Měkká voda
jeste pro doplneni
www.sovak.cz/… je na strane 24(fyzicky 22) clanek o rekonstrukci vasi upravny a jsou tam mimo jine jsou tam i mereni vapniku, horciku i tvrdosti (surova/upravena voda), je tam i obrazek "mramorovych filtru" takze mozna by pomohlo pridat do filtru mramorovou drt, pripadne ji pouzit jako substratu
2kg mramoru me vyslo na nejakych 25kc dodava JK animals
Co by za to jiní dali mít v kohoutku 5°Gh...ale mě se to pro ty krevetky nehodí...To že je tu měká voda vím,už jsem tu 2roky jen jednou tu bylo 7°Gh a to že parametry vody nejsou k mání kliknutím není žádné nóvum,tohle tady neřeší,když tady řekneš že máš rybičky tak na tebe civí žes přišel z Marsu.
pokud doma beres vodu z vodovodu, tak kazdy provozovatel musi zverejnovat rozbory vody, prinejhorsim se optej na obecnim uradu....
No na strankach Manetina je rozbor z roku 2009, ale tvrdost tam neuvadi, jinak ta voda nema ani NO3 (pod 0,5mg/l) a na strankach provozovatele Vodárna Plzeň (
www.vodarna.cz ) toho taky moc nejni... ale podle
www.vodarna.cz/… se tvrdost pohybuje kolem 0,97mmol/l a to je neco kolem 5°dGH, coz je opravdu mekka voda (udaj za lonsky rok)
Zdroj vody je ÚV Hodoviz - cerpa vodu z vrtu a jima pramenny vyver pomoci prikopu, pred par lety prosla cerpaci stanice i upravna vody rekonstrukci.
0 21.07.2011 08:33 Rakvista –
Re: Sid Alkalita se asi nejspíš také změní,ale to už vím jak na to nebo si to při nejlepším myslím
pávě mě zaráží ten poměr na 100L.budu potřebovat cca desetinu množství a ani né.Ono se to má tak že úplně první krevetky co jsem měl jsem na základě podaných informací obchodníkem a v dobré víře vyhubil docela destilkou a to se měřená tvrdost pohybovala okolo 5-6°Gh takže bych nerad tento pogrom znovu opakoval.
Takže než je budu stěhovat chci být připraven abych jim mohl poskytnout dobré podmínky na které jsou zvyklé.To se snad dá pochopit?A závěrem digitální váhu "lajnu" nemáme,ale děkuji za naznačení směru kam se ubírat.
Netřeba být chemik.
Jak jsem napsal - uvedená množství každé jedné z uvedených chemikálií zvýší tvrdost 100 l vody o (cca) 1°dGH. Dál už je to jen matematika.
No a taky byste měli uvážit, zda zvyšovat tvrdost jen pomocí Ca nebo jen pomocí Mg nebo - lépe - pomocí Ca i Mg, a to potom v jakém poměru. (U "domestikovaných" druhů krevetek by to mohlo být zhruba 3:1.)
K případnému "zvážení" chemikálií můžete použít např. injekční stříkačku nebo máte-li k dispozici alespoň digitální kuchyňskou váhu - tzv. "lajnu".
No a co taková alkalita? U té se parametry nezmění? Nebo jsou pro vaše krevetky nepodstatné?
Ať už se rozhodnete jakkoli, jako nejpodstatnější ale vidím rozvahu,
zda bude vůbec nutné vodu upravovat...
Podle toho co se mi podařilo vydolovovat z obchodníka za info,jaké mají mít podmínky teď s tím problém nemám,krevetky jsou v Kladně az kohoutku teče 12ka,ale až je budu stěhovat domů tak to už problém bude protože tu teče 5ka max.6°Gh.Teď ředím tu 12ku demi na 7-8°Gh
Podle čeho soudíte, že je tu tvrdost třeba upravovat?
O 1° zvednete GH tak, že přidáte do 100 l vody cca:
- 1,9g CaCl
2
nebo
- 2,2g CaCl
2.H
2O
nebo
- 2,5g CaCl
2.2H
2O
nebo
- 3,1g CaCl
2.4H
2O
nebo
- 3,8g CaCl
2.6H
20
nebo
- 2,3g CaSO
4
nebo
- 3g CaSO
4.2H
20
nebo
- 1,6g MgCl
2
nebo
- 2g MgSO
4
nebo
- 4,2g MgSO
4.7H
20
O tom, kterou z chemikálií, (resp. směs kterých chemikálií), použít, byste se měl rozhodnout nejlépe na základě posouzení parametrů vody v domovině krevetek.
0 20.07.2011 18:57 Rakvista – Moc měká voda
Zdravím,mám kulantní dotaz.Jak zvíším bezpečně celkovou tvrdost vody?Z kohoutku nám teče 5G°h potřeboval bych vědět jak tu hodnotu bezpečně zvednu 7-8G°h nebo i měká voda může mít vodivost 350mS-400mS? Potom tedy logický následný dotaz...Jak jí docílit tak aby to neuškodilo krevetkám?Je mi jasné že hodně zvolna.
Starší reakce
4 kH je v pohodě, snad jen živorodky a africké cichlidy by měli mít tvrdší.
Vážně nebude rybám vadit že mají pouze +- ( nevím jak je to přesné) 4 KH?
Naber někde ze studny bude určitě tvrdší.Ale ty 4 stupně ti závidím .Proti mojich 28 co tu máme máš přímo poklad.
Starší reakce
Aha, tak už je to jasné. Každý jsme "řešili" něco jiného - já alkalitu, (nesprávně "uhličitanovou tvrdost"), kterou jste "naměřila" - 0, a vy tvrdost...
K tomu vyjádření na tisíciny dGH došlo přepočtem z jednotek, ve kterých byla tvrdost ve skutečnosti změřena.
Jenže to nám nic neříká o alkalitě, o kterou jde na prvním místě! Ačkoli mám - jak už jsem napsal - o přesnosti těch papírků značné pochyby, nepodcenil bych, co jste "naměřila" a jak vám radili kolegové přede mnou - něco bych s tím udělal. Jak na to, to vám svým odkazem vysvětlila Ustavprochore.
Pokud budete mít takto nízké pH a alkalitu, docela hrozí skokové změny pH se všemi riziky jak pro rybky, tak pro rostliny.
Pořiďte si testy na NO2, (viz Yirka), a rybky do akva dávejte postupně (po malých "skupinkách") - vždy, když budou NO2 neměřitelné.
Ještě k té tvrdosti: vzhledem k její hodnotě můžete k úpravě parametrů použít prostředky současně zvyšující jak tvrdost, tak alkalitu. Úpravou bych se snažil udržet parametry někde kolem 8-12 dGH a 4-8 dKH.
Takže jak jsem psal na začátku, dokup kapkové testy NO2, NO3, změř a dle výsledků obsazuj rybkami.
klidně
V dH?! A na tisíciny stupně? Tomu nevěřím! Nemůžete udělat fotku toho protokolu a dát ji sem. Nebo mi ji poslat vzkazem?
I kdyby tomu tak bylo, pak KH průměrně cca 3 není totéž, co 0 "naměřená" papírkem od Dajany!
NO je tam tabulka, tyto hodnoty jsou podle nich tvrdost v jednotkách dH - min.1,512 x průměr 2,856 x maximum 5,32. Žádné časové období, nic. Je to zpráva 2 dny stará.¨
Mimochodem jsou tam i hodnoty PH - minimum 6,6, průměr 7,5, maximum 8,3.
...je tam minimum 1,512, průměr 2,856, maximum 5,32...
Minimum-průměr-maximum čeho? A v jakých jednotkách? (Já sice tuším, oč jde, ale nechci předjímat.)
Nemůžete sem ty údaje z vodáren napsat?
A na ty papírky raději zapomeňte, ať vás (nebo nebo někoho jiného, kdo vám bude chtít radit) nezavedou ke špatným závěrům a opatřením...
Nechala jsem si poslat z vodáren hodnoty. Poslali mi tabulku k našemu odběrnímu místu, je tam minimum 1,512, průměr 2,856, maximum 5,32. Ovšem uznávám, že u Dajany je velká mezera mezi číslama. Takže člověk musí přihlídnout k té nepodobnější barvě.
Pořiďte si nějaký přesnější nebo lépe - podívejte se na stránky vašeho dodavatele vody.
Já bych spíš nevěřil tomu pH než Ut.
Já ti Václave rozumím, ale spíš nevěřím těm číslům tvrdosti u čerstvě založené nádrže při optimálním PH.
Já bych byl tedy opatrnější mýt kH na 0 je nebezpečná věc a prudce padající pH ryby nemusí také přežít.
Já bych teď na začátku tvrdosti neřešil a zaměřil bych se hlavně na NO2, NO3. Hodnoty tvrdosti jsou pro prosperitu většiny druhů rybek důležité hlavně v případě úmyslu odchovu. Tvrdosti bych začal měřit a řešit až po základním zaběhnutí a nastolení rovnováhy v nádrži. Jen hodnoty NO2 ti řeknou kdy nasadit rybky a měnit vodu.
Zkus vyhledávač. Já to už dávám od oka.
A jak se dávkuje? Vůbec nemám představu.
Pro ryby je měkká voda určitě výhodou, dkH zvyš jedlou sodou aspoň na 4 dkH.
Potřebovala bych poradit. Mám týden založené akvo 126l, od včera zasazené rostliny. Dnes jsem dělala testy na PH, KH a GH. PH mi vychází výborně mezi 6,4-6,8. GH jsem naměřila 3 a KH mi dělá 0. Hodlám pořizovat rybičky, kdy tři druhy ze čtyř mají požadavek tvrdosti od 5dGH a jedna od 3dGH. U rostlin jsem se dočetla, že obecně by to chtělo od 2dKH. Změní se tyto hodnoty po postupném nasazování ryb? Je nutné zasahovat? Napadlo mě dodat třeba mušli, když od ní každý odrazuje, že zvyšuje tvrdost.
Starší reakce
ja to mam v takovy vesnicce u Pacova,tady je takova voda skoro vsude a ty mas opravdu nadherny ryby..nedali by se od tebe nejaky koupit??Jinak s tema dvoma druhama vody mas pravdu,taky sem o tom premyslel ale asi to budu resit tou Serou...melo by to snad byt profi,ale jeste se kouknu kolik to stoji..
)zatim...
heh, já bych to neřešila, s mýma 20 stupněma dGH, který musim furt změkčovat kupovanou destilkou či osmotickou vodou, můžu jen plně závidět...
nieje ziaden dovod k obavam. V tejto vode bude uspesny neres tercovcou a aj ich odchov. Hoci mozete mat problem s rychlym poklesom ph a to bude treba strazit. So sodou velmi opatrne u nerozplavanych mladych moze doist k vodnatelnosti. Na zvysanie tvrdosti vody pokial s tym nemate ziadne zkusenosti pouzivajte pripravok od firmy Aquar, neviem ako sa vola, maju ho v nabidke na webe. Dalej mate moznost pouzit pripravok od firmy SERA, je to zmes mineralou specialne pre tercovcou a nektori akvariste pouzivaju vlastne zmesi mineralov, hoci na to je nutne mat vela zkusenosti. S predajom ryb si nemusite robit ziadne obavy, prechod do ine tvrdsi vody im nebude robit problem.
Moje : Ph6.6, Dkh 0, Dgh 2, vodivost 70uS/cm
Take si nestezuju, ale krevetkam, zda se, to moc dobre nedela. Tak jim pritvrzuji, krida se jim libi.
Podobná voda teče i v jedné části Ostravy tvrdost 200 micros. a ph 6,5 (6,7). Nestěžuji si
Popravdě,raději bych měl dva zdroje vody,jednu zmíněnou na množení,tedy pro chovné páry a druhou tvrdší,která nebude tak kolísat.Kam jste se nastěhoval-nemyslím adresu,ale přibližně třeba okolí jakého města?
Jedlá soda je asi jedno z řešení.
Mať vodu spomínaných vlastností je snom nejedného akvaristu. Je to voda veľmi podobná vodám tropickým. Pri dobrých svetelných podmienkach sa v nej skvelo darí tropickým rastlinám a takmer všetkým tropickým rybám z oblastí amazonie, strednej Afriky a juhovýchodnej Ázie.
0 10.06.2008 16:11 Kulich – Prilis mekka voda...
Dobry den...prestehovali jsme se do Jiznich Cech a z kohoutku nam tece voda o tvrdosti 0.4 mmol/l coz je okolo 3 GH!!!! PH 6.7 a vodivost je 15 mS/s coz je mam dojem 150 microsiemens..?? rad bych zkusil v teto vode vytirat Tercovce a myslim ze nebude potreba tu vodu ani upravovat.....nebo se pletu???
navic si myslim ze kdybych ryby z tyhle vody dal nekomu jinymu,tak asi moc nevydrzej....chtel jsem se zeptat...cim bych tu vodu mohl postupne pritvzovat jak budou postupne ryby rust???
diky za vas cas...
Starší reakce
Pak se ještě zkuste poradit s Horácem; případně mrkněte na ty stránky, které jsem vám doporučil, a můžete zkusit vodu upravit.
No problémem je to, že se mi ani po půl roce nerozmnožují:( a to už jsou dávno dospělé... a jejich ulity se rozpadají a to jsem jim tam hodil skořápky od vajíček, sépiovou kost, ulity od mořských škeblí ale oni si toho moc nevšimají :(.... dokonce jsem jim udělal plovoucí ostrůvek na kladení vajíček a místa k víku akvaria maji 15 cm a stále se nerozmnožují, jen se pomalu rozpadají
Mají ještě nějaký jiný problém ty vaše ampulárie, než že "potřebují vodu tvrdou minimálně 7 dGH"?
Pokud ne, tak to neřešte.
Kdyby vám to nedalo, tady si můžete přečíst o zvyšování tvrdosti:
www.sweb.cz/…
V případě potřeby také můžete ampulkám nabídnout jako zdroj vápníku např. kalciové tablety nebo sépiovou kost...
Ale to vůbec není nesmysl. (Sorry - i přesto, že je to víc než rok starý příspěvek, nedá mi to, abych na něj nereagoval :o).
Mějme sklenici dokonale čisté (destilované či demineralizované) vody. Obsah vápníku a hořčíku je nulový, tudíž i CT (celková tvrdost) je nulová. Přidejme lžíci jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný). Vápník nikde, hořčík nikde - CT je stále nulová, UT (uhličitanová tvrdost) je bůhvíkolik. Problém je v tom, že když měříme uhličitanovou tvrdost, tak ve skutečnosti měříme ALKALITU, tj. množství VŠECH hydrogenuhličitanů - nejenom vápenatých a hořečnatých, ale i sodných (draselných a dalších). Vzoreček CT (CELKOVÁ TVRDOST) = UT (UHLIČITANOVÁ TVRDOST, přechodná, odstranitelná varem) + SÍRANOVÁ TVRDOST (neodstranitelná varem) platí jen pro sloučeniny vápníku a hořčíku. Pokud jsou v systému i soli jednomocných kationtů (což je v akvárku normální), vzorec NEPLATÍ !!!
0 09.07.2007 23:27 george – moc měkká voda na ampularie
Já mám s měkkou vodou taky problém, ampulárie potřebují minimalne 7 dGH ale optimalne jeste vic a ja mam ani ne 6 :(, jak to mám zvýšit ? Zase ale nevím co mi to udělá s PH, ted ho mam něco přes 7. Dík
Starší reakce
Dovolím si te opravit. Když máš UT 2 st., nemůžeš mít CT 0 st. To je nesmysl.
Zisti si v knihách,kde neonky žijú a v akej vode sa množia.Je to južná amerika a množia sa v období dažďov.Dažďová voda v tej oblasti je skoro destilovaná.Tvrdostˇmá 0,5-2°.Pre takú vodu na množenie amazonských rýb chodím 30km ďaleko.Takže nič nemusíš pritvrdit a teš sa z dobrej vody.
I já mám neonky červené v měkké vodě,nemám problém s rybama ani s rostlinama.Možná kdybych chtěl nějaké afr.tlamovce tak bych musel přidat vápenec.Chrastava : UT 2stupně,CT 0st.
Měl jsem opačný problém,ale dostal jsem radu,že pokud to vysloveně rybkam nevadí tak se do toho nevrtat protože jedna změna hodnoty vody vyvola zase jinou a pak budeš mít rozhozenou jinou vlastnost a tak to půjde pořád dokola a nijak si nepomůžeš.Akorát budou parametry vody nestabilní a to může rybám vadit mnohem víc než přílišná měkkost.Já mám vodu polotvrdou až tvrdou a z akvárka žádnou stížnost neslyším
Přidat reakci
1 ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 5002x