Přihlásit se RYBICKY.NET »

Může submersní echinodorus vyhánět emerzní listy?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny  

Může submersní echinodorus vyhánět emerzní listy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka
Já bych se také chtěla zeptat na vyrůstání z akvária. Mám v 65cm vysoké nádrži Marble Queen a nové listy mají čím dál delší řapíky. Čepele sice vypadají stále submerzně, ale u nejnovějšího listu mám již podezření - ještě se nerozvinul. Mimoto mi vyrazily hned po sobě tři šlahouny s květy a dceřinými rostlinkami a jestli to tak půjde dál, nevím, zda echináč nebude muset z akva. Což bych nerada :-( Ale pomalu začíná vypadat jako lotus... Pomůže ostříhání starších listů? Nebo třeba naopak nových?? A s tím zastíněním, Vaaclave - já teď odebrala skoro všechny plovoučky, protože jsem si právě říkala, jestli ty listy nejdou k hladině za světlem, tak že jim ho dopřeji více...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: vaaclav
no vidíš, to mě nedošlo, sebral jsem víc jak půlku plavouček před 14 dny, to je ta příčina.
Zkusím ostříhat a trochu ho popovytáhnout
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: matlala
Fotka k příspěvku Většinou se to stává když rostlinu na čas zastíníš. Listy odstřihni. I když rostlinu vytrhneš zkrátíš kořeny tak by se s ní nemělo dít nic špatného. :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: matlala
No spravit sa da len to co uz vies - povytiahnut,presadit.Ja som raz ostrihal vsetky listy a nechal som len koren a rastol "odmala" - to je ale dost drasticke.Proste vela mozosti tam nemas.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: kortezhugo
právě proto se ptám, už na hladinu žene druhý
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: matlala
Mne sa presne takto isto "prebral" Echinodorus 'Jan Harbich'.Ked vyzenie ten hladinovy list a ak nic nespravis tak dalsie bude vyhanat nad hladinu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala
Ahojte lidi, mám kupodivu svůj první problém s echinodorem aschersonianus. Pod dnem mám asi 5mm jílu a při založení tam byli i nějaké živiny navíc, byl skoro zničený a nerostl, akvárko jsem předělával v půlce září (jinak rostlina rostla ještě ve staré nádrži a jsou jí odhadem tak 3-4 roky), od té doby narostl až k hladině a má dost hezkých velkých listů, teď naráz poslední týden začali listy růst na cca 25-30cm stonku a pak list, který je zatím pokládá na hladinu a je 2x větší než obvykle, zatím ale pořád submerzní (měkký, nedrží nadvodou, stavba stejná). Předtím rostlina kvetla, vyhnala 3 stvoly, dva teda měla skoro současně a třetí jsem nedopatřením zlomil před měsícem při údržbě. Hnojení, světlo i zásobování CO2 je pořád stejné, tak cos tím?
Ve staré literatuře pokud vím doporučovali takové listy odstřihnout a rostlinu mírně vytáhnout ze dna.
Níže Johan radil přesazení, což se mi nechce, zase by nějaký měsíc až dva byla hrozná a nepěkná. Kdyby náhodou, tak mám teď mladé rostliny už se skoro dostatečnými kořeny, tak při případném kolapsu jak se stalo tady jednomu uživateli níže, mám místo něj mladého jedince.

edit: nějaké foto v prezentaci rybicky.net/nadrze/10574
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: katterinecka
jj vim mam zkusenost mam jeste jedno akva a tam jsou jen ancici a minimum rostlin spis zadne. Jinak prikrmuju hodne kazdy den neco jineho. od zeleniny po maso
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: fido16
tak buď ancíky hodně přikrmuj, nebo je dej jinam, většinou toho jen tak nenechaj, když jim něco zachutná
Ano je
jako me se spis nezdalo ze se ti hajzlici pustily do tech starych jak do novych. No uvidim co s nim bude. Stare listy az budu menit vodu ustrihnu
trvá to různě. To je ech. bleherae, ne? vypadá normálně
Takze jsou to prece jen emerzni ty stare listy ja jsem si to myslel ale radsi jsem se zeptal. Jenze proc az po takove dobe? Cca 3 mesice od zalozeni to tak dlouho trva nez si rostlinka zvykne na prostredi?
původní byly emerzní, ty se pod vodou rozpadají tak jsou pro ancíky lepší k jídlu. Časem se můžou pustit i do těch submezrních
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Cauky potrebuju poradit s echinodorem puvodni listy co na nem byli ancistrusi uplne vybrousily jenze jsou tam narostene nove a ty jsou netknute proc? A zajima me jeste jedna vec proc jsou svetlejsi nez ty puvodni? Muze to byt tim ze jsou premenene na subemerzni a proto jsou svetlejsi? nebo cim to? A proc mi je jeste ancistrusi nesezrali? A sezrali jen ty starsi? Prikladam fotku

Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: TomV
Mel jsem dva kousky rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_marble_queen , emerzni, z pestirny. Soupl jsem je do akvarka a jak zacaly rust, listy rostly z vody, stale emerzni. Zacal jsem je strihat, at si hezky zvyka pod vodou. Jeden kus uhynul uplne, a druhy, ted konecne, po mesicich stagnace a cekani na smrt, ma dva jine, submerzni listy.

Vim ze je to jiny pripad, ale mam z toho dojem, ze jak se kytka rozhodne podivat na vzduch, tezko se ji presvedcuje, ze se to fakt nechce :) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekCX Re: TomV
moje zkusenost je takova, ze jakmile zacne migrovat rostlina mimo vodu tak zastavi rust pod vodou (nad vodou ma lepsi podminky) - tipuji ze tedy ty submerzni listy odumiraji a tak se do nich pousti podvodni bejlozravci
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TomV Re: RadekCX
Fotka k příspěvku Dobrý den, moc děkuju, nechám ho tedy vyrůst a uvidím :) Ae teď prosím ještě jeden problém - jak začal růst ten emerzní list (mimochodem, už je nad hladinou) tak ostatní listy se jakoby rozpadají (viz foto) Mám podezdření na ancíky - I když, že by jim po 4 měsících začala chutnat? V akvárku se nic nestali, až na ten emerzní list. Světlo je sice nic moc, Ale sagittarii to doteď nevadilo... Poradíte, prosím? Moc všem předem Dík, TomV

Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekCX Re: assasincz
no tak ja nepsal ze je musi ustrihnout - jen jak to dopadne kdyz je smikne :-D

ono to je mozne nechat couhat pokud nemas kryci skla, ja skla mel vzdycky a vzdy to koncilo tim, ze mi ty listy zacaly ty skla zvedat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - assasincz Re: RadekCX
Já bych to nestříhal, není-li třeba. Od té doby, co jsem tohle vlákno založil mi nad hladinu vyrostlo, když se na to akva teď tak podívám, dalších jedenáct listů a další dva se už ženou k hladině. Zvláštní je, že ještě nevykvetl, ale vypadá to pěkně, jako v paludáriu :-) stříhal bych to až začnou emerzní listy stínit rostlinám na dně
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekCX Re: TomV
na 99% ano - nepomuze prakticky nic - muzes ho ustrihnout, ale nasadi jinej
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TomV – Sagittaria Platyphylla
Fotka k příspěvku Dobrý den, chci se zeptat, jestli toto (na fotce) bude emerzní list? Za 2 dni vyrostl od země až ke hladině.. A když na něj sáhnu, je tvrsší než ost. listy. Všem předem moc děkuju P.S.- jesti je emerzní, mám ho nechat vyrůst nad hladinu? Děkuju, TomV X-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekCX Re: Designer
ahoj, jo me se takhle pred lety zblaznilo akvarium - mel jsem cca metr velke echinodory behem asi 2 mesicu - do te doby nekolik let spokojene pod vodou

nedalo se s tim delat nic - uz jsem je nikdy nedostal pod hladinu - submerzne uz nenasazoval nenasazoval - bylo to nekolik ruznych druhu echinodoru

cele to odstartovalo (se domnivam) dosypani bezneho pisku do betonu do akvaria - zrejme jsem dodal neco co se tem echinodorum mocmoc libilo

nakonec skoncily v popelnici
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Johan
U mně se takto chová Echinodorus argentinensis - jde (IMHO) o tvorbu emerzních listů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Johan
Diky za vysvetleni.

Kdyz uz jsme u toho, mel jsem 2ks rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_marble_queen , ale asi se mi nepodarilo z nich nikdy udelat submerzni. Jeden tak dlouho vyrustal nad hladinu, a ja mu tak dlouho to listi strihal, az odeslo i to listi co vyrostlo a zustalo pod vodou. Ted nema list zadny, a zadny novy jak se zda neroste. Druhy kus zivori, asi uz to taky nema na dlouho.

Mam to radeji vzdat a zkusit ho soupnout do kvetinace za okno a nebo zkusit verit, ze treba jeste mozna...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: assasiincz
Fotka k příspěvku Je to normálne, nechaj ho tak. Výhodou je, že keď už má listy nad hladinou, tak každú chvíľu zakvitne a po odkvitnutí na mieste, kde boli kvety vyrastú mladé rastlinky. Aspoň namnožíš. Rovnako sa správa v prírode, keď je hladina vysoko,rastie a keď hladina poklesne, tak to je pre rastlinku pokyn na rozmnoženie sa a opelenie ;-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Designer
Spousty vodních rostlin v průběhu svého života mohutní a sílí. Když už to přeroste přes určitou mez, vyrůstají listy nad hladinu. Dá se to nazvat heterofílií. Vrátíte je zpět, když jim některé zásobní látky seberete - ustřihnutím emersních listů a přesazením.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: assasincz
Zkusil jsem to dohledat, Echinodorus rigidifolius je jak se zda synonymem rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_palaefolius_latifolius

To v te kolonce "Pěstování:" asi moc nepotesi...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - assasincz Re: Designer
Stále svítím 12 hodin denně, již pár let, 10AM-10PM, ale je to možné že jde o tento případ, v místním atlase jsem totiž popis odrůdy rigidifolius nenašel, zakoupil jsem jej v Hornbachu, dodavatel Dennerle, můsím však poznamenat, že ten echinodorus, který jste zaslal v odkaze, se nápadně podobá jednomu, co mám také v akváriu (mám ho nejspíš špatně určen v seznamu rostlin, název si nepamatuji), avšak ten mi za celou dobu nic takového neudělal
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: assasincz
Kdyz se rostline kratkeho dne sviti dele, vyleze z vody. Zminku lze najit treba zde: rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_argentinensis
Nemuze jit o tento pripad? Nesviti se nyni dele nez driv?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - assasincz – Submerzní echináč-emerzní listy?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mám krapet specifický dotaz.
Je možné, aby mi ve 45cm vysokém akváriu submerzně pěstovaný Echinodorus rigidifolius (mám ho už skoro 3 roky) začal najednou "vystřelovat" emerzní listy? Za celé ty roky jsem se s tím nesetkal, teď mám však akvárium úplně odkryté a už mi takhle "emerzně" vyrostlo asi 4-5 listů, vůbec nemají tendenci se držet ve vodě a řekl bych že se táhnou ke světlu. Ty listy mají dokonce zaoblený tvar, jako listy emerzní když jsem ho kupoval, teď mi ven vyrůstají 3 (dva mi při držení pod vodou uhnily a jeden se spálil o zářivku) a už jsou mimo vodu cca týden a nezdá se, že by nějak strádaly. Tímto se tedy vracím k původu mé otázky: Je možné aby submerzní echinodorus "vystřeloval" emerzní listy? Setkal jste se s tím někdo?
Doplňuji fotkami.
Pro srovnání fotka submerzního listu.

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1742x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16616-muze-submersni-echinodorus-vyhanet-emerzni-listy