Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Mysterium 200

 

Prezentace » matlala » Mysterium 200 » Nápověda 

Hlavní fotka



Mysterium 200

ZRUŠENO

Majitel: matlala   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 12. 9. 2010   Aktualizace: 14. 9. 2013 Nový záznam v deníku Změna v seznamu ryb Změna v základních informacích Změna v technice 
Počet návštěv: 10356   Počet palců: 0
Založení: 27. 10. 2010   Stáří: 3 roky a 2 měsíce
Objem: 200 litrů   Čistý objem: 160 litrů
Tloušťka skla: 8 mm   Objem bez skla: 186 litrů
Velikost: větší akvária   Oblíbenost: 71 uživatelů
Fotek a videí: 396+2   Komentářů: 10
*     *     *     *


Datum zrušení: 22. 12. 2013

Rozměry: 100 cm x 50 cm x 40 cm

Popis: Aktuálně probíhají předělávky a úpravy nedostatků, když už to je vypuštěné, jde to nejlíp.
Naskytla se možnost dostat od kamaráda akvárium za pár kaček, nějaký peníze jsem měl dostat za brigády + ještě další, takže jsem si řekl, proč ne? Ještě to není ono, dolaďuju, ale už to začíná vypadat. Výsledek posuďte sami. PS: změna názvu byla v plánu, význam neprozradím, jen že je to latinsky.

Biotop: převažují rostliny z Ameriky a ryby také, ale biotop to určitě není-něco z Asie, možná Afriky.

CO2: 6kg tlaková lahev na CO2, redukčák na sváření, elektromagnetický venil a jehkák Camozzi z tech-con.cz, externí up atomizer. řízeno pH + ORP kontrolerem PH-803.

Dekorace: kořen osazen

Dno: Kongo K4, přeseto na zrno kolem 2mm a méně, pod ním PMDD jílové kuličky v drcené formě

Filtrace: Eheim PROFESSIONEL II 2028 (4L SUBSTRAT PRO + nepůvodní 1l biomech) + čerpadlo aqua cup 600l/h pro podporu proudění, proudy sloučeny do jedné rampy po celé zadní stěně.

Hnojení: PMDD dle potřeby.

Krmení: mražené, grindal a sušené, občas živé nitěnky

Osvětlení: 3*39W (zepředu 830,865,840) zapojené na EP QTP5 2x24-39 a QTP5 1x24-39W, obojí OSRAM; zabudováno do krytu vlastní výroby.

Pozadí: černá tapeta z papírnictví nalepená zvenčí

Stojan: skříňka vlastní výroby

Topení: Topný kabel Terarus 90W + Topítko atman 200W nová série (nastaven méně než kabel, slouží primárně k ohřátí vody po částečné výměně)

Údržba: týdně (pátek nebo sobota) výměna 1/3 vody a popř odkalení a prostříhání rostlin.

Voda: Z RO míchaná s vodovodní na parametry cca 5°gH, 3°kH a vodivost cca 160-200μS/cm

Vzduchování: kytky

NahoruSložky fotek
Videa
NahoruDeníček
29
10.2013
Toš mě zase nějak moc rychle po 2 měsících došla bomba. Navíc došel po roce i hasičák u mě v pokoji co z něj dávám do miníček. takže pořízela další flaška a přehozeny redukčáky, to jsu zvědaný jestli to je redukčákem nebo oprávněně podezdívám uzavírací ventil lahve.
11
9.2013
Tak dneska jsme přehodil skříňku a ještě na ní udělal drobné úpravy v podobě LED kontrolek na hlavním vypínači (zelená znamená že je zapojen přívod do skříňky, červená, že je zaplá celé elektro ve skříňce, prostě komplet celé akvárko).
Taky jsme ještě posunul nožičky až do krajů a akvárko konečně stojí rovně! Podlaha je tam hrozně do svahu a vzadu jsme přidal cca 2cm abych to srovnal. No hrál jsme si s vyrovnáním dobré půl hodiny, když nepočítám půlhodinu hledání vodováhy.

Tak a teď mě to akvárko přijde jako prcek. Na narozky si snad nechám slepit tu 300-325l s čelním a bočním sklem z optiwhite.
10
9.2013
Tak jsem právě dokončil novou skříňku.
Hlavní důvody pro výměnu byly (od nejdůležitějšího):
- nevyhovující a nebezpečná elektroinstalace z doby, kdy jsem ještě neznal normy (vyhláška 50/78sb)
- malý úložný prostor v kombinaci s výškou nevyhovující plánované výměně za 300l nádrž
- neustálé úpravy kvůli prostoru pro filtr, atomizér a časté poruchy
- blbé dvířka s pístem, obyč panty a k tomu ještě nedovíraly
- blbě vymyšlené osvětlení, odešlo velmi rychle, v nové jsme použil výkonné LED pásky


Tak tedy k nové skříňce na jejímž zhotovení jsem zvrátil odhadem cca 24-26h od pátku do dneška (úterý), denně vždy po večerech. Z toho asi 8-10h byla čistě práce se dřevem (hranění, montování, měření, vrtání) a zbytek instalace rozvaděče a všech elektro rozvodů včetně výroby modulů na DIN s vypínači (ještě že mám zas brigádu s přístupem k těm krabičkám na modulové výrobky :-D jinak yb to bylo nešikovně). No a pod všechny krabičky na hořlavém podkladu konečně přišla správná nehořlavá podložka :-)

Použil jsem teď už jediný spínaný zdroj 12V/2.5A, konkrétně se prodává pro LED pásky, ale výkon dostačuje i na provoz ventilátorů v krytu a hnojítka, které ho zatíží akorát. Z toho důvodu časovačem přepínám 2x denně na 1minutu pouze hnojítko a ostatní časovač odpojí.

Dále vzadu na skříňce venkovní zásuvka s IP 44 pro zapojení pH kontroléru, který má ultra krátký přívodní kabel. Vevnitř pak v každé půlce po jedné 3-zásuvkové "rozdvojce". Termostat dostal nové víčko a kabel k čidlu, nakonec i kompletní potisk.

Nohy jsme zvolil 15cm s tím že pro 300l, která bude o něco vyšší je vyměním za menší nebo možná nechám v kombinaci se štaflema - do akva by pak bylo líp vidět a dobře se pod tím utře voda.

No a pod akvárko pujdou 3cm polystyrenu, protože horní deska je tenčí (25mm) než původní (36mm) a akva by mělo utopené dno v obložení.


Tak to je v kostce asi všechno. Více na fotkách.
29
3.2013
Tak za poslední dobu jsem na akvárium nějak zanevřel a jen krmil, dolíval hnojivo a měnil vodu. Naschromáždilo se u mě zas trošku víc rostlin od kamarádů - na předělávky jiných akvárií nebo dočasně na zkoušku například strašně velká blyxa aubertii, která byla tak 45cm vysoká a stejně široká. No včera jsem akvárko konečně protrhal a podaroval kytky.

Před asi měsícem jsme měl malou katastrofu s přetečením při dopouštění a následným zatečením do zásuvky, která je za akváriem. Při té příležitosti to muselo zatéct i do krabice s trafem (a to bylo zatmelené, ale jak vidno špatně), které je teda nepoužitelné. Dále se vylomil hlavní vypínač.
Takže dneska provedena konečně oprava a malé vylepšení v podobě 2 hotových zdrojů, které se válely doma a nakonec jsou oproti původnímu plánu dostačující. Původně jsme chtěl do krytu dát více modrých "LED pásků na noc, ale když to rozsvítím jednou za měsíc, je to moc, takže nechávám být. Takže našel se doma 12V spínaný 2A zdroj, který posloužil pro hnojítko, ventilátory a LED v krytu a pak 1A nastavitelný zdroj 1,5-12V, který jsme připojil na LED ve skříňce (taky kaput, ale chcu koupit LED pásky až na to bude, takže jsem si to nachystal). Čerpadlo v hnojítku bylo nakonec taky KO (zničení zdroje nejspíš způsobilo zvýšení napětí a motorek čerpadla shořel - zdroj neměl stabilizaci). Naštěstí se doma válelo jedno nové a při té příležitosti jsem vyměnil hadičky a pořádně to celé očistil.
Elektroinstalace v hlavním uzlu (vše je spojeno pod hlavním vypínačem) prodělala také rekonstrukci z původních amatérských klubíček na přehledné spoje ve velké "čokoládě" a taky zapájené konce vodičů kvůli třepení a výdrži.

Takže snad je zas na čas vystaráno.
14
9.2012
Tak před týdnem bylo akva vypuštěno a postupně jsem opravil nedostatky (lepení topného kabelu, výměna obložení kolem akva za tenčí a ohraněného ABS, lepení čidel termostatu a teploměru....)
Dnes jsme akva tedy znovu založil, ryby zatím nechávám v provizorce, pravděpodobně tak na 14 dní.
Na dno bylo použito Kongo K4, které bylo ještě dodatečně přeseto sítem aby zbyly jen kousky kolem 2mm a menší. Pod dno jsme nasypal PMDD jílové kuličky (cca 0,5l drti-udělal jsem si rovnou plát a ten podrtil, když trošku uschl). Vyšlo to asi na 2mm vrstvu sem tam.
Kytky byly částečně zakoupeny na AKVA-TERA trzích Kroměříž a ještě na co jsem natrefil v krámcích v okolí.
Filtr dočasně jel v bečce s původní vodou, takže by měl být hned k použití. Uvidíme, jak se to teď chytí. Snad půjde utricularie, blyxa i mechy. Jak se to vyčeří, udělám lepší foto.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

didien007 Re
20.12.13 19:35
SUPR nemá chybu palec potlesk potlesk
Dejmon Re
11.9.13 11:23
Poříd paráda, a ta TECHNIKA smích , ať se nadále daří palec
bahno71 Re
11.9.13 4:03
potlesk potlesk potlesk
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/10574