Anubias - kvetení
Ja minule když jsem fotila květ,tak jsem tu bublinku pichala špejlí,a nešlo to puknout,normalně uhybala...
Ucházení bublin při střihu i vlivem fotosyntézy jsou běžné jevy a právěže ta vrstvička plynu na pestíku vypadá úplně jinak. Jestli je to kyslík, nevím. Mám dojem, že to tam bylo celou noc, až do rána. V současné situaci, voda 28° asi těžko bude v mém akváriu bez vzduchování i bez sycení CO2 tolik kyslíku, že už by se další nedokázal rozpouštět. Vypadá to, jako by ten pestík byl výrazně vodoodpudivý a proto se kolem něj může nahromadit plyn. Proto je mi bližší vysvětlení od Planorbely.
Anubias není závislý na opylování z jiných rostlin, má samčí i samičí květy na jenom květenství. Na některých květech je rozdíl mezi horní a spodní částí dobře vidět. Jeho rozmnožování pomocí semen ale není jednoduché ani nad vodou a nikdo to nedělá.
To je kvůli tomu, že pyl musí být v suchu, aby ho opylovači dokázali vzít. Co by z toho měla rostlina, když by pyl namokl a nemohl letět a nebo by nomohl být sebrán.
Navíc anubias kvete v přirozeném prostředí v periodách. Vždy, když voda ustoupí, tak on vykvete.
vaclav: to platí hlavně o listech a kořenech. Když píchneš jehlou do listu, začnou z něj ucházet plyny. Naproti tomu to, co se objevuje po výměně jsou plyny, které byly ve vodovodu stlačené.
Tak rostliny vyrábí kyslík a když se vodě už nedokáže rozpustit uchází prvně v bublinkách nejčastěji z poškozených míst. Někdy stačí i výměna vody z vodovodu.
Starší reakce
Bavíme se o tom když je rostlina pod vodou a tam tyhle pravidla neplatí, klidně ti anubias chcípne a nevykvete.
Teda synci, hybaj zpátky do školy... to že naše anubiasy dovedou růst trvale pod vodou, neznamená, že to je tak v přírodě pravidlem... Stejně jako kryptokoryny jsou anubiasy příbřežní rostliny, které převážnou dobu roku pod vodou vůbec nejsou a proto samozřejmě standardně vykvetou a podobně jako mnohé áronovité mají i semena. I když jsou druhy, které i v přírodě rostou pod vodou, květy dostanou nad hladinu a také mají semena... takže asi tak... když je zasadíte do hnoje a budou mít kořeny pod vodou, pokvetou jako kaly a budou mít semena...
Spousta květů v přírodě odkvete aniž by vytvořila semena. Ale když to vztáhnu na Homo sapiens, tak spousta samčích exemplářů maká na tom, aby zaujali samičí protějšek a taky se to často míjí účinkem. I to má něco společného s inteligencí?
Pak to asi závisí na inteligenci.
Vzhledem k tomu, že nemá šanci vytvořit semena, je to zbytečná práce, kterou podnikne jen blbec.
Ty inteligentnější proto nekvetou.
Nedozrávají ani nad vodou. Anubiasy jsou cizosprašné a protože všechny rostliny, vyskytující se v našich akváriích, pocházejí z jednoho zdroje, šance na opýlení je prakticky nulová.
A dozrávají u anubisů pod vodou semena????
Já bych vycházel z běžné rostlinářské teorie ...
a) kytka kvete protože je jí na chcípnutí, tak se snaží zajistit život druhu prostřednictvím semen, která vzejdou, až se ukáže býti příznivá situace...
b) kytka kvete, protože se má dobře a je jí jasné, že semena skvěle vzejdou....
Bohužel zatím jsem nic takového jako návod na to aby vykvetl nenašel.
Dobrý den, chci se zeptat, mám anubias už pár let starý a furt nekvete, máte na to nějaký "trik" ?
děkuji
Starší reakce
Aktuální stav květů mi nedá, abych nepřipnul fotografii. Fotka je sice velmi nekvalitní, protože světelné podmínky kvůli vydatnému dešti venku nejsou v místnosti nijak dobré. NA fotce však ale jde přeci jen něco vidět a tak tady je moje chlouba. PS: Mimo záběr jsou ještě další dva květy Anubiasu, které už se na fotku nevešli a také květní stonek Echinodoru argentinského.
A chtěl bych také upozornit, že se jedná o 100 l akvárium, bez přidávání hnojiv, CO2 a dalších vopičáren
Jediné, co se do akvária pravidelně dává je krmení pro asi 15 neonek
Starší reakce
Áno je
musím se pochlubit
doufám že to bude květ
Starší reakce
Je to normální...jen připodotknu, že kytky kvetou také proto, aby se množily, či ba dokonce, aby zachránily rostlinu. Pokud je ve velmi špatných podmínkách, tak chcípne a novou vyřeší semena...Ovšem to je v případě akvarijních anubiasů nečasté...Tedy to množení semeny...
je to úplne normálne,mne anubiasy kvitnú celý rok
velká gratulace, já mám zatím jen jeden, akorát sem se divil že tak brzy
Je jaro! Aspoň podle kalendáře. Mám teď v akvárku tři květy od dvou anubiasů.
Starší reakce
Využiť sa to nedá, ale foto stojí za to
. Prikladám môj zakvitnutý A. barteri var. nana
Tak napádajú ma len dve veci: spraviť peknú fotku a možno ňou obohatiť atlas a potom kompost
0 28.04.2012 17:17 vajglmen – Květ Anubiasu
Kvete mi anubias.Dá se toho nějak využít??
Starší reakce
Mě anubias vykvétá na jaře a na podzim, když je slunce níž a svítí do místnosti a jen pár dní trochu sluneční světlo zasahuje na akvárko. Vykvétá jen v části, kam to sluneční světlo dopadá. Je pravda, že mu též skoro nerostou listy. V jiné části nádrže ani v jiném akvárku mi anubias nikdy nevykvetl, ty přímé sluneční paprsky na to určitě mají vliv.
Starší reakce
Starší reakce
Koukám, že jste na tom stejně jako já. Naplácám někam kytky a protože obvykle rostou, není důvod šílet s chěmií. Ať se daří.
no anubisy docela už napevno zapustily do kořenu kořeny...
jinak to neberu jakoze velky problem, ryby jsou v pohode,některe se běžně třou ve společném akva(pancernicci, apistogrmmy a někdy i tetry) a ostatni kytky pekne rostou. Anubisy proste kvetou jak blbé
uvidím v srpnu jak to bude vypadat, to bych měl byt uz doma, snad je to přejde.
každopádně díky za názor
sida asi otazkama zahrnovat nebudu, protoze jedine co v akva měřím je teplota a tvrdost..ted uz ani ta tvrdost moc ne. Příjde mi to zbytečné když dávam většinou dešťovku.
Je docela možné, že ten výluh z kořene působí jako stimulátor kvetení anubiasů. Časem by se měl kořen vylouhovat a anubiasy by měly růst normálně. Pokud to ale dělá i jiné problémy, zkuste se obráti na Sida. Ten je s chemií v akvárku mnohem více kamarád a možná by Vám poradil.
žádná radikální změna si myslim nenastala... teplota se drží mezi 23-26°C(ted uz podle teploty v místnosti)a vodu jim tam dávam taky pořád stejnou...
ale kdyz ted premyslim tak jsem asi od konce března přestal používat hnojivo a přibližně v té době šel do akva kořen místo lávových kamenů(nemam tušení z jakeho je dřeva, ale asi z něčeho hodně tvrdeho, protože už od začátku neplaval)..mohlo by to být ono? jsem tím změnil chemismus vody co
Kvetením anubiasy reagují na změnu podmínek. Možná zvýšení teploty a světelné intenzity. Já své pěstuji celý rok pod umělým světlem a při konstantní teplotě a za půl roku nezakvetl ani jeden. Zkuste zapřemýšlet, co se změnilo v období, kdy začaly takto kvést.
0 06.07.2010 13:48 radim měl bych trochu jinší dotaz. já bych chtěl spíš abymi ty anubisy nekvetly, protože od té doby co nepřetržitě vyhánějí nové a nové květy se u nich téměř zastavil růst nových listů..místo toho se začaly větvit a vyrůstají z boku mladé rostliny...
nemůžou ty květy třeba rostlinu nějak moc vysilovat?
Edit: jo a kvetou tak všechny i ty co jsou u dna, ikdyž tam ty květy nerostou tak nahusto...
Když se podiváš pár příspěvků zpátky na fotky od uživatele Peťura, tak uvidíš jeho květ. Podle mě bude i to tvoje květ, vypadá to tak...
Jsem si jistý. Je to můj první anubias a oblíbenec. listy sice rostou, ale to je první, který se mi vytvořil doma. Je to tedy květ či list ? Asi to bude list.
Jste si jistý určením druhu? Na "Petite" mi to přijde hodně velké...
Řekl bych, že to bude květ
Starší reakce
kvete mi pravidelně a neustále a dokonce mám na jedný kytce třeba tři květy
Květ nech být vydrží poměrně dlouho.
Gratuluju!Mě když asi před 3 rokama poprvé a naposled vykvetl anubis Barteri var Barteri,měl bílý květ,od té doby mi nevykvetl.Ale kdyby mi vykvetl tak bych to neustřihával-vžyť je to přece pěkné,když vám to kvete a není všude pořád jen zeleň.Mě vydržel cca měsíc(květ) mak se stratil.A když měsíc půjde ,,síla růstu,, do květu místo listů,tak mě by to vůbec nevadilo!
též mi vykvetl Anubias barteri var. nana a spíš se mi zdá že než do listů žene sílu do květů. Má nějaký smysl mít ty květy pod vodou ? Dokáže se z toho vůbec rozmnožovat ? Nebo to mám střihnout, pokud ano tak kde ?
Starší reakce
Je to běžné a i pod vodou.
0 14.02.2010 21:36 Lukáš – Vykvetl mi Anubias, je to běžné?
Chtěl jsem se optat, zda-li Anubiasy běžně kvetou,v mém případě jde pravděpodobně o Anubias gracilis a za dobu, co ho mám,takto vykvetl poprvé.
Starší reakce
...on vykvitne - v pohode aj pod vodou aj nad - ale vecsinou narastie tak ze sa kvet otvori tesne nad hladinou...
Kvete i ve vode. Ale semena necekej.
0 03.11.2009 10:09 Krdlajs Ahoj, v mém akvárku anubias barteri vytvořil stonek s poupětem. Jak velká by měla být vzdálenost zářivky od vodní hladiny, aby mohl v pohodě vykvést? Zdá se mi, že se dere hodně nahoru k hladině. Nebo kvete i přímo ve vodě?
Starší reakce
...neviem tam mam "casak" 12 svetlo 12 tma -celi rok - tazko povedat...
...aj iny druh anubiasu vyhnal kvet - len "odhnil" - neotvoril sa - ta ista nadrz...
...podmienky su tam dost "krute"...-vymena vody,testy,atd...
...a je to zakon schvalnosti - niekedy ani prstom netreba pohnut a ........
...a já tipuji blížící se podzimní rovnodennost (12 h den)
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 3990x