Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rotala macrandra - pěstování

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Rotala macrandra - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2014 09:02 Muž zervan [1123] - Rostliny
No stále mi akosi živorí. Čo som začal hnojiť, nové listy sú už väčšie, ale stále malé oproti normálu a veľmi nahusto, nerastie do výšky. Pritom Ludwigia rastie ako divá, i Alternanthera, a to ich mám len krátko. I Cabomba, hoci len niektoré stonky, rastie lepšie (i keď žiadna sláva). Tak neviem, mám príliš tvrdú vodu? (12°dKH) Ešte skúsim zvýšiť teplotu z 22 na 24, Rotala je vraj náročnejšia?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2014 11:56 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: dudak
Já jsem na tom stejně. Rostla mi pěkně, ale teď je víc mrtvá než živá. A jak tak nad tím přemýšlím, tak mi nejlépe rostla, když jsem hnojila Easy-Life ProFito + Ferro. Pak jsem začala přidávat draslík, protože mi rostliny děravěly víc, než by se mi líbilo. Rostliny sice vypadají lépe, ale macrandra začala fofrem chřadnout. A když jsem hledala info, tak jsem narazila na to, že nemá ráda moc draslíku. Tak babo raď, co s tím. Teď chvíli hnojím EI od Desingera, ale opatrně, bojím se, aby na to nedojely krevetky. A přidávám Easycarbo, jestli to náhodou nepomůže. A macrandra zatím na to nic, žádnou změnu nevidím. Takže ještě chvíli vydržím a jestli macrandra taky vydrží, zkusím se vrátit k Easy-Life ProFito + Ferro.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2014 00:51 Muž dudak [1885] Re: zervan
mě tohle dělá taky a nevím proč, chvíli jede normálně pak vršky zakrpatí a už se nerozjedou, po čase vyjede odnož a ta roste chvíli zase normálně, než se to opakuje, spíš než něčeho málo si říkám, jestli není něčeho moc, protože živiny i CO2 mám dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 23:49 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zvedavka
Vďaka za tip! Je pravda, že s CO2 som zatiaľ veľmi opatrný, nechcem otráviť rybky a s PMDD (resp. hnojením) som ešte len začal, to sa prejaví až o chvíľu. Ak sa situácia nezlepší, budem pomaly pridávať CO2. Kúpil som si na tento účel permanentný CO2 test.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 23:32 zvedavka Re: zervan
přesně takto vypadá naše Bacopa caroliniana , za kořenem má málo světla ,když povyroste s přidáváním co2 a hnojiva vypadá přesně jak má , ano bacopa je daleko méně náročná - zakopanej pes bude v tom poměru živin světla co2 , přidal bych co2 a nějaké to PMDD ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 08:25 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Horác
Hm, no už som pridal v pondelok železo, včera draslík a fosfor, trochu potrvá, kým sa to prejaví. A už dlhšie pridávam stopové prvky a bublinky CO2. Je možné z tých fotiek odborným okom vyčítať, čo chýba? Vápnika a horčíka máme vo vode dostatok (tvrdá), dusíka mi produkujú rybky a slimáky dostatočne.

Tie spodné väčšie listy s bodkami na fotke nemožno brať do úvahy, lebo to sú ešte z pôvodných emerzných listov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 08:21 Muž Horác [3942] Re: zervan
zervan napsal: Tie riasy prosím ignorovať, mal som silné svetlo a málo živín ...Tady je podle mě zakopanej pes ... růstové vrcholy s dělivými pletivy nesmí trpět nedostatkem živin ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2014 00:16 Muž zervan [1123] - Rostliny – prechod z emerznej formy a rôzne vrcholky
Fotka k příspěvku Po dlhšej dobe sa vraciam k mojej Rotale macrande - mám ju teda 3 týždne, emerzné listy všetky odhnili a opadali, na niektorých i spodný článok stonky (spravili sa z neho koreňové "lanká"). Vrcholky nejako žijú a rastú, ale nie ako by som očakával - že sa tam objavia submerzné listy ako z fotografií v atlase rastlín. Totiž skoro každá rastlinka vyzerá na vrchole inak - na jednej sa vytvorili malinké lístočky s pekným ružovým vrcholom (čo vyzerá na pohľad ako vysoký kvet), na druhej sú oranžovo-červené lístky vyzerajúce stále emerzne, na tretej sú zelené lístky a uprosted ružová gulička (vyzerá na pohľad ako širší kvet), no a štvrtá má úplne drobučké lístky alebo čo to je (vyzerá na pohľad tiež ako nejaký zvláštny kvet). Je to v poriadku alebo im niečo chýba?

Tie riasy prosím ignorovať, mal som silné svetlo a málo živín, ale už som začal i hnojiť postupne, takže sa na tom pracuje ;-)

Fotka vo vyššom rozlíšení: fcdn.zervan.info/… (dočasne)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 20:36 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Na emerzních rostlinách není nic špatného a většinou rostou lépe než od někoho submerzní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.01.2014 20:12 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
No hej, práve z týchto fotiek som včera zistil, že mám emerznú. Mám ju 3. deň, tak zatiaľ neviem posúdiť, či rastie, a čo odhníva, preto sa pýtam, čo mám čakať. Čiže odhnívanie listov ma nemá znepokojovať, ak budú rásť nové (asi len hore?)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 20:09 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Na tom odkazu je jak vypadá emerzní i submerzní rostlina. Protože se tyhle rostliny z velké většiny pěstují emerzně tak je předpoklad že jsi i ty takovou dostal. Pokud ti hodně odhnívá ale rostou i nové listy nic se neděje, jestliže ale tomu tak není je to špatně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 19:18 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
No to viem, to som si čítal na tablete hneď pri návšteve predajne a odsúdil som ju, že ju nechcem. Lenže okolnosti spôsobili, že sa napriek tomu u mňa ocitla omylom :) (ja som v tom nevinne ;)) A preto sa pokúšam zachrániť situáciu tým, že som vyrobil aspoň burčiakový CO2, hoci som bol proti pridávaniu CO2 alebo čohokoľvek do akvária. Ale i tak by ma zaujímala odpoveď na ten môj dotaz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 19:00 R Muž vaclav [14601] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
rybicky.net/atlasrostlin/rotala_macrandra
Je to hodně náročná rostlina bez silného světla a CO2 ti asi ani neporoste nebo bude vypadat hrozně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2014 11:42 Muž zervan [1123] - Rostliny – prechod z emerznej formy
Ako prosím prebieha prechod z emerznej formy (tú mám podľa fotografií a popisu teraz) na submerznú a koľko to asi trvá? Odhnijú všetky staré listy a vyrastú nové? Ak áno, tak len hore a dole zostane pahýľ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 16:58 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: voťa87
Děkuji za názory.
Čili mám dvě možnosti. Buď neměnit vodu a tím po týdnu (či pár) zjistím, jak moc začíná antagonismus. Či chvíli počkám se současným režimem - a tak poznám, jestli byly opravdu namrzlé.
Dusičnany je to jediné, co dokážu změřit - od 20 do 40 (záleží jak sem precizní s hnojením a výměnami vody).
Jinak ty nové prýty rostou dobře. Přibližně jako Proserpinaca ve stejném akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 12:22 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Johan
Tak s ohledem na tvrdost vody a hladinu Mg ve zdroji, to navádí k tomu co píše Smik...Celkovou tvrdost vody má na svědomí ponejvíce asi obsah Ca, společně s poměrem K a Mg v tom kristalonu to může vést k naprosté blokaci příjmu Mg(K žene rostliny k růstu, ty však vyčerpají to málo Mg co je přidáváno a ještě navíc dost možná blokováno vysokým nepoměrem Ca:Mg)...Tady právě narážíme na problém kompatibility hnojiv pro rostliny rostoucí mimo vodu a ve vodě-pro vodní rostliny je ideální držet vyšší hladinu Mg-ortodoxní rostlináři v zahraničí doporučují až poměr 1:3-4(Ca:Mg), tento druh rotaly je pak na tyhle výkyvy dost citlivý, podobně tak jako rotala vallichii...Stejně tak hladinu K je možné držet níž-klidně i v poměru 1:1(K:Mg). Pro začátek bych asi také zkusil přidat Mg, později možná i stáhnout hladinu přidáváného K a snad to pomůže...? :-)

Edit: Každopádně Sid bude asi vědět více, s ohledem na to, že zná "Vaší" vodu...:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 12:10 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Johan
Svého času jsem se touto kytkou bavil, ale poměrně rychle jsem ji zapudil - rostla jak urvaná, tak musela z domu... :)
(Parametry vody příležitostně sdělím. :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 10:43 smik Re: Johan
Ještě mi to nedalo a zkusil jsem to K trochu spočítat (nevím jestli dobře nebo blbě). Vyšlo mi, že týdenní dávka K při dávkování 2ml denně na tvých 45L je něco kolem 15mg/L (za předpokladu, že 30% je čisté K). Což by mohl být při nízkém Mg možná problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 10:32 smik Re: Johan
No je tam spousta neznámých.
U matlaly jsem si tak zlehka spočítal, že K dodává 0,5mg/L denně (pokud to teda je do té 200L). Tvrdosti vody jsou podobné, otázka je jak jsou složené z hlediska Ca:Mg.
Na NO3 je z mého pohledu na tom lépe matlala. Nevím jaké hodnoty máš v akva, ale třeba by stálo za to přitlačit.
U toho Kristalonu to vypadá na největší podíl K (30% K2O) teď je otázka jestli těch 30% je čisté K nebo K2O. Kolik K při tvém dávkování do akva dodáváš se mi moc z těch procent nechce počítat :-). To máš za domácí úkol :-)
Zkusil bych, ale laborovat s K a Mg. Můžeš mít málo Mg a tím rostliny nestahují K a krpatí. Nebo taky něco úplně jiného :-). Každopádně bych třeba zkusil přitlačit na Mg a uvidíš co to bude dělat. Předpokládám, že Ca bude ve vodovodní vodě dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 21:11 Muž kortezhugo [983] Re: Johan
NZ
...inac "jemne" upravit pomer a bude nazov KRISTALON AQUA :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 21:02 Muž kortezhugo [983] Re: voťa87
...neviem ci vam to pomoze?

KRISTALON PLOD A KVET :
Dusík (N) ... 15 %
Dusičnanový dusík (N) ... 11,8 %
Amónny dusík (N) ... 3,7 %
Fosfor (P2O5) ... 6 %
Draslík (K2O) ... 30 %
Horčík (MgO) ... 3 %
Obsah stropových prvkov
B - 0,025%
Mo - 0,004%
Fe - 0,07%
Cu - 0,01%
Mn - 0,04%
Zn - 0,025%
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 20:24 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: matlala
voda olomouc - www.smv.cz/…
jen bohužel nedám přesné živiny, protože krabička je doma. Jen je míchán kristalon plod a květ (25g/200ml) při dávkách 1-2 ml denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 19:55 Muž matlala [798] - RostlinyRe: vóťa87
porovnat parametry,no pokud mluvíme o obsahu látek, tak píšu raději sem.
Vstupní voda: www.vak-km.cz/… obec Martinice
A Hnojím denně 6ml směsi 9,6g CSM, 16g MgSO4*7H2O, 20g K2SO4 + 7g Fe EDTA do 500ml destilky
CO2 nonstop, docela hodně, na srážení pH z klasinkovače.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 19:43 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Johan
Přikláním se k názoru, že problém bude někde v poměru K:Mg:Ca...Rotala macrandra je navíc rostlinou s prioritní potřebou Ca (podobně jako třeba Amania), nemohl by tedy problém nastávat v rámci hnojení tím kristalonem? Stávalo se mi u ní, že když jsem přidával moc K, vedlo to k poruchám růstu, když se k tomu přidal i nadbytek Mg, došlo k tej blokaci Ca a celá rostlina zakrněla, když jsem následně srovnal hodnoty vody, snížil dávky K a Mg, začala obrážet a normálně růst...Zkusil bych tedy porovnat parametry co má Matlala a hledal příčinou někde tam...? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 19:01 smik Re: Johan
Dyť říkám, že tomu moc nevěřím :-).
Pak těžko říct. Matoucí je, že jedna rostlina roste a další ne.
Edit: teď jsem si přečetl, že ten stonek zakrněl následně u tebe.

No mě se stávalo, že mi některé rostliny krněli při nepoměru K a Mg. Moc K a málo Mg, ale jsou to jen takové dedukce, protože K jsem jen odhadoval podle toho kolik jsem přidával a mohlo na to mít vliv X faktorů, jako CO2, PO4 (většinou vysoké) a co já vím co všechno.

Jak je to třeba s tvrdostí a CO2 ty vs. matlala. Porovnejte si to a třeba na něco narazíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 17:51 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Johan
S těma nižšíma hodnotama to je jakési podivné. Nejspíše záleží na dalších prvcích a jejich poměrech. Máš ji přece ode mě, kde je v akva 20-40mg NO3, vstupní voda má 50mg NO3. Poslední dobou to v akva ale klesá, nejspíš budu muset přidávat, posledně byla hodnota 10mg, ale to jsem vynechal výměnu vody, kvůli horám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 17:27 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: smik
Ty jsou určitě vyšší. Tipuju kolem 20 mg/l. A tipuju, že i v nádrži, odkaď pochází a kde se jí dobře daří, jsou dusičnany vyšší než deset. Ale je to možné, je u ní Potamogeton gayi a také se mu tam nelíbí.
Jen mě zaráží, že část roste a část ne. Původně sem myslel, že namrznla, protože podobně stávkuje i Alternanthera Splendida (ta teda akorát vytváří kořeny a neroste ani nechcípá). Jenže jedna rostlina rostla dobře a takhle zakrněl už u mě vyrostlý stonek. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 17:21 smik Re: Johan
"Údajně" má R. macranda radši hodnoty NO3 pod 10mg/L. Nevím jak si na tom ty, ale zkus změřit.
Osobně jsem k těmto vyjádřením trošku skeptický, ale nepěstoval jsem ji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2011 17:12 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: rotala macrandra
Fotka k příspěvku Neví někdo čím je způsobováno zakrňování této rostliny? Měl sem pět rosltinek a čtyři naprosto přestali růst (a to i přesto, že se jim vývíjejí kořeny a to dost mohutně).
Jeden začal dobře růst a hustě vytvářet boční větve, ale až na jednu větvi celý zakrněl. :-O
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1529x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19078-rotala-macrandra-pestovani-problem?od=51