Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristika před desítkami let

 

NápovědaFórum » Ostatní  

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Akvaristika před desítkami let
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2011 11:57 Muž kortezhugo [983] Re: radusho
Fotka k příspěvku ...tiez mam take nieco :-)

mne sa zas v akva moc "nechcelo" Vallisneriam
tak to mam na okne
doobedu tam svieti slnko a az na to ze rastu pomalicky nemaju ziadny problem a uz to mam takto viac ako rok
pridal som tam este Rotalu,Bacopu a Myriophyllum

...sranda ze to ide aj "takto"
ziadny filter,CO2,osvetlenie a na dne mam filtracnu vatu -tak ze vodu viem vyliat celu
dalsia zaujimavost Levatky...ete som nevyhodil ani jednu... rastliny nezeru a obcas ich musim krmit pre udrzanie "populacie"...lebo aj rias je tam minimum X-)

...este dodam ze ten pomaly rast vobec nie je na skodu
netreba sa v tom hrabat,strihat a ani nic vyhadzovat...
...proste pohodicka hop
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2011 12:18 Muž radusho [41] Re: kortezhugo
Zalozil som pokusny 4 litrovy pohar kde som dal affinisky cast listov sa rozpadla ale zatial vyzeraju podstatne lepsie ako tie co som dal do akva .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 14:55 Muž kortezhugo [983] Re: radusho
...no je to tak
Cr.affinis ma najradsej "klud"
...a najlepsie len dolievat odparenu vodu - kludne aj pol roka :)
len pri tomto "rezime" zostane v akva ozaj len affinis a mach...+mozno este nieco
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2011 14:11 Muž radusho [41] Re: Pepan
Mal som akvarko asi pred 15 rokmi mal som v nom cryptocoriny a javsky mach a dokonca jeden echinodorus a kazda navsteva mi ho zavidela priznavam ze cim viac som flakal udrzbu tym bolo krajsie. Teraz mam akvarium a nemozem sa v nom affinisiek dopestovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:32 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: pavelbartek
Jednu takovou rámovou babičku pořád ještě doma mám a funguje celkem dobře. A má asi 40 let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:25 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Pepan
Dobře, to beru. Podle mě naprostá výjimka. Stačí se podívat, co p. Sadílek ve své knize zmiňuje všechno za druhy. Ale kolik akvaristů znalo víc jak patnáct druhů kytek. Většina akvaristů byla na ryby a těm se moc svítit nemusí a bez světla nerostou kytky teď a pochybuju, že rostly předtím. Proto sem psal to slůvko "často" pěstovalo.
Tím ale nechci říct, že některé druhy rostly lépe dříve než teď. Přeci jen se měnilo do podobných podmínek a většina nádrží byla i podobně obhospodařovávána. Dnes co akvárium, to jiná technika a přístup a jsou trošku zvýhodňovány klony rostlin, které v pěstírně rychle narostou a tudíž zanikají klony, které sou lépe přizpůsobeny vodě a tak při horších podmínkách mohou růst hůře - viz. Hygrophily apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:23 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: sollik
Ten bílý samolep byl Lukopren S. Byl buď stékavý, nebo nestékavý, později se z NDR začal vozit Cenusil a ti šťastnější, kteří měli kontakt na kapitalistickou cizinu, mohli sehnat třeba Rax.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:19 Muž sollik [257] - CichlidyRe: pavelbartek
Jak si tak vzpomínám když jsem začínal, tedy někdy v roce 1988, většina akvaristů svítila žárovkami, když už měl někdo zářivku (většinou za flašku někde z práce) tak to už bylo slušné osvětlení. Ale je fakt, že tenkrát se spotřeba elektriky asi moc neřešila. Kamarádův táta měl doma v paneláku "pěstírnu", no zkrátka cca. 20 akvárií asi po 80-ti litrech (samozřejmě lepeno doma nějakým bílým samolepem, nevím jak se to jmenovalo), nad každou 2 žárovky a už to frčelo. Taktéž v obýváku, kuchyni, ložnici .... Ve všech nádržích téměř stejné rostliny, moc druhů asi tenkrát na výběr nebylo. Já osobně jsem měl rád Kryptokorynu červenou - krásně rostla i pod slabým světlem ze žárovek. Filtrace samozřejmě pouze bublifukem, nevzpomínám si že bych u někoho viděl filtr s čerpadlem. Rozsvěcení a zhasínání pěkně ručně, žádné spínačky. Nějaká ta chemie a snad i hnojiva byly (některé jsou v prodeji dodnes, JRD Kapušany snad stále vyrábí). No a z knih krásná knížka "333x Jak a proč", klasika.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:18 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Chem
Něco podobného zkouším taky, tak jsem zvědavý, jak to dopadne. Akorát výběr rostlin je trochu pestřejší, protože Monosolenium nebo Cladophoru před třiceti roky nikdo nenabízel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:18 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: oniicek
Z praxe akvaristy a teraristy. Je brožovaný klenot vydaný r.1969, kupoval jsme si to jako kluk. Je to kompilát vybraných článků a příspěvků z časopisu Akvárium a terárium a věrně ukazuje, jak na tom tehdejší československá socialisticko demokratická akvaristika byla a s čím jsme se tehdy potýkali.

Např. už jen název článku "Probíjí vám akvárium?" mluví sám za sebe, jak jsme na tom byli po technické stránce.

Anebo článek "Zkušenosti a nezdary s chovem ryb druhu Symphosodon aeguifasciata axeroldi", v němž autor popisuje, jak horko těžko sehnal v Budapešti 4 terčovce o průměru cca 2 cm, vezl je do Brna 8 hodin vlakem, pak se s nimi několik měsíců piplal aby mu pomřeli když byl na 3 denní služební cestě. Důvod proč pomřeli? Závada na ústředním topení v paneláku, takže teplota vody mu klesla na 10°C!

Anebo revoluční článek z pěstírny akvarijních rostlin týkající se testování zářivek jakožto vhodného světelného zdroje, panečku!!! Neřešilo se, JAKĚ zářivky (protože byl k dostání stejně jen jeden typ) ale zda zářivkové světlo rostliny vůbec schroupnou!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:13 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Johan
Pár druhů to nebylo. Dělal jsem v jednom akvaristickém kroužku a měli jsme tam velkou kolekci akvarijních rostlin. Byl se na ni jednou podívat i pan Vladimír Sadílek a dost se podivoval. V podstatě to dost kopírovalo nabídku Karla Rataje a ten měl v nabídce hodně přes sto druhů kytek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:11 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: Johan
Já nedávno vyhrabal videokazetu s nahrávkou prvního většího akvária, zajímavá kombinace mečovek a mesonaut..rok cca 89..na to že tam byly 2 asi 20w miňonky tak to rostlo docela hezky...ale i tak se na to zase dlouho nepodívám...radši .)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:10 Muž Chem [837] Re: Pepan
Fotka k příspěvku Pepan napsal: Zkuste třeba zapřemýšlet, jestli před třiceti roky člověk mohl chovat v akvárku krevety.
Samozrejme vim, jak jste to myslel, ale neodpusitim si komentar ;-)

Clovek krevetky chovat nemohl, protoze je nikdo do akvarek v te dobe nedaval a importy resp. dovoz byl minimalni a ani v zahranici tusim nikdo v 80tych krevety v akvariich nebyly. Nicmene s pouzitim pomucek z dob pred 30ti lety jsem choval delsi dobu v jednom akvarku jen krevetky. Nadrz jsem zalozil nekdy kolem roku 1990, potom v ni byla pavi oka cca 10 let. Svetlo - 15W zarovka, bublifuk a kytky tradicni C. affinis (ta mi tu dobu bez svetla vzdy pripomina) Nadrzku jsem zrusil a predelal nekdy v roce 2008, kdy jsem zjistil, ze po mem stehovani ta nadrz porad bezi (nikdo ji nezrusil) a sem tam v ni nekdo obcas vymeni vodu, vycisti molitan a odkali a to v ni uz rok ci dva byly jen heteropody. Viz foto - je videt peknou affinisku a hlavne to sklo - klasicka vyfoukana elementka..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 19:07 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: pavelbartek
Rostliny šli lépe? No nevím. Stačí se kouknout na fotky nádrží z té doby a ze současnosti. Myslím, že těch pár druhů, které se tehdy často pěstovalo, roste dobře i teď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 18:47 Muž pavelbartek [288] - CichlidyRe: Pepan
Ale určitě,nešlo mi o to,že byla lepší doba.To ne ;-) Jen jsem se vyjádřil proč tehdy šly rostlinky lépe.A ty zázračné výrobky-tak tady si myslím,že akvaristika je o trpělivosti,pokud chce někdo vše hned tak tam nalije a naplácá cokoli zázračného-dle mého názoru zbytečně a mnohdy vyráží klín klínem atd..Dnes je vše samozřejmě snazší a dostupnější,o pestrosti nabídky nemluvě a za net jsem rád

Moje první akvárko bylo tmeleno sklenářským tmelem v kovovém rámu,dnes bych si to ani neuměl představit.Dvě žárovky(na krycím skle ležely čepice ze stolních lampiček)Z ryb tam byly očka a mečovky+platy,panceřníčci,akva mělo asi 60L,z rostlinek Egerie,Echinodorus,Myriophyllum,Limnophila..Filtrace žádná.Byl jsem z něj nadšený a strašně mě bavil zájem nějaké té návštěvy ;-) Ještě pamatuji,že kytky jsem nestačil prostříhávat a v akvaristice mi za přebytky dával tetramin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 18:23 R Muž romant [27987] Re: smidakkuba
Já jsem na Fankovejch knihách vyrůstal a nedám na něj dopustit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 18:20 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: romant
Frank má dobrý knihy četl jsem jednu co mi pujčil děda myslím že byla vydána v 70-tých letech a pak mám jednu poměrně novou
akvaterahobby.cz/…
Je to hezky popsaný...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 18:13 R Muž romant [27987] Re: oniiicek
Ty knihy bych si dovolil doporučit od pana Franka, nebo Zukala, to jsou takový akvaristický bible.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 18:09 Muž Yirka [9126] Re: oniiicek
Tady máš slušný výběr literatury i několik desítek let staré, takže stačí navštívit antikvariát a za ceno 30-50 CZK není problém nakoupit a počíst si.
rybicky.net/odkazy/literatura
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 18:06 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: pavelbartek
Na druhé straně je i spousta dobrých pomůcek a širší sortiment. Zkuste třeba zapřemýšlet, jestli před třiceti roky člověk mohl chovat v akvárku krevety.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 18:00 Muž pavelbartek [288] - CichlidyRe: Pepan
Ano palec A nebylo na trhu tolik nesmyslných supervýrobků co pouze tahají z lidí peníze ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 17:45 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: pavelbartek
Ještě jste mohl dodat, že nebyl internet a informace o rostlinkách se sháněly buď v knihovnách, nebo u zkušenějších kolegů, časopis AT byl těžká podpultovka a pokud ho někdo prošvihnul, tak se nedal vůbec sehnat, dovozy byly minimální, což mělo za výsledek, že prodávané rybky i rostlinky byly aklimatizované a hynuly v menší míře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.05.2011 17:29 Muž pavelbartek [288] - CichlidyRe: oniicek
No ,k těm rostlinkám,tehdy(já pamatuji 25 let-jsem začínal)byly rostlinky pomálu,ale rozhodně nebyly pěstovány emerzně a bůh ví v jakém stimulátoru.Rostlinky v převážné většině do akvaristik dodávali zase právě akvaristi(přebytky),které se pochopitelně pěstovaly submerzně v podobných akváriích a právě v tom vidím zásadní problém.Námi koupené takové rostlinky se nepotřebovali nijak aklimatizovat.A jak rostly i pod žárovkami palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2011 16:22 Muž oniiicek [10] - Rostliny – Akvaristika pred desiatkami rokov
Dobrý deň,

Celkom by ma zaujímalo ako sa akvaristi starali o svoje akvária voľakedy dávnejšie, než kým mali terajšie novinky (hnojivá, žiarivky atď...). Aké rastliny používali vo svojich akváriách, aké ryby chovali, ako často menili vodu. Určite sa tu nájdu aj starší akvaristi, čo by mali k tomu čo povedať...Teraz sa mnohokrát stretáme s problémami v akvaristike (hlavne čo sa týka rastlín), používame kadejaké hnojivá, žiarivky...Ak by mal niekto tipy na zaujímavé knihy aj zo starších čias, bol by som veľmi vďačný.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2009 20:54 Muž grizly [145] Re: protein007
protein007 napsal: To hej, v minulosti bola vsetka voda viac-menej cista S tou kvalitou vody v minulosti bych byl velice opatrný. Byla častým zdrojem infekci a nemocí. Ještě v 60.tých letech se používala v Praze(a nejen tam) jako pitná voda voda z Vltavy. ČOVky neexistovaly, takže všechny odpadní vody co se dostaly po celém toku do řeky pražáci vypili. Nevím, co by na takovou kvalitu řekly tvoje rybičky. (Vltava v obrazech, ČT )
Ten sortiment ryb nebyl určitě moc bohatý. Vzhledem k podmínkám v akva bych to tipnul na zavojnatky a jiné druhy studenovodních ryb. A jak napsal Johan, cena rybek a rostlinek by tě určitě nepotěšila. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2009 19:09 RAP Re: Štěpán
Ale to už zabíháš do úplných začátků akvaristiky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.11.2009 14:09 Štěpán Re: protein007
protein007 napsal: Mna by zaujimalo, ako vyzerali akvaria v tom roku 1908.
K osvětlení se používalo slunce - akvária stála u okna. To v létě přinášelo problémy s řasou, v zimě naopak rostliny díky nedostatku světla živořily.

Netopilo se vůbec, nebo pokud bylo v místnosti zima, topilo se pod akváriem s plechovým dnem různými lampičkami, svíčkami, myslím že i plynem. Někdy ze dna do akvária vystupoval plechový zvon, aby se voda lépe prohřívala.

Nefiltrovalo se vůbec.

Vzduchovalo se pomocí různých aparátů - třeba pumpy která k provozu využívala tlak vodovodní sítě (při provozu jí protékalo určité množství vody), nebo se každé ráno nahustila pumpičkou tlaková nádoba, nebo se používal takový zajímavý aparát se dvěma nádobami, z horní do dolní tekla voda a vháněla vzduch do akvária, když protekla, muselo se zařízení otočit. Elektrické kompresorky teprve začínaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.11.2009 00:47 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: fantuomas
Ale jinak souhlasím. Pro akvaristiku stačí akvárium, síťka, světlo třeba se zářivkami a někdy topení popř. čerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2009 00:44 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: Johan
..určite. nechcel som sa nikoho dotknúť - skor som narážal na časté prípady kedy predavač viac ako poradiť chce predať - nie vždy úplne v súlade s etikou ;p čo ešte viac sťažuje život a začiatky začínajúcim akvaristom, poprípade nové hobby pomerne rýchlo omrzí..veľa nákladov / menej úspechov.
-preto fandím prírodnému akváriu (ktoré samozrejme može byť na roznej úrovni čo do krásy a "zdravia")
-bavíme sa tu o tomto konkrétnom spôsobe, u mňa víťazí momentálne
-sám som ešte stále začiatočník snažím si poradiť a snažím sa poradiť ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.11.2009 00:37 Žena Danila [4489] - SumciRe: protein007
Ono je to taky hodně o komerci - masáž typu: přípravek na superčistou vodu, všelék na všechny nemoci, likvidátor řasiček a šnečků, tisíce testů,superodkalovače, supersvětla, superhnojiva, atd.
A když se člověk zorientuje a nenechá se zblbnout reklamou tak stejně zjistí, že toho vlastně moc nepotřebuje a když použije zdravej selskej rozum a moc se v tom nevrtá, tak to funguje ;-)
A mnohdy líp...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2009 00:37 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: protein007
Dnes je to ovela horsie, skoro ziadna voda z prirody nie je pitna. Ne ne, téměř všechna voda z přírody je pitná ;-) . (u nás) To, že nesplňuje zákonné normy je něco trošku jiného.

Kazdopadne je velmi zaujimave, ako vedeli v minulosti mat akvarka bez techniky, a my sa dnes denne motame okolo toho, ze kolko a cim svietit, filtrovat, bublat, hnojit, odkalovat, krmit, cistit, liecit... Z mojho pohladu to vyzera ako velky krok naspat, resp. zbytocne komplikovanie veci, ktore netreba komplikovat (bohuzial taky je dnes trend asi vo vsetkom, nielen v akvaristike). No, právě kvůli tomu je dnešní sortiment ryb a rostlin hodně bohatý a neonka nestojí tisícovku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2009 00:32 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: fantuomas
kor menšina ľudí ich vie aj správne využiť vo svoj prospech - to dokumentujú aj prezentácie nádrží - je tu síce veľa krásnych, ale stále ich je asi menšina Jestli to nebude tím, že tady je většina začínajících akvaristů. A vše chce zkušenosti a to i co se týká pěkného akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2009 00:30 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vodRe: RAP
To hej, v minulosti bola vsetka voda viac-menej cista, pouzivala sa bud voda z potoka/rieky alebo zo studne, cize na dnesne pomery "zabehnuta" voda. Dnes je to ovela horsie, skoro ziadna voda z prirody nie je pitna. A dokonca aj vodovodna voda je vsade ina - napr. v Bratislave mate na jednom mieste stredne tvrdu vodu, a o 3 ulice dalej je uz velmi tvrda...

Kazdopadne je velmi zaujimave, ako vedeli v minulosti mat akvarka bez techniky, a my sa dnes denne motame okolo toho, ze kolko a cim svietit, filtrovat, bublat, hnojit, odkalovat, krmit, cistit, liecit... Z mojho pohladu to vyzera ako velky krok naspat, resp. zbytocne komplikovanie veci, ktore netreba komplikovat (bohuzial taky je dnes trend asi vo vsetkom, nielen v akvaristike). Na druhej strane, pravdepodobne mozme dnes chovat viac druhov ryb ako pred 100 rokmi. Aj ked kto vie, v dnesnej dobe hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2009 23:43 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: protein007
Fotka k příspěvku ..k tomu "konzumu", a rôznym high-tech hračkám, aj keď je veľa z týchto vymožeností asi použiteľných - skor menšina ľudí ich vie aj správne využiť vo svoj prospech - to dokumentujú aj prezentácie nádrží - je tu síce veľa krásnych, ale stále ich je asi menšina - no minimálne filter plus nejaký ten prípravok, hnojivo, "zázračné fľaštičky" ...prípravky proti riasam... používa dosť ľudí s nijako úžasnými výsledkami. Na mňa tieto prípravky a metódy aspoň navonok pôsobia zložito a DRAHO...a tak trocha aj neprirodzene (áno čo je prirodzené a čo nie, je relatívne..hl. v dnešnej dobe ;))

..na dne malinko hliny, pokryté lávovým dnom, rastlinky, krevety, lampa.. výmena vody asi raz za dva týždne cca 1/3, funguje ale iba krátko zatiaľ..no bez problémov.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2009 23:09 RAP Re: protein007
Tak trochu máte pravdu, ale..... Za těch 50let došlo ke změně základního kamene akvaristiky - vody. Myslím, že si mohu dovolit to porovnat, akvaristikou se zabývám více méně třicet let.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.11.2009 22:54 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vod
Mna by zaujimalo, ako vyzerali akvaria v tom roku 1908. Elektrinu mali len fabriky a vyvoleni, a cerpadlo do filtra asi tiez neexistovalo (ani molitan a podobne filtracne hmoty). Nehovoriac o tom, ze ziarovky vtedy existovali okolo 20 rokov, cize boli extremne drahe a pouzivali sa najma na osvetlenie miestnosti. A ludia mali problem s vykurenim miestnosti, nieto este vyhrievat akvarium :-) A predsa im to fungovalo... V dnesnej dobe to bude fakt o tej spotrebe namiesto zdraveho rozumu.

Mam znameho, co ma uz 15 rokov akvarko s gupkami - vodu nikdy nemenil (len dolieval destilku), a tiez nikdy neodkaloval, len 3-krat cistil akvarko. Jeho nazor na to je taky, ze ak treba menit vodu, tak je zle zalozene akvarko. Viem, ze gupky preziju aj v radioaktivnej bazine :) ale 15 rokov je uz dost aj na slona. Kupodivu jeho akvarko funguje a vyzera tak, ako pisal ten pan v r. 1908 - prirodzena dzungla :)

Tuto temu som cital prvykrat pred 3 mesiacmi, a zalozil som si dalsie 20l akvarium - je tam iba 9W ziarivka, vyhrievatko, 3kg riecneho piesku a 1 mrnavy echinodorus. Pestujem v nom slimaky pre mrenky vo vedlajsom akvarku :) Je ich tam na mraky, odpadom sa to da teda porovnat s prerybnenymi akvarkami. A predsa tam netreba odkalovat (asi to zeru tie slimaky), riasy je tam asi 1-2 gramy dokopy (tu uz zeru tie slimaky), a zatial mi ani jeden nechcipol. A hodnoty vody ako v 112l akvarku, kde je vsetka technika, a kde odkalujem kazdy tyzden 1/3 vody a dostatocne krmim... Po precitani o dusiku v akvariu asi pred 3-4 tyzdnami, uz v tom 112l akvarku tiez neodkalujem. Parametre vody sa ustalili, rastliny rastu, razbory kladu ikry kazde 2 tyzdne, vsetky ostatne rybky aj rastliny su v poriadku (rybky su ciperne a vela zeru, rastliny rastu normalne). Takze tie dnesne rady v knihach asi fakt budu len o biznise (a napr. pri takom Ratajovi sa tomu ani nedivim). Radsej by sme sa mali ucit od tych, co mali akvarka pred 50 rokmi, ked techniku mali iba vyvoleni...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2008 18:28 Muž wayn [79]
Fotka k příspěvku Tak jsem si vzpomněl, že vlastně nejstarší akvaristickou věc co mám je knížka z roku 1965 Akvarijní rybky od Zdeňka Vogela. Koupil jsem ji v antikvariátu (jako většinu knih o akvaristice), neodolal jsem krásným obrázkům :-)
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 3251x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16845-akvaristika-pred-desitkami-let?od=51