Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasa v jezírku

 

NápovědaFórum » Jezírka a venkovní nádrže  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Řasa v jezírku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2023 08:56 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Radooz
Používají se na to přípravky jako je třeba cerpadlazavlahy.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2023 18:19 Radooz – Plovoucí řasa
Fotka k příspěvku Ahoj, s létem se mi zase začala tvořit v jezírku takováhle řasa.Tvoří se převážně na dně a po stěnách, poté vyplave nahoru. Síťkou nejde vůbec posbírat, je moc jemná. Mám externí filtraci s UV lampou, osazenstvo jsou zlatí karasi a jeden kojáček.
Díky za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2021 16:20 Muž Papik [617] Re: sharka71
Chápu. Přirozený přítok a odtok nahradí výměnou vody přídavnou filtraci. Ale jak přítok vyschne, může se z toho stát časem zahnívající žumpa. Řasy do jisté míry rybám nevadí, ale nesmí jich být jezírko plné. Zbývá tedy otravný ruční sběr, např. švédskými hráběmi. Také jsem to absolvoval. V momentě, kdy se udělalo teplo a začlo po zimě více svítit slunce, tak jsem dlouhou vláknitou řasu vybíral obden až denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2021 15:22 Žena sharka71 [37] Re: Papik
Děkuji za radu. Jezírko je ale přírodní, bez filtrace a ani o ní neuvažujeme. Do loňského roku fungovalo vše úplně normálně, na podzim vysáté, přes rok ručně sbírané nečistoty, přes zimu dáváme síť na ochranu proti škůdcům (myslím kočky) a spadanému listí. Voda byla krásně čistá. Jenže se nám začala vytrácet přitékající voda, vody je méně a tudíž nedochází ani k přirozenému odtoku. Řešíme problém s hydrogeologem, tak snad se nám to povede. Chemii používám nerada, chtěla jsem jen do doby než se nám povede obnovit přítok, protože nevím do jaké míry řasa vadí rybám...zrovna včera jsem vytahovala karáskovi řasu ze žaber.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.04.2021 09:03 Muž Papik [617] Re: sharka71
Je to podobné, jako v akvárku. Ve vodě jsou živiny, zvlášť když v ní jsou ryby, které se musí krmit, a ty živiny musí něco spotřebovávat. Oblíbení koi kapři jsou díky nedokonalému trávení dost velcí znečišťovatelé. Když pro spotřebování živin nejsou v jezírku rostliny nebo jich není dost, tak se začnou masivně tvořit řasy.
Proto se kolem jezírka vytváří zatopené zóny s bahenními rostlinami a vodní rostliny se vysazují i přímo do jezírka. Lekníny, orobinec atd. Aby se hladina hýbala, tak se často vytváří krátké potůčky, vodopády.

Nebo se vytvoří dvě spojená jezírka. Jedno je čistící s rostlinami, které spotřebovávají živiny. Z něj se voda přečerpává do druhého s rybami nebo koupacího.

Další možnost je masivní filtrace zabudovaná pod povrchem země, za hodně peněz. S různými médii, podobně jako kanystrové nebo přepážkové filtry u akvárií, ale ve větším měřítku. Používají se skimmery pro sběr listí a nečistot. To vše u malého zahradního jezírka dost dobře nejde nebo by bylo finančně neúnosné. Takže zbývá správně jezírko založit, osázet, starat se o něj, na konci každé sezóny vyčistit, protože z napadaného bordelu nebo hlíny budou po rozkladu další živiny.

Je třeba v jezírku vytvořit biologickou rovnováhu. Ryby to v obvykle malých zahradních jezírkách výrazně ztěžují. Pokud je poměr živin a jejich spotřeby jen lehce nevyrovnaný, lze si pomoci menším tlakovým filtrem. Nejlevnější snad prodává Invital, jsou to SunSuny pro jezírka. I tak se však dostanete min. k deseti tisícům.

Kromě filtru samotného potřebujete čerpadlo, hadice, spony, případně skimmer nebo nějakou menší vodní fontánku pro pohyb hladiny. Na zimu topítko do jezírka nebo malou fontánku pro zimní provoz, aby úplně nezamrzla hladina a mohly odcházet odpadní plyny. Čerpadlo, UV pokud je ve filtru, skimmer, fontánka, všechno sežere nějaký proud, protože běží většinu roku. A všechno je samozřejmě třeba udržovat, čistit, na zimu uložit.

Ještě jsem zapomněl na vzduchování, když je moc teplo, nádrž je malá a rychle se prohřeje. Čím teplejší voda, tím míň je v ní rozpuštěného kyslíku a ryby se mohou udusit.

Bakterie proti řasám a nečistotám fungují, ale neodstraní příčinu jejich vzniku. Pokud se neudělá něco s jezírkem samotným, viz předchozí text, tak by se musely sypat pořád. Při jejich aplikaci bych silně vzduchoval, protože rozkladné procesy spotřebují hodně kyslíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2021 17:11 Barbora – Řasa v průtokovém studeném jezírku
Dobrý den, mám problém s hnědou i zelenou řasou vláknitou současně. Jezírko je velké koupací s přirozeným přítokem a odtokem čisté pro dospělé snad i pitné vody. Řasu jsme doposud odstraňovali mechanicky. Minulý rok jsem nakoupila kata pond a předtím ještě aplikovala home pond. Kata pond jsem ale nakonec aplikovala jen jednou z důvodu, že se má dávat do vody o teplotě vyšší než 10 st. což v tomto jezírku není téměř nikdy. A cena na takto velké jezírko je poměrně vysoká (50 g balení na dvě aplikace). Odtokem navíc přípravek stejně po čase odplave. Napadá vás jiný ekologický a efektivní přípravek pro takto studené jezírko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2021 20:04 Žena sharka71 [37] – Slizka zelená rasa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím o radu. V našem přírodním jezírku se od loňského roku začala tvořit slizka zelená zapáchající rasa. Rybám zrejme nevadí, ale jezírko nevypadá moc hezky. Snažíme se ji zatím vydávat mechanicky, ale je to dost beznadejny, a to ještě není teplo. Poradíte mi prosím co s tím?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2019 18:53 Muž vlka [3455] – plovoucí řasa v zahradním jezírku
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký večer. V zahradním jezírku se objevila plovoucí řasa. Prosím co je to za řasu a jak proti ní bojovat? děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 06:23 Josef Pupak Re: Skrblík
Tak mi napřed doporučili toto www.homepond.cz/… vytáhlo veškerý bordel i ze dna a až pak tam mám dát to kata pond. Musím ale uznat ze to evidentně funguje. Takže díky za tip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2018 20:21 Muž Skrblík [9] Re: mirex
Ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2018 15:29 mirex Re: Josef pupák
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2018 14:25 Josef pupák Re: Skrblík
To máte na mysli tu Katu z toho odkazu míže, www.homepond.cz -?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2018 23:42 Muž Skrblík [9] Re: mirex
Ano. Í já používám Katu. Je to jediný přípravek, který funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2018 19:51 mirex Re: Jiří
dobrou zkušenot s přípravkem na řasu v jezírku, který nema vliv na lekniny, mam s kata pond www.homepond.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2018 15:19 Jiří – řasa
Na všechny řasy pomáhá Clear Water Pound koupíte na discusplanet.cz dáte jen do filtru je to novinka Doporučuji každému komu nic nefunguje.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2012 12:03 Lexa – jezírko bez techniky
Prodávají se bakterie, které sežerou řasám živiny před nosem. www.bakterie-enzymy.cz/…
Taky zeolit. www.bakterie-enzymy.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2011 06:20 Muž LiborSprysl [9015] Re: Zoidik
Amur se páse stále...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2011 19:50 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumím – Jezírko - řasy
Fotka k příspěvku Když to tady tak pročítám, tak si uvědomuju, že v jezírku máme taky problém s řasama a to každoročně. Pistie tam plavou, ale že by to zabíralo. Ono taky když jich je jenom pár, tak je jasné, že velký účinek ani nebude. Taky se tam docela blbě množí, tak je mám v akvárku a tak jich snad bude na začátek sezóny dost. Vždycky je jí zbavíme jenom za pomoci chemie. Není do jezírka nějaká ryba na požírání řas? Teď tam jsou i přes zimu karasi. Ještě tam jsou lekníny a nějaký další kvítka. Přikládám foto. Je tady asi dva roky starý, ale aspoň něco.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2011 12:05 Muž kortezhugo [983] Re: Premda84
pmdd.mrp-cz.com/…

tu mas par rastlin aj spotrebu....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2011 10:39 Muž Premda84 [0] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
Lekníny jsme nepřesazovali - pouze vyčistili kompletně jezírko - vytrhali odrostlé listy z ostatních rostlin... rostliny v jezírku jsou tak trochu v "péči" tchýně :o)) a tak jsem do rostlin moc nekecal - ale přesto Vás poprosím o typy na rychle rostoucí rostliny které pomůžou přírodní cestou k boji proti řasám...
Nikdy se nám v takhle šíleném množství řasa nerozšířila a né skoro opravdu ze dne na den... proto jsem uvažoval nad myšlenkou, že voda ze studně je velice špatná, ale ještě vloni nebyla....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2011 08:47 Muž kortezhugo [983] Re: Premda84
ako pise Libor...
a "proces" mozu znacne urychlit napr. aj Eichhornia crassipes a Pistia stratiotes

...tie 2 co som ti napisal maju asi najvecsiu spotrebu zivin
a dost casto sa aj pouzivaju na tento ucel..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2011 06:51 Muž LiborSprysl [9015] Re: Premda84
A nebude to především tím, že se tento jev opakuje na jaře stále? Zimující žádané vodní rostliny se teprve probouzí k růstu a nestíhají odebírat živiny z vody. Proto se chopí příležitosti rostliny nižší a pak z toho majitel jezírka šílí. Za 14-21 dní se poměr otočí a vyšší rostliny zatlačí nižší do defenzívy. Usuzuji podle našich leknínů,orobinců, mát a ďáblíků. Listy leknínů se teprve derou k hladině. Sice vy píšete o znečištěných listech, ale ne zda jste v rámci očisty jezírka například lekníny nepřesazovali...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2011 06:09 Muž Premda84 [0] - ŽivorodkyRe: kortezhugo
To bych musel těch balení koupit alespoň 20 na těch 6000 litrů :-D
PS: chápu, že je to jen příklad..já pořád doufal, že to půjde bez chemie...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2011 22:32 Muž kortezhugo [983] Re: Premda84
no v akvarku to riesis vymenou vody alebo sa pouzije nieco taketo

www.shopakva.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2011 21:52 Muž Premda84 [0] - ŽivorodkyRe: kortezhugo
Na víkend vezmu všechny testy které mám ( PH, NO2, NO3 a tvrdost vody - více nemám ) - pokud bude něco "akutního třeba vedět tak ten test koupím a provedu... )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2011 21:50 Muž kortezhugo [983] Re: Premda84
no ked pises ze ta voda nie je pitna to znamena ze prekracuje povolene normy....
zmerat to mozes tak ako v akvarku NO3,P,Fe
ale co dalej? to neporadim....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2011 21:33 Muž Premda84 [0] - Živorodky – "Šílená řasa v jezírku"
Ahoj,
před 3 týdny jsme kompletně vypustili naše zahradní jezírko po 1,5 roce provozu kdy do něj pravidelně padalo listí z vedle stojící vrby a né vždy se podařilo listí odlovit a tak tlelo na dně jezírka - k tomu filtrace byla pořízena až někdy před koncem sezóny takže voda byla dost špatná... ještě k tomu je to voda která je napuštěna ze studny která není pitná a je dost železitá... provedli jsme tedy kompletní vypuštění, vyčištění a byla to opravdu síla :o))) a znovu napouštěli na vícekrát vodu - po prvním napuštění a cca týdnu odpočinku jsme měli cca půlku - a voda se nádherně vyčištila - hned jsem zapojil filtraci ( přes vnitřní filtr a tlakový filtr Atman EF-5000UV ) včetně 9W UV lampy - ta bežela téměř nonstop - teď jsme během týdne napustili zbytek a nechali filtrovat vodu - ještě musím dodat, že "vyčištěný" výstup z filtru vstupuje nahoru na "skalku" a padá po kamenech samospádem do malé "nádržky" vyložené kameny ( jsou to pěkné bíle, ale bohůžel vápenaté kameny.... ) a potom padá do jezírka...
UV lampu jsem vypínal a nenechával bežet pořád, protože jsem četl, že to taky není ideální... celkem od vypuštění a napuštění uběhlo cca 3týdny a namísto toho, aby se voda krásně vyčištila tak jsem zpozoroval před 3dny, že se začíná tvořit na hladině takové "zelené skvrnky" a v místě kde padá voda z mezu-nádržky se tvořila bílo-zelená pěna.... řasu jsem poctivě odebral z rybníčka - ale co se stalo včera mě zarazilo....
filtrace včetně UV stále bežela a po návratu z práce byla hladina skoro kompletně pokryta zelenou řasou!!!!!!! v mezi-jezírku se tvoří taky řasa, ale spíše takové "vláknitá" kdežto na hladině to vypadalo jako sinice, ale nejsem odborník - poctivě jsem všechno co šlo včera odebral, ale dnes je to tam zase - i když né tak moc a v místě kde se vrací voda do rybníka se tvoří doslova chomáč pěny velký cca 10x10 cm a 8cm na výšku!!! bílo-zelená pěna - a žádný čistící ani jiný chemický přípravek do jezírka nešel!!! jsem z toho zoufalý, protože jsme porazili vedle stojící vrbu - a rostlin máme taky dost..taky jsem si všiml, že na listech leknínu je úplně šílený nános jakéhosi zeleno-hnédého hnusu..je zkrátka celý pokrytý a voda zkrátka zazelenala....
Má otázka zní - dá se toto vyřešit pouze tím, že tomu dám čas anebo to chce chemii? A může to být tím, že je voda ze studny - tj. hodně železitá? Co měřit? Jaké hodnoty...? popř. zkusit vyřadit "skalku" a vracet vodu rovnou z filtru do rybníčka? děkuju moc za každé rady...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2010 22:45 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: jajaapaja
S tím přípravkem bych byl opatrný. Pokud se při aplikaci má dávat pozor, tak mořná dlouhodobější účinky těm rybám mohou ublížit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2010 21:06 Muž jajaapaja [174]
Toto je sice starší téma ,ale stále aktuální.Protože jezírek je hodně a řasa trápí asi každého.A protože trápila i mne tak jsem hledal co by mně pomohlo.Našel jsem přípravek který opravdu funguje a přitom neublíží rybkám ani rostlinám.Jsou to bakterie na požírání řas.Od té doby co jsem o tom napsal ve svém deníku tak se mně mnoho zvás ptá na jméno těchto bakterii.A tak sem uvedu adresu kde si tento přípravek můžete obědnat.
www.bakterie-enzymy.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 19:33 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: shrew
Vynechte chráněná území, chráněné rostliny a dbejte aby ste si na nich nepřinesl nějaké parazity.

Vhodné jsou např. Ceratophyllum demersum, Potamogetony, stolístky, voďanka.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 19:09 shrew Re: Johan
takže myslíte nalovit si ty rostliny někde venku? ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 11:03 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Shrew
Pokud tam je spousta KOI, tak si myslím, že nic kromě způsobů "technika" nepomůže.

Jinak pobřežní rostliny typu blatouch, orobinec atd. s kvalitou vody nic nenadělají. To jsou rostliny, které čerpají živiny výhradně ze substrátu. Naopak rostliny typu Potamogeton nebo Ceratophyllum ano, ale ty si myslím, že kapři beze zbytku sežerou. Další více než vhodné rostliny jsou plovoučky (Pistia, voďanka atd.).

Prodávaný Ceratophyllum bych do jezírka nedával (teda aspoň nepočítal s tím, že přežije zimu). Ten bych použil z nějakého rybníku (určitě se tam najdou i další vhodné rostliny). Prodávaný nedoporučuji z toho důvodu, že to nemusí být Ceratophyllum demersum jaký roste u nás, ale úplně jiný druh, který se tak jen prodává. Nemusí být přizpůsobený k přezimování atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 01:48 0 Re: Shrew
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Když je v jezírku hodně rostlin a případně i dafnie v ochranné chovné síti jsou-li přítomny ryby , tak se voda zcela vyčistí sama. Z plžů doporučuji 'divoké' okružáky , terčovníky a bahenky - raději ze stojatých vod ( dodržet karanténu ) . Přes léto lze vysadit do malých jezírek ( aby se našly na podzim ) i pomáceu , marisu , neritinu .

Mohl by o tom napsat hodně ( např. výběr rostlin ) , ale o půl páté ráno vstávám do práce a přes den nemám čas.

Ještě přihazuji foto jednoduchých sešívaných chovných sítí. Jsou obráceny spodkem navrch. Na kruh z napínacího drátu se přivážou plováky z polystyrénu nebo korku a posadí se na hladinu , pak se do nich vpustí to co chceme chovat - hrotnatky nebo rybky.

Nejsou-li v jezírku volně ryby a voda je plná planktonu , který stále proniká do sítě , tak v těchto sítích se dá přes letní měsíce odchovávat potěr akvarijních ryb , úžasně rychle roste a kvalita těchto rybiček je v akváriu nedosažitelná.

Mám tu foto jedné malé trochu nedbale narychlo šité síťky přímo v akci - plovoucí na hladině.

Tak ( i do červena ) kalná voda byla po napuštění a průtržích ve všech jezírkách , ale časem se to samo vyčistilo , viz první fotka.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2009 00:26 Shrew – co přírodního roti mikroskopickým řasám? šneky?
ahoj,

máme na zahradě velké zahradní jezírko, ale problémem jsou rozptýlené zelené řasy, voda je jak hrachová polévka. četla jsem o filtraci, snížení počtu ryb - aleani jeden krok nepřichází v úvahu, takže jinak - potřebovala bych přírodní a přirozený způsob, žádnou techniku ni chemii.

napadlo mne co nejvíc osázet břeh. potom do vody růžkatec
(dotaz: je to tentýž růžkovec jaký koupím v akvabutiku, nebo pro venkovní větší plochy se prodává nějaká větší a bujnější odrůda??)
a stolístek. o dalších čistících nevím, ale chtěla bych kosatec, protože je hezký, a nějaký leknín či blatouch..no to nevím, lavně aby čistili vodu.

mám ovšem zkušenosti s akvárkem - mívala jsem v akvárku také mnoho řas, že jsem je nestačila vůbec otírat. od té doby co chovám okrasné (a občas i ty otravné) šneky, je voda maximálně průhledná a čistá, nemusím ani filtrovat!
Proto mne napadlo nasadit šneky i do jezírka..máte někdo tip na takové šneky, kteří nenadělají v jezírku svým přemnožením paseku, budou schopní přezimovat a ke všemu budou dostatečně velcí, aby je koi kapři nesežrali?? asi je to šílený nápad, ale v akva mi to funguje a řasy nemám.

ted jsem si odebrala vzorek zelené vody, nalila ho do flašky. zítra koupím růžkatec a hodím ho tam a pokud uvidím po nějaké době výraznější zlepšení, nakoupím ho spoustu aby pokryl celé jezírko! snad se mi to podaří a te rostlina bude mít v tomhle sílu..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 10:09 tercovec5 Re: Jarik
Jak už psali ostatní,čím více rostlin,tím lépe.Samozřejmě,čím více ryb,tím hůř se udruje čistá voda.Ze všech přípravků na čistou vodu se mě nejvíce osvdčil výrobek od firmy Biobird,Algenkiller,viz kcbstrakonice.vltava2000.cz/…
,sice trošičku dražší,ale účinost je stoprocentní.Kdo měl dříve problémy se zelenou vodou v jezírku si nyní nemůže vynachválit její průzračnost.Podotýkám,že nemám s firmou pranic společného,nejde o reklamu :-D ,pouze doporučení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 09:25 Žena Narenth [3] Re: Jarik
Doporučuji dát tam nějáké rostliny (růžkatec či jiné), řasy tam budou vždy, když tam je moc živin a nemá je co zpotřebovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 08:52 kreten Re: Jarik
Jsou řasy, které se z UV lampy nezblázní a rostou si klidně dál
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 08:36 Muž Jarik [105] - Jezírka a realizace jezírek
ahoj mam problem s rasou v jezirku pokud je to rasa ale myslim ze jo!!(mam filtr s uv lampou)muze tam byt rasa i kdyz mam uv lampu??

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2009 10:49 Muž sportsmen [62] Re: vezir
No tak tohle je naprostá paráda! když to bude takto čisté tak budeme naprosto spokojený! A opravdu je to tak že jezírko se nedá přerybnit? To mi přijde dosti divné! Když to jde v akvariu musí to předci jít i v jezírku! Když si vezmu obyčejný rybník tak je také schopný pojmout jen určitou obsádku! Nevíte někdo kolik se doporučuje ryb do jezírka? údaje na internetu se hodně liší!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 22:20 Muž vezir [5] Re: sportsmen
Fotka k příspěvku Snad ani tak často ne. Ja to za leto vypoustel snad jednou (oproti předchozím 1x za 14dnú). Tady můžeš mrknout na fotku jak asi stěny vypadaly
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 22:09 Muž sportsmen [62] Re: vezir
tak to je v pořádku, může to nádrži přidat na přirozenosti! To jste mě tu všichni potěšili! Takže pokud do jezírka pořídíme onen filtr s vestavěnou UV lampou, bude voda konečně průzračná a vůbec nevadí že tam mámě 20 jesenů na tak malý objem jezírka! Navíc pokud třeba jednou za měsíc jezírko vypustíme a vystříkáme hadicí a napustíme novou vodou tak bude jistě krásně čisté!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 22:07 Muž sportsmen [62] Re: jaa
No i já nechci zbavit jezírko řas úplně, když už bude voda průhledná tak, že budou vidět ryby a bude vidět i na dno tak nějaká vláknitá řasa na dně vůbec vadit nebude ba naopak může na dně působit velice přirozeně! Kolik té řasy na dně tak asi vždy máte? Je to souvislá vrstva nebo spíše nějaké chuchvalce? Jak je ta vrstva nebo chuchvalce silné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 22:06 Muž vezir [5] Re: sportsmen
Odstranili jsme ji ted pri jarní očistě. Ale jinak nemusíš mít strach, o žádnou nekontrolovaelnou expanzi nejde. Jen prostě stěny trošku obrostou, délka řasy tak několik cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 21:46 Muž jaa [5] Re: sportsmen
ja osobne sa jej vlasne nezbavujem nijako. Zo zaciatku som sa snazil ju vytahovat, ale nema to zmysel, len co si zakalite vodu detritom ktory v nej je. Staci mi ze je priezracna voda, a ci uz na dne vydim kamene, foliu, beton alebo tmavozelene chymace rias je mi jedno. Iba na jar vzdy vypustim cele jazierko a riasu zostriekam vapkou, ale to vydrzi ako tak ciste mozno mesiac. A skusal som uz aj rôzne chemikalie, no co sa mi najviac osvecilo bol krištalicky peroxid, ale treba snim davat bacha, bo pri prehnati škodi rybam.........
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 21:42 Muž sportsmen [62] Re: jaa
A té vláknité řasy se zbavujete při přemnožení jak? Nějakými hráběmi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 21:38 Muž sportsmen [62] Re: vaclav
a jak je to s tou sítí? to má v jezírku něco na způsob akvaristické vytíračky kde má naočkovaný plankton a ten mu pomáhá zbavovat se fytoplanktonu? Nebo má třeba určitou část nádrže přepaženu a v ní má jen plankton? Co používají za materiál, tou sítí myslíte jemný monofil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 21:33 Muž jaa [5] Re: sportsmen
zdravim! mam jazerko tak 3tisic litrov. Po zalozeniu som mal presne ten problem, ze behom maximalne dvoch tyzdnov bola voda zelena ze nebolo vydiet ani na 5cm. Po dlhom vahani som sa rozhodol zainvestovat do UV lampi je to k nezaplateniu! Obrat o 180stupnou! Vlaknitej riasi je sice plne dno, no voda je nadherne priezracna a paradne je vydno az do hlbky 1metra(keby bolo hlbsie bolo by vydno aj hlbsie). A to ze v jazierku je viac ryb vobec nieje problem......ja mam v tych 3000 litroch asi 20koi karasou tak 15az20cm velkych 10kusou koi kaprikou do 30cm a dvoch okolo45cm. A kedze rybkam sa zjavne dary tak este kopu rybej mlade jeden az tri roky starej. No kedze je to dost velka osadka, tak cez leto sa asi bude robit vecie jazierko(asi 10tisic litrov) a jediny "filter" asi bude UV lampa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 21:00 Muž vezir [5] Re: sportsmen
K filtraci máš 2 přívodní kabely. Jeden k čerpadlu a druhy k lampě takže je můžeš zapínat/vypínat libovolně. Mě neběží nepřetržitě. By zaplá tak na 10h denně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 20:30 Usine Re: sportsmen
I to někdo vymyslel. Používá hustou síť aby oddělil ryby od planktonu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2009 19:56 Muž sportsmen [62] Re: Usine
No s tou vláknitou řasou už to tu bylo psáno v předešlém příspěvku ... tak že by bylo jezírko uplně bez řas tak to ani nečekám ale aby bylo na rybky aspoň vidět! A ta lampa ve filtrech se dá i vypínat samostatně nebo jak je to u těch filtrů kde je lampa vestavěná?Kolik ryb (jesenů) byste doporučili do jezírka o objemu 1000-2000 litrů? Zatím nevím přesný objem musíme to změřit.
ten plankton je dobrý nápad ale při silné osádce jezírka jeseny by po půl hodině nebylo co řešit a o působení lampy na ně nemluvně !

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Jezírka a venkovní nádrže • Zobrazeno 1164x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16770-rasa-v-jezirku