Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvarijní ryby v jezírku

 

NápovědaFórum » Jezírka a venkovní nádrže  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Akvarijní ryby v jezírku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 19:11 RAP Re: Chem
Ono to jezírko nebylo tak velké, bohužel nemohu najít fotky, které jsem u něj nafotil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 18:28 Muž Chem [837] Re: RAP
Už se chlubil (v dobrém), ale mailem. Ja ten pekny clanek uz i parkrat cetl od te doby co vysel. Jenze me jde spis o takove ty žabí rybníčky ponekud mensich dimenzi - vypada to, ze to bude jednodussi, nez jsem si myslel. Uvidime na jare a hlavne v lete..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 17:55 RAP Re: LiborSprysl
Libore proč se nepochlubíš chovem amer. cichlid v jezírku. ;-)
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 16:21 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
Ne že bych chtěl mít poslední slovo:-)
píšete - V jezírkách, u kterých je kladen důraz na průhlednost vody se použije dostatek rostlin - no to je svatá pravda. Jenže při pak už se zase ztrácí ty ryby, dodávám já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 15:28 0 Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvku Popsat všechny alternativy a co všechno se děje za určitých okolností, je svým obsahem na menší knihu. Takový výčet po mě nikdo nechtějte.

Fontánka a stínění stromem zabraňuje kumulaci tepla za méně příhodného počasí, což sezónní chov akva ryb velmi ovlivňuje a není to o opadu listí, kterýžto jev může být příznivý pro jiné účely.

V jezírkách, u kterých je kladen důraz na průhlednost vody se použije dostatek rostlin a využívá se jevu, kdy detrit na dně se 'obalí' nevláknitou řasou a za slunečných dnů vystoupí k hladině, z níž se síťkou odebere, a tak se čistí dno a tedy celkově vodní nádrž bez filtrace. Funguje to i za vyššího počtu ryb.

V nádržích s intenzívnějším odchovem je přiměřené zelenání vody nutné k rozvoji planktonu a vysokým přírustkům ryb, na to jsou spec. postupy. Nemůžu víc psát, už mě vyhání.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 11:36 Muž LiborSprysl [9015] Re: Johan
No jo, jenže to záleží na tom, jak jsou ty rybníčky - "přírodě je na loukách, kde stín není široko daleko" - zatěžované. Hejno živorodek na výkrmu v nich zpravidla nebývá. No a pak když se k tomu přidá to slunce....Ale zrovna živorodkám je zelená celkem fuk. V mém případě potíže dělali karasi, ale také mohutně rostoucí amuři...a víte, že když je v akváriu přebytek živin a nestačí-li to kytky pobírat, pak se řase prostě neubráníte. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 10:57 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: LiborSprysl
Spousta malých rybníčků v přírodě je na loukách, kde stín není široko daleko a také nejsou zelené od řasy. :-) To je jako říct, že přesvícené akvárium nebo akvárium na které svítí přímé slunce bude akorát plné řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 08:20 Muž Chem [837] Re: LiborSprysl, 0
Diky vam obema za reakce. Pro upresneni - jedna se mi o sezonni chov a inspiraci jsou mi prave snimky, na kterych jsou síťově oddeleny druhy ryb. Prochazel jsem fora i navody a nenasel jsem uplne jednotny nahled na to, na co se ptam - filtrace, svetlo a startovaci mnozstvi kytek u mensich jezirek. Ale urcite jeste pohledam. Nez rozmrzne zem, casu dosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2010 06:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
Já bych tedy zase tak kategorický nebyl, píšte - Fontánka a stínění stromem není dobré. Ono dost záleží, zda máte jezírko jako letní výběh pro ryby - pak nevadí, že je to "žabák", nebo máte doma nějakého pozorovatele, který chce vidět až na dno a máte v jezírku ryby celoročně. Vy tvrdíte, že přistínění stromem není dobré - tuším, že to bude kvůli listí, já říkám, že pokud je jezírko na plném palu, pak nastává boj s řasou a rovnováha se chytá dost těžko. Mých prvních šest kubíků jsem ladil dobře tři roky opravdu jen s kýblem nacpaným houbami a nějakým venkovním Resunem. Jak s oblibou říká Václav - louže - je na plném slunci a dnes vím, že kdyby byl někde dostupný stín, tak to tak dlouho netrvalo, což jsem si vyzkoušel na druhé, třetí a čtvrté louži.
Okysličování vody je dobré, pokud v něm máte ryby celoročně, už jenom proto, že tak snadněji udržíte otevřenou hladinu v mrazech.
I když spolu nemusíme souhlasit, o vašich kvalitách vůbec nepochybuji :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 23:36 0 Re: Chem
Fotka k příspěvku Dostal jsem několik minut na Pc a všiml si Vašeho dotazu, který není bezvýznamný, ale právě, že velmi aktuální a znát odpovědi na dané otázky je naprosto podstatné.

Fontánka a stínění stromem není dobré.

Různě na fórech jsem se k tomu ostatnímu nejednou vyjadřoval a teď se nemohu z časových důvodů opakovat.

Jen Vám doporučím pro případy "znaleckých" rad na Vaše otázky, podívat se i na ostatní příspěvky toho, kdo Vám radí, ať si uděláte celkový obraz o výši a kvalitě vědomostí dotyčné osoby. S pozdravem 0.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 19:19 Muž Chem [837] Re: LiborSprysl
Perfektni, diky za odpoved. Od vety: "To nechci kázat....ani provokovat" je prispevek pro mne prinosem. Nevim, proc Vam pripada, ze se ptam na ptakoviny, ale zkratka nikdy jsem nekopal jezirko a nebyl jsem si jist zda tam musi byt vzdy filtrace a jak velke nuance svetlo/stin snese dobre jezirko. Z toho co jsem nasel tady na webu a jinde mi prijde, ze je kazde jezirko zarizeno hodne jinak a tak bych se chtel neceho chytit, od ceho odpichnu svoje jezirka. Strom na stín a fontánka na okysliceni - je to dobre vedet, ze to treba bude potreba. Pritom prave okyslicovaci fontanky mnoho jezirek nema a tak jsem nevedel, zda to je ci neni potreba u tak malych rozmeru a jake ma kdo zkusenosti s odchovem rybek a pritomnosti cerpadel a fontanek.. atd. predem diky za dalsi podnetne reakce, neb nez kopnu do zeme, tak hledam a ptam se radsi s vetsim predstihem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 18:34 Muž LiborSprysl [9015] Re: Chem
No teda pane ing. vás si vážím za to, co jste s těma molučákama dokázal, ale co jste to studoval za obor, že jste se zeptal na takovou ptákovinu? Univerzální recept není, ale když se podíváte na ty nulovo kytky, tak už vám to musí být celkem jasné, to ohledně filtrace...To nechci kázat....ani provokovat:-), ale to ostatní, pokud budete chtít být ekonomický, musíte ladit na místě...často stačí strom na přistínění, někdy je třeba okysličivadlo - fontánka...ale funguje to, to mi věřit můžete. Občas je třeba pomoci plžem nebo rybou, aby to nebylo zelené. Já filtruji kýblem s molitanem a čerpadlem. Teda fakt kýblem a kusama houby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 18:17 Muž Chem [837]
Fotka k příspěvku Mam dotaz ohledne jezirka, ktere je na fotografii u tohoto prispevku. Zacinam uvazovat o jezircich. Fotografie pochazi od zkuseneho jezirkare s prezdivkou 0, takze by bylo na miste se zeptat primo jeho, ale zajimaji mne i nazory ostatnich.

Nyni k dotazum:
1) Jakym zpusobem a zda vubec v takovem relativne malem jezirku resit filtraci?
2) Jake priblizne rostliny v jakem mnozstvi tam dat?
3) Dela se neco proti zakaleni ci znehodnoceni vody jezirka u tak relativne maleho objemu?
4) Na jak slunecne exponovanem miste je nejlepsi takove jezirko mit?
5) Mate nejake dalsi doporuceni, nezminene v techto vlaknech, v cem spociva uspech chovu akvarijnich ryb v jezirku?

Diky predem za reakce.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 22:18 Muž kortezhugo [983] Re: Kalupinka
No slnecny kolektor funguje aj v zime ale musi mat dostatocny rozmer. Tadeto cesta nevedie. Iba cena tak odhadnem cca 50000 Kč, mozno aj 100000...

Edit: Inac ja som choval mecune v jazierku - ale na jesen som ich braval do akva. Teraz som tam frkol ancikov - ale ani neviem ci ziju lebo nevidno na dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 21:50 Žena Kalupinka [32] Re: dikard
Mě napadl sluneční kolektor místo topení. Ale nevím jak to funguje a jestli by to ohřálo vodu i v zimě.... Kdo ví. Prostě lepší je je vylovit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.08.2010 21:25 Muž Oskar. [23] - AmerikaRe: dikard
Dočasně stačí tak 0,5 litrů na jednu rybu. Ale opravdu jen dočasně! Pokud je budeš prodávat, nebo rozdávat, tak je nejlepší mít holé akvárium bez kytek a dna (lépe se udržuje) osvětlení není pro ryby nutné, ryby mají dokonce raději šero než přesvětleno. Ale velice nutná je pořádná filtrace a výměna vody. Já mám tu největší kostku bioakvacitu a čerpadlo Atman AT-203. Důležitější než topení je ale vyřešit chlazení do doby než pomalu zvedneš teplotu na normální. Nejlepší je akvárko umístnit do chodby nebo do sklepa a není potřeba chladit. V bytě je to podstatně složitější, ale větráčky by na 160l mohly stačit, ale chce to vyzkoušet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 21:19 petertrencin Re: kortezhugo
1 KWH stoji cca. 0,13 €. Keby ohrieval výkonom cca. 5000 W co si myslim, ze musi urcite stacit a mozno som to aj prehnal taky vykon, tak za hodinu minie: 0,65 € x 24 hodin to je 15,6 € denne x 30 dni to je 468 € mesacne x 5 mesiacov ohrievania to je 2340 € No neoplatí sa to? :-) To je samozrejme za predpokladu neustale zapnuteho ohrievania o vykone 5000 W
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 21:17 Muž kortezhugo [983] Re: petertrencin
Je to nerealna vec X-) Ked bude v zime -30 tak bude aj 3500 W malo... Neidem ratat ale ucet za elektriku. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 21:10 petertrencin Re: kortezhugo
Tak potom jedine nakupit do zasoby dost ohrievacov, neustale kontrolovat teplotu v jazierku a ked nebude stihat ohrievat, tak postupne pridavat dalsie... Ale toto je asi fakt nerealne co som teraz napisal...
Inak urcite existuje aj ohrievanie priamo do jazierok, alebo do bazenov ktore by tento problem bezproblemov zvladli... staci pohladat na nete. Vsetko je uz vymyslene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 21:01 Muž kortezhugo [983] Re: petertrencin
Aj 1000W je "nic" sk.wikibooks.org/…

Treba mrknut na tu tabulku - tam je to presne o kolko sa C kloko L zohreje ohrievac bez termostatu... +este nezabudat ze jazierko je v zemi - ktoru bi musel tiez prehriat...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:54 Muž dikard [14] - Jezírkové rybyRe: Oskar.
Vyskusam to. Ked ich predavas predas ich vsetky alebo ti ostanu? A co s tymi ostatnymi? No neviem ci my ich akvaristika zoberie....
Mam dve akvaria(91 a 160lit) co su prazdne a mohol by som tam ich dat. Ale je ich okolo 100 ks. Staci ich provyzorne nechat tam bez dna bez rastlin len so vzduchovanim a malim svetlom?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:53 petertrencin Re: dikard
25 W ohrievac je strasne, ale strasne malo... A ak by si chcel udrzat vodu aby ti v mrazoh v zime nezamrzla, musel by si mat dost silne cerpadlo, ktore by ti ten velky objem vody dokazal prehnať okolo ohrievaca min. 3 krat za hodinu, aj to neviem ci by nebolo malo... Skor by som to riesil ohrievačmi spolu s výkonom min. 1000 W priamo v jazierku pustenými na maximum a samozrejme výkonným čerpadlom ktore by ti zabezpecilo cirkulaciu vody okolo tych ohrievacov... to by fungovat malo, len potom ten ucet za elektrinu po 5 mesiacoch ohrievania cca. 442 € co zase nie je az tak vela...
Riziko je aj v tom, ze sa moze ohrievac pri stalom zapnuti proste pokazit a riziko je aj v tom, ze ta korytnacka by asi tazko prezimovala v teplej vode zakrytá polystyrénom...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:52 Muž Oskar. [23] - AmerikaRe: Bexi
To bych nedělal, je to škoda. Moje "mega" gupky pak v akvaristice prodávají za 120 Kč a vždycky se po nich jen zapráší, tak proč si nepřivydělat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   01.08.2010 20:47 Bexi Re: dickard
Většinu bych zkrmil želvám, pár bych jich nechal jako násadu na příští rok..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.08.2010 20:46 Muž Oskar. [23] - AmerikaRe: dikard
To jsem rád že nejsem jedinej kdo má gupky v jezírku. Jsou to neuvěřitelně odolné rybky, ale i tak zimu nemají šanci přežít. V jezírku narostou do "obřích" rozměrů a jejich potomci mají běžně okolo 100 mladých v jednom vrhu. Na ohřívání vody zapomeň je to vážně blbost. A pokud přidáš želvu, tak se rozluč i s gupkama.
A teď k tomu hlavnímu, já jsem si na odlov koupil rybářskou síť s jemnými oky a slovuju ryby podobně jako se při výlovu slovují kapři. Ideální je vyndat lekníny, pokud máš. Zavolat si jednoho na pomoc a opatrně podsunout síť z jedné strany jezírka na druhou. Musíš se držet co nejvíc u dna. Síť je nejlepší mít o trošku menší než jezírko. Pak nech ryby aby se uklidnili, přijeli k hladině a síť pak jen zvedneš (na to je ale potřeba aspoň 4 lidi). Potěr samozřejmě propadne zpět. Zbytek už pak jen dolovíš síťkou.
Letos budu takle slovovat už po čtvrté, zatím jsem nepřišel na jednodušší metodu.
Ale co je hlavní, dej je pak do akvárka s vodou z jezírka a opatrně s teplotou!!! Na podzim bude v jezírku okolo 15 stupňů, tak né že je dáš do 25 akvárka. no Teplotu zvedej pak jen pomalu v průběhu asi 14ti dnů.
Já je pak prodávám do akvaristiky a tam na ně koukají jak na zjevení. Paví očko velké 10-12cm. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:24 Muž voko [9] - ŽivorodkyRe: dickard
Vypusť vodu. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:18 S Muž invalida [3881] Re: dikard
Jednoduše to nejde :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:17 Muž dikard [14] - Jezírkové rybyRe: invalida
Tak my prosim poradte ako ich jednoducho vylovit vdaka X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:15 S Muž invalida [3881] Re: dikard
To je kravina super kalibru......... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:10 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: dikard
Samozřejmě je technicky možné aby se ti o vánocích kouřilo z jezírka a gupky si tam vesele plavaly...jen budeš muset krapet přidat na wattáži a až ti pak přijde účet za elekřínu..tak mít připravený pořádný provaz smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 20:02 Muž dikard [14] - Jezírkové rybyRe: MeTz
Vylovit sa to povie lahko, no tazsie vykona. Nedaju sa tak lahko chytit no asi budem nuteny ich nejako pochytat... Rozmyslal som mam tam spravenu filtraciu s kybla so strkom a molitanom na zimu by som don zakomponoval ohrievac 25W, ten je asi najmensi mozny co sa mi tam vojde. A to nehal ist celu zimu. Nepomohlo by to zvysit teplotu jazierka? Mozno je to hlupost ale ma to tak napadlo X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 19:55 Usine Re: dikard
Vydrží ti tak do poloviny září, ale vše záleží na počasí. Jakmile teplota vody klesne po 15 stupňů je s nimi ámen. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 19:46 MeTz Re: dikard
Raději vylovit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2010 19:37 Muž dikard [14] - Jezírkové ryby – Gupky v jazierku
Zdravim, potreboval by som poradit s gupkami v jazierku. Je to jazierko stavane pre korytnacky. No pokial nie je dokoncene, tak som tam mal vela komarov(lariev). Tak som tam dal nejake gupky teraz ich je tam cca 100ks. Su krasne vyfarbene vitalne a nemaju problem zniest aj nizsie teploty. Teraz u nas bolo trosku dazdivo a v noci bolo 12stupnov a cez den ledva 20. Nijaka neuhynula ale otazka znie ako dlho ich tam mozem nechat je mozne ze vydrzia zimu? Pri zakryti polystyrénom a pustenym vzduchovanim. Je to 1000 l s hlbkou cca 70cm....
Korytnacky tam chcem nechat lebo bolo mi povedane, ze tam je v poho mozne prezimovat. Ale mne ide o tie gupky. Mam ich vylovit? Je ich velmi tazko mozne odchytit bo su moc plache.....

Este sa chcem podelit s inf. Gupka je schopna vydrzat v celku dost extremy. Vydrzali horucavy pri teplote hladiny vody 38stupnov a aj teploty 15stupnov bez nejakych nasledkov. Obe boli aj dlhodobejsie. X-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2010 23:25 Muž kortezhugo [983] Re: COLEOPTER
...no ked citam ten odkaz tak to este upresnim...
pri jazierku mi rastie hruska a padaju don aj listy aj hrusky...
tie mecune som mal teda vo vode ciernej ako kava...
dafnie,komarie larvy som z toho vybral skoro liter - obcas som braval potravu aj domov - po case som prestal lebo som domov nanosil kopec chorob a furt som musel do akva "nieco" davat teda chemiu...
tie mecune som nasadil 4ks tie boli fakt na jesen "obrovske" a cca 70 mladych...
a tiez ako v tom odkaze som mal uzovku :) ta sa vyhrievala na skale a ked bola hladna...
zaujimave bolo to ze v takych podmienkach - teda kopec bakterii a kade coho a ryby zdrave X-)

Najvecsi problem bol ked som ich doniesol domov - nechceli nic zrat...velka cast vykapala v akva behom par tyzdnou...

Zaujimave bolo ze v jazierku sa ani "neprezierali" hoci mali kvantum zivej potravy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2010 23:05 R Muž Silent [5949] Re: Kent
Slunečnice pestrá nepatří mezi cichlidy ale mezi okounkovité. ;-) Takže jsme mimo téma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2010 22:52 Muž Kent [3] - Raci, krabi, krevetky
poznam este jeden druc hcichlid ktore volne ziju v prirode aj uvas v cesku a su dobre do jazierka Slnecnice pestre .. mozno to niekto pozna a ak mate dostatocne velke aq tak aj do aq su super ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2010 21:49 COLEOPTER Re: kortezhugo
To nebude zas tak problem, počítam že de o mladé kusy takže budou odolnější než normalní rybky z akvaria které jsou vesměs zvykle na stejnou teplotu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2010 20:04 Muž kortezhugo [983] Re: COLEOPTER
...ancikov vyskusam tento rok :-) -momentalne mam cca80 kusov doma...
...mam tam cca400L vody mecune som mal v pohode a to aj v lete klesla voda aj pod 10 stupnov... len ich uz nechovam...
...ci vydrzi ancik to neviem ale mam ich vela...
..."problem" je aj v tom ze zahradku mam cca 7km od domu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2010 19:51 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2010 17:14 COLEOPTER – Ancitrus
Ja jsem před cca 3 lety dal deset doopravdy malých ancitrusu do rybníčku mezi karase a koi kapri a na konci listopadu jsem našel čtyři, již byla dost zima, divyl jsem se že jich tolik přežilo v malem rybníčku plnem velkých ryb, potom jsem s akvaristikou skončil, takže nevím jak by se jim dařilo v dalších letech. Proto dooručuju ancitrusy, nikdy byc neřek že jic tolik přežije, zvlašt až když už začínala zima.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2010 10:07 Muž kortezhugo [983]
...ja som skusal Mečovka zelená červená od zaciatku leta do jesene - na jesen som ich braval do akva a boli fakt "obrovske"...a akva tak velke ani nenarastu... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2010 09:58 xx Re: kreten
Nemám vyzkoušené gibouše venku, ale podobné krunýřovce Liposarcus pardalis. Mláďě letněné v jezírku od července do poloviny září bylo mnohem menší než jeho vrstevník umístěný v akváriu. Při výkyvech teploty směrem dolů se u něho objevovaly plísně na hlavě. Velikostně toho neletněného pardalise už nikdy nedohnalo.

Naopak dospělí krunýřovci letnění zvládali bez problémů.

PS: Souhlasím s těmi ostroretkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2010 05:31 kreten Re: basa1313
Co třeba místo experimentování - (nezavrhuji, patřím mezi ty, kteří spoustu ryb "letní") použít do jezírka ostroretky a nelámat si hlavu s teplotou:-) splní stejný úkol, který chcete po ancistrusech. Ne že by řasu nežrali, ale není to bůhvíjaký výkon. Měl jsem je přes léto v jezírku, měl jsem tam i gibicepsy ( a bezpečně vím, že nejsem sám :-)) ale není to na to, abyste řešil řasu. Napřed si srovnejte rovnováhu v jezírku a pak nemusíte volit řešení, která tak moc zjevně neovládáte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 22:07 xx Re: basa1313
Ano, existuje něco jako min-max teploměr, který dáš do poloviny hloubky jezírka. Když se min teplota začne blížit k 15 st. musíš ryby vylovit.

Gibouše tam nedávej, ten by tam dlouho nevydržel.

Jinak ancistrus je na boj proti řasám celkem k ničemu. Ono moc ryb řasu nežere. Obzvláště když v tom jezírku budou mít dostatek jiné potravy, tak jí dají přednost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 21:49 Žena basa1313 [18] - ParmičkyRe: Usine
no neviem to to mam merat vo dne v noci? ale ak su proti riasam tak su to naj ryby na svete :p
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.04.2010 21:40 Usine Re: basa1313
Nevím jestli čteš odpovědi. Víš kdy je léto a že nesmí klesnout teplota vody pod 15°C. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 21:40 0 Re: basa1313
Fotka k příspěvku Záleží na průběhu počasí daného roku - nutno sledovat , alespoň týdenní předpověď . Vhodné období bývá orientačně od konce května do poloviny září , odolnější ryby ( kardinálky , gudee , některé platy a mečovky ... ) vydrží do konce září a při nad krytí fólií i do poloviny října - rozhodují teploty. Nutno brát v potaz , že na podzim jsou dny krátké , slunce níž jak v létě a voda se nestačí dostatečně ohřívat . Řešením je vložit ohřívací topítko o dostatečném výkonu. Loni jsem poslední ryby - čapaly pardálí , platy monterei a ancistruse lovil v polovině října za sněhové vánice v noci od 24 h. do 02 hod. , při baterce , když jsem přijel z odpolední šichty . Všechny ryby přežily , ( chráněno - kryto fólií ) ale není to nic příjemného , takže doporučuji udělat výlov zavčas. Ryby u nichž se teplota pro chov uvádí kolem 20- 24°C , lze ven vysadit ; neaklimatizované a choulostivější druhy od poloviny června do poloviny , až předposledního týdne srpna. Musím končit.

Foto: Podzim 2009.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 20:59 Žena basa1313 [18] - Parmičkyre:xx
no a od kedy do kedy by si ich tam dal? tak optimalne ... gibous by tam asi nevydrzal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 20:22 xx Re: basa1313
Jen proti zelené přisedlé např. na stěnách jezírka. Když je nevylovíš včas tak zmrznou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [2] 3 4

Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 1785x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17742-akvarijni-ryby-v-jezirku-?od=51