Přihlásit se RYBICKY.NET »

Řasy a pomalý růst rostlin

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Řasy a pomalý růst rostlin
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: Sid
Nojo, ale kolik ho je potřeba? Tou solí on přidá 0,000144mg/l. Když kouknu k nám do vodárny - 0,044mg/l. Takže to bych asi vyloučil.
Sid napsal: Co třeba B?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hostbobRe: amrtin
Kytek ale bylo mene, ryb bylo vice .. Divny! A ja si myslel, ze tmavou almarou to je vsechno zpusobene ... tone smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: hostbob
"jinou rybi osadku, jine kytky",tak to je snad jasné,že se změnily poměry v akva,ne?A almarou to fakt nebude :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hostbobRe: Sid
Takhle jsem to nemyslel, ze si tady postesknu ... Je divny, ze na stejnym miste jsem loni nemel ani rasu! A ted? zelenej "zabinec" .. Je pravda, ze jsem mel jinou rybi osadku, jine kytky, hlavne jinou skrin!! Nemuze to byt almarou??? :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: hostbob
Taky mám akvárium, do kterého mi svítí pár hodin denně sluníčko, spínací hodiny mám nastaveny na 10 hodin denně, Protalon nepoužívám a dokonce ani "nenechávam rostliny vyčerpat všechny dostupné živiny tak, aby na řasy nic nezbylo", (jak v tomto vláknu nedávno "radila" Kytka... hmm ), přesto se řasám ne a ne a nedaří. :-D
Co si nejdřív udělat prezentaci, když už se pokoušíte svůj problém s řasami veřejně řešit? :-)
Nebo jste si jen potřeboval postesknout? Něco jako "sdělená starost, poloviční starost"? :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: ludvik
Co třeba B?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hostbob
rasy, rasy, rasy ... vecny boj!!! Akva mam blizko denniho svetla, casovac omezen na pulku sviceni, protalon moc nezabira .. Fakt uz nevim co s tim! Testy nedelam, filtrace v "Setu Juwel Rio 180" mi prijde dostatecna i kdyz nekdy mi spis prijde jen jako "honitko" vody .. fakt uz nevim! :-|
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Designer Re: vaaclav
Ty uz zadne zlepseni pozorovat nemuzes, to uz snad ani neni v moznostech rostlin, pac clovek Ti da do ruky ubohy Echinodorik a Ty z nej udelas 70cm vobludu smich .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: grunda
Fakt jsem zvědavý, jestli někdo na něco přijde. Ty koncentrace (složení té soli je v PDF) co tam ve třech lžičkách přidáš jsou fakt mizivé.
Jestli to počítám dobře, 15ml té soli do 500l vody:
0.033mg/l horčíku
25.7mg/l kyslíku (to jediné je mi nějaké divné), je toho dost ... ovšem uvádí to jako O, čili řekněme 13mg/l O2.
0.3mg/l sodíku
0.6mg/l chlóru
zbytek jsou už fakt jen sotva vyčíslitelná množství. Ale vše tedy nasvědčuje tomu, že tam nějaký stopový prvek, který běžně nemáš/nedodáváš, je ...
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R vaclav Re: Designer
Jedlou sodu občas přidávám, ale že bych zaznamenal nějaké zlepšení v růstu rostlin to jsem zatím nezpozoroval. Aby mě ale rostliny rostly ještě rychleji než dosud to bych asi přešel na akvárium bez nich. smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jjapan Re: Mislow
Určitě používají akvaristi i jiné druhy soli. Ty píšeš o KNO3 a další je třeba MgSO4, ale o to tady nejde. Za prvé určitě nepoužíváš do 200l tři polévkové lžíce KNO3 a za druhé u těchto solí víme proč je tam dáváme. U té mořské soli je jak píše Grunda efekt viditelný, ale proč to pomáhá??? To je to co se řeší. A jak píšou někteří své teorie, tak je to více než důvod k zamyšlení ahoj .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: grunda
Ony tri lzicky na 200l nejsou zadna velka koncentrace a kdyz se clovek rozhledne po webu, a nehleda zadnou velkou vedu, najde ze sodik je pro rostliny (ktere v prirode primo v mistech s vyssim obsahem soli nerostou) beneficni v malem mnozstvi, a ve vyssim toxicky. Sodik vetsinou do akvarii moc nedodavame (pokud nekdo vodu nesoli, ja to bezne nedelam, a pro lecebne ucely uz muze byt koncentrace prilis vysoka), takze mozna muze jit i o jeho prinos.

Nicmene abych si nasel souvislosti do detailu, vsechno nastudoval... jsem amatersky pestitel rostlin, takze pouzivam silene zkratky a jiste mit pravdu nemusim, a take ji mnohdy nemam. Napada mne zkusit do akvarijniho hnojiva pridat chilsky ledek, tedy NaNO3, treba by to v rozumne mire mohlo mit pozitivni efekt. Nakonec jako hnojivo neni vubec neznamy ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Kamilstrom
je úplně jemná, na krabici je napsané dávkování pro mořské akva 333g na 10 litrů vody
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtin
A mě by ještě zajímalo,jestli má ta sůl nějaký negativní vliv na krevetky. hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mislow
Zdravim, zajimava diskuze. Ja solim take, i kdyz v nazvoslovi bezneho pouziti tohoto pripravku by se to spise nazvalo hnojenim. Pouzivam jako hnojivo KNO3, ale ve skutecnosti se vlastne jedna o sul. Sul je pojem, jak ho zname, ale pod timto slovem se muze skryvat ruzne mineralni slozeni .... Takze, neni sul jako sul. :-) Morska sul je obecne bohatsi na mineraly, tak je otazka jake je jeji slozeni, ktere se samozrejme muze lisit podle lokality a co v pripade nize uvedenem opravdu pomohlo ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: grunda
No prave to davkovani,tezko rict,snad tam nebude taky takovy rozdil.Jeste jak je ta sul namleta na jemno nebo ma vetsi zrnka? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: grunda
Aha coze ,no,ale tam má moře(pokud je blízko pobřeží :-D ) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: amrtin
on žije v U.S. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Kamilstrom
tak zkus jinou mořskou, neměl by v nich být až tak velký rozdíl, max. v dávkování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Kamilstrom
Odkaz jsem dal o několik řádek níže :-|
Tak ja to nezkusim,nebot tu sul(Prodac Ocean Fish)tady nikdo neprodava(ani pod pultem). :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Kamilstrom, vaaclav
přesně tak, a světe div se, funguje to. Oboje, i větší i barevnější
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: grunda
Rostou jen rychleji, nebo jsou i větší a barevnější? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik
To že to funguje grundovi neznamená,že to bude fungovat všem :) už vidím,jak bude soli nedostatek... jistě je to zajímavá zkušenost
Takze tydne menis v 500L nadrzi 200L vody a dodavas 3 caj.lzicky ok,jeste zjistit co ti Taliani do toho davaji a bude to. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jjapan Re: grunda
Byla to jen myšlenka, ale i tak výsledný efekt je zajímavý palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Jjapan
to si nemyslím, jsou to 3 čajové lžičky v 500 litrech vody
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Jjapan
na fóru jsem to nečetl, psal jsem si s jedním člověkem z holandského fóra. Říkal že to taky používá, tak jsem to zkusil a nestačím stříhat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jjapan Re: amrtin
No ale třeba by to také mohlo být tím, že solí zvýšiš hustotu vody a díky tomu lépe váže CO2. Což je také jedna z vlastností mořské(slané) vody. Tim pádem je efektivnější využití CO2! :-O
jj, to je přesně ono. Jinak s tím, že by něco chybělo mě taky napadlo, nicméně ani před dáváním soli nerostly kytky špatně. Teď jsou ale větší a rostou podstatně rychleji
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Jjapan
Já mám pocit,že to přesně vystih Designer ;-)
To je ono,že?: www.tommiland.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jjapan Re: grunda
A nedočetl ses něčeho na těch fórech proč to pomáhá? Pokud to máš takhle z praxe tak tomu rozhodně věřím víc, než nějakému jedná bába povídala. Zní to zajímavě. :-O
 Reagovat na tento příspěvek 4  - grunda
fotky nemám, nicméně třeba rotala rostla před solí cca. 20cm týdně, po soli zrychlila na cca. 30cm týdně, zbytek kytek taky valí jak šílený, hlavně kryptošky - jsou o zhruba 3 cm vyšší než byly. Dávám 3 čajové lžičky při týdenní velké údržbě do zhruba 200 litrů vody. Sůl se jmenuje Ocean Fish, vyrábí ji Prodac International (nějací Italové).
Žádné jiné změny v akva jsem nedělal, dávkuji zhruba 2 týdny.
Hey,takovou zkusenost nemam,ale docela me to zajima,jak velke lzicky a na kolik vody si daval?Jaky brand ta sul byla,davkoval si po kazde vymene vody(co 7 dni)?Jak dlouho trvalo,nez si tu zmenu zpozoroval?Nejspise ti ta sul dodala neco co tvym kytkam zrovna chybelo.
Jenom pro zajimavost kopiruji nazor(2009)T.Barra na sul v rostlinnem Akvariu :

"What happens when you put salt on regular crops or house plants?
Pretty much the same thig that occurs with most aquarium plants, a few, and I mean a few, can tolerant higher levels, but most every plant does not like high sodium/Na+."

Regards,
Tom Barr
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kytka Re: grunda
Máš fotku "před" a "po"?
Obcas muzes slyset od akvaristy, ze ma dost tvrdou vodu a horcik dodavat nemusi. Jenze ono ho nemusi byt dost. Divam se na posledni rozbor prazske vody.
Horcik 6.9mg/l
Vapnik 36.5mg/l
Pri metode hnojeni EI se tydne prida 10mg/l horciku. Pokud by se nepridaval a vsechno ostatni pro rostliny slo na doraz, mohlo by to byt malo, specialne kdyz si pricteme, ze tydne nikdo u normalniho akvaria nemeni vsechnu vodu, ale jen cast.

Je to jen priklad, ale pokud ted rostliny rostou mnohem lepe, neco z toho co jsi dodal muselo chybet, coz si ale nemusime vysvetlovat :-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Designer
mikro jsem dával i před tím - profito, + kalium, + fosfo. Teď se kytky prostě po...., nestačím se divit
Chtel jsi rict, ze jsi pridal horcik, sodik, vapnik, draslik + dalsi latky, a ted se divas, jak nadherne to roste?

Ja bych rekl, ze jsi tou morskou soli v tom mnozstvi normalne prihnojil. Ovsem zkusenost nemam, takze snad nekdo jiny a diky za inspiraci ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda
lidi mám dotaz, nedávno jsem se bavil s někým na holandském fóru o přidávání soli pro mořské akvária do klasického rostlinného akva. Začal jsem přidávat 3 lžičky soli při výměně vody a kytky se zbláznily, nestačím stříhat. Řasy co se mi v minimálním množství tvořily na sklech přestaly růst úplně. Máte někdo podobnou zkušenost?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Jája
Treba takovy rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_kleine_bar se u mne ukazal jako slusny "drzak" a i velikosti patri k mensim.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Kytka Re: Jája
I mezi Echinodory se dají vybrat malé rostlinky, jen je třeba dávat pozor na rozměry v atlasu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Jája Re: Martin
Tak Echinodorus uruguayensis bych zrovna do tak malého AQ nepořizovala. Je dost velký. Jeden v AQ mám a listy má na délku odhadem 40cm, možná delší. Pokud chceš nenáročné rostliny, tak se zaměř spíš na např. menší druhy kryptokoryn.
grunda napsal: mě to nemusíte vysvětlovat, já čistím filtry pravidelně a vše funguje perfektně
To asi vsichni, jen maji ruznou jednotku one pravidelnosti :) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Sid
mě to nemusíte vysvětlovat, já čistím filtry pravidelně a vše funguje perfektně
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: grunda
"Decentní" likvidace části kolonie nitrifikačních bakterií umožňuje její "regeneraci". :-)
v tom množství je těch pár bakterek na povrchu irelevantní
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Karnal Re: Zdenek BMW
Pravděpodobně se jedná o tzv. zelenou přisedlou řasu. Na starších listech anubiasu je to jev velice častý. Zkus si dát to googlu green spot algae a mrkni na obrázky, jestli je to ono.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Zdenek BMW
Tak na přesnou diagnozu si netroufnu,ale vypadá to jako nedostatek nějakého prvku a ten způsobuje poruchy ve fotosyntéze a následně ty skvrny...nebude to nic vážného(že by rostlinka odumřela),ale je prostě "pihovatá".Docela by i mě zajímalo o co přesně se jedná...
Z porů samozřejmě ne,ale kolonie bakterií žijí i na povrchu filtračních hmot a ty by se zbytečně spláchly.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 12 13

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 18237x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15395?od=251