No Planaria
ahoj, v jiném vlákně jsem řešil, jak se zbavit vetřelců v mém akva... výsledek byl takový, že dnes jsem aplikoval no planaria - 1 odměrku....voda se zakalila....neonky a ancíci se zdají v pohodě, ale co se mi nezdá jsou pancéřníčci...vypadají jako v rauši...jen polehávají a čučí před sebe (žádný rytí dna jako vždy)....nemám se na to vyprdnout a vyměnit tak polovinu vody?? - nemám odstátou, protože dnes jsem dělal týdenní údržbu...
děkuji....
edit: tím zakalením myslím, zbarvení díky tomu prášku - než se asi rozpustí, nebo usadí na dno....
Starší reakce
Asi jsem sadista, ale velice mne baví pozorovat, co ploštěnky vyvádějí na skle prakticky hned, jakmile tam přidám No planaria. Tentokrát jsem to nedělal po svém, ale podle Ivanky a zdá se mi to rozumnější. Dřív jsem sypal No planaria rovnou do akvárka. Tentokrát jsem rozpustil prášek v deci demineralizované vody a roztok pak injekční stříkačkou stříkal po celém akvárku.... zdá se mi, že to účinkuje rychleji, protože koncentrace účinné látky ve vodě je okamžitě vyšší.
Do háje.... taky jsem ztratil dávkovací lžičku... Říkáte tedy 1 ml? To odměřím v malé stříkačce... mám to rovných 50 litrů, tak šup tam 1ml.
By mne zajímalo, kde se mi ty potvory v tom akvárku vzaly... Nedával jsem tam v posledním půl roce nic než.... jednu malou kryptošky od Keydoca.... A mám jich tam plno... čtyři samičky vysypaly malé kreveťule a místo davů krevetek mám na skle davy malých ploštěnek...
Starší reakce
Davkovaci lzicka, ktera je standardne dodavana v baleni No planaria ma priblizne 1 ml.
Koukala jsem na ni, ale nic na ní napsáno není
ani v dávkování, všude jen 1 odměrka, půl odměrky atd
0 02.12.2014 17:14 honza259 Jak je velká ta dávkovací lžice, stratil jsem ji, kolik asi měla ml 1??
Starší reakce
Krevetkám to neškodí a nevidím problém použiť to aj pri rakoch.
Starší reakce
tak isto len doporucene davkovanie - 3 dnova liecba nic viac
Toť otázka, jestli se mýlím nebo ne. Mi proti nezmarům No Panaria nepomohla, Panacur ano. U obojího mluvím o doporučeném dávkování. Naopak člunky mám v akváriích i nadále, ovšem ty mi nevadí, zbavovat se jich nechci, líbí se mi.
Mylis sa, mne no planaria vyzabijala nezmarov v krevetkariu - nemohol som tam pouzit asi nic ine kvoli nim (flubenol im sposobuje problemy s porodnostou)
tak isto krasne vymizli vsetky cervicky co mi liezli po skle a mam pocit ze aj clunka pravohrota s ktorou som bojoval asi od zaciatku toho akaria odisla ... uz 3 dni som ziadnu nevidel a tym padom aj nepucil ... bez no planarie keby som 3 dni nepucil ich tam mam 2 nasobok a vidim ich aj z 2 metrovej vzdialenosti takze asi tolko k mojim skusenostiam s NP
JJ, o tom už jsem četl ve vláknu o nezmarech a dám jim tak ještě 14 dní a pokud nezačnou mizet sami, tak jim tam ten Panacur dám...
Nebude. Ale pomohl mi na ně Panacur.
Starší reakce
Pozdě...
Už třetí den aplikuji všude kde je nějaká voda
.Jelikož jsem už o všechny krevetky přišel,tak všude aplikuju co se vejde...U beťáka a v krevetárku(ještě tam jedna cherryna žije) jsem ještě dneska objevil pár těch potvor,velký akva a dvě miníčka už zřejmě "no problem".Tak uvidíme...
Starší reakce
To je běžné. Já vždy první tři dny dávkuji dle návodu... a další dny dávám stejnou dávku jako třetí den, dokud vidím nějakou živou ploštěnku.... a po dvou týdnech zopakuju třídenní kůru, abych zlikvidoval případné ploštěnky, co se vylíhly z vajíček (pokud nějaká byla, to se ale nedá zjistit). Tenhle postup se mi osvědčil.
No, to je nejhorší, že se dají přetáhnout vajíčky na ruce, aniž by si toho člověk mohl všimnout. Jsou to zákeřné potvory. Mně se je naštěstí nikdy nepodařilo zavléct z jednoho akva do druhého... Ale mohly přijít i s otíky, mohly přilétnout s prachem... u ploštěnek je nejhorší, že se nedá odhadnout, jak se ti do akvárka dostaly. Nezbývá než jen trpělivě léčit.
tak to vypadá že budem tiež aplikovať dlhšiu dobu ako 3 dni
Asi ako prevenciu áno.
Starší reakce
Nedá sa to presne špecifikovať.Niekomu (ako mne) to likviduje všetky, inému len niektoré.Asi záleží od veku a účinnosti látky Betelovej palmy + na hodnotách vody v akvárku.
Starší reakce
malyLibor napsal: Tak jsem zase o něco moudřejší... Já si vždy No planaria odvážil podle velikosti akvárka a normálně to nasypal na hladinu. Prášek se mi postupně rozptýlil po celém akváriu a taky se mi tam občas udělal takovýto povlak, který ale po několika dnech sám zmizel. Já v akvárkách většinou jen měním vodu, odkaluji jen minimálně, jednou za delší čas, je-li potřeba. Možná proto, že jsem No planaria nikdy nerozpouštěl, mi ploštěnky přežívaly déle a aplikoval jsem No planaria i 6-7 dní. Zjevně to funguje tak i tak...dělám to stejně, jen si nejsem jistý s tou koncentrací, pokud se jen "mění" voda...Zaznamenal jsem "negativní ohlas" u některých druhů ryb, pokud je toho asi moc...
Tak jsem zase o něco moudřejší... Já si vždy No planaria odvážil podle velikosti akvárka a normálně to nasypal na hladinu. Prášek se mi postupně rozptýlil po celém akváriu a taky se mi tam občas udělal takovýto povlak, který ale po několika dnech sám zmizel. Já v akvárkách většinou jen měním vodu, odkaluji jen minimálně, jednou za delší čas, je-li potřeba. Možná proto, že jsem No planaria nikdy nerozpouštěl, mi ploštěnky přežívaly déle a aplikoval jsem No planaria i 6-7 dní. Teprve když jsem žádnou živou ploštěnku neviděl, tak jsem přestal aplikovat, po dvou dnech provedl normální výměnu vody, za týden druhou a opět za týden třetí výměnu a pak jsem aplikoval další léčebnou kůru dle návodu (opět jsem jen sypal na hladinu). Tu druhou kůru jsem prováděl proto, aby zabila mladé ploštěnky, které se do dvou týdnů vyklubou z případných vajíček. Musím říct, že tímto způsobem jsem se zatím ploštěnek vždy účinně zbavil.
Nicméně člověk se stále učí a pokud bych potřeboval zase někdy léčit, tak rozhodně zkusím No planaria rozmíchávat ve vodě a část pomocí hadičky nasazené na stříkačku aplikovat do substrátu.
Môžo reagujúce baktérie na dáky prvok vo vode,čo ľudské oko(pri ich premnožení) vníma ako ten povlak.Obdoba povlaku na novom koreni či dreve.U mňa na druhý deň ani nepoznám,že som niečo aplikoval.Po výmene vody by sa to malo stratiť ako napísal Libor.
Tak to určitě funguje také...ale při své nepečlivosti...vyvraždit ploštěnky v jedné nádrži stačí i jen nasypat...
A není tam toho přípravku nějak moc? Po aplikaci No planarie druhý den většinou nepoznám, že by byl v akváriu druhý den nějaký prášek vidět. Teď už je možná pozdě, ale nejúčinnější a nejlepší je aplikace, že rozpustíme prášek v nádobce a nádobku vylejeme do akvária. Mléčně zbarvenou vodu buď zvíříme, nebo aplikujeme blízko intenzivní filtrace. Takto docílíme toho, že je No planaria po celém akváriu a že ploštěnky nenajdou úkryt, kde by nebyla.
Kdo chce věnovat trochu více času, je dobré nabrat trochu rozpuštěné No planarie do stříkačky a aplikovat pár stříkaček i pod substrát.
Vysrážená nějaká látka z toho koktejlu. Po výměně vody mizí...
Třetí den aplikace No Planaria a dnes ráno jsem v akva našla toto..je to normální věc po aplikaci tohoto přípravku, nebo mi v akva trápí ještě nějaký jiný prevít?
. Jinak levatky a okružáci přežili, piskořky bohužel zemřely. Včera večer jsem viděla po skle courat ještě dvě hnusné ploštěnky, ráno žádnou (ale to neznamená že tam nemůže být). Co je ten povlak a jakoby pavučina??
Tak v nekterych zemich se nesmi dovazet vubec nic co jen proslo kolem betelovy palmy. Duvod toho zari/rijnoveho zdrzeni neznam, ale asi to s betelovou palmou uplne nesouvisi, protoze chybi v Evrope cely Genchem, tedy i ten, ktery s betelovou palmou a jejimi chemickymi "atraktanty" nema nic spolecneho.
K tem skladovym zasobam - malokdo ma tolik zbozi, aby mu to dva a vice mesicu lezelo skladem v zasobach, strategicke (aspon pro toho, kdo chce uzivit akvarka a rodinu) je zbozi otacet a ne skladovat... Kazdopadne i ti, co toho meli skladem opravdu hodne uz to nemaji. Na burzach nebyla planaria uz v zari a z eshopu v CR pomalu taky zmizela. Sam jsem mel slusnou zasobu a ted o vikendu jsem balil posledni, co byly naobjednane.. Jak spravne pise Pepenka - drive nez za dva tydny to lepsi asi nebude.
Jeste ze jsme akvaristi a dokazeme si pomoct - taky jsem ted jednomu kolegovi odsypaval z otevreneho baleni
Jen by mně zajímalo, jestli někdo nespecifikoval, proč ten zákaz?
Starší reakce
Ahoj já jsem před nedávnem taky používal. Stejně jako tady někdo popisoval jsem davkoval víc dní, dokud byli v akváriu vidět lezouci ploštěnky, cca 5-6 dní. Potom jsem to preventivně zopakoval po 3 týdnech dle návodu. Zatim to vypada OK. Určité procento sneku v pohodě taky prezilo.
Asi před 14 dny jsem zjistil v krevetkáriu výskyt nejen ploštěnek, ale i nějakých malých, snad pijavic. Následně jsem aplikoval dle návodu No Planaria, prodělal jsem 3 denní kůru. Dnes, při krmení krevetek jsem objevil zase nějakou snad pijavičku, dlouhou asi 4 cm. Jak to, že mi No Planaria tyto škůdce nezahubila? Dokonce neměla ani účinek na malé šneky. Dnes jsem opět aplikoval do krevetkária No Planaria, tentokrát jsem dal víc, než je v návodu, asi necelé 2 dávky. Nemohu tím krevetky ohrozit?
Starší reakce
kmasita napsal: ...se to špatně trefuje. Ta lžička je piďi a já tam musím dát 1/4 z 2/5 ... Takto malá množství prášku se dělí s poměrně zanedbatelnou chybou pomocí kreditky a skla - dávku (Lžičku) vysypete na sklo, pomocí kreditky či jiné vhodné karty vytvoříte stejnoměrnou "lajnu" a z ní si odměříte ony 2/5. Tyto 2/5 zase zarovnáte na "lajnu" a z ní opět odměříte 1/4 - chyba je minimální v porovnání s "odhadem".
Aha...no já to dával do nádrží větších, zase některé byly tak tak padesátky...orientoval jsem se podle těch dnů. Žádná úhona a ploštěnky po jedné aplikaci jsou papa...A to už to asi i tři týdny bude...tak nevím...
To jo ale ja to daval do mini 20 l tak že jsem musel všeho davkovat 2/5 jelikož ta lžička je na 50 L.
Ale ten návod jsem já měl na ty lžičky postavený...
No je fakt že jsem to s ní neskoušel, ta lžička mi přišla tak malá ...
Dneska ráno jsem dal poslední dávku, ploštěnky už nevylézají, tak jsem napustil kýbl a večer bych to chtěl zatím ukončit výměnou částí vody.
Mně stačí na desetiny gramu. To stačí i na akvárko o objemu 10 litrů.
Asi jsem blbě četl...
aplikoval jsem to zcela stejně do nádrží o rozdílném objemu podle těch dnů a fungovalo to všude stejně....kupodivu dobře...
V návodu je 1 lžička, která je součástí balení na 50 L vody.... další dny 1/2 a 1/4...
Já se obávám, že to množství není limitované objemem akvária, nýbrž množstvím daným na určité období. Není to veskrze chemikálie, nýbrž biologická látka, která zřejmě nějak v prostředí reaguje...Alespoň tak jsem pochopil ten návod...Mylně?
Dobrý typ díky. Já jsem na to myslel dokonce tu malou váhu mám ale jenom na desetiny gramu tak že tenhle účel na nic...
Já si koupil tu maličkou elektronickou váhu, co používají mladí na vážení drog. Na aukru se dá koupit okolo 200,-Kč. Odvážím si vždycky plnou odměrku a podle objemu akvária si pak spočítám, kolik mám dávat, a na té váze si to odvážím. Vážím na ní i sušené droždí do burčáku na CO2, ale i další věci. Je to užitečná věcička.
Tak dávám už 5tý den a na skle se stále objevují nové ploštěnky. Je vidět ze jsou zasažené ale porad se trochu pohybují tak radši budu ještě chvíli pokračovat. Nevím jestli toho nedavam málo, ale do malé nádrže se to špatně trefuje. Ta lžička je piďi a já tam musím dát 1/4 z 2/5
Starší reakce
Já se nepřu, pouze konstatuji stav u mne...
Neritiny jsou na to fakt citlivější, mám tam dva Faunus ater a ty to taky přežili bez problémů.
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 5448x