Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nenáročné rostliny na kámen či kořen

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Sázení 

Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Nenáročné rostliny na kámen či kořen
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2012 20:59 jitkaS Re: MíšaV
Zdravím, zas tak velké balvany tam nemáš a myslím, že ti tam porostou i jiné rostlinky, co se normálně sází.Pokud tam však chceš dát nenáročné rostliny co se běžně nesází zkus třeba anubias,neboacorus pusillus. Ani jedno z toho ti tam však nebude držet samo o sobě, hlavně ze začátku. Anubias by jsi musela přivázat vlascem na větší kamínek a pak zahrabat do písku časem sám zakoření- vlastní zkušenost. Acorus by jsi musela zašít do jakého si květináčku ze silonové punčochy naplněné rašelinou a pár kamínky, pak to celé zahrabat do písku. Časem prokoření a bude se mít fajn- vlastní zkušenost. Microsorium zahrabat podle mě nejde ,má tak jemné kořínky, že nejsou schopny se v písku přichitit a většinu živit bere z vody. Takže jedině přivázat na dřevo či kámen a zpola zahrabat aby kořínky byly vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2012 17:22 Žena MíšaV [30]
mám docela velký štěrk, patrno z fotek nádrže, drželo by se tam a prospívalo microsorum pteropus? neporostou mi tam žádný rostlinky, které potřebují jemný písek nebo prostě malou zrnitost čehokoli, microsorum bych taky mohla přichytit na kamen, ale šlo by to i do toho štěrku?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 14:02 R Muž romant [28001] Re: martino5
Těch hnědovek, co jsem Ti doporučil je několik druhů, podívej se do atlasu a určitě se dá vybrat. ;-) Já mám hnědovky na kamenech, kořenech, na pozadí, nebo jenom tak volně si plavou ve vodě. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 13:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: martino5
Jak uz napsal romant, rybicky.net/atlasrostlin/microsorium_pteropus , velice nenarocna a vdecna rostlina, na kamen se po case chyti koreny. Nesazet, jen necim chytit k sutru a pockat az se sama chyti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 13:39 Muž martino5 [0] Re: Designer
Počítám, že kryt bude do dvou týdnu a v tu dobu už bych tam taky rád něco zasadil, takže bych to chtěl vyřešit zároveň - nakonec stejně bude rozhodovat co kde seženu :o)
Jen abych to uvedl na pravou míru. Ostatním bahnatkám samozřejmě vrcholy rudnou a na částech stonků, co jsou u hladiny a mají již dost světla, nové výhonky rostou.
Jde o to jedno konkrétní místo - trošku jsem to nevychytal při zakládání akva a teď už ten kámen jinam dát nemůžu, protože je kolem něj moc jiných rostlin a komplet přerývat to nechci.
Prostě budu rád když se mi podaří úspěšně něčím osadit ten kámen ahoj
Co je tedy možné použít? Jávský mech by sice rostl, ale mě zase nepřijde jako úplně nejvzhlednější :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 10:24 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: martino5
Drzim palce, at se novy kryt vydari a s tim hluchym mistem, ja bych pockal a udelal to az po tom svetle, par dni to hluche misto snad vydrzi, a s novym svetlem obcas prichazeji i jine zmeny, akvarium vypada jinak a laka k prehazovani i jinych veci ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 10:17 Muž martino5 [0] Re: Designer
Ten kousek co je vidět na fotce je právě ten, který počítám jako odejitý. Dalším kouskům bahnatky se jakš takš daří(resp. přes svátky se dost zlepšily) a změna osvětlení je v plánu do konce ledna - osvětlení samotné už je doma, ale musí se postavit nový kryt. Ostatní rostliny rozhodně neodchází, jen v tom místě prostě nemůže být zasazeno nic, takže to chci řešit připnutím něčeho mechového na kámen...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2011 09:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: martino5
Hele, ale nejaky problem mas s rostlinami vubec, protoze ta uboha rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora vypada u Tebe fakt dost uboze - kdyz i ona ma malo svetla, tak uz toho moc neporoste. Svitis 40W na 126l nadrz, to byva dost malo i se slusnymi zarivkami (i kdyz jo, nekdo s tim a spravne zvolenymi rostlinami dokaze zit). Ze je dost svetla (pokud je vsechno ostatni O.K.) poznas podle toho, ze se Limnophila sessiliflora zacne vetvit skoro v kazdem patre, ne ze poroste jen jako jeden slahoun - je to dobry indikator kvality osvetleni, jak se moc vetvi. Pri vice svetla zacina cervenat, lepe rici "fialovobelet ci fialovobezovet" na vrcholech. A zastinene spodni listy jsou zelene, v dobrych podminkach rostou dobre i kdyz jde o peknou houstinu. Podle mne, prisvit si v te nadrzi, jinak mas vyber rostlin dost maly. Kdyz je vsechno O.K., s Limnophila sessiliflora spis budes muset misto delat jejim vyhazovanim, nez resit hluche misto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 09:41 Muž martino5 [0] Re: romant
Monosolenium potřebuje hodně světla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2011 09:33 R Muž romant [28001] Re: martino5
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 09:32 JagerMaister Re: martino5
skús javský mach ten je nenáročný
a ked máš dobré svetlo tak aj monoselium ja ho mám na koreni :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2011 09:28 Muž martino5 [0] – Jakou nenáročnou rostlinu na kámen?(Mimo anubiasu)
Fotka k příspěvku Dobrý den,
v mém akva mám jedno hluché místo, které se snažím osadit nějakou rostlinou. Je to místo mezi kamenem a bočním sklem a už mi na něm odešly dvě rostliny - Bahnatka a Rohatec. Je to pochopitelné, protože je tam méně světla a kolem začátku stonků neproudí voda.
Rozhodl jsem se na to jít jinak a to použitím nějaké rostliny, kterou přichytím na vršek kamene.
Nemám s tím zkušenosti a tak bych chtěl slyšet radu od někoho kdo takto rostliny osazoval.
Představoval bych si tam něco jako Malokvětku nebo Monosolenium - nebráním se čemukoli podobnému. Která rostlina by mohla být vhodná?
Díky za rady...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 17:28 Muž navik [908] - SumciRe: stetinka
cladophora se nechytí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 17:18 R Muž romant [28001] Re: stetinka
Já mám zkušenosti s těma kytkama jak jsem Ti psal a ty se po čase chytí samy. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 17:13 Žena stetinka [270] Re: romant
ale jasně. Dám tam třeba síťku z pomerančů, ale jde mi o to, zda se to po čase chytí samo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 16:29 R Muž romant [28001] Re: stetinka
Co gumička, nebo provázek? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 16:23 Žena stetinka [270] Děkuju
jávskej mech je klasika, ke který se chci uchýlit až pokud nebude jiný nápad. Microsorko je sice hezký, ale asi z kulatého kořenu udělá hlavu s pankáčem :-D
Máte někdo zkušenost, jak by se k tomu chytla ta cladophora? Podle mě nekoření, je to řasa, ale přidržela by se sama, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 15:08 Žena Kajka99 [229] Re: stetinka
na kulatých předmětech vypadá úchvatně taxiphyllum sp. (flame moss)...v časopise akvárium, v tom díle věnovaným mechům je to vyfocené, zkus se podívat, ale kdyby se ti to nelíbilo, je tam spousta dalších možností inspirace ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 15:02 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: stetinka
Pokud chceš zachovat tvar, tak asi nejvhodnější bude ten jávský mech, ten se dokáže přichytit i na kameny. Tomu pak můžeš upravovat ofinu dle svého vkusu a pokud se nepletu, nedostatek světla snáší vcelku dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 14:46 R Muž romant [28001] Re: stetinka
Velmi často se používá jávskej mech. Anubias a Microsorium se taky velmi dobře za čas ke kořenu přichytí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2011 14:32 Žena stetinka [270]
Zdravím, mám tu už nějakou dobu namočenej, krásnej, téměř dokonale kulatej kořen. Máte nějaký nápad, čím ho nechat obrůst, aby se ten tvar zdůraznil: Něco, co snese míň světla. Myslela jsem potáhnout rozmotanou cladophorou, ale přichytí se časem? Nebo bude muset být zasíťovanej pořád?
Má cca 20 cm v průměru

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 2084x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16292-nenarocne-rostliny-na-kamen-ci-koren?od=51