Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlení 4AQUA

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Osvětlení 4AQUA
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2013 09:49 Muž bulawaio [92] Re: Mutagenn
Díky za objasnění a názor :-) vzhedem teda k těmto skutečnostem se do toho asi pustím na vlastní pěst, nechci zase do nového osvětlení investovat horentní sumy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2013 08:34 Muž Mutagenn [1] - AmerikaRe: bulawaio
Nedávno jsem tuto rampu 3x24W kupoval pro známého.Je to plast a celé to je uděláno docela hrozně,ale ty nožky to je děs.Mám obavu jak dlouho vydrží než se zlomí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2013 07:50 Muž bulawaio [92] Re: michalt
je fakt, že já bych si koupil verzi se třema zářivkama, konkrétně tuhle www.rostlinna-akvaria.cz/… . Ještě jsem si znovu prohlídnul video a máš pravdu v tom, že to vypadá pod tím osvícením, jako kovové, ale tak nějak tvarem bych se spíše přiklonil k plastovým, snad nám to někdo rozsekne, kdo má verzi 3x24 s rampou 80 cm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 22:25 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Burik,bulawalo
Aha, onen pověstný pes bude zakopaný někde tady. Podíval jsem se znovu na všechny videa na www.rostlinna-akvaria.cz a z nich se zdá, že dvouzářivková tělesa mají ty bytelnější nožičky a třízářivková mají ty "jemnější." Zdá se, že to platí bez ohledu na délku svítidla.

Souhlasím s tím, že u těch dvouzářivkových bych se těch nožiček opravdu vůbec nebál (mám je na kratším osvětlení doma).

Když jsem se díval na ty třízářivková svítidla, všiml jsem si, že některá z nich mají nožičky jakoby z kovu, ne z plastu. Jen se mi to zdá nebo opravdu existuje kovová verze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 20:25 Muž Burik [727] - AquascapingRe: michalt
Mám zkušenosti jen tím 60cm 2x24W.Nevěděl jsem,že je víc typů nožiček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 19:01 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Burik
Mluvíme o stejném osvětlení (80 cm, tři zářivky) a stejných nožičkách? Jsou to takové Ty, které mají na každé straně dva plastové šrouby po stranách na přichycení na sklo a další šroub v takovém "pantu," kterým se dá celé světlo odklopit?

Protože 4Aqua používá nejméně dva typy nožiček. Jeden z nich by odpovídal mojí představě něčeho bytelného, ale ten druhý se chvěje pokaždé, když s tím trochu pohnu a zúžené místo, kterým nožička podpírá přední stranu osvětlovacího tělesa, je tak tenký, že mám pocit, že se mu už nechce žít.

Ale, samozřejmě, neměl bych být tak kategorický a zatracovat to, sám to asi budu nějak používat. Taky bych rád připomněl, že zatím toto osvětlení u mně stojí nad prázdným akváriem, takže je jistě lepší zorientovat se podle zkušeností těch, kteří to používají už delší čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 16:51 Muž Burik [727] - AquascapingRe: bulawaio
měl jsem tu rampu na nožičkách a nevidím v nich žádný problém.Je to celkem bytelné,šoupal jsem s tím světlem často a v pohodě.Nožičky jsou asi poslední problém,který bych měl řešit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 14:14 Žena Karnal [196] Re: bulawaio
Mám 2x24 na stolitrovém akváriu a akorát si to vždycky na těch nožičkách šoupnu dozadu. Vůbec to nepřekáží. Nevím jak se chovají tří a čtyřzářikové verze, ale dvouzářivková vzadu při údržbě nevadí a ani nevypadá, že by jí při posouvání padali nožičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 11:36 Muž bulawaio [92] Re: michalt
tak obavy u mě vyvstaly až po téhle diskuzi, že ty nožičky nejsou moc OK. Je fakt, že osvětlení je asi nejlépe zavěsit tak to nepřipadá v úvahu prozatím. Jde jen o klasickou nádrž 80 cm, nic víc. Jen jsem byl trošku zmaten, jak tady psal někdo, že musí osvětlení při údržbě neustále posouvat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 09:53 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: bulawaio
To není zrovna málo podmínek, které na to osvětlení kladeš :-).

Nejlepší by opravdu asi bylo pověsit to osvětlení nad nádrž tak, aby s ní nebylo mechanicky spojeno. Má to výhodu taky v tom, že výškou závěsu můžeš v případě potřeby plynule regulovat intenzitu osvětlení. Taky udělat ten závěs tak, aby to světlo mohlo reálně spadnout do nádrže, by už snad aspirovalo na Darwinovu cenu (cs.wikipedia.org/…). Mimochodem, o jaké délce nádrže uvažuješ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 08:46 Muž bulawaio [92] Re: michalt
jasný,psal jsem visí a myslel jsem zavěšení na bočníh stranách akva stydim. Každopáadně mi to se mi tedy ten systím úplně nelíbí. Rád bych něco s čím se nemusí při údržbě nijak moc hýbat a především aby to dobře svítilo a měl bych jistotu, že mi to nespadne do vody po proudem s mojí šikovností :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 18:29 Muž acik [416] Re: michalt
ale můžeš vrtat,pak ty dirky jen zaplácneš sádrou a je to,v tom problém nehledej :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 18:17 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: acik
No jo, to je moc hezké. Já jsem to nějak nesprávně pochopil, myslel jsem, že máš to světlo postaveno na nádrži a ty konzoly jsou nějak na tom skle. Já bych v pronajatém bytě asi do stropu moc vrtat neměl, udělám to jinak. Ale ve vlastním bytě to bude nějak tak, jak to máš Ty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2013 17:53 Muž acik [416] Re: michalt
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku když se podíváš na fotku,tak na levé straně u toho výřezu je mala dírka,tak tam patří šroubek a ten zajistí vyjetí světla z konzole,ale já ho tam ještě nedal :-D

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 17:38 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: acik
Ahoj, mohl bys, prosím Tě, ty konzoly trochu blíž popsat? Hledám inspiraci, jak to osvětlení spolehlivě upevnit. Byl bych Ti moc vděčný za nějaký nápad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 17:02 Muž acik [416] Re: bulawaio
já si udělal posuvné konzole,takže když je velký problém,odsunu světlo a pak ho vrátím,s výškou nevrtám...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 15:49 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: bulawaio
Když píšeš "visí", t.j. není to mechanicky připevněno na stěnu nádrže, neviděl bych problém jiný, než je u jiných typů visících osvětlení jiných značek (vše závisí na tom, jak vysoko to visí).

Jestli máš však na mysli osvětlení připevněno na nožičkách, které stojí na skleněných stěnách nádrže, tam to při údržbě překáží (alespoň mně).

U kratšího osvětlení, které mám (36 cm) to prostě počas údržby postavím na delší stěny akvária a posouvám si to tak, aby to svítilo, ale nepřekáželo. Pak to zase vrátím podél kratších stěn.

U delšího osvětlení, které mám a ještě jej nepoužívám, vypadají ty plastové nožičky tak citlivě a náchylně na ulomení, že si opravdu nejsem jistý, jak s tím budu při údržbě manipulovat. Vypadá to, že ty nožičky jsou zkonstruované tak, aby se celé svítidlo dalo "odklopit," ale neumím si představit, jak by jej ty tenké nožičky udržely.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2013 14:05 Muž bulawaio [92]
ahoj, važuju o nákupu tohoto typu osvětlení a zajímalo by mě, jak se s tím provádí údržba? jestli když vám to visí nad akva, jestli se pak normálně dostanete rukama do koutů akva? možná vidím problém tak, kde není nevím, ale raději se zeptám :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 19:37 Muž Oggy [17] Re: grunda
Já bych to světlo nezatracoval... každý nechce utrácet tisíce za "značková akvaristická světla" :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 01:01 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: dudak
Ano, už jsem to otevřel. Ta zářivka se bude dát přepojit, udělám to zítra. Ty vypínače taky nějak půjdou. Díky ;-).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 00:49 Muž dudak [1894] Re: michalt
neházej flintu do žita, tohle světlo má dneska hlavně díky ceně spousta lidí a většina je spokojena. přepojit 2 dráty na předřadnících by nemusel být problém, jestli se do toho dá vlézt, možná půjdou zapojit i ty spínače. Třeba ti dokonce někdo poradí na co si dát pozor, určitě to tu už někdo zkoušel. Já to světlo naživo neviděl, ale z fotek se mi líbí, taky jsem o něm uvažoval, ale protože jsem potřeboval 2m dlouhé, udělal jsem si ho nakonec sám. Ono najdeš pro a proti i na mnohem dražší světla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 00:25 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: dudak
Ufff...tak tohle fórum jsem nečetl. Taky se hodně divně zobrazuje. No co už se dá dělat, další nepraktická stránka, kterou budu muset příště zařadit do průzkumu, když budu kupovat něco, co bude vypadat, že si to můžu dovolit.

Vždyť já vím, že ta cena není přemrštěná. Ani když se na to podívám po stránce, že bych si to postavil sám, ani když to porovnám s jinými značkami. Taky jsem očekával a byl jsem smířen s tím, že světelné vlastnosti reflektorů nebudou oslnivé, že nedostanu návod na použití a pěkné balení, že zářivky jsou kratší, než těleso osvětlení samotné, že nebudou součástí balení, atd. Proto taky uvažuji o tom, že to nebudu vracet, ale že si to prostě přepojím sám, jak s tím budu spokojen. Ale že to bude až tak primitivní, to je překvapení. Taky ta absence myšlení při uspořádání zářivek na rampě.

Ale stejně děkuji za odpovědi, teď mám alespoň potvrzeno, že za tu cenu je lepší přizpůsobit si to.

OT: Nějak jsem v posledních letech začal rozlišovat mezi základní funkčností a kvalitou výrobků obecněji. Pro mně je základní funkčnost (svítí - nesvítí, spíná - nespíná, dá se smontovat - nedá se smontovat) ještě o úroveň níž než kvalita (jaké to má ztráty a účinnost, vydrží to půl roku nebo pět let, najdu o tom u výrobce detailní technický popis nebo nemůžu výrobce ani najít, hřeje se to, ohýbá se to...). Jsem připraven na to, že za nižší cenu dostanu nižší kvalitu, ale omezení základní funkčnosti je pořád trochu šok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.11.2013 23:34 Muž dudak [1894] Re: grunda
já o tom mám představu, i když na zapojení zářivky s předřadníkem není moc co pokazit. A třeba reflektory podle mě má výrobce za zlomkovou cenu toho co jsem je já kupoval. Ale psal sem to pro to aby se michalt nedivil, že za 2k nesežene kvalitní dobře zpracované světlo. Osobně se mi světla 4AQUA líbí a klidně bych do něj šel, není to sice žádný Giesemann ale vypadá hezky a svou užitnou hodnotu má, myslím že dobrý poměr cena/výkon
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 23:27 Muž acik [416] Re: grunda
zisk -> výrobce -> velkoobchod -> maloobchod = ??? ;-) každopádně něco jiného je sériová výroba že
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 23:22 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: dudak
teď si k tomu ještě přičti práci a zisk a zjistíš, jakou asi mají kvalitu ty světla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 23:04 Muž dudak [1894] Re: michalt
2000 je odpovídající cena, já si rampu dělal sám a jen za předřadníky, patice, kabely + reflektory a zářivky jsem zaplatil 2500 (3 zářivky, 3 předřadníky)a to si myslím, že jsem nakupoval vše nejlevněji jak šlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.11.2013 23:00 Muž dudak [1894] Re: michalt
kousek z diskuze na www.rostlinna-akvaria.cz/…
Problém s vypínači - světla jsou úmyslně již od výrobce odpojena od vypínačů. Výrobce nám na naše opakované stížnosti napsal, že vypínače na světlo nezapojují z toho důvodu, že si lidé přáli zapojovat přívodní kabel do spínacích hodin, takže udělali místo zapojení spínačů napojení na dva výstupní kabely. Funkce je naprosto stejná, protože ty dva kabely fungují v podstatě jako ty nefunkční vypínače. Protože ale mají na skladě ještě hodně krytů i s vypínačemi, musejí je doprodat a proto jsou spínače slepé.
Bohužel u některých světel kolejničky nelícují s držáky přesně a proto v eshopu prodáváme světlo jen jako závěsné, nikoliv do držáků nad akvárium, ale ke každému světlu je přidáváme. Z osobních zkušeností stačí je trochu obrousit pilníkem. Jde to lehce protože je to vyrobeno z plastu.
Jsou to takové mouchy, které zbytečně kazí celkový dojem. Hlavní je, že elektrika vevnitř funguje tak jak má a žádné reklamace nechodí.
Jinak problém s vypínači a kolejničkami je jen u čtyřzářivkové verze, všechny ostatní jsou OK. Doufejme, že jakmile výrobce doprodá ty staré kryty, které jsou na skladě, problém napraví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 22:59 Muž MomoPB [33] Re: michalt
mne vypinac funguje tak ako ma ;-) len mam verziu 2x a nie 3x
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 22:59 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: michalt
kdo chce kam ...., já na 4Aqua nadávám kudy chodím, dokládal jsem i měření - je to šmejd, ale jak už jsem psal, nekup to za ty prachy ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 22:53 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: acik
Já nevím, před koupí jsem nenašel žádné opravdu přesvědčivé negativní reakce. Ani tady na fóru mě nikdo neodrazoval. Tak jsem očekával něco funkčního. To opravdu člověk nesežene za 2.000,- rampu se třemi zářívkami, která bude fungovat (myslím pracovat, vůbec nemluvím o kvalitě reflektorů, životnosti, rozbíhavosti světla, atd)?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 22:46 Muž acik [416] Re: michalt
co by jsi chtěl po 4AQUA :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 22:41 Muž michalt [737] - Miniakvária – 80 cm, 3x24 W
Tak jsem zase pořídil... :-D Koupil jsem v e-shopu osvětlení 4Aqua 3x24W T5, 80 cm. Až dneska mi byly doručeny ty správné zářivky.

Nainstaloval jsem je, chtěl jsem zapojit šňůry a se vší slávou zapnout vypínače. To jsem však vůbec nemusel, protože ty vypínače prostě nejsou vůbec zapojené!!! Když je to v síti, tak to svítí.

Zeptám se jen pro jistotu: Slouží na tomto zařízení vypínače k tomu, k čemu by je člověk výrazně ovlivněn západní kulturou 20.-21. století přirozeně použil, t.j. k vypnutí a zapnutí jedné nebo dvou zářivek? A nebo mi jejich rafinovanější úloha uniká a je chyba ve mně?

Představte si, že navrhujete osvětlovací těleso pro akvárium dlouhé 80 cm a chcete jej ze tří zářivek dlouhých 55 cm. Samozřejmě, musí být vůči sobě posunuty po délce s nějakým překryvem. Jedna zcela vpravo (po délce svítidla), další tak nějak ve středu a ta třetí vlevo. Takové schůdky s překryvem, nebo jak bych to nazval. Výborně. Dvě zářivky na jeden okruh, jedna na další samostatní vypínač. Co myslíte, kterou zářivku dal výrobce na ten samostatní okruh? Jistě, tu vpravo zcela na kraji. Přijde mi, že logičtější by bylo, aby samostatně svítila ta uprostřed a samostatně jedna nalevo, jedna napravo. Aby při každém výkonu byla nádrž osvětlena tak symetricky, jak to jde. A nebo o tom uvažuji špatně a je nějaký opravdu dobrý důvod, aby to bylo takto?

Tak nevím, jestli mám ten krám vrátit nebo jestli to mám radši rozebrat, přepojit a předělat sám. Je to moc velká škoda, jejich menší světlo mi dělá hodně radosti.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2013 16:31 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Kytka
měření už je zveřejněné dávno, světlo od Blau tady:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
světlo od 4Aqua tady:
www.rostlinna-akvaria.cz/…

obě měření jsem dělal já, PAR metr půjčil Marcel - www.prirodni-akvarium.cz

je to proste šmejd, ale nekupte to, když je to tak levné smich

jinak z měření plyne jedna jednoduchá věc, na ideální hodnotu 50ti PAR je u srovnatelných akva potřeba 4x54W u 4AQUA, ale jen 2x54W u Blau, při dnešních cenách elektřiny se mi investice do Blau vrátí během dvou let, pak už je spotřeba poloviční
4x54W u Giesemann stačí na 2x tak velké akva, než má Gargamel (4x54W 4AQUA) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2013 16:03 Žena Karnal [196] Re: grunda
Osobně mám dvě rampy - jednu 2x8W a jednu 2x24W a nemůžu s stěžovat. Ani kvalita zpracování mi nepřijde nijak děsivá. Vlastně jsem byla hodně překvapená, že za tu cenu člověk dostane opravdu pěkně vypadající světlo. Jen ty nožičky by mohli aspoň jednou přijet nezlomeně :-D Zas jsou ale dobře slepit :-)
No, a dovnitř se člověk dostane bez problémů, takže vlastně ten předřadník si vyměnit taky může za lepší...

Ale zářivky vyměnit - ty 10 000K jsou hodně modré a mám navíc pocit, že jako by vydávali méně světla (ale to může být jen pocit, tahle barva spektra mi hodně nevyhovuje, mám radeji kolem 4000K).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.09.2013 04:59 Žena Kytka [2146] Re: grunda
Mám rampy 4*24W na dvou nádržích (pravda, jen asi dva měsíce), ale rybky se mají fajn, kytkám se daří i bez hnojení a CO2, červené Echinodory mají na rozdíl od předchozího osvětlení nádherně rudou barvu a rostou mnohem lépe. Řasy ani po zesílení světla nevlastním potlesk. Nádrž má výšku 50 cm, i proto jsem přes relativně malý objem volila 4-zářivkové těleso s tím, že se případně dá jedna dvojice zářivek vypnout. Zatím jsem to nepovažovala za nutné.
Za sebe mohu říct, že jsem spokojená. Když jsem rampy v létě kupovala, stály v akci 1799,- a totéž osvětlení od Blau bylo o podstatných pár tisíc dražší (v současné době je Blau 4*24W i po značném zlevnění na e-shopech od 3.710,- a Giesemann od 7.319,-).

Jaké světlo bys doporučil ty?
Když chci auto na vožení nákupů ze sámošky, stačí mi slušně vybavená Octavia, nemusím si na to kupovat hned Ferrari stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2013 01:11 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Ciffik
je to prostě polský šmejd, kvalita reflektorů je neskutečně mizerná. Vše změřeno a zdokumentováno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 20:44 Muž Burik [727] - AquascapingRe: lhajek
zřejmě předřadník a reflektor nedosahuje kvalit Giesemann,ale to se dá čekat,za tu cenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 20:26 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: grunda
To jako stejné zářivky v tomto světle dají o tolik méně světla? To je tam tak zlý reflektor nebo je jiný důvod?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 19:28 Žena Kytka [2146] Re: Ciffik
Mám dvě rampy 4*24 a ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 19:23 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: grunda, Burik
Tož jak pánové? Já myslel, že dejme tomu 2*24w, kterou mám v plánu koupit bude svítit se stejnýma zářivkama stejně jak jiná světla. Nebo jsou v té 4aqua tak na pytel reflektory/předřadník? Dost lidí si je chválí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 18:16 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Burik
že bude svítit, když už nic. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.09.2013 16:59 Muž Burik [727] - AquascapingRe: grunda
a co čekáš od světla za 1400Kč??Srovnáváš nesrovnatelné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 14:10 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Ciffik
než světlo od 4AQUA tak to raději žádné, kvalita zpracování 0, světlo je z toho neuvěřitelně mizerné - měřeni PAR metrem, oproti Blau nebo Giesemann poloviční, prostě hnus
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 12:00 Žena Kytka [2146] Re: Ciffik
Záleží, který model konkrétně kupuješ, já jsem si objednávala 4*24W a ty se dodávají bez zářivek, takže jsem si rovnou koupila klasický Osram 830, 840 a 865.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 11:53 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Ciffik
Něco pod tím rostle..ale není to moc příjemné pro oči..já je vyměnil za 8xx a vypadalo to lépe..ale vyzkoušej to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2013 11:50 Muž Ciffik [761] - Rostliny – barevne sektrum zarivek
Zdarec, plánuju zakoupit toto osvětlení. Chtěl bych se poptat na dodávané zářivky 10.000k Dají se pro akvarijní účely použít? Roste pod ním něco? Nebo raděj vyměnit za 840/860?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 14:38 roman3346 Re: MonoPB
Mam ho zavesene nad akva (akva bez kryti) a naprosta spokojenost.Je super
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2013 21:29 Muž Jackalino [54] - MañanaRe: MomoPB
hop jo to je dobrý smich
Já ho tam nechal snáž se čistí než trubice, mám tvrdou vodu a plexi je vždycky jak zaprášený, tak jednou za měsíc ho utřu. Mám 4x39 docela solidně vypadá jen se mi zdá užší, příště bych asi bral 2x 2x39. Mám ho taky tak 10cm nad hladinou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2013 19:30 Muž Burik [727] - AquascapingRe: MomoPB
no tak třeba asi není,pokud ti na to necáká voda:-)Já ho tam radši nechal:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2013 19:23 Muž MomoPB [33] Re: Burik
to plexi tam treba? ja som ho dal hned dolu a tak ho mam nad hladinou. Ja ze sluzi len pri prenasani aby sa nic nestalo trubiciam :-D

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] 3

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2808x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18936-osvetleni-4aqua?od=51