Vrubozubec paví - chov
On je rozdíl mezi
chovanými oceláty v roce 1970 a dnes. Dnešní populace je většinou vyšlechtěná barevná míchanice. Klasickou přírodní formu těžko seženeš.
Vrubozubci jsou velmi inteligentní a když se nudí, dělají brajgl.

Pokud byste byl nadostřel jihu Čech, pak si dovolím nabídnout místní kouzelníky s kyvadýlkem...v 80% pak stačí ryby jen jen dvě, pokud jsou dost narostlé...nepletou se šamani skoro vůbec...

Já osobně bych do začátků doporučil skupinu pěti kusů, pokud nebudeš mít domluvený odbyt pro přebytečné kusy. Pokud bude tvé akvárko od začátku budováno pro tyhle krasavce, budeš ho mít dostatečně rozčleněné, tak by v něm těch 5ks mohlo žít i v dospělosti - ale bude záležet, jak si sednou. V takovém velkém akvárku by to mohlo jít. Pamatuj, že pokud budeš dávat velké kameny, je třeba je napevno ukotvit. Oceláti jsou schopni ti převrátit i obrovský kámen tím, že ho poddolují - a hrozí rozbití akvárka. Určitě nedávej nic kolem obvodových stěn - alespoň ne těch průhledných - oceláti jsou děsně zvědaví, pořád šmejdí kolem skel a koukají ven z akvárka. Když tam něco dáš, stejně až vyrostou, tak to odstěhují a hrozí zranění či poškození akvárka. Pokud budeš chtít dát rostliny, tak jen tuholisté a zakořenit do obráceného květináče, pevně zapuštěného do písku - rostlina bude vylízat jen dírou v květináči, aby se jí nedostali ke kořenům a nevyryli ji... No, ale proč to píšu? Pokud se o ně zajímáš, tak to máš určitě všechno načtené. Jen ti doporučím jedno - o jejich schopnostech devastace akvária se toho píše opravdu mnoho - a věř mi, že je to pravda. Tím tě od nich nechci odradit, naopak, jsou to krásné ryby a skvělé na pozorování, naučí se poznat tváře členů domácnosti, žrát z ruky, mazlit se s rukou ponořenou v akvárku - ale prostě jsou v malém akva a nudí se, proto dělají různé skopičiny... když jsem je choval, měl jsem je asi rok a říkal jsem si, že vše co se o nich píše jsou kecy, že moji jsou klidní... až jsem jeden den přišel domů a doma byla tma. Po nahození pojistek se na akvárku rozsvítilo světlo a v akva byla tma... Akva bylo jak kafe, zbytky rostlin plavaly po hladině, topítko rozmlácené, kameny převrácené... a já musel dát oceláty do vany a založit to celé znova... a tentokrát s tím, že už jsem věřil, čeho jsou schopni. Proto ti doporučuji - pamatuj na to hned při zakládání akvária a ušetříš si nové zakládání, které mne neminulo, a budeš spokojen... Poslední věc - nedávej do akva, co nemusíš. Žádné vzduchování, difuzer CO2, topítko, nic. Ač nejsem příznivce hrncových filtrů, u těchto ryb je to nejlepší řešení, i proto, že do externího filtru můžeš dát topítko, difuzor či vzduchování...
A ještě jednou - nenech se odradit. Naopak, využij zkušeností jiných, udělej pro ně ideální akvárko a budeš jimi naprosto okouzlen. Mně se nejvíc líbí přírodní zbarvení, ale je jedno, jakou variantu si vybereš (nedoporučil bych snad jen závojové, to už vypadá fakt příšerně), okouzlí tě nejen svým zjevem podobným mořským kanicům, ale především svým neuvěřitelně zajímavým chováním.
Edit: Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale tahle ryba spolu s kančíkem červenookým patří mezi mé srdcové záležitosti.
Ještě poprosím o typ dobré filtrace?
Ahoj, do začátku 8 kusů. Z toho by se pár už vyselektovat měl. Jestli dobře počítám, nádrž bude mít něco přes 900l, což je pro ně úplně bomba (trošku ti i závidím)... Jenom si zajisti předem, kam dáš ty zbývající...
Ať se daří...
Doporučíš mi kolik kusu do začátku než se najde vhodný pár?
Pokud si můžeš vybrat, tak ber tu s větší plochou dna. Kolik jich tam chceš mít? Jsou to nádherné ryby, moje srdcová záležitost.
Zdravím, mám dotaz bude vyhovovat pro vrubozubce paví tento typ 190x50x80(dxšxv)nebo raději 190x60x80? Díky za info.
Já bych se toho nebál.

No papírově asi jo, ale nebude to to pravé ořechové pro odchov a tak. Navíc podle fotek se mi fakt více líbí ten crassipinnis. A u mě ta další 300l je hudba budoucnosti, tak rok, takže mám čas shánět a kdo ví, třeba budu mít štěstí a seženu je...
Díky za odkazy, měl jsem zase chvíli kvalitní čtivo...

Tyo, to jsou fakt fešáci, líbí se mi možná víc, než oceláti...
Takže jsou tedy menší než oni, čili jim stačí i menší akvo? Řekněme 300l pro pár?
Bojím se, že je nikdy ani neuvidíš... desítky, možná stovky druhů ryb byly viděny jen jednou - když byly popsány. A tenhle vrubozobec žije ve špatné oblasti... ale zas je jeho areál rozšíření docela prostorný, tak se třeba ještě někde zachoval... ale pokud ano, bojím se, že pokud by se i někdo snažil o export, bude zaměněn za běžně chovaného pavího.
Určitě by to ale mohla být skvělá alternativa k pavímu pro milovníky těchto cichlid, kteří nemají tak prostorná akvária.
Právě proto, že jsem je ještě u nikoho nikdy neviděl, proto se ptám... Díky za odkaz.
Rozdíl mezi vrubozobcem pavím a vrubozobcem tlustoploutvým
(A.crassipinnis) je dobře popsán u tohoto menšího z nich. Přečti si jeho kartu, je to v posledním odstavci. Je to vzácný druh, nevím o nikom, kdo by je v Česku kdy choval, ale je fakt, že cichlidy už nejméně 15 let sleduju jen tak jedním okem. Ani ve světě se moc nechová, proto jeho fotky nejsou moc časté. Já našel jen jednu, na většině seriosních webů je buď bez fotky, nebo není popsán vůbec - jak jsem psal, prakticky se v akváriích nechová.
www.fishbase.org/… Moudré rozhodnutí.

pošetřím a pořídím časem nějaký huge sklo alespon 450-500l a pak si je pořídím. Díky všem.
Vzdyt si to vem jen logicky. Kolikrat se vejde ta ryba do nejkratsiho rozmeru akvaria, az bude dospela? To asi neni nic moc zivot, nemoct se ani poradne otocit...
Šel bych do jiných cichlid a nepřidělával sobě ani rybám do budoucna starosti.
Zvládl by párek astronatu 24Olitrovou nádrž? Vím, že potřebujou hodně prostoru,rychle rostou, ale i tak se ptam, protože se mi tyhle mazlíci hrozně líbí.
Díky za info, myslel jsem si to, ale nevěděl jsem to jistě. No to je škoda, páč jsou oba dva moc krásní a samici asi těžko poznám ve velikosti kolem 17cm jako je mám já doma.
Podle mě máš dva samce jako já, a když dorostli do velikosti, kdy ve svém území ten věsší, silnější nechce druhého, tak ho bude takhle utiskovat, dokud ho nejspíš nezabije. U nás doma ho táta zachránil za minutu dvanáct, hodil ho do prázdnýho akvária, kde žije už asi 7 let.. jednou jsme vyzkoušeli, jestli se neumoudřili, a byla to zkouška asi na 5 minut, pak šel zpět do svého menšího akva ;)
Bude to dospíváním. Tyhele ryby se mají nakupovat ve více kusech kde se vytovří páry a pak zredukovat na požadované množství, ve vašem případě tedy pár. To že koupím dvě ryby neznamená že jsem koupil pár... a u cichlid to nemusí platit ani když koupím s jistotou samce a samici. Musí si partnera vybrat samy z většího počtu. Další možností by mohly být nevhodné podmínky.
Zdravím, mám doma dva vrubozubce paví, koupil jsem je loni v listopadu a celou dobu bylo vše ok a ryby plavaly pořád všude spolu a vše bylo ok, nyní je jeden agresivní a druh´ého neustále napadá a ten je ukrytý za skálou. Máte někdo podobné zkušenosti?
Tilapií je teda u nás docela přehršel...že by se v Ústí nedaly sehnat, o tom bych dost pochyboval... O tom asi pochybovat není třeba, ale Barakainus je, co vím, momentálně na jiném dílu světa

To jako, že je chcete zasunout do potravního řetězce? Oni zase tak hr nerostou...ty míry, které uvádíte, to je tak v kubíkovce...
Tilapií je teda u nás docela přehršel...že by se v Ústí nedaly sehnat, o tom bych dost pochyboval...
No, řeknu to rovnou, takovéhle nápady moc nechápu... Ale budiž.
Aby nejrychleji rostli? Živé, živé, živé a živé. A doplnit vitamíny. Taky by se to dalo přoložit granulema pro pstruhy, které jsou vyráběné pro krmení konzumních pstruhů, aby rychlejš rostli. A cpát to do nich horem spodem. Živé rybky taky před zkrmením nakrmit kvalitním krmivem, a předložit vruboušům.
Precetl jsem ze ocelati rychle rostou (pry 2-3cm za mesic), ale potreboval bych vedet, jak to udelat aby rostli co nejrychleji. Cim je krmit. Chci nejake ryby na aquaponii a byt se normalne pozivaji tilapie, tady se nedaji sehnat jakozto invazni druh. Ale nasel jsem, ze oskari jsou stejne rychle rostouci a pry i chutnejsi nez tilapie. A ti se tady daji sehnat v akvaristice. Ale pokud behem sezony (asi 6 mesicu) nedorostou do konzumni velikosti, nema to cenu.
Že mám akva malé vím, ale ryby jsou zatím malé a větší akva je zatím v přípravě a jinak mezi sebou jsou v pohodě, žádnou agresi nesledují...
Prvním problémem by spíš mělo být, že máš na ně malé akvárium.
Dál taky to, že jsou odřený může znamenat, že se mezi sebou mlátí.
Zdravím všechny milovníky ocelátu, chtěl bych se zeptat, mám oceláty s kančiky cca dva měsíce s vše bylo celkem v pohodě do doby než jsem jim dal k obědu asi 8neonek, probudil jsem v nich nejaky zabijacky instinkt protože mi pak zlikvidovaly 2kančiky... A jeste jeden problem, mam ocelaty porád odřeny a to jsem vsechno ostry vyndal, vždy po jidle jsou jak splašeny a plavou trhavě po celém akva a naražeji do stěny to trvá asi šest vteřin... Děkuji za reakce...
Wau a to mám jen dva kousky. A nevíte někdo za jak dlouho by mohli naklást jikry? A jaká je nejvhodnější teplota někde jsem četl že 27 jinde 30. Tak nevím. Děkuji.
Sám sis odpověděl. Dle popisu to vypadá na přípravu ke tření.
Jestli mi tu nějaký RAP bude psát o tom že si choval doma vzrostlé oceláty v 160 litrech a jako debilní připomínku k tomu napíše ať už v uvozovkách nebo bez nich že si hráli s kocourem.
To je jako co,?, Recept na spokojený život takových ryb nebo nejubožejší argument neznalců chovu ryb " mě to tak funguje". No to snad nemyslíte vážně.
V prvé řadě by jste se měl uklidnit a přestat vyšilovat.
Nikdy jsem netvrdil, že je to recept na spokojený život ryb. Popsal jsem realitu, kterou jsem zažil. Mimochodem, nenapsal jsem velikost a stáří mnou chovaných ryb.
Co se týče velikostí nádrže pro chov ocelátů, souhlasím s vámi, čím větší, tím lepší. Ovšem vaše ale už teď mají plavat v 160 x 60 x 60 a ne takové louži to není pro dvy 20 cm oskary ani náhodou je přehnané! S citem zařízená nádrž o objemu 250-300litrů při normální péči bohatě stačí.
Těžká odpověď, neznám tvé akvárium. Před cca 10lety jsem měl 2 vrubouše ve 160litrech a byli v pohodě a ještě si "hráli" s kocourem. Úžasné inteligentní ryby.
jasně naprosto stebou souhlasím,ale musím volit akvarium podle možností,takže si myslíš že to je kůli akvariu které je malé?
Já si stejně myslím, že vše začíná kvalitou vody a ta se za poslední roky na většině území dost zhoršila.
snažil jsem se oto aby prostředí bylo dáseříct stejné jako v minulé nadrži,nové akvárium je asi o 50 cm delší ,jinak to stré bylo zase o 15 vyšší nevím jestli to může hrát takovou roli jinak jsem zachoval vše původí.Jediné co jsem si ted uvědomil je na tom novém je na zadní stěně tapeta.Jinak akvárko má 190 L ,zase si myslím že pro dva 20cm vrubozubce by mělo byt prozatím dostačujícíPředem díky za odpověd;)
Ten dotaz evokuje situaci - stolitrová nádrž a v ní leží napasovaní vrubouši tisknoucí se k sobě. Ve stodvaceti litrech jim to začalo vaklat a nemohou se tisknout.

Ale protože si nemyslím, že tomu tak je. Pak jedině přidám, že aklimatizace může trvat déle. Zvláště u starších ryb.
Ahoj chtěl bych se zeptat, asi před měsícem sem přemístoval vrubozubce cca 20cm 2ks , do většího akvaria asi o 20 L ,přijde mi že v tom starem byli spokojenější a přitom bylo menší.Nechtějí moc žrát,vypadají vyděšeně ,a jako ve stresu ,ale na bok se nepokládají ,už nevím co stím trvá to asi měsíc ve starém akvárku se chovali naprosto normálně,jinak ryby vypadají zdravě, předem díky za každou odpověd..
Toto vypadá jako "přetažený" produkt asijské výroby. Obecně vzato mi většina závojů na rybách nevadí - ba ani na těch neonkách, jako mnohým

odpůrcům dlouhých ploutví - avšak v případě cichlid už tak nejásám (výjimkou jsou snad nekonfliktní ramirezy), ale v případě velkých cichlid mi to možná i trochu vadí. Pokud se podíváte na asijské oceláty, tak mají všichni o něco delší ploutve, než je tomu u přírodní populace a ve společné nádrži s těmi krátkoploutvými velmi špatně komunikují. Tenhle pašák na videu si dokonce myslím že bydlí sám nejen kvůli tomu natáčení...
Takže pokud naháníte sólistu, hledejte v asijských rybách. Ale dobrotu to dělat nebude v případě chovu s jinými rybami.
Edit: Teď jsem vás načapal v jiném tématu, jakou plánujete obsádku...oceláti s rivuláty...540 litrů...No to není dobrá volba....
oba filtry jsou dostatečně kvýkonné

vyber si podle designu... (mně osobně více pasuje FX5 jak designem, tak konstrukcí)
A ten sumeček žraločí není dobrej nápad.. nech jen vrubouše a gibbouše, nic jinýho bych nedával

Fluval fx5 pro 540l akva a oskary? Nebo ktery jiny byste doporucovali? Slysel sem ze je potreba vykonny filtr protoze to jsou prasatka. Chci tam hodit 2-3 oskary 1 gibicepsa a sumecka zralociho (nebo jinou rybu zde si nejsem jeste jisty).
Nebo radsi Eheim professionel 3 2075? Stejná cena.
Přidat reakci
1 ...... 7 8
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 12636x