TIBI krystaly
ona ale asi neni voda a voda - z kazdeho vodovodu tece neco jineho - neni tohle duvodem proc to u nekoho funguje a u nikoho ne? treba chybi nejake mineraly rozpustene ve vode
Ano, tohle samozrejme dodrzuji (prestoze Milan tvrdi, ze chlorovana voda nevadi), ale poradnou reakci se mi rozbehnout nedari. Dnes rano jsem zase kontroloval, zadne bublinky nesly. Taky nemam pocit, ze bych krystalky zahltil cukrem (pomer jsem volil vicemene dle Milanova navodu, akorat jsem dal vice rozinek a ted i citron), ovsem nevylucuji, ze jsem je nedostal "v dobre forme" od predchozi majitelky.
...väčšie množstvo cukru robí roztok mazlavým a to spôsobuje pomalší rozbeh...
A mohl byste se pokusit odpovědět na mé včerejší, (09.08.10 23:16:46), případně i předvčerejší otázky?

Ja to poviem jednoduchšie, (využijem túto odpoveď pre tých cez SS), väčšie množstvo cukru robí roztok mazlavým a to spôsobuje pomalší rozbeh.
Je zaujímavé koľko času potrebujú na rozbeh zaliaté medom.
4 10.08.2010 03:16
DrBolíto [254] - Rostliny Ještě doplním co všechno žije v tom rosolu.
Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje
Lactobacill
Lb. alactosus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. tolerans
Lb. coryneformis subsp. torquens
Lb. fructosus
Lb. hilgardii
Lb. homohiochi
Lb. plantarum
Lb. pseudoplantarum
Lb. Yamanashiensis
Streptococci/lactococci
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Kvasinky
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis
Já bych dodržel i tuto zásadu:
Nikdy nedáváme do neodstáté chlorované vody!
A pro pití bych vodu ještě převařil, předpokládám, jak tu někdo psal o zápachu, že se mu voda zkazila.
...Príklad: vo fľaši mám násadu, (podľa návodu) tá mi produkuje CO2 podľa potreby. Pokiaľ sa im dobre darí, tak cca za 2 týždne začnú produkovať väčšie množstvo CO2, zistíš podľa množstva bubliniek v počitačke bublin, resp. vo zvone resp. v difuzeri,(v difuzeri väčšie množstvo menších bubliniek)...
Rekapituluji (pro 100 l akva):
Násada = 4 čajové lžičky cukru, cca 10 rozinek v 1 l láhvi.
Produkce CO2 = cca 4 bublinky/min., (ale můžete počet bublinek/min. zvýšit).
Po cca 2 týdnech, (aniž byste doplnil cukr), pokud se "TIBI" dobře daří, produkci CO2 zvýší.
Jestli byste byl tak laskav a zkusil mi odpovědět, na kolik bublinek/min. jste schopen jejich počet zvýšit?
"Burčákem" potřebuji udržet ve svém 100 l akva "frekvenci" bublinek někde mezi cca 60-40/min., abych udržel koncentraci CO2 přibližně kolem 15-25mg/l. Za tím účelem (jak už jsem psal) připravuji směs ze 3ml sušených kvasnic, cca 250g cukru a cca 1,9 l vody ve 2 l PETláhvi. Takto připravená směs bublá podle mých požadavků cca 10 dní. (Směs by bublala samozřejmě dál, ale se stále klesající frekvencí bublinek, což mi nevyhovuje, proto ji vylévám a k difuzoru připojuji jinou láhev s novou směsí, kterou jsem nechal cca 24 hod "rozbublat mimo akva".
Z toho plyne další otázka: Jak dlouho odhadujete, že bude bublat 60-40 bublinkami/min. vámi připravená směs 4 polévkových lžic "TIBI", 4 čajových lžiček cukru a 10 rozinek v 1 l láhvi?
Z předchozího mi vyplývá, že nejméně týden, resp. 2 týdny, a dokonce po těchto 2 týdnech se produkce CO2 ještě zvýší, a to aniž bych musel kvasinky přikrmit cukrem.
Za fundovanou odpověď předem děkuji.

Toto ale podla mna nie uplne dava zmysel. Nadmerne mnozstvo substratu (cukru) v drvivej vacsine pripadov znamena iba nie umerne zvysovanie rychlosti tvorby. To znamena, ze za urcitou hranicou pridaneho cukru uz rychlost tvorby produktu (CO2) nebude rast, nakolko sa vysaturuje vsetok enzym/bakterie a teda dalsie pridavanie substratu nema zmysel. Nevidim dovod, preco by mal dalsi substrat inhibovat reakciu. Nikdy som o takom mechanizme nepocul a neviem si predstavit ako by fungoval.
Jedine co ma napada, je pritomnost dvoch aktivnych centier v enzyme a obsadenie druheho centra by inhibovalo ("spomalovalo") cinnost toho prveho. V pripade takehoto kvasneho procesu mi to vsak pride trochu nepravdepodobne.
Ja som to už realizoval pred rokom,pokiaľ TIBI zasypeš neprimeraným množstvom cukru,(napr. ako u burčiaku), (nezatracujem burčiak!)t.j. väčším množstvom, tak sa TIBI stanú lenivými a ich štart je dlhší a pomalší, možno to bude znieť hlúpo, ale aj oni majú radi striedmosť
Maximum je na tebe, resp. dokedy im dovolíš množenie. Príklad: vo fľaši mám násadu, (podľa návodu)tá mi produkuje CO2 podľa potreby. Pokiaľ sa im dobre darí, tak cca za 2 týždne začnú produkovať väčšie množstvo CO2, zistíš podľa množstva bubliniek v počitačke bublin, resp. vo zvone resp. v difuzeri,(v difuzeri väčšie množstvo menších bubliniek).Niekto násadu rozdelí, ale ty nemusíš.Zoženieš fľašu so širším dnom, (upravíš ako predošlú) a tým im umožníš lepšie rozmnožovanie, no a stým ich produkcia CO2 rastie.
0 09.08.2010 22:00 Acinonyx Ja osobne by som navrhoval nasledujuci experiment (ospravedlnujem, profesionalna deformacia

):
Spravit dve rovnake zmesi cukor + voda, do rovnakeho objemu. Do jednej pridat kvasnice, do druhej TIBI. A CO2 zbierat do nadoby naplnenej vodou (vo vode), obratenej hore dnom.
Nasledne by bolo vhodne zoptimalizovat podmienky pre kvasnice a TIBI (pravdepodobne to, co ludia bezne pouzivaju) a zistit co vyrobi viac CO2 a prepocitat to na hmotnost cukru.
Pravdepodobne to nikomu za tu pracu nestoji, ale asi by to rozriesilo tuto polemiku.

No pokud píší že první den slabé, druhý den super pitné a třetí den už nepoživatelné, tak bych taky hádal pár dní řádově..
To je mi bohužel informace o ničem. Mě jde o to kde to má limity aby to bylo vůbec jako zdroj CO2 relevantní.
Mohl by jsi přerušit a nechat volně aby jsme měli představu o maximu? A je ta produkce +- stabilní a jak asi dlouho.
Ale dodal na str. 3
tejto témy
Ale stále nedodal ani základní informaci, kolik bublin vyprodukuje tato dávka viz citace níže.
Proto jsem prosil, aby spočítal kolik bublin za minutu to udělá (řekněme hadičkou o průměru 5mm ponořenou volně v akva cca 20cm pod hladinu). Místo toho kolem sebe akorát kope.
...No kedze ich musis kazdy tyzden premyvat a davat do novej vody s cukrom...
POZOR! Do nové vody s cukrem NE!

Milan jasně píše:
"...Pre akvária do 50litrov 3dcl fľaša, 3 polievkové, (plastové) lyžice TIBI, 3 čajové lyžičky cukru a cca 5 hrozienok, do 100litrov 1litrová fľaša 4 lyžice TIBI, 4 čajové lyžičky cukru viac hrozienok a tak pokračuješ, do 500 litrov však musí 2 litrová fľaša stačiť... nemusíš ich dokrmovať každý týždeň, nechaj ich dlhšie..." 
Takže žádné dokrmování cukrem! 4 čajové lžičky cukru (+ několik rozinek) musí těmto kvasinkám vystačit k zásobování 100 l akva kysličníkem uhličitým na dlouho a dlouho a dlouho...

No kedze ich musis kazdy tyzden premyvat a davat do novej vody s cukrom, predpokladam, ze to nie je pre srandu kralikov.
Neviem o akej toxicite alkoholu na TIBI hovoríš, a či vieš vôbec o čom hovoríš?
no zaznamenal jsem tu ze tu bylo zmineno jeste jedno plus a to stabilita produkce... ale to budu moct overit az ty krystaly budu mit pripojeny do svy co2 soustavy a budu moct merit mnozstvi co2
Opatrne, ja iba vravim svoj nazor, a TIBI som zatial nazivo ani nevidel, nie to ich este skusal. Velmi pokojne sa mozem mylit. Vychadzam iba zo svojich znalosti z chemie, fyziky, biochemie a biologie.
Milan pri svych experimentech dokazal dovest burcak k vybuchu (ci jine obdobne "nehode") az 8x z 10 pokusu, zatimco s TIBI se mu to nepovedlo ani jednou. Diky jeho pokusum tak muzeme ucinit jednoznacny zaver, ze burcak vytvari (ve srovnatelnem case) mnohonasobne vetsi mnozstvi CO2 nez TIBI.

Ha takže to tu máme: Tibi jsou lepší než kvasnice jenom v tom že se dá ta břečka vypít a že nemusíme dokupovat kvasnice

To sa da takto z hlavy iba velmi tazko posudit. Mechanizmus tvorby CO2 bude asi velmi podobny, ak nie rovnaky a nasledne spotreba cukru na rovnake mnozstvo CO2 asi rovnaka.
Je mozne, ze o tom bude rozhodovat miera toxicity alkoholu na TIBI resp. kvasinky. Ja osobne by som sa tym velmi netrapil. Osobne si dovolim tvrdit, ze ak aj uspora bude, tak maximalne do 30% (aj to je asi vela). Teda, ak neplanujes burciakom zasobovat celu rybaciu farmu, tak to drasticka uspora asi nebude. V podstate pojde len o detaily ako kupovanie novych kvasnic a/alebo mnozenie zmesi bakterii v TIBI.
mě jde spíš o tu otázku jestli dokážou tibi udělat víc co2 než kvasnice ?
No uz sme to tu ratali, ale dnes som si uvedomil, ze tam bola chyba.
3 lyzicky sacharozy - 15 g sacharozy = 0.04 mol
Kedze ma sacharoza 12 uhlikov, za predpokladu, ze sa vsetok uhlik zmeni na CO2 (ziadna tvorba etanolu) dostaneme 12 x 0.04 x 22.41 litrov CO2 = 11.8 l.
Ked budeme uvazovat tvorbu etanolu, dostane zhruba 1/3 CO2 (cize asi 3.9 l CO2), kedze to bude prebiehat podla nasledujucej rovnice:
C12H22O11 (sacharoza) + H2O---> 2 C6H12O6 (glukoza + fruktoza) ---> 4 CH3CH2OH + 4 CO2
Posudte sami, ci je to dostatocne mnozstvo na tyzden pre 100 l (ci kolko) akvarium.
Je tam pediococus a ten likviduje listerky a další podobnou havěť, možná je tam právě proto aby droždí zůstalo v čisté kultuře. To by bylo možný přidávat i do akvárka, možná by to zlepšilo kulturu bakterek úúúúú
No já nevím, myslím si že tyhle dohady jsou celkem k ničemu, nejlepší bude když se vrátíte k té chemii; A.. neexistuje něco jako zákon o zachování hmoty?

tak si říkám z čeho udělají ty tibi CO2?
no pro minicka to jde....
Tak pokud tam dám stejné ingredience i množství jako pro TIBI, bude reakce velmi podobná.
Kvasinky si také můžu udržovat stejně dlouho jako TIBI, opravdu v tom nevidím žádnou výhodu a údaj, že s tím mohu sytit 500l moc konkrétní není. A pokud to produkuje jak tu někdo psal 4 bublinky za minutu tak je to k ničemu, více CO2 vyprděj rybičky a baktérie.

Sehnani TIBI opravdu neni jednoduche, myslim, ze jsem mel docela stesti. Narazil jsem pri googleni na inzerat na bazar.cz a prodavajici byla taktez z Prahy, takze jsme se domluvili na osobni predavce velmi rychle. Priznam se, ze kupovat to od nekoho nabizejiciho TIBI na nejakem pochybnem blogu, s nutnosti zaslani postou, platba predem, to bych urcite nechtel. Pokud se mi povede je namnozit, urcite rad poskytnu k experimentovani i dalsim.
podle mne trva nejaky cas nez se roztok nasyti co2.... no jsem zvedaf... me se zatim nepodarilo je sehnat...
Tak nasadu s TIBI uz mam neco pres 3 hodky pripojenu k bublinkovaci a produkce CO2 je zatim nulova. Zacinam se tesit, az si za 2 dny vyslednym produktem zdrave pripiji na vitezstvi burcaku a budu historicky prvnim akvaristou, co z TIBI prejde na burcak.
Namichana smes: 4 lzice TIBI, 4 lzicky cukru, 6 rozinek, 0,5l vody. Jsem zvedav, jak mi vysledek bude chutnat. Je myslim zrejme, ze rozbeh kvasneho procesu neni zrovna rychly a jednoduchy, stale vsak verim, ze to po case zacne aspon trochu bublat ...
Lahev je pullitrova, pod vickem mam 1-2cm vzduchu. Kov jsem nepouzil, krystalky mam vsak teprve 2 dny, nevim, jak s nimi bylo zachazeno predtim, ale pri predani jsem by pred kovem varovan, takze i ta pani, od ktere jsem je kupoval, s nimi zrejme zachazela slusne. Ty dva dny byly krystalky jen ve vode s cukrem.
Mimochodem - kolik byste odhadl, že získáte uhlíku z 5 (nebo 10) rozinek?
Přesně tak. Taky si nemůžu pomoci, cukr mám za 10 Kč z akce a droždí stojí 2,50, tak to vychází měsíčně 8 korun na 100 litrů vody ošetřované CO2. ročně pak 96 korun. Kolik pak stojí po takovémto přepočtu tahle sranda s ovocem ?
Mimochodem ve svých výpočtech jste pozapomněli započítat C získaný z ovoce.
10 08.08.2010 01:00
Danila [4493] - Amerika Dala jsem si tu práci a četla komplet celé vlákno
Shrnu, co jsem z toho pobrala:
1) Jsem hvězda, protože jsem s burčákem v posledních třech letech neměla žádný výbuch
2)Je - li TIBI tak účinné, jak je popisováno, nechápu, proč se výrobci CO2 systémů chovají tak zabedněně, nevykašlou se na to a nedodávají TIBI po paletách
3) Z celé debaty vyplývá, že se jedná o limonádu, tudíž tohle téma patří na stránky Spojených sodovkáren.
Omlouvám se, ale nemohla jsem si pomoct

Hm hm tak se asi nedovím kolik to vyprodukuje bublin za minutu (tř. 2 dcl TIBI v litrové lahvy).
Nicméně jak to tak čtu, tak mě stačí koupit rozinky, cukr a kvasinky Vínka. TIBI mohu zcela vyřadit (zbytečně vyhozených 100kč) proto že kvasný proces naběhne i bez nich. No a pokud se zadaří, tak se ještě za měsíc ožeru rozinkovým vínem při stříhání a údržbě akva.

Myslím, že je zbytečné pokračovat a velebit TIBI, protože jde v podstatě jen o shluk 7 kvas. kultůr.
Zkvasit jde tř. i chlebová kůrka.
...Asi to bude nejaky hoax...
Vypadá to tak. Bohužel...

0 07.08.2010 23:47 Acinonyx –
Re: Sid Zaujimave, ja som bol v tom, ze su to polievkove. Takto to vychadza na nejakych 0.9 l CO2 pri 100% konverzii (podla filipsiho udaju, a to myslim pocital sacharozu priamo na CO2 a nie na CO2 + EtOH). To sa mi zda celkom malo. Asi to bude nejaky hoax.

...Mam pocit, ze to boli polievkove lyzice.
Byly to čajové lžičky.

K dostatečnému zásobení rostlin CO2 bez doplňování cukru - nesmysl.

No ved ja suhlasim, ja netvrdim, ze uspora bude 70%.

Acinonyx napsal:..ze su efektivnejsie, ak dokazu bezat na 3 lyziciach cukru 1 tyzden, zatial co kvasnice zhruba 2-3 tyzdne na jednej salke. ))
Aha, polevkove. Tak nasobme cca 3x, mozna i trochu vic, podle toho jak vrchovate, a jsem nekde na 50g cukru. Ja daval cca 200g na ty tri tydny. Pokud budeme pocitat na 3 tydny 3x50g, tak to uz se dostavame nekam k 25% uspory (a to nepocitame rozinky

)... a to hodne spekulativni, museli bychom merit koncentrace alkoholu v roztocich, co vylevame, pripadne prubezne pocty bublin. Zadny zazrak. Alternativa, proc ne. Mechanismus tvoreni co2 je stejny.
Mam pocit, ze to boli polievkove lyzice, ale nechce sa mi to hladat. Je to v podstate jedno. Ja som neporovnaval efektivitu na zaklade dlzky "reakcie", skor podla toho, ze na dosiahnutie rovnakeho efektu - bublanie 3 tyzdne - spotrebuju menej cukru (3 x 3 lyzice/lyzicky vs. 1 sialka).
Neobhajujem tuto metodu, iba diskutujem na zaklade informacii, na ktore som tu narazil.

V navodu k TIBI, ktere jsem koupil, se pise, ze ovoce je treba pro kvasny proces. Bez nej krystalky jen ziji pri drobne spotrebe cukru, ale mnoho CO2 takto nevyrobi. Cim vice ovoce, tim rychlejsi (a intenzivnejsi) by mel byt kvasny proces (a tedy vyroba CO2). Zitra se snad uz dostanu k tomu, abych si to sam vyzkousel ...
Jiste, vetsi procento zpracovat mohou, o tom zadna, to se musi zkusit. Ale pokud je vysledny napoj sladky, nevim, jestli to tak bude.
Ale posuzovat efektivitu podle toho, ze jim to trva dele ... 3 lzicky cukru budou kvasnice take kvasit dlouho (protoze se nezabiji premirou alkoholu.)
Tak pro nepoctare - 3 kavove lzicky cukru to muzeme mit nejakych 15 gramu sacharozy. To mame nejakych 0.04molu. Z toho muze vzniknout asi tak 7g CO2. Mnozstvi cca sifonove bombicky, myslim? A to v tom pripade, pokud se krystalkum povede stoprocentni alkoholove kvaseni veskereho cukru.
0 07.08.2010 21:14 Lubomír Neviem prečo sa mnohí spoliehajú iba na informácie získané priamo z tohto fóra ... Prečo tí, ktorí majú záujem TIBI skúsiť, si nenaštudujú niečo aj iných zdrojov
Len pre info - TIBI obsahujú (podľa mne dostupných údajov) 7 druhov kvasiniek:
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis
Snáď už bude jasnejšie vo veci, odkiaľ sa berie CO2 ...


Sú to živé organizmy, ktoré produkujú CO2 ako všetky živé organizmy, výhodou je úspora cukru, vody. Ja nápoj neužívam, časté preplachovanie ich spomaľuje a oslabuje. Majú schopnosť opäť zosilnieť, ale prečo by som to robil, keď to nepijem.
Bez preplachovania sa im darí lepšie a bublinkujú aj vyše mesiaca bez dokrmovania, záhadou pre mňa ostáva sušené ovocie bez neho slabnú. Na hodiny chémie si už len s ťažkosťami spomínam
Edit: Tu so prichytil bublinku, nemám moc kvalitný foťak
No nie, vyhoda takisto mohla byt, ze dokazu spracovat vacsie percento sacharozy na CO2, resp. ze maju dlhsiu zivotnost pri tvorbe odpadnych produktov (etanol atd.) ako kvasnice.
(( Ja neviem, ci to tak je. Nikdy som ich neskusal,takze cista spekulacia. Podla udajov z tejto diskusie sa zda, ze su efektivnejsie, ak dokazu bezat na 3 lyziciach cukru 1 tyzden, zatial co kvasnice zhruba 2-3 tyzdne na jednej salke. ))
Přidat reakci
1 ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x