Z ovesné mouky a vody uhnětu vláčné nelepivé těsto,vložím jej do jednorázové injekční stříkačky,vytlačím na stretchovací folii a nechám vyschnout.To vytlačení je dřina,tak jsem si pomohl výtlačnou pistolí na lepidlo, do které jsem dal podložku s odpovídajícím průměrem pro stříkačku.Někde na netu jsem viděl,že do těsta přidávají kvasnice a spirulinu,jaký efekt to má nevím.Příští dávku krmiva chci naformovat ve větším množství,pomocí prázdné kartuše od lepidla výtlačnou pistolí.Špagetky mají oproti mouce výhodu,nekalí tolik vodu v odchovné nádržce,jsou rychle nasáklivé.Používám vzduchovací kámen,bez něj se mi přemnožený Dero udusil po dvanácti hodinách od údržby,částečně přežil pouze ten,který byl na části houby vyčnívající z vody.
Momentálně se pokouším o chov na potopené plošince z molitanu,volně plující červíci se snadněji dostanou ke zdroji potravy a méně se shlukují na dně.
Při údržbě odsávám shluky Auloforusu ze dna,pomocí vzduchovací hadičky nasazené na injekční stříkačce,druhý konec je osazen plastovou průhlednou trubičkou.Zbytek volně plovoucích červíků odcedím z vody přes používaný molitan ( používám 2cm tloušťku,v dlani vlastní vahou vytvoří prohlubeň),potom houbu přeložím na polovinu,krmnou částí dovnitř a po uzavření obsahu stiskem obvodové části, jemně promačkám pod tekoucí vlažnou vodou,na závěr omyji šlem ze stěn chovné nádoby,napustím vodu a po vložení molitanu nakrmím.
Dero je pro mne novum,tak se formou pokus-omyl snažím přijít na způsob efektivního chovu cestou nejmenšího odporu.Vylučuji nádrž o obsahu desítek litrů,nemám ji kde umístit,chov na vysokých molitanech umístěných na dně a vyčnívajících nad hladinu mi nevyhovuje (udušení přemnožených červů ve vnějším vodním prostředí,volně plovoucí molitan se po přetížení potopí -nutnost regulace výšky hladiny a omezení využití jeho spodní plochy,mouka ve vodě negativně ovlivňuje kvalitu vody,ovesné vločky v rozumném množství,se dají použít při déle trvající nepřítomnosti.
Pokud máte nové zkušenosti s Auloforusem,tak je zveřejněte,to co jsem zde uvedl funguje,ale stále hledám novou cestu k jednoduchému chovu v bytových podmínkách,přítelkyňi to moc nevoní.