Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Organické znečištění vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Organické znečištění vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.10.2014 12:12 Marcel G Re: zervan
zervan napsal: Čiže by mohlo pomôcť aj prosté vzduchovanie?Tím si nejsem úplně jistý, a to minimálně ze dvou důvodů: 1) vzduchování vytváří příliš velké bublinky, které budou rychle unikat k hladině, a moc kyslíku se z toho asi do vody nerozpustí; 2) aby dobře fungovala mineralizace organických látek v substrátu, potřebuješ dostat kyslík i do substrátu, což lze pomocí vzduchování těžko ... to ti mohou efektivně zajistit asi pouze rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 11:36 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Marcel G napsal: ... Domnívám se, že se mi tím zvýšila hladina rozpuštěného kyslíku ve vodě, což výrazně podpořilo činnost aerobních mikrobů, kteří teď zvládají organický odpad rozkládat mnohem efektivněji a rychleji (oproti stavu, kdy mají k dispozici malé množství kyslíku, o které navíc musejí soupeřit s nitrifikačními bakteriemi). Čiže by mohlo pomôcť aj prosté vzduchovanie? Som si pred pár dňami kúpil k rozstrekovacej rampe diel EHEIM 4009670 (www.zoocentras.lt/… - čo je obdoba podobnej hadičky na čerpacej hlave), lenže na rozdiel od čerpacej hlavy mi akosi nefunguje, mám rúru predĺženú a už tam nie je dostatočný prietok, aby to so sebou bralo vzduch. Asi mám 2 možnosti: skrátiť rúru alebo tlačiť vzduch malým vzduchovacím kompresorom ("motorčekom").

Inak hoci som to možno opísal hrozivo, nebadám zníženie prietoku filtra - úplne to póry neupchá, len je to celé hnedé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 10:59 R Muž vaclav [14600] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Marcel G
Když jsem po několika letech měnil dno v akváriu byl jsem překvapený že bylo čistější než když jsem ho tam dával. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.10.2014 10:19 Marcel G Re: zervan
Co je ten "hnědý maglajz", nevím (mohou to být bakterie, organický odpad, nebo železo, případně kombinace všech možností). Na druhou stranu si ale dovolím pár nápadů k tomu, jak snížit míru organického znečištění v akváriu.
1) Omezit primární zdroje org.odpadu = živočichy (je mi ale jasné, že ne každý se chce vzdát některých svých miláčků).
2) Používat speciální bakteriální aditiva (např. Microbe-Lift Special Blend, a na hodně zanesený substrát může dost pomoct i Microbe-Lift Substrate Cleaner). Jedná se o špičkové přípravky.
3) Udělat maximum pro to, aby v akváriu probíhala v maximální možné míře mineralizace → tohle vidím jako vůbec nejdůležitější věc. Mně se velmi osvědčilo, když jsem začal používat silné osvětlení, při kterém rostliny začaly vydatně fotosyntetizovat. Domnívám se, že se mi tím zvýšila hladina rozpuštěného kyslíku ve vodě, což výrazně podpořilo činnost aerobních mikrobů, kteří teď zvládají organický odpad rozkládat mnohem efektivněji a rychleji (oproti stavu, kdy mají k dispozici malé množství kyslíku, o které navíc musejí soupeřit s nitrifikačními bakteriemi). Musím říct, že se mi po čase podstatně pročistil i substrát (nejen voda). Přikládám to právě lepší činnosti aerobních mikrobů. O téhle problematice psal i Karel Rataj (na jeho stránkách ty články pořád jsou). Musím říct, že je mi stále velkou inspirací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.10.2014 08:34 Muž Horác [3942] Re: ludvik
Ne. Ale přesto si myslím, že to tak je ... kvůli krevetkám jsem používal velký molitanový předfiltr, který by nedovolil, aby se mi do vlastního filtru dostaly listy nebo jakýkoliv jiný bordel, který by se tam následně rozkládal ... Na druhou stranu, hádat se kvůli tomu nebudu - patent na neomylnost stále ještě nemám :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 06:58 RAP Re: ludvik
Kolonie znamená se vším všudy. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   07.10.2014 02:25 Muž dudak [1885] Re: zervan
já bych to viděl na to, že ti to ten filtr nestíhá, výkonnej je dost, ale 2 litry filtračních hmot není tak moc a jestli máš permanentě ucpanej předfiltr/filtrační vatu tak se jeho výkon drasticky sníží. Zkusil bych tu vatu vyndat, případně ji aspoň čistil častěji, stejně tak předfiltr. A pořádně odkalit dno. Jinak to bláto se tam podle mě dělá každýmu, ale jde o to kolik ho je a jak moc to ovlivní činnost filtru. Já jsem těm různým předfiltrům a zafiltrům nikdy nepřišel na chuť, cokoli se dostane do filtru se tam rozloží, případně přežije - šneci, krevetky - proč to teda nechávat v akvárku nabalený na předfiltru, kde to jen dělá problémy a snižuje průtok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 00:36 Muž ludvik [1082] Re: RAP
Otázka pro Horáce, když už pozitivnopalcuje ... pravděpodobně jsi měl možnost, koukal jsi na to mikroskopem? Nebo nějak jinak máš důkaz, že to jsou fakt bakterie? Se mi nezdá, že by jich bylo takový kvanta (a živých).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2014 23:06 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: RAP
Hm, no a nemali by byť skôr v tých poréznych materiáloch na to určených? Isteže baktériám je jedno, čo ja považujem za "na to určené", ale tak keď výrobca tvrdí, že je to pre ne uspôsobené... Mne to hnedé pripadá ako rozkladajúci sa trus a odhnité kúsky listov.

Každopádne, predfilter a tá vata dokopy tvoria len veľmi malý zlomok celého objemu filtračných materiálov, prepratie by nemalo škodiť? Na druhej strane, ak nemá nič spoločné s organickým znečistením, načo ich prať... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   06.10.2014 22:56 RAP Re: zervan
Ten hnědý maglajz jsou převážně kolonie nitrifik. bakterií.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.10.2014 22:35 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Tak som späť a pripájam moje otázky...

Mám (relatívne krátko, ale už dávno zabehnutý) externý filter, postupne ide voda cez:
1. molitánový vnútorný predfilter;
2. keramické valčeky Eheim Mech;
3. "kapsičky" Eheim bioMECH;
4. guličky Eheim SubstratPro;
5. výstupná filtračná vata.

Keď ho otvorím (hoci len po mesiaci), molitán predfiltra, ako aj posledná vata na výstupe sú plné hnedého maglajzu, po prepraní je voda ako káva. Predpokladám, že to tak nemá byť (v inom akváriu to tak nie je) a že to bude ten organický odpad, nie? Na predfiltri to bývali rôzne hnijúce kúsočky odpadnutých lístkov, teraz ich moc nevidno, keď som dal sieťku na nasávaciu rúru a na tej vate je to.. no ako blato. Ostatné náplne vyzerajú čisto, ale niekde vo filtri alebo v hadiciach žijú aj nižšie spomínané červy, občas ich začne výstupná rozstrekovacia rampa rozstreľovať (napr. keď som aplikoval manganistan).

Otázka je - mám v záujme zníženia organického znečistenia ten molitán a vatu pravidelne prať? Alebo by bolo lepšie dať ešte predfilter na nasávaciu rúru a ten pravidelne prať? (Lenže presne tomu som sa chcel vyhnúť, preto som menil filter za externý.) Alebo by bolo rozumné pravidelne pridávať ten manganistan draselný? (To sa mi nepáči, lebo by som nekontrolovane pridával mangán a draslík, navyše to nerieši podstatu.) Alebo nepomôže nič iné, len redukcia rýb? (napr. tí dvaja veľkí ancíkovia toho nakakajú naozaj hodne)

Dodám, že mám dosť hnedého kalu (vyzerá ako hlina) i v hlbinách samotného piesku - žijú v ňom nejaké biele červy (pre rybky jedlé, ak náhodou vykuknú) a zjavne robí dobre rastlinám, lebo napr. Rotala mi začala rásť až po tom, čo sa ním piesok vyplnil. Môže i ten kal hlboko v substráte robiť problém? Do vody sa viditeľne nedostáva, pokiaľ zrovna nerobím nejaké presádzanie (ale vtedy hneď odsávam).

A pre úplnosť ešte dodám, že dusíkaté hodnoty (amoniak, dusitany, dusičnany) sú v poriadku (prvé dve nulové, dusičnany dolievam) a opticky je voda krištáľovo čistá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.10.2014 11:50 Muž zervan [1123] - Rostliny – Organické znečistenie vody
Fotka k příspěvku Kade-tade po tomto diskusnom fóre sa sem-tam spomenie organické znečistenie vody, či už v súvislosti s ruduchou, Twinstar, ORP meraním redox potenciálu a podobne. Myslím si, že by ti táto téma zaslúžila samostatnú diskusiu...

V mojom akváriu mám stále problém buď s klasickou štetinkovou ruduchou alebo skôr s jej svetlomilným variantom "jelení paroh". Pritom nemám svetlo nejako extrémne silné, skôr naopak. Po nasadení Twinstar riasa zmizne. Existuje podozrenie, že Twinstar mení redox potenciál. Ten nemám ako zmerať, lebo lacný "ORP tester" dáva skôr náhodné čísla ako nejaké zmysluplné hodnoty. Skúsil som však test manganistanom draselným - do akvária naliať 2 mg/l a sledovať, či sa po 4 hodinách zmení farba z fialovej na jemnejšiu ružovú alebo až na hnedú. Mne sa zmenila na hnedú už po pol hodine a to aj po opakovanej dávke manganistanu, čiže zjavne mám v akváriu vysoké organické znečistenie.

Zamýšľal som sa už dávno nad tým, že či môže bublanie CO2 z burčiaku zvyšovať organické znečistenie. A tak som spravl experiment: Do rovnakých pohárov s rovnakou čistou vodou som dal rovnaké množstvo roztoku KMnO4 (cca 60 mg/l, nech vidím farbu i v malom objeme). Do jedného z nich som dal čistú hadičku z biokvasu. Síce sa asi moc dobre nerozpúšťa, ale špinavý kamienok či reaktor by ovplyvnili výsledok. Chcel som zistiť, či plyny biokvasu spôsobia skoršie zhnednutie. Nechal som pôsobiť a... Už po pár dňoch bolo vidno nejaký ten rozdiel a po týždni bol pohár s hadičkou svetlý, do hneda, bez hadičky v pôvodnej farbe, pripájam fotku. Po ďalších pár dňoch už nie je v pohári s hadičkou ani náznak ružovej, na dne je usadený rozložený manganistan.

Teda burčiak podľa všetkého spôsobuje zvýšenie organického znečistenia, ale otázne je, ako moc a či to nie je hodnota zanedbateľná voči ostatným zdrojom. Veď v tom pohári nebolo manganistanu až tak veľa v absolútnom množstve a trvalo to dosť dlho. Na druhej strane, bublinka mala dráhu len asi 10 cm a hneď šla z vody preč, teda rozpustnosť mizerná.

Tým netvrdím, že každý, kto používa biokvas, bude mať ruduchu. Ale domnievam sa, že to môže zvyšovať pravdepodobnosť. A otázka je, ako organické znečistenie znížiť? Mám aj nejaké konkrétne otázky, ale musím bežať, dopíšem neskôr...
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 1709x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19481-organicke-znecisteni-vody?od=51