TIBI krystaly
Napadá mne ještě ještě jeden možná také hloupý dotaz, ale... počítá se CO2 také regulérně mezi živiny pro rostliny?
Vytanulo mi ted na mysli Horácovo pravidlo o rovnováze - bud málo světla + málo živin, nebo hodně světla + hodně živin.
Doted jsem si ale pod pojmem "živiny" představovala něco jaksi "hmotného", tedy hmotnějšího než plyn, jako hnojivo, detrit... Ale zase... CO2 pomáhají rostlinám v růstu, takže pojmu "živiny" by odpovídaly také, ne?
Jak zapadá CO2 do té rovnováhy?
Poviem to skromne, neviem. Záleží asi kde boli odložené, ja som dával zopár vzoriek do špajze cca na mesiac odpočinúť, vyšli bez ujmy. 6 mesiacov!? No ste prvý,ktorý mi takú skúsenosť podal
Ano.
Momentálně už bublají obě lahve.
Na jaře jsem o ně prostě pečovat přestal, nechal jsem je osudu a víc se nestaral.
Nedávno jsem si na ně zase vzpomněl a tak jsem jim po půl roce vyměnil vodu (ochutnat jsem neriskoval), vyhodil staré rozinky, dodal cukr a začal odznovu.
bez starostlivosti? to akože len tak vo vode bez cukru?
Když vás tu zrovna vidím. Co říkáte na to, že TIBI přežily 6měsíců bez jakékoli péče?
Sice už to nejsou takové velké "krystaly" jako na začátku, ale spíše drobné kousky, ale jsou skutečně živé.
Opísal by som to asi takto: TIBI, ktoré sa výlučne používali na výrobu nápoja, nie sú hneď vhodné na pridávanie CO2-jky do akva. Potrebujú čas na zotavenie. Pri výrobe nápoja sú skoro denne premývané kvôli chuti nápoja. To premývanie ich oslabuje. TIBI, ktoré sú používané len na pridávanie CO2-jky, sú na tom oveľa "lepšie". Časom si prispôsobia svoje prostredie pre zdárny život, rast a rozmnožovanie a takto produkujú CO2 najlepšie.
Ty máš z aukra a to je ten prípad, že potrebujú čas. Osvedčilo sa mi pridanie hroznového cukru, glukopur, glukosan. Dobre sa zotavujú v minerálnej vode, teda liečivej vode, nie sýtenej. Pre lepšie množenie, (to neskôr), pridávam vajíčkovú škrupinu. Z uvareného vajíčka, dobre umytú. Bublajú v pohode 2-3 týždne. Teraz mám násadu štvrtý týždeň a nevyzerajú žeby sa im "nedarilo"
www.youtube.com/…
ono su asi len spomalené, ved oddychovať sa davajú do chladničky, tak snad ich nemáš zmrznuté..a moje tiež bublinkovali..mal som ich dokonca v aute asi 5 hodín pri teplote -4 a doma zasali zasa bublat ked som fľašu ponoril do vlažnej vody..na druhý den som ich premyl, a urobil nálev nanovo..a prestali bubinkovat..no za 2 dni už produkovali

Jinak tibi jsem "ošetřila" podle návodu a zatím ani ťuk, vím že je ještě brzo, taky ale putovaly ke mně víc jak týden díky "profesionalitě" České pošty, takže je dobře možné že přemrzly a je po nich...
Aha, nevěděla jsem že i tento článek je od Milana

tady v diskuzi se mi zdá většina názorů spíš skeptických, někomu se daří, někomu ne... Je mi jasné že to nepůjde hned a je třeba si počkat a vyhrát si s tím... Jsem ráda že Tobě se daří

Já od toho neočekávám zázraky, a tak mně to může jen příjemně překvapit... nic horšího než že to zůstane při starém se stát nemůže

ja mam litrovú fľašu a v nej cca 1,5 - 2 dcl TIBI kryštálov. dal som 4 kavové lyžičky cukru a 7 hrozienok. Viac sa nestarám.Zatiaľ to do akvarka nepúšťam, lebo až v piatok mi má dojsť nové akva, ale ak ho zariadim mam v pláne skúšať CO2
Edit: tento článok písal autor ktorý má nick cezarmilan, od neho mám aj TIBI a na základe jeho info som miešal tak ako som písal.
Objednávala jsem to z aukra, přišla mi půllitrová lahev od vody, kde po vylití vody zbylo krystalků cca do poloviny. Takže pořád bádám bádám a pročítám toto téma, je už celkem obsáhlé

v jaké poměru co smíchat.
Co jsem zatím vyčetla, tak tohle množství bude potřeba bud rozdělit na menší, pokud má zůstat v takto malé lahvi, nebo dát celé ale do větší láhve, je to tak? Cukru o něco méně než je krystalků, a do toho rozinky... nesířené

V tomto odkazu
www.akva.sk/… se dokonce píše jen pět lžiček na dvoulitrovou lahev...
niekto to rozrába vo vode, ale ja som to tam iba nasypal rovno vo forme kryštálikov..ved ono sa to rozpustí v tej vode a tie kryštáliky si stým už poradia
koľko toho máš, alebo akú fľašu máš použitú?
Mám možná hloupý dotaz... začínám také experimentovat s tibi, chystám se právě na první várku...
ten cukr tam prostě jen nasypete a necháte být ve fomě krystalků, nebo je potřeba ho rozmíchat a rozpustit? Omlouvám se pokud se ptám hloupě

ako som písal ja po dosypani cukru som nechápal..ochutnal som tu vodu a bola jemne bublinkova a dokonca kyslá..žiadna stopa po cukru..po dosypaní to začali "syčať" ako ked daš do malinovky cukor..a bublinkuje každu cca 2-3 sekundy
Tak současný stav je cca 12-15 bublin za minutu v 0,5litrové násadě, což vypadá, že to opravdu přežily

.
Ještě mám násadu ve 3 litrech a tam je reakce takřka nulová, ale stejně jim dám ještě nějaký čas na zotavenou.
Po takové době bez péče, si nějakou tu rehabilitaci zaslouží.
zatial mi to bublalo 2,5 tyzdna a stále šli bublinky..ale na skúšku som to obnovil a reakcia brutálna
Jak dlouho to vydrží bublat na ty 4 lžičky?
po 2,5 týždňa som vybral hrozienka, nahradil ich 7 kusami nových a dal 4 čajové lyžičky cukru do tej istej vody..momentálne to robí bublinku každú sekundu
Starší reakce
Kortezhugo myslel to prirovnanie len zo srandy

..a ako píšeš kvasiť bude asi všetko

Kvasiť bude aj stará papuča, no dáš si ju k posteli? Dal by si si kvasiť víno k posteli? alebo kvas na pálenku? A keď si dáš, ja neviem, dokážeš ustrážiť z "týchto" setov pridávanie CO2 do akvária? Vydržíš z "týchto" spôsobov dávkovať CO2 2-3 roky?
Odpusť ale tvoje prirovnanie vôbec nebolo miestne ani adekvátne.
Ešte dodám, s kvasením vína a kvasu mám bohaté skúsenosti a preto si dovoľujem porovnávať
v pohode...
ved ako pisem aj vino bude kvasit ked sa zohreje...-(a popri tom aj bez pridania kvasnic)
a ked sa este prida voda a cukor -jedna radost
a ked ide o to "zotavenie"?
tak za 2 tyzdne ti bude kvasit aj voda z cukrom + hrozienka

vraj im stačí 2 týždne v sladkej vode a v chlade na zotavenie
preco extrem?
skus vybrat z pivnice domace vino -daj ho na slnko a uvidis

Popravdě řečeno jsem rád, když zahlédnu sem tam bublinku, ale dám jim šanci na zotavení.

6 mesiacov?..no tak to je extrém

. a ako ti bublinkuju po takej dobe?
Tak jedno plus musím TIBI přiznat.
6měsíců jsem nevyměnil vodu, nepřidal cukr, prostě jsem je nechal být. Po 6ti měsících jsem obnovil roztok a "žijí".
po 50 hodínách to bublinkuje 1 bublinka/ za 11-13 sekúnd

po 18tich hodinách sa už bublinka v hadičke pohla a dokonca aj hrozienka už vyplávali na hladinu, to znamená že sa začína reakcia..no uvidíme ako sa to rozbehne..

Zastav sa u mňa keď budeš mať voľno a naložím ich na novo, do hodiny budú bublať. Ja nechápem.......
Hrozienka samozrejme tiež nové, šak ako ináč
Vydrž prdka vydrž. Mně Tiby začali bublat až za dva dny,

po 8mich hodinách sa bublina v hadičke zatiaľ ani nepohla

Tibi kryštáliky asi zaspali

no uvidíme čo bude po 24 hodinách
a hrozienka už sa potom nepridávajú?
myslel som že ich bude viac a že urobím nápoj ..ale kedže ich nebolo vela tak som urobil iba CO2..no zatial bublinky žiadne( za 5 hodín)
Netreba ich preplachovať keď nerobíš nápoj, len scediť a znovu do vody s cukrom
tak ja som ich preplachol a urobil nový nálev, keďže ten starý dával 2-3 bublinky za minutu..všetky TIBI+ 4 lyžičky cukru a 7 hrozienok a zalial som litrom vody..
Keď to ideš rozdeliť, tak daj na začiatok menšiu fľašu, od toho istého nápoja ale tú menšiu.
Tieto fľaše používam preto, lebo majú širšie hrdlo, (je to oveľa praktickejšie) a ako lievik používam hrdlo z pet-fľaše

No to ako chutí som taktiež zvedavý

, takže začínam testovanie.
Tak já musím s odstupem času říct, že nápoj je pořád dobrej - i když ne každému chutná, ale do akvária už používám klasický kvasničák. Je jednodušší na přípravu a bublá zhruba stejně dlouho

.
dnes som priniesol TIBI kryštáliky od cezarmilan..zajtra skúsim ich rozdelit a urobiť jednu násadu na CO2 a jednu na nápoj..uvidím či sa to podarí
Starší reakce
Kdyby někdo z pražských chtěl vyzkoušet tibi, rozmnožila se mi násada, tímto ji tedy nabízím dál. Lokalita Praha 2.
Zkušenosti s tibi mám zatím celkem dobré. Nápoj mi chutná, do akvárka úspěšně bublá. Srovnat s burčákem ale nemůžu, burčák jsem nikdy netestovala.
S mírně upraveným předpisem na nápoj jsem se dostala na celkem úspěšných 30 bublin za minutu. Bublá to už týden, uvidíme co dál. Trochu se bojím, že je tam moc cukru a krystalků a reakce brzy skončí na otravu alkoholem.
Starší reakce
O tom, že TIBI pracují hned se s vámi také vůbec nepřu, s tím mohu jedině souhlasit.
Veľa záleží od predchádzajucého "majiteľa" a ako sa s nimi narábalo. Opakujem sa, no napriek tomu ešte raz.TIBI, ktoré boli pred tým používané na výrobu nápoja potrebujú na spamätanie viac času a to z dôvodu toho, že boli dennodenne preplachované, alebo obdeň. Tie čo sú používané a zabehnuté na výrobu CO2 sú preplachované raz za 3-4 týždne tie pracujú už po pár hodinách. Dával som záujemcom pripravené naložené vo fľaši aj s hadičkou a večer som dostával správy, že už pekne bublajú.....
cezarmilan napsal: Na tom videu naozaj bublajú TIBI, prečo by som sa snažil o podvod, no aj to by ti tam malo stačiť, ten pohľad na fľaše s TIBI.
Pohledem na lahve s TIBI rozhodně nepoznám, zda jste čistě náhodou něco nepřidal, tak jak jste v minulosti radil.
Navíc si tipnu, že koukáme na litrové lahve.
A ne na : "3dcl fľaša, 3 polievkové, (plastové) lyžice TIBI , 3 čajové lyžičky cukru a cca 5 hrozienok" které dokáží vyprodukovat 30bublin za minutu , "aj viac".
Moje zkušenost je že měsíc je to minimum k tomu aby se vzpamatovaly. Potřebují spíš víc..
Musím podotknout, že metoda burčáku s TIBI se porovnávat nedá. Těch případů selhání je násobně(a na kvadrát) víc. Navíc pokud už jdou, tak jsou způsobeny špatným smícháním burčáku(jako případ co jsem teď někdy četl 50g kvasnic do 1L vody ku 80g cukru

)
Zatím TIBI neodsuzuji. Nechám tomu tak měsíc...půl roku na jejich funkci opravdu čekat nebudu.
Je ich dosť, ale keď čítajú príspevky od vás, "niektorých", tak sa radšej nezápajajú, aj sám sebe sa čudujem, no kvôli seriozným čitateľom sa dokážem obetovať.
Skús sa sústrediť aj na témy okolo burčiaku, aj tam je mnoho kritikov tejto metódy aj tam je niekoľko nepodarených pokusov, zlýhaní a nepriživujem sa na nezdare, radšej poradím, čo sa o tejto téme nedá povedať, tak prečo by sa tu zapájali. Riešia to cez ss a mám radosť
Edit: Na tom videu naozaj bublajú TIBI, prečo by som sa snažil o podvod, no aj to by ti tam malo stačiť, ten pohľad na fľaše s TIBI. Tak aspoň pozoruj tu prácu a bublinkovanie v tých fľaškách a musí ti ako dôkaz stačiť. Pokiaľ nie, mne to nevadí
Když ono to vážně vypadá, že to nejde.
Kdo ví, co na tom videu doopravdy bublá.
Už v minulosti tu byly doporučovány další přísady např. jedlá soda , ta sice produkci CO2 opravdu zvedne, ovšem i bez TIBI.
A upřímně, proč tu chybí zástup těch, jimž se podařilo i to slibované "aj viac"?
Len smelo do toho, komentáre okolo toho, že sa to nedá si nevšímaj. Pozri si moje
www.youtube.com/… Ja je měl ale přišlo mi to take divne, měnit "násadu" nebo vyměňovat hrozinky a přisypávat cukr... je sice pravda že Tibi měly stálý výkon a nebyl problém s tím že by to bublalo moc (spíš naopak) ale jestli se ještě někdy vrátím k přídávání teho oxidu uhličitého tak pudu do obyč. kvasnic.
Přidat reakci
1 ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Ostatní • Zobrazeno 31566x