Set nebo klasické akvárium?
jj chápu že třeba začínající 12 letý akvarista možnosti nemá.... ale znám i 14letého kluka co si dělá skoro všechno sám a vymýšlí zlepšováky nad kterými žasnu i já
No ja v podstate osvetlenie, ohrievač a filter mám. To mi netreba kupovať dupľovane v sete. Čo sa týka designu, tak je fakt, že sety sa mi páčia a to by doma skôr uvítali ako sklenenú vytrínu s nejakým "svietiacim deklom" na vrchu. Na druhej strane by som bola asi skôr za poskladanie, aj keď to možno už nie je moderné. Čo mám ten 45 l set s vypuklým predným sklom, vpodstate nemám voči nemu výhrady, len mi vadí to slabé svetlo a odparená voda na kryte. Je ale pravda, že aj keď som ho dostala, lebo ho rušili, musela som dokúpiť ohrievač, filter a motorček. Len to osvetlenie je fakt slabé. Dokonca ani Vodný mor tam nevydržal viac ako mesiac.Sestra má 100l set a tiež je s ním spokojná. Ale možno má iné nároky ako ja.
Máš svým způsobem pravdu. Jenže problém je v tom, že naprostý začátečník nemá potuchy co je hamburský filtr, natož jak to vypadá a ani netuší co by od zámečníků nebo elektrikářů měli při zadání výroby krytu chtít. A tak pro absolutní začátek jsou sety vhodné. Jen je třeba vybírat a nechat si poradit. Jinak s tebou souhlasím, že set se dá stylem DIY pořídit výrazně levněji.
ale no tak...hamburk zvládne snad i opice, zámečníci taky nejsou jelita pokud se jim vysvětlí co a jak, aby udělali kryt z plechu a nalakovali ho a určitě existují i kamarádi eletrikáři kteří vše zapojí...vše se dá řešit pokud se ovšem chce. já když vidím kryty co se prodávají pro lidi třeba v hornbachu tak je mi jich docela líto že si nemůžou vybrat....protože jsou sice hezké, nízké ale naprosto nedostačující co se obslužnosti a světla týče....když jsem to u kamaráda viděl jak z toho kape voda tak jsem se toho ani nedotkl....prostě jsem se bál...nechci být drzý nebo nezdvořilý omlouvám se
Samozřejmě lze z Vašeho pohledu jedině souhlasit. Ne každý může nebo chce doma vyrábět osvětlení, zvláště má-li odpovídat alespoň nějakým bezpečnostním předpisům. Stejně je to s filtrem. Kdo si může dovolit vyrobit věc doma, je samozřejmě ve výhodě. To ale asi nebude případ tohoto dotazu.
já bych si krom designových věciček jako je dennerle nano apod asi set nekoupil.....samotné aq vyjde u sklenářů na 9-10,-/l světla si děláme, filtr bud venkovní nebo komorový popř hamburk...sečteno a podtrženo úspory nejen finanční ale i časové cca 30%
Důležité je, jaký set si kupujete. Renomované značky dodávají sety, které jsou použitelné a nemusí se půlka vyhodit. Většinou je tam v přepočtu něco zadarmo. Chce to ale vědět co chci a poradit se s odborníkem.
Jsem so koupil set abych ušetřil (komplet 112 l za 2800 kč) a už jsem musel měnit trubice, musel jsem vytvořit reflektor a dnes mi má přijít nový filtr. Už bych si set nikdy nekoupil. Jediné co je zatím dobré je topítko
A co se týče krytu tak ten budu v nejbližší době předělávat jelikož se mi začíná přehřívat.
sety mají velmi poddimenzované osvětlení (speciálky trubice jsou taky na prd) a předimenzovanou filtraci (malý objem avelký průtok). Ve finále tě vyjde finačně i časově lépe si to sestavit sama.
Do setu budeš určitě ještě investovat. Mluvím ale o těch klasických, existují i lěpší sety třeba eheim, kde jde přidat trubice, ale jsou dražší než sestavení a výroba některých položek.
Napíšte mi, prosím Váš názor, prípadne skúsenosť. Mám 90 litrové akvarko - trojuholník a plánujem kúpiť nové akvárium (cca 80 - 100l) a neviem sa rozhodnúť, či je lepšie kúpiť kompletný set, alebo len akvárium s horným sklom a zvlášť osvetlením. Nedávno som totiž kúpila nové osvetlenie a rastlinky mi pri ňom pekne rastú, tak by som ho rada používala aj naďalej. Mám aj menšie akvarko - set 45 litrové a rastlinky tam veľmi nerastú. Sú stále rovnaké. Čo mi poradíte? Set alebo klasika akva so sklom na vrchu? A prečo? Ďakujem.
Starší reakce
Dobre teda. Ja jsem napr. kupoval moje 200 l akva v Breclavi v Bonty za 1885,- (8 mm sklo, cerny silikon, kvalitni zpracovani). Na kolik bych se tedy dostal u sklenare?
On je to ale vetsi rozdil nez 300Kč, tada asi podle města.... Záleží ale na tom, zda to speit a nebo použít silikon?
To nepopiram. Ale ty 200-300,- me nezabijou a podporim lokalni akvaristiku. Jo kdyby se jednalo o akva radove 1000 l nebo vetsi, uz bychom se s cenou dostavali nekam jinam ze.
ked je clovek solventny neni problem si kupit akva v akvaristyke,ale u sklenara vide o tretinu lacnejsie.tie akvaria v akvaristyke su tias od sklenara . akvaristyka potrebuje na nich zarobit tak si da na ne rabat a su drahsie.sklenar mi hovoril ze ma zakazky pre akvaristiku ze im robi akvaria.
V akva prodejně pochopitelně koupíš také, u sklenáře však v naprosté většině levněji.
Neni nutne potreba si 200 l akvo nechat vyrabet primo u sklenare - jedna se o standartni objem, navic ani ne nijak extra velky, tudiz se da koupit napr. i v akva prodejnach. Hlavne bych doporucoval 8 mm sklo.
jednoznacne si daj urobit akva v sklenarstve ,osobitne poskladany set ta vide lacnejsie a poskladas si tak jak tebe najlepsie vyhovuje.
Na 200 l bohužel nemám prostory... Ale kdybych je měl, tak to poskládal z komponent, protože nevím o setu který by měl světla 4×30 W a 2×30 W je trochu moc omezující:
akva 100×50×40 cm
kryt 100×50 cm 4×30 W
Atman At-200 + bioakvacit č. 3 (10×10×24 cm)
topení 150 W
Jen ten kryt je docela pálka - blíží se k 7000. Dalo by se to vyřešit např. 2 ks rampy Hagen GloT5 HO 89-132 cm (luxusních (2+2)×39 W, nebo (2+1)×39 W) za asi 4300, nebo 2 ks rampy Resun DL 25R (dostatečných 4×25 W) za asi 2000, nebo domo-robo krytem, nebo...
Já jsem do setu rio 180(200l) od Juwelu přidával zářivky(přikoupil jsem origo rampu s dvěma zářivkama) a jelikož je ten horní kryt dělaný z jakési hmoty která jde poměrně lehce střihat na pákových nůžkách nebo řezat pilou tak jsem ty dvě horni části upravil na potřebnou šířku a je to bez problému.Teď mám osvětleni 4x30w.Filtr origo jsem vykuchal a používám Eheim 2213 vnější.
Mám 240l. Nádrž i kryt Juwel, koupené zvlášť v Hornbachu. Filtr samodomo za 3D pozadím složený z hlavy Atman a spousty bioakvacitu (litr stál 10,- Kč).
Ten kryt se ukázal jako nevhodná koupě - nejdou do něj přidat další zářivky.
Jo, a skříňka taky samodomo. Vyšla se vším všudy na necelé 2000,- a je rozhodně praktičtější než setová.
Mám set Eheim, 240L. Měl jsem možnost výběru mezi Juwelem ve stejný velikosti a tím co mám. Cena byla stejná. Juwel jsem nevzal jen pro ten vestavěný filtr, co je v něm napevno. Výhoda je, že je už v ceně, ale zabírá hodně místa v nádrži a při udržbě bych navíc musel zasahovat do akva (sundat kryt, adjo - nepraktické.). Teď mám u stávajícího setu vnější Eheim 2224, na údržbu je nenáročný a vše mi funguje jaxe pa3.
Akorát ta cena, celé té výbavičky je tak na Chocholouška.
Já mám 250 l mám hlavu a hobu 10x10x20 Akrásně to filtruje.Molitan čistím 1 za měsíc.
Mám 2x200l set jsem nekupoval,ale starší stěnu na 3 akva.Záleží na tobě a jaký máš možnosti a kam akva cheš?
Pokud nechceě řešit kryt tak zvol set,pokud budeš chtít náročnější rostlinky tak u většiny krytů budou 2xtrubice 30W a ty nebudou stačit pomalu ani na ty normální rostlinky.Abubias atd.ti půjde bezproblému i pod dvouma trubicema.Prodávaj se i kryty se 4 trubicema ale to už je o penězích.
Já mám výhodu u stěny že neřešim kryt ale jen zakryju nahoře laminem a můžu si dovolit reflektory se stm. předřadníkama v kombinaci T5 a T8
Filtraci mužeš mít houbu s hlavou a bude fungovat stejně jako vnější filt,kterej ale nebude zabírat místo v akva a je u něj možnost ruzná kombinace filtračních médií=lepší než molitan..
Já osobně volil Eheim classic 2217 s dvokohoutama..
Vždy je to ale jednotlivá věc na kterou nexistuje 1 odpověď..Skus hledat
SORRY, já ho nemám, tak ti neporadím... (ale šel byl do setu!!!)
Přidat reakci
1 ...... [2]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 2414x