Kade-tade po tomto diskusnom fóre sa sem-tam spomenie organické znečistenie vody, či už v súvislosti s ruduchou, Twinstar, ORP meraním redox potenciálu a podobne. Myslím si, že by ti táto téma zaslúžila samostatnú diskusiu...
V mojom akváriu mám stále problém buď s klasickou štetinkovou ruduchou alebo skôr s jej svetlomilným variantom "jelení paroh". Pritom nemám svetlo nejako extrémne silné, skôr naopak. Po nasadení Twinstar riasa zmizne. Existuje podozrenie, že Twinstar mení redox potenciál. Ten nemám ako zmerať, lebo lacný "ORP tester" dáva skôr náhodné čísla ako nejaké zmysluplné hodnoty. Skúsil som však test manganistanom draselným - do akvária naliať 2 mg/l a sledovať, či sa po 4 hodinách zmení farba z fialovej na jemnejšiu ružovú alebo až na hnedú. Mne sa zmenila na hnedú už po pol hodine a to aj po opakovanej dávke manganistanu, čiže zjavne mám v akváriu vysoké organické znečistenie.
Zamýšľal som sa už dávno nad tým, že či môže bublanie CO
2 z burčiaku zvyšovať organické znečistenie. A tak som spravl experiment: Do rovnakých pohárov s rovnakou čistou vodou som dal rovnaké množstvo roztoku KMnO
4 (cca 60 mg/l, nech vidím farbu i v malom objeme). Do jedného z nich som dal čistú hadičku z biokvasu. Síce sa asi moc dobre nerozpúšťa, ale špinavý kamienok či reaktor by ovplyvnili výsledok. Chcel som zistiť, či plyny biokvasu spôsobia skoršie zhnednutie. Nechal som pôsobiť a... Už po pár dňoch bolo vidno nejaký ten rozdiel a po týždni bol pohár s hadičkou svetlý, do hneda, bez hadičky v pôvodnej farbe, pripájam fotku. Po ďalších pár dňoch už nie je v pohári s hadičkou ani náznak ružovej, na dne je usadený rozložený manganistan.
Teda burčiak podľa všetkého spôsobuje zvýšenie organického znečistenia, ale otázne je, ako moc a či to nie je hodnota zanedbateľná voči ostatným zdrojom. Veď v tom pohári nebolo manganistanu až tak veľa v absolútnom množstve a trvalo to dosť dlho. Na druhej strane, bublinka mala dráhu len asi 10 cm a hneď šla z vody preč, teda rozpustnosť mizerná.
Tým netvrdím, že každý, kto používa biokvas, bude mať ruduchu. Ale domnievam sa, že to môže zvyšovať pravdepodobnosť. A otázka je, ako organické znečistenie znížiť? Mám aj nejaké konkrétne otázky, ale musím bežať, dopíšem neskôr...