Můj upravený trojúhelníkový layout:
reálná nádrž Ostrov
rybicky.net/nadrze/4186 (je založená pouze týden, ještě není "hotová")
Při provozu okrasného a rostliného akvaria, je důležité se držet nějakého
layoutu a udržovat v nádrži nějaký řád. Já sám jsem akvarista začátečník a tak nebude težké se touto nádrží inspirovat.
Ještě víc důležité než layout je nějaký ústřední bod. V této nádrži to je dvojce kořenů. U zadní stěny je Vallisneria asiatica, která kryje pozadí a techniku. Vytváři moc pěkné houští. Filtr kryje Echinodorus amazonicus. V předu a středu je Hygrophila Siamensis, která snáší bezproblému stříhání a rychle zkoustne v jednolitý keř, který pokrývá dno. Alternanthera Splendida vytváří kontrast s Hygrophilou. V pravo v předu je volný kus dna, ten je, ale také důležitý. V zadu ho ohraničuje anubias. Volný kus je třeba nechat opravdu volný a udržovat ho v čistotě, protože vytváří protiklad zaroslého zbytku nádrže. Po celé nádrži je rozmístěno dřevo s Vesicularia dubyana přidělané vlascem. To vipadá také moc pěkně, navíc nepotřebuje silné osvětlení. Dále jsou v nádrži rozmístěny několik dalších druhu rostlin, ale opět by chom se měli držet layoutu.
Rosliny je dobré sázet do skupin podle druhu, protože to přidává na kráse a celistvosti nádrže.
Od zadu do předu se mají rosliny snižovat, přidá to na hloubce nádrže.