Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Plži a rozpad ulity

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Plži a rozpad ulity
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2015 23:15 Žena sivon [1714] - PlžiRe: Raviolka
Dovolila bych si z tohoto velkého množství cenných informací ještě jednou vypíchnout ty "pořádně oslizlé povrchy" pro neritiny a jejich příbuzné. Jasně a stručně daný návod k jejich úspěšnému chovu.

Bohužel to není v souladu s módou sterilně čistých akvárií, do kterých se tito plži často pořizují jen za účelem "likvidace" řas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.05.2015 16:29 Žena Raviolka [2154] Re: ludvik
Pastvinami jsem myslela právě ty kameny s povlaky. Jestli tam jsou, tak je to jedině dobře, ale twinstar je asi na něco jiného... "Obrostlé" kořeny byly čím? Pokud myslíš řasy, tak o těch jsem nepsala. Takže moc nechápu, k jakému gáblíku to mají pár centimetrů - ale já se opravdu můžu vyjadřovat jen k těm fotografiím v prezentaci, nic víc. Pokud se ti zdá, že mají potravy dost, tak je to jedině dobře a není co řešit.
P.S. Příkrm granulkama zrovna pro neritidy považuju za zbytečný. Já jim fakt radši dávám pořádně "oslizlé" povrchy, protože to je jejich přirozená potrava.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2015 15:04 Muž ludvik [1082] Re: Raviolka
Buď si jistá, že pastvin mají opravdu hodně :-) Na fotkách toho moc vidět není a jsou už staré. Momentálně se za akvárium i stydím (už i sinice mě navštívila). Je jich dokonce tolik, že jsem si pořídil Twinstar, ale právě kvůli šnekům nezapnul, pořád doufám že to nějak zvládnu. Kdyby to zvládli šneci očesat, tak bych byl spokojenější.
Kořeny mám, ale moc jsem je neviděl ani na tom velkém, ten byl obrostlý dost (ale už jsem ho zrušil). Tři stěny akvária dokonce ani nečistím (no dobře, jeden z boků občas), něco by tam být také mělo.

A sežerou i jiné řasy, než GSA a jí podobné. Očesají i kobereček z vláknité (druh netuším, prostě koberec s vysokým chlupem). Myslím tedy clithony, neritiny a septarii. Za taiou nikdy výsledek okem vidět nebyl ... až bych si tipl, že ostatním nekonkuruje.

Tvrdost vody pro Taiu je pro mě zajímavá informace - v atlasu je 5-20 a pH od 6 do 8. Tvrdost měřím okolo 10 a pH ladím na 6.6 (ano, COčkem). Nejsou to sice hodnoty "uprostřed", ale pro laika je to ok ... Dokonce jsem měl i mládě :-) Ale nevydrželo.

Tolik šneků nemám. Jsem to zapomenul aktualizovat, blbě se počítají a jedna várka prakticky pošla (že by za týden tak vyhladověla si nemyslím). Pět neritin, tak pět clithonů (jsou podstatně menší, než neritiny), septarii (doufám) a dvě Taii.

A pokud je rozsivka tak chutná, tak ta moje hnědá řasa nebude rozsivkou :-) To moc nežerou.

Krevetí granulky občas přidávám (Sera), ale chutnají i rybám ... občas i Hokkaido loops od Dennerle (plus jak jsem zmínil spirulinu s chlorelou). Takže ani v tomto ohledu se nedá říci, že by byly úplně bez příkrmu. Ale je to fakt jen jako přilepšení myšleno. A možná na to z vysoka kašlou ...

Člověk by neřekl, že můžou trpět hlady, když to mají ke gáblíku pár centimetrů prakticky odevšad ...

Já nechtěl nijak přesnou radu :-) Jen diskusi ohledně vhodného krmení (a způsobu krmení) šneků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   14.05.2015 12:40 Žena Raviolka [2154] Re: ludvik
ludvik napsal: Pod pojmem "kvalitní strava" bych si tedy představil něco jiného, než běžně naleznutelného v každém akváriu ... proto se ptám co jim přihodit.A proto se já ptám, KTEŘÍ plži. Opravdu není možné hledat ideální stravu pro "plže". A mimochodem spousta šneků v těch "normálních akváriích" hlady opravdu trpí.

Mrkla jsem se na tvé větší akvárium - reaguju tedy na to, co je tam popsáno, pokud je aktuální stav jiný, tak jsem pochopitelně mimo obraz. Máš tam celkem 17 neritidů - to je strašně moc. Tohle jsou zrovna plži, kteří se živí oškrabováním nárůstů z pevných podkladů. Nežerou rostlinné zbytky ani krmivo - pokud ano, jen okrajově. To akvárium navíc vypadá velmi čistě a žádné velké "pastviny" tam pro ně nejsou. Potřebovali by více kamenů, případně dřeva, povlaky na bočních sklech. Můžeš jim přilepšovat tak, že jim budeš dávat předem několik týdnů namočené listí (já používám z dubu - nežerou ho, jde o ty povlaky na něm), nebo jim někde mimo akvárium necháš obrůst kamení - nemusí to být nutně řasa, naopak hodně ocení všelijaké povlaky rozsivek. To je pro neritidy velká pochoutka.
Taia je na tom podobně, ta si s neritidy v tvém akváriu potravně konkuruje. K seškrabování jí ještě vyhovuje prohledávání kalu a detritu. (Mimo téma krmení bych ale řekla, že zrovna ta taia trpí i vodou. Přidáváš CO2? Ona je z velice tvrdé vody s vysokým pH a nevyniká zrovna chemicky odolnou ulitou, narozdíl např. od neritidů.)
Máš tam 19 šneků, kteří potřebují v ideálním případě oškrabávat kamení nebo napadaný organický materiál. Žádný z nich není uklízeč zbytků nebo požírač rostlin a makroskopických řas. Vhodnější by bylo ubrat zástupce téhle skupiny a doplnit třeba jiné, pokud chceš mít šneků hodně. Na druhou stranu, těmhle šnekům ty vhodné "příkrmy" běžné ryby žrát nebudou.

Okružáci jsou jiná kapitola. To jsou druhy stojatých vod bohatých na rostliny a makroskopické řasy. Mají taky úplně jinou stavbu ulity (jsou daleko citlivější na ono “rozpouštění”) a jinou životní strategii. Na potravu nejsou zdaleka tak vybíraví, ale potřebují jí hodně. Tady je potřeba zvážit u každého konkrétního akvária, jestli okružákům buď zbyde dost potravy od ryb, nebo si najdou rostlinný materiál, sem tam nějakou tu mrtvolku ryby...uhm. Žerou něco úplně jiného než neritiny, clithoni a taia.

Ale mám dojem, že se rozepisuju až moc a odkláním od tématu. K dokrmování mimo všeho výše uvedeného můžu doporučit (zcela obecně, pro některé druhy to bude to pravé, pro některé k ničemu): různé chutné rostliny, granulky pro krevety (kupuju konkrétně od Pepy Koblasy, je to taková směs a jsou v tom mj. celé rostlinné zbytky, ryby to nechává poměrně v klidu – nejdřív ovšem nakrmím ryby a potom si dám druhé kolečko s krmením šneků, krmím je denně), dřevní tablety (zdroj tamtéž), práškovou/lisovanou spirulinu či chlorellu (vločková podoba je ok, ale tu vyzobou ryby). A taky pravidelně dávám něco živočišného (živé nebo mražené), i když třeba v daném akváriu chovám pouze šneky.
Já šneky krmím hodně, je to na nich poznat. Bohužel není jednoduché napsat, co je to ta “kvalitní strava”, jinak bych to uvedla už napoprvé. Záleží to na konkrétním druhu a taky na konrétním akváriu, někde chybí to, jinde zas něco jiného. Je potřeba každopádně krmit pestře a hodně.

Omlouvám se, hlavním poselstvím tak dlouhého příspěvku je vlastně sdělení, že "je to složité"... ale tohle fakt není téma na pár odstavečků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.05.2015 00:33 Muž ludvik [1082] Re: Raviolka
Pod pojmem "kvalitní strava" bych si tedy představil něco jiného, než běžně naleznutelného v každém akváriu ... proto se ptám co jim přihodit. O trápení hlady přeci nemůže být řeč snad v žádném "normálním" akváriu.

Mimochodem o nějakých extra nárocích plžů se člověk také moc nedočte. Žerou řasy, odumřelé části rostlin, některé i neumřelé, zbytky krmiva, detrit (což teda moc nevěřím). A to je tak všechno. Tedy nic, co by člověka nějak postrčilo k přikrmování.

Občas dávám tabletky s řasou (sakra, si teď nevzpomenu ... spirulina a chlorella?). To ryby moc nechtějí. Ale ať jsem čekal jak chtěl, šneka jsem na tom také neviděl. Nedělám to tedy zrovna často.

Třeba okružákům se u mě nedaří vůbec. Levatkám jenom v jednom akváriu a také už žádný zázrak. Okružáci mají podivnou ulitu, levatky vypadají normálně.
Clithoni v jednom akváriu rozpady ulit mají, v druhém ale ne. Týká se to ale jen jednoho druhu (Sun), ten menší ("rohatý") vypadá podstatně lépe. Naopak Neritiny vypadají v pořádku všechny (až na jednu, co padla z výšky na šutr). Taia je relativně v pohodě, ale jen na první pohled. Ulita vypadá jak po náletu kobylek. Úplně mizerné to ale není, nic neprosvítá. Na jedné se ovšem drží řasa tak dokonale, že to vypadá jak kdyby to za ní vlálo ve větru ...
Septaria byla také v pohodě, když jsem ji viděl naposledy. A druhá umřela. Jenže to skoro každý šnek z té jedné nákupní várky.

Za něco může osazenstvo akvária ... ale za všechno ne. A tam co se jim daří méně toho mají k žrádlu podstatně víc. Jediný výrazný rozdíl ve vodě je v alkalitě. Šnekům příhodnější krevetárko má o něco víc (spíš k 8, na rozdíl od velkého, kde je to ke 4).

Tobě se o vhodné kombinaci obyvatelstva akvária dobře mluví ... Ale co udělá normálnější člověk? Koukne do atlasu, porovná nároky, velikosti, barevnost, apetit ... a podle toho vybere. Zjistí, že k sobě pasuje v podstatě všechno, až na výjimky (ala afrika). A plži mají požadavky takové, že je lze strčit snad kamkoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2015 21:29 Žena Raviolka [2154] Re: ludvik
Kteří plži?

Spousta druhů si nejvíc pochutná na tom, o co ryby nezavadí. Nárůsty na kamenech a listech rostlin, dubové a jiné listí nebo přímo dřevo, odumírající části rostlin nebo extra chutné druhy rostlin ještě stále rostoucích hmm... To jim ryby brát nebudou.

Jinak samozřejmě platí, že tak jako vybíráme vhodnou kombinaci spoluobyvatel pro naše ryby, stejně tak do té mozaiky musí ladit vybraní plži. Pokud se kdokoliv nenažere, ať je to ryba nebo šnek, tak je ta kombinace špatná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 20:35 Muž ludvik [1082] Re: Raviolka
Nojo ... ale jak se krmí plži (a vlastně čím ...) tak, aby jim to ryby nesežraly?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   13.05.2015 19:38 Žena Raviolka [2154] Re: RBSC
Už to tu zmínil Designer (konchiolin!) a nějak to zapadlo. Klíče k pěkné k ulitě jsou v akváriích dva - bohužel drtivá většina lidí se soustředí na vápník, který je až druhořadý. Hlavní je, aby měl šnek kvalitní stravu. Díky tomu si vybuduje takovou ochrannou vrstvu, která nepustí okolní "kyselinu" k vápenatým vrstvám. Pokud mu něco ve stravě chybí, tak jednak postupně o vrstvy ulity přichází, a navíc si může chybějící látky šnek opatřovat tím, že okusuje vlastní nebo cizí ulitu. Obojí nechává celkem nezaměnitelné stopy a je to častější jev, než by se zdálo.

"Kvalitní strava" je samozřejmě pro každý druh jiná, neznamená to ale sépiovou kost nebo podobné zdroje vápníku. Chovám v ostravské (hodně měkké) vodě spoustu různých šneků a žádným vápník nepřidávám. Na ulitě je bohužel vidět, když se dopustím nějakého přehmatu a snížím nebo špatným způsobem změním krmnou dávku.

Vnější ochranná vrstva, tzv. periostrakum, je zjednodušeně řečeno to barevné. To je důležité a právě tahle organická vrstva je závislá na kvalitní potravě, protože má bílkovinový základ - jakmile je už obnažená vnitřní bílá (nebo spíš perleťová) vrstva, tak už je to opravdu jen o tom postupném rozpouštění v kyselině...

Jinak tloušťka ochranné vrstvy se mezi jednotlivými druhy liší a stejně tak i její náchylnost k poškození - vychází to z přirozeného prostředí daného druhu, z rychlosti metabolismu a růstu... Ale to by bylo na dlouho, je tam spousta souvislostí a zajímavostí (aspoň v mých očích). Před cca 2 roky jsem o tom měla přednášku v Bratislavě, mám tudíž na tohle téma hodně materiálu a fotek a jednoho krásného dne to snad poskládám do článku.

Zkráceně: Poškození ulity = nutnost začít pestřeji (nebo více) krmit. Spíš než přímé "přikrmování vápníkem" pomáhá u toho rozpouštění změnit parametry vody, on už si to šnek stejně neopraví, ale prvořadá je opravdu strava. Periostrakum se v běžné vodě nerozpustí. Naším cílem je, aby tahle vrstva byla silná - a aby si ji sami šneci nepoškozovali. Vápník je důležitý, koneckonců u mnoha druhů je množství aragonitu v ulitě úctyhodné, ale málokdy ho bývá ve vodě, substrátu, kamenech apod. + v potravě opravdu nedostatek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 17:12 RBSC Re: sivon, Horác
Zkoušeli jste někdo vitamíny (nevím které u šneků můžou za tvorbu ulity, a nechce se mi to dohledávat)? - Největší možnosti otestovat to má zde nejspíš právě Horác. (Nebo jim změnit jídelníček.) Jinak, jako další spekulace, to je možná změnou chování (nebo poruchou metabolismu) kvůli parazitům - teda pokud to je poškození okusem například. Ale dost možná to je i nějaká třetí možnost.
Eventuálně zkuste napsat například panu Horsákovi z MUNI, jestli vám nedá nějaký tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2015 22:26 Žena sivon [1714] - PlžiRe: Horác
U mne to, i přes sépiovku a drcené skořápky, došlo tak daleko, že se ampulárii rozpustilo víčko, když jsem bublala CO2 (i když velmi, opravdu velmi umírněně). Tak jsem bublání kvůli plžům raději vzdala. Ale nám teče z kohoutku téměř destilovaná voda.

Pochopila bych porušení ochranné vrstvy u piskořek, které se musí prodírat štěrkem. Pak by na tom teoreticky měli okružáci být lépe, ale vypadají také docela odrbaně.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2015 19:13 Muž Horác [3942] Re: Designer
A pro nás, co céóčko nepřidáváme ... bys něco nevygůůůglil? :o) ... já měl kdysi fakt hafo ampulárií ... ale pomoct jsem jim nedokázal ... vápníkové tablety, sádra, ... nic nezabralo ... ty ulity vypadaly fakt děsně ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2015 18:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Kamilstrom
Kamilstrom napsal: Naposled jsem cetl zajimavy nazor T. Barra na The Barr Report,ze pri poruseni ochranne vrstvy ulity sneka,at uz mechanicky nebo chemicky apod.dochazi k nenavratne destrukci ulity a snek uz pak nema sanci. :-) Na povrchu ulity je konchiolin, coz je bilkovina odolna kyselinam. Pod tim je CaCO3, ktereho rozpustis v ciste vode pri teplote 25°C tak 14mg/l, v bezne vodovodni bych predpokladal, se mu ani moc rozpoustet chtit nebude. Ovsem kdyz pridavas CO2, pak H2CO3 + CaCO3 = Ca(HCO3)2 a hned se rozpousti mnohem lepe.

Ne ze bych byl tak chytry, jen jsem vymyslel klicova slova a zbytek resi Google. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2015 18:23 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: ludvik
Ono ten rozpad ulit u sneku mozna neni zpusoben nedostatkem Ca,vetsinou je obsah Ca ve vode dostacujici(pokud nepouzivate RO nebo nemate jinak upravenou vodu). U rostlinnych akvarii muze byt pricinou i vyssi obsah CO2,pri jeho umelem dodavani.Naposled jsem cetl zajimavy nazor T. Barra na The Barr Report,ze pri poruseni ochranne vrstvy ulity sneka,at uz mechanicky nebo chemicky apod.dochazi k nenavratne destrukci ulity a snek uz pak nema sanci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2015 01:43 Muž ludvik [1082] Re: NO NAME
K čemu je dobrá mouka? Kromě chleba? Jak ho do akvária přidávat a v jakém množství?

Pšenice obsahuje maximálně 500mg/kg vápníku. Abych si zvýšil koncentraci o 10mg/l ve 300 litrech = 3000mg / 500 = 6 kilogramů mouky. Něco mi na tomto názoru nesedí :-) Neumím si představit tam vysypat lžičku, natož šest balíčků.

web.vscht.cz/…
V mouce je to ještě horší ... takže těch balíčků bych potřeboval dvanáct.

Nebylo by lepší udržovat v akváriu kousky sépiové kosti? U mě to teda moc nefunguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2015 21:43 NO NAME Re: petraguzy
To záleží na okolnostech. Ale typuju na nedostatek vápníku. Pomůže mouka obden. Ale jinak...... nemám zdání co to může být. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2015 17:42 petraguzy – okružák červený pomoc
zdravím,
mám v akvárium okružáky červené a najednou se všem na ulitě udělali bílé fleky připadá mi to jako nějaká plíseň nebo mají trochu zeslabenou ulitu jakoby odlamující všem díky za radu :-) :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 13:37 DanH Re: martin386
Proč bys to tam dával, kdyby jim to vadilo? A proč by se to doporučovalo, kdyby jim to vadilo? Krevetkám to naopak prospěje ( je v tom vápník, který krevetky potřebují na stavbu krunýře )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 15:04 Muž martin386 [17] - Živorodky
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak velký kus sépiové kosti do akvária 30L ( Mé krevetkárko v prezentaci). A zda-li to nevadí krevetkám. Děkuji za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 18:48 arcticlady Re: ivaha
no já mám 240 L. a dala jsem za filtr celou sépiovou kost délky cca 20 cm.
Je pravda, že je tam zatím asi 4 dny, ale tvrdost se mi nezvedla.
Asi to bude chtít víc času.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 17:08 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: arcticlady
Do jednoho malýho akvária, kam dost krmím, takže je tam šneků habaděj, jsem dala tři asi centimetrový kousky a zlepšení na ulitách je.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 16:35 arcticlady Re: snehulda007
Sépiovou kost mám za filtrem a kousem na dně. Ale nevím jak rychlý to má efekt a hlavně jestli stabilní.
Mám tam totiž hromadu piskořek, které mají asi příliš velkou spotřebu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 14:36 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: snehulda007
Sépiovou kost jsem dala do vody někdy minulý měsíc a už je to znát palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   08.05.2013 13:51 Muž snehulda007 [850] Re: arcticlady
A co zkusit kousek sepiové kosti? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2013 10:07 arcticlady – Kalciové tablety
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Potřebuji zvýšit množství vápníku v akváriu kvůli šnekům.
Dočetla jsem se o využití kalciových tablet z lékárny. Tím jsou myšleny ty šumivé nebo jsou i nějaké pomalu rozpustné?

Díky za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2012 08:28 jamajcan Re: AndyXYZ
Protože jsou Ampul.plži s tenkostěnnou ulitou,tak jsou citlivější na kvalitu vody.Doporučuju změřit Ph,asi ho budeš mít nižší ,než je pro ně zdrávo.Taky bych doporučil změřit tvrdost vody.Dodat vápník,který potřebují ke stavbě ulity.Vaječná skořápka,sepiová kost atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2012 08:07 Žena AndyXYZ [0]
Fotka k příspěvku Ahoj,
mojí ampulárce se pořád horší ulita. Přidávám pravidelně tablety, jak jste tady doporučovali a snažím se ji dokrmovat, jenže ona nikdy to krmení nenajde :-D. Takže se vlastně živí jen tím, co najde. Jak to řešíte vy? Prostě hodíte doprostřed akvárka okurku a šneci si to najdou? Přikládám fotku ampulárky.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2012 16:55 R Muž romant [27987] Re: KAČKA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2012 16:48 Muž snehulda007 [850] Re: KAČKA
Já jsem dostal radu,že je dobrý dát kousek sepiovky,aby měly šneci krásnou ulitu.Předpokládám,že to má co dočinění s vápníkem. Ale taky jsem tu čet dost rozsáhlou diskuzi o děravé ulitě a závěr byl,že je hodně důležitá pestrost potravy. Skus to tu někde ve fóru vyhledat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2012 16:34 KAČKA
Jaké dávám mu okurku, někdy salát a vločkové krmivo. odepiš...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2012 06:49 Muž LiborSprysl [9015] Re: KAČKA
Vylepšit stravování
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2012 18:48 KAČKA
Můj šnek má na ulitě dírku, dalo by se s tím něco dělat?A trápí ho to??
:-( :-( :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 18:28 Žena sivon [1714] - PlžiRe: Komodor
Raději skoč do "zverimexu" pro sépiovou kost a malý kousek dej do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 17:35 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Komodor
To jakože bys do akvárka sypal sádru abys zvýšil obsah vápníku ve vodě? Proboha, jen to ne!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 20:15 Komodor – Sádra?
Dobrý večer,mám Měchýřovku východní s velkou prasklinou, je ve vodě s nedostatkem vápníku,až teď jsem na to přišel a chtěl bych se zeptat jestli by mu nevadila sádra(kvůli vápníku).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 13:03 Muž RadioactiWe [192] - LabyrintkyRe: NASREDDIN
Nie, napríklad kúsky z okrajov akvárka ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 11:05 Muž Sewer [99] Re: ustavprochore
Fotka k příspěvku Děkuji za upozornění, na vodu si dám pozor ano

Jinak tableta se ihned po vhození do vody rozpadla a jedna ampulka se na ní hnedka vrhla, tak uvidíme...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2010 10:55 Žena ustavprochore [567] Re: Sewer
Oprava již poškozených ulit je dost problematická, viz třeba Horácův článek v 7. čísle Akvária.
Jinak na ty kalciové tabletky pozor, kromě uhličitanu vápenatého to obsahuje i pomocné látky typu škrob, želatina, v malém akváriu to bude hodně kalit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 10:53 Muž Sewer [99] Re: kwen
Fotka k příspěvku Tak jsem právě přišel z lékárny a koupil jsem CALCII CARBONICI 0,5 TBL. od výrobce Medicamenta. A jdu léčit ulity :-)

Snad někdo poradí jak a kolik...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2010 09:58 Muž kwen [1] Re: Sewer
Zkus jim do akva hodit kousek sépiové kosti. Mám vyzkoušeno. I když na mechanicky poškozenou ulitu nevím nevím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2010 09:41 Muž NASREDDIN [1383] Re: RadioactiWe
No tak to bych radši nedělal.
Vodní kámen , to je prevít, rozbije i pračku smich .

Ale teď vážně, vy jim dáváte vodní kámen?
To jako jednou za čas vyklepete rychlovarnou konvici do akvária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 09:35 Muž RadioactiWe [192] - LabyrintkyRe: Sewer
Ja slimákom hádžem kusy vodného kameňa hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 09:29 Muž Sewer [99] Re: kreten
Jediné, co mám možnost změřit je PH a to mám 7,1 - 7,4, což by pro ampulárii mělo být OK. Problém by tedy mít neměla. Potravu přijímá zcela normálně, nic ji neohrožuje a chová se naprosto přirozeně. Zkrátka utekla :-)
Přistoupíme tedy k otázce kalciových tablet.
Chci do 12ti litrového akvária na týden dát 3 ampulárie a podávat jim kalcium. Poradí někdo "dávkování"?
Děkuji! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2010 08:14 kreten Re: Sewer
Protože není zřejmé jakou máte vodu, tak nelze usuzovat, zda ampuláriím chybí vápník. Jejich útěky jsou běžné. Jsou to blby. Lezou běžně po rybárně vejce kladou třeba na sousední nádrže a pak se vrací... a nebo spadnou na zem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2010 06:44 Muž Sewer [99] – Ampulárie - poškozená ulita
Jedna z mých ampulárií má prasklou ulitu a dvě jí taky nemají moc hezkou. Někde jsem se tu dočetl, že jim chybí vápník a že jdou na to dobré kalcioné tablety z lékárny.

Chci se zeptat na Vaše zkušenosti s tímto problémem. Jak které ryby snášejí kalciové tablety, či jestli šneky raději na čas přelovit do jiné nádrže (zrovna se mi uvolnilo jedno akvárko a ještě je napuštěné). Jak často, kolik tablet a po jakou dobu dávat, ...

A aby mě tu někdo nepranýřoval za prasklou ulitu ampulárie, tak raději vysvětlím, jak se to stalo. V pátek ráno jsem přelovoval pár rybiček do jiného akvárka a měl jsem asi 20 minut sundaný kryt z akvária. I když jsem prakticky celou dobu byl u akvárka, musela mi potvůrka nějak proklouznout. Našli jsme jí až včera večer přischlou ke zdi mezi zdí a stolem, na kterém je akvárko. Nebylo tam vidět, ale bylo jasné, že jestli někde je, tak už jedině tam (hledali sme všude). Mezi zeď a boční desku stolu nebylo vidět, tak jsem tu škvíru musel fotit a pak se koukat na fotky. No... samozřejmě tam byla a po chvíli se nám jí podařilo vydolovat. Protože byla zavřená, tak jsme ji hodili do toho uvolněného akvárka a jupí - za 15 minut lezla po skle.

Na závěr bych se chtěl zeptat, jestli může její utěk z akvária něco signalizovat a zda bych měl něco podniknout. Žije společně s krevetkami Red Cherry a několika Endlerkami v 60ti litorové nádrži a krmím jí tabletkami od JBL.

Všem mockrát děkuji za reakce.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2010 09:00 Muž kortezhugo [983] Re: sindljan
...tiez som mal mekku a kyslu vodu -z vodovodu GH 2-3 a ampula rastla krasne - ziadne odvapnenie sa "nekonalo"...
...ale X-) ako pisal Johan...ona sa "chodila" nazrat aj krmiva pre rybi - a tam je dost aj vapniku aj fosforu aj kadecoho "ineho"... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 19:22 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: sindljan
Pusťte jí zpět do akvária. Oni nepotřebují jen vápník, ale také například fosfor. Čili to je o výživě. Třeba to u další generace dopadne lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 19:19 Muž sindljan [3] Re: filipsi
Tak bych měl poslední dotaz na toto téma...
Má cenu ampulárku separovat z aqua a dávat jí dovody víc vápníku a snažit se o uzdravení ulity a nebo se na to mám vyprdnout a pustit jí zpátky do akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 16:52 Muž filipsi [1295] Re: sindljan
To vubec nic neni, nepropadej panice, moje v mekke a kysele vode vypadaji mnohem hur, presto jsou velke a dva roky spokojene (to si myslim samozrejme ja, nic nerikaji) ziji a kladou vajicka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 13:56 Muž sindljan [3] Re: kwen
To je mi opravdu líto, že i po přidání více vápníku se jí ulita neobnoví. Nejvíc líto mi ovšem je to, že mi jí ten člověk na burze prodal. Vypadal celkem solidně. Tak snad se aspoň ta amulárka netrápí. Dá se ve vodě změřit, jestli se jí bude ten krunýř odvápňovat dál?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 13:50 Muž kwen [1] Re: sindljan
Taky mám ampulárii je na tom určitě ještě hůř, taky jsem se pídil po tom jak jí pomoct a sépiovka teda fakt nepomáhá sad

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [2] 3

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 5437x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/20-plzi-a-rozpad-ulity?od=51