Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

PMFE / Glutaraldehyd

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
PMFE / Glutaraldehyd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2014 18:23 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Designer
Vďaka za reakciu! Už pri študovaní minulých diskusií som si všimol, že si silný odporca PMFE ;) Tiež som človek vcelku skeptický a nečakám žiadne zázraky. Na druhej strane, viacerí ľudia, ktorí takéto hnojivo odskúšali, si ho veľmi chvália, takže nejaký prínos tam asi bude. Väčšinou to tak v živote chodí - nejaký prínos za nejakú cenu a je len otázka situácie, či to význam má alebo nie.

Domnievam sa, že táto látka nie je vhodná na dlhodobé dodávanie do akvária a ani to neplánujem, skôr ma to zaujíma z praktického hľadiska hlavne z dôvodu protichodných názorov na ňu - som človek známy svojím pozitívnym vzťahom k experimentom :)

Neverím, že by PMFE suplovalo dodávku uhlíka, skôr to beriem ako látku, ktoré možno má v malej koncentrácii (ostatne, v silnej koncentrácii je takmer všetko jed) pozitívny vplyv na rastliny a v o čosi vyššej koncentrácii negatívny vplyv na riasy, pričom podľa všetkého existuje prienik týchto dvoch rozsahov koncentrácie, do ktorého sa samozrejme chce každý zmestiť.

Aj som predpokladal, že látka môže mať silne negatívny vplyv na baktérie v akváriu (keďže sa používa aj na dezinfekciu), preto som v oboch akváriách spravil kontrolné meranie všetkých merateľných veličín vrátane amoniaku a dusitanov, ktoré bežne ani nemeriam, lebo bývajú nulové - a boli nulové aj po týždennom aplikovaní PMFE, takže nitrifikačné baktérie fungujú výborne. V tejto súvislosti som sa zamýšľal nad týmto: Polčas rozpadu je 10,6 hodín v akváriu. Čím to je? Prítomnosťou baktérií? Tie spôsobia rozklad látky? Pretože vo fľaši sa drží hnojivo veľmi dlhý čas, dokonca som do neho nepridával ani sorban draselný, keď je hnojivo samo o sebe dezinfekčné.

Poznámka trochu off-topic: Skôr ma zaujala iná vec, ale nemusí nutne súvisieť s PMFE: V spomínanom akváriu silne postihnutom jelením parohom sporadické merania ukazovali vždy očakávané hodnoty dusičnanov a fosforečnanov. Limitujúci faktor rozvoja akvária bolo jednoznačne CO2. Rozmohla sa časom táto riasa, potom sme o čosi vylepšili bublanie CO2 a nasadili PMFE. Pri kontrolnom meraní som bol veľmi prekvapený, že výskyt fosforečnanov klesol až na nulu (pritom sa týždenne dodáva 0,7 mg/l) a dusičnanov na chabých 5 mg/l. Teda dopyt po CO2 bol nasýtený a limitom sa stal fosfor. Ale ako vravím, nemusí to byť zásluha PMFE, lebo sme vylepšili aj dodávanie samotného CO2.

Nejako nerozumiem, ako môže proces nitrifikácie zvýšiť obsah CO2 - veď sa týka len premeny zoskupení dusíka. V noci by malo CO2 zvyšovať jedine "dýchanie" živočíchov, rastlín a možno teda aj baktérií? Je ich toľko, že by to bolo poznať? Potom by to sedelo - nie nitrifikácia, ale "dýchanie" nitrifikačných baktérií.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2014 17:19 Muž Designer [5696] - CichlidyRe: zervan
Ohledne toho zapachu, vic latek prijemne/zajimave voni v nizke koncentraci, ale kdybys je citil v plne sile, nejspis bys padnul na zadek :) .

Co se tyce otravy ras (lepe to snad ani nazvat nejde), vsimni si, ze kdo je tim uspesne hubi, to davkuje primo na ta mista, kde rasu vyhubit chce. Je to zkratka v urcite koncentraci pro rasu toxicke uz na kratky okamzik. V koncentraci, jak je to pak rozptylene po akvariu a aby to neublizilo cemu nechces, to podle mne nijak zazracne na rasy pusobit nebude.

Ohledne CO2 ve vode, poves si do ciste vodovodni vody dropchecker a nech ho tam do druheho dne. Bude modry. Kdyz ho ale zavesis do akvaria, kde ani nepridavas CO2, ale je v nem slusne funkcni nitrifikace, bude minimalne po ranu do zelena, po nadavkovani antibiotik do akvaria prejde do modra jako u te ciste vody (po zabiti nitrifikacnich bakterii). Nedavno jsem to zazil, sledoval jsem to. A ted kdyz si predstavis, jakou koncentraci toho dodavas, a ze uz jen samotna slusne fungujici nitrifikace doda podstatne vic CO2 nez tohle, ma cenu tim zatezovat akvarium, kdyz si jeste uvedomis, ze tim muzes ublizovat one nitrifikaci (i kdyby ji to primo neohrozovalo), ktera se Ti stara o vic CO2 v akvariu, nez tenhle sajrajt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2014 17:01 Muž zervan [1123] - Rostliny – PMFE / Glutaraldehyd
Všimol som si, že čím ďalej viac ľudí používa hnojivá "tekutý uhlík" založené na Glutaraldehyde - či ide o Seachem Flourish Excel, Easy-Life EasyCarbo, CO2 Vital, Invital Carbon, či PMFE. Diskusie o tom sú roztrúsené kade-tade, často v sekcii CO2, kam to podľa mňa ani nepatrí, napr. rybicky.net/forum/18994

Tak som si dovolil založiť všeobecné vlákno diskusie :) No a mám otázku: Ako je to vlastne s dávkovaním? Ak vychádzame z bežného 1,5% roztoku Glutaraldehydu, čo zodpovedá bežným hnojivám tohoto druhu, odporúča sa cca 0,5 - 1 ml / 20 l (resp. 2,5 - 5 ml / 100 l), samozrejme denne. Polčas rozkladu hnojiva je 10,6 hodín (podľa výborného článku www.prirodni-akvarium.cz/… ), takže ak človek ráno hnojí, podvečer je hnojiva už len polovica a v ďalšie ráno ho zostáva len 21%. Teda ak sa pozrieme na hornú hranicu odporúčanej dávky hnojiva, tak každé ráno sa prileje 0,75 mg/l, čo spolu so zostatkami predošlých dní dáva hodnotu 0,95 mg/l v rannej špičke, tá však klesne do skorého večera na cca 0,47 mg/l a ráno zostáva 0,20 mg/l. Spracoval som to v tabuľke "Výpočty koncentrácie" (str. 4): dl.dropboxusercontent.com/…

Má táto koncentrácia šancu zničiť riasy, keď sa uvádza, že pre prvé negatívne príznaky na riasach treba aspoň 1,5 mg/l? Totiž experimentálne som toto hnojivo nasadil do svojho akvária a nevidím žiaden efekt ani na riasach (tých mám len nepatrné množstvo), ani na rastlinách - dávam však spodnú hranicu dávkovania. Tam na tom nezáleží, ale v inom akváriu veľmi ťažko postihnutom jelením parohom (až tak, že nejaké miernejšie metódy by asi nepriniesli efekt a skôr by bol nutný úplný reset vo forme vyhodenia všetkých rastlín) som odporučil skúsiť aplikovať toto hnojivo na hornej hranici odporúčaného dávkovania a tiež nevidno žiaden efekt.

Je potrebné držať tých 1,5 mg/l počas celého dňa (svetla) alebo stačí, keď sa táto hodnota dosiahne v rannej špičke? Koľko je bezpečné hnojiť, aby nemali krevetky problémy? Samozrejme nie dlhodobo, ale len krátkodobo na likvidáciu riasy. Dávka 2 ml / 20 l by znamenala špičku 1,89 mg/l a dávka 2,5 ml / 20 l by dala 2,37 mg/l. Je to ešte únosné napr. v horizonte 1 týždňa? Lebo mi bola ohlásená zmena správania sa krevetiek už po nejakom týždni aplikovania odporúčanej dávky 1 ml / 20 l - krevetky vraj nepobehujú živo po akváriu ako prv, ale sú akési apatické, zalezené. Pravda, nemusí to byť nutne týmto hnojivom, môže ísť o zhodu neznámych okolností.

Ďalšia vec: Vraj má táto látka štipľavý zápach. Nejako extra som ho neinhaloval, ale keď som si namiešaval hnojivo z koncentrátu, zdal sa mi skôr sladký a nie štipľavý. Má to tak byť? Kupoval som akvarijni-hnojivo.cz/… (bežne neodporúčam kupovať tento koncentrát, je to dosť nebezpečná látka, ale kvôli doprave som nechcel rovno namiešaný PMFE)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4705x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19442?od=134