Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

TIBI krystaly

NápovědaFórum » Ostatní  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
TIBI krystaly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2010 10:47 Muž RadekCX [220] Re: AlQuds
ona ale asi neni voda a voda - z kazdeho vodovodu tece neco jineho - neni tohle duvodem proc to u nekoho funguje a u nikoho ne? treba chybi nejake mineraly rozpustene ve vode
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2010 10:36 Muž AlQuds [178] Re: DrBolíto
Ano, tohle samozrejme dodrzuji (prestoze Milan tvrdi, ze chlorovana voda nevadi), ale poradnou reakci se mi rozbehnout nedari. Dnes rano jsem zase kontroloval, zadne bublinky nesly. Taky nemam pocit, ze bych krystalky zahltil cukrem (pomer jsem volil vicemene dle Milanova navodu, akorat jsem dal vice rozinek a ted i citron), ovsem nevylucuji, ze jsem je nedostal "v dobre forme" od predchozi majitelky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.08.2010 09:56 Muž Sid [6810] - RostlinyRe: cezarmilan
...väčšie množstvo cukru robí roztok mazlavým a to spôsobuje pomalší rozbeh...
A mohl byste se pokusit odpovědět na mé včerejší, (09.08.10 23:16:46), případně i předvčerejší otázky? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2010 07:14 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Acinonyx
Ja to poviem jednoduchšie, (využijem túto odpoveď pre tých cez SS), väčšie množstvo cukru robí roztok mazlavým a to spôsobuje pomalší rozbeh.
Je zaujímavé koľko času potrebujú na rozbeh zaliaté medom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.08.2010 03:16 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Ještě doplním co všechno žije v tom rosolu. coze

Typické mikroorganismy izolované z kefírového zrna a nápoje
Lactobacill
Lb. alactosus
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. tolerans
Lb. coryneformis subsp. torquens
Lb. fructosus
Lb. hilgardii
Lb. homohiochi
Lb. plantarum
Lb. pseudoplantarum
Lb. Yamanashiensis

Streptococci/lactococci
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus

Kvasinky
Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2010 03:01 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: AlQuds
Já bych dodržel i tuto zásadu:
Nikdy nedáváme do neodstáté chlorované vody!
A pro pití bych vodu ještě převařil, předpokládám, jak tu někdo psal o zápachu, že se mu voda zkazila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 23:55 Muž AlQuds [178]
Muj pokus s TIBI nebyl prilis uspesny. Prvni tvorbu bublinek jsem zaznamenal az dnes po prichodu z prace, tj. asi 32 hodin po zalozeni, pricemz to vypadalo na odhadem 1-2 bublinky za hodinu. hmm Me krystalky jsou asi trochu lenive, tak se pokousim je ozivit a dle doporuceni, ktere jsem nalezl na jinych forech jsem do smesi pridal pulku maleho citronu rozdelenou na kousky. Uvidime, zda to pomuze. Jak jsem uz tady psal, neverim tomu, ze by TIBI mohlo produkovat CO2 v mnozstvi srovnatelnem s burcakem (to by mi prislo tak nejak proti zdravemu rozumu). Pokud se vsak podari kvasny proces nastartovat, verim tomu, ze by to mohlo pro male akvarium stacit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.08.2010 23:16 Muž Sid [6810] - RostlinyRe: cezarmilan
...Príklad: vo fľaši mám násadu, (podľa návodu) tá mi produkuje CO2 podľa potreby. Pokiaľ sa im dobre darí, tak cca za 2 týždne začnú produkovať väčšie množstvo CO2, zistíš podľa množstva bubliniek v počitačke bublin, resp. vo zvone resp. v difuzeri,(v difuzeri väčšie množstvo menších bubliniek)...
Rekapituluji (pro 100 l akva):
Násada = 4 čajové lžičky cukru, cca 10 rozinek v 1 l láhvi.
Produkce CO2 = cca 4 bublinky/min., (ale můžete počet bublinek/min. zvýšit).
Po cca 2 týdnech, (aniž byste doplnil cukr), pokud se "TIBI" dobře daří, produkci CO2 zvýší.

Jestli byste byl tak laskav a zkusil mi odpovědět, na kolik bublinek/min. jste schopen jejich počet zvýšit?
"Burčákem" potřebuji udržet ve svém 100 l akva "frekvenci" bublinek někde mezi cca 60-40/min., abych udržel koncentraci CO2 přibližně kolem 15-25mg/l. Za tím účelem (jak už jsem psal) připravuji směs ze 3ml sušených kvasnic, cca 250g cukru a cca 1,9 l vody ve 2 l PETláhvi. Takto připravená směs bublá podle mých požadavků cca 10 dní. (Směs by bublala samozřejmě dál, ale se stále klesající frekvencí bublinek, což mi nevyhovuje, proto ji vylévám a k difuzoru připojuji jinou láhev s novou směsí, kterou jsem nechal cca 24 hod "rozbublat mimo akva".
Z toho plyne další otázka: Jak dlouho odhadujete, že bude bublat 60-40 bublinkami/min. vámi připravená směs 4 polévkových lžic "TIBI", 4 čajových lžiček cukru a 10 rozinek v 1 l láhvi?
Z předchozího mi vyplývá, že nejméně týden, resp. 2 týdny, a dokonce po těchto 2 týdnech se produkce CO2 ještě zvýší, a to aniž bych musel kvasinky přikrmit cukrem.

Za fundovanou odpověď předem děkuji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.08.2010 22:24 Acinonyx Re: cezarmilan
Toto ale podla mna nie uplne dava zmysel. Nadmerne mnozstvo substratu (cukru) v drvivej vacsine pripadov znamena iba nie umerne zvysovanie rychlosti tvorby. To znamena, ze za urcitou hranicou pridaneho cukru uz rychlost tvorby produktu (CO2) nebude rast, nakolko sa vysaturuje vsetok enzym/bakterie a teda dalsie pridavanie substratu nema zmysel. Nevidim dovod, preco by mal dalsi substrat inhibovat reakciu. Nikdy som o takom mechanizme nepocul a neviem si predstavit ako by fungoval.

Jedine co ma napada, je pritomnost dvoch aktivnych centier v enzyme a obsadenie druheho centra by inhibovalo ("spomalovalo") cinnost toho prveho. V pripade takehoto kvasneho procesu mi to vsak pride trochu nepravdepodobne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 22:13 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Acinonyx
Ja som to už realizoval pred rokom,pokiaľ TIBI zasypeš neprimeraným množstvom cukru,(napr. ako u burčiaku), (nezatracujem burčiak!)t.j. väčším množstvom, tak sa TIBI stanú lenivými a ich štart je dlhší a pomalší, možno to bude znieť hlúpo, ale aj oni majú radi striedmosť
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 22:06 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: DrBolíto
Maximum je na tebe, resp. dokedy im dovolíš množenie. Príklad: vo fľaši mám násadu, (podľa návodu)tá mi produkuje CO2 podľa potreby. Pokiaľ sa im dobre darí, tak cca za 2 týždne začnú produkovať väčšie množstvo CO2, zistíš podľa množstva bubliniek v počitačke bublin, resp. vo zvone resp. v difuzeri,(v difuzeri väčšie množstvo menších bubliniek).Niekto násadu rozdelí, ale ty nemusíš.Zoženieš fľašu so širším dnom, (upravíš ako predošlú) a tým im umožníš lepšie rozmnožovanie, no a stým ich produkcia CO2 rastie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 22:00 Acinonyx
Ja osobne by som navrhoval nasledujuci experiment (ospravedlnujem, profesionalna deformacia :)):

Spravit dve rovnake zmesi cukor + voda, do rovnakeho objemu. Do jednej pridat kvasnice, do druhej TIBI. A CO2 zbierat do nadoby naplnenej vodou (vo vode), obratenej hore dnom.

Nasledne by bolo vhodne zoptimalizovat podmienky pre kvasnice a TIBI (pravdepodobne to, co ludia bezne pouzivaju) a zistit co vyrobi viac CO2 a prepocitat to na hmotnost cukru.

Pravdepodobne to nikomu za tu pracu nestoji, ale asi by to rozriesilo tuto polemiku. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 20:13 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: DrBolíto
No pokud píší že první den slabé, druhý den super pitné a třetí den už nepoživatelné, tak bych taky hádal pár dní řádově..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 19:09 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: cezarmilan
To je mi bohužel informace o ničem. Mě jde o to kde to má limity aby to bylo vůbec jako zdroj CO2 relevantní.
Mohl by jsi přerušit a nechat volně aby jsme měli představu o maximu? A je ta produkce +- stabilní a jak asi dlouho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   09.08.2010 15:56 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: DrBolíto
Ale dodal na str. 3
tejto témy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 14:42 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Sid
Ale stále nedodal ani základní informaci, kolik bublin vyprodukuje tato dávka viz citace níže.
Proto jsem prosil, aby spočítal kolik bublin za minutu to udělá (řekněme hadičkou o průměru 5mm ponořenou volně v akva cca 20cm pod hladinu). Místo toho kolem sebe akorát kope.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.08.2010 13:18 Muž Sid [6810] - RostlinyRe: Acinonyx
...No kedze ich musis kazdy tyzden premyvat a davat do novej vody s cukrom...
POZOR! Do nové vody s cukrem NE! :)
Milan jasně píše: "...Pre akvária do 50litrov 3dcl fľaša, 3 polievkové, (plastové) lyžice TIBI, 3 čajové lyžičky cukru a cca 5 hrozienok, do 100litrov 1litrová fľaša 4 lyžice TIBI, 4 čajové lyžičky cukru viac hrozienok a tak pokračuješ, do 500 litrov však musí 2 litrová fľaša stačiť... nemusíš ich dokrmovať každý týždeň, nechaj ich dlhšie..." hmm
Takže žádné dokrmování cukrem! 4 čajové lžičky cukru (+ několik rozinek) musí těmto kvasinkám vystačit k zásobování 100 l akva kysličníkem uhličitým na dlouho a dlouho a dlouho... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.08.2010 12:25 R Muž Silent [5951]
Nějak mi uniká důvod vzájemné "řevnivosti" TIBItářů a burčákmanů. Oba systémy dle mého soudu mají řadu výhod i nevýhod a některé i společné. Nechť to rozsoudí čas a praxe. Jen tak mimochodem. Nejlepší systém je tlakové CO2. Jeho asi jediná, ale velmi výrazná nevýhoda je pořizovací cena pak je to prakticky bez práce ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 12:07 Acinonyx Re: cezarmilan
No kedze ich musis kazdy tyzden premyvat a davat do novej vody s cukrom, predpokladam, ze to nie je pre srandu kralikov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 08:55 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Acinonyx
Neviem o akej toxicite alkoholu na TIBI hovoríš, a či vieš vôbec o čom hovoríš?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2010 08:38 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: JuraH.
no zaznamenal jsem tu ze tu bylo zmineno jeste jedno plus a to stabilita produkce... ale to budu moct overit az ty krystaly budu mit pripojeny do svy co2 soustavy a budu moct merit mnozstvi co2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 22:25 Acinonyx Re: JuraH.
Opatrne, ja iba vravim svoj nazor, a TIBI som zatial nazivo ani nevidel, nie to ich este skusal. Velmi pokojne sa mozem mylit. Vychadzam iba zo svojich znalosti z chemie, fyziky, biochemie a biologie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.08.2010 22:09 Muž AlQuds [178] Re: JuraH.
Milan pri svych experimentech dokazal dovest burcak k vybuchu (ci jine obdobne "nehode") az 8x z 10 pokusu, zatimco s TIBI se mu to nepovedlo ani jednou. Diky jeho pokusum tak muzeme ucinit jednoznacny zaver, ze burcak vytvari (ve srovnatelnem case) mnohonasobne vetsi mnozstvi CO2 nez TIBI. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.08.2010 22:00 Muž JuraH. [5] Re: Acinonyx
Ha takže to tu máme: Tibi jsou lepší než kvasnice jenom v tom že se dá ta břečka vypít a že nemusíme dokupovat kvasnice hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 21:54 Acinonyx Re: JuraH.
To sa da takto z hlavy iba velmi tazko posudit. Mechanizmus tvorby CO2 bude asi velmi podobny, ak nie rovnaky a nasledne spotreba cukru na rovnake mnozstvo CO2 asi rovnaka.

Je mozne, ze o tom bude rozhodovat miera toxicity alkoholu na TIBI resp. kvasinky. Ja osobne by som sa tym velmi netrapil. Osobne si dovolim tvrdit, ze ak aj uspora bude, tak maximalne do 30% (aj to je asi vela). Teda, ak neplanujes burciakom zasobovat celu rybaciu farmu, tak to drasticka uspora asi nebude. V podstate pojde len o detaily ako kupovanie novych kvasnic a/alebo mnozenie zmesi bakterii v TIBI.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 21:47 Muž JuraH. [5] Re: Acinonyx
mě jde spíš o tu otázku jestli dokážou tibi udělat víc co2 než kvasnice ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.08.2010 21:36 Acinonyx Re: JuraH.
No uz sme to tu ratali, ale dnes som si uvedomil, ze tam bola chyba.

3 lyzicky sacharozy - 15 g sacharozy = 0.04 mol

Kedze ma sacharoza 12 uhlikov, za predpokladu, ze sa vsetok uhlik zmeni na CO2 (ziadna tvorba etanolu) dostaneme 12 x 0.04 x 22.41 litrov CO2 = 11.8 l.

Ked budeme uvazovat tvorbu etanolu, dostane zhruba 1/3 CO2 (cize asi 3.9 l CO2), kedze to bude prebiehat podla nasledujucej rovnice:

C12H22O11 (sacharoza) + H2O---> 2 C6H12O6 (glukoza + fruktoza) ---> 4 CH3CH2OH + 4 CO2

Posudte sami, ci je to dostatocne mnozstvo na tyzden pre 100 l (ci kolko) akvarium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 21:33 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: DrBolíto
Je tam pediococus a ten likviduje listerky a další podobnou havěť, možná je tam právě proto aby droždí zůstalo v čisté kultuře. To by bylo možný přidávat i do akvárka, možná by to zlepšilo kulturu bakterek úúúúú
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 21:05 Muž JuraH. [5] Re: AlQuds
No já nevím, myslím si že tyhle dohady jsou celkem k ničemu, nejlepší bude když se vrátíte k té chemii; A.. neexistuje něco jako zákon o zachování hmoty? hmm tak si říkám z čeho udělají ty tibi CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 20:59 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: DrBolíto
no pro minicka to jde....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.08.2010 19:53 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Danila
Tak pokud tam dám stejné ingredience i množství jako pro TIBI, bude reakce velmi podobná.
Kvasinky si také můžu udržovat stejně dlouho jako TIBI, opravdu v tom nevidím žádnou výhodu a údaj, že s tím mohu sytit 500l moc konkrétní není. A pokud to produkuje jak tu někdo psal 4 bublinky za minutu tak je to k ničemu, více CO2 vyprděj rybičky a baktérie. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 17:14 Muž AlQuds [178] Re: Moucha
Sehnani TIBI opravdu neni jednoduche, myslim, ze jsem mel docela stesti. Narazil jsem pri googleni na inzerat na bazar.cz a prodavajici byla taktez z Prahy, takze jsme se domluvili na osobni predavce velmi rychle. Priznam se, ze kupovat to od nekoho nabizejiciho TIBI na nejakem pochybnem blogu, s nutnosti zaslani postou, platba predem, to bych urcite nechtel. Pokud se mi povede je namnozit, urcite rad poskytnu k experimentovani i dalsim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 16:40 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: AlQuds
podle mne trva nejaky cas nez se roztok nasyti co2.... no jsem zvedaf... me se zatim nepodarilo je sehnat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.08.2010 16:01 Muž AlQuds [178] – limo ci CO2?
Tak nasadu s TIBI uz mam neco pres 3 hodky pripojenu k bublinkovaci a produkce CO2 je zatim nulova. Zacinam se tesit, az si za 2 dny vyslednym produktem zdrave pripiji na vitezstvi burcaku a budu historicky prvnim akvaristou, co z TIBI prejde na burcak. hop

Namichana smes: 4 lzice TIBI, 4 lzicky cukru, 6 rozinek, 0,5l vody. Jsem zvedav, jak mi vysledek bude chutnat. Je myslim zrejme, ze rozbeh kvasneho procesu neni zrovna rychly a jednoduchy, stale vsak verim, ze to po case zacne aspon trochu bublat ...

Lahev je pullitrova, pod vickem mam 1-2cm vzduchu. Kov jsem nepouzil, krystalky mam vsak teprve 2 dny, nevim, jak s nimi bylo zachazeno predtim, ale pri predani jsem by pred kovem varovan, takze i ta pani, od ktere jsem je kupoval, s nimi zrejme zachazela slusne. Ty dva dny byly krystalky jen ve vode s cukrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.08.2010 13:18 Muž Sid [6810] - RostlinyRe: AmorFati
Mimochodem - kolik byste odhadl, že získáte uhlíku z 5 (nebo 10) rozinek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 09:44 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: Danila
Přesně tak. Taky si nemůžu pomoci, cukr mám za 10 Kč z akce a droždí stojí 2,50, tak to vychází měsíčně 8 korun na 100 litrů vody ošetřované CO2. ročně pak 96 korun. Kolik pak stojí po takovémto přepočtu tahle sranda s ovocem ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2010 01:47 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: Acinonyx
Mimochodem ve svých výpočtech jste pozapomněli započítat C získaný z ovoce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   08.08.2010 01:00 Žena Danila [4493] - Amerika
Dala jsem si tu práci a četla komplet celé vlákno ;-)
Shrnu, co jsem z toho pobrala:

1) Jsem hvězda, protože jsem s burčákem v posledních třech letech neměla žádný výbuch potlesk

2)Je - li TIBI tak účinné, jak je popisováno, nechápu, proč se výrobci CO2 systémů chovají tak zabedněně, nevykašlou se na to a nedodávají TIBI po paletách

3) Z celé debaty vyplývá, že se jedná o limonádu, tudíž tohle téma patří na stránky Spojených sodovkáren.

Omlouvám se, ale nemohla jsem si pomoct smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   08.08.2010 00:23 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: cezarmilan
Hm hm tak se asi nedovím kolik to vyprodukuje bublin za minutu (tř. 2 dcl TIBI v litrové lahvy).
Nicméně jak to tak čtu, tak mě stačí koupit rozinky, cukr a kvasinky Vínka. TIBI mohu zcela vyřadit (zbytečně vyhozených 100kč) proto že kvasný proces naběhne i bez nich. No a pokud se zadaří, tak se ještě za měsíc ožeru rozinkovým vínem při stříhání a údržbě akva. smich
Myslím, že je zbytečné pokračovat a velebit TIBI, protože jde v podstatě jen o shluk 7 kvas. kultůr.

Zkvasit jde tř. i chlebová kůrka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.08.2010 00:01 Muž Sid [6810] - RostlinyRe: Acinonyx
...Asi to bude nejaky hoax...
Vypadá to tak. Bohužel... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 23:47 Acinonyx Re: Sid
Zaujimave, ja som bol v tom, ze su to polievkove. Takto to vychadza na nejakych 0.9 l CO2 pri 100% konverzii (podla filipsiho udaju, a to myslim pocital sacharozu priamo na CO2 a nie na CO2 + EtOH). To sa mi zda celkom malo. Asi to bude nejaky hoax. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 22:46 Muž Sid [6810] - RostlinyRe: Acinonyx
...Mam pocit, ze to boli polievkove lyzice.
Byly to čajové lžičky. :-)
K dostatečnému zásobení rostlin CO2 bez doplňování cukru - nesmysl. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 21:45 Acinonyx Re: filipsi
No ved ja suhlasim, ja netvrdim, ze uspora bude 70%. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 21:43 Muž filipsi [1298] Re: Acinonyx
Acinonyx napsal:..ze su efektivnejsie, ak dokazu bezat na 3 lyziciach cukru 1 tyzden, zatial co kvasnice zhruba 2-3 tyzdne na jednej salke. ))
Aha, polevkove. Tak nasobme cca 3x, mozna i trochu vic, podle toho jak vrchovate, a jsem nekde na 50g cukru. Ja daval cca 200g na ty tri tydny. Pokud budeme pocitat na 3 tydny 3x50g, tak to uz se dostavame nekam k 25% uspory (a to nepocitame rozinky :) )... a to hodne spekulativni, museli bychom merit koncentrace alkoholu v roztocich, co vylevame, pripadne prubezne pocty bublin. Zadny zazrak. Alternativa, proc ne. Mechanismus tvoreni co2 je stejny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 21:31 Acinonyx Re: filipsi
Mam pocit, ze to boli polievkove lyzice, ale nechce sa mi to hladat. Je to v podstate jedno. Ja som neporovnaval efektivitu na zaklade dlzky "reakcie", skor podla toho, ze na dosiahnutie rovnakeho efektu - bublanie 3 tyzdne - spotrebuju menej cukru (3 x 3 lyzice/lyzicky vs. 1 sialka).

Neobhajujem tuto metodu, iba diskutujem na zaklade informacii, na ktore som tu narazil. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 21:21 Muž AlQuds [178] Re: cezarmilan
V navodu k TIBI, ktere jsem koupil, se pise, ze ovoce je treba pro kvasny proces. Bez nej krystalky jen ziji pri drobne spotrebe cukru, ale mnoho CO2 takto nevyrobi. Cim vice ovoce, tim rychlejsi (a intenzivnejsi) by mel byt kvasny proces (a tedy vyroba CO2). Zitra se snad uz dostanu k tomu, abych si to sam vyzkousel ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 21:15 Muž filipsi [1298] Re: Acinonyx
Jiste, vetsi procento zpracovat mohou, o tom zadna, to se musi zkusit. Ale pokud je vysledny napoj sladky, nevim, jestli to tak bude.
Ale posuzovat efektivitu podle toho, ze jim to trva dele ... 3 lzicky cukru budou kvasnice take kvasit dlouho (protoze se nezabiji premirou alkoholu.)
Tak pro nepoctare - 3 kavove lzicky cukru to muzeme mit nejakych 15 gramu sacharozy. To mame nejakych 0.04molu. Z toho muze vzniknout asi tak 7g CO2. Mnozstvi cca sifonove bombicky, myslim? A to v tom pripade, pokud se krystalkum povede stoprocentni alkoholove kvaseni veskereho cukru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 21:14 Lubomír
Neviem prečo sa mnohí spoliehajú iba na informácie získané priamo z tohto fóra ... Prečo tí, ktorí majú záujem TIBI skúsiť, si nenaštudujú niečo aj iných zdrojov hmm
Len pre info - TIBI obsahujú (podľa mne dostupných údajov) 7 druhov kvasiniek:

Saccharomyces cerevisiae
S. florentinus
S. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis

Snáď už bude jasnejšie vo veci, odkiaľ sa berie CO2 ... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 21:03 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: filipsi
Fotka k příspěvku Sú to živé organizmy, ktoré produkujú CO2 ako všetky živé organizmy, výhodou je úspora cukru, vody. Ja nápoj neužívam, časté preplachovanie ich spomaľuje a oslabuje. Majú schopnosť opäť zosilnieť, ale prečo by som to robil, keď to nepijem.
Bez preplachovania sa im darí lepšie a bublinkujú aj vyše mesiaca bez dokrmovania, záhadou pre mňa ostáva sušené ovocie bez neho slabnú. Na hodiny chémie si už len s ťažkosťami spomínam

Edit: Tu so prichytil bublinku, nemám moc kvalitný foťak
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2010 20:56 Acinonyx Re: filipsi
No nie, vyhoda takisto mohla byt, ze dokazu spracovat vacsie percento sacharozy na CO2, resp. ze maju dlhsiu zivotnost pri tvorbe odpadnych produktov (etanol atd.) ako kvasnice.

(( Ja neviem, ci to tak je. Nikdy som ich neskusal,takze cista spekulacia. Podla udajov z tejto diskusie sa zda, ze su efektivnejsie, ak dokazu bezat na 3 lyziciach cukru 1 tyzden, zatial co kvasnice zhruba 2-3 tyzdne na jednej salke. ))

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 14 15

Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15188-tibi-krystaliky?od=576