Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Změna tvrdosti vody v akváriu oproti vodovodu

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Změna tvrdosti vody v akváriu oproti vodovodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.03.2019 20:11 Maq Re: ZDRI, Celsiq
ZDRI napsal: Ad Maq - Dotaz, co konkrétně absorbuje čistý křemičitý písek, z jakého zdroje vycházíš? Prosím, to není rýpání, je to pro mě novinka a fakt mě to zajímá!
(1) Železo. Napřed jsem si přečetl, prakticky ověřil takto: Do vody s pískem jsem dal pěkně rozpuštěné trojmocné železo ve formě chloridu. Počkal pár týdnů. Pak jsem experiment končil, písek důkladně promyl a usušil. Pak porovnal barvu s čistým ze stejného pytle. Měl zřetelně červenější odstín, ale patrné to bylo jen při přímém porovnání. Železité oxyhydroxidy pevně adsorbují na křemeni.
Což má sekundární význam v tom, že na těch oxyhydroxidech adsorbují další: fosforečnany, mangan, zinek, měď, snad i jiné kovy.
(2) Amonium. Zde ale musím předeslat, že písek nebyl úplně čistý, byla v něm vždy troška organické hmoty. To je tak: Dělám snad už čtvrté kolo experimentů se záběhem (zrovna teď testuji ty bakteriální násady). Do začátku dám vždycky trošku nějaké organické hmoty - do jednoho gramu na dvacet litrů, aby sis nepředstavoval nějaký kompost! Ta prochází dekompozicí a nitrifikací, a já měřím dusíky. A běžně naměřím víc dusitanů, než kolik bylo předtím amonia/ku. Jak to? Došel jsem k názoru, že amonium sorbuje ve dně - filtračním křemičitém písku s troškou detritu.
Potvrzuje mi to těch pár případů, kdy jsem zabíhal bez dna, tedy bez písku. Tehdy ten rozdíl mezi amoniem a potom dusitany byl maličký, v rámci běžné nepřesnosti měření.

Ad Celsiq: I když jsem to nadhodil jako možnost k úvaze, samotnému se mi nezdá možné, aby adsorpce na barvených píscích snížila vodivost o desítky µS, resp. desítky procent. To by byl adsorbent jako hrom, a muselo by se to nápadně projevovat u všech zákazníků.

Ale podotknu, že různé ionty dělají různou vodivost. Tak například, když se vrátím k tomu příkladu s nitrifikací, tak mně vždycky klesne vodivost v momentě, kdy přijde dusitanová fáze. Jsou na to nějaké elektrochemické poučky a principy, ale já jim nerozumím, jsem líný to študovat... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 14:20 Muž Planorbella [643] Re: ZDRI
Adsorbuje ne absorbuje
Adsorpce na povrch (myslím že aktivní uhlí)
Absorpce pohlcení
Jen aby nedošlo k nedorozumění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.03.2019 11:15 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Celsiq
Tak jedno vás spojuje máte v akváriu tmavé dno jeden lávu a druhý něco podobného. Vůbec bych se nedivil kdyby to bylo i s nějakou příměsí třeba struky nebo škváry. V nich nějaká ta kyselina bude. Rostliny sice můžou trochu snížit tvrdost ale jen minimálně a ne z 21 na 14. To už dokáže jen kyselina. Filtrační procesy jsou sice kyselé ale vzhled k minimální osádce to nepřipadá v úvahu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 10:48 Muž Celsiq [50] Re: ZDRI
To je mi jasné, jen jsem konstatoval, že vlastně nic z toho co popisuješ, u mě neplatí, nebo je jinak :-D
Uvidíme, zkusím ten test ještě párkrát udělat. Chápu, že jsou papírkové testy nepřesné a že mnoho lidí odsuzuje JBL proscan. Nicméně pokud provedu za stejných podmínek 4x test a je 100% shoda výsledků a ještě s tím rozdílem, že jsem střídal malé i velké s jinými výsledky tvrdosti pro konkrétní nádrž. Logika mi říká, že to testem nebude ne Nemůžu to ovšem říct se 100% jistotu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 10:44 Muž ZDRI [1415] Re: Celsiq
Jen pro upřesnění - popisuji svou konkrétní zkušenost a nádrž.
V tvém případě bych si tipl:
- pravděpodobnost 90% - nepřesnost měření (s papírkovými testy mám hodně špatnou zkušenost)
- pravděpodobnost 10% - adsorbce na povrch barveného písku

Edit: V popisu nádrže píšeš, že při víkendové výměně vody sem dáváš vodu z velkého akvárka (kde máš jako substrát PS). Nemůže zde být nějaká souvislost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 10:21 Muž Celsiq [50] Re: ZDRI
Jedinou spojitost vidím v rostlinách. Řekl bych, že je krevetárko bohatě osázené a například Najas roste jako z vody, mechu se také daří. Zbylé rostliny jsou hezké, ale prakticky nerostou. Mám zde slabé světlo, nemám filtr, takže ani uhlí, nehnojím a výměnu vody dělám minimálně 1x týdně. Snažím se spíše ob 5 dní třeba (radši zatím). Voda je čistá i bez odkalování, nicméně při porovnáním s větším, není až tak průzračná (lze vidět v čistě bílé nádobě. Krmím velmi lehce danie a krevetky (pravidelně jim to žerou z misky šneci :-D). Je mi to právě divné, protože změkčení vody o 1/3 je hodně! Pokud by se prokázalo, že je to dnem a nezačne vypouštět něco, co by mohlo kazit vodu / být smrtelné, tak ho použiji jako základ i pro nové akva :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.03.2019 09:58 Muž ZDRI [1415] Re: Celsiq
U mě dochází k něčemu podobnému v jedné nádrži - Vanička na krevety. Nízká, hustě osázená nádrž, silně osvícená, žádné ryby, jen malé krevetky, skoro zde nekrmím, vůbec nehnojím, velkoplošná filtrace (HMF + aktivní uhlí), tenké neutrální dno (jemná lávová drť), jen občasné výměny vody (1/4 objemu nádrže cca 1-2 za měsíc)

V této nádrži se mi dlouhodobě drží vodivost vody o 30-40 uS/cm pod úrovní vodivosti doplňované vody (je zde hodně měkká voda, dGH 5°, vodivost pod 200 uS/cm). Přičítám to tomu, že velká masa dobře rostoucích rostlin odebírá z vody živiny, takže jejich celkové množství klesá pod úroveň vstupní vody. Odpovídá tomu i vzhled nádrže - prosperující rostliny, čirá voda, spokojené krevetky, jen trocha zelené vláknité řasy na mechu na silném světle/proudu těsně pod hladinou, kterou drží na uzdě Japoniky.

V jiných nádržích, kde je "více živo", více krmeno, více výměn vody a relativně méně rostlin, k tomuto poklesu nedochází.

PS: Teoreticky může něco absorbovat i uhlí, ale zrovna zde je ho málo a měním ho po dlouhé době (zde ho v podstatě není třeba - mám ho tam hlavně z estetických důvodů - voda pak má "křišťálovou jiskru").

PPS: Ad Maq - Dotaz, co konkrétně absorbuje čistý křemičitý písek, z jakého zdroje vycházíš? Prosím, to není rýpání, je to pro mě novinka a fakt mě to zajímá!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2019 08:27 Muž Celsiq [50] Re: Maq
Jedná se o tento písek: akvarijni-pisky.heureka.cz/…
Již jsem kontaktoval výrobce a poprosil o složení + vyjádření. Dám vědět, až mi odpoví ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.03.2019 22:57 Maq Re: Celsiq
Na nic konkrétního. Mám podezření, že barvené písky se prostě chovají jinak, než písek. Výrobce většinou ujistí, že barva (plast, nějaký pigment) je stabilní, nerozpouští se, ale to nestačí. Jde o vlastnosti povrchů. Křemičitý písek v tomto ohledu není úplně neutrální, některé látky adsorbuje. Nemusíme to řešit, protože to je přírodní materiál, tedy chová se tak, jak jsou rostliny a ryby zvyklé. Když je ale písek jen uvnitř a na povrchu je barvivo, nemáme už písčité dno, ale fakticky dno z granulí toho barviva. Je velmi pravděpodobné, že se to chová jinak, ne-přírodně.
Kdyby nějaký takový materiál adsorboval vápník, změkčoval by vodu. Já ovšem nevím, jestli zrovna tohle dělá, ale teoreticky je to možné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2019 22:30 Muž Celsiq [50] Re: Maq
To bohužel nevím, jedná se o baleni 10kg, aquarium soil od aqua delta. Koupeno ve vivarium Mělník. Zkusím o tom něco vygooglit. Na co narazis?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2019 22:25 Maq Re: Celsiq
Celsiq napsal: obyč černý sterk/písek 1-3mm
Barvený?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2019 22:23 Muž Celsiq [50] Re: Jarry
ano, JBL. Pochybuji ovšem, že je špatný test. Vzal jsem 4 proužky a na střídačku změřil malé, velké, malé, velké. Foceno na stejném místě, tzv identické světlo. Vždy stejný výsledek v malém i velkém :)

Nicméně zkusím udělat v průběhu pár dní další testy a uvidíme :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2019 22:19 Muž Jarry [1437] Re: Celsiq
To jsou nějaké papírky ten test? Soudím dle toho, že test víc neukazuje. Zkusil bych kapkové testy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2019 21:24 Muž petsal [3] Re: Celsiq
Tak to bylo jediné co mě napadlo,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2019 19:54 Muž Celsiq [50] Re: petsal
Dno to ještě více komplikuje. Ve velkém mám platinum soil a v krevetárku obyč černý sterk/písek 1-3mm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2019 19:46 Muž petsal [3] Re: Celsiq
Co máš za dno? Mám tvrdou studniční vodu a platinum soil mi udělalo dobrou službu. Proto se ptám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2019 19:00 Muž Celsiq [50] – snížená tvrdost vody
Ahoj, mám otázku. Z vodovodu mi teče voda velmi tvrdá - více než 21 stupňů (víc mi test neukáže). V "prvním akváriu" mám tvrdost stabilně mimo mou stupnici. Ovšem v krevetárku mám 14 stupňů. Měřil jsem 2x, vždy na střídačku s velkým a vždy stejná hodnota. Čím by to mohlo být? Jediné, co je jinak a mohlo by mít vliv (neznám všechny vlastnosti), je lávový kámen a dubový list navíc. Díky za názory a nápady :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2017 16:46 dusa Re: Tudy
Tak to by snad neměl být problém. Díky za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2017 23:36 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: NHKG
Jj, u mě pH stále mezi 7 a 7,5 a jsou OK (N. červená). Zdrojová voda má dokonce pH 8, dnes jsem to ověřoval na vodárně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2017 23:34 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: dusa
pH v akváriu dost kolísá. Takže to bude chtít založit nádrž, zaběhnout i s nějakými rybami a pak změřit.
A pokud by pH šlo v akváriu spíše směrem nahoru, dá se snížit buď pomocí komerčních přípravků jako je pH mínus nebo pomocí kyseliny H3PO4.
Ale 7,8 by neonky z Českého chovu měly zvládnout.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.11.2017 23:28 Muž Magic [879] - RostlinyRe: dusa
Tých 6-7.5 je pH, ne tvrdost. Tvdost v atlasu u n. obecné je 3-12°dGH.

Co řekne na pH 7.8, to ať řekne někdo jiný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2017 18:15 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: dusa
Tak optimální to není, ale s přídavkem rašelinných výluhů by to šlo. Odchov můžeš vyloučit. Podle atlasu snese Neonka obecná tvrdší vodu lépe, než Neonka červená. Pozor na záměnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2017 17:14 dusa Re: Tudy
Voda má ph 7,8 a tvrtost 9. Vadila by tato voda neonkám, které vyžadují tvrdost 6-7,5?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2017 13:10 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: dusa
www.vodarenska.cz/…

Tvrdost tam není, ostatní ukazatele ano

Tvrdost je na dalším odkazu:

www.vodarenska.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2017 12:59 dusa – Vranov - parametry vody?
Ahoj, nevěděl by někdo jaké parametry má vranovská voda? Potřeboval bych vědět ph a tvrdost jestli se hodí do akvária pro ryby. Nemůžu to nikde najít. Předem děkuji za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.02.2017 07:30 Muž Magic [879] - RostlinyRe: stromca
dH a dGH bude to isté.
1,62mmol/l = 9°dGH

Edit:
dH = deutscher Härte
dGH = deutscher Gesamthärte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2017 06:56 - Re: stromca
Tvrdosť je celková a uhličitanová.
dGH je celková tvrdosť.dH po pravde netuším ale asi to isté.Uhličitanová sa označuje dKH.To čo merajú vodárne je celková alkalita v mmol/l.
rybicky.net/forum/6386
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 00:11 Muž stromca [5] - Labyrintky – Přepočet jednotek
Ahoj vsici mám dotaz na jednotky tvrdosti dle vodáren máme vodu těchto parametru : celková tvrdost 1.62 mmol / l ph 7.6 dusičnany 33 vápník 50 mg/l a teď mám problém přepočtova tabulka zná dh stupně německy stupnice ale ne dgh takže vůbec netuším jakou mám vodu a před výběrem ryb bych potřeboval poradit co mužů za ryby pořídit děkuji přestěhoval sem se a zařizuji novou nádrž 90x35x60 (dšv)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2017 22:39 Žena Morticia [118] – Tvrdá voda z vodovoda
Zdravím!Co s Brněnskou vodovodkou - dle BVaK pH 7,41 a tvrdost 3,09 mmol/l, což typuju bude nějakých 20°dH. Jsem si složitě vytypovala nějaké rostliny a teď se dívám, že je u nich tvrdost okolo 15°dH... Anubrias,Bacopa,Ceratophyllum,Cladophora,Hygrophyla,Limnophila,Microsorum... Hmmm...? Brňáci, jak jste na tom?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 14:30 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: fingerstyle
To jsou náhody, před chvílí jsem jel z Oskavy na Usov.
Pokud se ti líbí Malawi a akvária bez rostlin, tak není nad čím uvažovat.
V opačném případě však už dneska není problém si doma tu vodu vyrobit a nemusíš se pak naprosto ničím omezovat.
Já se dlouho zdráhal osmozu pořídit a dneska jsem fakt rád,ze ji mám. Vyloženě si s tou vodou hraju a dělám si ji takovou jakou potřebuju. Ano, odpadní vody je dost, ale pokud bydliš na baraku, tak pro ni využití urcite najdeš.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 12:45 Muž fiskaren [11] Re: Jarry
Ano to je pravda...ale spousta rostlin by s tím nemělo mít problém..samorosty jako vallisnerie, anubiasy, microsorium, kryptokory a taky echinodorusy. To už je pak v každém akváriu jiné (voda, dno, světlo, hnojení, teplota a určitě mraky dalších parametrů) a chce to jen čas a vychytat co půjde nebo nepůjde a podle toho se přizpůsobit ;-) na jednu stranu se mi ale líbí ten přístup, že tazatel se aktivně zajímá a hledá informace před samotným startem akvária, za to rozhodně palec nahoru, spousta "akvaristů" začíná úplně bez rozmyslu a pak se plní fóra o problémech z neznalosti a zanedbnání základních věcí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 12:31 Muž Jarry [1437] Re: fingerstyle
Ja taky myslím, že rybám to vadit nebude, problém bude spíše s rostlinama. U Afriky je to jednoduchý, tam žádný nejsou, ale je to úplně něco jiného, než Amazonie. Jestli ti nejde o rostliny, Afrika bude jistota, jestli to chceš mít zarostlé, tak ty Akary atd. - rostliny, co v tom porostou se určitě najdou, to bych se zase nebál. Každopádně bych nespoléhal na to, že budu jezdit každé 2 týdny někam ke studánce, občas se může stát, že budeš muset měnit vodu mimo interval atd., pracoval bych s tím, co teče z kohoutku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.12.2016 12:28 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: fingerstyle
Ty parametry v atlase nejsou dogma. Obzvláště ryby co už po mnoho generací žijí v akváriích toho snesou mnohem více. Až na ty ramirezky jsi si vybral celkem odolné ryby, tak by to mohly zvládnout.
Ideální by bylo najít akvaristu s podobnou vodou co s těmi rybami má zkušenosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 12:06 fingerstyle Re: fiskaren
O odchov mi vůbec nejde.Naopak bych tam chtěl někoho,kdo se o to postará.Tak kdybych mohl zůstat u svého původního záměru a do té mé vody dát větší hejno neonek červených,akary hnědy,ramirezky tak by to bylo super.Ale třeba u těch neonek se uvádí 3-8 dh.No zatím se prolouskávám tou Afrikou a kde je uvedeno do 20-25 dh tak hned píšu do seznamu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 11:11 Muž fiskaren [11] Re: fingerstyle
Za mě, pokud ti jde jen o chov a ne odchov, tak maximálně kromě ph (a to jen u ryb které vyžadují opravdu specifické podmínky), nemusíš pro většinu běžných rybek nic řešit a s klidným svědomím akvárium provozovat...na tvrdou vodu moc rybek nechcípá ;-) a to těch tvojich 20DGh je ještě relativně v normě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 08:37 fingerstyle Re: DavFM
Jsem z Medlova.Dodavatel Čerlinka.Zdrojem vody je bývalá těžební jáma v Zadním Újezdu.Aktuální hodnoty udávané na webu Dusičnany-16.8 Ph-7.26 Tvrdost-3.68 mmol/l (takže krát 5.61=20.6 dh)
Koukal jsem se na tu Afriku.Hlavně teda na Tanganiku.Tam se u některých druhů uvádí až 25 dh.Nějaky Cichlidy,Pestřence,možná Tlamovce...Co myslíte?Jen mě mrzí že to bude bez rostlinek.Prý by to požraly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 07:43 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: fingerstyle
Odkud jsi, ze mate tak tvrdou vodu? Tipuju, ze nedaleko Sumperka, kdyz jsi byl nakupovat u Rataje. Tam je to zrovna oblast s luxusni vodou.Neni mozne, ze nekde pobliz tebe jim tece uplne jina voda z kohoutku? Pak by si mel kvalitu porad stejnou. Na rychle prezkouseni kvality vody si porid konduktometr, z ciny za cca 150, nebo tady to nekdo prodava za cca 300(nekupuj TDSmetr, taky ti to zmeri, ale budes muset sloziteji prepocitavat). Strcis do vody a hned vis, na cem jsi. Je klidne mozne, ze ve vedlejsi venici ci meste bude voda naprosto vyhovujici tvym potrebam. Rovnez se ti pak sejde pri michani vody co si dovezes(vyrobis) s tvoji vodou.

Nejrozumnejsi reseni je asi osmoza, cca 1000,- kc. Akorat na jeden litr vody dalsich treba 5 jde jako odpad do kanalu.
treba tahle, cca 600,-kc, ale neposilaji do CR, takze by sis musel vymyslet dopravu/postu. Pak by ses do tech 1000 snad mohl vejit.
allegro.pl/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.12.2016 07:24 Muž Yirka [9126] Re: fingerstyle
Voda ze studánky... Zní to tak čistě, přírodně a vhodně.
I když bych si odmyslím tu nepříjemnou manipulaci, nešel bych do toho. Voda ze studánky nemusí být ani zdaleka to pravé ořechové. Voda totiž v takové studánce může kolísat mnohonásobně více, než ta kohoutková. Možností její kontaminace a tudíž nestability je totiž více než dost.
Daleko lepší je přizpůsobit osazení a obsazení rostlinami a rybkami vodě co jde z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 00:32 Muž dudak [1885] Re: laKatos
v zimě bude jednoduší dělat měkkou vodu zmrazením a rozpuštěním - teda aspoň když bude náledí a pod nulou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 00:28 laKatos Re: fingerstyle
Dvoukolak.... a studánka.... supr nápad hlavně aby tam voda byla lepší ....
zároveň udeláš něco pro své zdraví, a v zime si dej bacha na naledi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 00:22 fingerstyle Re: laKatos
No ještě mám možná jednu možnost.Ale dosti pracnou.Kousek od nás v lese je pitná studánka.Když zapřáhnu za horáka dvoukolák dejme tomu s barelem 50 L tak to tak min. 5x budu muset otočit než to naplním.No a pak jednou za 14 dni tam s tou padesátkou zajet,popřípadě + k tomu jeden menším,aby mi to vyšlo na tu třetinu odkaleného akvária.No,ještě nastuduji tu rezervní osmózu.Co to vůbec je.Protože zatím s toho nevím ani hlavu ani patu.
P.S.dneska jsem byl totiž u Rataje a tam mi paní prodavačka jako první položila otázku:jak máte tvrdou vodu?Až doma sem se koukl na net a zjistil že je to všechno v pr...No ale už mám nakoupeny věci asi za tři tácy a nechci se toho snu vzdát.Tak asi fakt budu jezdit z dvoukolákem do lesa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 23:51 laKatos Re: fingerstyle
chtelo by to vypsat asi vsechny dostupne moznosti .....
treti moznost je demineralizacni kolona....(pro hraje - zadna odpadni voda, proti - porizovaci naklady jsou vyssi a prace s chemikaliemi) od ni te budou vsichni odrazovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 23:36 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: fingerstyle
Můžeš použít: rybicky.net/forum/14515-reverzni-osmoza
Ale výměna vody je pak komplikovanější a je větší spotřeba vody.

Druhá možnost je najít si jiné ryby, třeba: rybicky.net/nadrze/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 23:12 fingerstyle – hodně tvrdá voda
Zdravím.Chystám se založit AQ 240 L. Měl jsem v plánu Amazonku:Neonky,Akary hnědy,Ramirezky,Krunýřovce...Už jsem pomalu začal nakupovat výbavu,substráty a tak,a až teď mě napadlo podívat se na stránky dodavatele vody.A je tam uvedena hodnota pro naší lokalitu 24.1 dh.Takže to je asi po všem Nebo dá se s tím něco dělat.Kromě chytání dešťové vody,jak jsem se dočetl. sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2016 22:36 JoKa Re: vaaclav
Tak to mi asi nějak uteklo. Neviděl jsem ve vlákně, že to má být rostlinné akvo... V prezentaci jsem nějaké ryby našel, dál jsem nepátral...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2016 21:10 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JoKa
To je celkem jednoduché, pro ryby ta voda asi bude ideální, ale pro rostlinné akvárium dopované zatím burčákem to není nic extra. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2016 20:29 JoKa Re: Slaviak
Můžu se zeptat, lehce mimo soudek, co chováš za ryby, že chceš měnit její parametry?

Třeba já bych za tuhle vodu doslova vraždil!!

Jestli by tedy nebylo od věci změnit osádku, přizpůsobit vodě... Taková amazonka ideál si myslím. Ta půjde úplně sama... ano

Neonkam a tetram to musí sedět, rajovce pryč, cichlidky místo nich a nebudeš muset měnit nic, máš doslova vyhráno... A to jen tak střílím bez rozmyslu, možností je tuna...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2016 13:33 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Slaviak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2016 12:39 Muž Slaviak [19] – Zmena tvrdosti.
Mam dost makku vody,vedeli by ste mi poradit cim by som dosiahol trochu tvrdsiu? moje hodnoty su momentalne Ph: 6,8 ... dGH: 1.8 - 2 .... KH: (ppm 40)...
Potrebujem dosiahnut tvrdost vody dGH: 4-12 nieco medzi. Viete mi dat nejake rady prosim?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2013 15:35 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: bulawaio
No hlavne aby to ta reverzka snesla, ta tvrdost se mi zda desne vysoka a ono ma vsechno sve meze.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 2042x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17252-zmena-tvrdosti-vody-v-akvariu-oproti-vodovodu