Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Plata skvrnitá - pohlaví

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Určení pohlaví ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Plata skvrnitá - pohlaví
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 17:04 Muž michalcod [13]
Dobrý den,
jak prosím poznám, že Plata bude rodit? Vím, je to laický dotaz, ale u Pavích oček je to jasné velké hranaté břicho s tm.hnědou tečkou. Ale co se týká Plat tak nevím...Břicho má velké, ale ne hranaté a žádná tečka..
Je to plata nevím jaká, ale je oranžová s černou jednou velkou tečkou před ocasem a dvěma malíma tečkama za tou velkou...
Děkuji Vám za rady.
:-D

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2011 13:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: hem
Kdyz se budes o akvarko starat, pravidelne odkalovat a menit vodu, 2 platy navic jeste unese.

Co se tyce odchovu, nemusis odchovavat vsechno co se narodi. Ja takhle vylovil pred cestou do prace dva prcky z akvarka, schovane v rostlinach na hladine, uplne nahodou, jen jsem hrabl fajfkou, kdyz uz se ty rybicky tak hezky schovaly. Soupl jsem je do sitove odchovnicky ( www.levnaakvaristika.cz/… , dela to vice vyrobcu, s mani kolem 100Kc v kamenem kramu ) a ted za nejake 2 mesice a par dni jsou z nich pekne rybi slecny. Platy prvni mesic moc nerostou, vybarvi se, a az dalsi mesic zacnou poradne rust. Rozdil mezi mesic a dva mesice starou Platou je opravdu veliky, rozdil mezi mesic starou a cerstve narozenou neni nic moc, je hlavne ve vybarveni. Par malo kousku 2 mesice starych plat by Tve akvarko take uneslo, ale jiste ze uz by byl problem si jich nekolik nechat az do dospelosti ci plne velikosti, specialne v mensim akvarku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2011 13:01 hem Re: Designer
Díky moc za ten poslední odkaz! Je to, jak jsem si myslel. Mám tam dva samečky Xiphophorus maculatus "Spitz".

Jelikož jsem toto akvárium zakládal spíše jako překvapení pro svou přítelkyni, která ho dostala a nemá na něj doma místo, přišel jsem k akvaristice takřka jako slepý k houslím :-) Nicméně jsem si řekl, že bych to měl vzít pěkně od podlahy, tak jsem si před založením pár informací přečetl a navíc mi pomáhá Stistko. Zatím nemám v plánu odchov, hlavně kvůli místu, takže jsem se při výběru zaměřil spíše na neagresivní druhy - Pancéřníčky Panda, Platy a Čichavce. Při prvním nákupu bohužel v obchodě neměli Platy, které jsem si vyhlídnul, tak jsem koupil jen párek Čichavců a pět Pancéřníčků. Minulou neděli jsem narazil v Mladé Boleslavi na krásné Platy skvrnité, a pestré. Přítelkyně si původně do akva plánovala Korálovou variantu, ale Spitz se mi líbí ještě víc. Nemohl jsem se tedy rozhodnout, jestli "žlutou" nebo "červenou", tak jsem vzal od každé samečka a dvě samičky. V případě Platy pestré se slečna v obchodě trefila, ale u skvrnité bohužel ne. Jedna rybka mi dokonce hned druhý den uhynula. Myslím si, že to byl taky sameček. Řekl bych, že mám teď v akváriu (60l) místo tak akorát pro jednu rybku. Jak tedy vyřešit tento stav? (1m+2f Xiphophorus variatus a 2m Xiphophorus maculatus).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.01.2011 09:10 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: hem
Dovolim si k tomu Tvemu chovu poznamku. Nemichal bych v jedne nadrzi ruzne ryby rodu Xiphophorus. Kazdy, koho akvaristika zajima trosku vic, se casem pokusi o odchov. U zivorodek je to snadne, uspech se dostavi s velmi vysokou pravdepodobnosti. Jenze kdyz dojde ke krizeni barevnych variant, ba co dim, jeste hure druhu ryb (a ze se Xiphophorus mezi sebou krizit umi, ani Plata a Mecovka neni nic zvlastniho), vznikne silena smesice vsech barev a hure jeste tvaru. O takove ryby ma zajem malokdo, maximalne si vybere nejakou pro nej zajimave barevnou, ale i to ma problem, ze jeji potomstvo muze vypadat vselijak, takze takove ryby jsou vlastne temer bezcenne (i kdyz vypadaji presne jako jeden z rodicu, potomstvo mohou mit ruzne). Ano, nekoho ten mix mladych muze bavit, to nikomu neberu, je to kazdeho vec. Nekdo chce vytvorit novou barevnou variantu a tak krizi a pak se ji snazi ustalit, ale to uz je "vyssi divci". Da se ledacos, to nerikam.

A jak si to tedy predstavuji treba ja? Mame Platy koralove (Plata skvrnita), jen tyhle. Koupeny byly z nadrze, kde nic jineho nez tyhle neplavalo, bylo videt, ze jsou vsechny stejne - neni to jistota, ale dobry predpoklad. Nevenuji se nejakemu systematickemu odchovu co s cim se spari (to uz je zase o stupinek dal), ale jiste ze si chci do budoucna nechavat jen hezke zdrave kusy z odchovu. Az je budeme mit v x-te generaci, dejme tomu 5 let, budu vedet, ze zadna samice nikdy nebyla oplodnena samcem jine barvy-tvaru-druhu, a take budu vedet, ze je to stale od krasnych kusu. Chybicka je v tom, ze to budou jen pribuzne ryby, takze pokud budu vedet, ze k tomu nekdo jiny pristupuje alespon stejne jako ja, muzeme si vzajemne pomoct.

Po nejakych x letech i takto ne prave systematicky odchov, ale s vyberem ryb ktere si clovek necha, muze prinest dost radosti, a muze mit i svou cenu, na rozdil od zbesileho mezidruhoveho krizeni, ktere bez systematicke prace, treba s ustalenim nejake barevne varianty, nikam nevede.

A jeste si dovolim posledni vec. Pohled na hejno Plat, vsechny stejne barevne, je mnohem hezci, nez pohled do prodejni nadrze, kde clovek dve stejna snad ani nenajde, a pokud ano, pak ve smyslu hadanek: "Najdete 7 rodilu".

BTW, neberte to prosim spatne, je to muj nazor na vec a treba se nad tim nekdo zamysli alespon ve smyslu, zda od toho do budoucna neco ceka (jakekoli vysledky, klidne odhledneme od financnich), nebo neceka.

Samcu by melo byt mene. Oni totiz samci vytrvale samice otravuji, a tak kdyz jsou tak 3 samice na jednoho samce, samice pak maji vetsi klid. Ale ani v pomeru 1:1 se zase tak moc nedeje, samice casem vyrostou o dost vetsi a pak uz maji ty samce tak nejak v pazi. Samci se predvadeji, litaji kolem samic, a ty si klidne zerou, maximalne se tak otoci jinam, kdyz uz otravuji moc, kousek odplavou. Samci se perou, to umi, ale delaji to tak, ze se postavi vedle sebe, trosku se zavlni a pak nektery bud odplave dal, a nebo vylozene uplave pryc. Bez nasledku, proste se jen predvadeji.

A co se tyce pohlavi, je opravdu snadno rozeznatelne podle ritni ploutve. Tady je to videt dobre: rybicky.net/atlasryb/plata_pestra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2011 01:14 Muž FreeDale [17] - LabyrintkyRe: hem
Myslím, že o vzájemné půtky se nemusíš bát, Platy jsou docela klidné ryby, i když taky si dají najevo, kdo má hrát druhý housle.
Ale oproti např. čichavcum je to vlastně nekonfliktní ryba.
Ale samičky jim rozhodně pořiď, 1:2 je doporučovaný poměr. Což v tvém případě znamená o 4 ryby navíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2011 20:39 Muž koikapor [163] - divoké živorodkyRe: hem
samice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2011 20:32 hem – Určení pohlaví - Plata skvrnitá
Fotka k příspěvku Ahoj! Pořídil jsem si tři jedince Platy skvrnité (Xiphophorus maculatus "Spitz") v domnění, že jde o dvě samičky a samečka - o to jsem ostatně také žádal paní v obchodě. Bohužel jedna z rybiček mi uhynula hned následující den. U obou přeživších rybek je ovšem znatelné gonopodium. Prosím o posouzení dle fotografie, zda jsem pohlaví určil správně. Pokud ano, chci se zeptat, jestli nemůže v budoucnu vzniknout nějaký konflikt mezi dvěma přibližně stejně velkými samečky v jednom akváriu. Dokoupil bych samičky ;-)

Ještě bych ctěl doplnit, že v akváriu navíc mám, podle mého názoru, dvě samičky a samečka Platy pestré "Sunset Gold".

Moc děkuji za každou radu.

P.S.: Další fotografie Plat jsou prezentaci mého akvária.
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 1937x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16372-plata-skvrnita-pohlavi?od=51