Řasa na skle
V tvém případě bych to viděl spíše na sinici. Neřekl bych žě ampulárky chroupají rozsivky jako popcorn.
0 01.04.2009 14:28 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky Možná je to od věci...ale: Co na to šneci? Připomíná mi to řasu, kterou jsem v akva měla. Ampulárka na to spolehlivě zabrala.
rybicky.net/forum/4046…
Rozsivky jsou drsné povlaky...jde to setřít prstem nebo namotat či odstát z rostlin? Pokud ano, řekla bych, že to rozsivky nebudou.
0 01.04.2009 13:52 Eff [417] - Rostliny Rozsivky se nemnoží proto, že je nádrž nedostatečně osvětlena, ale proto, že nádrž je osvětlena tak, že pro ostatní řasy a vyšší rostliny je míra osvětlení nevhodná a složení živin ve vodě je pro rozsivky naopak vyhovující - jejich rozvoj je naprosto závislý na přítomnosti rozpustných forem oxidu křemičitého. Podle mých zkušeností se zcela pravidelně rozsivky vytvoří v nově založených nádržích. Že by to souviselo s novým šterkem pískem substrátem, nebo že by čerstvá voda? Po několika týdnech jsou vytlačeny jiným druhem řasy, nebo rostlinami. V ideálním případě, kdy nádrž hned na začátku hustě osázím a adekvátně osvětlím, budou mít navrch rostliny, v opačném případě některé z řas. A které? To už závisí na složení živin, osvětlení, pH a dalších faktorech.
0 01.04.2009 13:00 ims – Re: Sid
tady je 30cm vysoke akva, take 15W. Takhle to dopadlo, kdyz jsem pridal 18W zarivku. Zajimave je, ze kamen vpravo vzadu za anubiasem neni primo pod zarivkou a neni na nem jedina rasa. Ten vepredu je primo pod ni as rasy plno. To same echinodora. Co je pod zarivkou je sama rasa. O skle nemluve.
Na anubiasu je jste neco docerna.
Mam jeste 70l/15W a tam po hnede neni ani pamatky, ale je tam dole na vsech kamenech zelena krupicka.
0 01.04.2009 12:56 ims – Re: Sid
Tady je 35cm akva. V popredi je videt cerstve narostle kytky, ktere jsou sveze zelene. Po case se pokryji hnedym nanosem. To same je videt na anubiasu ( jeden novy list) a vzadu vpravo na te kytce. Vetsina kamenu je puvodne modrosedyhc (cedicove oblazky), pisek ricni. Drive byla Akva Glo, ted Osram 840.
Mrkneme na to.
0 01.04.2009 08:37 ims – Re: Sid
Odpoledne zkusim vyfotit.
O.K. - takže "hustší" = "větší vrstva"...
K vašemu výroku:
Nizkemu osvetleni neverim. Spis je to prebytkem zivin... pridal jsem... 18W zarivku... Vysledek... - kde rasa nebyla, tam se udelala...
Docela by mě zajímalo, jak ta vaše řasa vypadá.
Pokud by šlo skutečně o hnědou řasu, byla by to zajímavá zkušenost. Přesto nelze očekávat, že na jejím základě se "přepíší dějiny".
0 31.03.2009 23:59 ims – Re: Sid
Ja myslim, ze porad jeste o hnede rase. Tim hustsi jsem myslel, ze je vetsi vrstva. Z kytek se da prstem celkem lehce setrit, tak nevim, jestli je to ta zminovana hneda rasa nebo co by to mohlo byt...
...kde rasa nebyla, tam se udelala, kde byla, byla mnohem hustsi...
Jen pro jistotu - pořád je řeč o hnědých řasách?
0 31.03.2009 19:08 ims – Re: Hxuser
jo, to jsem si taky myslel. Nez dorostou - cca 3mesice. Pak se rasy ani nevsimnou.
Nizkemu osvetleni neverim. Spis je to prebytkem zivin. Malinko jsem prizvedl kryt a pridal jsem pod kryt 18W zarivku z kuchynske linky. Vysledek po dni sviceni - kde rasa nebyla, tam se udelala, kde byla, byla mnohem hustsi. Hlavne se udelala na skle kousek pod zarivkama. Akva ma 54litru , standardni svetlo 15W a pridane ted 18W. Hloubka cca 25cm. Reflektor a jeste alobal.
Starší reakce
1 26.03.2009 21:24 Usine – Re: Hxuser
Kdo nechce slyšet neslyší.
Nerozumím, proč se ptáte. Ale i tak odpovím - nejsou.
0 26.03.2009 20:48 ims – Re: Sid
A listy echinodory, ktere jsou 3cm od hladiny, celkove tak max. 10cm od zarivky, jsou ve stinu ?
Hnědé řasy jsou také fotosyntetizující organismy a světo k životu potřebují; ve tmě ani hnědá řasa neroste.
Jinými slovy - na osvětlených místech jsou světelné podmínky pro vaši hnědou řasu optimální, na zastíněných místech už je pro ni světla málo. Zvyšte intenzitu světla a uvidíte, jak se bude řasa tvářit.
0 26.03.2009 18:38 ims Mrakoplash napsal: Doporučil bych zvýšit intenzitu osvětlení.
Jo, zvysit osvetleni
A me se ta hneda rasa dela zrovna jen v mistech, ktery jsou primo osvetleny. A na kamenech, ktery jsou pod echinodorou nic neni. Tak v cem je pak problem ?
Dokonce echinodora ma hnedou rasu na listech a list je od zarivky cca 10cm.
0 26.03.2009 18:16 Hxuser jo, asi to budou ty řasy.. Ze skla se to seškrabe snadno i stěrkou, ale z listů nebo kamenů to už asi nedostanu.. šneky se mi dávat nechce, zkusím rybičky Otocinclus affinis..
Doporučil bych zvýšit intenzitu osvětlení.
0 26.03.2009 01:20 Ivulik1 Hneda rasa. Doporucuji ziletku, nejlepe tu akvaristickou, za par vterin mas po problemu
Fogi: Okruzaku mam plne akvarko a s rasou nepomohli, dokonce ani ancistrusi.
je to tak hnědá řasa
0 25.03.2009 22:34 Usine – Re: Hxuser
Klasické černobílé dno. Zkus test dna v octě hlavně těch bílých kamínků. Jestli to bude bublat tak ti doporučuji ho vyměnit.
0 25.03.2009 22:33 Fogi – Re: Hxuser
hod tam pár okružáků (šneci) a je to
0 25.03.2009 22:30 karel – Re: Hxuser
Hnědé řasy - Rozsivky.Málo světla.
0 25.03.2009 22:18 Hxuser – Hnědnou stěny akvária
chtěl bych se zeptat, jestli nevíte někdo proč hnědnou stěny akvária? Vytváří se na nich takový hnědý povlak, vypadá to jako špinavé sklo.. Stěrkou se to dá odstranit, sice těžko, ale seškrabe se to.. A vypadá to, jako by se to hnědé usazovalo i na listech anubiasu.. Prostě na listech taková jako hnědá špína a nejde setřít, na ostatních rostlinkách to není. Myslel jsem, jestli to nevypouští Anubias, ale asi ne, když se fleky na skle objevují daleko od něj... Nestkal se s tím někdo? Děkuju za rady..
Starší reakce
No to ti fakt nevim, budu se na to muset podivat hloubeji. Raselinik umi udrzet dlouho vlhkost, i kdyz zacina vypadat suse, uvnitr je vlhky a obrazi. Ale ze by prezil uplne vyschnuti?
Na druhou strany pripoustim, ze ten muj javan mohl take mit jeste trochu vlhkosti v sobe, treba jeste par dni a je po nem spolehlive.
to je běžný proces u všech mechů. jsou jako houby. vyschnou, pak se namočí a jedou si dál. typický třeba pro rašeliník
i když jsou třeba dva roky založené v přírodovědných sbírkách, můžou si získat původní tvar, když nasáknou. fakt houby.
Jeste pridam zajimavost, co se mi stala - vyschl mi mech v misticce na skrini, zapomnel jsem na nej. Uplne dosucha. Dosucha v misticce byl asi tyden, odhadem. I uschly byl hezky zeleny, takrka jako zivy. Tak jsem mu pridal vodu - a co se nestalo, rostl dal. Je to bezne, nebo mam specialni odrudu, survival?
Tak to je zajímavý. Mě zbělel a vám ne
. Tak to pak teda musim mít nějakou speciální bělící odrůdu
.
No, je fakt, že mám okno na jih a v létě sem sluníčko praží ostošest, takže ten mech mohlo to sluníčko klidně spálit. Ale stejně je to teda divný, ostatní kytky, co tam má máma jsou naprosto v pohodě...
Se závěry ohledně jávského mechu a zbělení rostlin si dovolím trochu nesouhlasit. Přebytky mechu mám v 6l přímo na okně a moc se mu tam líbí. Také tam občas hodím nějaké úlomky a pod., nejednou jsem po čase vytáhle a šly zpět do hlavní nádrže. Prostě chci říci, že nelze zevšeobecňovat vše okolo AQ v blízkosti oken. Těch proměnlivých tam asi bude více. Sám se chystám na podzim napsat obsáhlejší článek o tomto problému z vlastní zkušenosti. Zatím po první vlně slunečného počasí vše v poho, o nějaké tepelné nestabilitě nemluvě.
Ja naopak mech davam, kdyz je prebytek, do sklenice na okno (ale pravda, ne prime slunce, jen denni svetlo), nez ho nekdo chce nebo najdu vyuziti nebo vyhodim. A libi se mu to, menim mu vodu, krasne se rozrusta a zelena. Myslim Vaclav ma nadrz na prebytky rostlin u okna, treba se vyjadri on.
dík,Vzrostlé rostliny jsem tam dát nemohl,protože je mají min. 70cm výšku a jsou v 170tce,kde to tam ted nechci rozhrabávat.Všechno s mírou.
V boji proti řasám moc neporadim, ale k těm financím ohledně elektřiny, myslim, že jedna zářivka navíc tě ročně vyjde tak maximálně kolem tisícovky, což máš za měsíc ani ne stovku. Když budeš u všech spotřebičů v době nečinnosti vypínat ty kontrolky, tak ročně ušetříš jenom na tomhle kolem 3 - 4.000 Kč
.
Jinak moje zkušenosti se slunečním světlem - za týden mi úplně zbělel jávský mech. Bylo to loni v létě. Podobně by to mohlo působit i na jiné rostlinky...
Take verim, ze to nejak pujde, a preju stesti, jen bych asi zacinal opatrneji, na akvarku, kde uz jsou poradne rostliny rozrostle, zakorenene a cele to dobre funguje. Pak bych pomalu poustel dovnitr vic slunce. Minimalne bys tak mel srovnani, a urcite vic sanci na bezproblemovy chod. Uvidime a tesim se,
0 15.05.2008 20:52 Diego [72] Díky
Držím palce, věřím, že ti to půjde. Já mám oboustranné AQ obrácené na východ a zatím se daří řasy udržovat v normě, stačí dočistit 1x za 2 týdny, o ostatní se stará osazenstvo. Pravě jsem vyměnil hlavní fotku, s příchodem jara začala zeleň bujet.
Prostě když akva funguje na slunci jak má,tak proč ho tam nemít.(jde to i s řasami v normáním množství)
Mám ho,ale dře skla.ELEKTRIKA JE MOJE VĚC.
U mě se to na 100% přehřívat nebude,já mám spíš problémi ze zimou.(mám to už odzkoušené)
V létě budou obrovské problémy s přehříváním.....proč zkoušet to co je už vyzkoušené?
Jednoduše:přisvěcovat nebo spíš v zimě svítit skoro pořád,ale menší intenzitou.Do 2 týdnů to budu provádět.Sledovat to můžete na mé prezentaci u 170ti l akva (budou tam fotky).Akvárko bude uděláno tak,jako průhledové.(bez tapety)
Ok... tak ať ti to šlape
Šťouravá otázečka, jak to budeš dělat v zimě až bude pod mrakem?
Jestly si myslíš,že akva dávám na slunce kvůly penězům,tak to ne.Ted jsem na slunci testoval 16ti l akva a v poho,tak proč né na 170tce?Když ho budu regulovat,tak žádný problém nebude.
No nevím jestli osvětlení sluncem je to pravé ořechové
Do toho šťourat nebudu ale přijde mi směšné řešit pár kaček za elektřinu
Když si přeci jednou něco pořídím, tak se o to budu starat jak nejlíp to půjde a nebudu to přeci omezovat financemi. Prostě když na to nemám, nepořizuji si to
Nejdřív si něco přečtu, spočítám a pak pořizuju
Přidat reakci
1 ...... [5] 7
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 7883x