Moc o tom přemýšlíš,nikdo zde(myslím),si nedělá nádrž jako umělecké dílo,abstraktní už vůbec ne...,ti mladší,méně zkušení si udělají nádrž pro radost,jsou rádi,že jim tam něco plave.Ti zkušenější zase hledají cestu k výsekům přírody,tak,aby se jejich nádrž co nejvíce podobala přírodnímu habitatu daných rybek.I když,jsou tu nádrže holandského typu,které by se za umělecké dílo považovat daly.
Ptám se,o čem je akvaristika? Za mých mladých let to byl způsob,jak se dozvědět o chovaných rybkách co nejvíce,napodobováním jejich lokalit se ryby chovaly tak,jak se asi v přírodě chovají.Odměnou pak byl výtěr,ev.odchov.Bylo to komplexní vdělávání se o rybách,jejich lokalitách,chování,chovu a odchovu.
Pro mě a za mě,dej si do nádrže třeba Atomium,nebo vrak Kursku,když se ti to líbí,ale nepohlížej na akvaristiku,jako na něco,co by se rovnalo uměleckému dílu,je to jen náš pouhý koníček,který chceme subjektivně dovést k dokonalosti,tu má každý jinou,ale čím zkušenější akvarista,tím více se vrací ke kořenům akvaristiky,a tím je právě výsek přírody u daných ryb.
Osobně nevím,čím je toto téma přínosné,nepřírodní dekorace bych si do nádrže nikdy nedal,některé děti to dělají,ale časem od toho upustí...
Kovové dekorace už vůbec ne...akvaristika není výstavní galerie,akvárium je živý organismus,každý den jiný...
Asi nemám umělecké cítění,štvou mě obrazy,které jsou rozmazané,nebo ty,kde je huba jinak k očím,přesto se prodávají za milióny dolarů...,ale myslím,že mám cit pro ryby,rejstřík rozmnožených je už docela dlouhý.Je to jen vytvořením podmínek,sci-fi dekorace k tomu nepatří.
Spíše,než diskutovat,ukaž nám takový výtvor,třeba změníme názor.Otázka ale je,jak se to bude líbit rybám...
Všechno je věc názoru,a ten je vždy subjektivní...