Flourish Exce, Easy Carbo a CO2 Vital
A neni to fuk? Rostliny chteji CO2, tak bud udelam low-tech a staci jim co je, nebo jim ho dam, pripadne se na rostliny vybodnu.
Vecne nejake kompromisy a snahy prirodu "voje..t". Slona a zirafu taky doma nemam, kdyz pro ne nemuzu udelat podminky
.
Teď by ještě mohl někdo vysvětlit, proč Fluorish Excel smrdí výrazně jinak, než třeba Carbon od Invitalu ...
Všechno je to jen naředěný glutaraldehyd, pokud máte zájem, tak mi napište - jsem schopen dodat velmi levně
Mnó, já to zkoušel i jinak ale ruducha je prevít
a navíc po tom Flourishi vcelku rychle chcípla a už se nevrátila a kytičky si uhlík vychutnávaly a vesele rostly. Na druhou stranu chápu, že je to drahý a i já hledám levnější alternativy
.
My co nemame na vyhazovani, si poradime i bez takove chemie, a kdyz uz chemii provozujeme, radeji si treba namichame hnojivo dle svych potreb. No mam ja trapit sve milovane rostlinky nejakym algicidnim sajrajtem? Vzdyt tady zminujes samy jed, a nebo neco, co sebere rostlinam vyzivu.
Zkuste to bez dratu, mily Marconi
. On se totiz da utratit majlat za to, ze v akvariu bude mesicni krajina, coz je presne pripad mnoha drahych lahvicek a malo jine snahy.
0 22.03.2015 16:11 Míra – ruducha
Ahoj, nevím jestli je to ještě aktuální ale Ruduchu a vláknitou řasu zaručeně zlikviduješ přípravkem "flourish excel" od americké firmy Seachem. V ČR ho má jediný e-shop ale je drahý. Mě se za to peníze už dávat nechce, tak se chci zeptat jestli "žabí vlas" zlikviduju AlgExitem? A ještě je "tekuté filtrační medium" to samé jako "sera aquatan a nitrivec"? Podle toho co se tu píše, mi to tak přijde.
Starší reakce
Ja jsem používal Invital Carbo. Vše bylo ok dávkování podle navodu. A najednou Cabomba caroliana se začala ztrácet žloutnout a opadávat. Na doporučení jsem přestal aplikovat Invital a Cabomba se vzpamatovává
Jednu dobu jsem ho dával, pak jsem přestal, takže asi tak max dva měsíce ho už nedávkuju a na rostlinách už to začíná být znát. Ještě že je na cestě plynné CO2 z rostlinných akvarii
0 15.04.2014 16:25 Matsy Je to celkem dobrý ale mám pocit že kvasnice jsou lepší a možná i levnější.Kytky mi rostou dobře.
Starší reakce
Tak mlha se vytrvale drzi, uhyn zatim zadny. Nevydrzel jsem a vymenil cca 30% vody, protoze myslim ze ten nalevnik to neni. Stale nekrmim, i tak endlerkam "lezou hovinka", asi jak ozobavaji rostlinky. PMDD ani uhlik jsem nedaval, jedu jen slabe co2 pres tetra optimat.
Hmm, máš jenom lehce načatou nitrifikaci, ráno moudřejší večera.
Ok, jdu na to. Mam tam cernou tapetu a zadny mrsky jsem nevidel. Jeste jsem si vzpomnel, ze jsem vcera vyhodil maly stary zaraseny anubias a skomirajici solenku co jedina nerostla a hnedly ji listy.
Edit: Tak fakt nic
Naber trochu vody do skleničky a proti nějakýmu tmavýmu pozadí do ní posviť baterkou a když se to, co uvidíš bude hejbat je to nálevník.
Vcera jsem menil vodu jako kazdou stredu. Filtr jsem nepropiral, krmim velice malo. Mam tam list mandlovniku a dnes jsem taky pridal olsove sisky 3 ks. Chybi uz asi 2 dny jedna neonka, mozna umrela nekde pod korenem pac jsem ji nenasel, nemohlo by to byt tim? Nikdy za cca 20 let jsem zakal nevidel tak na to koukam jako blazen. Jedina zmena ten uhlik..
Neprováděl jsi i jiný operace, jako odkalování dna a čištění filtru, protrhávání rostlin?
Možná to budou nálevníci...
Dnes jsem pridal 0,5 ml easy carbo a po prichodu z prace je akva jakoby v mlze. Rybky i krevetky jsou zatim ok. Davkovani je v poradku, dal jsem jeste min nez je doporucene mnozstvi. Setkal jste se s tim nekdo?
Starší reakce
Tohle je velice podstatna informace, je to totiz 25x tolik pri davkovani, a bavime se uz o akceptovatelne koncentraci toho "hnojiva". Jiste ze i bezni lide bezne pracuji s toxickymi latkami, ale tohle mi uz prislo jako silenost.
Na svuj nazor mas jiste pravo a nikdo Ti jej nebere. A mohu to zkusit i z druhe strany.
Rekneme tedy, ze ta koncentrace je uz pro rasy nejak toxicka, ne ze je uplne zahubi, ale jistou vyhodu muze poskytovat, a ze dostupny uhlik se rostlinam proti nepridavani CO2 podstatne zvysi, takze podstatne zlepseni rustu je mozne. At nejsem jen skeptik.
Zarazi mne ale 2 veci.
Prvni je davkovani. Odpovidalo by cistemu glutaraldehydu, ale to je silne toxicka latka a byla by dost sila jej prodavat jako bezne dostupne akvarijni hnojivo. At je to co mas cokoli (pise se o "pribuznych" slouceninach, ale informaci neni moc), bud pri manipulaci opatrny, tim urcite nic nezkazis.
Druha vec je, ze jsi ani pri pridavani CO2 z lahve nemel takove vysledky. To je minimalne podivne, neco muselo byt spatne, at uz slo o spatnou aplikaci samotneho CO2, nebo o jine chybejici soucasti vyzivy rostlin, ktere ted dodavas.
mhhory napsal: Pokud si přečtete tak i na návodu použití je, že se dávkuje maximálně 4kapky denně na sto litrů
Na návodu je psáno 1-4ml. Což je oproti 4 kapkám veliký rozdíl
Myslím si, že tím přidáváním CO2 Vitalu ten lepší růst nebude.
Tak nenáročné rostlinky mám, ale tak to na to snad nemá takový vliv.
Pokud si přečtete tak i na návodu použití je, že se dávkuje maximálně 4kapky denně na sto litrů, a to ještě tak že se 4 kapky dává u hustě založených akvárií.
Myslím si, že výrobce dobře ví co a jak se má používat a v jakém množství. Pokud si přečtete recenze i na jiných webech, v Praze u pěstírny akvarijních rostlin dokonce porovnávali CO2 z flašky a CO2 vital... a světe div se, CO2 vital po 2 měsíčním používání měl lepší výsledky než z flašky.
Nikomu to tu nevnucuji, jen píši svůj pozitivní komentář s výrobkem.
Navíc v akva máš především nenáročné kytí. Taková limnophila, micranthemum micrathemoides, rotala rotundifolia atd jsou v klidu bez přidávání CO a hnojiv.
Za hrubost sveho vypoctu se omlouvam, mohu i jinak.
C5H8O2 => 60% uhliku (zaokrouhleno)
CO2 => 27% uhliku (zaokrouhleno)
Komu se to tedy nelibi, muze vynasobit vysledek 2.2x (zaokrouhleno), pokud si mysli, ze veskery pridany uhlik je vyuzitelny. Ja si to nemyslim, ale budiz, zhruba jako 2.6mg/l CO2 (zaokrouhleno). To ale dokaze lecktere akvarium i uplne samo z vlastni produkce.
EDIT: A to jeste blahosklonne pomijim, ze koncentraci CO2 se snazime drzet po cely den, kdezto ty tri kapky jsou jednou za den...
Někde je tu i přesnější výpočet ... miligram to nebude.
Ale je zajímavé, někomu to funguje, někomu ne. Já spadám spíš do toho ne.
3 kapky na 100l, jako nahrada CO2?Tak ja jdu pocitat
.
Kdyz budu chtit jednorazove zvednout CO2 o 20mg/l ve 100l vody, potrebuji k tomu 2g CO2, tedy pro predstavu zhruba litr plynneho CO2 pri atmosferickem tlaku. Uz ted je nekomu na tech trech kapkach neco divneho?
Ted jsem si to schvalne zkusil, odmeril, abych nekecal... potrebuji 25 kapek vody na 1ml. Glutaraldehyd muzeme povazovat za totez, ma temer stejnou hustotu jako voda (a nejaka takova chemikalie to bude).
Jedna kapka tedy plus minus autobus vazi 1/25g, tedy 0.04g, tri kapky 0.12g.
I kdyby veskera ta pridavana latka byla vyuzitelna stejne jako CO2, dosahnu jednorazovym pridanim tri kapek do 100l koncentraci 0.12g/100l=1.2mg/l, a to je proti pridavani CO2 jak jsme bezne zvykli naproste nic!
Bez urazky, chapu Tve nadseni nad rustem rostlin, ale ty rostliny Ti spis rostou dobre proto, ze je mas hodne rad, verim tomu vic nez temhle trem kapkam
.
Tak já používám CO2 vital už skoro 3 měsíce a můžu jenom doporučit. Od té doby co každý den dávám 3 kapky na 100 litrů denně, tak mi rostliny krásně rostou a jsou zelené.
To jsem s bombou CO2 nikdy neměl.
Navíc mi nerostou řasy, nebo spíš se minimalizuje jejich růst.
Nyní to došlo tak daleko, že jsem bombu od CO2 vyhodil a používám jenom CO2 vital, je to jednoduší.
POZOR na jednu věc: nesmí se předávkovat, je to opravdu dost znát. Jakmile se předávkuje akvárium tak se růst zastaví. Radši dávkovat o kapku méně než více !!
Jinak rostlinky rostou jak šílený, viz moje akva.
Starší reakce
Marceli mám o tom určitou představu, dělalo by se to nejspíš v laborce, doma to vůbec nechci mít, vždy bych donesl jen cca 500ml toho naředěného. Ale šlo mi právě o ty zkušenosti, třeba toxické výpary má kdejaká barva nebo ředidlo a každej se toho občas nadejchnul, ta míra se prostě špatně posuzuje. na poleptání to si dá člověk pozor, ale právě proto jsem se ptal na ty osobní zkušenosti. Určitě bych si mohl na zkoušku koupit hotovou lahvičku některého komerčního přípravku a v případě že to nebudu dlouhodobě používat, by mě to vyšlo i levněji, protože menší množství glutaraldehydu 25% než jeden litr se skoro nedá sehnat. Takže, když to nebudu používat, zbyde mi 17 litrů 1,5% roztoku, ale chci to prostě vyzkoušet. A ne že bych to v akvárku potřeboval, kytky mi jdou dobře, používám CO2 z lahve.
Jen doufám, že jsi četl bezpečnostní list (např.
www.pentachemicals.eu/… ), a víš o všech rizicích, která jsou s tím spojená. A také doufám, že máš k tomu svojemu pokusu odpovídající vybavení, a opravdu víš, co děláš.
0 21.11.2013 19:51 dudak [1893] předně bych chtěl říct že souhlasím s tím že glutaraldehyd je pěkné svinstvo....
Ale přesto mi to nedá a chtěl bych ho vyzkoušet. A protože si rád dělám věci sám, tak si to chci namíchat taky sám, přímo z glutaraldehydu. Nejde jenom o cenu, ale i o ten proces samotny, to objevování a následnou spokojenost se sebou samým. Nejlépe jde sehnat asi 25% vodný roztok, takže potom ještě naředit. Litr 1,5% glutaraldehydu by pak vycházel cca na 20Kč + cena destilky, kdybych to míchal do ní. Pokud by se to míchalo jen na kratší dobu, tak by to možná ani destilka bejt nemusela. Takže se chci zeptat, jestli s tím má někdo zkušenosti, jak s mícháním tak s přidáváním.
dik
Starší reakce
Jj, vím že je to tam napsané, ale nějak mi nedošlo, že ten mech je prostě tak blízko hladiny a aplikaci..takže dnes jsem ho ostříhala a Vital aplikuju v místě, kde žádný mech není.. holt není nad osobní zkušenost
To je známý fakt,že to likviduje mechy ve větší koncentraci,je to tu zmíněno krát.To žluté odstříhni a mech pojede normálně dál
Jsem idiot..CO2 vital sice hubí řasu (teda asi, prostě jí nepřibývá), ale nedělá dobře mechům..moje osobní zkušenost
. Asi jsem dělala chybu, že jsem ho vždycky aplikovala do jednoho místa.
Mám i bioflor, ale už jsem ho cca min 2 měsíce nepoužil. Nic to s rostlinkama nedělá. Jo, předávkoval jsem CO2 vital. moje chyba. S gluteraldehydem není radno si zahrávat.
To asi nebyl CO2 vital. Dávám minimálně měsíc každé ráno do 50 l krevetárka 2ml CO2 vital a naprosto bez problémů, jak cherryny, tak crystalky.
A mechy rostou jak zběsilé.
Mimochodem, železo jsem přidala také...a v pohodě.
Myslim si ze vital pokud jsi ho nepredavkoval rozhodne krevetky nezabil. Jeste mozna pokud jsi podle rataje nepouzil bioflor na podporu co2 aktiv kterej obsahuje zelezo...
Jseš si jistý že za to může Vital?
Jojo. I já jsem poznal, co to dokáže. Vyvraždilo mi to většinu krevetek.
No vidíš, já ho chápu přesně opačně - jako svinstvo, co spíše rozdýchají vyšší rostliny než ty nižší.
Starší reakce
Neřekl bych že je to zbytečné
Mně třeba riccii úplně ničí. - neroste. I při CO2 dáváš CO2 vital? Není to zbytečné?
Nevadí všem, pokud dáváš doporučené množství.. Já dávám denně dvojnásobné dávky a všechny mechy rostou.
Starší reakce
Rad si to prectu, zatim jsem to jen proletl o co jde, a nektere uvahy jsou mi tam dost povedome
.
Nevypátral jste jaké bakterie ho rozkládají?
Možná spíš než bubliny, tak byl to přepočítal i na mg/l. (vím, že je to zavádějící, ale jistě si pod tím víc lidí něco představí)
7 30.09.2013 10:47 MRP – glaraldehyd
Něco o glutaraldehydu jsem sepsal zde.
pmdd.mrp-cz.com/…
Budu rád, když to zkritizujete.
Starší reakce
Dávám cca 10 dní, což je příliš krátká doba na posouzení zda funguje.., nebo se projevuje něco jiného, každopádně od doby co přidávám mi rostlinky bublinkují jak o duši a zrychlil se růst..ovšem došlo i ke změně osvětlení (přidáno), takže to kidně může být světlem
1 21.09.2013 21:54 AcidBurnCZ S timto vyrobkem muzu jenom rict ze rostliny prosperuji a rostou. Kombinuju jeste s Bivojem. Do te doby kytky vubec nerostly. Nic jsem jineho nemenil.
Starší reakce
"Chemicky korektnější" mi přijde spíš takováto formulace: Snížením pH ("okyselením vody") se obsah celkového (anorganického) uhlíku nezvýší, jen se změní poměry jednotlivých složek ve prospěch volného CO2 na úkor (hydrogen)uhličitanů.
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 8
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 7932x