Výška dna
jen ten křemičitý písek, nic víc. Živorodky dodají hnojiva dost a dost a co ne oni, dodávám makro a mikro prvky + CO2.
ano já vím,ted po nějaké době dělám očistu dna a protrhávání rostlinek a na nějakých stránkách jsem narazil na téma výšku dna
ted jsem to měřil a mám po celém akva výšku dna i s tím pískem tak max3.5 cm
a jak by jste to udělali,kdyby bylo třeba přidat substrát a byl v akva písek.Zatím nemám představu jak to udělám,aniž by jsem lovil rybky a krevety. Díval jsem na tvůj profil ty máš u dna psaný jen černý písek a to tam už nic víc nemáš? a nebo to nemáš schválně napsané?
Ale tak jak ti napsal Roman. Je potřeba ho překrýt třeba křemičitým pískem tak, aby celková výška dna byla těch min. 5cm v přední části nádrže.
To jsem rád,že se mé pocity potvrdili,ted mám momentálně rozdělané akva na očistu,takže to budu muset tak nechat den než mi dojde ten substrát,Jinak děkuji za radu
no tak to fakt budeš muset
ono když se podíváš na mou prezentaci,tak tam uvidíš ty rostliny,takže budu muset dokoupit ještě ten substrát
Ano to mám černý křemičitý písek,dělám po dlouhé době údržbu a ted to mám v takovém stadiu,že mohu popř přidat i ten substrát,tak proto se ptám na tu výšku toho substrátu,ty 2cm se mi zdají málo a nebo se pletu?
Ten substrát co máš vybranej, musíš něčím překrýt(pískem, štěrkem), jinak to dopadne velmi špatně.
2 cm je hodně málo. 5cm ve předu a postupné navyšování směrem k pozadí nádrže je vhodná alternatíva. Samozřejmě je potřeba i zohlednit to, jaké rostliny v nádrži jsou a budou. Platí, že čim má rostlina větší kořenový systém, tím více písku potřebuje.
Ahojte,chtěl bych se zeptat jaká je ideální výška substrátu pro rostlinné akvarium o objemu 200L nyní mám tak cca výšku jen substrátu max 2 cm a mám tedy tento substrát Dennerle Deponit Mix Professional 9in1 9,6kg
Starší reakce
Mně to vysoký nepřijde. Navíc pokud nemáš svah nějak šikovně zajištěný tak se to časem vyrovná.
Pánové a dámy,
prosím podělte se o své názory, mě to přijde hrozně moc vysoký dno ...
Pisku se jevi docela dost, kdyz si clovek nese z kramu 20kg pytel, ze je prece chlap a nejaky kilometrik to klidne unese... co 100m chuze je to tezsi a tezsi...
A az je to v akvarku, proc je toho probuh tak desne malo???
ono se říká že písku u písku se vždycky zjistí že je ho málo
Já mám ještě zbytek podobného (možná trochu jemnějšího) štěrku doma. Kdybys měl cestu do Brna
no já do toho asi zainvestuju teda rovnou ... sice už radši nepočítám náklady co jsem do toho vrazil, ale co
at se tomu akva daří dobře ... další 10L pytel za 100,- mi neublíží
pokusím se to tam dosypat rovnomerne, v zadu udělám tak 9 cm ve předu tak 5 a uvidíme ... Snad se mi ty investice vyplatí
Ono v tom ledacos poroste, a co ne, taky nemusis mit vsechno
. Takhle na pohled s tim prstem jako meritkem, mame neco velice podobneho. A co se tyce vysky toho dna, kde nic neroste toho dna nemusis mit vic nez 2cm, a kde roste, muzes mit vic. Echinodorus bleheri mi v necem takovem roste moc prima (ovsem to chce pod nim odhadem minimalne tak 6 az 8cm), Limnophila sessiliflora v tom dokaze zakorenit a spevnit to dokonale, Valisnerie v tom rostou taky (nedavno jsem jim ublizil, odlistil je, ale to je o necem jinem), neco zase ani dno nepotrebuje a je to celkem fuk (Anubias, Microsorium), ovsem na vylozene drobne rostlinky to neni. Existovat se s timhle dnem da a kdyz ho bude malo, muzes jeste trosku poridit, vyprat a vydezinfikovat, a opatrne pridat nahoru pozdeji, taky jsem to udelal, kdyz bylo malo - dobre vyprane to nezpusobi zadny problem, jen nektere rostliny se po prisypani musi trosku povytahnout.
stejně bych ještě na výšce přidala
no ale počkat ... takovej já vůbec nemám
tady na té fotce to jsou kameniska tak 2cm já mám takový, podívej.
Jinak ta výška po změření je ve předu v průměru 2,5 cm a v zadu 5 cm
pro ty kryptokoryny co tam máš by nemusel být zrnitostí tak špatnej. Ale nebude to na moc drobné rostlinky a taky do většího víc zapadává detrit.
Tady jsem měla taky takovej
rybicky.net/nadrz/7034/7.jpg a jsem ráda že už ho nemám. Tím tě ale nechcu odradit
myslíte si že na ty kryptokoryny je to fakt moc plytké ?? mám ještě přidat ??
jo a myslíte že ten štěrk je moc velkej ? četl jsem že tohle by neměl bejt problém ...
přesně co jsem říkala, že záleží i na zrnitosti. Je rodíl mít 2cm u skla a z toho dvě vrstvy kamínků, nebo 10 vrstev zrníček písku. A kryptokoryny taky mívají docela mohutný kořenový systém. S takovou bych přidala ještě aspoň jednou tolik
Tak to bude ono, ta číslovka neznamená, že je to označení frakce, ale označení písku kde je frakce od-do.
mmt mrknu se co je na obale
je tam říční písek č. 4
)
Já jsem ladil, ladil ... až jsem došel k 5 cm v celém akva s frakcí od 0,2 mm až do 10 mm (ve směru ode dna vzhůru). Rostlinky poté začaly konečně držet. Zatím nic nezahnív.
pozadí bude, fólie, ještě ji nemám vybranou ... frakce je 4 mm
To dno mi připadne poněkud plytké a hrubší frakce...
Akva bude bez pozadí? Resp. - nebude se vám po naplnění akva špatně dodělávat pozadí?
Vysledek
neviem ako vy ale ja mam v akva 10 az 12 cm substratu,a menej uz by som nikdy nedaval ,radsej kupit vysie akva o 10cm .a mate postarane o kopu usetreneho casu s udrzbou.
Já patřím k zastámcům vyššího dna, mám ráda hodně zarostlá akvária a většina rostlinek když si mlůže vybrat, tak by raši těch kořenů měla víc. Nemluvím samozřejmě o plovoučkách
jako minimum beru vpředu 5 vzadu 10cm
Odbouravani dusiku se deje castecne anaerobne, takze ve dne sice kyslik potreba je, ale ne vsude. Pokud je dno dost prorostle koreny a substrat ma spravnou frakci a neni slehly, dno muze byt dost vysoke. Osobne si myslim, ze cim vic tim lip. U malych nadrzi je ovsem otazka, jestli tam jeste zbyde dost mista pro ryby.
Mimochodem, prirodni akvaria pouzivaji velmi vysoke dno (10cm a vic) jako primarni filtr a zasoba zivin a zdroj CO2. Je to vzdy pisek o 1-2mm a tato akvaria jsou casto bez filtru, dodavani CO2 a hlavne, nemusi se na ne sahat mnoho let. Videl jsem takovato bezet v obchode 20-30 let bez predelani ci zasahu do dna!
Tak jo
asi to trochu zvýším ... to znamená že k těm 10 Kg musím koupit ještě další 3 minimálně ... Jinak štěrk to je frakce 4mm, dřív jsem používal menší a nevyhovoval mi
Aha, to jsem nevedel, ale tak da to rozum ze je treba kyslik. A hlavne to nesmi zahnivat co... btw na piskorky se chystam uz dele. diky za odpoved ;)
Osobně si myslím, že na plnou a správnou funkci nitrifikačních bakterií je hlavně potřeba kyslíku a tak bych tu účinnost bakterií ve větší vrstvě dna viděl jako postupně se snižující směrem ke dnu.
EDIT: Velmi dobrým pomocníkem při prokysličení dna jsou třeba piskořky.
Tak jak pisou lidi tady problem by to byt nemel, ale dle meho nazoru je lepsi vic... ja mam ve sve 54litrovce (60*30*30) ve predu tak 4.5 a v zadu kolem 7-8. Nitrifikacni bakterie totiz ziji i ve dne a diky vetsi vysce (tim padem objemu dna) si podle me dokazi lepe poradit s detritem... muzete mi nekdo me tvrzeni potvrdit nebo vyvratit?
na echinodory by to bylo docela málo, ale na běžné rostlinky nebo i menší echonodory by to mělo stačit. Záleží trochu i na zrnitosti substrátu (osobně mám ráda do 2mm, dobře se do něj sází a žádné problémy s vyplouváním kytek nemám)
Tiež si myslím, že bude stačiť ale záleži hlavne na rastlinkách ja mám okolo 6 cm v celom akva a napríklad, keď sadím odrezky z Limnophila sessiliflora prvé dva dni ich musím stále znova zapichovať lebo vychádzajú.
Já si myslím, že ano. Bude záležet na rostlinách aby si s tou výškou dokázali poradit, ale neviděl bych to jako problém. Taky nemám v akva více jak těch 5 cm.
Dobrý den,
předem se omlouvám, pokud již zde toto bylo řešeno, ale nepodařilo se mi to najít.
Chci se zeptat na váš názor ohledně ideální výšky dna ? myslíte si že na 40 cm akva stačí ve předu 2 cm a v zadu 5 cm ??
díky
Starší reakce
Já mám ve dně Florapol (JBL). Je to vlastně takový drcený jíl, který by se měl rostlinkám líbit. Zrnitost dna mám odstupňovanou, je to přirozené (nejspodnější vrstva je s tím Florapolem), při odkalování nemám sebemenší problém. Funguje to jak na pískovišti - jemný písek dole, hrubý nahoře. Použil jsem taky Tomi písek z Hornbachu. Kdyžtak koukni na moje prezentace, mám tam rozepsané i kolik kg, jakého písku jsem použil. U nádrže Jrk 63 mám vrstvu 5cm vpředu a 7cm vzadu.
Tvůj výsledek v litrech převedeš na kila zhruba takto : 1 litr = 1,6 kg křem.písku
Vyšlo mi kolem 19-20 takže to je jedne sáček 3litry=> 20:3=7 sáčků?
a kolik asi sáčku po 3litrech do akva 112litrů? aby bylo teda ve předu 5cm a v zadu do těch 8cm?
www.akvamalawi.com/… Do hloubky písku dej průměr výšky substrátu (čili 5 + 8 / 2).
Pokud chceš litry, tak to dej do objemu.
A kolik asi sáčku po 3litrech do akva 112litrů? aby bylo teda ve předu 5cm a v zadu do těch 8cm? už si nepoamatuju kolik jsem koupil před tím
Vpředu 5cm, vzadu 7cm. Třeba.
A ještě otázka... Jakou vrstvu písku (kolik cm) vrstva, protože chci rostlinám ale i rybičkám zajistit to nejlepší, aby měli dostatek plavání... Výška akvárka 40cm, šířka 35cm, délka 80cm!
Starší reakce
Doporučuji proprat, převařit a jsem přesvědčen, že to bude bez problému.
0 19.05.2008 14:01 keltan – Štěrk
Zdravím.My máme v akváriu celkem málo štěrku a chtěly bysme tam nějakej přidat.Myslíte,že bude vadit,když teď při stěhování k tomu původnímu nějakej novej přimícham?
Starší reakce
Ale ty dole pořádně vykal aby to nehnilo
Určitě, ale pořádně je proper, aby neznečistili vodu
Přidat reakci
1 ...... ...... [3] 4
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 5148x