Eleocharis vivipara - pěstování
Ty kořeny jsou součástí nových "oplégrů" (dceřiných rostlin), které vyrůstají na koncích listů.
Jsou to adventivní neboli náhodné kořeny a u stonkovek docela běžná věc. Je na tobě co s rostlinou uděláš.
Takový rychlý dotaz, zastřihovat a sazet nebo si toho nevšímáte a nechat být?
Starší reakce
Nějaký střih asi ano protože pak je to hrozné křoví. Všechny ale určitě ne.
Ahoj všem,
je potřeba stříhat vrcholky výhonků, kde se vytvořily nové rostlinky nebo to nijak nevadí když tam budou zůstávat?
Starší reakce
Inu, zkusím tedy ještě posečkat. Světlo -doufám- stačí.
Hnojit hnojim, ale o to v tomto pripade, si myslim, nejde. Ona v prvom rade potrebuje dostatok casu aby presla na submerznu formu a dovtedy ju nikto nezozral. V druhom rade potom asi dostatok svetla.
JO? Tak zkusím ještě vydržet.Hnojíš něčím?
Ja teda nemam skusenost s vivipara, ale moja Eleocharis sp. minima mesiac v podstate len hnila. Bola cela hneda a rozpadnuta, po zelenej farbe ani stopy. Asi by ju uz davno kazdy normalny clovek vyhodi. Potom sa zacal objavovat kratke zelene listky, tak som ju tam nechal a az teraz zacina normalne rast (po 1.5 mesiaci).
Vysazena 19.3., přesazena 13.4.
No třeba si zvyká na jiný prostředí...? To starý odejde a vylezou nový listy nebo stonky nebo co to má... Třeba. Jak ji máš dlouho?
Že bych to vyhodila moc rychle?!?!
Safra! ...ale já ju spíš dostala z akva, z prostřihu,zelenou.
Já ji kupoval hnědou jak seno. Nebyl tam jedinej zelenej kousek. Ale paní mi slíbila, že se zazelená
A za dva tři dny už lezly zelený... Tak jestli ti třeba jen nemění formu nebo si nezvyká na nový prostředí...
Já jsem ju dostala,jinak bych si vysoce náročnou rostlinu nekoupila. Přejíždění jsem vyřešila přesazením na chráněnější místo, ale ze zelené už je hnědozelená.
Některé stonky, co už byly hnědé nebo se rozpadaly jsem při přesazení vybrala a vyhodila. Takže teď potřebuju vyřešit to chcípání.
Ta Tebou zmíněná je taky hezká. A asi ne tak náročná.
A chcípe následkem přejíždění, nebo je načatá a proto třeba zůstává po přejetí ležet...? Tzn. potřebuješ vyřešit chcípání? U týhle se píše vysoce náročná. Že bys třeba zkusila jinou. Já kupoval v zahradnictví
rybicky.net/atlasrostlin/eleocharis_acicularis Normálně emrs v květináči, sestřihnul jsem ji co to šlo a po pár dnech už rostla. Viz moje "21". Ale asi nebude tak vysoká, zatím má max. 15cm...
Vidím,že vlákno je praleté, ale spíš řeší, jak s tím pryč. Já opět opak: chcípe a "sjíždí" mi to Ampularia. Teda nežere to, ale přejede to tak,že to leží na šterku...
Starší reakce
dostal jsem je se světlem, a ano, jsem spokojen
Já se nehádám,mám prostě se speciálkami špatné zkušenosti.A pokud jste vy s nimi spokojen a vše vám roste k vaší radosti pak gratuluji a přeji hezký den.
já mám nad akva taky speciálky, akva je hluboké 75 cm, světlo je 25 cm nad akva a eleo mi roste úplně v pohodě
Domnívám se, že se jedná o speciálku délka 70-75cm 24W a protože "speciálky" podle mé zkušenosti mají trochu problém prosvítit i 50cm.Pokud by se jednalo o obyčejnou T8 neznám 24W a pokud by šlo o T5. Tak tam nevím jestli jsou 24W a jak jsou dlouhé.Kdyby šlo o obyčejné 8... nebo 9...T8 nebo T5 bylo by to samozřejmě lepší .Každopádně , při 40cm hloubce(výšce) a této zrnitosti to bude dobré i při zastínění nějakými vyššími rostlinami.
proč by nemělo být hlubší než 60 cm?
hloubka je 40 cm, zrnitost substrátu tak 1-3 mm, přidávám co2, hnojivo od tropicy jen sem si nebyl jistý tím osvětlením, díky moc
Jo a krásně,pokud teda není hlubší než 60cm.
Starší reakce
Odpověď zní: určitě , levou zadní
Rostlině střihání prospěje.
ja ho ešte nemám, ale chcel by som ho. Rozrastania sa nebojím, tomu by som vedel zabrániť, skôr mi ide o to, či sa dá strihaním regulovať jeho dĺžka.
Normálně ho ostříhej až k substrátu.
Já ho pracně vytrhal i s kořeny a za půl roku je nazpátek.
Bohužel se mně pod nim rozpadl ADA substrát, který neni uzpůsobený většímu
přehrabování.
Starší reakce
Bohužel - i s kořeny.
EDIT: No, jsem nepoučitelný... Nedávno mi jeden zdejší kolega nabídl Eleocharis "Xingú", já neodolal a už mi okupuje celé akva...
Vytrhávaním myslíš aj s koreňami? Tam mi trhá žily to, že niekedy premiešam spodný substrát s vrchným (ADA Amazonia...) -> preto som vlastne aj položil túto otázku
Inak vďaka za odpoveď.
Pokračujte ve vytrhávání. Je to o trpělivosti.
(Zažil jsem něco podobného...
)
Nádrž som založil asi pred rokom, osadil som ju rastilinami Eleocharis vivipara, Hemianthus callitrichoides a Starogyne repens. Rastliny rástli krásne, všetko bolo v poriadku. Avšak približne po lete sa mi začal Eleocharis rozrastať neúmerne, až kompletne pohltil celý koberec a vytlačil Hemianthus, ktorý je momentálne úplne preč (pôvodne zarastol celé dno).
Chcel by som sa teda Eleocharisu nejakým spôsobom zbaviť. Skúšal som ho radikálne zastrihávať, rušiť korene a vyťahovať, ale nič z toho nepomohlo, vždy si nájde novú cestu.
Je prosím vás nejaká cesta ako sa tejto rasliny zbaviť (bez toho aby som musel nadrž zakladať znovu)?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 863x