Řasa na skle
Svetlo je asi 5 cm nad hladinou. Tato moznost mi nenapadla. Su to LED pasiky. Vyzarovaci uhol nepoznam. Ze by sa to akurat zhodovalo s vyskou hladiny pri vymene vody?
Jak vysoko máš umístěno osvětlení?
Třeba ti na tu část nedopadá tolik světla.
Starší reakce
Oblepit neprůhlednou páskou a je klid.
Prosím o radu s řasou/sinicí u skla pod substrátem. Je to pěkně vidět na nejnovější fotce v prezentaci nádrže Velín. Zeleno bíle fleky u skla. Odkaluji pravidelně, nepřekrmuji, substrát JBL Manado. Rostliny víceméně prospívají. Mám to odstranit, nebo je to jen kosmetická vada? Děkuji
Starší reakce
0 11.09.2017 13:51 kellee – neznama riasa
poradite mi prosim co toto je za riasu a co s nou? uz som ju zoskrabala ale zas sa vratila a ja som zufala
Starší reakce
Jinak teda zmizení GSA po zvýšení fosforu můžu potvrdit, že opravdu zmizí. Na GDA používám velkou houbu, kartáčkem na zuby bych to dělal týden
Starý kartáček na zuby je lepší, než stěrka.
Hups tak to sry
Tak to bude pro ostatní, ale co jsem četl tak odstranení GDA jak píšou(nechat vyrůst)tak moc nefunguje. Nejrychlejší je asi stěrka
To víme GSA nemáme, trápí nás GDA
Pokud Vám roste GSA na skle(rostlinnách) máte nedostatek P(fosforu) v akva. Zkuste přihnojit makro prvky, zmyzí sama a už se neukáže.
Tak ja jí tam mám každý týden na ploše cca 2m2
Prachovou řasu mi žerou Skiffia francesae - nechal jsem je v takovém akváriu, nedával jim nic jiného žrát a moc pěkně se vykrmily. Zajímavé je, že tam šly kvůli komářím larvám - těch si ale vůbec nevšímaly a zajímala je jen řasa.
Taky ji žerou neritiny. Mám dvě ve 30l a už několik měsíců se z toho akvária odmítají pohnout.
Možná by na takové akvárium byla nejlepší Septaria porcellana, ale co s ní, když to vyčistí?
scobak.blog.sme.sk/…
Pravda, prachová jde dolů dobře. Kulatá hůř. Když nad tím přemýšlím, tak dřive mi na skle rostla kulatá přisedlá a ta prachová ji vystřídala. Taky jsem ráda.
Bojuju se zelenou prachovou na skle taky, udělal jsem stejný pokus se stejným výsledkem
Na druhou stranu, velkou houbou jí mám za 10 minut setřenou a ona vyrazí vždy skoro přesně v den, kdy měním vodu a čistím skla, tak už asi nebudu nic vymýšlet. Jsem rád, že už mi na skle neroste GSA, ta jde hrozně špatně dolu.
Před časem jsem četla pojednání o zelené prachové řase na sklu akvária. Byl to "návod", jak se této řasy definitivně zbavit. Tak jsem si pomyslela, co že to je zase za moudro, a myslela si své. Nedalo mi to a článek jsem přečetla. Údajně tato řasa má cyklus tři týdny, pak má odumřít a už se v akváriu (opět údajně) znovu neobjeví.
Tak jsem udělala pokus. Pět týdnů jsem řasu ze skla nelikvidovala, což byl docela nadlidský výkon - ta trpělivost se zelenými skly. Po čtyřech týdnech řasa začala měnit barvu do hněda a porost začal řídnout. Po pěti týdnech jsem řasu ze skel očistila. Celý týden byl klid, tak jsem pomalu začala doufat v zázrak. Jenže následně, co se řasa v AQ vzpamatovala, opět pomaličku začala růst. Od prvního očištění skel uplynul měsíc a můžu potvrdit, že zelené prachové řasy se tímto opravdu zbavit nedá. Prozatím je řasa ve svém růstu umírněná, což ale nemusí tak být i nadále. Jen jsem si chtěla ověřit můj názor na prachovou řasu, který byl opačný, než v článku.
Co se mi ale změnilo, je to, že mi na skle roste jiná řasa, která byla umírněná a týdenním čistěním skla byla lehce zlikvidovatelná a v podstatě neviditelná (a ani jsem ji dříve nezaregistrovala). Jenže po měsíci klidu vystrčila růžky. Vypadá jako béžově zabarvené stříkance (nebo spíš poškrábané sklo). A co je dost otravné, docela dost pevně drží na skle.
Starší reakce
6 až 8 šneků Neritina. Já jich před měsícem koupil 6 a o čtyřech vím. Dva jsem už dva dny neviděl,ale asi tam pořád jsou,nikde jsem je okolo,ani na světel.zakrytí neviděl.Skvěle odváděj svoji práci. Skla mám už pořád čistá.
No veru, ja musím sklo čistiť každý týždeň, hoci riasu ledva vidno, lebo po 2 týždňoch je vidieť až príliš
Kým som nemal také silné svetlo, kým to fungovalo low-tech, taký problém som nepoznal.
nejdřív k řase na skle - samozřejmě zvýšením světla jí ještě pomůžeš. Budeš muset vzít škrabku a jednou za čas sklo od řas očistit. Děláme to tak všichni
Kryptokorynová nemoc - sbírej uhnilé listy a počkej až rostlina znovu obrazí (byla zřejmě původně ve vodě s odlišnými parametry.
Corymbosa je docela náročná na draslík a často ji spodní starší listy blednou a odpadávaj.
Samozřejmě je lepší mít u nově založeného aq prohnojené dno s postupným uvolňováním živin, doplněné tekutým hnojivem, především pro stonkovky.
0 03.08.2015 17:00 Raeda [4] - Živorodky Zdravím. Všimnul jsem si, že mám na skle skoro nezřetelný nános řas. Sice jsem to vyčistil, ale znamená to předzvěst další apokalypsy...
Můžu pomoci třeba snížením, nebo zvýšením světla? Zatím tam mám jednu zářivku a čekám na předřadník pro další dvě. Co já ale vím, tak s tím v minulosti neměly zářivky moc co dělat a rostlo mi to, i když jsem tam měl tři. Akvárko je sice asi dva metry od okna, ale žaluzie nemívám plně roztažené, takže to snad tolik nevadí, protože zrovna s tímhle nic nezmůžu. Jinak následné foto s tím nemusí souviset, možná se jedná jen o přelistování vzhledem k odlišným podmínkám. Vyrůstá tam nový list, ale staré blednou a jsou flekaté. Může to snad znamenat i něco jiného?
Na dalším fotě je jiná rostlina s denním odstupem. Vidíte, že roste, ale některé starší listy také jaksi chřadnou. Může to být normální jev, ale vždy hlavně při startu dbám na detaily
Nevím, co víc bych dodal, když tak koukněte na prezentaci. Jedná se o nově založené akvárium a rozhodně nechci, aby skončilo tak fatálně, jako to minulé.
Starší reakce
jasny,ale nevim zda se poustet do pmdp...je neco jineho na podobne bazi abych nemusel nic michat a nechat v lahvi v lednicce?
Ty mas akvarko bez CO2, zadne sileni se svetlem, takze kdyz budes klidne tyden hnojit, tyden ne, pak zase... a ruzne nepravidelne, nepodela se to, i tak to muze u low-tech fungovat slusne, jde jen o drobne prihnojeni.
Byl jsem ve svete a moje pri EI v hi-tech akvarku stihla pohnojit prumerne ani ne 2x za tyden a to jeste nizsimi davkami, protoze kdyz se nebude ani menit voda... a kdyby mi to nerekla, akvarko by ji nenapraskalo, bez sance to poznat
.
Klidně 5, ve 300 l by si mohli i dlouhodobě najít potravu. Pracují sice středně rychle, ale spolehlivě
Až budou mít hlad dají si, nebo aspoň ten můj si dal. Měla jsem ho ve 12 l, kde si dohobloval ty svoje zelené přisedlé a skoro už neměl kde brát další potravu, potom jsem tam dala bolbitis s malinkou štětičkou na konci listu a do 2 dnů malá štětička zmizela
Tedy doufám, že to byla ruducha, nejsem si v určování řas moc jistá
kolik techto zroutu na me akva cca? 4 ? koupim je na mk-zoo
ja bych se klidne pustil do PMDP ale u me je to problem ...jezdim casto na sluzebky takze jsem doma tyden,pak tyden pryc a pritelkyne ma doma dve deti a je pak na vse sama jeste ji vysvetlovat pmdp tak se ze mne asi zblazni ....takze budu muset vymyslet jiny zpusob
Dobre kombajny, ale me kousky nechtej steticku. Se mi v 54l objevila steticka, par snitecek, jinak rasa zadna viditelna, Clithoni 3ks, zatim docela mali, ja ji tam schvalne zvedave nechavam... a ono nic. Zato takova zelena prisedla, to jsem je tehdy dal do akvaria, byl tam jediny flicek par cm2 na stene smerem k oknu, a za chvili byl pryc, to nasli okamzite...
Skoro se o ne bojim, ze nemaji co zrat, ale ruduchu nechtej...
Clithon žere všechno co se mi snad v akvárku kdy objevilo, ruduchu, rozsivky, jen zelená vláknitá mu moc nechutná. Jenže tím řešíš následek a ne příčinu
To davas do dna, Echinodorum se to jiste libi, ale ostatnimu, co bere vic ziviny z vody, to nepomuze. Uvolnuje se to postupne ve dne, takze tim lokalne zasobis dno, ale vodu ne.
Kdyz budes mit vetsi rostlinu, jiste ze muzes dat vic, to chce s citem pro vec.
uz jsem par plat odebral,nejakou vypasenou parmicku a blackmolu...doplnim pocet rybek pro info
Mas pravdu,zacal jsem s
www.vitaplant.cz/…
dodal jsem tabletky k nekolika rostlinam...staci treba jedna tabletka k echaci nebo muzu dat vice?a premyslim o tekutym uhliku...ale taky si rikam jestli by nebylo od veci trochu zeleza...
Ony Ti rostliny moc nerostou proto, ze nemaji z ceho. Staci aby chybela jedina soucast jejich vyzivy a nejde to. Ryby Ti produkuji neceho dost, ale neceho se muze tezce nedostavat. Podle popisu prakticky nehnojis, tedy zkus se zamyslet nad pouzitim samotneho Tenso a dal uvidis. Divam se, mels Egerii. A ona mela cim dal mensi listecky, tesne u sebe, zloutla a nakonec odesla, ze ano? Dyk Ti to rikala
.
Docela mazec rybí osádka.Řešil bych to od základu.
V tom pravem prednim rohu az tak moc svetla nepredpokladam. Mne to Tve akvarko pripada, jako ze mu to s rostlinami moc nejde celkove. Na te prave strane ale nic nepokazis, kdyz tam neco soupnes na hladinu, nebo tam nechas rust nejakou provizorni houstinu. Zasyp to plevelem a pokus se poradne rozjet rostliny.
kdyz se podivate na me posledni fotky akvaria tak mam anubias pod svetlem,takze je lepsi fouknout ho stranou do temnejsiho mista nebo pod treba ten echac?nevim zrovna jestli ma muj anubis hodne svetla...svitim od pul 9 do pul 12,pak od 13:30 do 21:30...a reflektory,2x30 w T8 a 1x T5 36...je to hodne?
doktorDa napsal: Navíc kromě fotek jsem na vlastní oči neviděl anubias kde by tato řasa nebyla (max tak v krámě v košíčku).
rybicky.net/fotogalerie.php… a vypada tak stale, jen je ho uz vic, to na fotce je spodni pulka koupena, horni dorostla u mne. Stale je cisty. Ovsem muzes videt i to, ze je v dost tmavem miste (roh akvaria). Roste celkem pomalu, ale bez problemu a je stale nadherny. Stejne uz chci udelat nove fotky, tak mam aspon o duvod vic.
A takovy Anubias pod Echinodorem, to je pak nadhera, doporucuji, protoze pod listim velke rostliny sice roste pomalu, ale i to mu staci, a rasa zadna
.
Co jsi tím chtěl říct?Že je lepší ošmikat každý týden listy?Jestli jsi nečetl tazatelův dotaz,tak nestřílej rady od boku.Tady už se bohužel řeší důsledky.
Moc bych tady neplašil ani s tím savem. I když je to nejrychlejší metoda odstranění, ale asi bych šel po příčině než důsledku. Aby každej týden nemáchal anubias v roztoku sava. Navíc kromě fotek jsem na vlastní oči neviděl anubias kde by tato řasa nebyla (max tak v krámě v košíčku). Mně se hodně dělá po vyčištění filtru a časem zmizí. Je to jedna z řas která si myslím, že převážné procento akvaristů nerozhodí. Pokud ten akvarista nedělá nějakýho holanďana.
S tím odstraňováním listů,bych neplašil.Stačí anubias vyjmout z akva./pokud je to technicky možné/ a dopřát mu koupel v ředěném Savu.Stačí pár minut a Anubias je jako z katalogu
Je to asi nejaka forma zelene prisedle rasy aneb GSA, resi se ve vlakne
rybicky.net/forum/18605-zelena-prisedla-rasa-gsa a vsude mozne po internetech. Kazdopadne pokud svitis a mas pomalu rostouci rostliny, tak se GSA tezko vyhnes. Na skle skrabat - skrabeme vsichni
- u anubiasu je vetsinou jedine reseni odstranovat stare / zasazene listy, prirustek novych by mel byt dostatecny.
pohoda
rikal jsem si aby se mi pak nezacala delat tmava rasa i na skle...zajimave je ,ze tou tmavou proste trpi jen anubias a obcas nekde nejaky stary list
Pokud se ti na skle nedělají ložiska oné ruduchy, ale jenom zelené řasy a takový šlem tak to spolu přímo až tak nesouvisí. Ten našedlý "zákal" na skle je pravděpodobně nitrifikační mikrofauna a ložiska zelených řas se tvoří občas snad každému a je to přirozený jev. Vždyť není takový problém jednou za čas v rámci provádění běžné údržby přední sklo vyčistit.
Tak co ,souvisi seskrabavani rasy ze skla s rasou na anubiasu?
noo zase tak dokonale to akva asi nemam...ve foru cerna rasa jsem nasel tuto
rybicky.net/k/forum/603286.jpg foto...tak takovou rasu mam i ja na anubiasech,trochu mene nez na foto ale je tam....tak k tomu asi patri i ta rasa na skle...
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 7
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 7883x