Neonka - rozmnožování, odchov
Zdravím. Kamarád si do 50ti litru poridil 20 neonek cervenych (mimin)
Privezl si je v nedeli a do úterka mu jich postupně 11 pochcipalo.
Akvarium uz ma sice zaběhlé ale pry neudelal zadny postupný prilivani vody do sáčku kvuli aklimatizace.
Proste ten sacek rovnou otocil do akvaria.
Je mozne, ze mu nektery neonky kvuli šoky z vody chcipnou treba az za 48 hodin ?
Ano, jiné akvárko nemám. Zarostlých koutků si tam najdou snad dost. Díky, nechám je tam a děj se vůle boží. Zkusím si o odchovu nastudovat víc
Tak já je nemám kvůli rozmnožování, ale tak když už se k tomu mají, tak bych jim ráda zajistila co nejlepší podmínky. Aby nebyly rybky frustrované z nevyžití, že jo
Jestli se jedná o ty modré z
rybicky.net/nadrze/30173 , klidně bych je tam nechal. Stačí zarostlý kout, kam se nedostanou ostatní obyvatelé a mohou se ti rozmnožit samy.
Množit modré neonky není tak jednoduché jako innesky a červené. Mnozí chovatelé si na nich "vylámali zuby".
Není to jen o vytíračce ale musíš mít tu správnou vodu a následně i živé krmení.
Jedna z mého hejna neonek, patrně samec, vytrvale odděluje jinou neonku, patrně samičku, od zbytku hejna. Předpokládám správně, že by se to rádo třelo? Mám tento párek zkusit přesunout do vytíračky? (kterou nemám, musela bych teprve zakoupit a založit)
Keď je stres, kľudne sa mi zhlukujú i rhodostomy s červenými neónkami, ale inak sa každá ryba fláka, kde sa jej zachce.
Ale z mojej skúsenosti - modré neónky sú výrazne plachejšie než červené. Zatiaľčo červené mi žerú z ruky, modré sa furt kdesi bežia schovať...
Občas spolu neplavou ani neonky stejného druhu, když se ničeho nebojej.
0 04.11.2017 15:48 Tomato Diky chlapy, ja som sa riadil podľa odporúčaní v akvaristike.
I voda filtrovaná a zdánlivě čistá může bejt jaksi kontaminovaná odpadníma látkama a pod. Ani teplota nemusí bejt tak úplně košér.
To že tam "prosperovali" rybky jinýho druhu mohlo bejt tím že jen víc vydrželi. To že dlouhodobě přežili nemusí znamenat že se měli fajn ale taky ne to že jim třeba podmínky vyhovovali a maj jiný nároky. Takže první věc výměna vody, věc druhá optimalizace teploty. Pak číst a hlavně to nevzdávat. Počet a velikost akva upravíš až nastuduješ. Číst, číst a přemýšlet. Venca
Aby se předešlo spekulacím bylo by vhodné zřídit prezenatci předmětný nádrže, uvést co nejvíce pravdivých údajů a jistě se společně řešení dobereme. Jinak bez ohledu na probíhající mytí hlavy bych vyměnil polovinu vody v nádrži, tak nějak tuším ten problém i jinde než jenom v té teplotě.
Souhlasím s rozměry i teplotou. Když mi nedávno odešly pojistky, neonky (byť teda modré) nesly pokles teploty jen těžce, jsou to tropické malé rybky, náchylné ke změnám. Další věcí je ten rozměr, kde je lepší mít širší akvárko, což 50 litrů moc nesplňuje. :/
A pokapú aj té ostatné...
Problém je v tom, že chcíply na podchlazení. Ještě se k tomu mohl přidat stres z přepravy. To je takový problém, prvně si něco o té rybě přečíst? Je to tady na zlatém podnose... Podle zdejšího atlasu je minimální doporučená teplota 24°C. Tuhle teplotu máš v pokoji i přes noc? Kromě toho, je jim tohle akvárium malé a měly by být ve větším počtu. Pořid topítko a vyber si tam vhodnější ryby.
0 04.11.2017 07:33 Tomato – Neonky po kúpe pokapali
Včera som kúpil do 50 litrového akvárka 8 neoniek červených (neoniek pravých). Dnes ráno ich je len 5. Voda nie je ohrievaná, je izbovej teploty. Pôvodne v akvárku spokojne žili malé druhy tetier, nuž prišiel ich čas a teraz ich spočítam na jednej ruke + prísavníky a coridoras, tak som to chcel nejako oživiť. Prečo umreli nové neonky? V čom je problém? Voda je filtrovaná a okysličovaná. Viem že neonky majú žiť vo veľkých skupinách, tak mám dokúpiť alebo aj tie pokapú vrátane tých piatich čo žijú? Beriem každú radu aj kritiku čo robím zle. Ďakujem.
A ak dokúpiť, koľko?
Jsou prakticky jen dvě možnosti. Buďto je nemocná nebo přežraná. Zvláště krmíš-li sušeným. Za dva dna bude jasno.
Právě ze je krásná... zbarvení má výraznější
Než ostatní... To mi právě nesedi...
Utratit, není to drahá ryba.
Jestli máte nějakou menší nádrž, vzal bych ji do karantény. Její chování v dalších dnech by mohlo pomoci budoucím chovatelům, byť se možná bude, chudinka, trápit. Jak je na tom s pigmentem?
Tak já nevím... Má to bříško takhle 'vypoukle,, jen jedna z 10.. 2 mají taky takové větší bříško... jenže se třpytí..
Co myslite? Utratit?
Nejsem expert a nemám s tím zkušenosti, ale než jsem pořizoval neonky, něco podobného jsem viděl jak tady na Rybičkách, tak na zahraničních webech, přičemž verdikt byl "nemoc" (či zkrátka napadení rybky). Většinou byla popisována taková bílá tečka, obalená váčkem, lehce pod kůží, víceméně oddělená od vnitřností rybky.
EDIT: Teď jsem našel něco na Rybičkách, ale to vypadá přímo odděleno od těla, jako krupička, což je něco jiného.
rybicky.net/forum/14357-neonka-nemoc…
www.fishforums.net/… Počkej si, co ti odpoví někdo další, já mám jasno.
Ne, je nemocná, pošli jí na druhej břeh.
0 27.10.2017 18:02 Dejwik – Tak to nevím
Dobrý den...
Chci se zeptat je tato Neonka ''těhotná,,
Právě proto se tu ptám. Každopádně díky za rady, nebudu tolik zklamaný, až to nevyjde.
No, je zřejmé, že netušíš o čem to je
Tak to vyzkoušej ...
Ne, ale chci je namnožit, aby jich ve společenské nádrži bylo víc. Kdybych měl množit parmičky (či jiné rybky), pak asi jen z důvodu odprodeje. No a kdybych si je měl přikupovat, ochudím se o zkušenost.
Nerozumím? Ty máš představu, že se ti to namnoží ve společenské nádrži? ... no nic ...
No jo, to bych musel mít další akvárium, jelikož větší rybky by mi nesedly ke krevetkám. Že to nebude procházka růžovou zahradou - s tím se počítá.
Pamatuju, když jsem sadil Hemianthus, a on nějak nerostl. A když začal růst, tak vyplaval na hladinu. Pořádně se chytil až po dvou měsících.
No nejspíše nezkazis nic ... ale nejspíše také nic neodchovas ... to fakt není o rybickách, které se druhý den rozplavou a budeš je krmit umělým krmivem z obchodu ...
Už obyčejné neonky nejsou pro začátečníka, natož modré ...
Zkus něco z jednodušších teter nebo parmiček, ušetřit si zklamání ... v šesti letech také nejdeš rovnou na VS
Ano, máš pravdu, kromě živorodek a krevetek, které se množí samy, jsem nikdy nic neodchovával. Otázkou je, co vlastně zkazím, když se odchov nebude dařit? Mám akorát razborky, Otíky, neonky (modré) a živorodky. O další živorodky moc nestojím, mám je v malém akvárku, kde se i tak množí víc, než bych chtěl.
Třeba jim vadil ten šok kompletní výměny vody. Každopádně času (i pokusů) dost. Posbírám, co se dá, a v prosinci bych začal s prvními páry. Teď asi dořešit tu vodu.
Jenže původní dotaz mi připadá asi tak, že se chce pustit do odchovu někdo, kdo neodchoval ani klasické neonky ... ale možná jsem to nepochopil?
Vidím u něj věk 20 let ... akvarista chvíli ...
Jj, já to psal v tom vymazaném příspěvku. Zkusil jsem je dobře krmit a pak jim během 14ti dnů zvyšoval NO3 až jsem se o ně bál,pak jim komplet vodu vyměnil za luxusně namíchanou provzdušněnou vodičku. Tak nějak by to mělo fungovat. Ale ne u mě. Možná jsem jenom měl už zatvrdlé kusy, nevím. Každopádně většinou se jedná o náhodný odchov a málokdo to zvládnul.
motýlek napsal: Modré jsem nemnozil, ale podle klasické neonky...
To teda rozhodne nie je to isté...a ani podobné. Modrá je modrá a klasická je klasická. Modrá je iný level...
Modré jsem nemnozil, ale podle klasické neonky: voda ideálně destilka (ovšem ne technicka - i když možná bys měl štěstí), zastínění mysleno spíše nepouštět přímé světlo, ale dle toho, co jsem viděl u kamaráda profika ani tohle neřeší a má vytiracky nahoře pod skleněnou střechou ...
Rošt a supercistota, a připravit artemky ...
Zdravím všechny.
Do budoucna bych si rád namnožil neonky modré, tak tu o nich pročítám všechno možné. Momentálně mi asi dva týdny plavou v nádrži, takže je ještě dost času na studium. Každopádně mi není zrovna jasné, co znamená "zastínit akvárium"? Znamená to tlumit osvětlení, nebo jej vyloženě i zastínit před okolním světlem?
Další věcí je voda - je k tomu použitelná třeba balená pramenitá voda (kojenecká voda)? Neboli jinak - měřil tu někdo konduktivitu a další parametry nějaké takové vody?
Dej jim čas, oni si to vomrknou a rychle vyhodnotí situaci.
To by šlo. Mam doma navíc ty prisavky s kroužkem takže to dnes zkusím spáchat. Díky za nápad.
Ty přísavky jsou výborná věc.Já je používám pro egerii densu,z které jsem jejich pomocí vlastně udělal "plovoučku",která nikam neodplave.Krásně rozbíjí hladinu a rybky pod ní velmi rády plavou.
Koukal jsem, že máš rampu, tak můžeš růžkatec připevnit k ní. Akorát jsou naprd gumičky, já používal kroužky z černé smršťovačky smrštěné tak, aby nebyla napevno na rampě.
rybicky.net/fotogalerie.php… Teď už tam růžkatec nemám, ale mám do přísavky (s takouvou tou hvězdičkou prostřed kroužku) zapíchnuté nějaké ludwigie a za kořen přichycený kosokvět. Neonky jezdí po celém akvárku, jen se nehejnují.
Aby to šlo zakrýt jen hladinovkou tak bych musel stáhnout průtok na filtru. Ale na něj nesáhnu. Takže budu muset upravit proud na vytoku. Stonkovky rostou pěkně, ale ještě to nějaký patek potrvá.
Díky za návod uvidime co se podaří. V nejhorším si neonky ještě chvíli pobudou vzadu. Doufam, že se jim tam nezalibí a nebude to napořád.
Já, jakmile udělám nějaký větší prostřih, sundám hodně stonkovek z hladiny, tak ucuknou hezky pěkně do rohu a dělají bubáky do doby než to hezky doroste.
Takže je to asi jasné, zkusim to doma nějak poladit a ten ruzkatec ukecat, aby zakryl část hladiny.
No ze svých zkušeností vím, že ta přistíněná hladina je u nich velmi důležitým faktorem celoakváriového pohybu.
V sobotu jsem do své 54l vypustil první várku neonek modrých (13 ks), viz prezentace. Zatím se mě drží u zadní stěny, kde je hodně rostlin a dopředu se podívají jen vyjímečně, většinou na krmení, nebo přijede nějaký průzkum v počtu 3 rybek.
Pokud bude vše OK tak za týden jejich počet zdvojnásobím.
Pokud jsem pochopil vše správně, tak se mě vzadu drží protože:
- je jich málo
- nemám zatím zarostlou (rozbitou)hladinu
Průšvih je v tom, že mě výstup filtru plovoučky zatlačí na jednu stranu AQ a stonkovky zatím teprve rostou a bude to nějakou dobu trvat, než dosáhnou hladiny a částečně jí zastíní.
Je šance, že až jich bude víc tak se přestanou tolik bát té volné hladiny?
Nebo je nějaký fígl jak ty neonky ukecat, aby se nezdržovali vzadu?
-odpovědi, jsou v dostatečné míře o par příspěvků dole
-
Neonka není živorodka. Přečti si o nich něco v atlase.
Ahojky ,mam cca 15kusu neonek cervenych u tercovcu ... Hledim na ne a jedna neonka je pekelne kulata
chci se zeptat zda ji mam odlovit do druheho akva a zkusit zda to vyjde ,jakou ji nachystat vedle teplotu a zda ji pripadne s poterem nechat nebo nasledne vratit zpet .. Dekuji
Ptal jsem se proto, že třeba espejky, i když jsou chovné ryby spolu, tak ony spolu laškujou, samice slibuje jako že dneska by to šlo, ale stejně se nikdy nevytřou,
Takhle nějak to laicky chápu taky... A dá se tomu rozumět, lidi to mají obdobné...
Díky, díky.
ony už se mi vytírají, i plavou, vodu jsem doladil, schopné ryby konečně vybral.
Ptal jsem se proto, že třeba espejky, i když jsou chovné ryby spolu, tak ony spolu laškujou, samice slibuje jako že dneska by to šlo, ale stejně se nikdy nevytřou, samice vždycky na poslední chvilku ucukne z objetí. Klidně týden v kuse. Pak jim ale přitopím a samice už neucuknou a podrží, jikry se sypou.Takže dokud není dost teplo, netřou se.
Je ale fakt, že pokud jsem držel samce a samice odděleně, tak se vytřely do hodiny poté co jsem je dal do vytíračky a zatopil.Žádný stres z přelovení, byly nadržené a šlo to hned. Když ale před třením nebyly samostatně, tak první den ve vytíračce byly rybky vystreslé a třely se až druhý den.
-Vývojová voda -zhruba
-pH 6,5–6,7
-teplota 24 °C
-uhličitanová tvrdost - asi 0.1°N -0,3 °N
-celková tvrdost- 1°N - 3°N
-vodivost,tady budeš muset trochu zkoušet mezi 10 až 25 μS/cm
-v podstatě nejde o to že ti někdo nechce pomoci ,prostě neexistuje jednotný návod na odchov,každý to má jinak.
-jde o to ,že každá ryba projde určitým cyklem vývoje v určité vodě,od toho se musí odvíjet i odchov
-proto jiné parametry budou v Praze ,proti Brnu nebo Ostravě, vždy se budou hodnotově lišit ve všech hodnotách
-vytřou se ti v 26°C ,ale je lepší je nechat vytřít při těch 24°C
-
Nejsem zkušený neonkář, ale pár jsem jich odchoval...
Podle mě to rozdělení samců a samic je podobný impulz, jako vyměnit vodu cichlidě o dva stupně chladnější. Vyčetl jsem, že se to tak dělá a vyzkoušel. Tření se dostavilo téměř hned.
Také se to dá chápat, jako tření "na povel". Když budou spolu pořád, tak se budou třít kdykoli budou chtít oni a ty to nepodchytíš...
Víc ti k tomu neřeknu, neb nevím... Možná je to blbost, ale když nikdo nic neřekl.......
150 neonek v šedesáti litrech už jsem měl a fakt to chtělo každodenní údržbu.
Pepan napsal: To vím, že jsou příbuzné. Obojí jsou to tetrovité. A to chňapání ve zhoršených podmínkách u piraní je pochopitelné.Souvisí to s nárůstem dusičnanů ve vodě. Asi jsem nikdy v akvárku neměl tak katastrofální podmínky.
Neměl tak katatastrofální podmínky s piraněmi, anebo neměl 2000 neonek ve 200 litrech...s jednodenním výpadkem v údržbě.... to je pak efekt skoro stejný
0 02.12.2016 17:13 - Dalšia vec náhleho úmrtia môže byť osmotický tlak.
To vím, že jsou příbuzné. Obojí jsou to tetrovité. A to chňapání ve zhoršených podmínkách u piraní je pochopitelné.Souvisí to s nárůstem dusičnanů ve vodě. Když jim v domovině poklesne voda v laguně, všechny by nepřežily. Tak přežijí ty agresivnější a ty slabší těm silnějším ještě poslouží za potravu. Ale u neonek jsem to fakt nikdy nepozoroval. Asi jsem nikdy v akvárku neměl tak katastrofální podmínky.
Pepan napsal: Neonky jsou, podle mě, celkem mírumilovné ryby. Chápal bych budování hierarchie třeba u piraní, nebo u cichlid, ale u neonek jsem to nikdy nepozoroval a to je chovám, s přestávkami, asi 40 let. Pokud začnou některé z hejna popadávat několik dní po vpuštění do nového akvárka, spíše bych pátral v podmínkách za kterých v tom akváriu žijí. Může se stát, že podmínky ve Vašem akváriu jsou podstatně horší než v tom původním a slabší kusy to prostě nedají a padnou.
No když se to teda bude přesunovat, tak ještě něco přihodím...
Neonky jsou s piraněmi docela dost příbuzné na to, aby se projevovaly stejně (samozřejmě úměrně jejich velikosti)... to na úvod. Ale velká pravda je v těch horších podmínách v akváriu... Agresivita dosud "mírumilovných" piraní se prudce zvýší při nárůstu dusíků... u neonek je to stejné... Zhoršení podmínek u nich s sebou přinese třeba bakterku a dojde k poškození ocásku... No a ejhle... v tu chvíli se ty ještě nepostižené sápou po těch "načatých" a už to jde rychle...
Taky jsem se nad tím úmrtím pozastavila, ale Majosk v jiném tématu doznal, že ryby dal do nezaběhlého akvária. No, a pak to opravdu může připadat normální, že pokud se vypustí 10 - 12 neonek do nezaběhlého akvária, tak nejslabší kusy umřou
Neonky jsou, podle mě, celkem mírumilovné ryby. Chápal bych budování hierarchie třeba u piraní, nebo u cichlid, ale u neonek jsem to nikdy nepozoroval a to je chovám, s přestávkami, asi 40 let. Pokud začnou některé z hejna popadávat několik dní po vpuštění do nového akvárka, spíše bych pátral v podmínkách za kterých v tom akváriu žijí. Může se stát, že podmínky ve Vašem akváriu jsou podstatně horší než v tom původním a slabší kusy to prostě nedají a padnou.
Zaujmavé.Ja som kúpil 20ks a stále mám 20ks.Nikdy mi žiadna neonka privezená z predajne nepadla.
Buďte v klidu, někdy to hloupost fakt být nemusí, naopak trefa do černého. Mnohé chovy jsou tím dokonce dobře poznat...
Budování hierarchie v hejnu. Pokud jsou v akváriu s rybami stejné velikosti (a tudíž se necítí být ohroženy), začnou se věnovat budování sociální struktury hejna.
Jde tedy jen o mou úvahu, založenou na zkušenostech vlastních i vyčtených. Pokud sem plácnul hloupost, no, co už.
majosk napsal: Tie neonky to je normálne, ak kúpiš 10-12 kusov za 5 dní tie najslabšie pôjdu. Nemusia mať ani chorobu, je to tak.
Proč?
Tie neonky to je normálne, ak kúpiš 10-12 kusov za 5 dní tie najslabšie pôjdu. Nemusia mať ani chorobu, je to tak.
- Gold-tmavé oko-barevná forma
- albino Gold- zmena oční pigmentace a zbarvení ve vztahu k albinismu-geneticky odlišné od původní barevné formy Gold,vzniká tak-albino forma
- vše je postaveno na genetice,kdy je v základu potlačena-redukce zbarvení a nejedná se tak přímo o albinismus -
-jednoduchá forma vysvětlení
To se mi moc nezdá. Nevím, jak to mají s albionismem zrovna neonky, třeba se pletu, ale albín by neměl mít modré oko...
Takže ta to zřejmě nebude...
Pak je otazkou, lze li u nas sehnat take zlate zbarvena zlata neonka...
No vyborne, blue-eyed albino tetra, pisou tady u uplne stejne neonky
bubblesaquarium.com/…
A na dalsich strankach je uplne ta stejna psana jako gold neon fish. Tim padem muzu byt v klidu, pac jednak takto vypadat maji a nic jim nechybi, ze by byly zbarvene kvuli tomu. tyhle rybky nezezlatnou nikdy
tak fajn, dobrali jsme se podnetnou diskuzi k fajn vysledku, muzu byt klidna.. diky moc
Lucianetta napsala: Hlavně ale, neonka zlatá podle fotek NEMÁ modré oko, tak jak mají ty naše. ...........
Podle kterých fotek? Zde v atlasu je jedna a tam ta duhovka má trochu modré a když klikneš na google
images.google.cz/…
Hlavně ale, neonka zlatá podle fotek NEMÁ modré oko, tak jak mají ty naše. Takže spíš se osobně přikláním k tomu, že to tak úplně zlatá neonka nebude... že to bude buď špatný chov, nebo úplně nějaký mix. Kukněte na tu fotku, sice není kvalitní, ale je to vidět.
A nebarví ti tam jenom ten kořen? To dno mě nepříjde nějak na levačku.
no, bohužel pouští. Dno je ze 2 materiálů - ten spodní je OK, ale to vrchní hnědé, měl být křemičitý štěrk hnědý, ale jeví se spíš jako obyč. bílé asi křemičité dno.
A tak zarazilo mě to, zvlášť, když mělo jít o křemičitý štěrk, který by barvu pouštět neměl (mé předchozí zkušenosti s Flexiobklady a vždy vše OK). Naštěstí ho tam není moc, podklad je jiný, to hnědé je jen nahoře. V plánu je výměna tu toho, ale není to operace na hodinu a tolik času momentálně nemám :( Zatím se aspoň snažíme o pravidelnou výměnu vody, ke které máme o důvod víc, no.
Tobě nepřipadá divné že ti dno pouští barvu.
Dnem to nebude, to bylo hnědé (pravda, postupně začíná ta hnědá lézt dolů a je to takový "mix" bílé a hnědé, ale světlé nebude. Možná že toho světla bude víc, to je pravda... zkusím částečně zastínit. Zase ale nemůžu nějak moc, kvůli rostlinám. Tam, kde by to nemuselo vadit, zkusím a uvidíme. Zajímavý tip, díky
Romane, už jsou i teplé bílé, je to teď cca 50:50. Ty studené byly od polského obchodníka a začaly nějak odcházet
Neonky vypadají stejně pod oběma druhy světel. Ale úvaha super
V prezentaci se píše "vše studená bílá" tedy u osvětlení a zde bych viděl možnou příčinu toho proč ryby vypadají jak vypadají. Ta porovnávací fotka ze zdejšího atlasu je pod teplou bílou, tedy si dovoluji odhadovat.
Jenom tak přemýšlím nahlas.Moc světla,nebo moc světlé dno.
Zdravím, mám dotaz k neonce zlaté. Nakoupili jsme do našeho akvária 40 kousků těchto krasavic, které máme s dalšími 40 neonkami červenými a 10 skalárami. Rybky se mi zdají v pořádku, čilé, aktivní. Na akvaburze, odkud je máme, byly takové spíše bílé než zlaté, ale přikládala jsem to stresu, ani jiné ryby nebyly úplně perfektně vybarvené. Nicméně rybky jsou i po několika týdnech u nás úplně stejně zbarvené, mají bílou barvu s nádechem do růžové, horní část je hooodně světloučko modrá. Oči mají modré taky. Tak nevím, je to nějaká jiná varieta neonky zlaté (nebo úplně jiná rybka) a do zlaté už se nevybarví, nebo je možné, že se vybarví časem? Nebo to může značit nepohodu neonek? Všechny ale vypadají stejně, žádná není zbarvená jinak, drží se v hejnu s červenými, jsou opravdu stejně aktivní, přijímají potravu, jsou bez viditelného projevu jakékoliv nemoci..
0 27.05.2016 20:59 wdenda [14] Dobrý den,
Chci se zeptat zda je normální, že některá z neonek může být agresivnější a bojovat s jinými? Nebo zda je to signál, že je něco špatně?
Předem děkuji
Jistě. Proč by nebyl
Ahoj! Mam modré neonky. Je pro ne vhodny i Grindal? Diky za pomoc, radu.
jinak co se týká hejna - tak ideální je tak třicet kousků ...
teď zrovna jsem se do neonek pustil - dal jsem do 2.5 litru čisté destilky 2 páry - vytřely se oba, ani jedna zaplísněná jikra (rošt, jávský mech - ten po vytření celý ven a 1 kapka acriflavinu) ... trochu jsem podcenil artemku, tak jsem poprvé dal dva dny starou a už to bylo pro hodně potěru velké - takže přežilo jen to větší - čili přírodní výběr - tak trochu
...
dnes plavou týden a jsou v pohodě - už je vyměněna určitě všechna voda za převařenou vodovodní ... měním už skoro 1.5 litru každý večer ...
romant napsal: 1+1.
Zcela jistě 2 kluci a jedna holka. A do dvaceti litrů klidně hejnko ve stejném poměru na koši...
To je jasný...
0 24.12.2015 13:26 JoKa – žádost
A zároveň byvh požádal o rozdělení tohoto vlákna. V názvu je choc a rozmnožování. Teď jsem to pročetl celé a k odchovu jsem od 2014 nenašel nic a ve 2013 dva příspěvky... Navrhuji rozdělit na chov a těch pár řádek k odchovu neonky přesunout do tetra odchov...
Ok, díky.
A jak je mým zvykem jedna doplňující.
Samice mladá a kulatá, plná a samec trošku starší, ale ne úplně starý, že??
0 24.12.2015 12:32 JoKa – kolik samců, kolik ženských...
Kolik pravých neonek dát do 20l připravené na výtěr, respektive kombinaci kluk holka? T.Císařských jsem dával 2 holky a jeden kluk a fungovalo to. Bude u neonek vhodná ta samá kombinace, nebo dám víc samců? Co myslíte?? Loni když napadl sníh jsem zkoušel 1+2 holky a něco jsem odchoval, ale nebylo to ideální. Teď mám připravené vytíračky tři a k dispozici 60 připravených ryb. Tak kolik je ideální do tření dát??
0 03.12.2015 10:01 mia Dobry den,chci se zeptat zda na rozmnozovani NEONKY CERVENE staci obycejna destilovana voda z drogerie???
nevadí, aj tak ďakujem
na to ti ja neviem odpovedat
mohlo to spôsobiť pH, ktoré mám 7,5?
ja som mal teraz v akva az 31 stupnov a neonky v pohode, takze teplotou by to nemalo byt. Bud podmienky v akva zle alebo si zle nakupila...
To aj ja najprv. Ale našla som mŕtvoly, ktoré plávali na hladine.
Podezříval bych toho trnovce.
Ahoj,
dala som si do svojej nádrže Nugetárium 10ks neóniek červených a plánovala som pridať modrých ešte 20ks. Lenže do dvoch dní mi ostali 3ks. Akvárko je stabilné, jediný výkyv bol teplota, ktorá bola v týchto horúčavách okolo 30. Je to dôvod prečo uhynuli?
ďakujem
Já používám granulky např. sera granulat menu, sera vipagran, Dajana Neon tetra mini gran nebo krmiva SAK vhodné zrnitosti.
A dať im hlavne viac času
Čiže neviem, teraz liečiť a nikomu sa nesnažiť nič darovať.
cize nie su prelaknute z ostatnych ryb? mam to doceka huste ale momentalne pre chorobu ich neviem ani predst ani darovat
Zaměř se na vodu, tahle kombinace je vždycky o zvýšený hygieně, tak aby se stíhalo zpracovávat to co živorodky vyprodukují a to jak filtrací, rostlinama, tak hadicí s odkalovacím zvonem.
Když oni jich víc neměli
... a nechtěl jsem je tam zas nechávat, protože by je určitě ještě někdo rozdělil ... tak budu schánět dál, třeba zas něco objevim a doplnim
Dřív se ke mně dostaly pouze dvě černý neonky a byly v pohodě (= plavaly spolu klidně po celý nádrži hned od začátku) ...
Těch 6 je opravdu málo, když přidáš dalších 20, situace se změní, tedy v té partě určitě. Přidal bych i výluh.
Přijde mi, že jsou i po zhasnutí furt jen pospolu na jednom místě. Osvětlení není určitě silné. Tak snad si musí jen zvyknout, no ...
když je akva zhaslé, tak jsou taky takoví plašani? U mě se moc necítily pod silným světlem.
Předpokládám že je máš v té stovce a tipoval bych si na tu malou partu, ale nechal bych tomu čas, oni se i tak otrkají.
0 18.04.2015 08:22 odikcz [129] V akvaristice jsem koupil
rybicky.net/atlasryb/neonka_modra. Aspoň doufám, že to je ona, neměli tam k nim žádný popis a bylo tam jenom 6 kousků (dle atlasu chtějí minimálně 10).
A teď problém: vůbec neplavou po nádrži. Celá skupinka se drží po hromadě vždycky v nějakém koutě nebo pod kořenem. Jenom při krmení začnou plavat (spíš lítat jak zběsilí
). Je to normální a časem si zvyknou? Nebo je to tím, že je jich málo? Nebo je to něčím jiným?
0 18.03.2015 14:11 Matouš Jirásek – Neonka: Jak poznat samce a jak samičku.
Dobrý den. Chtěl bych nechat pářit neonky ale nevíc jedinou věc jednu z nejhlavnějších jak rozeznám samečka od samičky.
www.brokl.ic.cz/…
Informacím,z těchto stránek,múžeš určitě důvěřovat.Pana Brokla znám osobně velmi dlouho a neznám většího machra na Neonky.
0 07.05.2014 19:33 acik [416] zdravím,chtěl jsem se zeptat,pokouším se získat pár informací s odchovem neonek červených a docela mě překvapuji rozdílné informace
tohle napsáno na nejmenovaném webu:
Do vytíraček naléváme vodu dobře stabilizovanou kyselou "kořínkovou" rašelinou a na požadovanou hodnotu pH 5 voda: Teplota vody ve vytíračkách by měla být okolo 27-28°C
a v článku zde na rybičkách:
Vývojová voda je 6,6 pH o teplotě 23 až 24°C. Po uplynutí 6 až 7 dnů
jak to tedy prosím je? věděl by někdo?
No já teda upřímně řečeno také ne, proto jsem reagoval, jak jsem reagoval...
Tak děkuju za rady
s jedním chovatelem si píši ale bohužel nemůže pochopit parametry mé vody a myslí si, že si vymýšlím.
My starci máme jednoduchou metodu, jak odstranit trápení. Když to nejde, je lepší se na to v....t.
Druhou možností je, že se pokusíte opít někoho z významných českých neonkářů, a ten vám pod vlivem alkoholu vykecá svůj recept...Ovšem obávám se, že s ohledem na jejich věk, s tím související zdravotní stav a vztah k alkoholu, to nebudete mít lehké.
Tím se netrap. Množit neonky není jen tak. Buď je přežraná nebo nemocná. Dej fotku ať se může to druhé vyloučit a jinak to nech koňovi.
0 27.01.2014 12:59 Kájinka – Neonka
Ahoj potřebovala bych poradit mám své první Neonky Obecné,ale když jsem si je jednou prohlížela viděla jsem ,že ta jedna je nějaká tlustá a připadala mi březí tak jsem se dívala na internetu jak vypadá březí neonka a vypadala stejně jenomže nevím jak si to ověřit. Moc toho nevím tak bych prosím potřebovala poradit.
0 25.01.2014 20:52 Uno – Reverzni osmoza
Lidi prosím o radu. Mám se při tření neonek zaměřit na měření tvrdosti, nebo vodivosti? Jak jsem zde pročetl každej řeší něco jiného. Kolega v práci vždy mluví o vodivosti.......
Děkuju za tip, ale už jsem to objednal z fichema.cz, na kterou byl odkaz výše.
Problém by to mohol byť.
1.Poštovné
2.Kyselina sa predáva v skle a na tak dlhú trasu aj pri dobrom zabalení by to nemuselo dopadnúť najlepšie.
Tu máš zoznam niekoľko firiem v CZ.Stačí si to obvolať a zistiť kde to predajú i tebe.
www.firmy.cz/…
Aj keď je to často veľkoobchod,vždy sa nájde ústretový človek.Ak povieš,že ti ide len o pár fliaš pre potreby akvaristiky,myslím nebude problém.
Alebo skús kontaktovať Eurošarm.
v pohodě dík, ale nechat si to posílat z SK nebudu, doufám, že vše dobrý?
Ok takže ak chceš pri rozmnožovaní neoniek použiť Kyselinu fosforečnú,môžeš si ju kúpiť tu:
www.ucebne-pomocky.sk/…
(i ja mám doma presne odtiaľ - učebné pomôcky.sk
)
Já také neříkám, že to funguje, ale pokud to nezkusím, tak to nezjistím! Zkusím to co to udělá a do odpadu to můžu nalít vždycky. Jinak tu k. fosforečnou objednám na odkazu výše a je to!
Co mu funguje na tlamovce, nemusí fungovat na neonky. A myslím dokonce nebude fungovat na neonky.
Ja len ohľadne tej kyseliny fosforečnej.Kupujem ju v školských potrebách.Úplne v pohode,bez IČA či DIČa.
nepřeklikl. No pokud si správně pamatuji ze zš a střední tak NaOH je hydroxid sodný = louh a bylo mi napsáno, že mám použít buď NaOH nebo KOH
Promin, ale teraristy jsem se neptal, ano rybiček a to specialista na tlamíky, poradil že to mám použít na zvedání Ph, aniž by mi stoupala uhličitanová tvrdost. samozřejmě roztok a to velmi opatrně.
Odkaz bol daný na kys.fosforečnú.Zrejme len zle naklikol odkaz.
Luh by teda riadne prebublal akvárko,to máš pravdu.
Nemám ani ičo ani dičo.
stupi napsal: co tohle? www.fichema.cz/… to hle mi bylo doporučeno přímo chovatelem, ...
Tohle je vražda na vodu zcela tutová! Chovatel, chovatel...
rybiček?
...no nevím...louh na neonky, to jsem fakt ještě neslyšel...
Taky ti za něj děkuju, doufal jsem, že tu poblíž něco seženu, ale marně a když tak to prodávají jen firmám, jak jsem již psal, nebo spíše jen lidem s ičem a dičem.
Ano ano.Ja keby som dal svoj odkaz tak ani neuveríš
Hľadáte na nesprávnom mieste.
Úplne jednoducho sa dá objednať i Vám ju pošlú.Samozrejme ak nepotrebujete Doslova bandasku či demižón.
Kyselina fosforečná 6,80 za liter.
Ba i v tom odkaze ju majú a dokonca za menej.
www.fichema.cz/… 0 15.01.2014 20:55 stupi [-84] - Miniakvária co tohle?
www.fichema.cz/… to hle mi bylo doporučeno přímo chovatelem, akorát tedy nevím, jak silný roztok
já takovej antichemik
to tam rovnou můžu nasypat krtka a je to je to na stejným principu, ne-li to samé
Ale ne každý jí pošle ,spousta má osobní odběr
Kyselina fosforečná sa dá objednať na nete.
To se najezdíš
ona se moc neprodává,úspěšnější budeš u zahradníků oni prodávají 40%.
Z tama ji mám. A třeba i jednotlivé složky hnojiva a lecitin do krmiva.
Mám dojem,že to přebaluje i několik akvaristických firem.
Platí že v drogerii...třeba...
Jen dotaz pánové, kde bych tu kyselinu tedy mohl sehnat a v jaké koncentraci? Tuším, že jsem někde četl, že se dá sehnat v drogerii, ale nikdy jsem neměl potřebu to ověřovat. Nechci jí do společenského akva, ale pouze k výtěru, abych snížil uhličitanovou tvrdost, jelikož převařování mi moc nepomohlo a snížilo se to max o 1°
No vidíš.Po 30 letech co mám rybičky jsem zase o něco chytřejší.
finnnp napsal: Na tom něco určitě bude.Já se kyselině také radši vyhýbám.Párkrát jsem i popálil ryby.Někdy se mě ovšem stalo,že v koskách z párem Terčovců po použití kyseliny se mě začala kalit voda.Třeba to bylo tím co jsi psal.
Nikoliv třeba...zcela jistě...
Kyselé prostředí nitrifikačním bakteriím nesvědčí, tím bych si myslel že se to vysvětluje.
Na tom něco určitě bude.Já se kyselině také radši vyhýbám.Párkrát jsem i popálil ryby.Někdy se mě ovšem stalo,že v koskách z párem Terčovců po použití kyseliny se mě začala kalit voda.Třeba to bylo tím co jsi psal.
MichoCZ napsal: Já mám třeba dost tvrdou vodu, takže dávám 1:10 s RO. Potom přidávám trošku kyseliny fosforečné. Stačí fakt jen mokrá špejle a uhličitany letí dolů a pH je někde kolem 6,3-6,5. Fosforečná je prý pro tetrovité ryby vhodná i když myslím "0" mi radil šťavelovou.
Já mám také hodně tvrdou vodu...hodně moc tvrdou vodu...
A k těm radám s kyselinou dodám jednu dost důležitou informaci, která myslím zatím zmíněná nebyla...Všechny!!! kyseliny hýbou z bakteriálním složením, ale i chemickým složením vstupní vody či vody v akváriu. Bakterie vraždí (povětšinou ty které nechceme), s dalšími prvky reagují. I ve stopovém množství.
Sice jsem si to myslel, ale raději jsem to konzultoval s kolegou, o němž vím, že je báječný "akvachemik". Takže pak se také z filtrů může valit oblak mikromrtvol...Občas jsem s kyselinami také pracoval, ale nějakých výrazných úspěchů jsem nedosahoval, tak jsem přestal....Nyní s nimi maximálně myji sanytr...
V jákém intervalu je třeš?
to je supr! No já tu měřil a měl jsem DGH 20° a DKH jsem u 10° přestal měřit
A nebo jsi pojď vodu na Neonky přijít natočit ke mě domu z kohoutku.Dneska mě teklo CT 4 °dGH, UT 1 °dKH, pH 6,7.Pro někoho by byla perfektní.Pro mne je můj kohoutek noční můra.Přivaděč Přísečnice jih.Jedna z nejměkčích vod u nás.
Díky, mě jde spíš o to jak zvednout Ph, aniž by stouply KH. Takže jestli jsem to pochopil správně na ph přidat kohoutkovou a k. fosforečnou srazit KH? Ta kyselina se dá myslím koupit někde v drogérii že? Nebo to byla nějaká jiná?
RO voda s destilkou nemá smysl. Z RO by voda měla být spíš neutrální, ale testy ji měří mírně do kysela a hodnoty uhličitanů i celkové tvrdosti by se měli blížit nule. Spíš zkus přidat obyčejnou vodovodní vodu v minimálním poměru. Já mám třeba dost tvrdou vodu, takže dávám 1:10 s RO. Potom přidávám trošku kyseliny fosforečné. Stačí fakt jen mokrá špejle a uhličitany letí dolů a pH je někde kolem 6,3-6,5. Fosforečná je prý pro tetrovité ryby vhodná i když myslím "0" mi radil šťavelovou.
Nevíte tu kolegové jak mám zvednout Ph vody z RO, aniž bych zvýšil KH? voda z Ro má ph kolem 5 a Kh do 1°dKH, jakmile přidám vodu s jedlou dodou stoupne mi dKH na 3°, ředím i RO vodu s destilkou, ale to je beze změny, tak už si fakt nevím rady. Neonky se sice vytřou, ale žádná sláva to není
Za to "všetko sa da ked sa chce" bych ti dal nejradši mínus. Někdo se může i na hlavu postavit jak chce a prostě to nejde. Nemá podmínky aby sehnal vhodnou vodu a neudělá to, přestože "chce". Já se marně snažím už třetí měsíc odchovat tetry krvavé a prostě to zdárně nejde.
smidakkuba napsal: Pokud nemáš reverzní osmozu tak není proč radit protože bez reverzky se to nepodaří leda že bys jezdil pro vodu někam do hor.
To je pekna blbost vobec nepotrbuješ na vyitiernie neoniek osmozu,, daj si do 5l nadrže sneh alebo daždovu vodu vyhrej na 27 pomaly zvišuj na max 30 stupnov a prikrmuj daj tam mach a do 5 dni maš neonky vytrete. Nezabudni na nalevnik je to mikro bakteria ktora je velmo dolezita pre rychly rast poteru a ked rybky podrastu ta zarob artemiu ... všetko sa da ked sa chce ..
Ahoj, prosím tě, čtu starý fóra ohledně množení, chovu a odchovu neonek a tys měl nějakou úžasnou knížku. Mohla bych tě požádat o informace k odchovu neonek? Tedy pokud ještě s neonkama máš co dočinění ;o)
Moc děkuju předem.
Přečti si článek, na nějž jsem sem dával odkaz 21.10.12, odroluj si vláknem a čti.
videl sem ale nejake maličké jikry jak dopadly na dno asi 1 mm velke prusvitne poradte mi
Spíš bych si vsadil na nějaký stresový jednání, ne zcela vhodný podmínky v akváriu a z toho pramenící popisované chování, ale je to věštírna, o předmětném akváriu nic není známo.
0 11.05.2013 09:54 michal – neonky sameček mi stale jak jeb.pronasleduje samičku,zmenily zbarvení,začinaji se rozmnožovat??
neonky sameček mi stale jak jeb.pronasleduje samičku,zmenily zbarvení,začinaji se rozmnožovat?
roman napsal: ahoj všichni mám takovou otázku jak se vlastně rozmnožují neonky nevím o nich nic tak prosím poraďte díky za odpovědi
V době,kdy se na internetu najde první poslední je docela divné napsat,že o nich nic nevíš
.A teď se vžij do doby,kdy nebyl internet,nevyráběly se osmozy a demikolony a přesto jsme je třeli,jen to chtělo zkoušet,např složení vody a podobně.Co to také tak zkoušet.Věř,že budeš mít z první tisícovky neonek ohodně větší radost,než když to tady dostaneš na stříbrném podnose
.
Je mě jasné,že mě teď všichni odsoudíte,ale musel jsem
.Zvlášť po začtení se do starších příspěvků,z 10.8.2011,kde jeden týpek doslova píše,že se mu nechce číst devět stránek,aby mu to někdo napsal sem
.
Jednoduše si o nich něco přečti a po zmáknutí vývojové vody už to jde samo...
Začti se do toho článku ob jeden příspěvek zpět.
To naštěstí neví spousta lidí...Ale většinou to přijde tak, že se spolu vytře samec se samicí a z jiker se pak vylíhne potěr
0 04.03.2012 12:59 chudáček1412 – Neonka
ahojky mevím jak mám rozmnožit Neonky prosíííím poradíte mi?
0 12.01.2012 18:33 L-sumci-Havířov zkusimdiky
0 12.01.2012 18:32 R Silent [5949] 0 12.01.2012 18:30 L-sumci-Havířov – Mnozeni neonky obecne
prosim vas o strucny popis mnozeni neonky ob. kazdy ma jine zkusenosti divaljsemse na policko RYBY ale urcite vite vic diky
Ahoj, můžu pro výtěr neonek použít destilovanou vodu smíchanou se zaběhnutou aqa vodou?
Děkuji, vytíračku jsem zatemnil, uvidíme ráno až půjdu do práce.
Ten spodní je samec,pěkný páreček,přeji mnoho úspěchů
To sem taky přečetl, ten rozdíl je ale pro mě dost nepatrný mezi neonkama co mám. Doufám že pár co jsem vyselektoval na poslední fotce je správně a samce jsem dobře určil. Vybíral jsem hlavně podle nezalomeného modréhou proužku a na velikost jsem taky koukal. Uvidíme ráno.
Ještě jedna fotka...
Ahoj, prosím Vás, chtěl bych poradit od zkušenějších. Já to pohlaví prostě nedokážu rozeznat. Chtěl bych k samičce přidat samce ale prostě nevím který to je. Můžete mi někdo poradit?
0 10.08.2011 12:00 domik101 [17] - Živorodky dik
tak až večer
D
Když budou mít vhodný podmínky, tak asi ano, ale budeš se muset těma pár stránkama prokousat, určitě tam narazíš na to, jak to udělat.
EDIT: Mrkni se taky na tenhle článek
www.akvarko.cz/… ja používam sieťovinu, ktorá sa používa v stavebníctve pod omietku, priemer asi 0,5 mm.
ďakujem za rady, skúsim viac kŕmiť moje miminká, ktoré sa onedlho vykulia.
souhlas. když se to sejde, že krmím jakékoliv prcky jen jednou denně, padají...
která mimina nepotřebují často krmit?
0 22.03.2011 00:39 titi – rozmnožovanie neoniek
Ahojte. Prosím poraďte mi. Prečo mi nedokážu malé neonky (tetra neonová) prežiť viac ako 18 dní? Kŕmim žiabronôžkami 1x denne, v malom množstve (asi 3 polievkové lyžice) pridávam prevarenú vodovodnú vodu, teplota 23 C, mierne vzduchovanie, odkalujem a pomáhajú mi aj dvaja malý slimíčikovia. Je to už 5 trenie a vždy zdochnú.
není nutná, Nejlíp aby se ryby vytřely co nejdřív a neměla bys je tam ani krmit, případně odsávat zbytky (samozřejmě je potřeba pořádné krmivo). Do vytíračky by se měly ale dat už jen na vytření
Při výtěru není třeba filtace. Pokud se rozplave potěr, stačí jemné vzduchování.
společně by to šlo ve větší nádrži, do vytíračky jen pár
S grupíkem nevím. Já je třel po párech. A šlo to jako hodinky. Jeden den do vytíračky, druhý den byly vytřené, pak na týden oddělit a pořádně krmit a pak zase do vytíračky.
Aha já jsem myslla že je to jen jedna stránka. Bylo mi divné že tady všichni ten článek tak vychvalovali
.
a četla sis ten článek o tření neonek co jsem ti posílala?
www.akvarko.cz/… (má to 4 stránky)
tak já to zkusím. a mohla bych dát do těch 4 litrů na vytření všech 8 neonek?
V dřevních dobách, kdy byly celoskleněné elementky nedostatkovým zbožím (stejně jako třeba toaletní papír), jsme používali flašky od okurek.
to ne ale rozhodla jsem se že bude lepší dešťovka z chaty a nebo voda ze studánky
a už sis zjistila jakou máš vodu?
nebo kolik litrů by bylo lepší?
tak ty bych mohla zatím dát do krevetkária...
a co budeš dělat s jikrami až se vylíhnou, až budeš mít třeba 20 malých neonek které nebudeš moct dát do společenského?
mám doma takový skleněný soudek (cca 4l) vadilo by že je kulatý?
Pokud teda mermomocí uvažujete o množení neonek, tak vytírají se i v malém množství vody. Stačí 2-3 litry ve vytíračce. Filtr není zapotřebí. Oddělil bych aspoň na týden pohlaví, aby se samečci nabudili a ryby by měly být spolu až ve vytíračce. Dobře krmené ryby nežerou jikry, ,ale i tak bych dal do nádržky apsoň kus jávského mechu. Nevím, jak máte tvrdou vodu, proto bych doporučil zajet někam za město na sníh, ten roztopit a vzniklou vodu přefiltrovat. Teplota vody cca 22 stupňů. Vytíračku umístit někam, kde nepadá přímé světlo. Pokud dojde k výtěru, odlovit chovný pár. Výtěr se dá po 6-10 dnech opakovat. Rozplavaný potěr ze začátku krmit trepkou, pak žábronožkou. máte-li v nádržích tvrdší vodu, potěr neonek na ni přivykejte postupně.
Dal bych tam třeba nějakej bublifuk. Přežraná neonka by měla za den co nekrmíš splasknout, ale ta s jikrama bude stále pěkně kulatá.
od ancíků mám už třetí vrh
Vodivost se měří konduktometrem.
Množení neonek není dobrý začátek s množením ryb všeobecně. Teda pokud ve svých letech nemáš zasebou několik odchovů malých jikernatých ryb, což pochybuji. Pokud chceš množit jikernaté ryby, začni nějakou parmičkou, kardinálkou, ancíkem...počítám že běžné živorodky asi již máš zmáknuté
bydlím v praze takže nevím jestli by bylo zrovna nejmoudřejí odtud brát dešťovou vodu ale kdyžtak bych si jí mohla přivézt z chaty. tu tvrdost změřím. a jak se měří vodivost?
Ač hluboce rozumím Tvojí snaze o rozmnožení nějakých teter, nezbývá než odkázat na zdejší atlas a zde načerpat alespoň základní informace o podmínkách odchovu.
rybicky.net/atlasryb/tetra_neonova u převařené vody se sníží jen přechodná tvrdost a to jen tehdy pokud se oddělí od "vysráženého kalu" (vodní kámen) jinak by se mohl zpátky rozpustit do vody. Zjisti si jakou tvrdost má a jestli má vůbec smysl se do rozmnožování teter pouštět. Jinak by si musela používat dešťovou vodu, či si koupit reverzní osmozu která není zrovna levná záležitost
Recepty na vodu pro množení neonek od starších akvaristů jsou vždy velmi vítaným pomocníkem. Možnosti opatřit si vhodnou vodu v přírodě jsou vždy ku prospěchu věci.
smidakkuba napsal: Pokud nemáš reverzní osmozu tak není proč radit protože bez reverzky se to nepodaří leda že bys jezdil pro vodu někam do hor.
A co dešťová voda?
Ne všechna jsou tvredé to sám vím teče mi tu voda asi 110-140mikro a je to velká pomoc při odchovu terčů ale na neonky je třeba ještě mnohem měkčí a pochybuju že někde teče tak měká voda leda tak někde na horách na chatě ze studánky.
ne všechny vodovodní vody jsou tvrdé
kup si knihu Drahotusský&Novák - Akvaristika, tam je podrobně o odchovu většiny běžných akvarijních ryb i neonek
Pokud nemáš reverzní osmozu tak není proč radit protože bez reverzky se to nepodaří leda že bys jezdil pro vodu někam do hor.
tak teda som pozeral po nete a moc toho o odchove , vytera a tak neoniek neni .. tak teda poprosim aj Vás ... je zima , neonky sa vytieraju a tak to vyzera ze mam 3 samice a 3 samcou .. rád by som ich vytrel no neviem navod aku vodu kedy zistim ze maju ikri a tak..dik za odpovede
0 28.11.2010 17:52 Marek – jikry
zdarec lidi.Mám takovej dotaz.Na mém topítku v AQ se objevilo takový bílý semišový povlak a také to mám ve spodu rostliny.Nevím jestli jsou to jikry a nebo jen obyčejný bordel
A zároveň pokud jsou to jikry tak nevím jakých ryb.Rybky mám neonky a nebo tetry černý.Můžete mi někdo prosím poradit.Děkuji za odpověď
... žeby sa Tetra neónová vytierala na list ???
Zkus se obrátit na pana Brokla z Opavy. Je to velice úspěšný chovatel kvalitních neonek a teter. Snad ti poradí. Byl jsem u něj v odchovně a je úžasné vidět tisícová hejna potěru neonek. Tady jsou jeho stránky
www.brokl.ic.cz 0 04.09.2010 18:48 Vlasta ahoj poprosila by som o par dobrych rad od uspesneho chovatela neoniek nie zaciatocnik ale by som chcela skusit odchovat neonky za rady dakujem
Moje otázka byla obecná - důležitost tohoto poměrového faktoru, pokud by toto byl problém obecně pro vývoj embryí ryb a bezobratlých. Co na to ostatní chovatelé ?
...Takto to vyznívá jako molární...
Taky to tak vidím. Ale moje praktická zkušenost s přípravou vývojové vody nejen pro červené neonky, ale jakékoli rybky = 0.
Otevřel jsem také spis pana Franka, takže po létech otevírám otázku jak to bylo myšleno s těmi ionty 2 Mg: 1 Ca: 1 Na.
Je to molární poměr nebo hmotnostní poměr ? Takto to vyznívá jako molární
No to pH není až tak důležité jako vodivost, budeš muset zkoušet při jaké vodivosti se ti třou...
No na neonku obecnou je dost nízká se mi zdá, já se snažím odchovávat neonky červené a ty potřebují zhruba takovou vodivost jako píšeš. Zkus se mrknout sem
www.akvarista.cz/… , je to jakési vodítko k odchovu, on ten odchov neonky obecné bude težší než červené v tom že jikry jsou menší a artemie jsou už moc velké nato aby je po rozplavání jikry poržely. Na výše zmíněném odkazu píšou 0,3°dGh až 3°dGh, když vezmeš teoreticky tak platí 33uS je přibližně 1°dGh, budeš s tou vodivostí muset poexperimentovat, každá ryba to má jinak.
Na neonku obecnou dej vodu okolo 6,5pH, důležité ale je abys vytíračku pořádně vydesinfikoval savem a vypláchnul, Neonky musí být dobře krmeny nejlépe živým krmivem popř. mraženým, před třením je dobré oddělit samice od samců na několik dní a k vytření je dej někdy v podvečer a vytíračku zastiň ze tří stran. Pokud jsou rybky dobře živeny a připraveny ke tření vytřou se do rána, jikry je nutné chránit před silnějším světlem a jsou choulostivé na otřesy, proto opatrně až budeš odlovovat vytřené páry z vytíračky.
0 24.04.2010 10:56 Raffty – plůdek
Caw...Jak velký může být plůdek neonek obecných.
25 litrové akvárko nesplňuje životní nároky neonek
Vraťte je zpátky a nemusíš se zajímat jak se snesou s krevetkama.Přeci ty rybky nechceš trápit,že ne?...
0 31.03.2010 23:01 Janinka77 – Re: toms
Tak ja už to nechapu
Potrebujou je, ale treni preci probehne uz ve spolecnem akvarku,ne?
budou ti žrát prcky, jinak dobrý
0 31.03.2010 22:23 čichavec27 – nenka a krevetky
Můžu mít tetru neonovou spolu s krevetkami?
Dneska mi jich 5donesla mamka do 25L akvárka plného krevet zatím vypadaj dobře a že se snáší,ale bude to tak i nadále?
no bez samečku to nepude
0 31.03.2010 19:44 Janinka77 – Re: Uli
Nechápu jednu část. Když se samičkám zaplní bříška píšou, že se mají ponechat v původní nádrži a samečci se mají dát do jiné nádrže. O kus dál pak ale používají termín ,,chovné páry'': Chovné páry je vhodné umístit do vytírací nádrže večer. Do třecí nádržky se ale samci vůbec nedávají, že?
myslim, ze jsou opravdu jen precpane, taky neonky krmim vipagranem, ale drtim granulky na jemny prasek, jednak jej neonky bez problemu pozrou a jednak se v akvariu vznasi, takze na dno stisne spadnout minimum
těhotnou neonku asi v životě nenajdeš...ale samici plnou jiker už jo
0 31.03.2010 16:17 Janinka77 – Re: Martex42
Dobry den, chtěla bych se zeptat ohledně neonky obecné. Hledala jsem foto, na které by byla těhotná neonka a nedaří se mi nic najít. Neměl by jste nějakou radu nebo popřípadě fotku jak těhotnou neonku poznat? Děkuji
Kolik by jste mi doporučily dát neonek do 50 l akva? mám tak jen 1 zbytek umřelo pak tam mám ta cca 5 starých pavích oček a hodně malých (nevím co s nimi
) a ještě jednu nějakou dlouhou s černým pruhem prostřed a 3 ancitrusi kolik bych měl přidat neonek?
0 04.03.2010 10:52 Lila1 [31] Dobrý den,
mohou mít i samice zabarvenou hřbetní ploutev do tmava?
Četla jsem: "V době tření samičci bojují o samičky, jsou sytěji vybarveni a zvláště jejich hřbetní ploutev je kouřově černá."
cs.wikipedia.org/…
Změnila jsem v akváriu svícení, dopoledne nesvítíme, protože světlo zvedá dost teplotu k 26st. Takže teplota je 24 st. A neonky se začaly dost zvesela nahánět po celém akvárku, mezi rostlinkami(pěkná podívaná), a hřbetní ploutvičky mají dost tmavé snad 4 z pěti, pátá jen lehce. Já bohužel nepoznám pohlaví, nebo je mají všechny stejné (je jich jen 5).
Že by to byli všichni samečci? (tmavě zabarvené ploutvičky ). Mají samičky čistě průhlednou ploutvičku?
Nejde mi o chov, četla jsem, že je obtížný, takže jsem ani nepředpokládala, že by se neonky v akva rozmnožili, jen mě to zajímá, jetsli jak je to se zabarvením ploutviček ...
pokud mám zkušenosti, tak u teter bývá kritický tak 4-5-tý den, kdy se nahromadí odpady a podcení se výměna vody ... a potom tak někdy okolo 12-15 dne, kdy je stejný problém - už mám pocit, že je vyhráno a rup ty boty
- bohužel jsou to pak ty trvalé následky - nedorostlé a odstáté skřele ... snažím se už někdy 10-tý den po rozplavání přelít do větší nádrže ... a krmit sekanými nitěnkami - ony na to sice chvíli koukají a neví co s tím, ale jak to jedna pochopí, tak se přidají i ostatní ...
0 22.02.2010 07:35 Tokalon – Re: motýlek
jj...toho sem si taky všiml...nejdřív vidím pár jiker...po vykulení víc a za 2-3 dny potom ještě víc...důležité je aby z toho něco bylo (spíš zbylo)
množství jiker je většinou mnohem větší, než se zdá ... mnohdy i několikanásobně ... takže počítat bych začal až tak tři dny po rozplavání ... dělám to tak, že si potěr vyfotím, vytisknu a spočítám na papíře ...
0 21.02.2010 23:00 adis – Re: Tokalon
tak tak.. prvy krat som to videl aj ja.... najprv poteseny a hned na to sklamany....
0 21.02.2010 22:35 Tokalon – Re: obok
jj, jako moje parmičky čtyřpruhé...vytíral sem je 2x poprvé sežraly skoro všechno a podruhé (to už sem měl rošt) toho taky celkem dost sežraly...pozoroval sem jak to žraly hned po oplození, když ještě jikra padala ke dnu...
Zatím se nevylíhly, dneska odjíždím, do večera by se mohly vylíhnout, doba líhnutí je od 18-22 hodin
0 21.02.2010 15:12 adis po akej dobe sa zacnu liahnut s ikier rybky?
No to sice ano ale velmi málo, dal jsem jim tam totiž vytírací rošt
chtěl jsem se zeptat čím může být způsoben malý počet jiker neonek červených po výtěru, neonky mám zakoupené před 5 měsíci. Napadlo mě že ještě nejsou zralé, může to být ještě něčím? Vodu mají optimální pro odchov.
jsou jen přežrané
Nazdar, dle níže vložené fotky mám starost s některými neonkami červenými, všiml jsem si že po krmení Sera Vipagranem se mi takto nafoukly. Krmím jím občas protože čichavcům velmi chutná a jen se po něm zapráší. Neonkám asi chutná též, každopádně si stravu pohazují a uždibují z ní. Výrobce udává že krmivo nebobtná, ale po vhození do nádrže dle mně rozhodně nabyde na objemu. Je to problém nebo mám to krmení raději pomlet v mlýnku na menší nebo je to zcela normální že se neonka takto napere a nafoukne ?
0 14.02.2010 17:07 adis – Re: AGASSI
no super.. skoda toho...
ale chytat rybky v akva a prave neonky sa mi neche.. to rozbijem cele akva so sietkou
Ve společnem akva na 100% jikry neprezijou
0 14.02.2010 12:10 adis zdravim,
pridam sa aj ja do diskusie....
chcem sa spytat ze ked sa neonky vytru ... ikry "lepia" na listy rastliny alebo padaju na dno?
Zrejme je velka pravdepodobnost ze ikry ostatne ryby pozeru je tak?
a ak nie, cital som ze ikram sa nepaci prilis vela svetla...
proste, ma niekto skusenost ze sa podarilo prezit ikram - rybkam aj v spolocenskom akvarku?
Ahoj mrkni do zpráv něco jsem ti tam napsal
Je vhodné pustit do 35l vytíračky s roštem celé hejno (17 neonek červených) na vytření? U Neonky obecné je tento postup osvědčený.
Je tady nějaký zkušený chovatel na neonky červené?
0 02.02.2010 17:46 Radim – Re: viva
Měří se buďto elektronickými měřáky tzv. pH-metry, které jsou ale dražší nebo v každé akvaristice můžeš zakoupit kapkový pH test který stojí cca 60-80kč.
pH se snižuje přípravkem zvaným "akvin" (je kyselý) nebo jiným, který je dostupný v obchodech a zvyšuje se rovněž něčím podobným (zásaditý), třeba od výrobce tetra je to prášek s názvem pH/KH Plus, v obchodech ti už něco doporučí.
0 02.02.2010 11:39 Radim – Re: tercovec5
Zkusím rozpustit sníh, voda z něj má tvrdost okolo 0,5dGH a kyselost okolo 6, takžebych pak jenom to pH stáhl zase na cca 5,5 a tím by se změkčila i ta voda a ta vodivost by byla taky kolem 20uS pokud se budeme orientačně řídit tím co jsi zde psal.
0 02.02.2010 08:12 Radim – Re: tercovec5
Z Nového Jičína
0 01.02.2010 23:45 tercovec5 – Re: Radim
Čistě teoreticky,1 stupeň celkové tvrdosti rovná se PŘIBLIŽNĚ 33mikrosímens,čili máš od oka cca 100mikro,což je na červenou neonku moc.Když jsem je dělával,dával jsem je do 12mikro při ph 5,2,vytíračku je dobré mít alespoň 20,lépe 25cm vysokou,přikrytou-třou se vrtulovitě směrem ke hladině-hrozí vyskočení,vytíračky zastínit,na dně rošt proti požírání jiker.....atd atd...
.Zkus zajít za nějakým kolegou,co má demikolonu,jistě ti soudek demivody stočí.Odkud jsi?
0 01.02.2010 22:46 Radim – Re: Bob66
No podle toho co píšou na níže zmíněném odkaze mají ideální UT, CT i pH, o vodivosti toho moc nevím, snad v kohoutku bude nějaká příznivá vodivost...někdo mi dokonce tvrdil že neonky jsou náročné jako terčovci tak nevím no...snad se zadaří
To nevím zkušenosti s nimi nemám, spíš se zeptej nějakého chovatele který je dělá
Ale potřebují hodně měkkou vodu
0 01.02.2010 22:29 Radim – Re: Bob66
Aha, no je to dost velká investice, myslíš že se dá docílit namnožení neonek červených i bez toho?
Reverzní osmózy se dají koupit od cca 1600kč, konduktometr bude asi dražší
0 01.02.2010 22:14 Radim – Re: Bob66
To bude asi velmi drahá záležitost co???
Vodivost se měří konduktometrem a na úpravu vodivosti je třeba reverzní osmóza
0 01.02.2010 21:55 Radim – Re: Radim
Oprava, kondukttivita není převrácená hodnota vodivosti ale rezistivity, čili odporu
0 01.02.2010 21:52 Radim – Re: filipsi
Ano nastavil jsem jim pH 5,5 upravou acidonem vody z kohoutku, dale uhlicitanova tvrdost 0,5dKH a celkova tvrdost 3dGH. Uvačoval jsem že tam naliju vodu z rozpuštěného sněhu, ale voda byla kalná i když jsem ji prohnal přez molitan z molitanového filtru, tak jsem zvolil průzračnou kohoutkovou vodu a upravil ji...jinak vodivost bych zkusil určitě taky, ale nevím čím to změřit a jak zvýšit nebo snížit :(... pokud by se to dalo změřit nějakým zdrojem konstantního prouhu a ampérmetrem, voltmetrem nebo ohmetrem, tak bych si na to troufl, moje hobby je totiž elektrotechnika, ale konduktivita je převrácená hodnota vodivosti a jak se měří vodivost kapalin to bohužel netuším...
Ja myslim, ze pro odchov (treni a spravny vyvoj jiker) je daleko dulezitejsi vodivost vody, nez jeji Ph.
Uvidis, ze kdyz pripravis vodu o spravne (nizke) vodivosti, Ph bude takrka samo tam kde ma byt.
Pokud si jim "pripravil" Ph 5.5 z vody, co ti tece z kooutku (ale to asi ne, myslim, ze jsi predtim neco cetl), pokus je odsouzeny k nezdaru.
Ale v odchovech cehokoli jsem absolutne cisty teoretik.
0 01.02.2010 21:15 pansuu – Re: Radim
Ale já to vyčet ve tvém textu
...napsání že pH má být mezi 5,2 až 5,8....,Mám připraveny nádrže o pH okolo 5,5...
0 01.02.2010 19:06 Radim – Re: pansuu
Jo? Takže s pH 5,5 by se mi to mělo podařit jo? A doporučujete dva samečky a jednu samičku kvůli plodnosti samečků jak je napsáno na
www.akvarista.cz/… nebo je to jen rarita a stačí sameček a samička odlovit do akvária?
0 01.02.2010 18:53 pansuu – Re: Radim
Pro Neonku červenou máš přece hodnotu v normě
A Neonka obecná je jiná rybka
0 01.02.2010 17:44 Radim – Re: smik
Chtěl bych se zeptat jak je to s tou kyselostí vody, na tomto webu je napsáno u neonky obecné pro odchov pH o hodnotě 6,5-6,8 a že nesmí být pod 6,3 protože samičkám nedozrávají jikry. U neonky červené je zde:
www.akvarista.cz/… napsání že pH má být mezi 5,2 až 5,8 (v odstavci "odchov" dokonce 5-5,5) čemu tedy věřit? Mám připraveny nádrže o pH okolo 5,5, můžu tam ty neonky červené vpustit nebo mám pH raději zvýšit???
Díky za odpovědi
Radim
Dík, zkusím to podle toho návodu.
0 23.01.2010 18:51 smik – Re: Opteron
Chtěl bych se zeptat jak nejspolehlivěji rozmnožit neonky červené, mám jich v akváriu 17 mám je tam už asi 4 měsíce a mají velikost okolo 3cm. Chtěl bych je namnožit tak bych byl rád, kdybyste se podělili se svými zkušenostmi, tipy a triky jak nejspolehlivěji vytřít tyto rybky.
Děkuji
Tak aspoň že je přirozená,holt omyl přírody.
0 09.01.2010 22:32 RAP – Re: pancéřníček
Závojová neonka se náhodně vyskytla v chovu normálních, prostě podchycená mutace. Bohužel je díky "závojům" u samců horší oplozenost jiker.
já ti nevím, taky se mi moc nelíbí. ale jestli je uvidím, tak se na ně určitě mrknu, jak se jim plave atd...
Klasická neonka je stejně o mnoho hezčí než tenhle paskvil
Nehledě na to,že příroda neobdařila neonky jen tak pro nic za nic malejma ploutvičkama,vždyť je to lovec.Ty ploutve pro ní sou jak koule na noze
hm, noc moc, to moje představivost vytvořila zajímavější verzi
díky za obrázek
už jste potkali závojnaté neonky?
dneska jsem dostala kontakt na soukromou akvaristiku (kvůli razborkám) a říkali, že tam majitel měl závojnaté neonky. jsem hrozně zvědavý tvor, jak to vypadá?
0 20.10.2009 23:28 tercovec5 – Re: Nicker
0 18.10.2009 21:33 tercovec5 – Re: Nicker
Nemáš v okolí akvaristu s demikolonou?Odkud jsi?
0 18.10.2009 20:24 Nicker jj až napadne sníh skusím to zase.
2 18.10.2009 20:18 tercovec5 – Re: Nicker
Můžeš,nic s tím nezkazíš.Hlavně vynech ty sklenice,ryby se v tom necítí dobře.Ke tření ve vytíračce je změna chemismu vody vyprovokuje,a stejně potřebuješ ke zdárnému vývoji měkkou vodu.ph cca 6,5
5 18.10.2009 16:41 tercovec5 – Re: Nicker
Jedná se o neonky obecné nebo červené?Na obesné si slep malinkou vytíračku,např 12šířka x12výška x20cm délka,na dno rošt,vodu použij měkou,kyselejší,vytíračku dej např na podlahu,nechtějí teplou vodu.U červených neonek použij vyšší vytíračku,např 20cm na výšku,15 šířku a 25cm délku.U červených je třeba namíchat hodně měkou vodu,třeba 15mikro a 5,5ph,zastínit vytíračku.Červené neonky potřebují teplejší vodu na tření.
0 18.10.2009 15:58 Nicker viděl jsem jikry,jinak bych tu přece nepsal že se třou do na jiné diskuse jsem se díval a všude se píše přelovit do vytíračky druhy třetí den se vytřou a podobně..to se u mě neděje třou se jen ve společném...
Už se to tu několikrát psalo. Ryby se netřou na objednávku. Neonky už vůbec ne. Nevím, nakolik si si jist, že se ti ve společenské nádrži vytřeli. Viděl jsi jikry? Co se s nimi dělo? U neonek je to totiž tak trochu alchymie a je třeba se na to řádně připravit. Dej si do vyhledávače tření neonek či něco podobného a najdeš spoustu diskusí a rad na to téma.
0 18.10.2009 15:53 Nicker díky ale to už jsem četl
...Žiadna ryba nie je vhodna do okruhlích akvárií a nie to ešte k vytieraniu...
Ale no tááák!
0 18.10.2009 15:37 Nicker však jste chtěli popsat vytíračku tak jsem ji popsal.co chcete srozumitelněji?testy vody neměřím
Nešlo by to troška zrozumitelnejšie ?
0 18.10.2009 15:24 Nicker nee,na listy ne vytíračka ne sklenka od okurek(ta 5litrová) na dně síťka jako rošt a javský mech...
Nevitrely sa na listy rastlín ? Ak áno odtrhny list, daj ho do tej vytieračky, udržuj teplotu vody aka je v akváriu a pod list daj vzduchovací kameň, ale aby nevzduchoval silno, najlepšie ak bude len tak jemno, aby ovievalo ikry
No než se tu tlemit,
nebylo by lepší popsat třeba tu vaší vytíračku?
Pokud se ryby třou ve společenském akva a ve vytíračce ne,
pak to asi nebude vinou těch ryb.
Nicker napsal:......voda stejná z akva.......
A podmínky taky stejné?
Zřejmě se jim ta vytíračka nezamlouvá.
0 18.10.2009 10:57 Devil – Re: Nicker
Bohužel ti neporadím,ale můžu ti doporučit aby si nahlédnl na zdejší atlas ryb.
0 17.10.2009 18:13 Nicker – Tetra neonová-ryby se netřou ve vytíračce
Ahoj promiňte že zakládám nové téma ale nenalezl jsem nikde,jak mám "přinutit" neonky se vytřít ve vytíračce.Ve společenském se třou v pohodě ale ať zkouším kdeco nechcou se vytřít po přendání do vytíračky.Ani druhý třetí den po přendání,voda stejná z akva,zkoušel jsem i sněhovou.Za odpovědi děkuji.
0 12.10.2009 00:13 dest – Re: Jammes
zkusim fotku ale je to opravdu z nich kdyby to byl krunyrovec tak sem asi nejstastnejsi
ale to je tedka jenom nekolik mladych jedincu
jak velký ty jikry jsou? nemůžou to být tyhle: Krunýřovec modrý fantom (Hemiancistrus sp. (L128)??
0 11.10.2009 23:26 dest – Re: Jammes
asi mam nejakej unikat
neonky vypouštěji jikry volně do vody, s tím že by je hlídaly jsem se ještě nesetkal
0 11.10.2009 22:47 dest – Re: Jammes
No pripada ze hlidaji protoze se jich ani nedotknou, naopak odhaneji rybky od jiker tak ja nwm ale z neonek je to urcite videl sem minimalne tri sam. pri kladeni
pokud to hlídají samečci tak to není od neonek, ty se o jikry nestarají a naopak je požírají
0 11.10.2009 22:08 dest – Jikry neonek
Zdravim mate nejake zkusenosti s mnozenim neonek ?
mam mnoho nakladenych jiker celkem v 6-ti jeskynkach a dvou rostlinach co s nimy nyní nechat ve spol. akva nebo odebrat ?
Vytřelo se několik párů najednou samečci zatim hlídají jikry.
Celkem podrobný popis úpravy parametrů vody a vůbec vše o odchovu najdeš na
www.akvarista.cz/… - Poznámky k odchovu (rozmnožování)
0 25.09.2009 08:39 RAP – Re: Martex42
Tetry neonové jsou chovány už dlouho, takže se nedivím náhodným odchovům v okrasných nádržích a pod. Trochu jiná situace je u Neonky červené.
Samozřejmě jiná věc je cílené rozmnožování.
mne vtedy neslo o vytretie ale o karantenu ,kupil som 6 neoniek a vravim ze to bola nahoda ze sa vytreli.ja som zbadal as po rosplavani poteru ze sa mi vytreli takze som ich zachranil asi tak 14 malich ,ostatok museli pozrat.samozrejme je najlepsie dat vodu dazdovu. tu karantennu nadrs som mal husto zarastenu rastlinami a voda tam bola mesiac stara takze nemohla byt as tak tvrda.nemeral som ju nemam doma testy v zivote som testy nepouzival.
0 25.09.2009 08:16 jurasek – Re: Martex42
voda bola priamo odstata z vodovodu.
Čím docílím těch parametrů pro tření neonek? MYslím tu tvrdost, ph a vodivost. Děkuji předem za rady
Neonky se mi také běžně třou. Žádné problémy si s tím nedělám. Trochu zpestřeí stravy pro obyvatelé akvárka
čerstvá voda většinou stimuluje rybky do tření ... pokud dostatečně krmíš, není problém ... když nebudou chtít, tak se třít nebudou ... odchovat potěr je něco jiného, než akt tření ... to už potřebuješ splnit další podmínky pro odchov ... literatury je dost i zde na netu ...
1 18.09.2009 07:38 pe25tr Neboj, o jikry i poter (ktery nejpravdepodobneji nebude) se postaraji rodice a pancernicci
.
1 17.09.2009 21:28 liveevil – Re: Dahak
ok, jasny to mas pravdu, ale kdyz uz to trva tyden?
1 17.09.2009 21:25 liveevil – Re: Yirka
jj, nasel jsem je. Prave to me zarazi, ze se trou v zasadity vode.
Tření je naprosto přirozená součást jejich života.Co by za to jinej dal a ty se tomu bráníš
A z čeho soudíš že se ti vytřely? Nalezl jsi jikry? To že se honí nemusí nutně znamenat tření. V té vodě co máš s pH přes 7 šance na odchov moc nejsou.
To je přece dobře,že jim zajišťuješ podmínky,které jsou vhodné pro tření.Takovou podívanou nemá každý
Já,být tebou,bych to nechala na nich
1 17.09.2009 20:03 liveevil – Re: liveevil
ehhh, je to neonka obecna - Paracheirodon Innesi
1 17.09.2009 20:00 liveevil – Jak ODRADIT neonky od treni
Mam opacny problem s neonkami. Zhruba pred tremi tydny jsem si poridil 10 kusu do maleho akvaria k osmi pancernickum zlatopasym. Za poslednich par dni kazde rano doslo ke treni (cca okolo 8 - 12 hodiny - akvarium se rozsveci v sest rano), coz dle meho nazoru rybky pomerne dost vysiluje. Je to normalni v tuto rocni dobu, popr. jak je mozne je od treni odradit? Docela vydatne je krmin (mala davka nekolikrat denne - patentky, vlocky), protoze to byla docela nedochudcata, kdyz jsem je prinesl z akvaristiky. Vodu mam pH 7.3, ulicitanova tvrdost 0 - 2, celkova do 10, teplota 25. Min krmit? Snizit teplotu?
Mimochodem postreh: netusil jsem, ze i neonky dokazi byt v dobe treni teritorialni. Samci si haji sva uzemi s snazi se "nahnat" samicky ke treni a nekdy jsou pomerne agresivni vuci sobe.
Odkud byla voda v té karanténě a jaké měla parametry?
děkuji vám za rady.Lepší asi bude když si nechám zatím vytřít jenom parmičky čtyřpruhé.
ahoj, a nemá sousedka něco na prodej? za rozumnou cenu potřeboval bych tak 400-600ks do obýváku
A já se už snažím několik let.A ne ane,už jsem skusil všechno možný.
Ahoj, souhlasím s Yirkou, vytřít neonky je celkem problém, ale po přečtení odkazu by se ti to mohlo povéct. Mám sousedku která má neonky už tři roky a úspěšně je odchovává. Držím palce.
Úspěšné tření neonek je poměrně specifická záležitost na podmínky. Podrobně popsáno zde:
rybicky.net/atlasryb/tetra_neonova. Není však mnoho vyvolených, kteří plánovitě neonky vytírají.
Chtěl bych se zeptat jak poznám že se Neonky chtějí vytřít jak vypadají ??? Mám 8 neonek z toho asi 5 samic a 3 samci . 1 samice má mnohem větší břicho než ostatní samice. Mám je všechny dát do vytíračky a počkat nebo tam mám dat jenom jednu ??? A jak teda poznám že se budou třít ???
Nemyslím si, ře je tato neonka plná jiker. Neonka plná jiker má velké celé břicho, hlavně v zadní části a ne takovou bouli v dolní části břicha. Takhle neonky vypadají, když se rychle nažerou a rychle se jim roztáhne žaludek
Já bych řekl, že je evidentně přejezená (až přežraná) viz typicky plné bříško do trojúhelníka. Zaplněná jikrami je celkově "kulatá". Nevím zda pro tebe má cenu se pokoušet o odchov, vyžaduje to dost specifické podmínky viz atlas:
rybicky.net/atlasryb/tetra_neonova
Edit-jsem pomalý písař....
Ale tohle mi připadá jako by byla přežraná.. Zkus jí nechat pár dní (2-3) a uvidíš.. pokud "zhubne" tak byla jenom přežraná, což by pro tebe znamenalo dávat méně krmení... Pokud by "nezhubla", tak je tam šance že má jikry...
avast
Edit: Jikry kladou do např.: jávského mechu....
0 04.08.2009 18:59 ANETT – Re: jajaapaja
tak dobře. a kam vůbec kladou jikry ? nemám s tím zkušenosti
No mohla by být.Zkus jíodlovit i se samečkem.Do vytěračky a uvidíš.Za pokus nic nedáš.
0 04.08.2009 18:25 ANETT – neonka
ahoj všichni.co si myslíte o téhle neonce ? je plná jiker ? najíst jsem jim dávala v 11 dopoledne.vsimla jsem si toho asi pred 4mi dny..děkuji
1 29.07.2009 10:36 kolcun2 Je tehotna podla mna davas im dobre krmivo.
to ne to tak před čtirmi dnamy
Ty/iran nejsi.. Jednou za čas (např.: jednou za týden) nevadí že "vyhladoví... Ale jestli si to fotil tedy v půl jedenácté a dával si jem ty patentky dejme tomu v 10 tak je asi plná jiker.. Zpozoroval jsi už předtím že "přibrala"?? Nebo to "začlo" až dneska po patentkách??
fotil sem to chvilku než sem to sem vložil 28.07.09 22:37:04, a možná budu tiran ale dneska moc nejedli
jen ráno měli patentky
Buďto bude přejedená, jesi si to fotil po "večeři/snídani/obědu", nebo je opravdu plná jiker.. Ale neonky se "těžko" (proč to píšu do uvozovek?? Protože někdo říká že ne, jiný že jo..) odchovávají..
zdarec mám na vás otázečku je tahle neonka zaplněná jikrama nebo je to náka nemoc (což pochybuji jelikož nemá jiné vzláštní chování a je jich tam takových tak 5-7
a omlouvám se za kvalitu fotky jelikož segra má foták na dovolené
S. Frank, Sladkovodní akvaristika:
"...Jikry potřebují pro zdárný vývoj vodu velmi měkkou, téměř bez tvrdosti, s nízkou hodnotou pH = 5,2-5,8. Vhodná je např. stará voda dešťová, sněhová, demineralizovaná nebo destilovaná s nepatrnou příměsí vody vodovodní. Neuhličitanová tvrdost by neměla přesáhnout 1st. dNKH, uhličitanová tvrdost je nejlepší téměř nulová a vodivost vody do 30uS. Při tvrdosti nad 1st. dGH se plůdek sice vylíhne, ale jen malé procento je schopno rozplavání. U nově importovaných ryb i nepatrná přísada rašelinného výluhu zpomaluje vývoj zárodků. Větší množství rašelinného extraktu vývoj zcela ruší a embrya obvykle odumírají už v jikerném obalu. Po několika generacích odchovaných v akváriu snášejí naopak jikry i zárodky neonky červené značné množství rašelinných výluhů včetně Toruminu až do slabě čajového zabarvení vody...."
Na jiném místě píše autor na téma přípravy vývojové vody:
"...Z fyziologického hlediska je totiž třeba ve "vývojové" vodě pro jikry zachovat optimální množství a poměr kationtů Ca2+, Mg2+, Na2+ přibližně v poměru 2:1:1, nebo jen Ca2+ a Mg2+ v poměru 3:1. ... Ca2+ nejlépe v chloridové vazbě (CaCl2.6H2O)..."
Pánové Z. Drahotušský a J. Novák v knize "Akvaristika" uvádějí přehled vzájemných závislostí GH, KH a pH pro úspěšné rozmnožení červené neonky, přičemž jako střední ("optimální") hodnoty uvádějí GH - 2, KH - 0 a pH - 5,0. pH pak doporučují upravovat kyselinou fosforečnou.
0 29.06.2009 21:38 filipsi – Re: toms
Mozna by se sluselo, kdyz se ti ostatni snazi radit, zarucene spravny postup zverejnit. Tedy pokud te nezavazal mlcenlivosti pod hrozbou straslivych muceni. Ja bych michal osmotickou vodu s prevarenou, okyselil kys. fosforecnou, to cele na vodivost do 50-ti. Ale jestli by to slo, to nemam zdani. Nejlepe se opravdu zeptat nekoho, kdo to dela (delal) denne.
no tak můj návod to není no asi totak nepůjde získal jsem postup od chovatele a dělá to uplně jinak
Sisbardon, samozrejme. Dik za opravu, a to tak ulitavam na jednotkach.
Tim spis, pokud upravis nize uvedenym zpusobem osmotickou vodu na 3dGh, budes s vodivosti nekde cca mirne nad 100uS/m. Pak je otazka, co je pro ne dulezitejsi, zda vodivost, nebo obsah Ca+Mg. Ja netusim.
ne to ph si pleteš s tetrou neonovou, červené neonky jsou na vodu náročnější
Protoze bude hrozne hypotonicka.
toms - S tim, co potrebuji za vyvojovou vodu nemam zadne zkusenosti, to fakt netusim. Jen mam pocit, ze jsem cetl nekde vyssi Ph (az nekde k 6.5), a i vyssi vodivost (kolem 50?). Ale kdyz pridas nize zminene veci v uvedenem mnozstvi do osmoticke vody, urcite budes s vodivosti vyse. Otazka na toho, co to opravdu dela, je, zda je pro vyvoj dulezitejsi tonicita, nebo obsah Ca+Mg.
a proč destilovanou ne ???
destilku nééé
dík vyskoušim ikdyš jsem slyšel že torumin se moc neosvětčuje
Zkusit byste mohl na 1 l vody 76 mg CaCl2.6H2O + 44 mg MgSO4.7H2O; dostanete vodu s tvrdostí 3 dGH a poměrem Ca:Mg 2:1.
pH "doladíte" rašelinovým výluhem, např. Toruminem.
Chcise zeptat jak upravujete vodu pro neonky červené abyste dosáhli požadovaných hodnot ph5 celkova tvrdost3 a uhličitanova 0 a vodivost do 25µs/cm nevím si rady ikdyš používam vodu z reverzní osmozy dík za rady.
Je pravda, že rozmnožit neonku červenou je daleko složitější a náročnější než neonku obecnou. Doporučuji tento odkaz na pana Brokla z Opavy. Je to odborník na chov neonek obecných i červených. Měsíčně jich odchová několik tisíc. Rád poradí.
www.brokl.ic.cz To ano ale pouze na chov.Jsou celkem nenáročné.Ale na odchov je to složitý.Já už to zkouším xxxxxxx let.
0 26.03.2009 21:20 Usine – Re: Barushka
To je jen reklamní trik. Je to nejprodávanější ryba na celém světě. Čím více ti jich chcípne jako začátečníkovi tím lépe, budeš si kupovat znovu a znovu. To budou mít všichni radost kromě tebe. Není to ryba pro úplné začátečníky. Na množení už vůbec ne.
0 26.03.2009 20:58 Barushka – Re: metal
Někde bylo napsaný že neonky jsou rybky pro začátečníky.
za vyskusanie nic nedas a nedrs sa hesla kto nic neroby nic nepokazy.hodne zdaru ti prajem a zakladom uspechu je mekka voda.
Tak to tě potěš koště.jak dlouho děláš do ryb?
0 26.03.2009 18:36 Barushka – Re: metal
Mam neonky červený.
stou cervenou neonkou mas pravdu ze je tazsie ju odchovat aj cenovo je drahsia ako obycajna.
0 26.03.2009 16:46 Mato00 metal napsal: ale barushka nepise aky druh neoniek chova.
nie je tam napisane ci neonova/obecna, alebo cervena!
Inak neonka cervena potrebuje na vyter 28st vodu a obecna 24st.Tam sa pomytil nemozes, mohlo by to byt nebezpecne pre ryby.Ako pisal yirka cervena je obtiaznejsia, potrebuje lepsiu vodu, ale po rozplaveny je schopna zrat nauplia artemie co obecna vescinou nedokaze.baruska skus na zaciatok nieco laksie napr. dania pruhovane,tetry cierne,parmicky duhove...
Vidím, že jsem reagoval na příspěvek 26.03.09 16:01:50, což asi nemusí být úplně přesný předmět dotazu.Omlouvám, se.
nerob si srandu zo mna tetra neonova je predsa po slovensky neonka obecna.
Co jsem se bavil s kolegy tak odchovat n. červenou je daleko obtížnější než n. obecnou.
Tady je ale řeč o jiné rybce.
Třeba také nikdy. Ono to není tak jednoduché - koupit a nařídit jim množte se. Je třeba, zejména v případě červených neonek, vytvořit specifické podmínky. Nechci srážet tvé nadšení, ale opravdu nejdříve něco počti a natuduj.O množení neonek je toho ne webu i zde na netu mnoho.
0 26.03.2009 16:16 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky 0 26.03.2009 16:08 Barushka Včera jsme je koupili, kdy se budou rozmnožovat?
0 26.03.2009 16:01 Jakub 0 26.03.2009 15:28 Barushka – Jak mám rozmnožit neonky?
Ahoj jak mám rozmnožit neonky? Mám 120 l aqua a mam tam 1 kořen, 1 lávu a 1 břidlici.
Předem děkuji za odpovědi.
Díkes, ale nic zkoušet nebudu, suchým krmím minimálně
, mláde vykrmuju jen artemkou a nebo rostlinými granulemi
0 20.03.2009 16:17 Keporkak – Re: ondra08
ok díky koupím si tester a zkusím to ...
0 20.03.2009 16:16 Keporkak – Re: FranzFritz
Děkuji moc za super odkaz ....
2 20.03.2009 14:27 ondra08 – Re: Keporkak
a jak víš že ve studánce bude určitě měkká voda?máš testy?zaleží na podloží jaká tam bude voda ne na tom jestli je to ze studánky nebo z vodovodu.
0 20.03.2009 09:36 fidel – Re: BC/.Killer
No tak,že je to co psal Martin Martin Mithofer správně.Krmení jedině prachové nebo artemie.
A to světlo nikde nepíše,že jim nevadí přímé osvětlení100W žárovkou.Ale určitě myslel,že se to nemusí temnit.
Pro radu na chov neonek choď k odborníků. Pan Brokl z Opavy je velkochovatelem tetry neonové. Měsíčně odchová několik tisíc rybiček. Velice rád poradí. Zde jsou jeho stránky:
www.brokl.ic.cz
Vidět tisícové hejno neonek je úžasné
jo, to je od praktika ... ale je to návod spíše pro profíky ...
no, krmit "suchým" sice jde cokoliv, ale problém je, že to buď vůbec nežerou, a nebo přežijí jen ty, které si najdou nálevníky a suchého se nedotknou
... porovnej si někdy rozdíl v krmení artemkami a umělým krmivem - prostě rozděl potěr na dvě části - a zhrozíš se, co z umělého polezou za hrůzy ...
třeba to krmení, mužou se krmit i spešl suchým pro male ryby..
a na jikry by nemělo přijít moc světla
doporučuji najít starou literaturu a tam se pídit po zkušenostech ... v té nové, komerční, jsou jen opisovány texty z jiných textů a je tam spousta chyb ... je vidět, že autoři vůbec nemusí být praktickými akvaristy - chovateli ... bohužel
navíc si uvědomte, že jsme tady vesměs amatéři a tedy podmínky před 30-ti a více lety v podstatě jsou srovnatelné s našimi amatérskými možnostmi ... na co mi bude 1000 neonek? - stejně je neudám ... raději 100 kvalitních pro kamarády či na výměnu ... dnes je velká výhoda v dostupnosti artemií - to před 30-ti lety byl opravdu problém ... a kdo umí s artemiemi, tak má vyhráno u 90% druhů
0 20.03.2009 08:57 fidel – Re: BC/.Killer
Tak to jsi toho asi slyšel hodně málo.Zajímá mne co na tom je špatně!
v čem si myslíš, že nemá pravdu?
Kup jich co nejvíc at máš pořádné hejno a gupky jim vůbec nevadí.
lituju tý pěstírny
protože todle sou ty nejvěčí blbosti co jsem slišel
0 20.03.2009 07:43 Keporkak – Re: ims
Dikes
jedna poznámka - ve starší literatuře (Andódi - Frank asi někdy 1965?) se doporučuje voda pouze převařená a za horka smíchaná s vodou, v níž se luhovala 14 dnů rašelina ... potěr by měl být odolnější proti ztrácení pigmentu ... doporučují to i u dalších problematických druhů teter s tím, že sice plůdku se líhne méně, ale vyrovná se to právě tím menším rizikem napadení nemocemi ... já jsem podle toho dělal zrovna teď Hasemmania nana (dle jejich názvosloví Hemmigrammus nanus) - pokdu jsem zkoušel v měkké vodě, tak se nic nelíhlo a v té dle jejich návodu už tam něco visí, ale budu vědět asi až zítra, kolik toho je ... můžeš se k tomu jako odborník vyjádřit? ... díky ...
a k tomu světlu se také vyjadřují tak, že ono vlastně neškodí, ale jen ty změny intenzity vysilují plůdek - čili nesmí se intenzita skokově často měnit ...
0 20.03.2009 00:21 ims – Re: Keporkak
Spis na treni uplna tma. Trou se vetsinou v noci a mam pocit, ze na jikry nesmi prijit svetlo. Mozna uz si to pletu. Kysela voda.
S gupkama se snesou. Minimalne 7-8ks.
0 19.03.2009 23:13 Keporkak – Re: BC/.Killer
Ahá mi máme na chatě studánku a v té bude určitě měkká voda, takže by se mi to mohlo podařit.
A minimální počet, když si je budu kupovat ve zverimexu asi 1O ?
Jo a budou se mi snášet s Gupkami ?
přesně tak, a třou se do porostu na listy rostlinek
0 19.03.2009 23:02 Keporkak – Re: BC/.Killer
Ahá a to by šlo zařídit nějakým hustčím porostem ?
A kam se prosímtě třou ?
není to moc náročné, chtějí měkkčí vodu to je pravda, ale také chtějí šero na tření
0 19.03.2009 22:52 Keporkak – Množení Neonek obecných
Chtěl bych, aby se mi neonky třeli, ale slyšel sem, že se třou prý jen v měkké vodě je to pravda? Mám strach, že je to velmi náročné.
0 02.02.2009 21:21 Mato00 – Re:Ondra08
zoberie bez problemov!
0 01.02.2009 22:34 Honza – nemocna neonka
Ne na vytreni si myslim ze neni. Strasne dik za vysvetleni. Zrovna jsem je krmil tak to bude asi tim. Uklidnili ste me dik.
kdyz ted nemam nic proti te plisni, mam tam dat neco z domacich produktu ?? ( sul.... ) nevim , a nebo bych to moh dovnitr dat az tak zitra odpoledne - nebude pozde ?
0 01.02.2009 22:25 Metz Jo abych nezapomněl..Mohli se Vám třít ale nemusí se nic vylihnout protože mužete mit nespravne parametry vody.Ja jsem to neměřil ani s tím nic nedělal a povedlo se.
ok diky
a honza : nejsou taky ty dve neonky na vytreni ????? -ma se taky schovavala po dne a pak kolem ni lital samec a treli se.....
0 01.02.2009 22:20 Metz pro Honzu:tys ted asi krmil,že?Když se přežerou tak je to nadnáší pak to prejde neboj.Nejčastěji je to z granulí a vloček.Moje to taky občas nadnáší.
odloveno do sklenene nadoby, voda s akva - ted budu tak hodku vzduchovat, prikryju uterkou a nechat byt ?
0 01.02.2009 22:05 Metz Zatemněte je(jikry),rodiče odlovte a neco proti zaplísnění,teplota stačí 20stupnu,vylihnou se za 24hodin a za 5dni se rozplavou.Pak už krmit.Ale jestli je mate v porodničce na živorodky,tak Vám zdrhnou skrz dírky-jsou menší než potěr živorodek.
a jako , to nic jinyho s nima nemam delat - to uz jsou jako celkove prichystany na vylihnuti ? muzu teda neonky s porodnicky pro zatim vylovit ? a jaka ma byt pri lihnuti teplota ? tech 18 - 20 st ?za jak dlouho by se mely vylihnout ?
- omlouvam se , ale fakt otom nic nevim
kazdopadne dik za tvuj štýl - neco zacnu
0 01.02.2009 20:36 Honza – nemocná neonka
Prosim rychle o radu. Je to trochu z misi. Dve z mich neonek se trochu nafoukly a porad se snazi plavat dolu, ale neco je nadnazi co s tim mam delat?
CAu, tak jsem dnes objevil jak se samecek neonky tre ze samickou, a tak sem je odlovil a dal do porodnicky co mam ve spolecne nadrzi ( AQ ) po cca 5 h jsem objevil ze pod nimi jsou na dne porodnicky " jikry " - jsou to jako by bile tecky v transparentnim obalu.
A proto potrebuju ted od vas poradit, co ted s nima ? - vubec nevim - rybky z jiker jsem nikdy nevypestovaval.
Za rady moc dekuju
0 27.01.2009 21:10 She To jsou teda mršky! Říkala jsem si, že jsou pořád tak malinké, že jim musím dopřát a měla jsem velkou radost jak jim chutná... přitom krmím podle zásady, že nic nedopadne na dno. To fakt nedopadne, všechno schroustají během tří vteřin
Tak děkuju moc, promluvím jim do duše, ukážu pár fotek tlouštíků, případně se před akvárkem svléknu, ať vidí jak by mohly dopadnout ;) Snad je to poučí.
0 27.01.2009 20:43 She Ještě jedno foto
0 27.01.2009 20:40 She Tak já se přidám sem. Mám pár dní Neonky červené a některé z nich (zdá se, že snad jen samičky, i když podle mě jsou samičky všichni
) nápadně přibraly. Říkala jsem jim, ať se tolik necpou, ale prý na figuru nehledí. Nevím jestli se jen tolik ládovaly nebo jsou skutečně "v tom". Je mi to divné, prý jsou to ještě miminka. Moc se po nádržce taky neprohání, takže nevím, zda mají vůbec nějaké ženichy. Krmím mraženými patentkami, vločkami a dávám tablety pro pancéřníčky, krmím 2x denně. Pravda, hned druhý den poté co jsem dala neonky do akva jsem na jednom lístku objevila pár jiker, ale připisovala jsem to pancíkům. Osobně si myslím, že se spíš přežraly, ale nevím jak takové přejedení vypadá a nerada bych něco zanedbala, pokud by měly už v bříšku miminka. Zkusila jsem nafotit, ale ty mršky nejde pořádně blesknout :( Nemáte s tím někdo zkušenosti, případně foto těhotné neonky, abych porovnala?
0 13.01.2009 13:38 koohy – třecí rošt
ahoj chtěl bych se zeptat jestli nevadi když k rozmnožení neonek mam v akva písek
0 12.12.2008 15:39 tue chtel bych to tu klicku ze sitky pod omitku pouzit pro vytreni neonek, ale mma trochu strach ze ty oka jsou celkem velky, nemam asni tak strach z toho ze ryba proplave, jako spis ze do oka vplave a porani se o nej, nemate s tim nekdo zkusenost?
paráda
0 04.12.2008 12:41 Metz Prcek už začina plavat už skoro nemá váček kdybych to uměl tak Vám to vyfotím.
úplně nejlepší řešení je udělat rošt jako obývák - z té síťky pod omítku (ale nějakou tmavou) sešít silonovým vlascem podlahu a čtyři stěny jen o něco málo menší než vytíračka a zavěsit třeba pomocí kancelářské sponky nebo špejle - má to tu výhodu, že po vytření nemusíš rybky lovit síťkou a jen to prostě vytáhneš ... a dá se to použít i pro živorodky
0 03.12.2008 18:35 kvang1 mam take udelanou vytiracku asi na 30min prace zitra hodim foto...
0 03.12.2008 18:25 Metz No samice se mi už zase zaplnují a jak sem je přelovoval ty malé tak 2 zmizly mam teda jen jednu.
Už mám zařízenou vytírku a už jen sehnat rošt.
ale jo, odchovával jsem v kelímku od hořčice jednu razboru
... ale to jsem měl jiný potěr a bylo to jen tak z legrace ... ale dělat to jako vážnou záležitost???
no tak artemii se daji krmit i dospelci, takze bych v tom nevidel problém... respektive takhle já pracuju s cichlidkama a jejich prvním výtěrem.. ,)
No, pokus je to dobrý, ale asi nemá cenu se pokoušet odchovat tak malé množství potěru. V podstatě není jak je krmit - líhnout denně deset artemií není reálné. Při vší úctě bych dal rybky vytřít znovu - asi jsou pro tření vhodné a připravil jim klasiku - tedy rošt, zatemnění, voda je asi OK ... má význam odchovávat tak aspoň 30 kousků - i když i to je na hranici ...
Přesto přeji úspěch
0 02.12.2008 17:31 Metz No do 2l sklenice 3/4 voda a v tom 2 olsove sišky a tam se to vykulilo a v velkem akva 50l asi12 olšovych šišek.
Tyjo, co tam máte za vodu? To je pěkný, hodně zdaru.. .
0 01.12.2008 16:24 Metz – pomoc s potěrem neonky
ahoj koupil jsem si 6 neonek obecných a za 3 dny se mi vytřely.Stihl jsem pochytat 12 jiker a ted se mi vylíhly 2 neonky už můžu sundat ručník ze sklenky?(jikry potřebují pro vývoj tmu)díky
Tak jak to je? Já mám v akva vodu kolem 26-27°C, samičky se teď nějak nafoukly, doufám, že jikrama a ne parazitem, no protože mám společenské akva, nepředpokládám odchov, spíše vylepšení jídelníčku.
Názory na podmínky se asi budou lišit, protože třeba u neonky červené je v kometáři toto:
michailo® 15.02.2008
Nemohu souhlasit s tím,co je uvedeno u odchovu.Pro výtěr je potřeba ph 5 a teplota 27-28st. a velmi měkká voda dGH 2 a dKH 0-0,5st N.
no tak co vim, že toho nevim moc, tak mečovka je podle mne živorodka a neonka klade jikry, tak to nevim, jak by se to křížilo, rozhodně by ten samec byl divnej.
0 19.11.2008 20:34 Beranybuc Závojová tetra neonová (Paracheirodon innesi)
Když jsem v roce 2005 zaslechl, že se v chovu ústeckého akvaristy Petra Mihuly objevila jedna závojová neonka obecná, zbystřil jsem pozornost, ale časem na to nakonec zapomněl. Tato informace se mi vybavila, až když jsem pana Mihulu na podzim náhodně potkal. Na otázku, jak to s onou rybkou dopadlo, mi sdělil, že už jich má hejnko, ale končí s akvaristikou a rybky mi rád přenechá.
zdoj:http://www.lon.cz/?cap=10294
Nenech se vysmát. (Ale byla by to sranda vidět jak mečovka znásilňuje mečovku, to bys mohl do knihy rekordů)
0 19.11.2008 19:22 hoppe.d – krizenec
ahoj nedavno jsem nasla v akvariu zvlastniho krizenecka s nejvetsi pravdepodobnosti mecovky a neonky. ma oranzovy ocasek jako mecovka a pruhlednou hlavicku s mene zretelnym modrozelenym pruhem jako neonka. oboje chovame v jedne nadrzi
je mozne ze se zkrizily tyto dosti odlisne druhy?
jinak v druhem akvariu mam 8 neonek z toho jeden samec a jsou neustale spolu
0 04.11.2008 15:22 Martyn – mam tlostou neonku
Zdarec,mam tlustou neonku a nevim co sní!poradte my prosim nevím jestli ji mam oddělit ot ostaních ryb,nebo může zůstat s dalšíma??a jestě bych potrěboval vědět kam asi tak klade jikry??a jestli po porodu mam samici oddělit??
Řekl bych, že v těchhle případech se v 90% jedná o klasickou neonku obecnou. Protože kdo se o chov neonek více zajímá většinou dotaz specifikuje.
0 09.05.2008 16:07 smik – Re: Iwa193
no tyhle dotazy jsou tu pokládány často a věřím, že je zde na něj i odpověď. Nicméně si je třeba položit otázku o jakou neonku se jedná, jelikož není neonka jako neonka a potřebují také různé parametry vývojové vody. Myslím, že napsat voda měká a kyselejší ještě neznamená, že se je podaří rozmnožit
0 09.05.2008 11:33 PAVEL – nechapu to
hele kdyz chci rozmnozit neonky tak musim je dat do jyneho aqarka??? a destilovanou vodou a jeste vestovou vodou?? nebo jak???
??
...staci prevarit vodu v hrnci a bude ok...
Převařením snížíte alkalitu jen částečně, obsah vápníku a hořčíku (tvrdost) jen minimálně - o tu, která se vysráží ve formě vodního kamene.
Někdy si zkuste účinnost takového postupu.
Ta demineralizovaná voda koupená v drogerii, hypersuper nebo u čerpací stanice, (a prodávaná jako "destilovaná"), je jednodušší a mnohem lepší řešení.
tady u nás to mají nazvané Destilovaná voda
co v tom je, nevím
pokud jí nemáš dostatečně měkkou, tak jí musíš smíchat s nějakou která je, třeba dešťová, nebo destilovaná, nebo demineralizovaná
dešťovku, kde sehant víš, destilovaná se dá koupit v obchodě a nebo kdekoliv u benzinky (ale je otázka zda je to opravdu destilovaná voda), demineralizovanou vodu ti vyrobí jakákoliv reverzní osmóza a nebo jí používají ve všech elektrárnách a určitě i v dalších provozech, pokud tam někde máš některého známého, neměl by být problém jí přes něj sehnat, ale bude to něco stát
0 08.05.2008 13:33 Iwa193 A to co musim urobit aby bola mäkka voda ???
0 08.05.2008 13:28 Tereza Nemám zkušenosti s odchovem neonek, ale prý je většina samečků neplodných. Je tedy malá pravděpodobnost, že máš plodného samečka.
0 08.05.2008 13:18 Iwa193 – Tetry neónové
Ahojte.Potrebovala by som poradit.Mam nenoku ktora sa (asi) bude vytierat ma velke brucho.Mam 3 samice a 1 samca.Zo samic ho ma najvacsie.Kebyze ju prelovim do odchovneho akvaria podari sa mi vychovat mladata ???? Prosim o radu.Mam aj ohrievac, filter...
0 31.03.2008 20:42 Nobody – Re: ŠDK
Za několik měsíců.
2 31.03.2008 20:29 tercovec5 Trochu zmatek
Neonky červené potřebují ke tření více než je níže psáno,teplota cca 28.Voda 15-20mikrosimens,ph5,5,použít rašelinu,do výtěrky dva samce na jednu samičku,vytíračka vyšší z důvodu vrtulovitého pohybu při tření,zastínit vytíračku.
Ahoj. Mám šest neonek červených koupených před pár dny. Jsou velké asi 2cm. Chtěla jsem se zeptat jestli mohou být už pohlavně dospělé a jak staré vlastně asi jsou. Pokud se teď ještě nemohou množit, za jak dlouho na to asi budou připravené? Taky jsem chtěla vědět jestli sežerou svůj vlastní vykulený potěr. Že žerou své jikry vím ale zajímalo by mě zda z toho něco může být když jim nějaká ta jikra ujde pozornosti a stihne se vylíhnout. Vytíračku zatím zakládat nechci, jen chci vědět zda se může nějaký potěr objevit i bez toho. Dik
0 28.02.2008 16:22 robert Tomáš napsal: Stačí ti malé 25 litrové akvarko s teplotou vody 23-24 stupňov a rastlinku s vedšími listami gde sa môžu ikri prichitiť. povyliahnutí treba rodičov zobrať lebo požerú všetky ikri 0 26.02.2008 21:21 Nobody – Re: Hasky
Pro neonku obecnou nejlépe trepku.
0 26.02.2008 21:14 Hasky poradte ako je to s potravou pre poter...dakujem
0 21.02.2008 21:07 Hasky – Re: filipsi
filipsi diky
Najdi si vyborny clanek na
www.akvarko.cz , a projdi historii tamni i zdejsi diskuze, najdes toho furu.
0 21.02.2008 20:22 Hasky – neonky-rozmnozovanie
nema niekto s rozmnozovanim a odchovom neoniek(neonka obyc.) skusenosti? poradte ako mam upravit kyslost a tvrdost vody a ako odchovat poter bez velkych strat...dakujem
0 08.01.2008 02:14 Anonym – neonka
Havel-st napsal: Ta teplota je pro neonky (obecné) specifická - před třením do 20ti stupňů a pak ve vytíračce ne víc jak 22 stupňů.
podrobné články jsou na str.
www.dajanapet.cz/… 0 06.01.2008 11:37 Veronika – Re: Laďa
Prosím tě jestli ještě máš ty podklady jak se dobře rozmnožujou neonky prosím pošli mi to na mail 44VV@seznma.cz. Moc děkuji V.
Samice má modrej pruh takovej jakoby ohnutej, samec rovnej
0 02.01.2008 21:40 Tereza Mám ve společenském akva dvě neonky, které jsou pěkně vypasené, asi plné jiker. Nehodlám je rozmnožovat. Může jim ublížit, když je nenechám se vytřít ve zvláštních podmínkách? A druhá otázka - zhejnují se červené neonky s černými. Mám jen 4 červené a achci doplnit hejnko.
0 28.10.2007 21:06 miro03 0 28.10.2007 20:57 kuba Nevim co tu pisete za hovadiny 30 l vytiracka pro obecnou staci i 2l vytiracka!
hlavni je pripravenost ryb do treni ,tvrdost vody atd
jinak je super clanek na akvarko.cz je tam mnozeni neonek na 4 strankach
0 28.10.2007 20:39 Mrosko12 Jurek: diky moc aj som si myslel
0 28.10.2007 20:18 jurek – Mrosko12
Ty dvě pod topením a ta úplně vpředu jsou samice,zbylé dvě samci.
0 28.10.2007 17:40 matesss môže mi niekto prosim vas poradit pohlavie týchto neoniek?
pohlaví nevim ale vim že to neni neonka,ale tetra neonová.rozeznáš jí podle červeného bříška.tetra ho má jen z půlky červené,neonka ho má celé červené.
0 28.10.2007 16:41 Mrosko12 môže mi niekto prosim vas poradit pohlavie týchto neoniek?
0 28.10.2007 16:06 vencisimo já mam neonky v akva kde je 25°C a víc a neonky sou uplně v pohodě a to nemam zrovna nejtmavší dno a pozadí je bílá zeď, hodně svítim a neonky sou v pohodě a nádherně vybarvený
0 12.09.2007 11:48 motýlek savo na dezinfekci třílitrovky a roštu
... nic víc do vytěračky dávat nemusíš ...
Na co savo? A destilka pri mych kohoutkovych hodnotach pH 5.3, dKh 0 dGh 2 asi taky neni potreba
Tak dneska po dukladnem pozorovani rozuzleni neonkove zahady - ma deformovanou tlamku, bud uz od mala, nebo nasledek nejakeho onemocneni nebo zraneni (nevim o tom). Takze neni schopna pozrit vetsi sousta. Premyslel jsem nad utracenim, ale vypada jinak spokojene, plave s ostatnimi a potravu prijima, ale kvuli postizeni min, nez by potrebovala. Co myslite, dat ji sanci nebo radeji hned?
0 28.08.2007 22:56 Vrubouš Kdyby se treli,tak snad i samice by byly stihlejsi ne?Snad by se vytreli a meli mene jiker...Podle me bude nemocny.
Vsechny ostatni jsou takhle objemne jako samice dole (samec nahore). Zhubl nahle, pred par tydny, od te doby je +- stejny, zadne znamky nemoci nevidim, vitalni, zere. Prikladal jsem to sexualnimu vycerpani. Dalsi fotka jeste vetsi skupiny se samcem vlevo nahore u me nadrze, treti od konce.
Tak slibene fotky:
Mam bohuzel v akva tohle slozeni, kdyz jsem je kupoval, jeste se poznat mym neodbornym okem nedaly. V poslednich tydnech je samec hrozne hubeny (az fakt nezdrave), samice stale plna kulata briska. Jinak se chova ok, plave s ostatnimi, normalne ji. Muze to byt tim, ze mu ty zenske nedaji pokoj a trou se a trou (jeste jsem je pritom nevidel), ze ho celeho vycerpaji?
Vim, ze bez fotky kazda rada draha, zitra zkusim vyfotit, jestli se mi povede. Zkusim asi nejakeho toho samecka pridat.
0 25.06.2007 16:43 :-) Voda čerstvá, měkká, nejlépe dešťová. Protože je to studenovodní ryba s vysokým nárokem na obsah kyslíku ve vodě (což tady jistě všichni vědí), jedinci chovaní dlouhodobě nad 24°C ztrácejí plodnost, různě se deformují a samice nejsou schopny odhodit zralé jikry (zatvrdnou) atd. Ideální pro chov je 18 – 20 °C pro tření zvednout na 22°C
Těm, co ji tu neustále doporučují jako rybu vhodnou k terčovcům, bych nechal useknout ruku
vytíračka nad 30 litrů, bez substrátu. Třecí rošt, nejlépe však osadit dostatečným trsem mechu Vesicularia dubyana. Rozplavaný plůdek se zpočátku krmí trepkou, později cezeným planktonem, nejlépe však žábronožkou.
Červená neonka snáší lépe vyšší teplotu.
0 25.06.2007 16:40 Havel-st – odchov neonky obecné
Ta teplota je pro neonky (obecné) specifická - před třením do 20ti stupňů a pak ve vytíračce ne víc jak 22 stupňů.
podrobné články jsou na str.
www.dajanapet.cz/… Pro podrobnejsi popis lepe hledej, forum, sekce rozmnozovani, pripadne na strankach venovanych primo neonkam, nikomu se to asi nechce psat znovu.
Ahoj nevěděl by někdo jak rozmnožit neonky mam pro ně samostatné akva s rostlinkama jak na to?
0 29.12.2006 16:50 Usine – prosim poradte
Jestli ti mohu něco doporučit tak si kup knížku.(neonky) . Tam se všechno dozvíš. Samička je větší a má i takové bříško.
0 29.12.2006 13:06 Kity – Neonky červené
V AQ mam neonky cervene (bohuzial uz len 3), ale ak by bolo mozne chcem ich rozmnozit. No neviem rozoznat akeho su pohlavia. Pomoze mi niekto, dakujem.
0 10.12.2006 23:35 Tomas – Neomka
Prosím vás potřeboval bych poradit jak rozmnožit neonku červenou nějako se mi to nedaří za každou radu předem děkuji kdyžtak mi to pošlete na meil cernocky.t@seznam.cz
0 07.07.2006 20:38 vaclav – neonky
To že se ti neonky třou je dobře ale skus nějakou odchovat.
0 07.07.2006 19:24 Laďa – neonky
Pokud se jedná o takové druhy ryb,jako jsou tetry,tak ty se po nějaké době přizpůsobí podmínkám nádrže ,ve které žijí.Jejich výtěr už je jen otázkou výměny vody a pohybem teploty.Neonky nejsou až zase tak háklivé.Mě se třou skoro pravidelně po výměně vody po celý rok.Vodu netestuju a přidávám do 300l akvária jenom 30 kapek Torbenu.
0 07.07.2006 19:04 vaclav – neonky
Neonka červená ph 5,2 – 5,8 neuhličitanová tvrdost méně než 1 stupeň uhličitanová tvrdost nejlépe 0 vodivost vody 30 mikrosímens. Z knihy Stanislav Frank akvaristika. A to se vám zdá jako nenáročná rybička na množení….
0 07.07.2006 18:17 neo – to vaclav
0 07.07.2006 18:02 vaclav – neonky
Myslím že byste měli začít s něčím jednodušším než z neonkami.
0 07.07.2006 15:42 neo – prosba
Ládo prosím poslal bys mi to na e-mail pepa.chvojka@centrum.cz
Skoušel jsem to na těch stránkách ale nejde to. Dík moc.
0 07.07.2006 15:19 Pavel – neonky
Láďo dík,
už jsem to našel.Snad bych potřeboval ještě pomoct s tou úpravou vody na ph 6,5-6,8.Co bych tam měl dát,kolik atd...,díky.
Pavel
0 06.07.2006 20:56 Vrubozubec – vida
2 06.07.2006 18:53 Laďa – dobrá zpráva
Vážení přátelé,mám pro všechny dobrou zprávu.Našel jsem na této adrese
macleak.ic.cz kompletní Zukalovu knihu v elektronické podobě a ještě mnoho dalších.Doufám ,že jsem tímto všem zájemcům alespoň trochu pomohl.Mějte se fajn.
Jsem taky psala PO UPRAVACH, coz uz neni original!
Da se tam pripsat jmeno skutecneho autora, ze informace byla cerpana z teto a teto knihy.
Já si myslím, že by to šlo. Mě už to teda Láďa poslal (je moc hodný a ještě jednou mu díky), ale určitě by to zajímalo mnohem víc lidí..
0 06.07.2006 13:35 Vrubozubec – Vesnach
Nejde to...Autor co knihu psal ma nejake autorske prava ne?to by Lada musel nejdriv napsat Zukalovi(nevim jestli jeste zije),a napsat mu,jestli by mohl uverejnit jeho clanek z knihy te a te na tom a tom webu...neni to tak lehke...
Kdyz je tolik zajemcu o informace co se tyka rozmnozovani, nemohl bys treba zaslat Rexovi co oskenujes, aby to po mensich upravach vlozil na tyhle stranky?
0 06.07.2006 13:01 Laďa – Neonky
Pošlu ti to zítra,dnes jsem ve službě.
0 06.07.2006 12:37 Pavel – potřebuji radu
Kdyby si byl tak hodný,taky bych měl zájem o informace co se týče rozmnožování neonek červených.Dík. slechos@seznam.cz
Láďo mohla bych také požádat o informace ohledně neonek?
0 28.06.2006 23:38 Laďa – to: niki
Musím s tebou souhlasit.Dnešní knihy obsahují pouze všeobecné informace .Když jsem před mnoha a mnoha roky začal s akvaristikou ,koupil jsem si v Brně knihu Akvarijni ryby od Rudolfa Zukala .Podle mě nebyla do dnešního dne co do obsáhlosti prěkonána.Pokud sem napíšeš e-mail,tak ti informace o neonkách naskenuju a pošlu.Já sice neonky nerozmnožuju,ale těch 20 co mám v akváriu se skoro při každé vyměně vody vytře.Bohužel ostatní ryby jikry hned žerou.
0 26.06.2006 19:52 niki – neonky
chtěla jsem rozmnožit neonky obecný, ale moc jsem toho nezistila - jenom že musí mít PH cca 6,0 a teplotu vody 20celsia, jinak že se samcům netvoří spermie...tak nevim nevim...hodně zdaru a jestli je rozmnožíš tak sem napiš JAK
0 22.06.2006 14:56 shedlo – tetry
Už se Vám někdy podařilo rozmnožit klasické druhy jako Tetra černá neb Neonky? Dík
0 06.05.2006 09:01 sean – ..
Díky díky díky!
4 05.05.2006 21:28 Chov vs. odchov – Mikejr
Tak jak tady bylo popsáno, pokud máš akvárium 2 měsíce tak nemůžeš čekat, že jen tak se ti budou neonky množit... U těch mečovek za nějakou dobu můžeš čekat přírustky, ale ty neonky jsou přece jenom o něco málo více složitější... To že tady někdo píše že některé druhy rybiček se mu hned "jen tak vytřeli" tak je spíše štěstí
... Je dobré si vždy o rybičce kterou chceš chovat a pak i odchovávat něco přečíst v literatuře... Chtěl jsi aspoň něco do začátku tak tady máš něco málo k počtení
CHOV
Chovná nádrž: Druhové nebo společenské akvárium. V hejnu.
Velikost: 30 l a více
Zařízení: Tmavší dno, hustě osázená rostlinami, tmavé pozadí, tlumenější osvětlení.
Voda: Teplota: 22-23 °C
Kvalita: CT do 8 °dGH, UT °dKH, pH 6-7
Potrava: Drobná živá, mražená i umělá.
ROZMNOŽOVÁNÍ A ODCHOV
Odchovná nádrž/Vytíračka: Velikost: 6 l a více
Zařízení: Trs jemnolistých rostlin, třecí rošt, zastínit.
Voda: Teplota: 23-24 °C
Kvalita: CT do 5 °dGH, UT nejvýše do 0,5 °dKH, pH 6-7, vhodný je malý přídavek rašelinového výluhu nebo ToruMinu (cca 5 kapek na 10 l vody – při vyšší koncentraci se plůdek nerozplave). Optimální třecí a vývojová voda se všeobecně uvádí s těmito parametry CT 3 °dGH, UT 0,2 °dKH, pH 6,2
Rozmnožovací chování: V páru.
Vylíhnutí mláďat: Vylíhnutí za 24 hodin, rozplavání 5 dnů.
Potrava pro potěr: Vířníci, nejmenší nauplie buchanek.
S pozdravem
0 05.05.2006 18:23 sean – ??
a proč ne
? Každý se tu rozplývá jak tu mají jejich rybky mladý, a já hov.. teda nic. Ale to je jedno. Tak mi můžete někdo dát, prosím, radu do budoucna, jak to množit? Mečovky a neonky.
0 05.05.2006 12:48 sean – Množení mečovek a neonek
Zdravím
, mám akvárko 60l asi něco přes měsíc, v něm 10 neonek, 2 krunýřovce a 2 mečovky a rostliny. Nic se mi zatím nemnoží, jak mám docílit množení? Teplota je 25 stupňů, krmím 2x denně(ráno, večer). Samice-mečovka samce spíše odhání, neonky už vůbec nic
.. Prosím poraďte..
3 02.04.2006 17:05 neo – hejno
Mimochodom hlavně tam nedávaj moc velkeho predatora aby tie neonky nězožral
0 02.04.2006 14:54 Miro m. – Neonky
Asi dobre krmiš.Keby boli skalári hladní,tak by ich trochu ponaháňali.A záujem samcov o samičky sa prejaví po zakrmení živou potravou a dočasnom odlúčení vo vode 18-20°C.
Neo má pravdu-chce to predátora,ale musí byť občas trochu hladný.
0 01.04.2006 16:34 neo – bojovice
když tam hodis nejakeho predatora např. bojovnici ta je občas trochu prožene ale se skalarama se asi snaset nebude skalary jim budou okusovat ploutve
0 01.04.2006 16:25 Killer – neonky
no já mam teplotu 24-25°C...a samice sou pořádně kulatý,ale zájem samců sem nepostřehl..
Já myslel že to vyřešim když tam, dam skaláry,ale oni si na sebe zvykli a už zase neplavou společně
0 01.04.2006 15:59 neo – hejno
Neonky plavou jako jedna armada semknute do skpiny když je v nadrži predator
0 31.03.2006 18:26 Miro m. – Neonky
To máš dobrý pomer.U neoniek sa dosť často vyskytujú neplodné samice.Ak sú plné ikier a nevytrú sa, pri teplote vody nad 26°C v nich ikry zatvrdnú a stávajú sa neplodnými.
0 31.03.2006 18:13 Killer – neonky
jinak zapomněl sem dodat že mam asi 1 nebo 2 samce a k tomu 8 samic..
0 31.03.2006 16:19 Miro m. – tienenie
Správne, zatieniť znamená zastínit.Zatial sleduj,či sa nejaký párik nesnaží páriť.
0 30.03.2006 22:54 Killer – neonky
promiň,neumim slovensky...tohle znamená zastínit?-zatieniť
Jinak mam docela pech,momentálně nemam akvárko kam je dát vytřít,páč sem tam mrsknul mečovku,aby měla mladý,abych měl čim krmit tlamovce..ale díky,snad si to budu chvíli pamatovat
0 30.03.2006 18:30 Miro m. – Neonky
Najlepšie je na 4-5dní oddeliť samičky od samčekov a krmiť živou potravou.Potom som ich dal do vytieračky spolu so samčekmi.Za 2-3hodiny začali plodní samci tancovať okolo samičiek pripravených na trenie.Plodné samičky sa pridali k svadobnému tancu.Tie čo sa k ničomu nemali som odlovil.Vytieračku musíš zatieniť,ináč sex nebude.
0 30.03.2006 18:10 Killer – neonky
já poznam pohlaví,ale myslel sem že odchovný pár neni že tam strčíš nějakou samici a nějakýho samce...navíc se mi to nikdy nezdařilo,když sem to zkoušel
0 30.03.2006 18:08 Killer – neonky
já poznam pohlaví,ale myslel sem že odchovný pár neni že tam strčíš nějakou samici a nějakýho samce...navíc se mi to nikdy nezdařilo,když sem to zkoušel
0 30.03.2006 17:02 Miro m. – chovný pár
Samček je menší a štíhlejší ako samička.Samička má guľatejšie bruško aj na šírku aj na dĺžku od hlavy až po análnu plutvu.
0 29.03.2006 21:29 Killer – chovný pár
jak se pozná u neonek chovný pár?
4 29.03.2006 18:38 Miro m. – množenie neoniek
Neonky som množil vo vode 1-2°tvrdej.Pri tejto tvrdosti bola 100% úspešnosť liahnutia.Každý stupeň tvrdosti naviac ma pripravil o 25% ikier.Voda bola cedená cez akvaristickú rašelinu.Ph 6,5-6,8,teplota vody pred výterom bola 18-20°C.Na vytretie potrebujú rastlinky-dával som mach a valisnérie.Do takto pripravenej vytieračky som dal chovný pár.Povytretí rodičov treba odloviť, lebo žerú vlastné ikry.Potom zvýš teplotu na 24°. Po vytrení musíš krmiť nálevníkmi.Skús to, na hejno malých neoniek je nádherný pohľad. PS:v hejnách plávajú, keď sú vzrušené z diania okolo seba(krmenie,dravá ryba v blízkosti...)
0 27.03.2006 21:50 Tomas – re.
me taky plavou v hejnu a mam nich 17
0 27.03.2006 20:40 Killer – neonky
tak to nechápu..jak máš velký akvárko aco tam je dál za ryby?
0 27.03.2006 18:14 M – neonky
Já mám neonek taky 10 a skoro pořád plavou spolu. Sem tam se jedna zatoulá,ale spíš jsou pohromadě.
0 27.03.2006 17:53 Killer – neonky
Když už je tu tema neonky,tak bych chtěl připojit taky dotaz:
Plavou vám neonky v hejnu (jako armáda) nebo si plave každá ryba kde chce?Já jich mam sice už jen 10 a tetru neonovou(3x),ale měl sem jich 20 a ani tehdy neplavaly spolu
0 26.03.2006 21:06 Tomáš – Rozmnozovani neonek
Ahoj ja bych se chtel zeptat jestli by mi nekdo nemohl poradit jak rozmozit
neonky obecne.dekuji predem za odpoved
0 12.03.2005 09:42 thomas – neonky
Chovné rybičky ve stáří do 1 roku,když je budeš pravidelně krmit
buchankou nebo něčím mraženým.Tak výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.Potom musíš rybičky pravidelně vytírat.Je to moc pěkná podívaná .
0 09.03.2005 17:20 KASIMA – množení neonka
na rozmnožení je potřeba měkká voda kolem 30 mikrosiemens vodivost poměrně kyselá ph kolem 6,4, přídavek toruminu.Složité je i zakrmení vylíhlého plůdku prachovou potravou(nálevníkem)
0 08.03.2005 13:14 Petr Novák – Rozmnožení neonky červené
Prosim potrebuju vedet jak se mnozej neonky cervene????Prosim co nejdriv odepiste !
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17142x