Oni Vám z Hong-kongu pošlou cokoliv, jenže už moc neřeší, že pro dovoz do EU je třeba k balíku přidat rostlinolékařský pas (fytocertifikát). Pokud ho kytky nemají a na celnici Vám ho zaseknou, tak trvá cca týden než k dojde k řízení a pokud shledají, že je vše v pořádku, tak Vám je za "poplatek" dají a to už bohužel bývají kytky kompostové...Mám kontakt na farmu v Indonesii, kde pěstují spoustu zajímavých kytek a posílají je včetně fytopasu, letecky, za 5-7 dní jsou rostliny doma, avšak všechno něco stojí a z mého pohledu se to nevyplatí, muselo by se objednat větší množsví a zaplatit předem...
Už před nějakou dobou jsem přemýšlel o balíku odtud
aristocratama.com -komplet ceník se zobrazuje jen s přístupovými hesly, ta mi tenkrát poslali,ale aktuálně nemají nový ceník všech rostlin(nejsou v galerii), prý brzy dodají...Výhodou je to, že znám člověka z Čech co si od nich nechával posílat krevety, vše bez problému a standartně přibalují všechny doklady potřebné pro export, nevýhodou nutnost vzít větší množství rostlin od každého druhu...
Něco zboží mi již posílali odtud-
www.aquaculturesg.com/… mají i rostliny, nabídka se dost často mění, platba přes Paypal, doprava letecky, včetně dokladů, nevýhodou je cena v přepočtu asi 4900,- za 15Kg box.
Třetí možností by bylo zkusit odtud
www.a-charming.com/… , ne vše mají dostupné, ale tady v diskuzi
www.azaquaticplants.com/… píší, že pošlou víceméně kamkoliv letecky, platba přes Paypal.
Celkově nejjednodušíí je pohledat v seznamech pěstíren v Asii, dost z nich odesílá i malé zásilky, bohužel ty lepší "špeky" se pěstují tak po jednom druhu, pak je zkupují větší exportéři a už roste cena...