Bílé štětiny na rostlinách
0 14.01.2022 14:23 Shinseiji – pavučinky v nanoakvárku
Zdravím,
v akvárku se mi objevily pavučinky, v některých místech tvoří chomáčky, jinde zase vypadají jako vlásky. Také jsou uchycené na skle jako malé bílé "chloupky". Také na dekoraci se mi udělaly hnědé malé tečky, které nejdou lehce oddělat. Přikládám fotky. Dokázal by mi někdo poradit, o co se jedná a jestli s tím bojovat, případně jak?
Svítím 5h, pak 2h zhaslé, potom zase 5h. V akvárku mám mechy, eleocharis, nějaké kryptokoryny a anubiasy, ze živočichů krevetky a razborky bornejské. Filtruju přes hrubý molitan, poté jemnější houbu a matrix od seachem. Vodu jsem dříve upravoval terou safe start, ale přešel jsem na aquamaker od easylife. Hnojím 1x za dva týdny brutusem od Rataje, jednou jsem přidal bakterie ve formě "filter media" od easilyfe. CO2 přidávám pouze tekuté.
Předem díky za rady!
Starší reakce
Ahoj, díky za odpověď. Stav kytek je víceméně podobný, mám tam asi deset tohoto druhu, jiné se nechytly. Nevím, jestli jim stačí ten štěrk. Ty bílé chuchvalečky jdou dolů v pohodě, na listech nedrží. Jediné, co přibylo, jsou malinké breberky - na skle se drží sem tam něco průhledného jako vajíčko a občas proběhne malinký bílý červík, takže život tam už je
. Taky ty bílé kousky plavou na hladině, což nebylo. Nejspíš to všechno přišlo na těch posledních kytkách. Není toho závratné množství, takže mi jde spíš o to, jestli to bude pro ryby k jídlu, nebo jim to uškodí. Vodu měním jednou týdně zhruba třetinu, podle testů je celkem ok. V obchodě mi samozřejmě doporučili hned i něco na řasy, že lépe řešit hned, ale to tam ještě nebyly ty zvířátka. Pokud to všechno vyřeší víc kytek a šneci, budu radši
.
Koukal jsem na fotku a pokud je takovýto stav aktuální, tak určitě přitlačit na rostlinách. A to opravdu hodně.
0 09.02.2020 12:48 Enyel – Cosi na listech rostlin
Zdravím všechny, prosím o radu s novými rostlinami. Akvárko máme cca tři týdny, voda měněná každý týden ( vždy s přípravkem akvaregulátor), občas hnědý flíček na skle a povlaky na technice, ale nic většího. Při poslední výměně půlky vody přidány kapky Easy Start a nové rostliny a po třech dnech na všech listech všech rostlin tohle... Co s tím? Všechno vylejt a začít znovu?
Nebo se toho dá nějak zbavit? Díky.
Starší reakce
Děkuji za info akvarko mám pár let a nikdy nic proto se divím ještě jsem se s tím nesetkal tak zkusím omezit osv. Protože svítím dost
Příliš silné světlo.
Je to biogenní odvápnění.
Starší reakce
To jsou kořeny
normální věc
0 25.12.2018 17:38 MrMovie – Bílé "vlasy"
Ahoj, prosím o radu. Mám celkem nově založené akva (necelý měsíc). Rostlinky nějak rostou, ale začaly se tam ovjevovat takové "bílé vlasy".
Nepodařilo se mi najít, co to je. Myslím, že ruducha to není, protože to vyrůstá jen z uzlin, odkud by měly růst listy. Tak nevím, jestli to nějak řešit. Objevilo se to na všech rostlinkách kromě echinodoru.
Začal jsem používat tekuté hnojivo (cca 10 dní), tak jestli to nemůže souviset s tím...
Vodu měním po týdnu, naposledny před 3 dny. Dnes se mírně zvýšil obsah CO3 (používám nějaký easy test od JBL), ale zatím jen na cca 25 mg/l.
Díky za radu.
Starší reakce
Kluci co myslite co to znamena ?a co to konkretne je ?
Starší reakce
0 17.03.2016 17:49 Jirule Dobrý den, přesně tohle mám taky. Jsou to malé chomáčky, úplně jemné, měří snad 2 mm max a docela se množí, bestie. Také jsem původně myslela na nezmary, ale oni to nezmaři nebudou, ti měří aspoň 1 cm a jsou vidět ty chapadélka nahoře, tohle je velmi jemné struktury a u dvou větších exemplářů jsem si všimla, že se ta chmýříčka nahoře jakoby větví..při zakládání akva jsem vše vyvařila, ale asi jsem podcenila desinfekci rostlin, měly si asi pobýt dlouho v hypermanganu..co to tedy je a jak se těch potvor zbavím, nevíte? Díky, Jiřina
Starší reakce
... to by asi možné bylo, díky za tip...
Ahoj. Pokud víš, že se nejedná řasu, tak si myslím, že se jedná o vysrážený vápenec z nedostatku CO2, rostliny se snaží brát uhlík i z UT (uhličitanová tvrdost), kde dochází k určitému vysrážení na listech
Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit? Na kytkách se mi začaly objevovat takové bílé chomáčky čehosi. Co jsem se zatím dočetl tak by to mohli být sinice nebo plíseň, ale nějak jsem nenašel odpovídající fotku s tím co jsem vyfotil já. Co myslíte, že to je a jak se toho zbavit? Akvárko mám cca měsíc 16litrů, příští týden sice budu zvětšovat na 48litrů, ale nerad bych tento problém přenášel dál... jde i o to tomu předcházet...
Starší reakce
Mam stejny problem, taky to mam na rostlinkach a nejspis to jsou nezmari
Starší reakce
jo díky, to bude ono. řasa se vyskytla, když jsem byl 14dní pryč a neodkaloval jsem a nejvíce se vyskytuje v proudu od filtru. Doporučují odkalování, to dělám po 5-7dnech, ale řasy se nemohu zbavit už skoro měsíc. Možná, moc rybek v akvarku, přemnožili se mi totiž Kominíčci. Na inzerát, že je daruji, nikdo nereagoval a vyhodit se mi je samozřejmě nechce. Asi budu muset koupit další akvarium
Nebo máte někdo nápad a zkušenost, jak se té černé štětinkovaté řasy zbavit?
0 24.08.2011 14:27 dzizr – černé štětiny na listech
zdravim. Mam opačný problém...na rostlinách mam černé (takové trochu mastné) štětiny...může někdo poradit, čím to je a jak z toho ven...děkuji
Starší reakce
Určitě, taky jsem se stím setkal poprvé až v pokročilejším akvaristickém věku.
Opravdu to za pár dní zmizelo samo.S tou častější výměnu vody jak byla doporučeno Xlienkou mohu jenom souhlasit.
Děkuji. Snat to tak bude. Za 7 let co se akvaristice věnuji tohle vidím poprvé.
Pokud se to nebude nijak moc šířit, tak bych to připsala k počátečním výkyvům v nádrži a počkala či to samo neodezní. Jediné co bych zkoušela je častější výměna vody.
Akvárko běží přes měsíc, ryby a šneci tam jsou minimálně 3 týdny. Objevilo se to nově až nyní.
To akvárko svítí novotou a jistě tam ještě nejsou žádní živočichové. Až se akvárko zaběhne a nasadí se tam rybky a třeba nějaký šneci, tak to za čas zmizí.
0 13.05.2011 09:26 surpan – Bílé štětiny na rostlinách
Dobrý den,
chci poprosit někoho, kdo se setkal s povlakem na rostlině, který je vyfocen na fotografii. Jedná se to bílé štětiny na listech. Co to prosím je a jak se toho můžu zbavit?
Starší reakce
0 14.08.2009 23:01 oldrich43 – bílá řasa
Ahoj, tohle se mi objevilo v aq a neustále to mění polohu. Předem děkuji za radu, co je to zač a tak. Oldřich
Starší reakce
Je to 100% NEZMAR ja ho mam tiez
a skoro vsade
myslim ze neznamri to nebudou ti sou vetsi a vypadaji trosku jinak.. ale kdo vi treba jeste vyrostou
jj diky no tak asi poridim mechyrovku
zacinaji se mi ty potvurky rozrustat a moc se mi tam nelibi
taky jsem neco podobnyho mel (po zalozeni prvniho akvarka - trpaslika), na skle u teplomeru a za filtrem, polypy ci co, mechyrovce mooooc chutnaly.... od ty doby se mi v zadnym z mych akvarek neobjevili
0 14.05.2009 16:35 Zdencek – bile stetinky na rostlinach
prosim o radu vazne netusim o co se jedna objevil sem v mem aq male bile stetinky ktere rostou na rostlinach i filtru a kdyz sem do nich rypnul tak se schovaly.Je to videt na prilozene fotce.Dekuju moc za rady
Edit: jsou asi 0,5mm dlouhe a zacinaji rust vsude mozne prosim jestli nekdo ma s timhle zkusenosti poradte dekuji moc
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1244x