Dneska jsem na burze koupil zive krmeni, nevim jestli nitenky nebo patentky..jaky je rozdil? Tady pisete ze nitenky jsou nic moc, mam je vubec poprve zive koupil jsem jen na zkousku jsou v uzavrenem pytliku.Koupil jsem je od polaku. Jak je dat do akva bez te vody? Mam je tam vubec davat nechci si nic zavlect.
Mám na terase dva sudy, v jednom je delší dobu odkalená voda z akvárek plus dešťovka, v druhém voda přímo z potrubí plus slepičince. V prvním nenajdu ani jednu komáří larvu, v druhém je po pár dnech mraky larev, takže můžu potvrdit, slepičince fungují

Jsou tam i sem tam červené larvy, to je nějaký jiný druh komára? Myslela jsem, že ty červený larvy jsou odněkud z dovozu

Se divíš když vědí, že když vejdeš, že dostanou nějakou mňmaku? Teď si představ jim nalejt komáří larvy. Zobnou larvu, vyskočí, daj ti pusu jako poděkování a šup zpátky do vody.

Osobně jsem si vzal vždycky nějakou sklenici nebo nádobu, naplnil vodou, nachytal larvy a okamžitě lil do akvárka. A voda začala vřít.
0 21.05.2012 00:46 jjirkaaa – Dezinfekce
Máme na zahradě sudy s dešťovkou, kde se to jen hemží vším možným, zatím jsem identifikoval komáří larvy. Zkoušel jsem je proprat v čisté vodě, aby se pročistili před tím, než jsem je hodil rybičkám. Nemáte někdo zkušenosti s nějakou dezinfekcí živé potravy před skrmením? Tak aby zůstala živá

Nebo to není potřeba, když je to voda ze sudů kde ryby nejsou?
Mockrát ti děkuji.Dnes jsem tam byl a nlovil jsem jich 100
tak ono tam určitě něco bude, ale teď je ještě chladno, moc toho není... ale pro potěr je to dostačující na několik dní.....
To musíš jít k tomu rybníku s nějakou síťkou otestovat. Ideál je když tam nebudou ryby, minimalizuje se riziko přenosu nemocí.
Potžebuji poradit
Bydlím na vesnici a máme tady rybník
Myslíte že bych zde mohl něco sehnat???
Děkuji za odpověď
Ps V obchodě se mi to nechce kupovat

Jindřichův Hradec? tak to si pročti
www.koblasa.cz beru od něj po krabičce patentek po každé když jede okolo
0 06.01.2012 19:48 MrBlack Jsem z J. Hradce a bohužel na burzu se asi jen tak nepodívám

a tady vubec nic sehnat nemužu. Skusim se podivat na to aukro dik.
a odkud jseš? na burzách, nebo na aukru seženeš grindal, roupice, nitenky, patentky no snad cokoliv

Kdepak, to nebude tak rychlé

zajímavý článeček

třeba to taky jednou v rámci experimentu vyzkouším.
už jsi byl lovit v Pardubkách?
to už jsem taky od někoho slyšela a tiše závidím

ale bohužel u mě nemá moc šancí..vydrží maximálně do druhého dne
Mě se zase buchanka množí v akváriu. Ale dost dobrý způsob, určitě se hodně lidí bude inspirovat.
jelikož jsem lenoch a 3x do týdne se mi nechce vyrážet se síťkou k rybníku,zkusila jsem si je nějak uchovat.dala jsem část nalovených buchanek do kýble,přidala slupku od banánu a přebytečné rostliny- riccii a šoupla to na balkon.Buchanky mám takto už asi měsíc a jsou jich v kýblu kvanta.Takže jen scedím,propláchnu a do kýblu doplním vodu.Ještě musím promyslet,jak to udělat,až začnou mrazy
To jen tak pro inspiraci,i když věřím,že i vy ostatní máte nějaké tipy na uchovávání

skoro jak je to označení 24 na mapě.když se mapa zvětší,tak to bude vidět po pravé straně (směrem k mostu do Svítkova).je to taková louže

není zač,ještě upřesním,je to tak v půlce cesty mezi železničním mostem a svítkovským mostem.

0 14.12.2011 11:25 Stingray – vodní berušky
Jsou vodní berušky vhodné jako živé krmivo?A dají se nějak množit?
Díky, mrknu

já jsem z Rosic nad Labem,tak chodím lovit na bývalé slepé rameno Labe.Teď se to jmenuje Jarkovského jezero.(dostaneš se tam po cyklostezce z Polabin podél Labe...až směrem k mostu do Svítkova).včera jsem tam za celou dobu potkala i jinýho akvaristu,hlásil,že nalovil půl kýble.

V kterejch místech ? Občas do Pce jezdím

no,od Zábřehu pěkný kousek

u nás v Pardubkách na jezeru,ale už jsem musela prolomovat led

A kdepak jsi lovila?

no nic strašného se nestane, podívej se k mouchovy, co hrozného se nestane, ikdyž on to měl rozmražený asi dýl
nemalo -to je pravda...ale nic "strasne" sa tomu nestane
mrazene sa daju kupit tusim aj 1/4 alebo 1/2kg balenie mr.patentiek
tam nikomu skalpel nepomze...-bud nalame? alebo rozmrazi a "naporcuje" komu ako treba
netreba z toho robit vedu
Znovu zamražovat by se to nemělo!
Není ale problém skalpelovým nožíkem odříznout z kostičky čtvrtku, půlku... podle potřeby.
ako pise Semtex a romant
...len neviem ci nebude trochu problem -nepises ci nechovas aj nieco ine
lebo ak rozmrazis tu jednu kocku patentiek? -tak to je pre betaka tak na mesiac
ale zas ziadny problem to porozdelovat a znovu zmrazit
0 09.11.2011 07:18 georgemo zdravím kde bych v tuhle dobu sehnal nějaké živé krmení díky
Patentky a Artémie.
Betty rády ze živé komáry, Dafnie v mládí Cyclops.
Zkus jí naservírovat mražený patentky, to bude pochoutka. Před podáváním nechat rozmrazit a propláchnout studenou vodou.

0 08.11.2011 22:41 be – beta
Dobrý večer,mám důležitý dotaz,čím mkrmit betu

.Vím, v akvaristice koupim normální žrádlo určené bojovnici, ale co ještě přidávat ? Díky za brzké odpovědi
Na těch rybnících, jak jsem Ti psal, ale je jich vždycky jenom troška, je to takový spestření už tak dost pestrý volby co se dá nachytat. Musíš vyrazit do přírody, jinak to nezjistíš.

kde žijou patentky?

A co takhle vyrazit se síťkou k nějakýmu místnímu rybníku a nalovit si třeba dafnie, nebo buchanky, už se objevují i patentky a nebude dlouho trvat a budou i komáří larvy.

0 03.05.2011 16:41 curdvo nemá někdo zkušenost s chovem nitěnek nebo něčeho takového???
Ja bych si je rad kupoval ale bydlím v Hříšici a nejblíže je prodavaj v Třebíči a to je 42 km daleko sad

. Nebo nevíte o někom kdo by je prodáva např. v Dačicích???
Chudinka, toho bych nemohl dat někomu sežrat :((
0 15.04.2011 17:22 curdvo nemá někdo zkušenost s chovem nitěnek???
Ja bych si je rad kupoval ale bydlím v Hříšici a nejblíže je prodavaj v Třebíči a to je 42 km daleko

. Nebo nevíte o někom kdo by je prodáva např. v Dačicích???
no jepice jsou oblibena potrava ryb...

lepší fotka na detail
no, čoveče, podle obrázku...by to mohlo bjet.
Ale že by se vylíhla v plaveckém bazénu, do kterého jen přes zimu napadalo listí a je tudíž pěkně špinavej?
ale rybám chutná

Prosím o pomoc s identifikací. Je to nějaký blešivec? Plave nám to po zimě v bazénu
Žubrienka je půlec

Pozor aby si nekrmil niečim chráneným. Mám taký pocit že zhodou okolností sú u nás chránené asi všetky žaby, alebo aspoň väčšina.
Nemá niekto náhodou skúsenosti s kŕmením žubrienkami (neviem ako je to po česky,. mladá žaba ,ešte bez nôh ,s chvostíkom...) ... alebo aspoň nejakú teóriu

ono to nebude asi zase tak horké, tedy pokud budete přistižena se síťkou a jedním kýblem - toto se spíše týká těch, kteří toto krmení "těží" ve velkém.
Ono už totiž dávno neplatí, že všechno patří všem a i ten plankton má v tom rybníce svůj účel.
Jinak co se týče toho povolení, mám pocit, že si stačí opatřit tzv. rybářský lístek (za cca 100,-Kč/rok), ale tím si nejsem úplně jistý - musel bych se na to podívat.
Nicméně reagoval jsem hlavně proto, aby i ostatní zde věděli, že to co konají není zrovna košer, a aby se při upozornění dle toho také chovali - zde mluvím ze své zkušenosti (mimo akvaristiky jsem i náruživým rybářem) kdy jsem byl ještě členem RS.
no vida...a se svým štěstím se mi to setkání s nimi podaří

) no,alespoň bude nějakej adrenalin.díky
na lov tzv. planktonu a jiných vodních organismů je opravdu minimálně na revírech ČRS potřeba povolení k lovu. Bohužel teď přesně nevím který zákon a paragraf toto upravují, ale problém s rybářskou stráží popř. policií byste mohla mít.
a myslíš,že bychom se tam našli?

i když tolik bláznů se síťkama tam asi nebude...si tady pokecáme,viď?

Tak to jedině, že bychom se potkali na neutrální půdě někde na březích Opaťáku.

Jinak máš samozřejmě pravdu, že jsem mladý a nezkušený stále se učící snad někdy akvarista.

copak ty jsi ostřílený starý akvarista??já potřebuju vyzkoušet rybníky tady u nás,tak jedině že bys dorazil do pardubic

Skus hledat, jestli to nebude Lasturnatka. O tomhle tvorečkovi toho bylo taky napsáno hodně.
Martin Honzejk
Se stav, zajdem k vodě a proberem to.

Samozřejmě jenom po odborný a věcný stránce.

tak s tím nemám zkušenosti,zkus si to dát do vyhledávače.já jsem fakt teoretik

)
to taky doufám,páč já k ranním ptáčatům nepatřím

já jsem zatím hroznej teoretik,tak bych potřebovala potkat u vody nějakýho ostřílenýho starýho akvaristu.otázek mám hromady...
Aha. No to byste mi mohli poradit co za tečky mi to skáče v akvárku kde douho nebyli ryby. Právě čtu, že dafnie má 0,1-0,2cm, tohle je menší.
Nařiď toho budíka a ověř to tvrzení starých mazáků v praxi. Zasloužená odměna Tě nemine.

jít lovit ráno je vhodné,pokud chceme prachové krmivo - pro drobný potěr.
Cituji z jedné staré knihy : "Prach je nejlépe lovit časně z rána,dokud se ještě v rybníce nezvednou dafnie,jakmile vyjde slunce,máme na povrchu více dafnií než prachu".
Tak snad to tak je

"nařídím budíka" znamená že se musí lovit brzo ráno? Proč?
jojo,díky... sama jsem zvědavá,jestli budu dobrá lovkyně

pak písnu,jestli se zadařilo.
Možná se rouhám, ale nebojím. Chodí se tam na krmení co pamatuju. Ryby tam nejsou, jenom pěkný hejno divokejch kachen. Spousta akvaristů, kteří dělají ryby na obživu si tam jezdí a nikdy jsem od nikoho neslyšel, že by měl nějakej problém.

Tak přeji úspěšnej lov.

a nebojíš se,že si něco zavlečeš do akva?já právě rozmýšlela,jestli mám koupit síta,ale nejdřív zjistím,jestli se dá vůbec u nás něco nalovit

tak za týden si nařídím budíka a vyrazím
Netřídím, dávám rovnou, žádnou desinfekci nepoužívám.

Tak já lovím na obecním rybníku a uctivě zdravím starostu.

To jestli je potřeba povolení, tak to opravdu nevím, ale ani bych se nedivil.

jojo,na prach je potřeba uhelon,já mám zatím jen síť z monofilu.tak to já se budu muset poohlídnout po vodě někde u nás poblíž

jo a taky jsem slyšela,že i na lov planktonu by mělo být povolení,záleží ale asi taky,kde se loví.tak díky za odpovědi

Tak přesně na tom menším návesním rybníku lovím, je to ve vesnici kde bydlím, uvedeno v prezentaci. Nic jsem nenalovil. Na prach mám asi velkou síťovinu.

aha,tak to asi zkoušíš na opatovických písnících?..Já myslela,že se dá nalovit i v zimě pod ledem..a ještě se zeptám,prach se spíš vyskytuje na menších návesních rybnících bez ryb?

Nejsem sice z Pardubic ale od HK. Byl jsem se teď podívat na rybníku, kam chodím na dafnie a později komáry, ale zatím jsem nic nenalovil, takže to chce ještě nějakej čas. Ale když bude slušný počasí, tak oni se brzy ukážou.

mám stejný dotaz,jen bych potřebovala informace o vodách kolem Pardubic..díky za odpovědi
0 12.03.2011 12:31 kulich – cyklop
Chci se zeptat Pražáků,jak to ted vypadá s cyklopech na našich vodách???Dá se ted někde slušně nachytat???nebo aspon něco málo???Já jezdím do dubče a není tam vůbec nic.Díky za reakce
Ja tie ryby už mám. 2 kusy nožovca škvrnitého (chitala lopis) .Zatiaľ ich kŕmim patentkami ,majú len 15cm ,ale to asi dlho nevydrží. Tak uvažujem ,že zriadim nejakú odchovňu pre nejaký malý rýchlo a ľahko sa množiaci druh... práve s tým potrebujem poradiť..akú rybu vybrať ,aké akvárium ,ako ho zariadiť aby čo najviac rýb prežilo výter...
No tak v tomto případě můžeš prakticky krmit jakoukoliv jinou rybou třeba i akvarijní co by sis doma vychoval. Jinak na tom není nic morbidního je to zákon přírody, silnější a větší prostě požírá ty menší. Otázkou je však co by bylo pro tebe nejvhodnější z hlediska financí, jelikož samotné ryby jako krmiho zrovna moc nejlevnější nebude, to už by bylo lepší a levnější koupit přímo nějaké maso u řezníka, např. v akci nejaká ta srdce, či cokoliv měkčího, otázkou je jaké ryby to vlastně budeš mít.
Má niekto skúsenosti s chovom veľkých dravých rýb? Kedy asi začať s kŕmením živou potravou, aké ryby(krevety,slimáky,niečo?) sú vhodné? Prosím neberte ma ako nejakého morbídneho akvaristického kacíra, chovám rybu ktorá má dorásť cez meter takže z kŕmenia mám vcelku des...patentky mi asi stačiť nebudú

0 22.02.2011 17:17 dadza Nevíte, kde by se daly v Brne sehnat patentky, koretry nebo grindal jako zive krmivo?
Tak když to daji ty parmičky, tak moje vyžraný paví očka taky

, dík za radu. Tohle krmivo sem už dlouho živé neviděl, až včera na burze, tak příště vyzkoušim

Parmičky v pohodě. Taky to dělám. S pavími očky ti neporadím nechovám je, ale myslím, že by si s nimi poradili.
Myslíte, že je dobrý nápad krmit parmičky mechové a paví očka koretrami (živé), není to pro ně moc velké sousto? Dík za reakce

Vím, co je tropical sextet, tak se na kvartet dostaneš vylučovací metodou

Nuže sextet představují: patentky,koretry, černý komár, dafnia, mysis, artemia
Na jedné burze jsem koupila mražené krmivo Tropical quartet (Fa Huml), některé dobroty rybám opravdu jedou a jiné zas moc nemusí... Ráda bych v tom měla jasno, ale na obalu však není žádný popis, co která políčka vlastně obsahují. Obrátila jsem se s dotazem přímo na výrobce, ale neobtěžoval se s odpovědí. Kromě bílých komářích larev nejsem schopná ostatní přesně identifikovat, červené snad nitěnky nebo také komáří larvy, ale drobné bílé či béžové nic - ? Poradíte?
Není tu někde kompletní seznam běžně užívaných krmiv jak s českými, tak s latinskými názvy, aby se to "před nákupem" nemuselo v atlasu hledat extra? Děkujůůů!

Ne byl jsem u chlapa v pěstírně a nebýt člověká ,který je v Německu mezi chovateli známý tak jsme měli smůlu.A ten nám vysvětlil,že hobbystům neprodávaj.Bylo to sice už v roce 2006 a je někde i o tom reportáž.
0 25.11.2010 15:34 JuraS – Re: TomasOxx
blbost..normálně mražený v akvaristice..neseď u kompu a běž se podívat do libovolný akvaristiky do jejich mrazáku...
Ty larvy, tj nas klasicky komar a asi jinak nez odchytem je neziskam co ?
0 25.11.2010 14:36 JuraS – Re: TomasOxx
larvy komára - černé a klasika posledních let..artemie....
0 25.11.2010 14:34
O.Tom [439]
0 24.11.2010 18:47 host – Re: rriki
...bez živnosťáku ani ťuk
Ano, to máte pravdu, jenže si pletete chovatele a velkoobchod, tedy export-import.
Např. dr. Jandera a jeho Global u Berlína, či Glaser z těch nejznámějších. A tam neupěje ani ten organisovaný, pokud náhodou chov ryb není job a ten živnosťák nevlastní.
Já tam byl a bez živnosťáku ani ťuk.
Vybavit se nějakou síťkou na tyči a vyrazit k nějakýmu rybníku(ideální je tzv. kačák)a tam se jistě dají nachytat třeba dafnie, ty jsou celoročně, i pod ledem.
0 24.11.2010 16:41
Zénais [4] - Labyrintky Ahoj všichni akvaristi

Nemáte nějaký nápad, jakou živou potravu bych mohla teď v zimě dávat svým neonkám? Vím, že se dají pěstovat neuplie žábronožek, ale nevím, jestli bych to zvládla a kde bych je sehnala. V obchodech se většinou nic jiného než nitěnky neprodává a ty se bojím zkrmovat, po tom, co jsem si tu přečetla..
A co mražená potrava? Má vůbec nějakou hodnotu?
0 24.11.2010 15:18 host – Re: rriki
...V Německu neexistuje aby neorganizovaný akvarista koupil u chovatele rybu.
A to Vám řekl kdo?
Stejně jako u nás, jen s malým rozdílem. Evidují a i z prodeje doma či na burze poctivě zaplatí daň.
Já jsem skeptik,češi jsou vynalézaví a držgrešle ty prostě co můžou doma tak na krámu nekupují.Podívej na ryby.Nejlépe od chovatele.V Německu neexistuje aby neorganizovaný akvarista koupil u chovatele rybu.
0 24.11.2010 11:52 JuraS – Re: rriki
no právě...kdyby tak v nějaký akvaristice měli řadu petek s artemií a když by někdo přišel tak by mu čerstvé nauplie cmrndli do sklínky tak by to byl dobrej trhák..a můžou s ní taky krmit rybičky...a zároveň to brát jako propagaci těch výrobků...já bych nakoupil z ebay ty líhně na artemii a 3x dráž to prodával tady se solí a vajíčky a krásným návodem..a ještě by to zákazník viděl v provozu a mohl si rovnou i koupit ty nauplie živé....
Já to viděl ve čtvrtek v Polsku na burze od nálevníka přes buchanku až po roupice.Krmení IT tam bylo kvanta.Dneska se nikomu nic dělat nechce každý by rád vydělel 300% jen přendat saček z bedny do akva.A když to krmení bude někdo dělat tak je mu jedno kde to naloví dá tomu nálepku z ekologických zdrojů to dnes frčí a je to.
0 24.11.2010 08:50 JuraS – Re: rriki
no tuhle jsem tady dával nápad aby se v prodejnách objevovali "stáčení stanice" třeba na nauplie artemie, dospělou atremii ať slanou nebo sladkou a třeba larvy komárů nebo pakomárů, nebo buchanky..ne každý akvarista má možnosti si se síťkou jít zalovit do neznečištěného rybníka a nebo si doma bublat artemii....
A o jaké krmení Ti konkrétně jde?
0 23.11.2010 20:03 JuraS – Re: milda7
díky
zkus zajet v neděli na burzu na Pankrác. Tento týden tam něco podobného měli.

0 23.11.2010 11:36 JuraS – Živé krmení Aquamaster

otázka...na eschopu Aquamaster
www.aquamaster.cz/…
jsou sáčky s živým krmením...víte někdo o nějaké kamenné prodejně nejlépe v Praze která tohle nabízí k prodeji a nebo musím kvůli sáčku s cenou 19,- kč zaplatit 250,- kč za po+ba a ještě trůnit třeba ve 2 v noci u vlaku a čekat na kurýra ???? (2 v noci byla moje osobní zkušenost když jsem si něco nechal takhle poslat...)
jj komarov je tento rok "pozehnane"
akurat to bolo v spravach - niekde ich uz musia striekat
viděla jsem jen tři a jednoho jsem asi zavraždila při pokusu o focení
za to obyč. komáry nestíhám zkrmovat, jsou všude, i v miskách pod kytkama

...no v tom vlakne sa pise ze samica kladie az 1500 vajec - ak ich uz teda mas tak si ich trochu "vykrm"

na mou obranu, to jsem si opravdu moc neprohlížela nějaké detaily brrrr
ale je to tak

máte pravdu
ti kyblíkoví jsou prcci, tak akorát do piditlamky

zrovna jsem chtěla napsat, že už to mám
http://www.osel.cz/popisek.php?popisek=5987&img=1184800510.jpg
netušila jsem, že tu máme pakomáry

Masarowitch-darka...
...pise ze to ma 2mm - nech uz je to hoci co - hociaka rybka to bez problemov zhltne

Koukni, jestli to není šídélko

, to bych si do akvárka nebo ke krevetkám rozhodně nedávala
www.akvarijni.cz/… Jestli je to od stýčka Sama tak to honem rychle zlikviduj.

no od Sama sa cervikov nedockas
nie je to pakomar?
nevím, jestli se mi chce čekat na červíka v kýblu od sama
vyfotit to opravdu nejde, ale má to tmavší hlavičku, u hlavičky snad nějakou nožičku, konec ocásku zdvojený (jakoby do klepítka) a u toho konce zas pár nožiček.
"muselo se to tam zanést samo" - jedneho Sama poznam a ten to urcite nebol

...
ved trochu pockaj co z toho vyrastie

to mi foťák nedá, pardon

nemas foto???

v kýblu na dvoře se mimo obyčejných komářích larev objevili něco jako červení červíčci asi dva mm dlouzí. pohybuje se to "osmičkováním" ve vodě. neviděla jsem, že by se to zahrábavalo do dna. muselo se to tam zanést samo.
nevíte, co to je?
Úplně v pohodě, dospělci i larvy, rybkám jsem to nikdy nekrájela. Samozřejmě jen jako občasné zpestření.

Já bez nich vydržím pořád. Já je dávám rybám.

0 26.06.2010 17:42 kreten – Re: Pepan
No já bez žížal vydržel do okamžiku, než jsem dostal P.polleni, oni je milují

Mám doma několik bichirků kalabarských a žížaly jsou pro ně pochoutka. Ještě že je tak vlhké jaro a léto. Stačí vyjít po dešti na chodník a po deseti minutách mám dost krmiva.
0 26.06.2010 16:36 kreten – Re: FreeDale
Po třiceti letech jsem začal krmit žížalami

i na housenky si člověk zvykne

To máš doma tolik molů, že nevíš co s nimi a přemýšlíš, jak je zužitkovat?
Jinak si myslím, že větší ryby by je dali, ale zase nevím, jestli by nedělali problém jejich křídla, když na nich mají ty prachové šupinky...

prave vcera jsme probírali potravinové moly, tak me napadá, jestly by se tyhle bestie nahodou nedaly zužitkovat v akváriu. jen mam obavu, jestli to neni nahodou moc velký. pri představě, jak krajím housenky se mi zvedá kufr...
Když je ho hodně tak ho raději zamrazím než aby pochcípalo.I v té přepravce když je ho hodně tak se udusí.Možnost vzduchovat.
0 26.06.2010 16:11 Toony lama: no nic, dám to do přepravky od chlebíčků a ještě do sklepa. zamrazovat to nechci. Baví mě sledovat jak rybky loví. Dokonce i pancéřníčci se na chvilku proměnili v dravce

díky za radu.
Když přinesu hodně živého krmení tak ho vyleji do přepravky od chlebíčku cca 10cm a tam ho mam než je zkrmím.V létě je lepší ho mrazit.
0 26.06.2010 15:52
Sewer [99] nízkou vodu a plochu -
Na pečící plech?
nízkou teplotu -
do sklepa? do ledničky?
0 26.06.2010 15:50 Toony díky za odpoved.a kdybych tam dal vzduchování? nebo v čem je mám mít, aby přežili.Je jich tam dost.neumím si představit do čeho dát takový kvantum blech.
Blechy pochcípaly,aby vydržely tak chtějí nízkou vodu a plochu jinak se tě udusí.
0 26.06.2010 15:23 Toony mám dotaz, včera sem si nachytal "blechy" na rybníku. zscedil jsem je a dal do 2 petilitrovek. Dnes ráno leží všechny na dně, skoro se nehýbou a vodá zapáchá. Jsou mrtví? nevzduchoval jsem.Může to být tím?
0 17.06.2010 06:34 kreten – Re: Opteron
Nejlepší jsou mouchy a pak všichni červi
Mohl by mi prosím někdo poradit které nejlepší živé krmivo se dá doma odchovávat a krmit s ním dospělé ryby?
viete mi niekto povedat ako sa daju zohnat tie vajicka artemie??? su susene alebo ako je to s tym??? nemam s tym skusenosti a konkretne to ako to vyzera v obchode ked to je voec v obchode neviem najst... nechcem zakladat novu temu nech sa dakto nenastve
Zdravím,
nevím z kama jsi, ale jsou od nás zpoza kopce, taky jsem tam psal, ale lepší je tam si zavolat - zkus to za pár dní jsem měl objednané doma (cena za zboží + asi 150 nebo 160 poštovné) jestli si to pamatuju dobře - to mě celkem tehdy dostalo, byl to jako cena objednaného, ale co objednal jsem a na cenu dopravy jsem se neptal...
Ale určitě si tam zavolej...máš jistotu, že to co chceš mají (jo vlastně u mě to taky nebylo hned, čekal jsem než mi namnoží trepky...)
0 16.03.2010 11:28 tttomas – Re: Majkls
no protoze jsem z ostravy tak ti moc neporadim kde je sehnat, ale schanej protoze je to vazne senzacni krmeni pro ryby, hodne lidi rika ze je grindal tucny a krmeni s nim by se nemelo prehanet, ja davam trosku denne odchovu rybek a rostou jak zbesile, ale je treba samozrejme krmit i jinou potravou je to jen doplnek stravy, ale jakmile uz budes grindal chovat a dobre se starat o nasadu tak nebudes vedet co s nim, mnozi se tak rychle ze to hlava nebere,z jedne krabicky denne seberu cajovou lzicku grindalu, tak hodne stesti
0 15.03.2010 23:50 Majkls – živá potrava
a nevíš o nejaké inší firmě která by se tímto zabývala? nebo případně jestli někěho neznáš kdo by mel grindal na prodej? Bydlím poblíž Hodonína,takže Hradec je pro mě celkem dost daleko

Burzy,prodejní výstavy,nebo koupit násadu od nějakého chovatele.V Hradci grindal měli...
0 15.03.2010 23:38 Majkls – živá potrava
jn..a nevíš prosimtě kde jinde by se dal sehnat grindal, nebo mikry?
0 15.03.2010 23:14 Majkls – živá potrava
Dobrý den. Máte zkušenosti s objednávání živé potravy od
www.dendrobena.cz/… ? před 10 dny sem posílal objednávku přes email a pořád se neozvaly. tak jesli stránky jěště pořád fungujou...
0 31.07.2009 13:36 dodmo – Re: V
omlouvám se nebylo to určeno vám,reagoval jsem spíše na uživatele ČUPR,jen sem klikl na odpověd,fakt sory
0 31.07.2009 13:22 V – Re: dodmo
Copak já nítěnky odsuzuju...? Jenom jsem postnul pár odkazů.
Ale přiznávám, že mražené ani živé krmení nepoužívám (kdysi dávno jsem krmil živými nitěnkami, ale bylo to dost nepohodlný). "Nejsympatičtější" mi je sušené: např. po lyofilizovaných pakomářních larvách (LON Moskito) se ryby můžou utlouct. Dokonce i když jsem dřív chodil do přírody na dafnie, tak jsem je pak sušil.
1 31.07.2009 12:47 dodmo – Re: V
Nitěnky bych neodsuzoval ani v nejmenším,je to nejlepší krmivo pro větší potěr v kombinaci s artemií je přímo geniální.Uchovat nitěnky živé není žádná věda a pokud někdo přeci jenom uvažuje o těch nemocech,tak stačí nitěnky třeba týden proplachovat at se vyprázdní a potom skrmit. A ještě k těm mraženým nitěnkám, pokud si je koupíte od firmy jasné že budou hnus, tenučké a skoro jakoby to ani nebyly nitěnky, jediné co doporučím si je zamrazit sám.S těch ostatních krmiv jsou také hodně dobré patentky a černé komáří larvy.Už méně vydatné jsou cyklopy a perloočky ale jako doplnkové krmivo nebo jako krmivo po tučných( h. srdci, nitenkách)je to super krmivo.ALE NITĚNKY ROZHODNĚ NEODSUZOVAT! JÁ SI BEZ NICH NEDOKÁŽU ODCHOVY PŘEDSTAVIT.
2 31.07.2009 12:13 V – Re: hf
Hele Bobe,
Co to je Grindal? Nemáš k tomu nějaké url k přečtení?
Díky moc.
H.
0 31.07.2009 11:52 kolcun2 neviem ako sa balil, ale predpokladam že ked som ho kupil z obchodu a je vakuovo baleny v zaruke bude čerstvy.
0 31.07.2009 11:10 0 – Re: kolcun2

Pokud byl zmrazen , když už se začínal uhynulý rozkládat , tak se není čemu divit , že ho nechtějí , nebo nejsou na tuto potravu navyklí.
Mí skaláři žerou i rozmrazený , ovšem sám si jej za čerstva dám zmrazit.
0 31.07.2009 10:05 kolcun2 Mam problem z cyclopom. Kupil som mrazeny cyclok pre skalarov asi 1-2 cm velkych a oni to nechcu. Zamutilo im to vodu a skalare su vsetky na hladine. Poradte co s tim, je cyclop pokazeny??? Skalare nepapaju cyclop???? Ďakujem
0 31.07.2009 09:04 0 
Na snímku je ona periodická "louže". Je záměrně vyhloubena a není-li vyschlá nebo zamrzlá , tak tam vždy buď perloočky , korethry nebo komáří larvy i buchanky nalovím , jen to mám trochu z ruky - přes dva kilometry daleko. Ještě chodím na jinou podobnou prohlubeň , ale ta má jen některé roky dostatek vody na plný rozvoj planktonu , aby se vyplatilo k ní prodírat terénem.
0 31.07.2009 08:47 0 
Podoba nejvhodnějšího krmiva je v kýblu na fotce , "masa" čerstvě naloveného planktonu v nezarybněné periodické - dešťovou vodou plněné větší tůňce , kde široko daleko není jiná voda. To množství mám na jedno nakrmení , ale vyplatí se mi na kole k tůni se vypravit a výživné dobře stravitelné živé krmivo , dokud je , nalovit.
Jasný tučný jsou mikry

nějak jsem si to přehodil

Právě že Grindal není tučný

Můžeš s ním krmit jednou nebo i víckrát denně a to každý den, a berou ho ryby všech velikostí

Jako doplňkový krmivo je to dobrý, ale stejně jako nítěnky je dost tučný.
Nejjednoduší živé kvalitní krmení je Grindal

V malé plastové vaničce na vlhčeném molitanu přikrytém kouskem skla krmíš jen mokrým piškotem a jinak je to bez starostí. Žádné starosti s čištěním, jen ponoříš sklo s Grindalem do akva a druhý den máš sklíčko zase plné

Jednou za měsíc propláchneš molitan a to je vše. A ryby ho milují i moji terčovci co mají 12cm a výš se po něm můžou utlouct
Ještě doplním že přežijí ve vodě 2 dny takže nezkaží vodu, ale nemám to vyzkoušené ještě jsem neviděl aby nějaký Grindal stihl dopadnout na dno

pokud máte k dispozici zahrádku a na ní třeba sud s dešťovou vodou, je to ideální líheň pro larvy komárů a pakomárů. narozdíl od nitěnek jsou koretry šetrnější k rybím játrům, protože je nezatučňují a zároveň se ti nezavrtají do dna, takže jsou pořád ve volném vodním sloupci připravené k sežrání

patentky jsou taky dobré, ale ty zkrmuji radši z pinzety právě kvůli tomu zahrabávání. nebo dělám to, že betty přelovím z akvárka do misky s nalovenými larvami a s akvarijní vodou a potom čekám, než si každá naloví, co hrdlo ráčí

0 30.07.2009 13:58 JuraS Nítěnky bych neodsuzoval..když se pořádně properou - vyčistí pak jsou v pohodě..máma je měla v kelímku v ledničce a každý den je proplachovala..já svého času měl polystyrenové kolečko (jak se používá na vázání věnců) a v něm dámskou punčochu..vypadalo to jako síťka..do toho dát nítěnky a vložit do záchodové mísy (té nádržky)..furt ledová vody, proplachování..po přestvbě bytu a výměně za nádrž která se rozebírat snadno nedala nítěnkami nekrmím..a že jich měli "svého času" piraně odbyt...

Ještě doplním informaci k nítěnkám. Uvažuji i o tom, že přestanu kupovat i nítěnky mražené (Tubifex). Mám jich ještě pár v mrazáku, ale po rozpuštění a propláchnutí v sítku je z toho jenom takové "blátíčko", kde marně najdeš celistvou nítěnku. I rybám to nějak přestává chutnat. I když to řádně proplachuji před zkrmením, vždy mi zůstane spíš ta blátivá "hmota" než skutečná nítěnka. Zdaleka se to nepodobá ani přiloženému obrázku.
...tiez sa pametam ze ked som choval nitenkami - som si rozsiril znalosti v chorobach ryb...a knihu "333xJak a proc" - Stanislav Frank+Karel Rataj+Rudolf Zukal som uz vedel pomali naspamet...
...od kedy nepouzivam ziadne zive krmivo - knizka "zapadla prachom"...
...nechcem nikoho odradzat od ziveho krmiva - len sa musi pripravit na to co este "nevidel"...-a mat po ruke kopu chemikalii "lieciv"...
...mne este otec vravel ked chodili na nitenky kedisi davno - bol to potok hned vedla mesokombinatu tam vypustali organicky odpad - krv a kadeco ine...toto vsetko tam hnilo...a bol tam taky smrad ze si to neviete ani predstavit...-a to chodili dvaja aj so susedom a raz zvracal jeden raz druhi
...ja to len uvadzam abi ste mali predstavu alebo "nepredstavu" co v tich nitenkach "vsetko" moze bit..

7 30.07.2009 07:54
ČUPR [205] - Tetry Nítěnky jako živé krmivo bych Ti moc nedoporučoval. Řada akvaristů od tohoto druhu krmení již dávno upustila z důvodu velkého rizika zavlečení nejrůznějších nemocí do akvária. Pokud již kupuješ nítěnky, tak skladovat je nejlépe v ploché skleněné misce a nechat na ně kapat čerstvou studenou vodu. Samozřejmě že tuto možnost má asi málo kdo a tak skladovat v chladničce a několikrát denně je propláchnout, čímž jednak odstraníš případné odumřelé kusy a hlavně bahno, ve kterém nítěnky vlastně žijí. Před podáváním VŽDY důkladně propláchnout v sítku a podávat buď špejlí (párátkem), nebo vložit dávku do speciálního krmítka pro živou potravu. Pozor - někdy bývají v nítěnkách i malé pijavice, které potom mohou cizopasit na rybkách. Podobné skladování vyžadují i červené patentky (komáří larvy), které jsou z hlediska výživy pro rybky nejvhodnější a hlavně neobsahují bahno. Dalším živým krmivem jsou např. buchanky, které můžeš chovat doma v nízké nádobě s velkou plochou jako je např. tácek apod. Musí být v chladu a ve tmě. Rovněž tak můžeš velmi úspěšně chovat roupice (malí bílí červící) v krabičce např. od nanukového dortu s vloženým molitanem a kouskem skla. Pak stačí pouze dokrmovat kolečkem dětského piškotu vloženým pod krycí sklo a udržovat molitan vlhký. Krmení roupicemi však nelze také jednoznačně doporučit, protože jsou dost tučné. V podstatě je mnoho možností v podávání živé potravy akvarijním rybkám, ale každá živá potrava s sebou přináší potenciální nebezpečí zavlečení nemocí, jak jsem již výše uvedl. Plnohodnotnou náhradou živého krmení je mražená strava. Zde najdeš velký výběr od nítěnek, patentek, nejrůznějších korýšů a speciálních směsí např. pro cichlidy apod.
Dej si živé krmení do síťky na rybičky nebo do sítka na čaj a propláchni ho pod vodou z kohoutku, tím ho omyjes a voda v akvariu tak pak bude cista. Druh krmení, záleží na tom, jaké máš rybičky, ale snedí vesměs vše =)
0 29.07.2009 23:43 jana – jaké živé krmení
ahojky můžete někdo poradit jaké je nejlepší živé krmení,kupuji nítěnky,ale ty vždycky zakalí celé akvárko.Nemá někdo nějakou radu?Ještě jsem se chtěla zeptat jak nejlépe živé krmení skladovat.Dala jsem je do ledničky a po 3 dnech bylo po nich
to jsi tam toho dal teda docela dost, bych řekl minimálně pěknou lžičku
ten návod je super, udělej to podle něj a jen bych tam dal těch vajec na první várku pár, tak polovinu toho co je na té fotce
až se vylíhnou, tak to poznáš velmi dobře, zastavíš vzduchování a hned uvidíš nauplie jak se tam hýbou, vylíhlá vajíčka vyplavou na hladinu a nauplie budou padat dolů
po první várce budeš vědět kolik toho je z jakého množství vajec a pak si to množství už přispůsobíš
já včera nedobrovolně zkoušel jak dlouho vydržej ve sladké vodě (padlo mi tam toho nějak moc) a hýbaly se ještě po 5h, později jsem už žádnou v akvárku neviděl

dakujem za info, nabuduce skusim.

Sakra, presne na to som sa pytal predavacky a ona povedale, ze pet-flasa nie je dobra.

0 22.03.2009 17:40 dan – Re: BranoN
Máš to špatně to vzduchování není na to aby měli přívod kyslíku ,ale nato aby se mílila voda se solí!!!

návod:
www.cichlidworld.eu/… Měl jsi to dát aspoń do uříznuté petlahve aby se to vířilo.Takhle stoho nic nebude.

Poradi mi niekto, ako vyzera vyliahnuta artemia, kupil som vajicka (Sera Artemia-mix), mam ich uz cez 26hodin vo vode podla navodu, vzduchujem a stale nic.
dik.
0 22.03.2009 17:20 Dusyk – Re: vaclav
Tu je nejaký link s popisom chovu živej potravy pokiaľ ti nevadí slovenčina.
www.sozo.sk/…
Autor však podotýka, že odchov živej potravy je náročnejší než chov väčšiny rýb. lepšie keď si nejakú nazbieraš.
0 22.03.2009 17:06 Usine – Re: kiwik22
To ti potom nezbývá než si nalovit. Počítám že chov roupic "Grindal" žížal a podobné havěti včetně octomilek tě asi nezajímá.

artemie chovam,myslel som na nejaku inu potravu ako na spestenie a zmenu aby nejedli stale to iste...
viete mi niekto poradit ako dochovat doma,nejake to zive krmeni,hlavne pre poter????
abych nezakládal nové téma,dám to sem,dneska jsem byl na rybniku a celkem pohodička,viz osobni fota
rybicky.net/profil/447&akce=osobnifoto takže i v těchto mrazech se dá pohodově nalovit koretra+blechy,jen dafnie ani jedna,což je divný,ale asi jsou v blátě

ale bylo už dost hodin,možná přes den,když slunce trochu hřeje,uvidime v týdnu

Plně souhlasim. Krmim převážně koretrou+dafnie to je totiž jediný co tu máme na takovej loužičce:P a skoro přes všechna ročni obdobi se daji koretry nalovit a taky jsem nikdy nic nezaznamenal(nemoc)co se týče nitěnek, mám tu taky jeden luxusni zdroj,krmil jsem vesele pár měsiců,až jednou celý akvo otočený

od tej doby už nikdy vice...
Tak to rád slyším...příjdou mi jako zdravější a čistější pokrm....Z nítěnek bylo ryziko střevních nemocí u určitých rybyček...
Občas svým rybkám zpestřím jídelníček právě koretrami. Možná je to z části jen pocitová záležitost, ale nevzpomínám si na problémy v souvislosti s koretrami...
A co Koretry?Já krmím jen Koretrama,když už chci krmit živou potravou,není to špatná volba?
0 21.09.2008 13:02 hanka – pomozte
moje vodní konova želva se odřela a napuchlo jí to vydezinfikovali jsme jí to.napuchlo jí to.co s tím?

0 22.07.2008 17:29 KORY – DonJuanKarlos
Ještě že máme to globální oteplovaní

každým rokem jich bude víc
Počasí těd komárům moc nepřeje, ale to nemůže trvat věčně. Myslím že je to jedno z nejkvalitnějších živých krmiv, navíc komářími larvy se živí rybičky i v přírodě.

Záleží na teplotě, když je tepleji delší dobu, jsou i vyšší počty komárů a larev. Vlastní zkušenost

0 21.07.2008 11:45 motýlek - jarda :-) – Re: Srandista
černé komáří larvy se při vyrušení ponoří do hlubší vody - dá se tedy tohle využít: nalov i s plovoucími nečistotami, přes sítko přecedit do vyšší nádoby s čistou vodou a po uklidnění je vyruš, sjedou dolů a mezitím než se vrátí nahoru tak odlov nečistotu s hladiny

0 20.07.2008 13:08 Usine – Re: Srandista
Je to jako z každým živým krmením. Musíš si udělat soustavu sítek z různě velkými oky a pak krmení přes ně promýváš vodou.

0 20.07.2008 12:32 Srandista – Komari larvy
Nazdar damy a panove...mam takovy problemecek...Kdyz lovim larvy komara v sudu tak nalovim i dost bordelu jak s tou sitkou mavam...jak potom oddelim ty larvy od spiny???Zdalo se mi to jednoduchy,ale kdyz sem se o to pokousel,moc mi to neslo a mel sem tam stale nejakou spinu..:((Diky....
To si piš, že žijí. Nemysli si, že existují jen tropické a subtropické druhy...

Má, taky patří do řádu Ensifera spolu s kobylkami...

A co takovej cvrček, ten má taky dlouhá tykadla

.
Velikost není zrovna tím nejlepším poznávacím znakem, protože pokud zrovna potkáte nymfu kobylky (tedy vývojové stádium), tak ta nebude velká jako dospělec, pokud to zrovna nebude jeden z posledních instarů. Kobylky mají dlouhá tykadla a dlouhá kladélka, sarančata mají tykadla a kladélka krátká. Na první pohled se ten rozdíl fakt pozná podle tykadel.
Kobylky jsou velké zelené masožravé, samice mají kladélko. Sarančata jsou menší a jsou býložravé. Když jdeš v létě trávou, tak to co skáče jsou sarančata. Na kobylku natrefíš málokdy.
0 12.05.2008 13:45
jdobry [13] Bohuzel jsem se na foceni nedostal ale snad to jeste napravim. Ale alespon jsem nasel nejake fotky. Vypada to ze jde o znakoplavku
Znakoplavka (mlada):
outdoors.webshots.com/…
Znakoplavka (starsi):
www.naturfoto.cz/…
Tak toto není brouk, ale "ploštice" a ta na fotce má asi 1,5mm. Je spousta druhů a jsou si podobní. No, počkám na foto

.

Znakoplavka nebo klešťanka

(když to plave na znak, je to znakoplavka)
1 12.05.2008 00:37
jdobry [13]
1 11.05.2008 23:55
jdobry [13] 
arowany nejsou cichlidy
já jim dávám hlavně ty velký zelený kobylky.
hlavně arowany,občas i vrubozubce.
0 11.05.2008 20:15 sokar když jsou a nachytám,tak s nima krmím

dalo by sa krmit rybi mladimi sarancami,su to kobilky,ked sa viliahnu su malicke akurat pre skalare.obsahuju bielkoviny.ma stym niekdo skusenosti.
0 25.05.2007 16:03 kuba – chovaní živého krmení doma
napište stručny navod to mam normalně potom vylovit? nebo mam tam nallit tu vodu!
0 25.05.2007 06:06 motýlek – artemie
u jsem to zde někde psal: jen tak jako pokus jsem nechal pár nauplií artemií v deci vody a přihodil pár granulí SAKu ... po pár dnech tam plavalo několik dospělých žábronožek a asi po měsíci se tam objevilo cosi vajíček ... ale to uvádím spíše jako raritu - praktický význam by snad byl jen jako spestření potravy nějakým opravdu vybíravým druhům . např. okouníček sklovitý

patentky se dají uchovat asi 10 - 14 dnů v lednici bez vody - musíš je nechat jen vlhký, dělám to takle už několik let
Dají se chovat ,ale je to příliš složité a pracné. Nikdo to nedělá.
0 24.05.2007 16:42 bonbbonek – patentky
Ahojky!
A patentky se nedaj nejak samy o sobe chovat a rozmnozovat?
V sobotu jsme tam psali objednávku a hned v pondělí ráno odpověděl. Takže buďte bez obav, funguje to.

To je fakt Side. Návodů jak pěstovat živé krmivo je v součsnosti poskrovnu.

0 04.02.2007 10:48 Sidonius Osobní zkušenost ne. Ta aktualizace mi nějak unikla... Před pár dny na Akvaristovi tento zdroj doporučoval Plecos, takže jsem tuto informaci vzal jako tutovku a použil ji dál...
Pokud tahle informace nebude použitelná k nákupu, určitě bude užitečná díky návodům k chovu...

Mohu mít otázku Side? Máte s touto firmou konkrétní zkušenosti? Stránky byly naposled aktualizovány v červenci 2005.
0 04.02.2007 09:50 Sidonius – Živé krmivo
0 21.05.2006 14:15 dalik – diki
diki....
0 20.05.2006 19:56 janko – komarie larvy
Ahojte. Zatiaľ najbežnejší spôsob je ten , že dáme napríklad na balkón nádobu (aspoň 40 L) naplnenou vodou a trochou žihľavovej (kopřivovej) šťavy. Komárie larvy treba odlovovať ešte pred zakuklením. Tie zakuklené väčšina rýb odmieta konzumovať. kukly rozoznáme podľa tlstej hlavovej časti
0 20.05.2006 19:02 vanda – .
a ti komarci to tam snesou přes noc nebo ve dne??
0 20.05.2006 18:25 vlada – chceš komáří larvy
Do tý vody na balkoně přidej trochu slepičince.
1 19.05.2006 17:34 jan – ..
dej za okno či na balkon vodu v nádobě, komáři ti tam larvy nakladou. Alespoň takhle jsem to slyšel.
1 19.05.2006 16:36 dalik – chovaní živého krmení doma
Nevite jak by se daly v PANELAKU chovat patentky nebo něco podobneho(komari larvy.....) Pokud s tim ma někdo skušenosti napiste prosím....
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 20982x