Podložka pod kameny
Ten kámen dej do písku a bude to ok
No, já ty svoje sice nevážil ale těm největším do 5ti kilo moc nechybí a jsou jen tak položeny na dně. Jestli to chystáš do té dvoustovky, tak ani tak těžké jednotlivé kameny nebudou, pokud teda nechystáš kamenolom
Co je to těžké? Nemám pod nimi nic.
Ahojk,prosím co dáváte do akva jako podložku pod těžký kameny? Polystyrén nebo něco jinšího?
Starší reakce
Nebo plexi na celé dno a máš po starostech
A co silikonem přilepit na dno kusy plexiskla a na ně dát kameny?
I velká akvária jsou schopné držet jen za kraje. S nějakým rozkládám zátěže si nemusíš dělat hlavu - důležité je, aby tlak nebyl bodový a aby se to sklo také nepoškrábalo. A proti tomu ty bobky stačit budou.
Ono pokud to nepodložíš zrovna polystyrénem, nebo tlustým miralonem, tak to bude na sklo dělat to samé - bude to ležet v podstatě na pár bodech.
bobečky silikonem by asi vyřešily aby přes nějaké zrnko neprasklo sklo, ale asi by moc nerozložily tíhu kamene
Udělej tam několik bobečků silikonem. Ty vidět nebudou.
Zkus mirelon, ten je myslím i v tl. 6mm, což by bylo akorát. V podlahářství ti určitě nechají pár odřezku zadarmo.
Já mám největší kameny seříznuté rozbrušovačkou a položil jsem je přímo na sklo. V akváriu ještě nebyl písek, pak jsem ho nasypal a s kameny už nehýbal. Sklo má tl.15mm.
Kousek linolea by moh dobře posloužit.
Budu do akvárka dávat větší kameny. Podle rad bych pod ně chtěl dát polystyren, ale mám malou vrstvu písku 1-2 cm a hrabající ryby. Mám strach že bude polystyren pořád vidět. nemáte někdo radu jak to vyřešit?
Starší reakce
já sem dával pod kamen 2 vrstvy karimatky, kterou jsem dával pod celé akvárium jako podložku... myslím že to mam vyfocený i v prezentaci... pokud máš akvárium celou plochou na něčem pevným, tak nemusíš mít strach, je to jen kvůli tomu aby se ti nepoškrábalo sklo
EDIT: tady je ta fotka -
rybicky.net/fotogalerie.php…
Udělal bych to stejně.
Taky si myslim, ze by to mohlo stacit, ty nejtezsi podlozim a zbytek dam na pisek.
To mě příjde tak akorát na zasypání. Používal jsem jednou asi taky tu čtyřku na asi 50 kg šutrák.
Švagr dával nějakou "speciální" silikonovou podložku, ale polystyren určitě stačí. Tloušťku podle váhy
A jak tlusty by měl být nemám totiž moc písku na dně, tak 3-4cm.
Velký šutráky se obvykle usazují na kus polystyrenu položenýho na dně.
Starší reakce
Dofám že myslíš tu obouruč pomůcku, ne tu pustit kámen nad sklem
Jasně, no uvidím, co m ivalstně pošlou a jak to bude vypadat, řešit to má asi smysl až pak. Jen chci být připravená.
5 kg to je už spíš akvariní balvan. Ta pomůcka co uvádí scorpion075 vůbec není od věci.
Když jsem zakládal akvárium, kameny jsem dával přímo na sklo (bylo ještě čisté bez písku). I ty největší. Ale většinu z nich mám zespodu uřezané rozbrušovačkou s řezacím kotoučem na beton, takže na skle "sedí" celou rovnou plochou. Později jsem přidával jeden taky dost velký (v akváriu ten úplně vpravo), pod který jsem dal 5mm polystyren pro jistotu, i když jsem písek odhrnul. Akva je ale z 15mm skla. Vím, že je to zbytečně moc, ale tenkrát jsem si říkal, pro jistotu
Dobrej test je těsně nad dnem kámen pustit. Pokud sklo praskne je těžkej
. Ne, jen žertuju. Kdy dát podložku pod kámen je dost subjektivní. Určitě bych vypodložil kameny, se kterými manipuluješ obouruč.
dobre a co je vetsi kamen s vetsi hmotnosti? napr nad 5kg uz je vetsi? jak to posoudim?:( dekuji
Případně je dobrý použít podložku pod akvárium, vypadá to jako karimatka. Já to mám pod velkými kameny a je to bez problémů. Není z toho žádný bordel, není to nijak silný a přitom je to měkký a pěkně to chrání sklo před poničením nebo prasknutím. Jsem s tím víc spokojen jak s polystyrenem.
Podložky se dávají pouze pod větší kameny s velkou hmotností. Menší jsou většinou posazené v substrátu a jejich případný posuv není problém.
Zdravím, dává se podložka pod kameny na celé dno, nebo jen pod ten speciální kámen? co když se ho ryby pokusí přesunout nebo spadne?
Mám v plánu ryby co se hrabou ve dně, jak to tedy mám udělat? Děkuji za návrhy
Starší reakce
Pravě naopak. Ja osobně budu dávat extrudovaný polystyrén, protože je tvrdší a hlavně se neodlamuje, tak snadno jako obyc...
A když bude mít 1 cm písku, tak pod kameny nemá nic dát?
Určitě bych dal polystyren, ale záleží co máš za dno. Rozdíl je mít 10 cm štěrku a 1 cm písku a ryby neustále upravující dno jako Kančík atd.
No, proto bych nic nevymejšlel a dal tam polystyren.
Čau,
důvod jedině rozprostření váhy na skle. Nebudu mít moc silnou vrstvu písku, takže kameny se budou dotýkat skla na dně. Soustředěná váha na malé ploše bude cca. 30kg. Jen bych nerad, aby mi prasklo sklo.
Není nad polystyren a skoro všude se dá nějaký kousek sehnat grátis
molitan se ti promáčkne, lepší je polystyren. Má to nějaký důvod?
0 15.04.2011 10:36 bratranek – molitan na dno pod kameny
Zdravim, mohu dát na dno pod těžší kameny molitan místo polystyrenu ?
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 2456x