Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

TIBI krystaly

NápovědaFórum » Ostatní  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
TIBI krystaly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   28.09.2010 18:11 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
V niektorých mestách vodárne jónizujú vodu namiesto chlórovania a tá je pre TIBI nevhodná, rovnako je nevhodná demineralizovaná voda a voda filtrovaná aktívnym uhlím. To len na okraj.
Výborné výsledky dosahujú pri dodávaní CO2 v zložení minerálnej vody, POZOR! nie vody sýtenej z obchodu. Tá však nemusí byť. Namiesto minerálov dávajú do násady 1/8 čajovej lyžičky sódy a malé množstvo vápnika v podobe prevarených vajcových škrupín. To nemusí ísť do dobre rozbehnutej násady.
Maximálný výkon dosahujú keď sa pri ich "práci" (myslím tým TIBI) k ním nedostane kyslík z vonku. Verím, že sa dá tomu rozumieť. Použivajú namiesto počítadla bubliniek fajku, klasickú pri kvasení vína.
Na množenie používajú pretlačený zázvor, (len šťavu) z tej vymiešajú kašičku spolu s jednou čajovou lyžičkou cukru a pridajú do roztoku ku násade, uvádzajú, že pri tomto spôsobe sa násada do 24 hod. zdvojnásobí.
Je to odo mňa duplicitné, snáď to nebude vadiť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 09:35 Muž Gordon [22] Re: pitrs06
Díky za rady. Tak objednám jen jeden a budu pozorovat. Pořád to vyjde levněji než to samé od Denerle nebo Sery :)

Mohl by mi prosím ještě třeba cezermilan napsat, jak se mám starat o ty krystalky? Mám je už týden a vypadají, že jim malinko dochází dech. Mám tam už týden ty rozinky (není to moc dlouho?)
Prostě nevím co s tím :-D
Tom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2010 23:13 pitrs06 Re: Gordon
dnes jsem měl možnost zkusit ten skleněný difuzer s keramikou a pozoroval jsem přesně to co popisuje sid. Tibi (alespoň u mě) to nepřetlačí tak dobře, dlouho to trvá a pak nic moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.09.2010 22:47 Muž Sid [6767] - RostlinyRe: Gordon
Právě tohle je jeden z typů difuzérů s keramickou patronou, kterou jsem zmínil.
Nevím, jak to zvládnou TIBI, ale "burčák" musí být namíchaný dostatečně "silný", aby plyn procházející patronou tvořil co nejjemnější bublinky.
Při "slabé" směsi trvá dlouho, než se plyn pod patronou nahromadí a výsledkem je, že si CO2 najde cestu nejmenšího odporu a z patrony uniká ve formě "ojedinělých" velkých bublin, které se nerozpouští tak dobře, jako bublinky malé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2010 13:05 Muž Gordon [22] Re: Sid
Díky
no holt budu muset spíš nějak zamaskovat ten vzduchovací šutřík.

Ještě dotaz k TIBI.
Jak se o ně mám starat? Mám je už týden. Jsou u nich ty rozinky, ale celkově obsah láhve vypadá trošku divně. Navíc mi přijde, že to bublá tak nějak míň. :(

Edit: Můžu použít třeba toto: www.rataj-spk.cz/…
Bude stačit tlak z flašky s tibi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2010 21:02 pitrs06 Re: Gordon
na tibi zatím používám lipový hranolek a ten v poho. tlakový difuzér nemám, ale ten tlak z tibi není kdovíjaký
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2010 17:14 Muž Sid [6767] - RostlinyRe: Gordon
Jaký difuzor myslíte? S keramickou patronou?
Pokud ano, CO2 z "burčáku" (voda + cukr + kvasnice) keramickou patronu "přetlačí" - záleží na složení směsi, jak velký tlak plynu vyvine. :-)
(S TIBI nemám zkušenost. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2010 16:21 Muž Gordon [22]
Dotaz, můžu na TIBI a burčák používat difuzor? Někde jsem četl, že je na to třeba větší tlak :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   24.09.2010 10:16 Muž Maza [89] - Raci, krabi, krevetky – Re: cezarmilan
Nedá mi to nereagovat. Nebudu se vyadřovat k příspěvku JuryS. Nicméně stačí se podívat na profily Sida a zejména Danily, aby jsi pochopil, že ti dva maji již něco zkušeností za sebou.
Sám mám CO2 set i burčák a TIBI zkouším, viz příspěvky níže. Pokud jsi opravdu takový TIBIguru, už jsem nemusel s TIBI laborovat a mohl jsem v klidu provozovat TIBI podle TVÉHO návodu.
Navíc slova patřící k popisu vyměšování se sem opravdu nehodí rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.09.2010 10:15 Muž Sid [6767] - RostlinyRe: Maza
To ujde. :-)
Ještě byste mohl testnout místo 4 vrchovatých polévkových lžic cukru ty Milancezarem inzerované 4 čajové lžičky... ;-) :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2010 09:27 Muž Maza [89] - Raci, krabi, krevetky
Stále stejná násada, 15dní stará, bez dokrmení. Dnes 17 bublí/min.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2010 15:45 JuraS Re: JJaanca
kolik předpokládáš, že taková bomba s co2 stojí ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2010 15:09 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: JJaanca
jeste je tu burcak.... a kdyz pridas zasobnik tak to ma i stalej tlak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2010 14:59 Žena JJaanca [67] Re: JuraS
Já nemám na bombu s CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.09.2010 14:45 JuraS
když si vzpomínám jak jsem tady před víc jak rokem hledal odpovědi na to proč mi nefunguje kvašení 14 dní tak jako podle návodů z netu co jsem studovbal desítky hodin cestou z práce, na wc, v posteli prostě všude, těch nervů a pak jsem se na to vaSRRRal a koupil bombu s co2 a kontoler a od tý doby nevím co je to starost o co2, o pH, o růst kytek (po kýblech doslova vyhazuju z balkona ven)..že se na to nevy...jako já...???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2010 14:01 Kukocko Re: Chem
Ja to pouzivam, ale nie som kvetinkar, ako pises. 30-55 bubliniek za minutu nie je problem dosiahnut.
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   23.09.2010 13:06 Muž Chem [837] Re: cezarmilan
O jaký pokrok se jedná? Zatím stále nikdo nepotvrzuje Tvoje teze o krystalcích, stále žádný rostlinář nepoužívá k tvorbě CO2 do akvárií krystalky. Zkrátka žádný pokrok nikdo nezaznamenal. Spíše mi přijde, že čím více lidí tuto metodu zkusilo, tím více se nepotvrzují Tebou uváděná fakta... pokud to ovšem fakta jsou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.09.2010 15:22 Muž Gordon [22] Re: JuraH.
Mě to jede furt stejně, zhoustnutí jsem zatím žádné nezaznamenal a to jsem tam tý sody dal celkem dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2010 14:31 Muž JuraH. [5] – chybička
Asi se někde vloudila chybička
celý obsah mi zhoustl a je z toho slizká sračka ---> asi před minutou jsem to nalil do větší nádoby, přilil vodu a namačkal polovinu citrónu, snad se ten hnus rozpustí :-O jinak předtím jsem tam měl 5lžiček cukru, jednu a půl čajové lžičky tibi, 10 rozinek a podle kohosi jsem tam přidal jedlou sodu <- vinu na zhoustnutí přisuzuji jí ale nevím no... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.09.2010 13:25 Muž Feferonek ® [14] - AmerikaRe: Feferonek
Další pozorování....Ustálilo se to na 19 bublinek/min.Je to slabota :-( No uvidím zítra ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2010 11:28 Muž Feferonek ® [14] - AmerikaRe: Sid
Tak 4 střední lžíce = 8 čajových sad
asi se fakt vyčerpal k.prášek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2010 11:17 Muž Sid [6767] - RostlinyRe: Feferonek
...Po hodině to začalo slábnout...
Vyčerpal se "kypřící prášek". :)
...4 střední lžíce cukru...
Mohl byste ty střední lžíce "přepočítat" (alespoň přibližně) na čajové lžičky? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2010 10:56 Muž Feferonek ® [14] - AmerikaRe: DrBolíto
Klasická hadička (akvarijní)přes počítadlo bublin.Po hodině to začalo slábnout ted´jsem na 39bublin/min. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2010 10:46 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Feferonek
Jaký průměr má konec co z něj jdou ty bublinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2010 09:50 Muž Feferonek ® [14] - Amerika
Tak : Litrová láhev%=5cm Tibi=20rozinek=kolečko citronu=špetka k.prášku=4 stření lžíce cukru==52bublinek za min.Uvydíme jak dlouho to bude bublat(a hlavně jaká bude frekvence) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 23:02 Muž Maza [89] - Raci, krabi, krevetkyRe: Gordon
Já teď tibi bublám 13 bublí/min do 25l a na noc nevyndávám :-) Bublám lipovým dřívkem a tak rozpouštění není nic moc. Chce to hlídat pH. Mě se mění +-0,3 den/noc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 22:36 Muž Gordon [22]
Dotaz, můžu to při bublání +-15bublin/min nechat puštěné přes noc?
Teď to vyndavám a je to dost otravné, chtěl bych to nasadit na počítadlo bublin a reaktor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.09.2010 22:32 Muž Sid [6767] - RostlinyRe: cezarmilan
Kdyby jste nikdy své výroky nepovažoval za univerzální, a nedopouštěl se "univerzálních" (zatím se obávám, že nesmyslných) výroků tohoto typu: "Pre akvária do 50litrov 3dcl fľaša, 3 polievkové, (plastové) lyžice TIBI, 3 čajové lyžičky cukru a cca 5 hrozienok, do 100litrov 1litrová fľaša 4 lyžice TIBI, 4 čajové lyžičky cukru viac hrozienok a tak pokračuješ, do 500 litrov však musí 2 litrová fľaša stačiť... nemusíš ich dokrmovať každý týždeň, nechaj ich dlhšie... mám už násady, ktoré stačí dokrmiť raz do mesiaca.", tak by ani jeden teoretik nemudroval. :) Nehledě na to že ani praktické zkušenosti nehrají ve prospěch toho co tvrdíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 18:36 Muž NASREDDIN [1384] Re: JuraH.
Dejte do lahve trochu kyseliny (postačí ocet) a přidejte zásadu (jedlou sodu) a uvidíte jak to "bublá" při neutralizaci ;-). (na základce jsme takto předváděli model hasícího přístroje).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 18:23 Muž NASREDDIN [1384] Re: Gordon
Možná by bylo rozumnější už nic nepřidávat, ale pozorovat, jak dlouho bude ta produkce zvýšená.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 18:21 Muž JuraH. [5] Re: cezarmilan
Soda zvyšuje pH ?
Není to náhodou v rozporu s "plátkem citrónu" ?

Není to o tom, že jsi nejsi chemik. Ty podle mě vůbec netušíš co a proč radíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 18:19 Muž Gordon [22] Re: Gordon
Tak po nadopování jedlou sodou to jede 15bublin/min. :-D
Možná jí tak zkusim přidat ještě trochu tak na těch 30/min :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 18:19 Muž NASREDDIN [1384] Re: cezarmilan
Jenže kdyby vám do toho ti teoretici nekecali, tak byl jediný a univerzální návod, ten váš původní.
Takhle jsme se aspoň postupně dobrali k tomu, že tato metoda je ovlivňována dalšími okolními faktory a časem se jistě najde co nejoptimálnější receptura. A o tom snad diskuze je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 18:06 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: NASREDDIN
Návod tu je, ale kto pozorne číta príde na to,že nieje univerzálny,pretože neviem zaručiť nikomu tu správnú kondíciu TIBI vplyvom zaobchádzania s nimi predošlým majiteľom a doručovateľom o to v tejto téme ide a preto by tu mali prispievať tí, čo majú s TIBI prax a nie teoretici, ktorí bažia po chytaní za slová
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 17:59 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Sid
Tak som napísal čo si potreboval,že? Dobre, skús ma seriozne poopraviť.Ja nemožem za to, že sa nezaoberáme chemizmom vody, mi tu pod Tatrami máme vodu bezproblémovú, necháme odstáť a používame pre potreby akvaristické. Nemáme problémy ani so zdravím a množením rybičiek, rovnaké to máme s rastlinkami a s burčiakom, teraz s TIBI, proste máme šťastie.Problémy, ktoré nás netrapia neriešime.
A na záver, no naozaj niesom chemik, ale to neznamená, že automechanik nemože vypestovať najkrajší kvet
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 17:24 Muž Gordon [22] Re: Gordon
Tak ta jedlá soda je trochu nakopla. Jedu to přes kamínek a je tam víc proudů bublinek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.09.2010 15:33 Muž NASREDDIN [1384] Re: Usine
Což o to, já si klidně počkám :-) .
Ovšem "otec" této metody tu jeden zaručený měl a každý komu se nezdál, byl přinejmenším hlupák, přestože ten návod se jaksi ještě nedoladil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.09.2010 15:29 Usine Re: NASREDDIN
Co by jsi chtěl je to poměrně nová věc a moc nevyzkoušená. Tak nečekej zatím žádný návod. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 15:01 Gregg
zdravim, mohli byste mi poradit 1. kolik cukru do kolika vody s kolika tibi 2. jakou to má výkonnost (bublinky/sek) 3. v jaké teplotě to mám mít
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 14:45 Muž Sid [6767] - RostlinyRe: cezarmilan
...Chemik nie som, ....hydrogénuhličitán odporúčam pre ... zníženie ph vody...
Tak pro snížení pH...?! hmm :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 14:34 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Ondroid
Chemik nie som, to je pravda, nech sa teda seriózny chemik vyjadrí a použije svoje slova bez zneváženia mojích , hydrogénuhličitán odporúčam pre tých , ktorým prišli kryštáliky poštou a sú v zlej kondícií teda pre zníženie ph vody pre novú násadu. Rovnako neviem pomenovať "chemicky" pridanie ovocia, resp. plátku citróna v laickej reči ide o rýchle vytvorenie"kyslého prostredia pre začínajúcu násadu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.09.2010 14:05 Acinonyx Re: cezarmilan
Kopes kolem sebe ako male decko. Tvoje znalosti z chemie a biochemie su spektakularne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 13:55 Ondroid Re: cezarmilan
cezarmilan napsal:
Pre zvýšenie aktivity použi buď sódu, alebo kypriaci prášok, (1/8) čajovej lyžičky.
Spotreba cukru bude klesať palec

Nedá mi to : Při použití kypřícího prášku bude CO2 produkovat i čistá voda ( pokud je to "chemie" NaHCO3 ) nebo i samotný roztok cukru ( pokud je to směs kvasinek )
;-)
Edit: Protože mě zajímá, jestli je to zvýšení aktivity pouze primární ( rozpad NaHCO3 ), nebo i sekundární při zvýšení Ph díky zbytkovému NaOH ( stejně jako přidáním sody ), když se tu ještě nedávno mluvilo o přidávání ovoce na SNÍŽENÍ Ph. Nebo je třeba Ph vyvažovat? To jsou rozhodně pro reprodukci této metody důležité otázky.

Pokud tomu tedy nerozumím, byl bych rád, pokud mi problém objasníte. Dokonce Vás o to slušně žádám. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 13:54 Muž Gordon [22] Re: cezarmilan
Jo sodu mam připravenou v záloze. ta 1/8lžičky to je čajová lžička že? :)
Krystalky měla původní majitelka právě na nápoj a flaška byla po dvou a půl dnech na poště brutálně nafouklá.
Nevím jak to někdo může pít, protože to strašně smrdí smich :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   19.09.2010 13:45 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Danila
Nikto nezaručí dobrú kondíciu, ta sa dostaví určite neskôr s čím klesá aj spotreba cukru a nikto sa nezaručí za pracovníkov pošty, či kuriérskej spoločnosti moja
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 13:42 Muž NASREDDIN [1384] Re: cezarmilan
Myslíte toto?
16.09.2010 10:54:40
TIBI jste tu začal propagovat jako jakési vaše " perpetum mobile" kdy po založení směsi, již nemusíte přidávat cukr a vám to pak dokonce bublá víc.


Jistě jste si všiml uvozovek a že to bylo pouze přirovnání.
Však jste tu psal , že již není potřeba přidávat cukr.

Stejně tak se můžete dočíst, že bych tuto formu sycení klidně zkusil, najde-li se zde solidní, stabilní a osvědčený návod.
Ten tu chybí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 13:41 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Gordon
Držím palce, ono to bude určite lepšie až si zvyknú vyrábať len CO2 bez nápoja.
Pre zvýšenie aktivity použi buď sódu, alebo kypriaci prášok, (1/8) čajovej lyžičky.
Spotreba cukru bude klesať palec
Používam teraz aj zázvor, vyskúšaj a ulahodí to tvojej trpezlivosti a nenechaj sa odradzovať na tomto fóre prázdné reči sa trusia kdekade
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 13:35 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: NASREDDIN
Nespomínal som perpetum mobile, ale začal s týmto nápadom niekto predomnou? no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2010 23:01 Kukocko Re: Danila
Mozno staci menej cukru, neviem. Experimentujem s tym nie dlho. Obcas vyskusam aj menej, a uvidime...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.09.2010 20:20 Žena Danila [4493] - AmerikaRe: Kukocko
Tak takhle TIBI kryštáliky původně prezentovány nebyly, že milanecezare - Kukočko smich A spotřeba cukru už sedm lžiček? To se tedy silně zvedá při různém obměňování a experimentování....

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 14 15

Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15188-tibi-krystaliky?od=363